Názory ke článku Jste připraveni na Windows Vista? – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Názory ke článku Jste připraveni na Windows Vista? – Programujte.comNázory ke článku Jste připraveni na Windows Vista? – Programujte.com

 

Názory ke článku Jste připraveni na Windows Vista?

djanosik   NOVÝ
22. 2. 2007

Původní autor článku má velice zajímavé a vcelku pravdivé myšlenky, ale s výrokem "Je povinností OS běžet na počítači, není povinností počítače rozběhnout systém" prostě souhlasit nemůžu. Je přeci logický, že když nemáte kvalitní, podporovaný (ze strany výrobce HW) a dostačující hardware, tak je více než pravděpodobné, že budete mít s jakýmkoli OS problémy. Pro nevěřící doporučuji jednu z Altairových přednášek: http://avc.sh.cvut.cz/avc.php?id=3264.

šachy   NOVÝ
22. 2. 2007

Je přece blbost, aby se ,,železo" přispůsobovalo softwaru. Povinností programátorů je přispůsobit své produkty tak, aby běžely na co nejvíce PC. Ne jako visty, které potřebují pro přehrání videa speciální sloty a graf. karty.

DavesMan   NOVÝ
22. 2. 2007

Tohle není výmysl Windows Vista, ale požadavek filmových gigantů. V Linuxu si HD video prostě nespustíš (oficiálně, legálně, nenabouraně).

DeaLer   NOVÝ
22. 2. 2007

To šachy: ano, to je blbost, ale o tom nikdo nemluví. Ty si asi neuvědomuješ, že software se nemůže starat o to jakej je na compu HW a podle toho se přizpůsobit, naopak ty musíš mít takovej HW, aby na něm požadovaný software běžel (obráceně to nejde - HW je základ) a pokud ho nemáš, tak si nestěžuj, protože je to tvoje věc/blbost. To je jejich povinností, ale ne v případě, že je tvůj HW k ničemu. Co myslíš tím speciální?

DeaLer   NOVÝ
22. 2. 2007

To šachy: pokud jsi ze světa Linuxu, tak se s tím v praxi nejspíš moc nesetkáš, protože Linuxový distra ti na nekvalitním a nepodporovaným HW s nekvalitníma driverama většinou nepojedou vůbec (natožpak, aby stihly projevit nestabilitu).

pin2k   NOVÝ
22. 2. 2007

No, na nekvalitním a nepodporovaným HW bude mít dle mého názoru každý operační systém určité problémy. To že se dělá software stavěný na silnější železo je také částečné dané výrobci, je to svým způsobem jistý marketingový krok, jak prodávat nový hw. Ale podle mého názoru je "evoluční" software takový software, který se přízpůsobí i slabšímu počítači. Proč si kupovat drahý software a kvůli němu provést upgrade či koupit úplně nové železo? (ano, mluvím o Vistách :o)). O tom prostě vývoj není. Proto se i těším na KDE4, které "údajně" mají sežrat daleko méně systémových prostředků. Ale i tak to beru s rezervou.

DeaLer   NOVÝ
22. 2. 2007

To pin2k: Visty se dokážou přizpůsobit poměrně slabšímu HW, ale přináší to jistá omezení. Proč si ho kupovat? To je věc každého uživatele - já si nechci kupovat novej hardware, protože je tu Vista, ale proto, že je pro mě výkon nedostačující a když už budu kupovat PC, tak to vezmu i s novým SW. KDE4 sice sežerou míň, ale nedostaneš s tím revoluční Aero, User Account Control, SuperFetch, ReadyBoost, ReadyDrive a např. Network awareness. Pokud ano, tak se omlouvám.

HLuPaCeK   NOVÝ
22. 2. 2007

nedostaneš s tím revoluční Aero, ...


KDE4 to za úkol nemá, na to jsou jiné nástroje (jmenovitě například nejznámější: Compiz, Beryl). BTW s tím spojením revoluční Aero bych si dal pozor, protože jednak není ani tak revoluční a jednak v podstatě nic nepřinese (na rozdíl od výše jmenovaných)

... User Account Control, SuperFetch, ReadyBoost, ReadyDrive a např. Network awareness.


Soudě podle názvů v KDEčku určitě podobný věcičky jsou, ale těžko říct co tyto nástroje umí. Rozhodně bych neposuzoval kvalitu OS podle toho jesli obsahuje takový a takový fičůrky, tedy přesně tyto a jiný jakkoliv kvalitní či použitelný ne (to je jako bych říkal, že Windows jsou na prd protože nemaj, alespoň v základu, gcc)

djanosik   NOVÝ
22. 2. 2007

Přesně tak: KDE4 to nemá za úkol a tím se zásadně liší a nelze to srovnávat. Trochu jsi to překroutil, ale to je normální. Spojovat Aero a revoluční je naprosto v pořádku. Já se tomu nevěnuju a nedokážu ti to vysvětlit, proto budu jen citovat:

Martin Žugec: Celkem to sleduji (můj bratr je vývojář v Suse). Hlavní rozdíly jsou dva.

První je v tom, že grafické jádro neběží na kernelu – hlavní výhody se ukáží časem, předpokládám tak za rok až dva.

Druhý je v tom, že grafiku zpracovává u WDDM GPU a ne CPU. V dnešní době se to jeví jako nevýhoda, ale za pár let se podle mne ukáže, že se jedná o krok správným směrem.

Pro mne osobně byla zajímavá přednáška od chlapíka, který dělá šéfa designérům MS, ukazoval totiž „WOW“ efekty. Nazývají se tak efekty, které se na první pohled takřka každému líbí, ale když je vidí celý rok denně, začnou ho strašně otravovat. Design WV byl vytvořený tak, aby sice vypadal pěkně, ale přitom nebyl přehnaný. Compiz/Beryl +AIGLX je rozhodně velmi zajímavá technologie, ale důležitá je spíš architektura – výhody WPF se projeví, když na něho začnou být psané aplikace. AIGLX+Beryl sice pěkně vypadá, ale z pohledu architektury je to bohužel (na rozdíl právě od AERA) akorát eye-candy.



Já se nesnažím posuzovat podle toho kvalitu OS, ale to, co nového a užitečného přinese a to je řekl bych dost podstatné. Záměrně jsem neuvedl zkratky, tak se alespoň pokus použít google.

PS: raději se vraťme k diskusi HW a OS

CommanderZ   NOVÝ
22. 2. 2007

Kuwa, v Bethesde sou pekny lajdaci, ze neudelali Oblivion tak, aby mi bezel na 900 mhz notebooku s 128 MB RAM :grrrr: vzdyt JE JEJICH POVINNOSTI ho udelat tak aby mi tam bezel :(

To Dealer: Je cool ze tu alespon nekdo uvazuje podobne jako ja :thumb up:

djanosik   NOVÝ
22. 2. 2007

To víš, uvažuju logicky a pokud to mé zkušenosti dovolují, tak nezaujatě.

djanosik   NOVÝ
22. 2. 2007

BTW: s tím Oblivionem mě taky štvou

pin2k   NOVÝ
22. 2. 2007

Částečně s tebou souhlasím. Když nové železo tak i lepší software. Nechtěl jsem srovnávat systémy, už tak je tu toho na cz internetu dost a možná to tak i vyznělo, za to se omlouvám. V mém případě mi právě výkon mého stroje prozatím stačí. Až bude nedostačující a koupím něco nového, tak asi opravdu sáhnu po lepším systému, ale jistě vím, že to nebude Vista. Jsem přeci trochu jinak založený.

Snad budu mít příležitost si někde to aero prohlédnout živě abych mohl vyjádřit svůj názor, jsem na něj poměrně zvědavý.

djanosik   NOVÝ
22. 2. 2007

Na tom jakej systém to bude už nezáleží - to je jen malej detail.

djanosik   NOVÝ
22. 2. 2007

pin2k napsal: Snad budu mít příležitost si někde to aero prohlédnout živě abych mohl vyjádřit svůj názor, jsem na něj poměrně zvědavý.


Jestli máš po ruce alespoň jeden stroj s Win, tak není problém se s někým domluvit na vzdáleným přístupu.

HLuPaCeK   NOVÝ
25. 2. 2007

Nesouhlas, nesouhlas, nesouhlas a nesouhlas :D

První je v tom, že grafické jádro neběží na kernelu – hlavní výhody se ukáží časem, předpokládám tak za rok až dva.


Proč?

Druhý je v tom, že grafiku zpracovává u WDDM GPU a ne CPU. V dnešní době se to jeví jako nevýhoda, ale za pár let se podle mne ukáže, že se jedná o krok správným směrem.


Compiz/Beryl běží na GPU, ale nad tím se Martin Žugec ani nepozastavil

Design WV byl vytvořený tak, aby sice vypadal pěkně, ale přitom nebyl přehnaný. Compiz/Beryl +AIGLX je rozhodně velmi zajímavá technologie, ale důležitá je spíš architektura – výhody WPF se projeví, když na něho začnou být psané aplikace. AIGLX+Beryl sice pěkně vypadá, ale z pohledu architektury je to bohužel (na rozdíl právě od AERA) akorát eye-candy.


Opět nesouhlasím, protože Compiz/Beryl nemaj hlavní nevýhodu Aera = nepřízpusobivost, můžeš si efekty vypínat/zapínat dle potřeby => ty zbytečný (přepínání plochy ve stylu otáčení krychle, gumový ukna, animace při minimalizaci, procházení nabídek,...) vypnout a ty užitečný (průhlednost, lupa, práce s okny, ...) nechat zapnutý

Viz článek na rootu http://www.root.cz/clanky/xgl-hracka-nebo-nastroj/ (trochu starší)

Roman   NOVÝ
25. 2. 2007

Při čtení článků o Vistě jsem nenanašel nic zajímavé co nový systém přináší, tedy kromě nového skinu a zvýšeného stupně zabezpečení autorských práv audiovizuálních děl a očekávaných problémů s kompatibilitou a výkonem. Ví někdo o důvodu proč si jej instalovat ?

djanosik   NOVÝ
26. 2. 2007

Hlavní technologické novinky:
1. Aero:
- důvod, proč budou Visty kupovat masy BFU
- výhody jeho architektury se projeví v průběhu následujících asi dvou let
- nové grafické rozhraní, které způsobuje vysoké HW nároky, ale je možné ho vypnout
- podle mích informací se Aero automaticky vypíná (přepíná do režimu Basic) při spuštění jiné náročné 3D aplikace

2. User Account Control (UAC)
- jde vlastně o to, že administrátor PC má práva běžného uživatele a v případě potřeby vyšších práv systém požádá o svolení
- dochází tak k razantnímu navýšení bezpečnosti, dotazovací dialog nelze nijak programově odkliknout nebo překonat
- "lze" se přes něj dostat přes režim kompatibility - nikdo nemůže myslet na všechno

3. SuperFetch
- jedná se o přednačtení
- Vista sleduje jaké aplikace v jaký čas používáte a některé jejihc části přednačítá v danou dobu do paměti, aby mohlo dojít k ryhlému spuštění - pokud se v tu dobu rozhodnete spustit jinou aplikaci, tak se samozřejmě nic nestane

4. ReadyBoost
- když máte nedostatek paměti, tak je možné připojit flash disk, na který se ukládá swapovací soubor (náhodný přistup na flash disky je rychlejší než u HDD a díky tomu nebude PC tak zpomalen)
- funguje pouze u flash pamětí s dostatečnou rychlostí

5. ReadyDrive
- v současné době je k ničemu, protože na trhu není dostatek hybridních disků (hdd + flash)
- Vista dokáže flash paměť na takové disku využít při běžné práci (šetří baterie nb), ale především tam ukládá data pro probuzení z režimu spánku, které je tak rychlejší

6. Network awareness
- pokud vím, tak to spočívá v tom, že využíváte sítové profily s různým nastavením bezpečnost (Doma, Na letišti, atd.) a tyto profily pak přiřazujete jednotlivým sítím - teď si nevzpomínám, jak je to přesně

Našlo by se toho víc: rychlé vyhledávání, pdopora IPv6 a NX bit, vestavěná podpora RAW, RSS a např. vylepšené šifrování souborů. Problémy s kompatibilitou samozřejmě ještě pár měsíců budou.

Roman   NOVÝ
26. 2. 2007

Takže vlastně v současné době nic.
Mám pocit, že MS se stal obětí vlastní dokonalosti. V kdejakém dotazníku se experti zajímají o to co vám chybí, ale můj pocit je, že XP v současné době zvládají vše co je potřeba. Využili vše dobré z předchozích verzí a stabilitu dotáhli za hranici jednoho dne, což je pro PC na stole nezbytné. Vidět to bylo i na Office, kde nové verze nepřináší již spoustu let nic zajímavého, kromě oblíbených změn GUI a to především proto, že splnili všechny požadavky běžné kanceláře, takže MS musel spustit velikou reklamní akci za své nové verze. V případě Vista mi to připadá úpně stejné.

ad 1) Nový skin není mnoho a pokud MS nerozpojil těsnou vazbu mezi core a GUI tak kromě animací nic.

ad 2) Teoreticky hezké, ale podobné věci umí kdejaký personal firewall a XP zapisují do systémové oblasti kdejakou drobnost. Takže BFU nemá nejmenší šanci rozhodnout kdy má říc Y a kdy N.

ad 3) To je spíš na diskusi zda-li je to výhoda a pro koho. Spíš sběr velmi drahých dat pro PR a AD agentury.

ad 4) Zajímavé, ale to by mělo snad jít i dnes ?

ad 5) Tohle by mohl slušně zařídit ovladač disku a ne celý OS.

ad 6) To umí už mé současné XP, takže nic nového pod sluncem. Podívejte se na netsh. A pak také slušný ovladač k WiFi.

IP6 už tu bylo, kromě číny se do něj zatím nikdo nehrne a je-li jeho implementace stejně úžasná jako IP4 tak ...

djanosik   NOVÝ
26. 2. 2007

S tím, že se v mnoha produktech razantně vylepšuje pouze GUI máte částečně pravdu.

Ad 1: GUI je kompletně oddělené od kernelu a zpracovává ho GPU - to je dle mého názoru u Win velký pokrok.

Ad 2: Co jse to testoval, tak to mají zpracované velmi efektivně a ani BFU nebude mít problém s výběrem (pokud se jedná a systémovou komponentu, tak se to dozví a jinak je to čistě o tom, jestli ví co instaloval). Dialog pro zvolení se ukazuje pouze když je to skutečně nutné (není to často). Dejte nějaký tip na firewall, který se chová stejně.

Ad 3: JJ - nemusí to být výhoda pro každého, ale zaručeně nejde o sběr dat. Vista bez povolení do netu nic neodesílá.

Ad 4: Ne, u nižších verzí to nejde.

Ad 5: Je to teoreticky možné, ale s těmi daty pro hibernaci si nejsem jistej.

Ad 6: Tato technologie se v XP skutečně objevuje, ale je značně nedotažená a ve Vistě došlo ke změnám k lepšímu.

Implementace IPv6 se zdá být dobrá - Vista s ní počítá všude, stejně jako s IPv4 (podpora této verze byla také zlepšena).

šachy   NOVÝ
27. 2. 2007

Měl bych se opravit. Ano, musím mít dobrý hardware, ale zejména OS by měl mít co nejmenší nároky na PC.

djanosik   NOVÝ
27. 2. 2007

No když nahradím zejména za zároveň tak s tebou souhlasím, ale to také každý OS v rámci svých možností má.

djanosik   NOVÝ
27. 2. 2007

Nemusíš souhlasit -to je tvoje věc.

Přidej svůj názor

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo e-mailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Reaguješ na příspěvek:
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové názory e-mailem (pouze pro přihlášené)
Sleduj názory ke článku a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.



Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý