Názory ke článku PC Virtual Impact Suit – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Názory ke článku PC Virtual Impact Suit – Programujte.comNázory ke článku PC Virtual Impact Suit – Programujte.com

 

Názory ke článku PC Virtual Impact Suit

benghi   NOVÝ
30. 6. 2007

Nebudu se pouštět do detailů, ale mám nejasnej pocit, že cokoliv, co se nějakým způsobem elektricky připojuje na člověka, by mělo (nevím, jestli i podle zákona, ale rozhodně podle zdravýho rozumu) používat prvky, užívané v lékařských přístrojích, přičemž tohle není systém přímé podpory života, tudíž v podstatě stačí držet se nějaké elementární bezpečnosti. Z dobrýho důvodu jsou všechny ty ,,krámy na hubnutí'' (tedy alespoň ve většině) napájený z baterek či akumulátorů. Pokud to totiž chcete napájet ze sítě, musíte použít transformátor splňující poměrně přísná kriteria, každopádně libovolný pulzní zdroj (který je např. v PC) tyto kriteria nemůže splňovat už z principu své činnosti (primární a sekundární strana je překlenuta kondenzátorem s příliš vysokou kapacitou...bez něj ten zdroj ale zas nenastartuje), čili to znamená zařízení na straně USB od počítače oddělit optickými oddělovači, nebo na jiným vhodným místě, ale tohle místo je dobrý potud, že z jedný strany máte napájení z PC a z druhý strany napájení z toho vlastního zařízení, který už pochopitelně musí splňovat příslušný standardy.

Bylo by dobrý vysvětlit, proč ty transformátory musí být dělaný přesně tak a ne jinak. Transformátory pro taková zařízení mají oddělenou primární a sekundární cívku, čímž nemyslím pouze galvanicky, ale i prostorově. Důsledkem toho je velmi nízká kapacita mezi primárním a sekundárním vedením, což je právě důležitý (a co nikdy nebude u pulzního zdroje v PC. Kapacita není pro střídavej proud žádná překážka. Čím větší kapacita, tím větší proud přes příslušnou kapacitu půjde při stejným kmitočtu. Pokud tedy vaše tělo visí přes nějakou kapacitu na síťovým napětí v zásadě se vůbec nic neděje do momentu, než hrábnete na něco uzemněnýho (protože v ČR máme sítě TN-C, občas se v rozvodu přepojují na TN-CS kvůli proudovým chráničům, ale to nehraje roli), půjde přes vás, a onu kapacitu proud. Protože odpor lidskýho těla je v podstatě konstantní (pokud se nezačnete potit, pak to ale znamená nižší odpor a tím pádem větší proud při stejným napětí), je proud v takový smyčce danej na jedný straně síťovým napětím a na druhý straně onou kapacitou (větší kapacita znamená větší proud) no a ta kapacita je dělaná vlastně jako kapacita mezi závitama primáru a sekundáru danýho transformátoru, proto se právě oddělujou ty cívky i prostorově. Jak jsem říkal, pulzní zdroj PC má primár a sekundár přemostěnej kapacitou!!! a to kapacitou poměrně velkou!!! a bedna PC je uzemněná! Za normálních okolností to nemůže moc vadit, protože přechodovej odpor na styku drát-kůže bude značnej, obzvlášť pokud to bude kůže na ruce, leč v tomhle případě tento přechod odpadá.

Druhák bych byl velmi opatrnej u lidí s kardiostimulátorem. U některejch typů by mohla být vhodná serie impulzů vyhodnocena jako fibrilace a následovala by rána poměrně strašlivá. Zabít by to toho člověka nemělo, ale osobně bych to neriskoval.

Jako nápad se mi to líbí, ale udělal bych to jinak - předně přenos na tělo bych dělal mechanicky, čímž odpadnou výše zmíněný průsery. On takovej vhodně uzavřenej reproduktor buzenej vhodným signálem umí člověka pěkně bacit aniž by se ho nějak fyzicky dotknul. Osobně bych šel touhle cestou, neb si myslím, že i příslušný vjem by byl daleko realističtější, neb pokud vás protivník (v reálu) kopne, je to mechanickej náraz a já bych používal akustickej ráz, což sice není přesně to ono, ale je to rozhodně blíž, než rána elektrická.

benghi   NOVÝ
30. 6. 2007

Pardon, všechno špatně. Musí se totiž číst ORIGINÁL!!!

The PC Virtual Impact Suit takes in-game bullet hit events into real life physical impacts on player's body. It currently supports the popular Half-Life 3D first-person-shooter game, and connects to the PC via a USB port.

The electromechanical suit is powered by low voltage.

Takže oni zjevně jedou elektromechanicky, ikdyž trochu jinak, než jsem to navrhoval. Přístroje na hubnutí ovšem fungujou na principu elektrickýho šoku, dtto se psalo v místním článku a na to jsem psal reakci (za kterou si stojím). Reálnej princip popisovanýho zařízení je ale JINEJ a tudíž příslušnou ocasovinu NEVYŽADUJE, neb nedochází k přímýmu elektrickýmu propojení částí těla se zařízením.

CommanderZ   NOVÝ
1. 7. 2007

To s tema reprakama je zajimava idea, jen by to asi melo bocni ucinky v podobe zvuku ;)

Přidej svůj názor

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo e-mailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Reaguješ na příspěvek:
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové názory e-mailem (pouze pro přihlášené)
Sleduj názory ke článku a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.



Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý