Názory ke článku Komunikace po RS232 – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Názory ke článku Komunikace po RS232 – Programujte.comNázory ke článku Komunikace po RS232 – Programujte.com

 

Názory ke článku Komunikace po RS232

benghi   NOVÝ
14. 11. 2006

1. Rozhraní RS-232 a to, co je v PC označované jako ,,seriový port'' jsou dvě (mnohdy navzájem nekompatibilní) věci. U seriového portu naprosto chybí komunikace synchronním režimem (ač RS-232 má definováno příslušné signály a pokud se oprostíme od běžných řadičů pro IBM PC kompatibilní počítače zjistíme, že se běžně používá) a chybí tam dost jinejch věcí.

2. Pokud se omezím na signály co v IBM PC seriovém portu jsou, tak i tam jsou nechutné rozdíly, které dokážou zamotat hlavu. Potíž je v tom, že by se logická úroveň na vstupu měla prohodit přetažením přes -3V nebo +3V (afaik norma definuje i vstupní odpor), jenže většina řadičů požere v klidu i TTL, kupodivu ale ne všechny. Některé řadiče mají taky hrozně vysoký vstupní odpor, což je též ozrutnost, protože je na vstupu poměrně nízkej vstupní odpor z dobrýho důvodu - elementární ochrana před statikou a indukci rušivého signálu do vstupu.

3. Druhý stupeň ,,ozrutnosti'' leží ve výstupech. Ty by z principu měly být zkratuvzdorné, neb by měly být konstruovány jako zdroje konstantního proudu s napěťovou limitací. Potkal jsem řadič pro PC, kde toto neplatilo. U USB jsem na to už zvyklý, ale dost konstrukcí připojovaných na seriový port tak nějak s touto limitací počítá (konstrukčně se to vyřeší snadno - rezistor do výstupního signálu ;-) a pak se dějí věci.

4. Pokud máte v aplikaci zdroj +12V a -12V (nebo třeba i něčeho menšího), můžete budič výstupní linky udělat jedním tranzistorem a několika rezistory. Proč to dělat právě takhle? Dobrých důvodů existuje několik, minimálně tím ušetříte dost místa na desce, navíc se vyhnete záludnostem obvodu MAX232

Záludnosti MAX232:
a) zvlnění výstupu - dělají to kusy z některých serií a je to k uzoufání, protože to trvá dost dlouho, než na to příjdete, pokud nemáte osciloskop tak na to nejspíš nepříjdete. Povedlo se mi to zatím jen v kombinaci MAX232 a 7805, čili jde o to, nakolik je to chyba MAX232 (ale tady v tom zapojení je to použito,. takže se o tom zmíním). MAX232 je zátěž, která periodicky skokově mění příkon, což je dané činností nábojové pumpy. Některé kusy 7805 mají neskutečnou chuť kmitat, navíc jsou ochotny kmitat na neskutečně vysokých kmitočtech. Pokud narazíte na vhodně divoký kus, není problém ho rozkmitat na několika MHz. Většina stabilizátorů předvede nanejvýš tlumené kmity, jenže skoková změna příkonu MAX232 ten stabilizátor periodicky rozdivočuje. To v zásadě nemá tragický důsledek na zbytek zařízení (kupodivu), ale má to za následek destabilizaci činnosti nábojové pumpy, což se projeví mírným zvlněním na výstupu a bohužel i překmity při prohození logické úrovně.

Chci tím říct asi tohle. Pokud vám přes to pořád nelezou data, ale všechno vypadá, že to má chodit, tak zkuste udělat smyčku TxD do RxD, ale až za tím MAXem. Pokud se to bude vzpírat dál, tak změřte napětí na výstupu MAX232 v obou logických úrovních (mělo by být zhruba +- 8.5V) a pokud tam je a nechodí to, tak zkuste vymněnít stabilizátor za jiný (nebo použít tvrdší zdroj, kupodivu mi to nikdy nedělalo s tvrdým zdrojem).

b) Podle GM je přímá náhrada za MAX232 ICL232 a prodají vám ho směle jako MAX232. Nevěřte na duchy, mezi těmi obvody je bohužel propastný rozdíl. Některé kusy ICL232 nechodí ani na 115k2, kdežto MAX232 chodí zhruba do megabitu (ne že by to uměl běžný řadič). Jde o to, jestli to v dané aplikaci vadí, nebo ne.

c) Kapacity u MAX232. Mám vyzkoušené 4M7, 1M i 100n a všechno chodí. V zásadě tam asi může být cokoliv, jen bych k tomu měl jednu poznámku. Ty kondy musí být stejný, jinak se občas dějí divné věci.

d) Autor zcela správně píše, že ty kapacity musí být těsně u obvodu. Potíž je v tom, že to ani tak nemusí vyžadovat obvod sám, jako ,,všechno kolem něj''. Ten měnič bohužel docela dost ruší. Pokud to budete cpát do rádiového zařízení, tak se snažte MAX232 nějak oddělit od zbytku světa. Je to bohužel horší než procesor. Výstup doporučuji provlíknout feritovým jádrem, protože jinak se z drátu vedoucího do PC stane slušná anténa. Rušení sice nebude někde na VKV, ale i tak může být nepříjemné.

e) Pozor na zemní smyčky (toto platí obecně ať cokoliv připojujete k PC). Doporučuji změřit napětí mezi zemí v zařízení a zemí v PC voltmetrem dřív, než začnete něco propojovat. Občas tam nejsou hezké věci.

ondracch   NOVÝ
18. 11. 2006

Jen bych ještě dodal, že pro první pokusy s komunikací je třeba nějaký program pro PC. Pro začátek je nejvhodnější terminál. Termunálů pro seriový port existuje několik. Já používám tento:http://www.pk-design.net/HtmlCz/SoftUtilities.html#COMtest

durmitor, autor článku   NOVÝ
19. 11. 2006

jj, program potreba je, ja mam osvedcenej Docklite, ale pro pouhy zacatky staci i treba hypertermina, ktery ma vetsina z Vas uz nainstalovanej jako soucast oken

Forrest   NOVÝ
26. 1. 2007

Potřeboval bych pomoct ohledně seriove komunikace a nic o tom zatim nevim. Jak mám začít? Mám v plánu udělat modul s 80c2051 ktery bude připojeny na seriovy port a v pc bude program na komunikaci. Jak na to? Jak mám začít a nalézt nějaké info o seriové komunikaci? Kde jste se to naučili vy?

durmitor, autor článku   NOVÝ
27. 1. 2007

Když mluvíš o 8051, můžu doporučit knížku od Petra Skalickýho: Mikroprocesory řady 8051. Ta je pěkně vysvětlená a je v ní samozřejmě i sériová komunikace. Takovej miničlánek o tom jsem napsal na:
http://kvetakov.net/clanky/komunikace/2-rs232-teorie.html a
http://kvetakov.net/clanky/komunikace/3-rs232-priklad.html

Anonymní uživatel   NOVÝ
4. 4. 2008

cawte ja som amater .......kam treba pripojit ti tri kable veduce od max 232??

durmitor, autor článku   NOVÝ
11. 4. 2008

Reagoval na komentář od uživatele Anonymní uživatel :

Myslíš stranu PC nebo MCU?

elektron   NOVÝ
2. 7. 2008

jaka je velikost DPS??????????????????

Přidej svůj názor

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo e-mailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Reaguješ na příspěvek:
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové názory e-mailem (pouze pro přihlášené)
Sleduj názory ke článku a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.



Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý