Názory ke článku Read-only flash disky od SanDisku – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Názory ke článku Read-only flash disky od SanDisku – Programujte.comNázory ke článku Read-only flash disky od SanDisku – Programujte.com

 

Názory ke článku Read-only flash disky od SanDisku

midin   NOVÝ
1. 3. 2007

Tak tomu říkám plýtvání...

Phoenix   NOVÝ
1. 3. 2007

Tak to by museli výrobci jít s cenou hodně dolů, aby si to vůbec někdo koupil....

Smokie   NOVÝ
1. 3. 2007

Tiez akosi nevidim vyuzitie tejto technologie :)

Curo   NOVÝ
1. 3. 2007

To Smokie: Snad jen, pokud se cena bude rovnat 2x ceně DVD tak jo - rychlý zpis, nepotřeba mechaniky, přijemnější provoz, lepší skladování, delší životnost. DVD se vytratí USB tu ještě chvíli bude.

Mautinek, autor článku   NOVÝ
1. 3. 2007

ale když bude cena hodně nízká, tak si to dokážu představit, určitě bych to využil, je to skladnější než třeba dvd..

olgo   NOVÝ
1. 3. 2007

s tym samozrejme suhlasim ale urcite bude lepsie kupit prepisovace medium aj ked o nieco drahsie. nebudu sa hromadit stare zalohy. snad potom zacnem zalohovat aj ja =:-). nemyslim si ze to ma vyuzitie

eMan   NOVÝ
1. 3. 2007

urcite to ma vyuziti, ale jak uz tady ostatni rekly, musel by jit cena hodne hodne dolu. A pochybuju o tom že tady budou 5GB flash disky za 50kc :)

benghi   NOVÝ
2. 3. 2007

něčeho jinýho. Využití pro to pochopitelně vidím, ale ne v podobě nějakýho krámu do USB. Zkusím to přiblížit.

V jedné hodně, ale fakt hodně vzdálené galaxii před mnoha a mnoha lety někdo vymyslel paměť typu PROM (a tady začíná naše spirála). Tuhle paměť šlo jednou naprogramovat, čímž byly data v paměti vypálený ,,na furt'', čímž myslím na opravdu hodně dlouho. Programovalo se to buď ve fabrice z děrný pásky, nebo doma programátorem s páčkovejma přepínačema (kdo nezažil, neuvěří), obzvlášť drsní případi si postavili programátor pro nějakej domácí počítač.

Dalším krokem ve vývoji byla EPROM, která v podstatě fungovala stejně, ale šlo ji vymazat UV zářením. Technologie ovšem vypadá úplně jinak a bohužel tady nastávají problémy. Paměť typu PROM obvykle odešla tím, že se z ní v důsledku něčeho nesouvisejícího zakouřilo. U EPROM to už bylo trochu jiný, je to víceméně daný technologií, ty data tam skutečně nejsou na věky, ale v normálním prostředí na hodně dlouho (typicky na tak dlouho, aby nás z toho nemusela bolet hlava). To v normálním prostředí je poměrně důležitý, pokud budete EPROMku bombardovat vhodným zářením, může se doba života dat počítat na dny (v případě UV dokonce na minuty, proto se to okýnko má přelepit). V určitej moment se ukázalo, že v zařízení, který nepracují v normálním prostředí je daleko výhodnější osadit PROM a EPROM osazovat pouze při vývoji, neb jde mazat (pozor na rozdíl mezi PROM a OTP EPROM).

Další vývoj vedl k Flash EPROM a EEPROM (Flash nutno mazat po blocích), kde lze mazat elektricky. V zásadě neexistence ,,okýnka'' znamená poněkud větší ochranu vnitřku, ale pro tvrdý záření není pouzdro žádná překážka a destrukce dat v takovém případě příjde dosti rychle, ovšem to se v počátcích nevědělo a elektrická mazatelnost přinesla možnost programovat v aplikaci, tím pádem snížení výrobních nákladů. Otevřelo to taky možnost prodávat ,,nedodělaný krámy'' s tím, že si do toho uživatel nahraje funkční firmware jakmile bude k disposici. Důsledky jsou katastrofální, softweráři se naučili odvádět mizernou práci s tím, že se to přece opraví v další verzi, z pohledu hardware je to choulostivá technologie a pokud se firmware uložený v dané paměti používá zároveň jako zavaděč pro firmware nový, je upgrade firmware z pohledu uživatele nebezpečnej kousek. Záruka se na to pochopitelně nevztahuje, vydáváním polofunkčního firmware výrobce nutí do upgradu, kterej může skončit blbě a tím pádem se prodají další zařízení.

Pochopitelně to mělo i pozitivní důsledky, jedním z takovejch jsou ty malý flash disky, ale i na nich si můžete všimnout, že jejich životnost je omezená.

Připadá mi tedy logický, že někdo přemejšlí nad pamětí, která bude jednou programovatelná a bude vysoce odolná vzhledem k času. Má to rozhodně smysl ač USB klíčenka s jedou programovatelnou pamětí mi příjde jako ptákovina.

retriwr   NOVÝ
2. 3. 2007

Podle mě to určitě využití má, pokud to dobře udělají, třeba by se na tom mohl prodávat software (však dnes se taky hodně používají DVD +- R a ty taky nejdou přepisovat)

Přidej svůj názor

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo e-mailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Reaguješ na příspěvek:
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové názory e-mailem (pouze pro přihlášené)
Sleduj názory ke článku a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.



Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý