3Ds Max - Monitor
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

3Ds Max - Monitor3Ds Max - Monitor

 

3Ds Max - Monitor

Google       Google       11. 9. 2006       21 175×

Praktická ukázka polygonového modelování přes modif Editable poly.

Řekl, jsem si, že vám ukážu, co jsem se naučil z knihy 3Ds Max 6 Praktické postupy, a to na vlastním modelu monitoru. Bude to jednoduchý model vycházející ze základního objektu kvádru (název boxmodeling). Vytvoříme si tedy Box 40 dílů široký, 35 dílů vysoký a 2 díly tlustý. Na nodel klikneme pravým talčítkem a dole vybereme Convert to: Editable poly. Vybereme přední polygon a pomocí nástroje Extrude ho vysune o další 2 díly.

Opět vybereme přední polgon a využijeme nástroje Polygon inset. Tudíž vybereme jako subobjekt Polygon a okno veldle možnosti Inset. Objeví se vám okno stejné jako na obrázku a stejně ho i vyplňte, tedy Inline amount na hodnotu 2.0. Nyní zvolíme za subobjekt vertex a dolní dva vertexy „vsunutého“ polygonu posuneme ve výřezu Perspective o 2 díly nahoru podle osy Z. Nyní opět použijeme Polygon a nástroj Bevel. Klikněte tedy opět na okno vedle políčka Bevel a vyplňte: Height -0,5 Outline amount -0,5.

Přesuneme se na zadní stranu monitoru, kde opět použijeme Inset polygon se stejným nastavením Inline amount na 2.0. Opět vybereme 2 dolní vertexy a posuneme je ve výřezu Perspective o 15 dílů nahoru v ose Z. Na tentýž polygon požijeme nástroj Bevel s hodnotami Height 1.5 a Outline amount -1.0. Celý polygon ještě posuneme o 1 díl dolů podle osy Z. Nyní místo výřezu Top vybereme výřez Bottom a použijeme subobjekt Polygon s funkcí Cut a vyřízneme 2 nové polygony zhrubat tak, jak vidíte na obrázku. Na tyto polygony použije Bevel s hodnotami Height 10.0 a Outline amount -0,5 poté je oba přisuneme k „tělu monitoru“, tudíž o 0,5 dílku doprava v ose Y (Perspective).

Vytvoříme si nový objekt - Box s výškou 2 dílky, šířkou 2 dílky a tloušťkou 0,2 dílku a posuneme ho tak, jak vidíte na obrázku; důležité je, aby zůstal ve středu objektu. Nyní ho vybereme a na panelu Edit vybereme Clone. Otevře se nám okno, kde akorát změníme z Instance na Copy. Takto budeme klonovat a posouvat (mezery 1 dílek) až dosáhnete zhruba podbného výsledku jako já.

Nyní vybereme jeden z kvádrů a aplikujeme modif Convert to Editable poly. klikneme na okno vedle políčka Attach a v novém okně vybereme všechny objekty kromě objektu Box 1. Potvrdíme stiskem tlačítka Attach vpravo dole. Označíme Box 1 a přesuneme se do panelu Create → Corpound object → Boolean. V novém panelu klikneme na tlačítko Pick operand B a ve scéně vybereme onu řadu kvádrů. Měli byste dosáhnout podobného výsledku. Nyní v Panelu Create vytvoříme Cylinder shodnotami Height 2.0 a Radius 0.75, ten ještě 4× naklonujmeme a napozicujeme zhruba tak, jak můžete vidět na obrázku. Těchto 5 válců opět spojíme funkcí Attach a vysuneme, aby vyčuhovaly o 0.2 dílku z objektu Box 1.

Nyní si vytvoříme další Box s těmito hodnotami: výška 1.0, délka 20.0 a šířka 10.0. Aplikujeme modif Convert to Editable poly a vybereme svrchní polygon. Použijeme Bevel s hodnotami Height 0.3 a Outline amount -2.0, odsouhlasíme a opět použijeme Bevel s hodnotami Height 0.3 a Outline amount -0.3, opět odsouhlasíme a ještě naposledy aplikujeme Bevel, a to s hodnotami Height 0.3 a Outline amount -2.0.

Jako subobjekt vybereme vertex a svrchní vertexy přisuneme k sobě o 3 díly, jak vidíte na obrázku. Poté posuneme celý objekt o 5 dílů dozadu (osa Y) a vybereme subobjekt Polygon. Na nejvýše položený polygon aplikujeme Extrude s hodnoutou Height 10.0. Nyní provedeme 6× tuto operaci: Svrchní polygon extrudujeme o 1 dílek a podle osy X otočíme o 15°. Dostat bychom se měli k podobnému výsledku jako je na obrázku.

×Odeslání článku na tvůj Kindle

Zadej svůj Kindle e-mail a my ti pošleme článek na tvůj Kindle.
Musíš mít povolený příjem obsahu do svého Kindle z naší e-mailové adresy kindle@programujte.com.

E-mailová adresa (např. novak@kindle.com):

TIP: Pokud chceš dostávat naše články každé ráno do svého Kindle, koukni do sekce Články do Kindle.

1 názor  —  1 nový  
Hlasování bylo ukončeno    
0 hlasů
Google
(fotka) Tomáš BobekAutor je designérem stránek (2D grafika), ovládá jazyky HTML, CSS, PHP, JavaScript a zajímá se o programování v Javě.Krom programujte.com se podílí na projektech maths.cz (jako redaktor a grafik), ceskewebstudio.cz (jako designér) a webber.cz (jako JavaScript scriptař). Ostatní volný čas rád tráví s přáteli nebo sportuje (tenis, nohejbal, hokejbal, závodně fotbal).
Web     Twitter     Facebook    

Nové články

Obrázek ke článku Hybridní inteligentní systémy 2

Hybridní inteligentní systémy 2

V technické praxi využíváme často kombinaci různých disciplín umělé inteligence a klasických výpočtů. Takovým systémům říkáme hybridní systémy. V tomto článku se zmíním o určitém typu hybridního systému, který je užitečný ve velmi složitých výrobních procesech.

Obrázek ke článku Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Vedení týmu v oboru informačních technologií se nijak zvlášť neliší od jiných oborů. Přesto však IT manažeři čelí výzvě v podobě velmi rychlého rozvoje a tím i rostoucími nároky na své lidi. Udržet pozornost, motivaci a efektivitu týmu vyžaduje opravdu pevné manažerské základy a zároveň otevřenost a flexibilitu pro stále nové výzvy.

Obrázek ke článku Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Za poslední rok se podoba práce zaměstnanců změnila k nepoznání. Především plošné zavedení home office, které mělo být zpočátku jen dočasným opatřením, je pro mnohé už více než rok každodenní realitou. Co ale dělat, když se při práci z domova ztrácí motivace, zaměstnanci přestávají komunikovat a dříve fungující tým se rozpadá na skupinu solitérů? Odborníci na personalistiku dali dohromady několik rad, jak udržet tým v chodu, i když pracovní podmínky nejsou ideální.

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý