Vývojové nástroje pro elektrotechniku
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Vývojové nástroje pro elektrotechnikuVývojové nástroje pro elektrotechniku

 

Vývojové nástroje pro elektrotechniku

Google       Google       29. 8. 2006       17 105×

Už něco málo přes rok bojuji s myslěnkou úplného přechodu na Linux. Bohužel stále mi stojí v cestě jeden velký problém. Dostupnost zástupného software. Ne ani tak kancelářských aplikací či messengerů, ale vývojových nástrojů pro elektrotechniku.

Úvod

Oblíbenost distribucí GNU/Linuxu i v našich končinách konečně roste. Díky tomu, že státní správa i školství je lákáno „výhodnými“ nabídkami Microsoftu, tak se studenti během svého pobytu na školách nedostanou většinou k žádné alternativě. Výjimkou jsou studenti IT, u kterých se práce s GNU/Linuxem dostává k povinnostem. Upřímně i zastánci Windows musí uznat, že je to správné…

Linuxové distribuce totiž nabízí pro běžnou práci levnou alternativu (a mnohdy daleko kvalitnější) pro běžnou práci s PC. Jinak je již tomu v herním světě, a právě ve světě vývojových nástrojů pro elektrotechniku. Zde zatím zeje díra, kterou bude i v nejbližších letech těžké překročit… V kurzu AssemblerAVR seznamuji zájemce s programováním procesorů. A právě o vývojových nástrojích pro procesory bude v tomto článku řeč.

Já jsem měl možnost pracovat pod distribucí Ubuntu, což je Debianová distribuce vhodná pro začátečníky jako jsem já. Přestože jsem se snažil proniknout hlouběji do správy tohoto systému, využíval jsem raději integrovaný správce balíčků. Pro začátečníka snad ta nejlepší možnost. Po odkomentování zdrojů a jejich aktualizaci se mne chopilo nadšení, protože jsem zahlédl a nainstaloval nástoroje pro kompilaci a flashování programů pro procesory AVR a PIC.

První dojmy

V první chvíli jsem byl samozřejmě ohromem. Vůbec jsem nepředpokládal, že bych pod GNU/Linuxem mohl najít software podobného ražení. Po několika hodinách práce mi ale začalo něco chybět. Zhýčkán integrovanými vývojovými prostředimi (IDE), jsem začal hledat něco jiného. Marně. Bohužel ve světě GNU/Linuxu něco takého stále chybí. Pokud mě někdo přesvědší o opaku, budu jen rád. Je až zarážející, kolik času věnují vývojáři firem ATMEL, Microchip, Analog Devices či Cypress na vývoj IDE pro Windows, a přitom si zřejmě ani nepohrají s myšlekou verze pro linuxové vývojáře…

A celá práce spočívá na bedrech dobrovolníků, bez nichž by ani samotný GNU/Linux nebyl dnes tím, čím je. Na následujících řádcích uvádím odkazy a stručný popis několika programů umožňujících kompilaci a flashováni programů pro osmibitové mikrokontroléry:

PonyProg

Známý a velmi oblíbený software pro flashování nejen jednočipů, ale také mnoha jiných obvodů (například EEPROM)

GCC-AVR

GCC-AVR je rozšíření GCC compileru pro kompilaci do strojového kódu pro rodinu AVR procesorů od atmelu. Lze nalézt modifikace také pro procesory ARM a jiné… Instalace je možná pomocí:

apt-get install gcc-avr avr-libc uisp

Tímto nainstalujete compilátor, knihovny a programátor. Kompletní postup i s příklady naleznete na Robotika.cz

SDCC – small device C compiler

SDCC mnozí z vás jistě znají. Pro ty ostatní jedná se o multiplatformní C překladač pro mnoho druhů procesorů. Například pro PIC nebo procesory na architektuře '51.

Pokud znáte některé další programy, vyjádřete se prosím do komentářů pod článek. Cílem tohoto krátkého článku bylo totiž vyvolat diskusi právě o vývojových nástrojích pro mikrokontroléry pod GNU/Linuxem.

×Odeslání článku na tvůj Kindle

Zadej svůj Kindle e-mail a my ti pošleme článek na tvůj Kindle.
Musíš mít povolený příjem obsahu do svého Kindle z naší e-mailové adresy kindle@programujte.com.

E-mailová adresa (např. novak@kindle.com):

TIP: Pokud chceš dostávat naše články každé ráno do svého Kindle, koukni do sekce Články do Kindle.

4 názory  —  4 nové  
Hlasování bylo ukončeno    
0 hlasů
Google
(fotka) Ondřej KarasAutor se věnuje vývoji řídících a komunikačních systémů a tvorbě podpůrných aplikací.
Web    

Nové články

Obrázek ke článku Hybridní inteligentní systémy 2

Hybridní inteligentní systémy 2

V technické praxi využíváme často kombinaci různých disciplín umělé inteligence a klasických výpočtů. Takovým systémům říkáme hybridní systémy. V tomto článku se zmíním o určitém typu hybridního systému, který je užitečný ve velmi složitých výrobních procesech.

Obrázek ke článku Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Vedení týmu v oboru informačních technologií se nijak zvlášť neliší od jiných oborů. Přesto však IT manažeři čelí výzvě v podobě velmi rychlého rozvoje a tím i rostoucími nároky na své lidi. Udržet pozornost, motivaci a efektivitu týmu vyžaduje opravdu pevné manažerské základy a zároveň otevřenost a flexibilitu pro stále nové výzvy.

Obrázek ke článku Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Za poslední rok se podoba práce zaměstnanců změnila k nepoznání. Především plošné zavedení home office, které mělo být zpočátku jen dočasným opatřením, je pro mnohé už více než rok každodenní realitou. Co ale dělat, když se při práci z domova ztrácí motivace, zaměstnanci přestávají komunikovat a dříve fungující tým se rozpadá na skupinu solitérů? Odborníci na personalistiku dali dohromady několik rad, jak udržet tým v chodu, i když pracovní podmínky nejsou ideální.

Reklama autora

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý