Názory ke článku LCD - fakta, pravdy, lži a praktické zkušenosti (3/4) – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Názory ke článku LCD - fakta, pravdy, lži a praktické zkušenosti (3/4) – Programujte.comNázory ke článku LCD - fakta, pravdy, lži a praktické zkušenosti (3/4) – Programujte.com

 

Názory ke článku LCD - fakta, pravdy, lži a praktické zkušenosti (3/4)

šachy   NOVÝ
24. 4. 2007

Jak to tak čtu, tak zlatý CRT

pin2k   NOVÝ
24. 4. 2007

CRT je CRT, ale dnes už se dají koupit LCD monitory, které mají nové technologie a tyhlety "nedostatky" už jsou téměř vyladěné. Dokonce jsem někde četl o technologii, která už téměř dokonale zobrazuje barvy jako na CRT. Ale za nějaký ten rok už to bude zase o něčem jiném. Osobně stále čekám, než si LCD koupím, čekám, co nabídne čas :)

kolemjdoci   NOVÝ
25. 4. 2007

tahle po ránu, brečím smíchy, pán je asi žák "Mistra Hulána" :-)))

"Dobře, koukám se kolmo, okraje obrazu mají stejně mírně vybledlé barvy, které se mění, když se pohnu!

Nebojte, zvyknete si a pak už si toho ani nevšimnete. To je jeden ze symptomů užívání klasického monitoru."

A M$ zase definoval tmu jako standard ;-) prý simptom, tady má někdo leda symptom měknoucího mozku a já to nejsem :o)

Bummer   NOVÝ
25. 4. 2007

Upřímě, já se divím, kdo všechno taky umí číst. To měknutí mozku bych u Vás raději ještě překontroloval...

Všechno, co tu píši, je souhrn mých zkušeností s displejem, co mám doma, nic jsem si nevymyslel. I já jsem přecházel z CRT na LCD a tohle jsou věci, které mě překvapily, jakmile jsem displej začal používat, protože u CRT nic podobného nebylo.

Protože je internet plný lží, které vynáší na světlo právě ti, kteří viděli LCD "doma u kamaráda" a nezdálo se jim to, chci tímto způsobem budoucí uživatele na podobnou zkušenost připravit.
CRT mají určitě stejné množství neduhů jako LCD, ale nikdo už je nevidí, protože jsou (byly) úplně všude. Většina lidí už si ani nevšimne, že klasická obrazovka bliká, používají menší rozlišení, takže jim nevadí, že na vysoká rozlišení (v závislosti na velikosti monitoru) už není text příliš čitelný atd atd atd... Bylo by toho mnoho, ale to už je dnes tak říkajíc off-topic, protože klasické obrazovky pomalu mizí. A tak to ani nikdo nekomentuje.

geon   NOVÝ
25. 4. 2007

LCD jsou lepší ze zdravotního hlediska. I přesto, že vyzařování dnešních CRT je malé, přesto je dost velké oproti žádnému. Citlivější člověk cítí větší únavu/bolest očí/hlavy při 8 hodinách u CRT než u LCD. Pokud jí tedy nepřebíjí cigaretama, rumem či hektolitry kafe a coly. ;-)

kolemjdouci   NOVÝ
25. 4. 2007

kecy kecy samý pindy a kecy, jsem zvědav co zbude z obrazu jestli je objeví zase nějaká nová trechnologie tak "pokroková" jako LCD. Už to vidím v jasných barvách "HLC monitor vyžaduje speciální půlkilové brýle ale na to se dá zvýknout" :-)

Dobře ještě jednou shrnu "článek": obraz LCD je samá podstatná vada nedá se na něj bez omezení ani koukat ale je to supr a zvyknete si :-) (jj, asi jako na život s vystřeleným okem)

PS:Prodám vrak Šody 120 bez motoru, výhodná cena 200000,- (tady to musím prodat)

kolemjdouci   NOVÝ
25. 4. 2007

To je pověra, mě z práce na LCD začla bolet hlava jaxsvině protože obraz se pořát mění i když se nemění (schválně kdo to pochopí), a při rolování se všechno rezesíralo díky pomalé odezvě, monohem mnohem mnohem horší zážitek než CRT.
Od té doby hledám použitelný LCD ale vždycky je přítomna nějaká zásadní krpa, LCD kde je nejvíc vychytaných krp stojí strašný prachy a stejně to není ono, nevím no, asi celou technologii "LCD" přeskočím.

měnivkovitost+odezva+barvy+podsvícení+regulace jasu=shit největší, LCD nemá nic kromě ostrosti a hezčího vzhledu své krabice a to ta ostrost ještě platí jen u jednoho (nativního) rozlišení, blé.

Bummer   NOVÝ
25. 4. 2007

kolemjdouci napsal: kecy kecy samý pindy a kecy, jsem zvědav co zbude z obrazu jestli je objeví zase nějaká nová trechnologie tak "pokroková" jako LCD. Už to vidím v jasných barvách "HLC monitor vyžaduje speciální půlkilové brýle ale na to se dá zvýknout" :-)#
##
##
##
#Dobře ještě jednou shrnu "článek": obraz LCD je samá podstatná vada nedá se na něj bez omezení ani koukat ale je to supr a zvyknete si :-) (jj, asi jako na život s vystřeleným okem)#
##
##
##
#PS:Prodám vrak Šody 120 bez motoru, výhodná cena 200000,- (tady to musím prodat)

Cítím strach a z něho plynoucí opovržení. Jako uživatelé Opery vs. uživatelé Firefoxu. Uživatelé Windows vs. uživatelé Linuxu. Pokud si nechcete LCD pořizovat, nikdo vás nenutí, tenhle článek nebyl určen vám a jen se tu pokoušíte vyvolávat flamewar. Klidně si do toho zářícího kvádru koukejte třeba ještě deset let. Uvidíme, kdo pak bude nosit půlkilové brýle. Ale toho se nebojte. Zvyknete si. ;-)

Bummer   NOVÝ
25. 4. 2007

V přeskočení LCD technologie vám samozřejmě nikdo nebrání.
Buďto můžete (jako kolega výše) dále koukat do CRT a nehledět na jeho oproti LCD opravdu obrovské nevýhody, a nebo si můžete zvolit jinou cestu.

Například společnost Sony teď přišla s revolučním vynálezem. Obrazovkou, kde má každý subpixel vlastní elektronové dělo. Jenže z toho také plynou ty samé nevýhody, jako u starých CRT monitorů; s vyzařováním to bude možná ještě horší. Kromě blikání obrazu.

OLED. Výborný vynález, kde se zbavíme většiny neduhů LCD a CRT. Brilantní odezva. Rovnoměrný svit. Nevyzařuje radiaci... Ale jeden neduh si s sebou stejně přinesl. Životnost.

O dalších používaných technologiích nevím.

kolemjdouci   NOVÝ
25. 4. 2007

:-))) fakt nejsi hulán ?
Opovržení cítíš zprávně, LCD si nic jinýho nezaslouží, je to downgrade. Jediná věc co mě osobně na CRT vadí je velikost bedny a nedokonalá ostrost (dokonalou ostrost stejně nemá ani LCD když se použije jiné než přirozené rozlišení panelu), rentgenový paprsky mě fakt nevzrušují, stačí jít jednou na vyšetření do nemocnice a máš nakoupeno jako s CRT za deset roků, nebo stačí chytnout částek ze stovek jaderných testů co se na planetě skutečně provedlo a poletují v prostředí a máš raka, kde se na to hrabe nějakej monitor, jste naivkové.

Na článek reguju protože máte strašný kecy a docela mě to pobavilo. :-D
PS: Kdepak flame, myslím že debatuju celkem věcně, zato na LCD se pohlíží už nějak moc schovívavě, mě je jedno co budu mít, nejsem zatvrzelý zastánce něčeho, když bude LCD obrazově lepší jak CRT při srovnatelné ceně tak si ho ihned koupím, jenomže to se nestane.

kolemjdoci   NOVÝ
25. 4. 2007

Obrovské nevýhody vidím spíš u LCD, někomu jde o obraz a někomu o to že má 10cm tlustou "placku".

O SED vím, s vyzařováním to naopak bude na RTG pásmu mnohem lepší, používá se totiž mnohem nižší napětí, jenomže to se vám nehodí do LCD chlácholení a propagandy...

KruEl   NOVÝ
25. 4. 2007

To by mě zajímalo, kdo si čte texty během rolování nebo mění každou chvíli rozlišení. To už víc upotřebím tu úsporu místa na stole. A ostatní neduhy LCD obrazu jdou nějak výrazněji poznat taky až na testovacích obrazovkách, což je normálnímu člověku asi fuk...

Bummer   NOVÝ
25. 4. 2007

Konečně někdo normální... :)

kolemjdoucí   NOVÝ
25. 4. 2007

Nečte ale co to má dělat s obrazem ? prostě když se roluje na LCD tak se všechno rozesere a obraz poblikává a mnohem hnusněji než to dovede CRT protože je to s nízkou frekvencí a je to hodně vidět.
Neduhy LCD jsou vidět zatraceně dobře na většině typů obrazu, zvlášť u levných kousků, ježiš dyť na to se nedá koukat, tohle je asi nějaká recese nebo co.

Kalimero   NOVÝ
25. 4. 2007

Tak nejdriv musim rict ze styl pana kolemjdouciho je sice trosku agresivni, ale Bummere ruku na srdce....v tom hlavnim ma totalni pravdu. Jak muzes napsat neco jako

# Dobře, koukám se kolmo, okraje obrazu mají stejně mírně vybledlé barvy, které se mění, když se pohnu!

Nebojte, zvyknete si a pak už si toho ani nevšimnete. To je jeden ze symptomů užívání klasického monitoru.


Cili tim rikas, ze my vsichno kdo mame kvalitni CRT a logicky vsichni, kterym neni lhostejna kvalita obrazu (jak ukraju tak bezne) maji VADU? v tvem podani trpime symptomy? tak to me celkem urazi a spis bych videl problem ve tve lhostejnosti. Presne jak rika kolemjdouci - Tvuj argument na vsechny neduhy LCD je

Na to si zvyknete


Myslm ze to nejde oznacit ani za vtipne....spis smutne.
Proto vas clanek neni ani trosku objektivni. Sice objektivne pisete ruzne vlastnosti ale vzdy si ctenare smerujete tak jak chcete - - ctenar snad sam posoudi na co si zvykne a nezvykne. Z toho plyne par veci na zaver
- rozhodne vic ocenim moznost zmenit rozliseni (kdo nema delo tak proste u her musi zmenit obcas rozliseni)
- kvalitu CERNE u filmu (levne kvalitni kontrast u lcd zatim tezko najdeme)
- opravdu mi neni prijemne pripadat si jako ze je muje LCD chameleon.

Kam se LCD jakekoliv kvality vicemene hodi je kancl - jeho ostrost je proste nepopiratelna (tim chci rict ze lcd beru jako ze sou pouzitelny jen na jedno rozliseni - pri zmene j e to fakt hnus). Koukat na pismo we wordu ktere je ciste jak sklo tomu se opravdu nic nevyrovna. Ale za stejnou cenu za jakykoliv LCD najdu lepsi CRT alternativu lepsi na grafiku, filmy, hry. Tot nezkreslena pravda

xdrm   NOVÝ
25. 4. 2007

doma mam CRT v praci LCD a pismeka jsou porad stejna. Nejak to moc prozivate.

xdrm   NOVÝ
25. 4. 2007

zabomysi valky, uz je rozhodnuto. CRT se co nevidet prestanou vyrabet, at maji lepsi obraz nebo ne.

Bummer   NOVÝ
25. 4. 2007

Jo asi máte pravdu, to "Na to si zvyknete" se sem příliš nehodí. Ale nepsal bych to, kdybych nevěděl o čem mluvím. Kdysi jsem musel koukat na obrazovku, která neuměla více jak 60Hz. Zvykl jsem si a nevadilo mi to. A dnes? Po deseti minutách koukání mě z ní rozbolí hlava.
Ta změna barev, která tu byla napadána (a to jen uživateli CRT) se pořád týká úhlu pohledu (pravděpodobně jsem to tam měl zmínit), nemá to s barevností jako takovou co dělat. Pokud si pořídíte displej s lepšími parametry než mám já, s ničím takovým se nesetkáte.

Pokud jde o změnu rozlišení ve hrách, možná, že obraz počítaný interpolací u LCD nevypadá příliš vábně, ale ve hrách zrovna nemám žádnou zvláštní potřebu, aby bylo všechno co nejostřejší. Ostatně o to se výrobci her ani nepokouší a implementují všelijaké vymoženosti typu efekt "glow" a podobně a pak takový obraz není ostrý ani na CRT.

Rozhodl jsem se udělat seriál zaměřený přímo na konktrétní problematiku. Pokud hledáte "objektivní" četbu, jděte si počíst třeba na živě.cz nebo svethardware.cz. Já osobně, když jsem vybíral displej, jsem se tam nic kloudného a hlavně konkrétního nedozvěděl. Možná, že se zaobírají technologiemi, chemií, testy odezvy a podobnými prkotinami. Ale to, co jsem popisoval výše tam rozhodně nebylo. A přesto tím ty displeje trpí.

A opět musím podotknout, že tento článek je určen těm, kteří se rozhodují, zda LCD pořídit, či ne. Přesto tu stále čtu rozhořčené příspěvky, promiňte mi ten výraz, fanatiků, kteří nedají na svoje rozměrné miláčky dopustit.

kolemjdouci   NOVÝ
25. 4. 2007

jj, ze sportu. Jinak jsem spokojený majitel CRT bedny.
LCD mě serou hlavně na NB, když je prezentace tak jej musím natáčet protože lidi mají pindy že grafika má nějaký divný barvy...no bodejť by ne z boku na LCD...

kolemjdouci   NOVÝ
25. 4. 2007

ROFL, pak kdo je tu fanatik.

Qwertz   NOVÝ
27. 4. 2007

To kolemjdouci: Vy.

kolemjdouci   NOVÝ
28. 4. 2007

Já se tu ukájím nad zánikem nějaké technologie ? kde ? Každý ať se použije co chce, když má v hlavě lejna ať si třeba zvyká na chumeleonské LCD, mě je to fuk jako tak, ale ať se pak nediví když mu to někdo řekne a když provokuje stupidníma kecama o zvykání tak tuplem. To nemá s fanatismem nic společnýho.

Qwertz   NOVÝ
28. 4. 2007

To kolemjdouci: No dobre, radsej sa s vami nehadam :) Prakticky mate pravdu, ale az prilis agresivne ju obhajujete.

Rosťa   NOVÝ
29. 4. 2007

Mám stejné zkušenosti, doma CRT (jen proto že ještě chodí a není tak starý) u zákazníků LCD. Nevidím mezitím rozdíl mimo to, že na skle se lepší odráží protilehlé okno, zabírá víc místa. Problémy s rozlišením? Koupím LCD takový, jaký potřebuji. Pokud se mají jen zadávat data, pořídím s rozlišením 1024*768 a takové nastavím i v systému. Potřebuji větší plochu?, tak 1280*1024 a pod. Větší plocha a větší písmo? Větší LCD + max. rozlišení a většina systémů umí nastavit větší písmenka, aby to bylo čitelnější i pro lidi s brýlemi a systém si ty "bodíky" přepočitá. Nějaké blikání? Když se dají koupit LCD s odezvou menší než 8ms? Rozházené barvy? Nesetkal jsem se, asi nekupuji ty nejlevnější. Děláte předváděčku a lidi Vám nevidí na monitor - používejte dataprojektor, dnes se už dají i půjčit. A LCD se dělají i s viditelností přes 100 stupňů. Výrobců a typů LCD monitorů je tolik, že se dnes už dá vybrat monitor takový jaký potřebuji.
Takže vybírat, vybírat, vybírat a pak teprve kupovat.
Mějte se hezky a hezký den Rosťa

3wE   NOVÝ
29. 4. 2007

To jsem se zas zasmal, kdyz jsem si cetl komentare. Hotova diskuze pod clanem o windows nebo linuxu :).

Taky jsem se zasmal tomu, ze autor clanku chtel vlastne LCD displejum pomoci, ale spise uskodil.

Kazdopadne ja osobne bych nic jineho nez LCD nechtel a hodne kvalitni displeje se daji sehnat za velice solidni ceny. Samozrejme to zalezi na kazdym, co komu vyhovuje, ale me nadherne postaci na vsechno od prace, filmy az po hry. Z CRT me vzdycky boleli oci a neni to frekvenci, ale tim, ze vyzaruji ostrejsi svetlo, ale nekomu to treba nevadi.

kolemjdouci   NOVÝ
1. 5. 2007

Žiši to jsou zase kecy v kleci, jasně budu si schánět projektor všude ho tahat u zákazníka instalovat plátno a to kolikrát v místnosti o velikosti panelákového obýváku... jo a ještě podle vás budu mít asi tak 6 LCD monitorů :-D pak kdo je tu fanatik.

Pán ty monitory s 8ms neviděl, v reálu mají třikrát větší odezvu a ještě obraz s ditheringem (to není sprostý slovo). Barvy atd.

Jako sorry pro mě jste kašpaři.

kolemjdouci   NOVÝ
1. 5. 2007

To se nedá nic dělat, v dněšní společnosti se tak lže že to mění myšlení lidí a ti pak lžou už tak automaticky že obelhávají i sami sebe a ještě to pak tlačí do článků, to už mě fakt sere, tady ten článek nahoře, tak to je už fakt tragikomedie.

PS:Asi si založím web o tom jak byl komunismus pravdoláskový režim, jak jsou američani hodný a mirumílovný národ co po křesťansku místo odplaty "nastavuje druhou tvář" atd. to bude teprv tragikomedie ;-)

kolemjdouci   NOVÝ
1. 5. 2007

Ostřejší světlo u CRT :-D kam na ty hlody chodíte ? víte vůbec že na LCD hledíte přímo do vysokonapěťové výbojky ? mě například LCD daleko víc oslňuje=bolí mě z něj oči, víte že zdravotní dopady ozařovaní intezivním polarizovaným světlem (kteréžto se v této podobě v přírodě vůbec nevyskytuje takže s ním organismus nepočítá) nejsou doposavaď prozkoumány ? abyste z těch LCD neměli na stará kolena nějaké kožní problémy :-D
Tohle bych teda u LCD neřešil ale víte jak, když už máte v hubě CRT tak byste měli vědět něco i LCD...

Bummer   NOVÝ
3. 5. 2007

No tohle už bych nazval snad jen slepou demencí... Měl byste se sebou něco dělat.

3wE   NOVÝ
6. 5. 2007

No myslim, ze nejdrive byste mel neco o CRT a LCD vedet vy, abyste se neztrapnoval podobnymi prispevky. LCD je podsviceno ve vetsine pripadu katodovymi vybojkami (fluorescentni svitici trubice), pravda velice jasnymi, a svetlo je rozvedeno pomoci svetlovodneho panelu. Ale porad se jedna o obycejne svetlo.

Na druhou stranu CRT monitor produkuje vysokonapetovym elektronovym delem proud elektronu, ktery dopada primo ve smeru uzivatele na luminofor, jenz se po dopadu elektronu rozzari.

Kdyby CRT monitory nevyzarovali neni zadni strana potazena vrstvou olova a predni sklo neni vytvoreno ze specialniho skla s primesi boru.

Zdravotni dopady polarizovaneho svetla jsou znamy. Polarizovane svetlo se pouziva napriklad pro leceni, protoze pruchod intenzivniho (LCD zdaleka nevyzaruje intenzivni polarizovane svetlo) tkani ma pomerne velke mnozstvi pozitivnich vlivu ...


Osobne nemam nic proti CRT, jak jsem psal uz predtim. Ma i spoustu vyhod.

Přidej svůj názor

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo e-mailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Reaguješ na příspěvek:
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové názory e-mailem (pouze pro přihlášené)
Sleduj názory ke článku a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.



Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý