Názory ke článku Patenty: Microsoft vs. Open Source – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Názory ke článku Patenty: Microsoft vs. Open Source – Programujte.comNázory ke článku Patenty: Microsoft vs. Open Source – Programujte.com

 

Názory ke článku Patenty: Microsoft vs. Open Source

JumBo_1   NOVÝ
17. 5. 2007


Od MS by bylo nelogické je žalovat, když za světem Open Source stojí obří giganty typu IBM, Dell, Sun Microsystems, HP, Motorola či Oracle. Mohl by tím více ztratit než získat.


Zdá se mi to trochu divné. Pokud by MS opravdu měl něco kvůli čemu by OSS žaloval, tak by je imho žaloval, proč by se měl někoho bát? Jsou to sice obří giganty, ale nemyslím si, že by na nich byl MS závislý. Ztratit tím může, ale spíše proto, že žaloby budou neoprávněné, že přijde o nějaké své patenty a že se konečně ukáže, že vše bylo jen FUD.

Petr   NOVÝ
17. 5. 2007

Tyhle problémy jsou naštěstí jen problémy v USA. V Evropě (zatím) softwarové patenty neexistují. Takže si to můžeme číst hezky s odstupem a usmívat se jaké v US musí řešit problémy.

ProgDan   NOVÝ
17. 5. 2007

Microsoftu teče do bot? :)
A pokud je to skutečně pravda, myslím že pro svět OpenSource a komunity vyvojaru neni problem to trosku prepsat.....

Libi se mi vyrok Linuse, ze kdyby MS ukazal sourcy od vsech svejch programu ze by mel sam co delat s patentama :) a hlavne by vyslo na jevo jak sou ty wokna deravy :)

olgo   NOVÝ
17. 5. 2007

Open Source má obří nevýhodu v tom, že si takřka nemůže zaregistrovat svoje patenty z důvodu neustálé otevřenosti, hlavně díky GPL.

toto nemozes pokladat za nevihodu, nakolko ide o uplne opacnu mentalitu. je to skor dosledok pincipov na ktorych open source stoji.

djanosik   NOVÝ
17. 5. 2007

Jistě, že to může pokládat za nevýhodu ... proč by nemohl.

Tokan   NOVÝ
17. 5. 2007

ale přeci jen se na to musíme koukat tak, že i my používáme software z USA a problémy bychom vlastně mohli mít i my.

HLuPaCeK   NOVÝ
17. 5. 2007

Tak za navýhodu to považovat samozřejmě může, ale při bližším zkoumání nevidím důvod proč by si OpenSource svět měl něco patentovat (není to ani v jeho filosofii) a navíc patentování je stejně jenom Americkej nesmysl, kterej zpomaluje vývoj a nutí k uzavřenosti

djanosik   NOVÝ
17. 5. 2007

To jistě ... patentovat kus kódu je imho nesmysl.

šachy   NOVÝ
17. 5. 2007

Jsou to sice obří giganty, ale nemyslím si, že by na nich byl MS závislý.



Kdyby třeba IBM přestalo v procesorech podporovat MS software, bude to pro něj (MS) VELKEJ problém.

djanosik   NOVÝ
17. 5. 2007

Toho se fakt nebojím, pro tak velkou společnost jako je MS by to znamenalo jen nutnost změnit software nebo to vyřešit jinak.

olgo   NOVÝ
17. 5. 2007

chcel som len povedat ze ked niekto s presvedcenia pise open source aplikacie tak mu v najmensom nevadi ze niekto pouzije jeho kus kodu (nechce dobit svet ale spravit krok dopredu). pre takeho cloveka to rozhodne nevihoda neni.

djanosik   NOVÝ
17. 5. 2007

Jsou tu i jiní lidé. Kde máš napsaný, že zrovna tohle je krok dopředu ... to je taky jen přesvědčení.

PS: otvírá se mi kudla v kapse, když opensource fanatik řekne, že šíří osvětu ... tím teď nemyslím tebe a nechci, aby si to kdokoliv bral zle

D1ce   NOVÝ
17. 5. 2007

JJ, patentuje se nápad, vynález apod.

JumBo_1   NOVÝ
18. 5. 2007

Kdyby se MS vykašlal na IBM a sháněl si procesory někde jinde, tak by imho IBM taky neskákala radostí

JumBo_1   NOVÝ
18. 5. 2007

Imho i to, že někdo zjistí, že tímto směrem to nejde nebo že tímto směrem je to špatné je krok kupředu.

djanosik   NOVÝ
18. 5. 2007

Jistě, ale na všem je něco dobrého i špatného ... nelze tedy říct, tohle je dobrý a tím si naivně myslet, že šířím nějakou osvětu nebo že dokážu změnit svět k lepšímu.

mr.Crow   NOVÝ
19. 5. 2007

Steve Ballmer ví, že téměř monopolní pozice microsoftu je díky otevřeným operačním systémům a software dost ohrožená, ví, že postupem času to bude jenom a jenom horší, proto se snaží dostat se z této situace takovými ...americkými... způsoby. Ale s tímhle snad nic neudělá, IBM a další jsou velké společnosti, ti open source podrží.

djanosik   NOVÝ
19. 5. 2007

Jistě, už vidím opensource, jak likviduje komerční software. Už se úplně klepu strachy, že nenajdu uplatnění na trhu práce :D

Non_E   NOVÝ
20. 5. 2007

GPL pokud vím patentování nezakazuje.

pa3k   NOVÝ
20. 5. 2007

Jedna z dominantných vlastností otvoreného software je jeho SLOBODA. Sloboda vidieť, sloboda meniť. Ak za 5 rokov bude mať sitťovo prepojený operačný systém v každom zariadení od chladničky, cez mikrovlnku, TV, budík do práce až po elektronický splachovač na toalete, budem veľmi rád ak takýto software nebude čiernou skrinkou, plnou rootkitov a ocením ak bude existovať teoretická a aj praktocká možnosť overiť si či celý tvoj život nie Big Brother reality show. Veľké spoočnosti sa o to znažia už teraz, viď SONY rootkit v hudobných CD. Doprdele s takými praktikami!

Anonymní uživatel   NOVÝ
20. 5. 2007

Pekná demagógia milý kolega. Upratnenie na trhu práce nemá nič spoločné s opensource alebo propietárnym softrware. Free neznamená ZADARMO ale slobodný. Kódu bude vždy rozumieť malá (percentuálne z hľadiska celkového pomeru v celej populácii) skupina programatorov a to či budú pracovať s otvoreným alebo uzatvoreným software, má mizivý vplyv na trh práce. Myslíš si že administrátor linux serveru je horšie platený ako admin na windows platforme? Ha, ha ha ;-D

pa3k   NOVÝ
20. 5. 2007

príspevok vyššie som písal ja :)

pa3k   NOVÝ
20. 5. 2007

a toto bububu je smerované do komerčnej sféry, chce jednoducho postrašiť majiteľov firiem a odradiť ich od konkurenčných riešení, založených na OSS. Tvrdenia bez dôkazov stoja za prd, žiaľ ako tlak na konkurenciu sú asi účinné. Takáto špinavá politika je MicroSoftu vlastná. Nebude to súboj kvality alebo inovácií ale súboj právnikov a lobbistov. Patent na progressbar a podobné triviality je svinstvo najhrubšieho zrna.

pa3k   NOVÝ
20. 5. 2007

toto už dávno neplatí:
komerčný !== OSS

djanosik   NOVÝ
20. 5. 2007

Sakra, ty ale umíš číst mezi řádky ... takový lidi, co si domyslej i pátý kolo u vozu zbožňuju :) Nic z toho, co jsi zmínil jsem nenapsal, teprv ne to, že opensource musí být vždy zdarma ... nejsem debil. Je vidět, že mě neznáš a nemohl jsi tak pochopit smysl mého příspěvku :)

PS: vysvětlovat ti to nebudu

pa3k   NOVÝ
21. 5. 2007

vyznelo to tak, ale OK, pohoda :)

Ahoj   NOVÝ
21. 5. 2007

Nelze říct "na všem je něco dobrého i špatného", ale říká se na této konkrétní věci je něco konkrétního dobrého a něco konkrétního špatného. Plané filozofování z něhož vyplyne že jeden systém je lepší je ta známka fanatizmu, ne to že někdo řekne že windows je děravý jako cedník, to je pravda. Linux je sice v tomto ohledu o něco lepší, ale co je to platné, když je někdy problém ho nainstalovat, nebo pro něj najít programy.

Toto plané filozofování používá mnoho odhodlaných uživatelů linuxu protože mají Linux rádi a děláš to i ty, protože si nevidíš ani na špičku nosu.

djanosik   NOVÝ
21. 5. 2007

Řikám si, že asi reaguješ na můj příspěvek, ale přesvědčenej o tom nejsem. Lze říct "na všem je něco dobrého i špatného", protože je to totéž jako "na každé jedné konkrétní věci je něco dobrého i špatného".

Windows je/byl děravý, to je pravda a komu to vadí a nedokáže se s tím vypořádat, nebo mu k tomu chybí potřebné znalosti, ať jde jinam a nenadává jak...

Linux mám rád, ale rozhodně nejsem jeho odhodlanej uživatel, nebo fanatik.

PS: promiň, ale já to rozhodně nedělám, ať už jde o Linux, Windows nebo další software ... plané filozofování si nechám do diskuzí, kam to tématicky patří

djanosik   NOVÝ
21. 5. 2007

A k čemu mu je ta svoboda, když mnohdy stojí za dvě věci a reálně se nedá používat. Ano, mezi takové produkty mohu zahrnout i OpenOffice, který je skvělý a když nemám jinou možnost, tak ho rád použiju, ale je téměř na úrovni kancelářského balíku roku 98 ... to je pro uživatele něco hroznýho.

Doufám, že se do takové domácnosti nikdy nedostanu. Lepší pro mě bude, když bude proprietární s tím rizikem, že je můj život nějaká realityshow (myslím, že by to podléhalo tvrdým kontrolám). Kdyby celá domácnost byla řízená os systémem, s velkou pravděpodobností by to přineslo víc škod než užitku. Kterýkoliv zdatný programátor/cracker se znalostmi zdrojových kódů daných systémů by bez nejmenších problémů překonal veškerá bezpečnostní opatření a měl by ke mně otevřené dveře.

To se bavíme v rovině, kdy jsou opensource systémy skutečně známé a rozšířené a ne o tom, že máš doma linux (kdoví jestli) a myslíš si, jakej máš na první pohled super a bezpečnej systém. Tato výhoda zdánlivě vychází z jeho otevřenosti a ryhlejších oprav chyb (i když i o tom se dá mnohdy polemizovat), ale ve skutečnosti je to způsobené především neznalostí systému a většinovým nezájmem veřejnosti. Ano, je to starý argument, ale bohužel s mnoha dalšími je stále použitelný.

Přidej svůj názor

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo e-mailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Reaguješ na příspěvek:
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové názory e-mailem (pouze pro přihlášené)
Sleduj názory ke článku a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.



Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý