Názory ke článku Linux - nebojte se přechodu – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Názory ke článku Linux - nebojte se přechodu – Programujte.comNázory ke článku Linux - nebojte se přechodu – Programujte.com

 

Názory ke článku Linux - nebojte se přechodu

forstec   NOVÝ
13. 2. 2007

Efektivita práce zdá se mi poněkud malá... Ale tak jasně, linux je dneska in, tak proč ho nezkusit, že? Ale jenom zkusit, nic víc. Na windows sice všichni nadáváme, ale upřímně, uměli byste si bez něj představit život? Já ne. Proč se patlat s Linuxem, když zapnu windows a můžu hned pohodlně pracovat? No tak někdy to spadne, to je fakt, ale celkově to ještě jde. Přece machr z vás nebude jen proto, že umíte ovládat Linux...

hrach   NOVÝ
13. 2. 2007

otazka je, co je myslenou tou praci (myslim k te efektivite...)

... pokud jde napr. o vyvoj webu... myslim ze je efektivita mnohem vyssi nez u windows.... pokud jde o hrani her... tak zase naopak..

mozek007   NOVÝ
13. 2. 2007

Až na tu podporu hardwaru je na tom linux velmi dobře.

hwnd   NOVÝ
13. 2. 2007

Tohle je typickej článek, který vede na flame, protože řešení a ten jediný a správný a dokonalý OS prostě neexistuje.
Pro mne je linux bohužel uzavřen a to proto, protože se živím programováním a na linuxu nemám ani plnohodnotný visual studio (samozřejmě, že je tam milion různých editorů, většinou to budou javovský slimejši [flame #2 (-:]), ale kvality VS2k5 nebude mít žádnej. A proč bych to vlastně dělal, když je cílová platforma mých programů stejně microsoft...

hwnd   NOVÝ
13. 2. 2007

Tobě padaj iXPéčka? Jak to děláš? (-:

forstec   NOVÝ
13. 2. 2007

Jsi můj člověk. Dělám přesně to samý co ty. A na tohle se prostě Linux nehodí. No a normální uživatel (sekretářka) a Linux mi dohromady prostě nejde...

Socca   NOVÝ
13. 2. 2007

Jo jde, ale nechtěl bych ji vidět (-: A něco jako solitaire tam taky najde:) (trocha odlehčení než se tu rozhoří plné flame)

linuxak   NOVÝ
13. 2. 2007

je dobre ze se vam linux nelibi, alespon nepribude par zauhrovanejch pubertalnich linuxaku. zustante si u widli a tvarte se jak borci

XKrik   NOVÝ
13. 2. 2007

Proč by to prosimtě nešlo?
Na poště maj linuxy a nikdo si na ně nestěžuje..
Sám už jedu skoro 3měsíce jenom na FC6 a je to moje první distribuce... Jediný problémy jsem měl s připojením na internet (šmejd SAGEM F@ST 840). Moje maminka je sekretářka a používá můj počítač skoro pořád, sice nadává, že to nejsou Windows, ale jinak ŽÁDNÝ problémy nemá ...

XKrik   NOVÝ
13. 2. 2007

Ale tak jasně, linux je dneska in, tak proč ho nezkusit, že?


Tudle tu blbost sem již slyšel několikrát... Nevidím nic špatnýho na tom, že někdo nejede na woknech, ale na nějaký linuxový distribuci...
Tydlety řečičky, jsou opravdu ubohé ...

r3c1d1v15t   NOVÝ
13. 2. 2007

"... pokud jde napr. o vyvoj webu... myslim ze je efektivita mnohem vyssi nez u windows...."

v linuxe chýbajú základné grafické nástroje ako Photoshop, Flash a taktiež poriadny HTML, CSS editor typu Dreamweaver alebo Expression Web. Chýba Visual Studio 2005 takže možnosť vývoja ASP.NET aplikácií je v linuxe nulová.

RobinHood   NOVÝ
13. 2. 2007

naprosto souhlasím. Linux je fajn věc, ale neni pro něj softvare. Já si dneska uý život bez PSPadu nedokážu představit. Všechen software, co za něco stojí je prostě dělanej pro wokna. Na druhou stranu, když bych dělal webovej server tak jedině Linux!

midin   NOVÝ
13. 2. 2007

Takže dle tebe: Linuxácký uživatel = tvrdý velký hoch? :D

hrach   NOVÝ
13. 2. 2007

asp.net? co to je? :D no dělám si srandu.... ale všichni moc dobře víme že php je lepší.........

photoshop? ty si koupil tu drahou licenci? ja ne... ačkoliv jedu na win, tak jedu s gimpem...... a ten v linuxu je jako doma.... a gimp si nemužu vynachválit....

editor? nemužu objektivně posoudit.... ale mě i ve win stačí bohatě pspad...

Petr Muller   NOVÝ
13. 2. 2007

o tom by se dalo polemizovat - ja si uprimne zivot bez windows predstavit dokazu docela snadno, vlastne uz na nem hraju jenom hry. efektivitu prace mam rozhodne vyssi v linuxu. imho je to uz jen o zvyku (a chybejicich klicovych aplikacich pro nektere cinnosti - PS, Dreamweaver a podobne)

Gelion   NOVÝ
13. 2. 2007

Vydělávám si i jako web designer a programátor a můžu říce, že vývoj pod něčím jiným než Linuxem si už nedovedu představit. Pokaždé, když někde musím sednout před Windows jakékoliv řady, cítím se jak svázaný a chybí mi plno nástrojů a hlavně jsem naprskaný na jedné ploše spolu s 10 aplikacemi. A s každou další aplikací jsou W pomalejší a pomalejší.

Tvrzení, že nexistuje pod Lin žádný pořádný HTML, CSS editor jenom ukazuje na Váš velice zůžený přehled o tom co se v IT děje. Jinak by jste věděl, že na Lin existuje Eclipse s hromadou pluginů. Na grafiku Vám v pohodě stačí Inkscape a Gimp (nebo vám snad bude chybět podpora CMYK :-)) A Flash editor? Jeden jede pod Wine ale přesto ho nepoužívám. Prostě proto, že si myslím, že flash nemá na stránkách co dělat (Osobní názor). Existuje přímá úměra čím víc web bliká o to míň informací se tam dozvím.

Co se týká některých aplikací, to je pravda. Na linuxu nejsou a na Win ano. Zajímavé, že se toto udává jako jediný klad systému windows. Ono to sice s kvalitou systémém nemá nic moc společného ale je mu to přičítáno jako velké plus. Bez těchto aplikací by se totiž další kvality tohoto produktu hledaly jenom dost těžko. Musíme si ale uvědomit, že počet aplikací na Linux se pomalu zvětšuje. Hlavní je to, že to má stoupající tendenci a je možné, že až se dostane do určitého bodu může nastat exponenciální růst. Prostě už žádná firma si neriskne aby ignorovala další nastupující systémovou platformu. Google, SUN, Oracle a jiní už to ví. Je otázka času, kdy si to uvědomí ostatní. Pak se stane, že hlavní klad o který se současně firma Microsoft opírá se rozplyne v niveč.

Zdá se Vám to fantaskní, futuristické? Možná, uvidíme. Linux a svět kolem se vyvýjí a myslím, že ani Microsoft se svým tlustým balíkem peněz to už neovlivní. Nehledě na to, že tak velká firma jako je Microsoft už musí podléhat silnému tlaku Parkinsonových zákonů a to znamená pouze jedno - neefektivitu. A Vista - to je jenom jedna z ukázek jak takové zákony fungují.

Vím, že jsem plno lidí asi strašně nasral ale nemohl jsem si pomoci, bylo to ve mne jako v koze. Prostě to jednou muselo ven.

Mějte se všichni pohodově nehledě na logo které Vám svítí na monitoru.

Jakub C. Gelion

Jenda   NOVÝ
13. 2. 2007

Průšvih je v tom, že zrovna PSPad pro LINUX nejni...

pin2k   NOVÝ
13. 2. 2007

Jj, s pár lidma tu plně souhlasím. Neexistuje dokonalý operační systém a tato debata opravdu vede k pořádnému flamu. Opravdu "negativní" reklamu Linuxu dělají ti uživatelé, kteří jedou na linuxu chvilku, vůbec nic prakticky neví, ale každýmu ho cpou.

Jinak tak nějak nemůžu souhlasit s forstecem. Efektivita práce ohledně vytváření webových aplikací apod. je daleko vyšší a to platí i při programování v jazyce C. V linuxu nalezneš daleko více knihoven než v nějakém MS Visual C apod.. Grafické nástroje? Jj, photoshop je proste the best, ale opravdu na něj máš koupenou licenci? CSS editor? To je snad sranda ne? CSS můžeš psát v klidu v jakémkoliv textovém editoru. A potom těch GUI knihoven jako GTK, QT atd., v tomhle bych se s tebou hádal. Pro mě (jakože jsem na platformě windows pracoval a vyvíjel velmi dlouhou dobu) je daleko lepší linux a nemám potřebu ho někomu NUTIT. Už jenom proto, že jsem se kdysi totálně odprostil od her a získal tím více času na práci a další věci. Každý ať si používá opravdu co chce. O ASP se bavit nebudu, php je php.

Co se týče podpory HW v linuxu. Pánové, Linux kdysi a Linux dnes...to je úplně jiná písnička, neříkám že linux rozezná úplně všechno, ale defakto na linuxu skoro nic neinstaluješ. Když nahodíš holý XPčka, tak si bez driverů k různýmu hw prostě neškrtněš. A pokud není člověk totální noob, tak si hw vybrat umí podle svých požadavků.

NO FLAME PLS! JUST MY OPINION!

pin2k   NOVÝ
13. 2. 2007

Jenom jsem chtěl dodat, že to o čem jsem mluvil vychází z mých zkušeností. Ne z názoru někoho jiného.

Manq   NOVÝ
13. 2. 2007

tím článkem jsem nechtěl vyvolávat flame.
Byl pro lidi, co chtějí přejít na Linux, at už z jakéhokoliv důvodu...

forstec   NOVÝ
13. 2. 2007

Konečně po dlouhé době kvalitní příspěvek.

Peter2   NOVÝ
13. 2. 2007

Článok je perfektný, a nechápem, prečo hneď každý začal rozoberať "starú známu otázku"...

pin2k   NOVÝ
13. 2. 2007

Vím, nereagoval jsem na ten článek, ale na některé komentáře.

djanosik   NOVÝ
13. 2. 2007

To je chyba hardware (možná špatná case) a nebo nedoladěný drivery. V samotným systému problém není (i když se to mnozí myslně domnívají).

djanosik   NOVÝ
13. 2. 2007

Ono jak na co (php lepší) - nemůžeš to brát globálně.

djanosik   NOVÝ
13. 2. 2007

JJ...s tím mohu jenom souhlasit, ale tohel si neodpustím - sorry. Windows kdysi a windows dnes...to je úplně jiná písnička, neříkám, že windows rozezná úplně všechno, ale na Vistách defakto nic neinstaluješ. Když nahodíš nový Visty, tak máš k dispozici zhruba 19 000 driverů a pokud nastanou problémy, tak máš k dispozici dalších 12 000 driverů na WU.

PS: do flamu se nebudu nijak moc zapojovat (leda, že by mě někdo naštval), protože to jsou dávnou vyřešený otázky - W&L, ASP.NET&PHP, atd.

djanosik   NOVÝ
13. 2. 2007

A abych nezapomněl. Pěknej motivační článek.

mstarman   NOVÝ
13. 2. 2007

Mě se ten článek líbí. Ale pořád se nemůžu odhodlat k přechodu. Chci ho zkusit ale nevi jak to říct. Asi mám pořád před ním respekt. Nevím. A to nejsem uplně začátečník.

Flame: dobrá náhrada za Photoshop -> http://www.root.cz/clanky/graficky-editor-pixel/

pin2k   NOVÝ
13. 2. 2007

Samozrejme s tebou souhlasim Visty jsou zase neco jinyho, ale ja se zminoval o XPckach

Zdeny   NOVÝ
13. 2. 2007

Třeba na PHP není PSPad zrovna nejlepší, daleko lepší volbou je Eclipse.

djanosik   NOVÝ
13. 2. 2007

Jasný...jen jsem chtěl zdůraznit, že je potřeba brát v potaz aktuální verze, když jde o srovnání několika produktů.

Pacik   NOVÝ
13. 2. 2007

Souhlasim s tebou, a Linux bych pouzival (Win jen na hry) ale zasadni problem je ze mam GPRS internet od T-mobile a nemuzu na linuxech rozbehat modem Siemens ES75, jinak bych na nich behal furt.

Phoenix   NOVÝ
13. 2. 2007

Já mám před Linuxem taky trochu respekt, ale plánuju na něj přejít. Je to po woknech taková "druhá meta".
Chtěl bych se zeptat, jak to je se souběžným používáním Windows a Linuxu. Myslím tím, že když mám jeden disk a na něm Windows, vytvoří Linux při instalaci nový oddíl, nebo musím vytvořit nový oddíl sám? Pokud ano, tak jak? Jak po instalaci určím, jestli spustím windows nebo linux?
Chápu, že je to moc dotazů, ale přes Linux sem fakt lama (zatim).

pin2k   NOVÝ
13. 2. 2007

Mno, disk bys mel mit rozdeleny uz pred instalaci Windows. Popripade mit dva disky :). Nebo pouzij Partition Magic a disk muzes rozdelit bez ztraty dat. Jinak v linech si muzes pres cfdisk nebo pres fdisk disk rozdelit, co se tyka vybirani systemu, distra jako mandriva, openSuse apod., si nainstaluji sami zavadec.. Po bootu pc si pak vyberes, co spustit.

Manq   NOVÝ
13. 2. 2007

ano některé distribuce si vytvoří vlastní zavadeč.
to znamené, když budeš chtít Linux odstranit, tak v žádném případě ten oddíl, co na něm je neformátuj. Tak jsem to kdysi udělal já a měl jsem s tím strašné problémy.

djanosik   NOVÝ
13. 2. 2007

Heh ... já taky, ale opravil jsem to poměrně snadno. Instalačka XP > konzola pro zotavení > fixboot a fixmbr.

djanosik   NOVÝ
13. 2. 2007

PSPad není nejlepší volba na spoustu věcí, má sice hafo funkcí, ale já s ním pracuju jednou týdně a už jsem v něm našel takových nedostatků, že je to až neúnosný. Asi se o tom někdy rozepíšu.

Manq   NOVÝ
13. 2. 2007

přesně tak jsem to opravil. ale než jsem na to přišel, trvalo mi hezkou řádku hodin :), nj, aspoň mám o zkušenost víc... :)

Jinx   NOVÝ
13. 2. 2007

Opet jsem si vsiml ze se windows-power useri snazi hazet spinu a sirit svoje bludy, takze pod Linuxem neni vhodna alternativa k PsPadu(nebo jinemu notepadu) ? nano, joe, nefunguje? Tyhle jsou IMHO dostatnecne uzivatelsky privetive, nikdo nechce aby se zacatecnik naucil vim nebo emacs, a pro notoricke klikace existuji i editory v grafickem prostredi. Chybi neco pro tvorbu webu? Bluefish, Screem, ...
Dale by me zajimalo proc nekdo pise apt-get ... kdyz ma grafickeho spravce ktery se jmenuje Synaptic http://wiki.debian.org/Synaptic

Priste bych poprosil si overit fakta, obycejne staci precist si manual, pouzit googla a vyhledat si veci kterym nerozumim, na freshmeat.net a sourceforge.net se vyskytuje spousta kvalitniho i mene kvalitniho softu. Az bude chtit nekdo namitat ze nektere jsou k nicemu, muze se nejdriv sam odpovedet na otazku kolik uzitecnych programu uz sam napsal a dal je k dispozici lidem okolo.

Co se tyce hardwaru, jsem rovnez znechucen, nektere exoticke zarizeni nebehaji korektne ani pod windows a s nekterymi komponenty nepracuji vubec...

benghi   NOVÝ
13. 2. 2007

Zajimavé a nepříjemné. Já měl GPRS od T-mobile taky, ale běhal jsem to s ME45 připojenou na seriovej port, to šlo bez problémů. Tedy ne tak docela. Musel jsem pochopit _jak_ funguje GPRS v ME45 (a ve většině siemensů). Zkusil jsem pochopitelně nejdřív zavolat na tu jejich podporu, kde mi trvalo neuvěřitelných 170 minut, než jsem zvládnul hotky-tupky a spojili mě na někoho, kdo alespoň věděl, co je to GPRS. Odpověděl mi, že se nad tím musí zamyslet a že mi zavolá. Ač jsem to rozcházel před třemi lety, ještě nezavolal...

Dalším krokem byla komunikace se Siemensem, od kterejch jsem sice nedostal přímo návod, ale vysvětlili mi, jak to celý funguje. Po 10 minutách jsem to pochopil a za dalších 20 minut jsem to měl nastavený. Výsledkem je to, že jsem rozchodil GPRS s ME45kou i v DOSu, jediný, co se mi vzpírá, jsou veškerý verze Win, tam jsem to prostě nerozchodil přesto, že jsem se fakt snažil. Já se v těch Win prostě nevyznám.

benghi   NOVÝ
13. 2. 2007

Já tady k tomu nemám asi moc co říct, na Linux jsem přecházel z DOSu, nikoliv z Win a Win jsem v podstatě nikdy nepoužíval na práci. Pamatuju si moc dobře doby, kdy mi pořád někdo vnucoval Win (tehdy Win95) a já ho posílal do hajzlu s tím, že tam nechodí programy, na který jsem zvyklej z DOSu, což byla tehdy pravda. Ve Win95 sice chodily některý programy z DOSu, ale problematicky. Nakonec jsem dospěl tak daleko, že jsem ty Win95 koupil k nějakýmu počítači a nahrnul na výměnýho SyQuesta (šlo z toho bootovat, pokud ovšem člověk věděl, jak si to zařídit). Naznal jsem, že jedno medium obětuju. Sral jsem se s tim hodně dlouho aby to fungovalo, promrhal jsem tím několik desítek nocí a dospěl jsem do situace, že síť mi chodila jenom někdy, zvukovka fungovala taky jenom někdy, přesněji řečeno oboje do prvního restartu. To jsem pak vyřešil tím, že jsem našel kdesi jakýsi jiný ovladače, pak to začalo i fungovat, ale svůj SCSI řadič jsem ve Win nerozchodil nikdy ač v DOSu chodil normálně a posléze v Linuxu taky. Nakonec mě to nasralo tak, že jsem s tím mediem mrdnul z okna (a vyhodil asi 400, protože to byla cena media do SyQuesta). Tedy nějaký 3500 za Win a 400 za medium a jakási směšná částka za vyražený okno, ti hajzlové ze mně dostali čtyři litry bez jakýhokoliv efektu. Roku 1999 situace dostoupila vrcholu, neb pro DOS už skoro nebyl software, obzvlášť pak pro DrDOS, kterej jsem tady používal (a kterej jsem měl legálně koupenej), takže jsem začal uvažovat o OS/2. Uvažoval jsem tak dlouho až jsem si za cenu media koupil CDčko s Linuxem. Tam sice z DOSovejch věcí nechodilo přímo nic, ale už na tom CD bylo takový množství různejch programů, že jsem neměl moc nad čím přemejšlet.

Posléze jsem koupil novej komp s WinME. Fakt jsem se snažil začít Win používat, ale když jsem je potřetí reinstaloval, tak mi vytekly nervy a na milej stroj šel Linux. Paralelně k WinME. Asi jsem toho chtěl moc, potřeboval jsem psát dokumentaci, občas udělat nějakou webovou stránku, kam se dokumentace vysypala. Potřeboval jsem navíc něco, v čem by šlo editovat textový soubory a připouštím, že z notepadu mi tekly nervy.

Tak jsem tedy zůstal u Linuxu, který mezitím dobře zastarával, pročež následoval velkej třesk. Zkusil jsem nainstalovat RedHat Linux 7.1. Nebyl sice nejnovější, ale... Ale KDE2. Po několika marných pokusech zvyknout si na tuhle zrůdnost mi opět vytekly nervy a nainstaloval jsem nejnovější linux, kterej měl ještě starý KDE (tehdy jsem to dost používal), což byl RedHat 7.0 a upgradoval jsem všechno, co se dalo. Pochopitelně překompilováním ze zdrojáků. Co následovalo? Na testovacím stroji jsem dělal pokusy s jinejma systemama, ale ten RedHat 7.0 mam doteď, jenom mi tam místo KDE běží hodně upravenej fluxbox a z původního systému zůstala jenom část initu, v zásadě to ale nevadí. Následně jsem zkusil Linux from scratch, to je docela dobrej postup, tímhle jsem si vyrobil system, kterej mi běží na serveru.

Závěrem bych chtěl říct, že jsem v minulosti pracoval na různejch počítačích s ruznejma OS (CP/M, C64, AmigaOS, MS_DOS 3.3, MS_DOS 5, DrDOS6, FreeDOS (Methusalem), RH Linux 4.5, RH Linux 5.1, RH Linux 7.0, RH Linux 7.1, Slackware ???, Debian ???, FreeBSD ???, PC BSD 1.0, Irix) a hodně systémů jsem jenom ze srandy vyzkoušel, či se k ním někde dostal (Win95, WIn98, WinMe, Win 2k, Win XP, MacOS X) a takovejch problémů, jaký jsem měl s Win jsem s žádným jiným systémem neměl. Zjistil jsem, že to není v systémech, ale ve mně (což je ochoten si málokdo připustit). Win totiž vyžadují jiný systém myšlení, kdy se věci dělají intuitivně a z mého pohledu nepochopitelně chaoticky. Zajimavý je, že jsem nikdy neměl problémy nastavit ,,od oka'' nějakej analogovej přístroj, ale tady s těma Win, kde by to mělo být podobný, jsem měl problémy vážný, jediný opravdu bezproblémový okna jsou imho WinXP a to ještě až v momentě, kdy do nich nakoupíte všelikýho softwarovýho vybavení a pečlivě vybíráte hardware. Win2k jsou dobrý, dokud je nepřipojíte k Internetu. Win 98 jsou nepochopitelně nestabilní, WinMe se chovají nemožně v sítích, Win95...fuj!!!to nechci víckrát vidět.

Kdybych si musel vybrat nějaký Win, tak si vezmu WinXP, protože do nich jde poměrně snadno portnout většinu programů, co používám na Linuxu a jsem na ně zvyklej.

BTW nechcete někdy něco napsat o přechodu z Linuxu na Win? To by bylo něco, co bych možná prakticky využil a zkusil.

Tady na těch počítačovejch věcech mě štve jediná věc - datová nekompatibilita. Když si nakreslíte schémata na papír a předlohy na plošňáky uděláte na filmech, tak podle toho to zařízení uděláte ještě za 10 let (pokud teda seženete součástky, že...to je druhá věc, která mě sere). Ale co mám dělat s 10 let starejma souborama v Eagle, když mi to novej Eagle prostě nesežere. To mám prostě smůlu, protože stroj s DOSem už nemám a ve Win se ten starej Eagle sere, v Linuxovým emulátoru zas chodí strašně pomalu (nakonec jsem ty data z toho dostal takhle, ale byl to porod). Začínám chápat ty řeči o otevřenejch formátech...

forstec   NOVÝ
13. 2. 2007

Ježiš, já nechápu, proč vy linuxáci jste tak namyšlený. Copak když jedu ve windows, tak jsem něco míň? Prej klikači. Ha. Tohle mi už začíná pomalu ale jistě vadit. Všechno je to ve vývoji. Jestli si chcete dělat až do svý smrti aplikace v příkazovým řádku, jak je libo, ale jsou tady i lidi, kteří nemají tolik času a potřebují vyvíjet rychle. A patlat se s něčim jenom proto, abych si mohl říct "jsem machr", na to dneska nikdo nehraje...

djanosik   NOVÝ
13. 2. 2007

Moc zajímavý. Nevím o nikom, kdo by byl delší dobu na Linuxu a pak přešel na Windows (ego většiny linuxáků to nedovolí), ale je to zajímavej nápad na článek - jen jeho realizace je prakticky nemožná.

mainar   NOVÝ
13. 2. 2007

Lidi, kteří "nemají tolik času a potřebují vyvíjet rychle" jsou hrozbou pro celý svět IT a nejen ten. Vývoj softwaru není zdaleka jen o klikání, ale o pochopení jak věci fungují - počínaje základním vzděláním, teorií matematiky, přes eletrotechniku (hardware), až po samotný software a to včetně znalosti operačních systémů (zejména tech, pro které vyvíjíš).
Zdá se, že ty holduješ Windows... Já proti nim nemám o moc víc než proti Linuxu. Ale uvědomuješ si třeba, že dobré jméno tohoto systému kazí právě ti uspěchanci, kteří bez těch základních znalostí zpatlají nějaký program, pustí ho do světa bez řádného testování a on pak vesele padá a někdy s sebou bere i "Wokna"!?
Vývoj jde vpřed, takže správný programátor by měl mít chuť se vzdělávat a udržovat si přehled. Podle tvé reakce soudím, že tobě chybí nejen ta chuť, ale i některé z výše jmenovaných základů, jinak bys Linux tímto způsobem neodmítal. Ve stručnosti to vyznělo asi jako:"Pche, vy jste tak namyšlení! Jedinej já jsem machr!". Pokud se pletu, tak sorry.
Mimochodem, Linux už dávno není jen o příkazovém řádku a ani we Windows se bez něj občas neobejdeš. Copak nepoužíváš třeba ping...?

djanosik   NOVÝ
13. 2. 2007

Předpokládám, že oba předchozí příspěvky směřovaly k VS a .NET - pokud ne, tak ani nemusíš číst dál. Rychlý vývoj zdaleka není o klikání (neber DevDays zas tak doslova) a už vůbec není pravda, že by programátoři nechtěli chápat nebo nechápali, jak věci fungují. Wokna většinou padaj z jiných důvodu než kvůli software od začátečníků (s tím si systém většinou poradí).

Je dost možný, že .NET se brzy stane hlavní platformou jak na Windows, tak i na Linuxu a dalších OS. Projekt mono získal na LinuxWorld 2006 ocenění jako nejlepší vývojařská platforma.

hwnd   NOVÝ
14. 2. 2007

Jasnej souhlas. Podotknu jen, ze zadna vizualni a klikaci podpora za Tebe dobre program nenapise. A bez patricnyho vzdelani a zkusenosti z Tebe stejne padaj bastly a je jedno v cem to delas.

r3c1d1v15t   NOVÝ
14. 2. 2007

"asp.net? co to je? :D no dělám si srandu.... ale všichni moc dobře víme že php je lepší........."

PHP je len hypertextový preprocesor určený na občasné oživenie statických stránok, ale vývoj väčších projektov by v ňom bol veľmi drahý.

ASP.NET je plne objektová serverová technológia primárne určená na vývoj rozsiahlych webových aplikácií založená na .NET frameworku. ASP.NET je efektivitou vývoja porovnateľné možno tak s Java Servletmi. Tým že si hodil ASP.NET a PHP do jedného vreca si ukázal že nevieš o čom píšeš.

"photoshop? ty si koupil tu drahou licenci? ja ne... ačkoliv jedu na win, tak jedu s gimpem...... a ten v linuxu je jako doma.... a gimp si nemužu vynachválit...."

Áno mám legálny Photoshop CS2 investícia sa mi rýchlo vrátila.
U software ma nezaujíma cena ale koľko úžitku(peňazí) mi prinesie.To s tým Gimpom radšej ani nebudem komentovať, pretože mám na mysli PROFESIONÁLNY webdesign.

xHire   NOVÝ
14. 2. 2007

forstec napsal: Efektivita práce zdá se mi poněkud malá...


Mně taky, ale na Windows.

forstec napsal: Ale jenom zkusit, nic víc. Na windows sice všichni nadáváme, ale upřímně, uměli byste si bez něj představit život?


Samozřejmě - pracuji na něm už kolik let.

forstec napsal: Proč se patlat s Linuxem, když zapnu windows a můžu hned pohodlně pracovat?


Ty můžeš hned pracovat? Já pět minut čekám, než se ten zatracenej Windows vzpamatuje a otevře mi alespoň průzkumníka... (Což ale není na mém PC, ale když se z nutnosti dostanu k nějakému cizímu.)

hrach   NOVÝ
14. 2. 2007

PHP je len hypertextový preprocesor určený na občasné oživenie statických stránok, ale vývoj väčších projektov by v ňom bol veľmi drahý.

ASP.NET je plne objektová serverová technológia primárne určená na vývoj rozsiahlych webových aplikácií založená na .NET frameworku. ASP.NET je efektivitou vývoja porovnateľné možno tak s Java Servletmi. Tým že si hodil ASP.NET a PHP do jedného vreca si ukázal že nevieš o čom píšeš.


nemuzu souhlasit.... .Net framework je komplexni vec, takze samozrejme bude na "vetsi" projekty lepsi.... ovsem nemohu najit na ceskem internetu vytouzeny priklad, kam by se vice hodilo asp.net nez php.... podle me nic takoveho u nas neni.... ze zahranici me napada tak server M$ :)...

dalsi flame vec je, co je lepsi jestli OOP, nebo opacne........ to je kvelke diskuzi, ale jsem za to, ze pokud programator nepise jak prase, je znali, a vyuziva moznosti jazyka, v tomto pripade tedy PHP (ktere je mimochodem take objektove), je mozno dosahnout stejnych vysledku.... viz RS Drupal, ktery je jednim z nejvetsich konkurentu objektoveho PHPRS - uznavam, toto je vramci php

dale
ne vsichni mame tolik penez abychom si mohli dovolit koupit photoshop.... a navic, my, (treba ja), kteri jsme v plenkach nejak zacit musime... nerikam ze gimp je plnohotnodna, ale je to dostatecna nahrada...

ze si ses jistej, ze zrovna tvoris ten profesionalni webdesign.... a ze si ses tak jistej, ze v gimpu to nejde...

djanosik   NOVÝ
14. 2. 2007

PHP není OO jazyk - sice obsahuje některé možnosti OO jazyků, ale to ho z něj ještě nedělá. ASP.NET by našlo využití na většině serverů.

hrach   NOVÝ
15. 2. 2007

nechtel jsem rict ze PHP je objektove, jestli to tak vyznelo, omlouvam se.
vyuzivat lze samozrejme, me spis de o to, kde by to vedlo k nizsim nakladmu na vyvoj a provoz :D

midin   NOVÝ
15. 2. 2007

Autor článku musel počítat s flamem, který se vyskytuje při každém sporném tématu. Ale myslím, že když budou flameovat alespoň trochu vzdělaní lidé, mohou tu vzniknout (a vznikly) zajímavé názory...

sn3d   NOVÝ
15. 2. 2007

r3c1d1v15t napsal: ASP.NET je plne objektová serverová technológia primárne určená na vývoj rozsiahlych webových aplikácií založená na .NET frameworku. ASP.NET je efektivitou vývoja porovnateľné možno tak s Java Servletmi. Tým že si hodil ASP.NET a PHP do jedného vreca si ukázal že nevieš o čom píšeš.



ASP.NET je fajn len ma chybu ze cely .NET ako pisu ze je multiplatformovy tak nieje multiplatformovy.ASP.NET nieje nenahraditelny.V X pripadoch na takychto vecsich projektoch sa pouziva napriklad JSP.Ak teda niekomu na linuxe chyba takyto vyvoj web aplikacii nech si rozbeha Tomcat.

mallox   NOVÝ
16. 2. 2007

no php lepsi nez asp.net? ha ha..to jste spadl z visne pane..;)

djanosik   NOVÝ
16. 2. 2007

stálo ti to za to?

mallox   NOVÝ
16. 2. 2007

no tak to nevim..hadky jaky je system lepsi a jaky horsi..jak mala decka..:)
jen neco malo co jsem pochytal..
asp(.net) je technologie vyrabena microsoftem, tak je logicke, ze bude primarne urcena pro microsoft..stejne tak visual studia a jine veci..(pro linux existuje mono project..ktery tyto veci zvlada)..to ze nemate photoshop nebo jiny nastroj v linuxu neznamena, ze je linux spatny, ale ze vyrobce toho vaseho skveleho programu jej navrhl pouze pro windows..a linux za to vubec nemuze..
v kybernetice (robotice) se pouziva vyhradne linux..protoze navrhari si nemohou dovolit sve roboty za kazdem rohem restartovat..takto odpovedel jeden z profesoru cvut proc pouzivaji linux a ne windows..
servery bezici na linux maji uptime (doba zivota, cas pred kterym byli vypnute,restartovany) nehorazne veliky..cvut je restartuje jednou za semestr..a to se jim tam hlasi cca 1000 uzivatelu denne..to je sila co?!
linuxova reseni nevyzaduji tak narocny hardware a maji mnoho jinych kladu..ale vsak i zaporu..
rozdil je v tom, ze za windows si zaplatite, a blbne vam (pada, seka se), za linux nezaplatite nic, a dostanete stejny efekt ;)
tot na zamysleni pred tim, nez priste rekne, ze windows je lepsi nez linux, nebo linux je lepsi nez windows..
v kazde sfere je neco sveho..
take prece do skoly nejezdite ve dvaceti lidech starou skodovkou namackane jak sardiny nekdo jeste v kufru..ale sednete si do autobusu..
tak uvazujte ;)

djanosik   NOVÝ
16. 2. 2007

Nejvíc se musím smát, když mi někdo tvrdí, že windows blbne a padá.

mallox   NOVÝ
16. 2. 2007

a ne?! tak to jste velmi stastny clovek..zavidim vam..;)

djanosik   NOVÝ
16. 2. 2007

Ne. To jestli je OS (nejen Windows) stabilní závisí v největší míře na volbě kvalitního a spolehlivého HW, následně na volbě kvalitních a testovaných (nejlépe podepsaných) ovladačů. Na tohle se systém musí naprosto spolehnout a pokud je tam někde chyba, tak to nemůže ovlivnit. Když je to OK, tak bude i systém OK a většinou ho nerozhodí ani nestabilní SW.

ProgDan   NOVÝ
16. 2. 2007

Balík KDE Develop - má zvýraznění syntaxe hromady jazyků

Manq   NOVÝ
16. 2. 2007

spíš záleží na tom dotyčném uživateli, který systém používá

djanosik   NOVÝ
16. 2. 2007

To asi bude hned po tom.

Manq   NOVÝ
16. 2. 2007

spíš před tím, prvně ten uživatel musí ty ovladače naistalovat. :), ale nech to být :)

ProgDan   NOVÝ
16. 2. 2007

Ve Windows jsem rpacoval...no sakra dlouho... Ted jsem přesedul na Linux (poté co jsem si prošel přes 8 distribucí jsem zůstal u SuSE - mě se líbí, mnozí jsou sice jiného názoru, ale mě to celkem vyhovuje) a nemůžu si stěžovat! Nejen virtuální plochy, ale i další drobnosti, tkerý člověku usnadňujou práci - třeba propojení amaroKu a Konqueroru - moc dobrý...když se hrabu v souborech a chci si vybrat jinou písničku tak jen rozkliknu panel, vyberu písničku a je to...nemusim (řekl bych zbytečně, ale někteří by mě mohli vzít za slovo) přejíždět někam nahoru na lištu, otvírat okno amaroKa...všechno je po ruce.

Po cca 30 minutové instalaci Windows jsem našel jen holý systém bez ničeho. Akorát Solitair, kalkulačka a defrag :). Když jsem pak přes hodinu instaloval SuSE Linux, smál se mi táta jak je ten muj "Linux dokonalej, když se instaluje už přes hodinu". Když jsem mu řekl, že kromě systému, se instaluje i hromada softwaru, tudíž po jedné instalaci mám prakticky plně vybavený systém, na kterém můžu okamžitě začít plnohodnotně pracovat, aniž bych musel složitě instalovat hromady programů, tak mu docela zklaplo :)

Přiznávám že sem měl problémy s hardwarem - rozchodit ovladač na ATI Radeon 9550 dalo práci a stálo to blbne, ale celkem se s tim á pracovat.
Taky mi dalo docela práci nainstalovat tiskárnu (patřím mezi příznivce LPT :), ale taky se to povedlo a tiskne.

Při instalaci Windows jsem TŘI DNY sháněl disketu, která Wokýnkám umožnila pracovat s mym diskem (mám to přes nějakou sběrnici, se kterou si Wokna neporaděj, a to sem instaloval Windows vyrobený v roce 2005 (2005 copyright by Micrsoft bylo na CDčku)...SuSE který v tý době bylo o něco starší mi ten disk načetlo zcela bez problémů!

U Ubuntu mě mile překvapila prozíravost tvůrců a způsob instalace. Nejdřív se spustí live Ubuntu, kde je na ploše ikona Install, která spustí průvodce instalací systému - jako když instalujete software. Po několika kliknutích na talčítko Následující se spustila instalace, já sem se přepnul do druhé plochy a browsoval sem po netu, než se mi Tux nainstaloval...

Linux si nachází místo na stále větším množství PC. Je nutné podotknout, že často se jedná o PC, kde jsou zároveň i Wokna, ale i tak to je určitě další krok k vyvážení trhu se softwarem. Microsoft je až moc monopolní (obzvlášť mě naštvalo když sem se dočet jak ten jejich dokonalej antivirák ve Vistách nestojí za nic, ale oni vám ho vnutěj - a většina normálních uživatelů se na to chytne a na další, skutečnou ochranu se vybodnou...).
Nevim jestli za 10 nebo 20 let budou ještě na vrcholu Windows, Linux, Mac nebo jestli se do té doby objeví ještě jiný systém, který všechny předčí, ale věřím, že svět pochopí že existují i lepší věci, než jen ty za které platíte těžké peníze (Windows, Office....) aniž byste za ně museli něco platit (kromě poplatku za internet ;)

Manq   NOVÝ
16. 2. 2007

kvalitní komentář, ale ostatní prosím, aby zase nevyvolávali flame,
když jsem tento článek psal, tak trochu jsem s tím počítal. ale bylo toho dost už

djanosik   NOVÝ
16. 2. 2007

myslel jsem, že myslíš BFU

mallox   NOVÝ
17. 2. 2007

ja si myslim, ze za software by se melo platit..je to stejna prace jako nekde u vyrobniho pasu..ale kdyz uz, tak at to stoji za to..a ne, ze vy mi zaplatite a ten software mozna bude fungovat..;)
windows i office jsou prikladem software, ktery by za nejaky peniz staly..ale nedokazu rict, zda levnejsi a o kolik..cenu si urci vyrobce..a pokud se nam nelibi, tak sahame po necem jinem ;)

hrach   NOVÝ
17. 2. 2007

ano, platit za software, ale ne, kdyz jeho cast (i win napr sitove prvky) je prevzata z nepolaceneho softwaru

ProgDan   NOVÝ
17. 2. 2007

Prakticky je jen jediný důvod proč lidé dělají neplacený software protože je to baví...když udělám vlastní distribuci Linuxu taky nebudu očekávat že mi za to někdo bude platit...prostě mě baví programovat tak si to udělám a lidi berte si jak chcete...

CommanderZ   NOVÝ
18. 2. 2007

To je taky jedeb problem MS - oni si NEMUZOU dovolit dat zadny kloudny soft, protoze by je jinak cekaly pokuty v hodnote mnoha miliard dolaru - vzdyt uz jsme to vsichni videli, a prudily prave ty spolednosti, ktere maji soft u Linuxu + Apple. Je zvlastní, ze Linux ani Mac tenhle problem nema...

pa3k   NOVÝ
18. 2. 2007

Tiež som vývojár, ale na linux platforme (php/MySQL). Neviem ako ty, ale ja som ešte nevidel dobre napísanú webovú aplikáciu v asp .NET. ;-) Nevravím, že sa to nedá, ale väčšina produktov napísaných vo visual studiu sú rýchlokvasené baslty poskladané z nesprávne použitích hotových komponent. Takú aplikáciu "napíšeš" za pár minút a efektivita práce, resp. bussiness-u je veľkolepá. Lenže! Lenže vo výslednej aplikácii potom všetko trvá nehorázne dlho, nefunguje to bez JavaScriptu, prenáša sa zbytočné kvantum dát cez __VIEWSTATE či ako sa tá NET úchylnosť volá. Proste hnus. http://www.dgx.cz/trine/item/jsem-zdesen-z-asp-net Áno takéto niečo sa produkuje hlavne rýchlo, ide o čas, komerciu a teda prachy. Lenže kvalita tomu zodpovedá. Vo firme sme nútení používať jednu skvostnú aplikáciu za nehorázne prachy na .NET paltforme (mimochodom ocenenú ako nejaký TOP produkt na platforme MS SQL + .NET) a je to napísané úplne úchylne, hnusne a prasácky, že mi je z toho na grcanie.

Ja si radšej napíšem niečo v php/SQL. Mimochodom ak potovnávaš .NET a php si mimo, pretože porovnávaš framework s programovacím jazykom.

Čo sa týka grafiky... všetci ospevujú PS. Mne bohate stačí Corel, zdá sa mi omnoho lepší, síce ho používam na WIN ale je to profesionálny grafický nástroj, ktorý máš dostupný aj pre linux platformu.

Sám používam prevažne windows, je to dobrý systém, no viem, že 2k / XP sa po čase proste rozdrbú a dostanú do stavu, keď niečo funguje tak akosi náhodne a neviem zaboha zistiť prečo. V unix systémoch je jednoznačne väčšia možnosť skutočne ovládať systém tak, ako chcem. Toto je hlavná výhoda *unix like systémov. Obrovská robustnosť, prispôsobiteľnosť a neskutočné stabilita, o ktorej win platforma môže len snívať. O to hlavne v kritických aplikáciach (prevažne na serveroch) a pri vysokom vyťažení. Daň za tieto klady tu už boli spomenuté, je top hlavne nutnosť chápať veci iným systémov a určité obmedzenia ;-)

A nakoniec nezabúdaj, že linux je hlavne o SLOBODE, a tá sloboda nespočíva len v peniazoch za OS. To už je ale na dlhšiu debatu...

MarS21   NOVÝ
18. 2. 2007

Jediné, co mě u linuxu zatím zklamalo je, že tam jde jenom OpenOffice. Sice ho používám 50 na 50 s MS Office 03, ale nedokážu v něm udělat takový "kus" práce za stejnou dobu jako v MS Office. Myslím, že se mnou budou souhlasit hlavně lidé, kteří především dělají v Calcu/Excelu.
Většímu rozšíření Linuxu brání akorát strach lidí z prožití druhého "šoku". Prvním bylo seznámení s Windows a oni už za žádnou cenu nechcou prožít to samé podruhé. :-D A dalším důvodem je pouhá lenost.

pa3k   NOVÝ
19. 2. 2007

WIN od NT4 by som smelo označil ako nepadavý :) Ak je dobrý HW a drajvre... Fakt sa to už dá zniesť, stabilita jadra je IMHO úplne vpohode. Horšie je to s tými malými chybičkami, ktoré sa po čase používania väčšinou dostavia.

ty-yo   NOVÝ
19. 2. 2007

1. Na CVUT se nebezi na Linuxu ale na Sun OS (i kdyz to je taky zalozeny na Unixu, tak Linux to neni)..:-P
2. Windows sam od sebe nepada, shazuje ho nestabilni software, drivery nebo nevedomky samotni uzivatele .
3. Ze by Linux nevyzadoval tak narocny hardware, to bych se hodne hadal. Vidim to spise naopak (pokud se samozrejme nebudeme bavit o Vistach).
4. Ze by Linux padal a sekal se stejne jako Windows (akorat zadarmo;)), to je blbost. Linux narozdil od Windows spusteny nestabilni software neshodi.

Proste, kazdej ma neco a at si kazdej jede na cem chce..:-)

tommz9   NOVÝ
20. 2. 2007

Proc by ale taky měli mít nějaký problém? Dává snad Linux nějaké programy? Ne. A to že v různých distribucích linuxu jsou obsaženy produkty různých firem, mnohdy několik konkurenčních produktů zároveň, rozhodně žádné anti-monopolní zásady (zákony) neporušuje.

tommz9   NOVÝ
20. 2. 2007

Proč ne? Většina svobodného softwaru je psána pod licensí, která převzetí klidně i prodávání svého zdrojového kodu povoluje.

midin   NOVÝ
22. 2. 2007

Jinak se určitě mrkněte, co o Linuxu píše rADO (www.radekhulan.cz), myslím, že zde se docela trefil :)

Rataiga   NOVÝ
26. 2. 2007

Máme 4 stroje, na 3 jsou bohužel Windows XP, na jednou Solaris 8. Koupili jsme SuSe Linux 10 a nepovedlo se jej nainstalovat ani na jeden ye strojů, kde běžely Windows, vždycky to ykončilo na tom, že tam byl nějaká část HW, kterou Linux neznal. K našemu velkému údivu, se nepovedlo najít na Netu žádný seznam HW komponent, který Linux podporuje. Support distributora Linuxu v česku je stejně ubohý jako support Microsoftu. Nemaji sico vyčítat. Distributor Linuxu v Praze odkazuje na WEB do Německa. Tímhle ten Microsoft teda netrumfnou. Tak zazím je Linux v krabici ve skříni a plánujeme výměnu strojů za SUN mašiny a přechod na Solaric, aspoň tam kde to je možné. S největší pravděpodobností zůstane jeden stroj s Windows.

A pokud jde o windows, tam mne s..e přístup Velikýho Billa a neustálé šmírování Microsoftu v našich počítačích. Mimoto, po každém update windows něco přestane fungovat. Totálně nás naprdlo zrušení funkce mazání souborů z Notepadu vloni na podzim.

Takže pryč s Windows, Linux se možná časem k něčemu dobere. Takže nám zbývá SUN se solarisem a Apple... :)

rataiga   NOVÝ
26. 2. 2007

Jo, souhlas, Linux jsme zatím nenainstalovali - viz dole - neporadí si to s naším HW, ale pradoxně máme více licencí Windows než strojů. Svého času jsme koupili Win NT japonské. Na disketách chyběl mscdex takže jsme předělávali instalační diskety, aby se to vůbec dalo nainstalovat. Madam z reklamací Microsoft v USA (češi se na nás vyflákli, ani neodpověděli), poradila, že máme poslat celou krabici Fedexem do USA. Jo to je dražší než ty jejich Windows.
Totéž se nám stalo kdysi s českýma Windows 3.11 WFG. To český Microsoft prohlásil, že jsme určitě koupili nějaký falešný (v kompjuteshopu v Praze u jejich resellera).
A nahrávání dalších software na windows, to zabere hodiny a hodiny času.
Já myslím, že za 20 let nebudou ani Wokna možná ani Linux a počítače budou vypadat úplně jinak :)

JanVan   NOVÝ
1. 3. 2007

Myslim, ze vidina toho, ze tam (na windows) mi jede vse v poradku je prave ten zlomovy okamzik. Ja uz jedu kolem mesice a pul na Linuxech (vse co jsem potreboval jsem zprovoznil) - prvni tyden jsem mel neceho take plne zuby a chtel se vratit na windows - jenze jsem na sebe vyzral (myslim) windows jsem proste vzal a zahodil (z disku i fyzicky CD) ponevadz jsem liny clovek nemam naladu CD s win hledat a proto jedu porad na Linuxu (konkretne Mandriva2007). Php a mysql jsem na win zprovoznoval miliontym klikanim a na linuxu jsem napsal do konzole 10 prikazu a vse jede jak ma...
---------------------------
je pravda, ze nehraju hry...

djanosik   NOVÝ
1. 3. 2007

Všechny problémy s výsledkem tvorby ASP.NET jsou způsobeny jeho naprostou universálností a pokud tomu rozumíš, tak můžeš poměrně snadno dosáhnout velice kvalitních výsledků. Nesuď nic, co dobře neznáš - DGXovi články o ASP.NET nejsou zrovna nejlepší zdroj informací.

nightentity   NOVÝ
5. 3. 2007

inu, ja mel na tom samem modelu internet od eurotelu. Fungovalo skvele na kppp i na wvdial. Na diskuzi v abclinuxu na http://www.abclinuxu.cz/forum/show/103930 je i reseni na t-mobile.

je to ten prispevek:



"Tak si odpovím sám, do přihlašovacího jména a hesla je potřeba vyplnit cokoliv a ještě jedna změna, místo internet je internet.t-mobile.cz
Pak už to chodí."

ivzez   NOVÝ
7. 3. 2007

XKrik napsal:

Ale tak jasně, linux je dneska in, tak proč ho nezkusit, že?

#
##
#Tudle tu blbost sem již slyšel několikrát... Nevidím nic špatnýho na tom, že někdo nejede na woknech, ale na nějaký linuxový distribuci...#
##
#Tydlety řečičky, jsou opravdu ubohé ...#
##
#



Já mám s Linuxem ty nejlepší zkušenosti. Bohužel si stále ještě dost lidí myslí, že je to systém jenom pro odborníky a bojí se ho vyzkoušet. Bála jsem se i já. Pak jsem si jednou "zlikvidovala" nainstalovaná Windows, neměla jsem možnost je přeinstalovat a k dispozici jen instalační CD Mandrake 8.1. Tak jsem to vyzkoušela, zkusila jsem i Suse, Ubuntu i Kubuntu a dnes používám Mandrivu. Dnes jsem ráda, že jsem se k Linuxu dostala.

Myslím si, že Linux je kvalitnější OS, alespoň z mého počítače i Notebooku vytáhne i to, co jsem pos Windows ani netušila. Podle mne si Linux zaslouží větší rozšíření, a to že je právě "in" mu může jen pomoci.

ivzez   NOVÝ
7. 3. 2007

Já mám PC a notebook, obojí staršího data a podpora HW je lepší než ve Windows. U PC mi zlobí zvukovka (integrovaná SiS), v Linuxu naprosto bez problémů.

djanosik   NOVÝ
7. 3. 2007

Asi tak - velmi kvalitní názor (jeden z mnoha).

peerco   NOVÝ
10. 3. 2007

ono si dost lidi plete

linux distribuce (slozena s mnoha programovych prostredku a linuxoveho kernelu)
linux kernel

oproti jinym operacnim systemum je vyvoj kernelu od vyvoje programovych
prostredku naprosto nezavysly

tim padem je i stavba distribuce a dokumentace kernelu
na sobe nezavysle

v porovnani s NT kernel/HAL a programove vybaveni WIN OS

je sice pravda, ze si nekteri distributori sem a tam pridaji trochu
soli a pepre aby to lepe chutnalo (napr. suse kernel patches)
nic to ale nemeni, ze s hlavni dokumentaci to nema co delat
a ani zadneho distributora nelze nutit k necemu co jeho ulohou ani neni

ovladace jsou zaleitosti kernelu a nikoliv distribuce
kernel dokumentace zrovna tak

prave u kommercniho nasazeni se stava nejvetsim zadrhelem
hlavne vsude tam, kde se pracuje s binarnimi distribucemi
tudiz i mnohda neupravenym kernelem pro specielni
(nekazdodani) prostredi a neorientovatelnost
(nechci umyslne tvrdit neznalost) administratoru
v dokumentaci kernelu, ci neochotu financovani potrebneho casu
pro studium takovychto dokumentu firmamy

vsude tam kde ochota doposud byla
jako napr. pri praci pro general motors apod
se jim to naopak znacne vyplatilo

mimo jine ve spojistosti s platformou windows prave ms
je nejvetsi pohon pro portovani ASP NET pro UNIX/BSD/LINUX
a je dost mozne ze po prechodu apple na BSD (MacOS X)
i ms nakonec od dnes uz prinejmensim zastarale WIN32/64 platformy upusti
a nejpozdej do 10 let tato platforma scela zanikne
zrovna tak jak WIN16

ale mozna se se lide jako ja myli
a dozijeme se dokonce WIN128 platformy ;)

haleluja :)

pk

simon   NOVÝ
12. 3. 2007

No nevím jak se ti podařilo zprovoznit net, ale ja to zkoušel u tří *ubunt a u žádné mi to nešlo. radili mi dva lidé co ho používají a nakonec se přiznali že neví a to mám uplně běžné připojení přes O2. net mi jel pouze pod Slaxem live cd a to ještě příšerně. a co se nenáročnosti xubuntu týče, tak to není pravda. je náročnější než xp. Na AMD 450 K6 128ram 4mb grafika jsem volil mezi temato dvěma systémy a vyhrála XP. až budu mít dva disky tak to určitě zkusím znovu, ale neumím si představit, že bych měl jeden komp a po instalaci mi nejel net. asi bych těžko hledal radu...

Garret Raziel   NOVÝ
1. 4. 2007

Moje řeč -> http://dblog.kx.cz/?p=29

Garret Raziel   NOVÝ
1. 4. 2007

Problém je ale v tom, že u jakéhokoliv jiného produktu, jakmile s ním nejste spokojení, nebo se vám nelíbí např. cena, sáhnete na alternativu.Tohle u Windows nejde. Neexistuje totiž žádná jiná alternativa, protože windows obsahují spoustu věcí, které z různých důvodů jiné OS neobsahují/nepodporují. Třeba internetové bankovnictví. Pro připojení na účet v Komerční bance potřebujete IE. Ano, já sám mám nainstalován SuSE 10.0 a jsem s ním spokojen, ale nemohl bych, alespoň čas od času nešáhnout do Woken. A ne, že bych chtěl. Problém je ten, že se Windows na PC bere jako standart. U většiny produktů, které nějak souvisí s PC, většina ani nenabízí alternativu pro jiné systémy, než Wokna. Trochu mi to připomíná článek vydaný na Technetu jako apríl:Windows Vista uvedou vlastní formát textových souborů.
Ano, je to jen žert a nesnažím se nadávat Woknům kvůli něčemu, co neudělali, ale přesně takhle vypadá politika Mrkvosoftu.

Garret Raziel   NOVÝ
2. 4. 2007

A můj příspěvek úplně rozhodil členění, upravte to, please.

sirkubador   NOVÝ
15. 4. 2007

No ano, PSPad nejni. Pokud ho ale tak potřebuješ, proč si ho ve wine nezprovozníš? Já jsem ho používal do té doby, než jsem narazil na javový jEdit. Ten je kapku o něčem jiném, nabídl mi oproti PSPadu mnohem víc, bohužel je anglicky.

pin2k   NOVÝ
17. 4. 2007

Ale to, že některé bankovní systémy jdou jenom v IE je chyba (a možná i blbost) těch, kteří tu aplikaci vyvíjeli. Kdyby se totiž většína lidí držela standardů, nebyl by to takový problém. Tím, že lidé píšou věci "jenom pro jednu platformu" nebo "jenom pro jeden prohlížeč" ač možná nevědomky tím svým způsobem omezují druhé ve svobodném výběru právě oné platformy, nebo softwaru.

Tokan   NOVÝ
18. 4. 2007

opraveno

MacHala   NOVÝ
19. 4. 2007

"Z Linuxsoft.cz jsem stáhnul grafický editor GIMP a v knize Linux jsem se dočetl, že je k instalování programů třeba napsat do konsole příkaz apt-get install gimp."
tady na tomhle jsou videt autorovy (zloz/na)vyky z windows - nejdrive si stahne rucne z internetu program a potom ho stejne pomoci apt-get stahne znova (z repozitaru) a nainstaluje...

btw, zajimalo by me, zda autor u Kubuntu zustal , a taky na co kua potrebuje 10 cd?

Tokan   NOVÝ
19. 4. 2007

MacHala napsal:na co kua potrebuje 10 cd?

pro kamarády ;-)

MacHala   NOVÝ
19. 4. 2007

Tokan napsal:

MacHala napsal:na co kua potrebuje 10 cd?

pro kamarády ;-)


ti si muzou popujcovat jedno :-), navic jsem proti "vykoristovani" Canonicalu, kdyz ma clovek moznost si to stahnout...

Tokan   NOVÝ
19. 4. 2007

já sem si to teď taky objednal ;-)

MacHala   NOVÝ
20. 4. 2007

vy jste na tomhle servru, ale parta... minimalne o 3 z vas vim, ze vykoristujete Canonical :-)

Tokan   NOVÝ
20. 4. 2007

nevěděl sem, že to je něco trestnýho

MacHala   NOVÝ
20. 4. 2007

nejekej vzthovacnej, ne?

MK   NOVÝ
24. 4. 2007

Jasne ze Linux ma velky potencial...ale to neznamena ze Win je na hovno... Prozatim je Win nejrozsirenejsi a tak je praktictejsi ucit se a poznavat do hloubky Win. Takove futuristicke veci jako je Linux vnucujte svym detem. Machrujete tady vsichni jak znate programovani atd.... Jake prostredi si programator zvoli to je jeho vec..kazdy ma svuj nazor. To same aji s jazykem-hlavne ze je stranka funkcni a prehledna - uzitecna. Zkuste si to priznat vy pani "programatori"

Tom@sQo   NOVÝ
25. 4. 2007

mnoo, ze chyba nanho software? kde to zives? ;) chybaju len hry.
http://linuxos.sk=> vlavo je panel "o linuxe" a tam len klikni na "linux a internet", "Linux v kancelárii" atd ;) alternativ je viac nez dost
co si hovoril o pspade? ze ti chyba? povedz, co presne potrebujes?
1)ak robis stranky, tak mas tu quanta-u alebo bluefish, editory s vascim mnozstvom funcii, ako pspad(ked chces, vygoogli si ich screeny)
2) ak potrebujes univerzalny editor, ktory podporuje (skoro) vsetky mozne programovacie jazyky, sucasne je to aj najkomplexnejsi a najlepsi editor na svete a taktiez moj najoblubenejsi(to ti MUSIA potvrdit vsetci, ktori ho kedy pouzivali-aj windowsaci) tak mozes pouzivat VIM, popripade GVIM(ten je aj s grafickym rozhrtanim)
3) na obyajne upravy textu, cili nieco ako obycajny notepad mas tiez mnozstvo editorov(napr. vstavany editor v mc, gedit, atd...)

PS: to, ze nanho JE software a JE ho dost, dufam ani nemusim zdvoraznovat...
keby este daco, tak ta odkazujem na google.com ;)

Tom@sQo   NOVÝ
29. 4. 2007

nechcem flame, ale len si porovnajte pocet uzivatelov windowsu, ktori presli na linux a ktorim sa linux nepacil a vratili sa s5 ;)

nuz pravda je taka:
od windowsu k linuxu prechadza pomaly, ale iste len male percento uzivatelov(2-4 percenta), ALE od linuxu k windowsu neprechadza, resp. nevracia sa NIKTO. overte si to, kde chcete... kazdy kto si nasiel pre neho vhodnu linuxovu distribuciu, ostal pri nej...

co sa nedovery v tazku a skaredu textovu ovladatelnost, pozrite si video linuxu s nainstalovanym berylom ;) linux nie je predsa len pisanie riadkov textu a zabavka urcena vyhradne pre profesionalov...
link: http://www.youtube.com/watch?v=lawkc3jH3ws
co sa problemov pri prechode tyka:
link:
http://proc.linux.cz/vyhody.html
http://ubuntu.kayle.sk/

otrepane a neoverene argumenty nedostatku softweru si nechajte pre seba... skuste linux a potom si svoje argumenty prehodnotte...

mORb   NOVÝ
3. 5. 2007

no ja som sa snazil prejst na linux.. vyskusal som uz asi 4 rozne distribucie.. ale nejak si neviem zvyknut na instalaciu programov pod linuxom (nie je to take jednoduche ako pod win) :) ..ale ja sa nevzdam:).. kto to hned vzda na zaciatku nic sa nenauci.. ..zatial mam nahodeny aj win aj fedoru a podla potreby sa prepinam.. myslim ze linux ma pred sebou velku buducnost.. pretoze z hladiska nakladov stability a bezpecnosti je pre vacsie firmy urcite vyhodnejsi. moc sa do toho nevyznam.. ale myslim ze v nedalekej buducnosti sa objavia produkty Adobe aj pod unix systemami.

Přidej svůj názor

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo e-mailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Reaguješ na příspěvek:
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové názory e-mailem (pouze pro přihlášené)
Sleduj názory ke článku a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.



Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý