Názory ke článku Delphi II - 1. lekce – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Názory ke článku Delphi II  - 1. lekce – Programujte.comNázory ke článku Delphi II - 1. lekce – Programujte.com

 

Názory ke článku Delphi II - 1. lekce

JMM   NOVÝ
6. 11. 2006

No, článek se mi líbil... že bych to nakonec s tim Delphi zkusil... pokud se mi to bude líbit, tak se snad i přihlásim do kurzu ;-)

geon   NOVÝ
6. 11. 2006

[i]Jak vidíte, dokázali jsme v Delphi vytvořit program, aniž bychom museli napsat jediný řádek zdrojového kódu.[/i]
No to je právě to, co se mi moc nelíbí. Klikací programování. :-(

eMan   NOVÝ
6. 11. 2006

A co se ti na tom nelíbí?? že je to tak snadný a jednoduchý? že uděláš jednoduchej program za pár minutek?? vždit o to právě jde, máš stejnej výsledek jako kdybys to celý psal ve WinAPI ale tady to máš 20x rychlejc...
A to to přece jde, o drahocenej čas..

JMM   NOVÝ
6. 11. 2006

geone nic proti, ale psát třeba 20minut něco co se dá udělat za pár minutek je docela fajnová věc. Je fajn si ušetřit čas.

hh u tebe nic jiného než Python neexistuje co? (neber to nějak osobně)

navíc to není ani program... je to jen formulář s labelem :ms_0248:

djanosik   NOVÝ
6. 11. 2006

C#

djanosik   NOVÝ
6. 11. 2006

Jo to se mi taky nelíbí - jenom naklikat program a nic víc je hodně amatérskej přístup, ale nemám nic proti tvorbě GUI v designeru.

survik1   NOVÝ
6. 11. 2006

já se musím přoklonit ke Geonovi a DeaLerovi

Jo, je fakt, že to zvládne bůch ví co za prá minut, ale maximálně nějaké jednodušší věci. Na složitý, velký projekt se NEDÁ použít a možná ani na ty středně velký. Kdyby bylo po mím, tak Delphi ani neexistuje - a když jo, tak ne tenhle software. Ale samozřejmě po mím, Geonovím ani Dealerovím není a tak tento fakt lamerský nástroj existuje.

Tomix   NOVÝ
6. 11. 2006

Se divím, že Borland ještě nekrachnul, když, podle tebe, dělá a hlavně prodává tak neschopnej soft.

Je jasný, že když chceš udělat něco pořádnýho, tak s naklikáním guie nevystačíš. Záleží na tom kdo, co dělá, čím to dělá je jeho věc.
Třeba PS Pad je docela slušnej projekt nebo né?

djanosik   NOVÝ
6. 11. 2006

Trochu to uvedu na pravou míru: tvorba vývojových nástrojů není a nidky nebyla hlavní výdělečnou činností Borlandu. Delphi je dobré vývojové prostředí (od verze 8 výš), ale je škoda,že si jako hlavní jazyk vybrali takovej shit jako je Object Pascal (zlatej Visual Basic, když už používat jazyk toho typu).

PSPad je čestnou výjimkou pokdu jde o kvalitu SW vytvořeného v Delphi.

JMM   NOVÝ
6. 11. 2006

VB je fajn... ale nejvíc to brzdí potřeby knihoven ocx. Pokud vim Delphi to nepotřebuje. mě se Delphi nezdá tak špatný

djanosik   NOVÝ
6. 11. 2006

Zdaní klame - mě trvalo skoro 2 roky než jsem zjistil, že Delphi a vůbec jazyk Object Pascal nejsou v praxi moc produktivní. Ale je fakt, že VB taky není nejlepší volba, protože používá OCX prvky - proto doporučuju C#, kterej si z nich bere to nej. a jejich nevýhody jim nechává.

BTW: za jazykem C# stojí mimo jiné tvůrce jazyka Pascal

PS: tohle vůbec není reklama :-)

nitwitt   NOVÝ
6. 11. 2006

celkem by mě zajímalo jakým způsobem se budou odevzdávat úkoly :)

djanosik   NOVÝ
6. 11. 2006

V menu napravo máš možnost registrace do kurzu a možnost odevzdat úkol -> tam vložíš kód řešení a nebo poznámku, že jsi úkol odvzdal pokud ho zašleš přímo lektorovi kurz.

ProgDan   NOVÝ
6. 11. 2006

to geon: S tim klikánim to je hodně nadsazená představa - je pravda že ti to hodně usnadní vytváření UI, ale steně to musíš nakonec naprogramovat jednotlivý procedury...

mik2   NOVÝ
6. 11. 2006

Naprosto s tebou souhlasím. To už není programování, ale klik, cvak a je to. Jsem i proti makrům a vůbec mě nabavěj vyšší programovací jazyky, takže mám rád Assembler a ty vyšší se učím jen tak aby se neřeklo. Jinak článek je docela dobrej.

eMan   NOVÝ
6. 11. 2006

Tohle múže fakt napsat jenom hodně omezenej člověk co v Delphi nikdy nedělal. Samozřejmě že v delphi se dají dělat i velké programy, dají se v něm dělat i hry třeba pod openGL. Jedinou slabinkou je tedy Object Pascal a vůbec ta syntaxe pascalu vůbec. Neříkám že je to třeba lepší než C++(záleží na co) respektive Visual Studio, ale říct o delphi že je to jenom klikací program může říct jenom člověk, který v něm dělal pár minutek...

chjo, slabej Flame War

durmitor   NOVÝ
6. 11. 2006

Já osobně pro PC moc programů nedělám, věnuji se převážně programování MCU a v poslední době tak maximálně PHP (ale to je zas o něčem jiném). Když vyzvářím nějaký projekt s jednočipem, potřebuji čas od času jednoduchou aplikaci pro PC, která s tou mojí deskou bude komunikovat. Díky jednoduchosti pascalu jsem si Delphi pro tyhle účely velmi oblíbil (ač většinu věcí delám v assembleru a C). Neumím si představit, že bych si po měsíční (nebo delší) práci na programu pro jednočip přidělával práci tím, že bych dělal GUI aplikaci přes WIN API.

Danstahr   NOVÝ
8. 11. 2006

Čus lidi a hlavně tvůrce tohoto tématu!
Díky za nový kurs Delphi, konečně to trochu rozvířilo zdejší stojaté vody, alespoň si ověřim, co z Delphi umim a co ne... A k tomu co se tady probíralo předtim, Delphi je jednoduché vývojové prostředí, které ale nebrání ani vzniku rozsáhlejších programů. Což mi přijde pro amatérské programování jako ideální. :ms_0010:

Al   NOVÝ
12. 11. 2006

Me osobne se taky to kilikani nelibi(proto sem taky v nem prestal delat:D) No nemusis psat kod minut, abys mel nejaky okno s tlacitkem, traba v Jave/C# je to par minut ;) . No a o tech velkejch projektech ze se to neda, tak treba Vision 32(databaze) je naprogramovana v Delphi ;)

MrHenkey   NOVÝ
13. 11. 2006

Ale to jsi nemyslel vážně s tím VB, že ne? Object Pascal samozřejmě nepatří mezi ty nejlepší, ale VB? No to snad neee... pojďme všichni dělat C# a Javu;-)

djanosik   NOVÝ
13. 11. 2006

Ano myslel. Když už bych musel pracovat s bezzávorkovým jazykem, tak zvolím VB, protože mi jako jazyk připadá lepší než Object Pascal - i když produktivita práce v čistém VB je mnohem nižší.

klusi   NOVÝ
15. 11. 2006

Já se v Delphi učím chvilku a to takzvané klikání mi absolutně nevadí a to mám zkušenosti například s C++. Myslím si, že Delphi pro velké projekty určitě je a že klikání to vše jenom ulehčuje. A co jsem viděl pár ukázek kódu v C#, připadá mi moc zdlouhavé. Je to ovšem jen můj osobní názor.

SaLIk   NOVÝ
19. 11. 2006

Rozmístění ovládacích prvků na formuláři a změna jejich atributů jako jsou barva typ písma atd., neni podle me programování, ale tvorba "designu". Pro cloveka, ktery o programovani nic nevi, je ale prave vzhled aplikace to, na co se diva. Date-li mu na vyber mezi programem "v konzoli" a klasickym "okennim", co si asi vybere? Jinak jak uz tu zaznelo objektove programovani slouzi pro urychleni prace. Nemam nic proti assembleru, ale byl bych sam proti sobe, kdybych veci, ktere muzu "zmaknout" za 2kliknuti na komponentu programoval x-dnu v assebleru. No a kdyz nekdo bez assembleru opravdu nevydrzi, muze si "naklikat vzhled" a zbytek programovat v assembleru ne? :)

PS: V mem kometari se objevily dva "?". Necht jsou chapany jako recnicke otazky, na ktere se neceka odpoved :).

SaLIk   NOVÝ
19. 11. 2006

zajimalo by me mistre v cem programujes? .. ze te to zavalo na serial o delphi :)

djanosik   NOVÝ
19. 11. 2006

Je rozdíl mezi vytvořením designu v nějakým designeru a mezi naklikáním programu - na to pozor.

ProgDan   NOVÝ
21. 11. 2006

Jak tady tak čtu tu diskusi, koukám že hodně lidem vadí to klikací programování.
Pokud vám vadí, že si můžete paramtery komponenty nastavit pomocí klikání tak vám nic nebrání v tom, aby ste si je naprogramovali:
...
Label1.Font.Color:=clBlue;
Label1.Font.Size:=13;
Label1.Caption:='nějakej text';
Label1.Caption.Visible:=false;
....
stejnej výsledek jako kdyby ste to všechno naklikali v object inspecotru....

Dalším (podle mě) velkou výhodou tohohle klikacího programování jsou právě komponenty. Potřebujte třeba ve svém programu něco zazipovat? Máte dvě možnosti - buď si sehnat algoritmus a naprogramovat si to sami nebo si můžete stáhnout příslušnou komponentu, kterou už někdo naprogramoval a jenom ji naklikat na formulář....uznejte sami že si tim ušetříte zatraceně hodně času!

PS: Doufám že ste si všimli, že vyšel druhej díl :)

PS: Třetí díl je hotovej, ještě čeká na korekturu

djanosik   NOVÝ
21. 11. 2006

Je ovšem nutné rozlišovat mezi využíváním komponent, tvorbou GUI v designeru s použitím PropertyGrid (ObjectInspector) a mezi čistým naklikáním "funkčního" programu bez napsání řádky kódu.

ProgDan   NOVÝ
22. 11. 2006

Zkus nějak naklikat program bez řádky kódu, kterej by něco pořádnýho uměl!

djanosik   NOVÝ
22. 11. 2006

Heh - proč bych to dělal. Dělat něco takovýho není mým cílem, ale najít na googlu nějakje wizard nebude zas takovej problém.

antiprogramator   NOVÝ
23. 1. 2008

To eMan: zmysluplne dialogi tu vedete fakt ale važne

antiprogramator   NOVÝ
23. 1. 2008

To eMan: zmysluplne dialogi tu vedete fakt ale važne

daniel   NOVÝ
10. 5. 2009

Prosim poradte jakmile to udelam podle navodu a dam F9 ak mi antivirák zahlasi ze se jedna o reklamni softvare a doporucuje ho odstranit tak nevite co s tim? diky!

Anonymní uživatel   NOVÝ
30. 5. 2009

Reagoval na komentář od uživatele daniel :
nno tak poradte pls

Anonymní uživatel   NOVÝ
5. 11. 2009

http://programujte.com/?akce=clanek&cl=2006102308-kurz-delphi-ii-1-lekce

Anonym   NOVÝ
11. 1. 2010

Kde má stáhnout Delphi zdarma

brko   NOVÝ
28. 9. 2010

Zdravím, chtěl bych se naučit pracovat v Delphi a byl mi doporučen tento článek. Bohužel nejdou načíst obrázky 2 a 3 :smile19: . Pomůže mi prosím někdo? Pošlete třeba i na e-mail.. Děkuji

Anonymní programátor   NOVÝ
24. 6. 2013

#35 Anonym
Delphi 7 Personal se dá stáhnout zdarma například ze slunečnice (ze stránek borlandu to nešlo). Potom je potřeba se zaregistrovat u borlandu (k tomu je potřeba funkční e-mail, na který Vám pošlou klíč). Takto to fungovalo před pár lety, a cca před rokem jsem to zkoušel v tehdy novém počítači a stále to fungovalo takto. Najít to ale neni tak snadné, naštěstí v diskuzi u toho programu na slunečnici byla naznačená cesta (pokud tam rovnou nebyl odkaz, už nevim). Když jsem to hledal před mnoha lety, našel jsem leccos (třeba rubriku antique software, kde byl ke stažení starej pascal) a i prohlášení, že borland tohle delphi ke stažení nedává, a že jen poskytuje klíče. Jinak delphi býval docela drahý program, ta verze personal neobsahuje databázové komponenty (žádná škoda, zaplevelovaly počítač a i když byly šikovné (na můj vkus dost těžkopádné), program, který je využíval byl v podstatě nepřenosný, protože vyžadoval právě přítomnost těch komponent na počítači na kterém běžel) a několik dalších věcí. Nevím jak je to se šířením vytvořených programů, jestli je možné je i (legálně) prodávat nebo je k tomu potřeba mít jinou verzi. Já programuju pro sebe, takže tohle jsem nikdy neřešil. Pro výuku a osobní potřebu to určitě neni problém.

Doufám, že moje odpověď na 3 roky starou (a dosud zřejmně nezodpovězenou) otázku přijde někomu vhod.

Přidej svůj názor

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo e-mailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Reaguješ na příspěvek:
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové názory e-mailem (pouze pro přihlášené)
Sleduj názory ke článku a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.



Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý