JavaScript - Kompletní průvodce
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

JavaScript - Kompletní průvodceJavaScript - Kompletní průvodce

 

JavaScript - Kompletní průvodce

Google       Google       20. 10. 2006       19 136×

Recenze knihy JavaScript - Kompletní průvodce.

Existuje spousta knih o JavaScriptu, proto není lehké najít tu kvalitní. Předkládaná kniha je skutečně kompletní učebnicí programování v JavaScriptu, zároveň však i jeho přehlednou příručkou. Je rozdělena na dvě hlavní části: první je výkladem a učebnicí jazyka, druhá jeho obsáhlou referencí.

Jste-li v JavaScriptu začátečníkem, budete studovat knihu od první stránky; jako zkušenější programátoři pak při vlastní tvorbě oceníte užitečný referenční přehled jazyka s popisem všech příkazů, jejich syntaxe, parametrů a podle potřeby i ukázkovými příklady (ty jsou však náplní především první části). Popisuje velmi podrobně a důkladně poslední verzi jazyka JavaScript 1.5), nicméně upozorňuje i na vlastnosti starších, dosud mnohdy používaných, verzí.

Kniha je rozdělena na výukovou a referenční část

Výuková část: úvod do JavaScriptu, vysvětlení lexikální struktury, datové typy a hodnoty, proměnné, výrazy a operátory, příkazy, funkce, objekty, pole, hledání řetězců pomocí regulárních výrazů, konverze datových typů, hospodaření s pamětí, obory platnosti a vnořené funkce, vkládání kódu JavaScriptu do HTML a provádění ve webových prohlížečích, okna a rámce, objekt Document, formuláře a jejich prvky, cookies, standard DOM, technologie CSS a dynamického HTML, události a jejich zpracování, postupy pro zajištění kompatibility, bezpečnost v JavaScriptu, spolupráce s Javou.

Referenční část: přehledný popis všech objektů, vlastností, funkcí, metod, rozhraní, tříd a ovladačů událostí jádra jazyka, klientského jazyka resp. standardu W3C DOM a stručný rejstřík pro jejich rychlé vyhledání.

JavaScript se stal brzy po svém vzniku jedním z nejpoužívanějších skriptovacích jazyků. Po vyjasnění počátečních mýtů a diskusí (Je to Java, není to Java? Je to jen pro web? Je to rychlejší a univerzálnější než jiné skriptovací jazyky? Má budoucnost?) ho přijali za svůj tvůrci webových stránek i výrobci prohlížečů. JavaScript je nyní plně podporován současnými verzemi všech rozšířených prohlížečů (IE, NN, Mozilla) – pryč jsou některé jeho starší („trojkové“) nekompatibility. Jde o robustní jazyk, jehož kód lze přímo vkládat do kódu HTML webových stránek.

JavaScript je přitom jednodušším jazykem než Java, s níž, vyjma syntaxe (podobající se kromě Javy rovněž C a C++), nemá nic společného. Umožní vám vytvářet interaktivní aplikace, které běží kompletně uvnitř prohlížeče na straně klienta – není potřeba spolupráce serveru, spouští se bez kompilace. Je ideálním nástrojem pro „inteligentní“ stránky, které okamžitě reagují na podněty uživatele, umožňuje měnit formuláře za běhu a bez komunikace se serverem, umí provádět efektní animace a další efekty, nad kterými si čtenář stránky blaženě povzdychne.

Knihu mohu doporučit opravdu každému, kdo se chce naučit JavaScript – dokonale.

×Odeslání článku na tvůj Kindle

Zadej svůj Kindle e-mail a my ti pošleme článek na tvůj Kindle.
Musíš mít povolený příjem obsahu do svého Kindle z naší e-mailové adresy kindle@programujte.com.

E-mailová adresa (např. novak@kindle.com):

TIP: Pokud chceš dostávat naše články každé ráno do svého Kindle, koukni do sekce Články do Kindle.

Hlasování bylo ukončeno    
0 hlasů
Google
(fotka) Lukáš ChurýLukáš je šéfredaktorem Programujte, vyvíjí webové aplikace, fascinuje ho umělá inteligence a je lektorem na FI MUNI, kde učí navrhovat studenty GUI. Poslední dobou se snaží posunout Laser Game o stupeň výše a vyvíjí pro něj nové herní aplikace a elektroniku.
Web     Twitter     Facebook     LinkedIn    

Nové články

Obrázek ke článku Hybridní inteligentní systémy 2

Hybridní inteligentní systémy 2

V technické praxi využíváme často kombinaci různých disciplín umělé inteligence a klasických výpočtů. Takovým systémům říkáme hybridní systémy. V tomto článku se zmíním o určitém typu hybridního systému, který je užitečný ve velmi složitých výrobních procesech.

Obrázek ke článku Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Vedení týmu v oboru informačních technologií se nijak zvlášť neliší od jiných oborů. Přesto však IT manažeři čelí výzvě v podobě velmi rychlého rozvoje a tím i rostoucími nároky na své lidi. Udržet pozornost, motivaci a efektivitu týmu vyžaduje opravdu pevné manažerské základy a zároveň otevřenost a flexibilitu pro stále nové výzvy.

Obrázek ke článku Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Za poslední rok se podoba práce zaměstnanců změnila k nepoznání. Především plošné zavedení home office, které mělo být zpočátku jen dočasným opatřením, je pro mnohé už více než rok každodenní realitou. Co ale dělat, když se při práci z domova ztrácí motivace, zaměstnanci přestávají komunikovat a dříve fungující tým se rozpadá na skupinu solitérů? Odborníci na personalistiku dali dohromady několik rad, jak udržet tým v chodu, i když pracovní podmínky nejsou ideální.

Reklama autora

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý