Názory ke článku Blender 2.44 – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Názory ke článku Blender 2.44 – Programujte.comNázory ke článku Blender 2.44 – Programujte.com

 

Názory ke článku Blender 2.44

kolemjdouci   NOVÝ
29. 5. 2007

Co to je fyzický engine ?

PS: Dokud bude mít Blender nenormální rohraní tak ho moc lidí používat nebude (tyčku v autě místo volantu taky moc lidí nemá rádo). Můžete s tím nesouhlasit ale to je tak všechno co s tím můžete dělat.

tommz9   NOVÝ
29. 5. 2007

Fyzikální engine se používá pro simulaci dynamiky ve hrách a jiných programech. Kolize objektů a tak ...

http://en.wikipedia.org/wiki/Physics_engine


A jinač ovládání Blenderu mi přijde docela intuitivní. Samozřejmě ty složitější věci se musí hledat v manuálu, ale úplný základ je jednoduchý ...

kolemjdouci   NOVÝ
29. 5. 2007

Já se ptám na fyzický engine o kterém se mluví v článku, fyzikální je něco jinýho.
Fyzický engine je třeba motor nebo převodovka z duralu proto moc nechápu co to dělá v blenderu (asi nějaký mechanický HW klíč aby se Blender spustil).

Ovládání Blenderu je prostě totálně mimo a jenom kvůli tomu v něm spousta lidí nedělá, tahle trapná trucovitost v setrvánání na jednom nenormálním rozhraní je fakt dojemná, za ty roky už šlo stokrát udělat konfigurovatelný GUI-xicht, někdo už by ty ikonky nebo meníčka jako má třeba 3D Studio MAX udělal, takhle maxko lidi používají i na vizualizaci svýho pokoje...zbytečně.
Jo, jenomže to se nezmění protože linuxákům se zdá ovládání blenderu "docela intuitivní", tomu říkám ironie v osudu OSS.

retriwr   NOVÝ
29. 5. 2007

Můžu mít dotaz?
Jak dloho jsi pracoval v blenderu repektivě dělal jsi někdy vůbec v blenderu?
Já osobně sice dělám s Cinemou, ale viděl jsem, jak se v něm pracuje a nepřijde mi to zase tak málo intuitivní - je to o zvyku a o tom pomatovat si trochu, kde se co mění/nastavuje - já si to taky všechno po týdnu nepomatoval.
A navíc, kdyby byli všechny programy na stejném principu, tak by to bylo zbytečné - takto si může každý vybrat, co mu vyhovuje (překvapivě nemusí mít všihni stejný názor jako ty)

kolemjdouci   NOVÝ
29. 5. 2007

Na každou činnost existuje optimální postup, i v ovládání SW se něco takového ustálilo, Bleder jde na to posvém, jasně třeba takový auto jde žídit i nohama a je to věc názoru. Nicméně tady to co píšeš čtu pořát dokola "že je to věc zvyku" "že je intuitivní" atd. píšou to v drtivé většině linuxáci kteří právě vůbec nemají na výběr a musí blender používat protože nic lepšího na linuxech na 3D vizualizace není, prostě okec. Kdyby byl Blender tak super tak lidi zahodí Maxo a jdou dělat v tom.
Je to zbytečná debata, hlavně nevidím důvod proč někdo nepoužívá osvědčené ovládací rozhraní a vytvoří nějaký paskvil, vůbec nevidím důvod proč takto zkriplovaný soft používat, a ano vyzkoušel jsem ho a zahodil hodně daleko, zbytečně tomu věnovaný čas.

Je to přesná situace jako s gimpem - z nouze cnost.
Ano lžete si dál do kapsy, nikdy se potom totiž tyto ani další softy nezlepší a "neznormální", lidi to pořát nebudou používat a svět MS a profisoftů nebude nikdy ani náznakem ohrožen, což je asi jak to pozoruju hodně dobře.

Al   NOVÝ
29. 5. 2007

nevím co tu křičíš mě se v blederu dělá milionkrát líp než v Maxku a to sem vněm dělal i na Win, a nic si nenamlouvám..

MS profisofty nebudou nikdy ohroženy? ale jdi ty vtipálku. Dávám tomu max. 10 let, a možná ani to ne a MS nahradí Mac..

A když už jsme u toho Macu, co takhle přenositelnost? žeby na mecu fungovalo jenom Blender a doceladrahá Maya???? I zde Maxko pokulhává :)

kolemjdouci   NOVÝ
29. 5. 2007

HAHAHAHA

Qwertz   NOVÝ
29. 5. 2007

kolemjdouci píše:

HAHAHAHA


ehm... no nic. vynimocne musim suhlasit. :-) vazne, GIMP sa neda porovnavat s Photoshopom. Blender sa neda porovnavat s 3Ds Max (aj ked je to dost vazna konkurencia, co sa tyka funkcnej stranky, zasa ale musim suhlasit ze to nastrojove prostredie... proste rozlozenie gombikov je celkovo hrozne). Takisto sa neda porovnavat OpenOfice s MS Office. Teda celkovo mozme dospiet k zaveru, ze vsetky profesionalne orientovane programy pre specializovanych ludi sa bez MS nezaobiu, a vzdy su o ten krocik vpredu (v ojedinelych pripadoch aj dobry kilometer). Takze tak. Suhlasim.

Architekt   NOVÝ
29. 5. 2007

Nejsem v 3D grafice odborník, ale občas si s tím pro zábavu hraju, teda dřív jsem dost modeloval, teď spíše programuju. Dělal jsem v programech 3D Studio Max, Rhino, Maya a Wings 3D. Teď jsem zkusil i Blender a nepřipadá mi nijak moc odlišný. Ani jsem nečetl návod nebo nějaký tutoriály a na vše jsem přišel intuitivně, protože ve všech 3D modelovacích programech se dělá dost podobně. Prostě je to tam trochu jinak poskládaný a má to svoje výhody i nevýhody, ale určitě víc výhod než nevýhod. Ale chápu, že pro někoho, kdo do 3D moc nedělá to může oproti Wordu připadat divný.

djanosik   NOVÝ
29. 5. 2007

Naprosto s tebou souhlasím .... ten GUI je něco strašnýho. Nějakej čas jsem s ním ztratil (s Gimpem taky) a nestálo to za to.

kECUB   NOVÝ
30. 5. 2007

Podle mě je problém trochu jinde. Když už mluvíme o tom 3Ds max ano pravděpodobně je vymakanější než blender, přece jen na něm pracuje už vcelku dost let zkušená firma jenže řekněte mi kdo z vás si ho může dovolit? Já osobně nejsem linuxák a přešel jsem z 3Dmaxe na Blendera. Asi nemá cenu diskutovat o tom že je blender lepší než profi programy ale on se jim dokáže vyrovnat a to je to důležitý a hlavně já rozhodně nedělám profi modely a nejsem na takové úrovni aby mi v mém skromném modelování blender nestačil a potřeboval bych nějaký program za desetitisíce. A takových je myslím mnohem víc než jen já. Pokud někomu přijde že v čim dražšim programu pracuje tim se z něj stane větší odborník tak se plete.

tom*p   NOVÝ
30. 5. 2007

Většinou nezáleží na tom, jestli člověk pracuje v 3DS Max nebo v Blenderu. Záleží na tom, jak s daným softwarem umíte dělat a na co ho chcete použít. Blender možná není použitelný pro nějaké extra vizualizace, ale nestojí několik tisíc. Dají se v něm přesto dělat krásná díla. Podívejte se do galerií a uvidíte.

Pokud je řeč o ovládání, tak tam jsou jisté věci, které dost práci usnadňují, které např. v 3DS Max nejsou. Ale zase je pravda, že tady jsou některé věci, které má podobné i s již zmiňovaným Gimpem. Jsou to např. špatná práce se soubory, nedodělané dialogy ukládání a otevírání, neúplná podpora zkratek z windows atd. Člověk, který na to není zvyklý se v tom ztrácí, nevypadá to prostě jako běžné okna ve windows. To je dané podle mě hlavně tím, že je to multiplatformní program.

tommz9   NOVÝ
30. 5. 2007

Já jsem to s tím enginem pochopil, pouze mi nepřišlo fér, že jsi na chybu reagoval takhle arogantním (aspoň pro mne) způsobem. Upozornit se dá i normálně.

A co konkrétně se ti na ovládání nelíbí ?

kolemjdouci   NOVÝ
31. 5. 2007

Ne, to je dáno tím že programátoři kašlou na uživatele a dělají si rozhraní posvém. Kdyby v tom museli dělat něco většího tak je odveze Mudr. Chocholoušek.

Je ovšem dojemný jak držíte basu i když ta rozhraní evidentně stojí za prd.

PS: Multiplatformovitost je bejkárna neřkuli oximoron a používat třeba GTK pod windows ... to je fakt k smíchu a pláči zároveň, jo kdyby to rozhraní kreslilo OGL to by byla jiná to by mělo smysl = rychlost, ale to by si páni museli napsat svoje okýnkovací rutiny.

kolemjdouci   NOVÝ
31. 5. 2007

Já nejsem arogantní (v čem mám být jako ?), já jen čekám kdy to dostane normální rozhraní. I ve videotutoriálech je vidět co je to zač, jak se jim ty okýnka mrdaj. Děs běs. Vy to jako nevidíte nebo co ? o rovržení, dialozích a ovládání vůbec ani nemluvě...

Co se mi na ovládání nelíbí ? všechno.

Pokud by to k něčemu bylo mohl bych dodat konkrétní body ale pochybuju, tady jde spíš o to že chcete přesvědčovat a vyvracet... nuda.
Každopádně kdyby autoři měli rozum nikdy takový paskvil nestvoří nebo by to už dávno předělali, ani nedoufám že je osvítí digitální nebeské světlo a zčistajasna to překopou.

tom*p   NOVÝ
31. 5. 2007

Znáš snad nějaký lepší program pro tvorbu 3D v oblasti Freeware?

kolemjdouci   NOVÝ
31. 5. 2007

To je jiný téma a popravdě jediný důvod proč se vůbec obtěžuju k tomu něco říkat.

Prostě mi přijde škoda že je to takhle zabitej program a že je freeware na to bych nehřešil naopak umí toho hodně ale kvůli tomu jak se to chová...
Ale jo třeba někdo kdo s tím programem rostl tak to vidí vpohodě, taky jsem na amize používal takový hudební program z kterého by dnešní klikači dostali vyrážku (víceúrovňový tracker).

Jenomže já to spustím a timeline nikde ovládací prvky oken nevidím okno jedno jak dostanu další ? tlačítka funkcí nikde atd. atd. atd. všechno zjišťovat "znovu", nepřehledný to je, pakárna.

Kdyby to mělo xicht třeba jak Lightwave nebo Maxo tak nemám námitek. Stačilo by tak málo, konfigurovatelný xicht = výběr z různých kompexních xichtů tak jak to mají třeba v XSI, Maxu... (konfigurovatlé uspořádání, zkratky, vzhled) těm co jsou zvyklí na BL by měli svůj ti co používají maxo (warezáci) zase Max xicht.

Svět ale asi musí být nedokanalej.

Eidam655   NOVÝ
31. 5. 2007

ale prosim vas...

1. linux vs MS: drzim palce linuxu&spol, ale zatial beham kvoli hram na MS. okrem toho, toto tu bude vzdy.
2. s blenderom som zacinal. jeden kritik na blender povedal: "Blender is a program for artists. You won't find nice button or anything like what would be similar to Windows. Blender challenges to play around its interface..." a uz si to presne nepamatam.

podstatne je, ze vacsina ludi znevazuje blender len kvoli tomu, ze nema vycackane tlacitka svojho interfejsu. vo funkcnosti je vsak minimalne plnohodnotnym superom konkurencii.

a ma dalsie plus: clovek ovladajuci Python si moze kedykolvek dopisat vlastne skripty(pluginy), upravit existujuce apod. takze z blendera sa v jeho rukach, resp. pod jeho prstami meni na vcelku silny nastroj.

okrem toho, najdete v maxe alebo niecom podobnom fyziku? Fluid simulation? Particle deflection?

kolemjdouci   NOVÝ
31. 5. 2007

To jsou jenom nic neřešící pózy.

Architekt   NOVÝ
31. 5. 2007

Každému doporučuji projít si základní tutoriál "Blender 3D: Noob to Pro" (http://en.wikibooks.org/wiki/Blender_3D:_Noob_to_Pro), především část "Become Familiar with the Blender Interface". Poté napište, jestli vám UI Blenderu stále připadá jako něco nenormálního a hrozného, nebo jako cosi jiného, dobrého, při hlubším zkoumání výborného a v některých ohledech možná i geniálního.

dingo27   NOVÝ
31. 5. 2007

Mne sa blender zda celkom slusny graficky nastroj, sice som ho tiez znevazoval - vraj to co je zadarmo nemoze byt dobre, sak to ma smiesny nazov- ale aj tak, skusil som a bol som ocareny! Blender splnil to co som od neho chcel - jednoduche ovladanie, rychle nastavovanie a tak, hoci v nom robim len mesiac, jedno je iste - uz ho nezamenim.
BTW - rozhranie blendera sa da nastavit niecim podobnym ako skinmi, a taktiez je menej narocny na HW ako MAX. V ostatych programoch som nerobil

kECUB   NOVÝ
1. 6. 2007

hh:) Někdo tu paličatě odmítá připustit sílu OpenSource:-D

DeaLer   NOVÝ
1. 6. 2007

hh:) Někdo si tu naivně myslí, že OpneSource je spása světa:-D

Architekt   NOVÝ
1. 6. 2007

hh:) Někdo tu paličatě odmítá připustit sílu OpenSource:-D

kolemjdouci   NOVÝ
1. 6. 2007

Nějaká síla nebo nesíla opensource mě vůbec nezajímá, jestli po všem co jsem tu napsal k tomu přistupujete takto tak opravdu nemá cenu k tomu dál něco říkat protože zatímco mě jde o nástroj vám jde pravděpodobně o nějaký ideologický boj neboco a k tomu nemám co říct, nezajímá mě to.

Pokud se mám vyjádřit ke zkušenostem s opensource tak jo, pro programátory bezva, pro uživatele taky - bývá často zdarma, pak je tu ovšem i druhá strana mince, nedokonalosti, nelogičnosti, nedoladěnost, jev "každý pes jiná ves", nevýkonnost (daná filosofí programu a používáním divných komponentů, rozhraní a programovacích jazyků)
Jak se to říká ? darovanému koni na zuby nehleď ? (jenomže já se podíval a zjistil že mirný zásak zubaře by to lehce spravil)

PS: Teď jsem si stáhnul 2.41 verzi a musím pochválít že rozhraní už není tak hnusně pomalý jako dřív (nadruhou stranu se třeba změna velikosti okna nezobrazuje průběžně ale až po pustění myšidla - to je ovšem nepodstatná blbost).Taky nechápu proč stále nezobrazuje korentně diakritiku v názvech souborů a adresářů, no nic.

Na nějaké hraní si je to hodně dobrý, jenomže já jsem rozmazlený modelerem z Lightwave tak to tak berte, nedokážu si představit dělat v tom něco složitějšího.

Dotaz: Mám portable verzi 2.41, jak se dá udělat aby nastavení rozhraní zůstalo po znovuspuštění programu tak jak jsem si nastavil odminula ? nevidím nikde nějaké preference nebo set default nebo snapshot.

djanosik   NOVÝ
1. 6. 2007

:D jj, někdo ano ... sílu nepochybně má, ale netřeba ji přeceňovat

tom*p   NOVÝ
1. 6. 2007

Ta fyzika s fluid, particle atd. je skoro ve všech ostatních větších programech na tvorbu 3D scén, většinou ale dostupná až přes pluginy.

kolemjdouci   NOVÝ
1. 6. 2007

To co je v Blenderu umí každej známej komerční soft bez dokupování pluginů, o tom co všechno umí v základu navíc je zbytečný mluvit jenom seznam featur by vyšel na pár stránek.

Architekt   NOVÝ
2. 6. 2007

Jojo :)

Eidam655   NOVÝ
2. 6. 2007

[Shift]+[U]=Save User Defaults

v priecinku /.blender/ je subor .B.blend, do ktoreho sa to uklada ;)

Eidam655   NOVÝ
2. 6. 2007

no ides, daj nejake funkcie, co v Blenderi nie su ;)

kolemjdouci   NOVÝ
2. 6. 2007

Dík, až na to že ve skutečnosti je to CTRL+U

kolemjdouci   NOVÝ
2. 6. 2007

No o čem se zde mluvilo na to nepotřebuješ nikde žádný pluginy, a abych ti dělat nějakou rešerši tak na to ti seru ;)

Však si zablenderuj a brzo narazíš (nebo taky ne ale řadu věcí prostě neuděláš), já si v tom zkoušel animovat a teda musím říct že možnosti klíčování jsou dost chudý, pak jsem hledal přechod mezi keyframes - square, není a to je úplná prkotina, u bezier nevidím nikde nastavení kontrolních bodů (zase to asi bude pod nějakou úchylnou klávesovou zkratkou) ne fakt jako ne, vůbec mě neláká se v tom vrtat abych ti tu vypisoval co to nemá :-)

PS: Kdyby se alespoň po předělávce okna panely samy centrovaly, kdo má pořát dávat "panel alignment - vertical/horizontal", takových nasrávacích věcí je v tom celá řada.

tom*p   NOVÝ
3. 6. 2007

Blender má plno nástrojů pro animaci. Nastavení kontrolních bodů u Bezier je a je lehce dostupné. V Blenderu se dá animovat naprosto normálně, jako kdekoliv jinde. Vznikl v něm dokonce i film [url=http://www.elephantsdream.org/]Elephants Dream[/url], který se provedením klidně může srovávat s pohádkami od Pixaru.

btw. Nevím co myslíš tím, že se necentrují. Mě se při předělávce okno normálně přizpůsobí.

Eidam655   NOVÝ
3. 6. 2007

jaj aky si mudry zrazu...

clovek ti xce pomoct a aj za to ho sprdnes! :D

kECUB   NOVÝ
3. 6. 2007

Copak nepřeceňovat ale hlavně NEPODCEŇOVAT:)

kECUB   NOVÝ
3. 6. 2007

Tato debata nemá tak uplně význam. Holt každý uživatel nemá stejné požadavky někomu Blender vyhovuje a někomu ne. Tak ti kterým nevyhovuje ho nemusej vyvracet těm spokojenějším a ti ho zase nemusejí vnucovat těm kterym se nelíbí.

Já když jednou začas potřebuju udělat kuličku tak mě blender bohatě stačí ale nějací kolemjdoucí mají asi větší nároky. Pevně ale doufám že blender s navyšujicím číslem verze bude tyto nároky postupem uspokojovat.

djanosik   NOVÝ
3. 6. 2007

atd. atd.

kolemjdouci   NOVÝ
4. 6. 2007

Za snahu je to "Dík", zbytek odráží kvalitu pomoci :D

kolemjdouci   NOVÝ
4. 6. 2007

Je možná lehce dostupné ale nikde ho nevidím, když budu takhle muset každou blbost hledat v manuálu tak to bude práce k uzoufání ... to jsou prostě ty amatérský programy.

Když už je tu řeč o elefantu, je zajímavý že zrovna i pro tento krátkej jednoduchej "filmeček" bylo potřeba blender upravovat a doplňovat, pak ať někdo ještě něco říká o tom že má a umí "všechno" co ostatní.

Centrování - mluvím o centrování obsahu UI - taby s čudlama, ne o 3D view, tam by se mi hodilo zase nějak vyrušit spodní nabídku protože když mám prťavý náhledový okno zabírá nabídka moc % toho prťavýho okýnka.

kolemjdouci   NOVÝ
4. 6. 2007

No to zaleží co děláš a jaký máš ambice, s blenderem se moc do profesního budoucna počítat nedá a i na hraní je to hodně neohrabaný to už mi přijde jako lepší možnost schrastit těch 20tis a jít do cinemy nebo lightwave.

"Pokud někomu přijde že v čim dražšim programu pracuje tim se z něj stane větší odborník tak se plete."

Záleží jak na co, jsou featury který blender prostě nemá takže v těch budeš "větší odborník" určitě.

Eidam655   NOVÝ
4. 6. 2007

neboj, pomaly ale isto sa blizi Blender 2.5, tu bude sranda! slubuju nam vela novych funkcii ;)

inak mas pravdu (IMHO)

djanosik   NOVÝ
4. 6. 2007

A zapracujou na GUI?

Eidam655   NOVÝ
5. 6. 2007

to neviem... pravdepodobne nie, lebo uz dost ludi si na to zvyklo, ale mozem sa (alebo aj ty) spytat na blenderartists.org, ci tam nieco bude

kolemjdouci   NOVÝ
6. 6. 2007

Vsak proto jsem prave treba ja mluvil o plne konfigurovatelnem GUI, tem co si zvykli by zustalo na co si zvykli.

Ale chapu ze lidi co delaji Blender je malo (i kdyz je to OSS) a maji dulezitejsi veci na toplistu, takze necham BL ladem.

Architekt   NOVÝ
6. 6. 2007

Blender je dost intuitivní. Jen to chce mít nějakou tu intuici a nemusíš hledat v manuálu. Co třeba klinout na tu lištu pravým tlačítkem a vybrat "No Header"? :)

kolemjdouci   NOVÝ
6. 6. 2007

Kdyz mas to okno male tak je na te liste kvuli tlacitkum tak malo mista ze me fak nenapadlo klikat na ten tenky prostor nad tlacitkem a jeste pravym mysitkem, tohle mi intuitivni neprijde.
Kazdopadne uz to ted vypada lip, dik.

PS: Snazim se "intuitivne" prijit jak zapnout kontrolni body u bezier krivek a nic :-) asi je moje intuice kompatibilni se vsemi programy krome gimpu a blenderu :-)
PPS: Tak uz jsem to nasel, pred edit selected (proooc tak slozite)
PPPS:Zase se neda selektovat jen nektere body natazenim area selekce, bozeeee :-)

tom*p   NOVÝ
6. 6. 2007

Tohle by mohlo zajímav všechny, kteří by chtěli s 3D modelováním začít, nebo se chtějí dozvědět něco o funkcích jednotlivých 3D programů. Je to velmi obsáhlá tabulka vytvořená CGSociety:

http://wiki.cgsociety.org/index.php/Comparison_of_3d_tools

Eidam655   NOVÝ
6. 6. 2007

hmm... pekna tabulka...

ale 2 veci by som vytkol:

1. Key bindings - v Blenderi nemozne, kedze takmer vsetky funkcie su dostupne cez klavesy, v kazdom mode ina klavesa znamena nieco ine

2. Smoke & Flame - pravda, blender na to nema samostatne tlacitko, ale da sa realisticky simulovat

kazdopadne pekna tabulka

a otazka: pri Modeling Tools, co znamena Patch?

kolemjdouci   NOVÝ
6. 6. 2007

Az na to ze ruzne speciality tam pro jistotu vubec nemaji ani specialni nastroje kterych jsou v nekterych softech stovky, nezajima je ze nektere ceny jsou za balik nekolika softu, nezajima je kvalita a rozsahlost implementace dane funkcnosti (polozky) atd. celkem na prd.

tom*p   NOVÝ
7. 6. 2007

Když má každý software jiné speciality, tak to do té tabulky nepatří, je to jenom porovnání základních funkcí (ne nějaký podrobný popis každého softwaru). Ty ceny se fakt brát vážně nedají, např. Cinema 4D se dá stáhnout zdarma ve své starší verzi.

kolemjdouci   NOVÝ
7. 6. 2007

Proč by to tam jako nepatřilo ? jakých základních funkcí ? základní funkce mají všechny 3D softy jinak by nešlo nic vymodelovat a vyrenderovat na to nepotřebuju nějakou retardovanou tabulku, debata jak noha, no jak ta tabulka.

.x.x.x.   NOVÝ
16. 6. 2007

Je docela vtipné, jak každý propaguje to svoje, Blender není špatný 3d editor a pro rozmazlené windowsáky je to neintuitivní a příliž složité. Ostatně co čekat... Mě by jen zajímalo, kolik z Vás má koupenou licenci na Cinemu, Max apod... Jestli 2 tak je to moc. Takže hromada z Vás tu jenom vykřikuje do tmy a hraje si na odborníky na všechno a přitom rozumí jenom určité věci a možná jedné z nich do hloubky...

kolemjdouci   NOVÝ
17. 6. 2007

Školní licence, demoverze, "poloprofi" mnohem levnější verze (stále stokrát nabušenější než BL) a podobné věci ti asi nic neříkají co ?

No jasně potřebuješ moralizující klacek protože ty jsi ten uplně nejvíc.

dudo1904   NOVÝ
28. 6. 2007

Naucit sa hlavne klavesove skratky v blenderi trva 2 tyzdne. Viem ze je to pre niekoho vela ale je to tak. Vsetci tu vravia o zlom GUI ale to sa da predsa ponastavovat(a velmi lahko). A to ze sa neda porovnavat s komercnymi produktmi nie je pravda. Blender ma vsetky funkcie 3ds, cinemy a inych len ho treba vediet ovladat. A tu je ten problem. Vacsina ludi je odchovana na 3ds a preto nevedia najst funkcie co potrebuju. Ja som zacinal na Blenderi a staci pochopit logiku roymiestnenia tych funkcii a je to lahke.... Ale inac chapem ze ty co pouzivaju 3ds sa daju presvedcit len tazko. P.S.:Mam linux aj win a oba maju svoje pre a proti

Nasher   NOVÝ
18. 7. 2007

Je sice pravda, ze max uz zacina v niektorych veciach zaostavat, dokonca aj za freewarowym blenderom ale verte mi...kamarat robi v blenderi a ja v maxe...staci nam to ze si rozumeju co sa tyka I/O a nic dalsie netreba..problem je ale v tom, ze kym blender je uplne free a teda aj pluginy a skripty su upne free, tak v maxovi na poriadny ohen treba Afterburn alebo fumeFX(a to nehovorim o pluginoch typu Glu3d al. thinking Particles, Realflow a pod.) a ten stoji nemale peniaze. V blenderi su static particles(alebo tak nejak sa to vola) a spravi to to iste co cely afterburn, len treba s tym vediet. Kto videl animaciu "Mindfields" alebo film "Elephant´s Dream" tak uvidi co vsetko je blender schopny. Podotykam ze Mindfields bol robeny este v starsej verzii, ktora nebola ani zdaleka taka premakana. Ak to s vyvojom blendera pojde takto dalej tak neviem, neviem..mozno donho zabrdnem aj ja(a nebudem jediny). Problem totiz vidim v tom ze Autodesk sa na nejaky velky vyvoj Maxa bude sustredit len dovtedy, kym sa bude pouzivat na robenie modelov do hier, uz teraz mi to tak pripada, ze odvtedy co kupili Alias/Wavefront( a Mayu s nimi) tak ako soft pre umelcov propaguju skor mayu ako 3ds - a podla toho vyzera aj vyvoj. Neviem ale co sa tyka novych veci je Max 9ka dost slaba - (okrem toho ze je aj na 64bit), este aj MaxSculpt Tools odtial dali prec... nechapem preco..prave pre takyto pristup Autodesku asi prejdem po 6 rokoch z Maxom na Mayu a Zbrush.
Ak dovtedy nespravia taky blender ze budeme seci kaslat na setko ostatne(co by som sa asi necudoval). Viem ze to neni lahke - robit free program aby sa vyrovnal rieseniam za niekolko 100 tisic ale raz to bude dost dobra dilema ci zacinat s blenderom alebo s nejakym platenym softom. Myslim ze keby viac prenikol do profi sfery tak uz by nebolo o com.

Vojtas   NOVÝ
23. 10. 2007

V připravované přelomové verzi si budete moci přenastavit klávasy jak chcete, budou nové ikonky, lepší renderování static particles (vlasy, tráva) a jejich snažší nastavování.

TimeLine je v Blenderu už od začátku. Physic Engine je tam poměrně pomalý, ale velmi snadno nastavitelný, přes Logic Bricks (tzn bez znalosti Pythonu krátká hra za pár hodin). Blender používám přes rok a je to to nejlepší, co mne mohlo potkat. Je mnoho lidí, kteří přešli z Maxka na Blender a po nové verzi 2.5 jich bude asi ještě více. Mne osobně neuvěřitelně vyhovuje a do Maxka za 150 bych ani náhodou nešel. Jen pár funkcí navíc, jinak nic moc. Blender je považován za nejobtížnější Grafický nástroj (nejobtížnější na zvyk a pochopení práce v něm), ale o to lépe to pak jde v ostatních (tím nechci říct, že je přestupní). V blenderu se pracuje nejrychleji ze všech existujících programů. Interní renderer je stále vylepován, ale jinak je integrovaná možnost využití Yafraye, nebo třeba Pv.Ray atd.

Blender je neuvěřitelně dobrý program, ale dělá v něm málo dobrých lidí. Jinak v něm jde udělat v podstatě vše. Zatím jsem se nesetkal s tím, že by někdo z Blender fora řekl, že něco nejde. Většinou to jde snadno.

Blender Rulez. Blender lives forever. :-)

noname   NOVÝ
7. 1. 2008

To kolemjdouci:
No tak teda nevim, dělam v Blenderu asi mesic. A prvni na co snad po peti minutach narazite je, ze ten "xicht" si muzete prekopat uplne totalne podle libosti. Chtel bych videt jak jakykoli program, ktery bude co do variabilnosti takhle volny. Nelibi se mi, ze nevidim time line? Sup a je tam jako deafult, nelibi se mi, ze mi nevidim Node? Sup a mam ho taky jako deafult. No a az zapnu priste blender tak mam timeline a Node presne kde chci. A to nemluvim o tom, ze kdyz na to mam tak si stahnu zdrojak a udelam jak chci. Na to bohuzel nemam, ale je tu moznost. Je to muj prvni 3d soft a naschval co budu rikat na jine. Mam na poste Cinemu, nic drazsiho si zatim dovolit nemuzu. Nicmene zatim jsem nenarazil na nic v cem by me brzdil. Navic treba modely bytu se v tom delaji velmi jednoduse, predpokladam ze stejne jednoduse jako v cemkoli jinem. A navic s photon svetem z Yafraye to vypada skutecne dobre.
Jsem zvedavy jestli mi Cinema uhrane a zanevřu na BL.

Rawe   NOVÝ
7. 1. 2008

Stejne tu všichni Maxáci, Mayisti a obhájci jiných softů co viděli Blender jednou na youtube, vedou tenhle flame jen proto aby nemuseli přiznat že koupili (ukradli) software za velký peníze, který kupovat nemuseli : ))

maracz   NOVÝ
15. 3. 2008

verze Blenderu 2.5 uz bude mit nastavitelnej GUI. Ja sem taky zacinal na Blendru a po case sem chtel zkusit Maxe, ale nebyl sem schopnej neco v nem splodit, ovladani mi prislo dost neintuitivni :-)
problem Blenderu spociva spis v tom, ze ne vsechno funguje uplne tak jak ma a clovek se s nim obcas musi trochu prat. I tak se s nim da dosahnout celkem dobrejch vysledku. Navic se neustale vyvyji a to docela velkym tempem. Za par let bude srovnani s komercnimi programy dost zajmavy. A to je taky duvod proc u nej urcite zustanu...

Anonymní uživatel   NOVÝ
21. 9. 2008

Reagoval na komentář od uživatele kolemjdouci : ty si blázen..v blenderu toho uděláš hafoooooo

pc_manik   NOVÝ
28. 4. 2009

Je blender 2.44 i pro 32nitový system?

Přidej svůj názor

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo e-mailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Reaguješ na příspěvek:
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové názory e-mailem (pouze pro přihlášené)
Sleduj názory ke článku a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.



Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý