Názory ke článku Pavel Kout: Jablíčka jsou jen jiná cesta – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Názory ke článku Pavel Kout: Jablíčka jsou jen jiná cesta – Programujte.comNázory ke článku Pavel Kout: Jablíčka jsou jen jiná cesta – Programujte.com

 

Názory ke článku Pavel Kout: Jablíčka jsou jen jiná cesta

D1ce   NOVÝ
23. 1. 2007

Díky moc ze velmi přínosný článek, tento pohled na Mac mi opravdu chyběl(viva la R.l-l.(Jeho články čtu z recese, né jako zdroj informací, přestože se tam člověk občas něco pravdivého dozví)), ale asi zůstanu navěky u Win jako user či developer, přestože mírně přičichávám k Linuxu, kde se mi jako největší nevýhoda jeví, že drtivá většina Linux apps je v klasickém céčku. K jablíčku pravděpodobně také přivoním, ale nebude to dřív než mi to někdo půjčí nebo bude vícero love.

HLuPaCeK   NOVÝ
23. 1. 2007

<flame>
Sice s některejma věcma, který odpovídající řekl nesouhlasím (například pasáže o kupování nového hw), ale stejně se všici, kteří doopravdy poznali výhody ostatních systémů shodneme že:

Windows <<<< Mac | Linux  :ms_0011: 
(pro nematematiky: Mac nebo Linux je mnohem mnohem větší/lepší než Windows)
</flame>

djanosik   NOVÝ
23. 1. 2007

Tvůj nick ti sedne (nemyslím to zle).

Já sem tam pochytil několik informačních nedostatků - je to tím, že odpovídající už s win delší dobu nepracoval, tak se to dá pochopit. Mac je určitě super systém, ale osobně bych ho nechtěl používat.

PS: zatím jsem neměl tu sílu to dočíst do konce

Tower   NOVÝ
23. 1. 2007

V tom případě by mě zajímalo proč? Připadají Ti/Vám některé pasáže tak špatné/dobré, nebo je článek dlouhý?

Z objektivních důvodů svůj názor k systémům vyjadřovat nebudu.

djanosik   NOVÝ
23. 1. 2007

Článek je napsanej dobře a stejně tak se i čte, ale na můj vkus je opravdu moc dlouhej a zatím jsem neměl čas ho dočíst (je to čistě subjektivní, protože nerad čtu dlouhý souvislý texty).

Já se k samotnému systémku taky nebudu vyjadřovat, protože s ním nemám žádné přímé zkušenosti.

PS: můžeš mi klidně tykat, jsem členem stejné redakce

Honza Mac   NOVÝ
24. 1. 2007

Velice pěkný a povedený rozhovor. Určitě bych uvítal další a další rozhovory na podobné ne-li stejné téma. Zajímalo by mě spousty vnitřností z Applu. Aplikace, které se dají najít v MacOs a s jakými byste je srovnali na PC. Děkuji

Honza Mac
http://blog.fineboard.cz

Pavel Kout   NOVÝ
24. 1. 2007

Jako stručné intro vám určitě dobře poslouží informace na http://www.apple.cz/cze/macosx/ + http://www.prvnimac.cz/ + http://www.macblog.sk/ (a zvláště pak http://www.macblog.sk/preco-zvolit-pocitac-apple.html).

Také si můžete stáhnout aplikaci s přehledem specifikací hardware, a to z http://www.mactracker.ca/.

HLuPaCeK   NOVÝ
24. 1. 2007

Dobře odhalil jsi mě ;)

Jinak abych upřesnil co jsem měl na mysli (a nevypadalo to jen jakou pouho pouhý ubohý výkřik do tmy). Znám lidi, kteří používají Maca a chápu je, už kvůli pocitu, který máte, když s tímto systémem pracujete (působí dost uhlazeně, přehledně, jednoduše). Po příchodu z Windowsů vás v prvních chvílích jakožto uživatele budou štvát dvě základní věci:
1) křížek na ukončení aplikace/zavření okna je v levo
2) hlavní menu všech aplikací se dynamicky mění v horní liště závisle na tom jakou aplikaci máte aktivní
Když jsem se snažil kamarádce s Macem pomoci (bez předchozí znalosti systému) tak jediný problém, který jsem měl byl problém s DNS, ale to se později vyřešilo (chyba byla u poskytovatele)

Proč si myslím, že Windows jsou k děsu:
1) všechny aplikace se přímo vybízí crackovat (skoro jinak to nejde)
2) bezpečnost - co si budem povídat i s řadou podpůrných programů to furt není ono (ve srovnání s Macem nebo Linuxem)
3) stabilita - všici vždycky tvrdí, že jim wokna už roky nespadla, ale co by se stalo kdyby nepoužívali aplikace typu RegCleaner a podobný
4) špatně navržená aktualizace - pokud chcete aktualizovat programy/systém tak musíte spustit aktualizátor (pokud máte winy legálně) a většinu programů dohledat na internetu (některý to dělají za vás). Kdežto například v Linuxu (nevím jak je to u Maca) napíšete jeden příkaz (třeba apt-get upgrade) a je to...
5) rozhraní sto let za opicema = věci který na Macu či Linuxu už nějakej pátek jsou (bez větší újmy na výkonu) přicházejí jako naprostá novinka do Visty s přemrštěnou náročností

Obrázek o mě a ostatním si udělejte sami ;)

djanosik   NOVÝ
24. 1. 2007

Jo s tím se snad ani nedá neslouhlasit. Jen něco k tomu bodu 3 - aplikace tohto tu nepoužívám a systém mi skutečně nepadá a když, tak si to zaviním sám.

Je sice pravda, že podobný věci už na Linuxu a Macu jsou, ale zeptám se na pár maličkostí. Jsou tam ty efekty plně akcelerovaný grafickým procesorem, nebo do toho musí pořád vrtat CPU? Je možný vytvářet GUI aplikací podobně jako na webu - v jednom souboru s pomocí XAMLu definujete zobrazení a v druhém souboru píšete aplikační logiku? Jsou ty efekty plně vektorové?

djanosik   NOVÝ
24. 1. 2007

Ta náročnost Visty v dnešní době není přemrštěná (alespoň si lu nebudou stěžovat, že MS brzdí rozvoj HW), ale je fakt, že to není komp pro linuxový sračky (sorry za ten výraz) se 128 MB paměti a integrovanou grafikou.

HLuPaCeK   NOVÝ
24. 1. 2007

Pro akcelerování grafiky se plně využívá GPU grafické karty. Na jeden pěkně udělanej linuxovej desktop se můžeš kouknout tady (je to chvilka):
http://youtube.com/watch?v=Yx9FgLr9oTk&mode=related&search=

Co se týče vytváření GUI aplikací, tak to záleží na tobě jakým způsobem chceš tvořit (a s jakou grafickou nadstavbou), ale oddělení aplikační od grafické logiky je samozřejmost (pokud ale nechceš tak nemusíš :D).

Jestli jsou efekty vektorový ti nepovím.

djanosik   NOVÝ
24. 1. 2007

Díky, skutečně jsem to nevěděl.

HLuPaCeK   NOVÝ
24. 1. 2007

Říkej si pomalejším (pracovním) počítačům jak chceš, ale z toho co píšeš asi nevíš co tou hw náročností mám na mysli (možná jsem se hloupě vyjádřil). Schválně si přečti analýzu Vist po stránce ochran (myslím, že jde o překlad nějakých oficií) http://www.cdr.cz/a/14961 dozvíš se čím vším se CPU zabývá. (není toho málo a většinou jen kvůli tomu, aby zabránili pirátskýmu kopírování)

Jinak integrovanou grafiku (nemá ani těch 128MB) mám a sice běžím bez tý 3D akcelerace, ale v Linux mi běží naprosto v pohodě se vším co potřebuju (neboli Vista by nic nepřinesla)

HLuPaCeK   NOVÝ
24. 1. 2007

nz  :ms_0035: 

djanosik   NOVÝ
24. 1. 2007

No z toho co jsi psal jsem skutečně nepochopil, co tím přesně myslíš, takže sorry za chybnou odpověď. Ochran ve Vistě je na můj vkus docela dost, ale za zkoušku to stojí - na to čím vším se CPU zabývá je výkon Vist úctyhodný (vzhledem k Win XP).

Myslel jsem 128 MB RAM a ne VRAM - taky mám integrovanou grafiku a Vista mi bežela naprosto v pohodě se vším co potřebuju.

Ale nebudem tady zavádět flame vista vs. linux ... vraťme se k něčemu konstruktivnímu.

djanosik   NOVÝ
24. 1. 2007

Teď jsem přišel na super věc - v Linuxu si můžu přidat další repozitáře balíčků (nečekaně :-D). Že bych se zbavil druhého velkého problému - řešení závislostí.

D1ce   NOVÝ
24. 1. 2007

Obdivuji tvou neutuchatelnou snahu šířit osvětu(myšleno v tom nejlepším). S tvým pohledem víceméně souhlasím. Ale stojí ti za to diskutovat s Tímto ...? Uvedeš, že jsi článek nečetl celý, přesto ale diskutuješ s Tím individuem. Jestli tě to čistě baví nebo to bude jiná jistě kladná potřeba, tak to plně chápu, mě taky baví věci co jiní absolutně nechápou. Neříkám, že jsem si také nikdy nepřihříval polívčičku na flame, ale u tebe cítím jistou periodičnost. Just my feelings. </peace>

djanosik   NOVÝ
24. 1. 2007

Díky - nečekal jsem, že u mě bude někdo obdivovat zrovna tohle. Já rád diskutuju s každým a nevadí mi ani menší flame (nessmí se tam objevit nějaká nenávist, zlost - to pak končím) - zajímá mě názor každýho a svým způsobem mě to i baví. A navíc rád beznadějně bořím mýty, ale to se tohodle případu netýká.

Nejvíc mě baví, když fanatik obhajuje linux - to pak padám smíchy, ale tyhle příapdy jsem zatím pochytil jen na rootu.

HLuPaCeK   NOVÝ
24. 1. 2007

Můžu tě ujistit, že nejsem fanatik, jen jsem pečlivě (a dlouho) zvažoval pro a proti, četl názory odborníků a "odborníků", zabýval možným vývojem OS a zjistil jsem, že u Windowsů zůstat nemůžu. Ale jak se říká kdo chce kam, pomoste mu tam :D.

> Já rád diskutuju s každým a nevadí mi ani menší flame (nessmí
> se tam objevit nějaká nenávist, zlost - to pak končím) -
> zajímá mě názor každýho a svým způsobem mě to i baví.
Heh tak to jsem na tom asi stejně ;), ale ve chvílích, kdy se začne flame zvrhávat tak ustoupím a nechám to jak to je....

Mimojiný nastal čas vysvětlit proč jsem svůj první příspěvek napsal doslova jako magor (ikdyž možná jsem magor). Omlouvám se za to, udělal jsem to poprvý a už to asi nikdy neudělám, ale prostě jsem si chtěl zkusit luxusně dementní flame z druhý strany (ikdyž nakonec z toho žádnej flame nebyl). Jen jsem chtěl vidět jak lidi zareagujou, jací lidé tady diskutují a tak podobně.

djanosik   NOVÝ
24. 1. 2007

Já vím, že nejseš fanatik (to už poznám - za tu dobu co čtu root) a účel prvního příspěvku mi byl vcelku jasný (proto ta poznámka o tvém nicku :-)).

HLuPaCeK   NOVÝ
25. 1. 2007

Přispěju i svou trochou do mlýna. Když jsem měl tu možnost s Macem pracovat uchvátila mě na něm tyto věci:
1) jednoduchost instalace programů - prostě stačilo danej program stáhnout z internetu a přetáhnout na panel s dalšími programy a blik, loadig, installin, done... Pro odinstalování postupujete v podstatě úplně stejně, akorád přesouváte ikonku do koše. Jednoduché, rychlé....
2) ovládání ovladačem - až vás přestane bavit práce můžete se velmi jednoduše chopit multimediální zábavy jen používáním dálkového ovladače. Mac se sám od sebe přepne do režimu pro multimedia (kterému je Windows Media Centrum až podivně podobné) - přehrávat muziku, filmy, prohlížet fotky,..... Jedním stiskem ovladače se opět dostanete zpět k práci (popř k "práci")
3) terminál - protože jádrem Mace je unix, zachovává si všechny jeho světlé stránky. Vyvoláním terminálu každému *nixovému příznivci zazáří oči. K dispozici máte všechny nástroje (hnedka od začátku, nemusíte nic doinstalovávat) Vim, Emac, ssh, .... Navíc systémový terminál funguje naprosto interaktivně s ostatním, když napíšete část příkazu a pak z otevřené složky přetáhnete soubor do okna Terminálu tak se automaticky doplní cesta toho co jste přetahovali (moc fajn)

HLuPaCeK   NOVÝ
25. 1. 2007

Koukám, že já být správná čecha

HLuPaCeK   NOVÝ
28. 1. 2007

Á sakra, já zapomněl na deset až dvacet vykřičníků :D

djanosik   NOVÝ
20. 2. 2007

Velmi zajímavá kombinace: http://www.unitedstatesof.net/?page_id=30.

Petr Ferschmann   NOVÝ
23. 4. 2009

Firma WinStrom vydala ekonomický systém WinStrom 10 i pro Mac OS X a Linux. Umožňuje daňovou evidenci a podvojné účetnictví pro Česko a Slovensko.

http://www.winstrom.cz/

Přidej svůj názor

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo e-mailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Reaguješ na příspěvek:
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové názory e-mailem (pouze pro přihlášené)
Sleduj názory ke článku a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.



Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý