AJAX - Vytváříme vysoce interaktivní webové aplikace
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

AJAX - Vytváříme vysoce interaktivní webové aplikaceAJAX - Vytváříme vysoce interaktivní webové aplikace

 

AJAX - Vytváříme vysoce interaktivní webové aplikace

Google       5. 8. 2008       36 040×

Přehled o knize „AJAX – Vytváříme vysoce interaktivní webové aplikace“ od autorů Ryan Asleson a Nathaniel T. Schutt.

Že už jste někdy o Ajaxu slyšeli? Tušili jste, že to má něco společného s tvorbou webových stránek? Ještě aby ne, vždyť je toho na Internetu o této „technologii“ plno. Znalí weboví vývojáři zajisté vědí, že je to cosi, co jim pomůže, laicky řečeno, oživit webové stránky, navodit uživateli pocit práce v desktopové aplikaci – to proto, že Ajax umožňuje měnit obsah webových stránek bez zbytečných reloadů, refreshů, znovunačítání…, jak jen chcete.

Ale už tak docela třeba neví, jak ho použít, kdy je ho vůbec vhodné užít, jaké má zákonitosti, jaké nástrahy na ně při implementaci čekají a co naopak velmi usnadňuje.

Proto byla vytvořena tato publikace. Aby zkušenějším vývojářům poskytla všemožné nástroje a techniky potřebné pro zakomponování Ajaxu ať už do svých stávajících, tak i do nových webových aplikací. A jak jsem již řekl, kniha je určena výhradně zaběhlým kodérům, což znamená, že se zbytečně nemrhá časem vykládáním „bezvýznamných“ informací nebo například vysvětlováním funkcionalit různých serverových řešení apod. Počítá se s tím, že čtenář této knihy bude již mít nějaké znalosti v oblasti JavaScriptu, DOM a samozřejmě (X)HTML, případně PHP, JSP nebo (spíše) ASP. (Problematice Ajaxu v kombinaci s PHP se podrobněji věnuje kniha Mistrovství v Ajaxu, rovněž z nakladatelství Computer Press.)

Kapitola 1:
Chcete-li porozumět tomu, kudy se ubírají vývojové techniky webových stránek, není nic lepšího, než si přečíst tuto kapitolu, kde je obsažena jejich historie, současnost a diskutuje se i možná budoucnost.
Kapitola 2:
Zde vám bude představen objekt XMLHttpRequest – základní kámen celého Ajaxu. Autoři vám zde popisují jeho metody, vlastnosti a možnosti. Vše pěkně v celé jedné kapitole. Vždyť je to taky věc, se kterou jste se pravděpodobně nikdy nesetkali (čest výjimkám), ačkoli existuje v prohlížeči Internet Explorer již několik let.
Kapitola 3:
Po seznámení s objektem XMLHttpRequest vás autoři přivedou k samotnému jádru Ajaxu. Budou vám představeny různé způsoby, jak vaše interaktivní aplikace mohou komunikovat asynchronně se serverem. Zmíní se zde také o použití XML, běžného textu, nebo například o JSON.
Kapitola 4:
Po delší teorii následuje na pár krátkých a jasně zaměřených příkladů použití technik Ajaxu.
Kapitoly 5, 6 a 7:
V páté kapitole se vám představí několik nástrojů a technik, které můžete použít pro vývoj s podporou všudypřítomných standardů. Kapitola 6 demonstruje aplikaci TDD do programového kódu v JavaScriptu. V 7. kapitole si počtete o různých ladicích nástrojích a technikách pro Ajax.
Kapitola 8:
V osmé kapitole „dáme vše dohromady“. Naučíte se v ní pracovat s různými ajaxovými vzory a jejich implementacemi. Jako implementace techniky FAT (Fade Anything Technique), automatické obnovy stránky, částečného překreslení stránky a implementace techniky táhni a pusť. Krom ajaxových vzorů v kapitole prozkoumáte různé aplikační rámce pro Ajax.
Příloha A:
V této příloze vám autoři vysvětlí, jak provádět vývoj skriptu v JavaScriptu nezávislého na prohlížečích.
Příloha B:
Příloha B vám poskytne přehled rozličných aplikačních rámců pro Ajax.

Odkaz na obsah knihy: obsah [PDF]

Ukázky stránek knihy:

O autorech publikace

Ryan Asleson

Je zkušeným vývojářem věnujícím se webovým aplikacím, které využívají skripty na straně serveru. Je spoluautorem open-source aplikačního rámce Taconite, jenž výrazně ulehčuje vývoj aplikací pomocí Ajaxu. Je expertem na ladění výkonu a vývoj aplikací dle platných standardů.

Nathaniel T. Schutta

Je vedoucím softwarovým inženýrem (certifikované společnosti Sun), jenž má bohaté zkušenosti s vývojem webových aplikací na bázi Java Enterprise Edition. Je také spoluautorem open-source aplikačního rámce Taconite. Specializuje se na design uživatelského rozhraní.

×Odeslání článku na tvůj Kindle

Zadej svůj Kindle e-mail a my ti pošleme článek na tvůj Kindle.
Musíš mít povolený příjem obsahu do svého Kindle z naší e-mailové adresy kindle@programujte.com.

E-mailová adresa (např. novak@kindle.com):

TIP: Pokud chceš dostávat naše články každé ráno do svého Kindle, koukni do sekce Články do Kindle.

3 názory  —  3 nové  
Hlasování bylo ukončeno    
0 hlasů
Google
Zdeněk je hlavním korektorem na Programujte.com, zajímá se o cizí jazyky - je to lingvista amatér. V civilu zastává pozici Delivery manažera pro významného ISP a je to náš největší knihomol.
Facebook     LinkedIn    

Nové články

Obrázek ke článku Hybridní inteligentní systémy 2

Hybridní inteligentní systémy 2

V technické praxi využíváme často kombinaci různých disciplín umělé inteligence a klasických výpočtů. Takovým systémům říkáme hybridní systémy. V tomto článku se zmíním o určitém typu hybridního systému, který je užitečný ve velmi složitých výrobních procesech.

Obrázek ke článku Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Vedení týmu v oboru informačních technologií se nijak zvlášť neliší od jiných oborů. Přesto však IT manažeři čelí výzvě v podobě velmi rychlého rozvoje a tím i rostoucími nároky na své lidi. Udržet pozornost, motivaci a efektivitu týmu vyžaduje opravdu pevné manažerské základy a zároveň otevřenost a flexibilitu pro stále nové výzvy.

Obrázek ke článku Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Za poslední rok se podoba práce zaměstnanců změnila k nepoznání. Především plošné zavedení home office, které mělo být zpočátku jen dočasným opatřením, je pro mnohé už více než rok každodenní realitou. Co ale dělat, když se při práci z domova ztrácí motivace, zaměstnanci přestávají komunikovat a dříve fungující tým se rozpadá na skupinu solitérů? Odborníci na personalistiku dali dohromady několik rad, jak udržet tým v chodu, i když pracovní podmínky nejsou ideální.

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý