Názory ke článku Nabití baterie za pár sekund – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Názory ke článku Nabití baterie za pár sekund – Programujte.comNázory ke článku Nabití baterie za pár sekund – Programujte.com

 

Názory ke článku Nabití baterie za pár sekund

m00tt1   NOVÝ
26. 2. 2007

looooooooool

Mautinek   NOVÝ
26. 2. 2007

jestli se tohle povede tak to bude velká bomba, si vemtře třeba jen nabíjení NB, máte vybito, dojdete někam k zásuvce, připojíte se a za minutu ocházíte s plnou "nádrží" energie...

agon   NOVÝ
26. 2. 2007

tak takhle jsem nad tím neuvažoval, ale je to luxus :-)

xHire   NOVÝ
26. 2. 2007

Pokud vím, tak se kondenzátory nabíjejí během (zlomku) vteřiny, takže minuta je trochu moc. ;-) Ale souhlasím, že až se tohoto dočkáme, tak možná bude velký boom baterií. :c)

Bali   NOVÝ
26. 2. 2007

to už ale pojedem na jakési vodíkové monočlánky, zárověň se tim bude chladit komp :D

Tax   NOVÝ
26. 2. 2007

To rozhodně není pravda záleží na kapacitě, druhu atd.

Mautinek   NOVÝ
26. 2. 2007

tu minutu jsem jen tak plácl, ale i tak, za minutu mít nabití NB :))) paráda, a pokud to bude zlomek sekundy tak ještě domyslet bezdrátový přenos elektrické energie a baterie už nebudou to co jsou dnes...ale to jsem zabrousil do sci-fi (alespoň zatím :) )

Juanes   NOVÝ
26. 2. 2007

Nikde sa tu nepise o cene toho nabijania, niektorí ludia obracaju kazdu korunku (alebo euro) :D
Kamarat nabil baterku (do mobilu) za 1 az 2 minuty, ale z nabijacej sa stala jednorazova (to tie Ampére) :)

benghi   NOVÝ
26. 2. 2007

U foťáku možná, u notebooku bych trochu prskal... Udělejme si jednoduchý výpočet (budu pro tu srandu počítat s tím, že nabitím a vybitím akumulátoru se nic neztrácí a že z něj dostanu stejnou energii, kterou jsem tam napchal, není to perpetum mobile a ztráty zanedbávám). Dále budu předpokládat, že ,,nabití za pár vteřin'' ve skutečnosti znamená 20s.

Pro foťák. Napětí accu bývá 2.4V, kapacita kolem 2000mAh. Za výše zmíněných podmínek to znamená při klasickým nabíjení 200mA dobu 10h (v praxi víme, že to chce 12h, ale jak jsem říkal, ztráty zanedbáme). Pokud budu chtít (a teď ignoruju vliv na ten accu, neb ten má být na takový kejkle uzpůsoben) nabít za hodinu, znamená to proud 2A. Pokud budu chtít nabít za 6 minut, znamená to proud 20A. Pokud budu chtít nabít za 1 minutu, znamená to proud 120A, pokud budu chtít nabít za 20s, znamená to proud 360A!!! Dovedete si představit zdroj, který na 2.4V dodává proud 360A? Pominu prostý fakt, že to znamená výkon 864W, což výkon, kterej se odevzdává v mikrovlný troubě, tzn. jen tak do něčeho to píchnout rozhodně nepůjde. Jednak si nedovedu představit nabíjecí proud 360A (tip, zkuste si vypočíst, jaký tepelný ztráty budou na přechodovým odporu 0.1ohm, přičemž běžnej konektor bude mít přechodovej odpor vyšší), takže bych řekl, že řádově minuty nabíjení možný jsou, ale pod minutu prostě jít nejde. Jinými slovy, nabíjelo by se to asi svářečkou, to by tak zhruba odpovídalo...

Závěr pro foťák: Jsem ochoten zkousnout accu, kterej by se nabíjel pár minut, nikoliv vteřin.

Příklad pro notebook (někdo to tu zmínil v komentářích...nechci z nikoho dělat blbce, jen vysvětluju, proč taková věc nikdy nebude možná):
Běžnej accu v notebooku funguje na 12-18V (typicky 16V...trochu chabý, protože všichni víme, jak je to s napětím u Li-Ionek) s kapacitou minimálně 4800mAh (jsou i větší, berme průměr). Čili při nabíjení 480mA to bude trvat nějakejch 10h (ptákovina, takhle bychom tý Li-Ionce dávali trochu na ocásek) 4.8A na 1h, 48A na 6minut, 288A na 1 minutu, čili na 20 sekund 864A, což při 16V znamená výkon cca 14kW. No, to ostatně není moc, doma bych to i těch 20 vteřin vyživil (přerážel bych příkon danej jističem asi o 24W, ale pořád se tady předpokládá, že v tom zdroji pro to nabíjení nebudou ztráty, ovšem je zřejmý, že budou, tudíž bych to viděl na velký cvak). Připojit se s tím na jednu minutu a mít nabito by šlo u mě doma celkem v pohodě, těch 5kW mi přívod v pohodě utáhne, jenom by jste si s tím museli chodit ke mně, protože nevím, kde jinde maj v kanclu běžně 5kW třífázový přívody.

benghi   NOVÝ
26. 2. 2007

Pokud vím, tak se kondenzátory nabíjí neomezeně dlouhou dobu. Pokud je nabíjíte z ideálního zdroje proudu, poroste napětí na nic nadevšechny meze. Pokud budeme mít reálný zdroj, bude doba, po kterou se budou kondenzátory nabíjet (tj. půjde do nich ze zdroje proud a energie akumulovaná v jejich nitru se bude zvyšovat) odpovídat vnitřnímu odporu zdroje a v principu může jít o hodnoty od řádově us (i kratší časy) po desítky let.

Péro   NOVÝ
26. 2. 2007

No tak vemte si kdyby se to opravdu dostalo na trh, tak to bude fakt trhák a tím pádem do bude dost drahý...počítám že by to pod 1000 kč nešlo

paashi   NOVÝ
26. 2. 2007

Líbí se mi ta úvaha, ale není dotažená do konce. Ono 360 A není zas tak moc, ale spíš by to byl problém přenést na ten akumulátor, protože pro takové proudy se počítá buď se šroubovým spojem a nebo tlakovým kontaktem. Tím chci říct, že by akumulátor musel mít přívody větší, než jeho aktivní (akumulační) část a nebo by musel zvládnout hodně odlišný mechanický tlak (pro "zalisování" mezi nabíjecí elektrody podobně jako výkonové diody).
Zdroj 5 kW taky není žádný problém. Zásuvka obstarává proudový limit obvykle 10 A, což je při 230 V cca 2300 W. Zdánlivě málo, ale uvědomme si, že do zdroje nemusíme cpát energii najednou, ale můžeme ji ve zdroji akumulovat a potom ji během chvilky nacpat do baterek.
Každopádně je (převzatý) titulek článku výplodem marketingové kanceláře . Už vidím, jak si každý doma schovává 10 kg vážící nabíječku jeho akumulátorů do foťáku vážícího 10 deka nebo lépe, balí si do kufru menší , 5kg vážící, cestovní verzi nabíječky.

Socca   NOVÝ
27. 2. 2007

mno vem si kolik ted stojej kondenzátory s trochu vyšší kapacitou, kapacitory, to máš kolem 3 tisíc, vývoj a masová výroba by mohla vytáhnou kapacitu, zmenšit rozměry (do fotaku to zatím rozhodně nenarvete),plus vyřešit problémy s nabíjecími proudy a izolací....ale jak už se tu někdo zminoval můj názor je že dříve přijde nějaká jiná techlonogie, nejspíše vodíkové články, ale to je můj osobní tip (prosím netrhat mi hlavu:)

benghi   NOVÝ
27. 2. 2007

To je všechno pravda a zní to hezky. Jenomže, _proč_ vymejšlet něco, co v sobě bude akumulovat energii a pak ji velkou silou narve do accu? Není to trochu uhozený? Jasně, je to řešení našeho problému, ale KDE je pak ta výhoda rychlýho nabíjení? Druhá možnost. Budu mít doma obrovskej akumulátor, kterej se mi bude trvale dobíjet a pak když k tomu dolezu, tak z něj ,,velkou silou'' nabiju během několika vteřin jinej accu. Tam by se snad dalo hovořit i o nějakým smyslu, ale není jednodužší mít dvě sady akumulátorů? Ale proč dělat věci jednoduše, když to jde složitě.

360A...jak se to vezme. Uvážím-li, na jak nízkejch napětích se motám a jak přesně musím reagovat odpojením těch accu od zdroje...nepovažuju to za jednoduchej problém. Myslím si, že přehnat o pár vteřin by bylo osudný.

Mechanický provedení _snadno_rozebiratelného_ spoje při takovejch proudech mi uchází úplně.

Tam jde o to, že těch 360A by tam muselo jít po celou dobu nabíjení (aby platily ty výpočty) a nikoliv ve špičce, jinými slovy, těch 360A by měla být efektivní hodnota proudu. Pokud si zvolím nějakej divotvornej průběh (jako že to jinak nepůjde), tak ty špičky budou ještě vejš. A to mlčím o takovejch věcech, že ten nabíjející se akumulátor asi ztuha bude čistě reálná zátěž.

Pustím se na tenkej led, je to momentální nápad, nikoliv něco promyšlenýho. Co se stane, když budu akumulátor budit střídavým signálem a to prosím tak, abych ho dostal zevnitř do vlastní rezonance (je to reálnej prvek, musí ji mít). Podle všech chytrejch pouček, který jsem kdy viděl, by se to mělo jenom zahřát (vycházím z harmonickýho signálu bez stejnosměrný složky). Ale v životě jsem to nezkusil. Jistě chápete, kam mířím. Pokud by se podařilo vytvořit akumulátor, kterej by se v tomhle případě nabil (netuším jak by se to mohlo podařit, ale náhoda je blbec), pak bude mít v rezonanci nějakou impedanci, která může být v podstatě libovolná, takže s notnou dávkou štěstí by to s těma proudama nemuselo být zas tak žhavý, neb by výrazně mohlo vzrůst napětí. Podotýkám, že je to jenom momentální nápad a netuším, _jak_ by takovou věc bylo možný vyrobit. Na příkon by to pochopitelně vliv nemělo.

Pak teda jde taky o to, zda by nebylo možný vymyslet vhodnej průběh nabíjecího proudu....ale to už je moc velký sci-fi.

Vedec3   NOVÝ
26. 5. 2009

Toto by se dalo použít pro autobobily na el. pohon

Přidej svůj názor

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo e-mailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Reaguješ na příspěvek:
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové názory e-mailem (pouze pro přihlášené)
Sleduj názory ke článku a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.



Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý