Počítačové společnosti mají nový cíl: lepší využití energie
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Počítačové společnosti mají nový cíl: lepší využití energiePočítačové společnosti mají nový cíl: lepší využití energie

 

Počítačové společnosti mají nový cíl: lepší využití energie

Google       Google       19. 6. 2007       14 636×

Climate Savers Computing Initiative je neziskové seskupení významných společností, které si klade za cíl výrazně zvýšit efektivitu při odebírání energie v případě počítačů.

innost Climate Savers Computing Initiative byla zahájena v roce 2007 významnými společnostmi Google a Intel. Postupem času se seznam rozšiřoval a dnes se k nim řadí známá jména jako Microsoft , IBM, Lenovo, Dell či HP.

Hlavní myšlenkou je zmíněné současné neefektivní odebírání elektrické energie. U běžného počítače je totiž využito jen 50 procent dodané energie, zbytek jsou ztráty dané například nevhodnou kabeláží. U serverů je to o něco méně, ale i tak jsou tyto údaje přinejmenším zarážející.

Climate Savers tedy definovalo několik standardů, které by měly tuto situaci změnit. Také je představuje jiným společnostem s cílem, že se do programu zapojí. Zakoupením počítačů a vybavení, které by těmto standardům vyhovovalo, tak mohou nejen snížit vlastní výdaje za odběr energie, ale také nemalým dílem pomoci životnímu prostředí nebo dokonce zpomalit globální oteplování.

Pokud by podle vytyčeného cíle v roce 2010 byla efektivita využití energie až 95 procent, znamenalo by to úbytek uhlíkových emisí v ovzduší srovnatelný s odstraněním 11 miliónů aut z cest. Emise by se snížily o 54 miliónů tun ročně a na účtech za energii by se ušetřilo 5,5 miliard dolarů. Toho by se mělo dosáhnout postupně se zvyšujícími požadavky na efektivitu v jednotlivých letech.

„Počítače nám pomohly udělat velký technologický krok vpřed, snížit nutnost cestovat, zvýšit produktivitu, daly nám on-line transakce a mnoho dalšího,“ říká Pat Gelsinger, senior viceprezident Intelu a generální manažer Digital Enterprise Group. „Ovšem s dnešními technologiemi umožňujícími efektivní využití energie můžeme udělat mnohem více.“

Jedním z důvodů, proč není na trhu více počítačů, které by standardům vyhovovaly, je samozřejmě jejich vyšší cena. Takový počítač s účinným napájecím kabelem by byl až o 20 dolarů dražší. Climate Savers však počítá se zvýšením dostupnosti těchto produktů a jejich rozšířením ve velkých společnostech a samozřejmě také mezi běžnými uživateli.

I ti mohou dopomoci uskutečnit vše, co bylo výše zmíněno. Při koupi nového počítačového vybavení by se měli orientovat právě na to, které vyhovuje standardům. Climate Savers také nabádá k efektivnímu využívání možností správy napájení jako je hibernace nebo režim spánku. „Na devadesáti procentech počítačů nejsou tyto možnosti využívány, přestože jimi počítač disponuje,“ dodává ještě Gelsinger.

Další informace a také možnosti, jak se do projektu zapojit, lze najít na domovských stránkách Climate Savers Computing Initiative.

Zdroj: Intel.com

×Odeslání článku na tvůj Kindle

Zadej svůj Kindle e-mail a my ti pošleme článek na tvůj Kindle.
Musíš mít povolený příjem obsahu do svého Kindle z naší e-mailové adresy kindle@programujte.com.

E-mailová adresa (např. novak@kindle.com):

TIP: Pokud chceš dostávat naše články každé ráno do svého Kindle, koukni do sekce Články do Kindle.

Hlasování bylo ukončeno    
0 hlasů
Google
Autor se zajímá o oblast IT a bezpečnost. Rád čte, píše a jezdí na kole (a teď i autem).

Nové články

Obrázek ke článku Hybridní inteligentní systémy 2

Hybridní inteligentní systémy 2

V technické praxi využíváme často kombinaci různých disciplín umělé inteligence a klasických výpočtů. Takovým systémům říkáme hybridní systémy. V tomto článku se zmíním o určitém typu hybridního systému, který je užitečný ve velmi složitých výrobních procesech.

Obrázek ke článku Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Vedení týmu v oboru informačních technologií se nijak zvlášť neliší od jiných oborů. Přesto však IT manažeři čelí výzvě v podobě velmi rychlého rozvoje a tím i rostoucími nároky na své lidi. Udržet pozornost, motivaci a efektivitu týmu vyžaduje opravdu pevné manažerské základy a zároveň otevřenost a flexibilitu pro stále nové výzvy.

Obrázek ke článku Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Za poslední rok se podoba práce zaměstnanců změnila k nepoznání. Především plošné zavedení home office, které mělo být zpočátku jen dočasným opatřením, je pro mnohé už více než rok každodenní realitou. Co ale dělat, když se při práci z domova ztrácí motivace, zaměstnanci přestávají komunikovat a dříve fungující tým se rozpadá na skupinu solitérů? Odborníci na personalistiku dali dohromady několik rad, jak udržet tým v chodu, i když pracovní podmínky nejsou ideální.

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý