Názory ke článku Zabudnite na papierové mapy! – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Názory ke článku Zabudnite na papierové mapy! – Programujte.comNázory ke článku Zabudnite na papierové mapy! – Programujte.com

 

Názory ke článku Zabudnite na papierové mapy!

benghi   NOVÝ
15. 11. 2006

Když jsem si koupil první GPSku (tehdy to byl Magelan GPS 300, používám ho doteď), tak tam v navodě hned na prvním místě psali ,,Do not totally rely on this device!'' Trvalo to sice hodně dlouho, ale souhrn nepříjemných událostí mne přesvědčil o tom, že to tam nepsali pro srandu. Jedna věc totiž je nechat se tím navádět v autě, kde se v podstatě nemůže nic stát ať se ten systém rozveze jakkoliv, protože každá silnice nakonec někam vede a vy se tam můžete doptat, druhá věc je, když jdete někam pěšky v oblasti, kde to máte k první obydlené chatrči minimálně 50km (třetí věc je, když to budete používat na lodi či v letadle). Hláška ,,battery low'' vám na klidu zrovna nepřidá a v momentě, kdy se přístroj vypne a odmítá se zapnout, protože venku mrzne a vaše baterie na to tak nějak nejsou stavěné začnete propadat naprostému šílenství a to je důvod kvůli kterému bych si tu papírovou mapu a buzolu raději přibalil. Pokud totiž stanete před klasickou otázkou Gde Proboha Sme, může to být daleko užitečnější....pokud s tím ovšem umíte zacházet.

Druhák jsem si vyzkoušel, že tady až tak úplně nejde o hardware, ale spíš o software, což by (vzhledem k zaměření těchto stránek) bylo daleko zajimavější. Většina software v této oblasti je bohužel dělaná na to, aby vám GPSka seděla v autě, ale na specializovaný případy nikdo nehledí.

Byl bych vděčen za aplikaci, která by mě neprudila s nějakejma mapama, neb na to nejsem zvyklej, ale která by mi vrátila to, co mám na displayi u prehistorický GPSky, ale čeho jsem nebyl schopen dosáhnout nikdy v odpovídající jednoduchosti s různým software tady na těch PDAčkách s GPSkou (měl jsem to půjčený jen krátce, možná to chtělo usilovněji hledat). Typicky totiž potřebuje člověk vidět aktuální polohu, rychlost a směr. Pokud si vyberu nějakej cíl, tak potřebuju ještě vidět odchylku kurzu, XTE, v ideálním případě ještě TTG. Dále potřebuju vidět z kolika satelitů si to bere data a jak je to zhruba v danej moment přesný. Takový věci jako nadmořská výška jsou celkem nezajimavý.

Člověk se totiž potřebuje dostat většinou na nějaký konkrétní místo a jediný, na co potřebuju mapu, je zjištění souřadnic toho místa, kam se potřebuju dostat.

Přidej svůj názor

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo e-mailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Reaguješ na příspěvek:
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové názory e-mailem (pouze pro přihlášené)
Sleduj názory ke článku a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.



Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý