Lisp - starověký kód
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Lisp - starověký kódLisp - starověký kód

 

Lisp - starověký kód

Google       Google       9. 2. 2007       19 080×

Nenechte se mýlit titulkem, nebude zde řeč o písmu antického Říma, nýbrž o programovacím jazyku Lisp, který vznikl již v roce 1958 a stále má slušnou popularitu. Chcete se s tímto jazykem blíže seznámit?

Lisp (List processor language) „je nejkomplexnější, jedinečný programovací jazyk, který byl kdy vytvořen,“ tvrdí Alan Kay, odborník na výpočetní techniku. Zrod Lispu se datuje do roku 1958, kdy John McCarthy, tenkrát asistent profesora na MITu (Massachusetts Institute of Technology), pracoval na novém nástroji pro výzkum umělé inteligence. Chtěl vytvořit programovací jazyk, ve kterém bychom mohli psát programy a dělat při tom logické závěry a dedukce. Tehdejší jazyky zahrnující Fortran byly číselné a byly sestrojeny za účelem výkonného chroupání čísel. Ale Lisp použil symbolické vyjádření, které používalo oba typy dat: čísla a kód, jako jsou objekty, s kterými může být manipulováno a které jsou vyhodnocovány. To umožňovalo programátorům vytvořit podmíněné vyjádření.

Lisp umožnil používání dnes již notoricky známých struktur if-then-else.

V současnosti je Lisp používán jako „makro“ jazyk umožňující uživatelům softwaru, např. populárního linuxového textového editoru Emacs, vytvořit si své vlastní „mini aplikace“, díky nimž mohou uživatelé např. zautomatizovat určité úlohy.

John McCarthy jej používá ve svém programátorském manuálu „Lisp 1.5“ z roku 1962 na straně 13 k definici funkce rovnosti výrazů. Pro svoji eleganci a důkladnost Kay přirovnal tento kousek kódu k James Clerk Maxwellovým čtyř zákonům rovnosti popisujících elektřinu a magnetismus. „Lisp byl pouze kousek teorie, která se náhle stala programovacím jazykem,“ napsal Paul Graham ve své knize „Hackers and Painters“ z roku 2004. McCarthyho výzkum, jak přemýšlet o problémech a jak vytvořit metody pro jejich řešení, měl za následek počítačový jazyk, který vydržel po pět desetiletí a změnil povahu počítačového programování. Více podrobností o Lispu naleznete třeba na cs.wikipedia.org.

Churchova zásada (hlavní podstata výpočetní teorie pojmenovaná po matematikovi Alonzo Churchovi) předpovídá, že jakákoliv možná kalkulace může, za předpokladu dostatku času a výpočetní síly, být vykonána rekurzivní funkcí. Steel dodává: „Lisp je praktickou aplikací Churchovi téze.“

Zdroj: Daniel Turner
Ancient Text
[Internet]8. 1. 2007 [8.1 2007]
http://www.technologyreview.com/].

×Odeslání článku na tvůj Kindle

Zadej svůj Kindle e-mail a my ti pošleme článek na tvůj Kindle.
Musíš mít povolený příjem obsahu do svého Kindle z naší e-mailové adresy kindle@programujte.com.

E-mailová adresa (např. novak@kindle.com):

TIP: Pokud chceš dostávat naše články každé ráno do svého Kindle, koukni do sekce Články do Kindle.

Hlasování bylo ukončeno    
0 hlasů
Google
Autor se zabývá webovými programovacími jazyky a Assemblerem. Rád pracuje v Příkazovém řádku a experimentuje s operačními systémy.
Web    

Nové články

Obrázek ke článku Hybridní inteligentní systémy 2

Hybridní inteligentní systémy 2

V technické praxi využíváme často kombinaci různých disciplín umělé inteligence a klasických výpočtů. Takovým systémům říkáme hybridní systémy. V tomto článku se zmíním o určitém typu hybridního systému, který je užitečný ve velmi složitých výrobních procesech.

Obrázek ke článku Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Vedení týmu v oboru informačních technologií se nijak zvlášť neliší od jiných oborů. Přesto však IT manažeři čelí výzvě v podobě velmi rychlého rozvoje a tím i rostoucími nároky na své lidi. Udržet pozornost, motivaci a efektivitu týmu vyžaduje opravdu pevné manažerské základy a zároveň otevřenost a flexibilitu pro stále nové výzvy.

Obrázek ke článku Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Za poslední rok se podoba práce zaměstnanců změnila k nepoznání. Především plošné zavedení home office, které mělo být zpočátku jen dočasným opatřením, je pro mnohé už více než rok každodenní realitou. Co ale dělat, když se při práci z domova ztrácí motivace, zaměstnanci přestávají komunikovat a dříve fungující tým se rozpadá na skupinu solitérů? Odborníci na personalistiku dali dohromady několik rad, jak udržet tým v chodu, i když pracovní podmínky nejsou ideální.

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý