Názory ke článku Smrt modré žáby – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Názory ke článku Smrt modré žáby – Programujte.comNázory ke článku Smrt modré žáby – Programujte.com

 

Názory ke článku Smrt modré žáby

pafkoo   NOVÝ
3. 12. 2006

přeju tomuto projektu at se drzi, je mi jedno ze pak spolecnosti nemaji prijmy, hlavne at mi to neotravuje zivot

Smokie   NOVÝ
3. 12. 2006

No to su svine... :ms_0139: :ms_0133:

samo   NOVÝ
3. 12. 2006

co je Ddos utok?

Tvka   NOVÝ
3. 12. 2006

Velmi dobrý článek ;)

Peter2   NOVÝ
3. 12. 2006

trocha stary clanok, nie ? teda ked je z toho cisla hakin9-u...

n3tman   NOVÝ
3. 12. 2006

Distributed Denial of Service, zjednodušeně řečeno spočívá v zahlcení serveru tolika požadavky, že je neustojí.

Mautinek   NOVÝ
3. 12. 2006

no možná je starší, ale takovéto články jsou "nadčasové" :-)

benghi   NOVÝ
4. 12. 2006

Toto mi totiž trochu připomíná jiné odvětví - ,,turistický průmysl'' (jiný slovo pro to nemám). Jde o tohle. Určitá skupina lidí z toho má obrovský zisk na úkor jiné skupiny lidí. Zkusím to trochu rozvést:

Spam je sám o sobě problém. Jednak určitá skupina lidí rozesílá svoje nabídky a předpokládá, že tak 5% oslovených na to bude reagovat. Dobře, to je jeden pramen zisku.

Spam je obtěžující, čili druhý pramen zisku teče do kapes firem, které se zabývají ochranou před spamem, povětšinou pasivní. Je to souboj dvou stran - na jedné straně jsou vývojáři ochrany před spamem, na druhé straně je spammer sám, který se snaží (za účelem vlastního zisku) prorazit přes příslušnou ochranu, čili vytváří prostředí pro prodej dalších vylepšení příslušných ochran. Logicky vzato, tento zisk je indukován působením spammera a v podstatě bude trvat tak dlouho, dokud bude mít sám spammer zájem o zisk. (Přečtěte si něco o bipolárním zmrdismu, na tohle se to bezvadně hodí.) Jsou to dvě skupiny, které vydělávají na tom, že mezi sebou válčí

Zisk třetí strany - konzultant. Existence samotného problému vyvolává jisté otázky, jak z hlediska technického, tak z hlediska sociologického, psychologického atd. Další pramen zisků indukovanej existencí spammera.

No a teď náklady. Ve své schránce mám každý den cca 512kB spamu (v průměru, už jsem taky zažil 50MB). Když uvážím, že v dnešní době bude tímto problémem v naší zemi zavalen tak zhruba milion lidí (počítám 10%, ve skutečnosti si myslím, že to bude trochu víc). Tohle ohromný množství dat k ničemu jednak musí projít linkama, druhák se musí někde ukládat (store and forward), čili to v podstatě stojí peníze každýho ISP a každýho majitele mail serverů. Myslíte si, že je těch peněz málo? Jsou to peníze, který by šly do těch kapes v momentě, kdy by se fenomen spammerů omezil.

Náklady na boj s nevyžádanou poštou. Pokud máte zaměstnance, můžete nasadit nějakej antispam, což jsou ovšem náklady. No a nebo nenasadíte, ale pak vaši zaměstnanci část pracovní doby promrhají likvidací spamu. Takže jsou to zase vaše náklady.

Takže na jedné straně máte zisk, na druhé straně máte náklady a je zřejmé, že strana, která má zisk, není ta, která nese náklady, což je to, čím se to podobá turistickýmu ruchu.

Zajimavá je na tom ještě jiná věc. Strana, která nese náklady spojené se spammery též drží v ruce řešení - odpojit je od sítě. Je celkem zajimavé, že to nepoužívá a pokud se už nakrásně rozhodnou toto řešení použít, tak se většinou dotkne pouze lidi vlastnících napadené systémy zneužívané k rozesílání spamu. Bylo by totiž zajimavé zeptat se ,,proč?''.

Na druhou stranu. Zlikvidujete-li (jakkoliv) spammery, příjde spousta lidí o práci, jinými slovy, kdyby spam neexistoval, museli by si ho tito lidé vymyslet. BTW, už vám přišla ,,nabídka viagry'' z který vám nebylo jasný jak a kde si to máte objednat? Kdyby totiž autorem takovýho mailu byl skutečný spammer, musel by si nakopat, protože k čemu je reklama na něco bez poznámky, že si to máte objednat u něj. Jenže takových spamů je zhruba čtvrtina, vtip je v tom, že to lidé nezkoumají, tudíž jim to nedojde.

Je to obchod, kterej potřebuje svoje ,,padouchy'' k tomu, aby mohl fungovat.

superiorus   NOVÝ
4. 12. 2006

teda to co napsal benghi bylo fakt výstižný. po pravdě řečeno mi to ani nedošlo a při tom je to tak logický a jednoduchý. :D
no každopádně moc pěkný a poučný článek.
jdu si vyzvednout svoji denní dávku spamu a pár z těchto teepků zřejmě obštědřím odpovědí. :D ( pls don´t spamming :D ). díky moc za info. zdar :)

superiorus

Tax   NOVÝ
4. 12. 2006

No netbox tě třeba odpojí když rozesíláš spam. Kámoš měl k kompu nějakýho worma a rozesélal se z jeho kompu automaticky spam a netbox ho odpojil. Jenže většina těch spamů chodí ze zahraničí.

Přidej svůj názor

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo e-mailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Reaguješ na příspěvek:
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové názory e-mailem (pouze pro přihlášené)
Sleduj názory ke článku a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.



Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý