Názory ke článku eyeOS - webový operační systém – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Názory ke článku eyeOS - webový operační systém – Programujte.comNázory ke článku eyeOS - webový operační systém – Programujte.com

 

Názory ke článku eyeOS - webový operační systém

yaqwsx   NOVÝ
2. 12. 2007

Celkem dobry napad, bouhuzel je to desne pomaly, ma to dost chyb, chybi mi prave tlacitko mysi, aplikace(kdyby byl a spon nejaky ICQ klient....Vice her...)
Nejsem si jist zdali se to nekdy dostane do bezneho provozu....

Lukáš Chadraba   NOVÝ
2. 12. 2007

To yaqwsx: Nebyl bych tak skeptický. Tohle je první použítelný výsledek započatého vývoje. Někdo dokonce tvrdí, že to deskotopy nahradí. Ale za hodně dlouho :D

Huge   NOVÝ
2. 12. 2007

Zdravím pánové (dámy též),
myslím, že tomu chybí jedna důležitá věc - programovací jazyk, chtělo by to alespoň C/C++ nebo jednoduššího Pythona - přímo uvitř web systému, aby to mělo šmak...
Nějakej projekt webovýho vývojovýho prostředí plánuju na příští nebo přespříští desetiletí.

da11niel_1   NOVÝ
2. 12. 2007

Tak to je fakt super. jdu to vyzkoušet

Anonymní uživatel   NOVÝ
2. 12. 2007

Někteří lidé si myslí, že v budoucnu nahradí webové operační systémy ty desktopové.


To by bylo dost nepraktické. EyeOS je jen taková efektní hračka bez budoucnosti. Ty grafické efekty jsou sice dobré, funkčnost taky... ale stejně, je to trochu na nic...

w3m   NOVÝ
2. 12. 2007

Nevím, jestli má cenu zaměřit se na určitý webový operační systém. Není lepší jejich test a porovnání, který je lepší?

Zelenáč   NOVÝ
2. 12. 2007

Docela by mě zajímalo, jak by to mohlo nahradit "normální" OS, pokud je k běhu potřeba webový prohlížeč?!

yaqwsx   NOVÝ
2. 12. 2007

To Zelenáč: hm, predbehl jsi me s tokovymtom dotazem......

Curo   NOVÝ
2. 12. 2007

To Zelenáč: v budoucnu nebudou pouze prohlížeče, jako je známe dnes.
Docela dobře si dokážu představit SW, který při bootování se přímo napojí na server a pracuješ s OS na serveru, pevný disk tedy by ani nebyl potřeba a samotné nárky na pc? mobil :)

Zelenáč   NOVÝ
2. 12. 2007

Docela dobře si dokážu představit SW


Ano, to já taky... Určitě není problém zavést OS ze sousedova hadru. Tohle je ale něco absolutně jiného (ani bych eyeOS snad neříkal "operační systém".. Spíš "balík aplikací" nebo tak nějak)

Zelenáč   NOVÝ
2. 12. 2007

To Zelenáč: BTW. nehodláš zavést editaci komentářů? :smile16:

easy_burn   NOVÝ
2. 12. 2007

To už tady dávno nebudeme, až náhodou tento OS nahradí normální. Tento projekt má vznešenou myšlenku, ale je naprosto nereálný. Bude jej používat mizivé procento lidí, kteří budou chtít jen "něco jiného než mají ostatní" (bude to pouhá hračka) a když budou potřebovat něco skutečně spolehlivě udělat, tak stejně použíjí svůj pc nebo mac. Stejně bude potřeba mit svůj systém na kterém bude běžet prohlížeč.

To už se mi líbí víc reálná myšlenka vývojářů macu. že nebudou tak velké pevné disky a data se budou ukladat na net.

Vzdyt nepujde využit výpočetní výkon naplno. Jak chcete vypalovat? ripovat? a další "věci blíže k hardwaru"...

Muj subjektivní názor je, že to je utopie

echo112   NOVÝ
2. 12. 2007

To Huge:

chtělo by to alespoň C/C++ nebo jednoduššího Pythona - přímo uvitř web systému, aby to mělo šmak...


To ma zaujíma. :smile1:

Ako použiť c++ vnútry web systému??

m!|_An   NOVÝ
2. 12. 2007

Konkretne tehle druh OS me prijde jako nesmysl, ale cast te fylozofie ma neco do sebe. Vecicky jako ssh, komunikace procesu pres TCP/IP (v linuxu) apod. ve me probouzeji taky takovehle divoke sci-fi fantasy. Predstavoval bych si to takhle - Server: Nadupana masina, na ktere bezi vsechny procesy, vcetne Xek (nebo jineho serveru pro graficke prostredi) ukladaji se na nej veskera data a jakakoli komunikace s vnejsim svetem jde pres nej. Stanice: Monitor + polohovaci zarizeni a nejnutnejsi specialne upraveny HW. Na stanici by bezelo neco jako OS, co by na obrazovku vykreslovalo vystup grafiky ze serveru, proste jen obraz, zadne konkretni data. Na server by se posilaly udaje o zmene polohy kurzoru, stisk klavesy apod. Podle toho by server na stanici odesilal pozmeneny obraz. Stejne tak by server posilal zvuk rovnou do repraku/konektoru v tom nejspodnejsim fyzickem formatu, proste aby o toms stanice nemusela premyslet :) Jediny problem bych videl v prenosnych mediich. Kvuli nim, by na stanici musel byt nejaky demon co by po vlozeni media cely jeho obsah v jakemsi raw formatu poslal na server, kde by se s nim pracovalo a v pripade zapisovatelneho media by se pri "nenasilnem" odpojeni zapsal vysledny obraz media. Sitovani by nemelo smysl, kdyz jsou vsechny stanice napojeny na server, pojem sitovani by nabral novy vyznam a to povolovani a zakazovani s kterym PC (nebo spise uzivatelem) se chcete "videt". Mezi stanicemi/terminaly by nebyly prilis velke vykonnostni rozdily a bylo by to prakticky PC nikoho, nebo take vsech :) (brrr.. takovy pocitacovy komunismus), max. ze za vic penez vetsi monitor, vice mechanik apod :) Urcite mam v tomhle snu take spoustu chyb, ale rekl bych, ze tohle je realnejsi. A hlavne by to chtelo vsude optickej kabel :)

Neberte to prilis vazne... jen takove blouzneni neznalka :D

Pavel   NOVÝ
3. 12. 2007

představit tento OS v embedded systémech , postavených např. na ARMu , které budou obsahovat maličké jádro , které se napojí na web a bude umět zobrazit , pracovat s EyeOS. Potom virtuální vývojové nástroje, které tento embedded systém budou umět naprogramovat ale to už bych chtě moc.

Earl Cash   NOVÝ
3. 12. 2007

To Huge: dovolil bych si nesouhlasit. to ti nestaci moznost si neco nakodit v php, javascriptu a vubec pouzit jakoukoliv webovou technologii??

dalaman   NOVÝ
3. 12. 2007

Akosi to nemozem rozbehat na serveri, zobrazi mi po instalacii len prazdne modre pozadie a nic viac :( Ale na localhoste doma mi to ide...

Nemate podobny problem ?

benghi   NOVÝ
3. 12. 2007

Totiž, tohle není nic novýho. Faktem je, že připojovat se nějakým terminálem na vzdálenej server a TAM teprve něco dělat, je dobrá přávě z toho důvodu, že to máte snadno k disposici všude, kde se na ten krám připojíte, což v dnešní době znamená ve větších evropských a amerických městech, pokud používáte pro připojení Internet. Pokud si vyberete vhodnej spojovej systém (nebo jejich kombinaci) pak patrně kdekoliv. To, že člověk měl doma terminál a modem a připojoval se tím na vzdálenou výkonnou mašinu je přístup pocházející už někdy z počátku 80. let, takže nic novýho. Tehdy to vypadalo celkem efektivně.

Co konkrétně eyeOS zláme vaz je webový rozhraní. Používat jako terminál webovej prohlížeč je bohužel nesmysl. To rozhraní bylo původně určený na něco úplně jinýho a z dnešního pohledu je to zátěž - mezi terminálem (webovým prohlížečem) a serverem lítá zrůdný množství dat. Aby se tohle množství dat trochu zmenšilo, konají se pokusy se spouštěním kusu kodu na klientovi (JS, Java, Flash...), což taky není nová myšlenka (podívejte se na původní určení IBM PC), ovšem řešením toho primárního problému by se dosáhlo stejnýho efektu s vynaložením menšího úsilí. Čili dokud někdo nevymyslí nějakej rozumnej grafickej terminál, kterej by šlo snadno implementovat do všeho možnýho, tak nemá smysl se něčím takovým zabývat. Takže blbej přístup je jednoznačně v užití webovýho rozhraní.

No a výsledek vypadá podle toho. Pokud vám to běží v lokální síti a máte na klientech dostatečně výkonej hardware, tak se to dá používat. Pokud to zkusíte používat přes internet, je to bohužel tragicky pomalý. Docela zrůdná je i zátěž onoho serveru, takže to nikdy nebude široce užívaná věc.

eyeOS beru spíš jako kopanec do zadnic ostatních vývojářů ve stylu - na architektuře jednoduchej terminál/server něco je a bylo by to životaschopný a už tohle má svoji obrovskou cenu.

mstarman   NOVÝ
3. 12. 2007

To m!|_An: možná jsou tam chyby, ale kvůli právě takovým komentářům jsem ten článek psal. já jsem si svůj názor vytvořil, ale zajímá co na to ostatní ;)

Tomix   NOVÝ
3. 12. 2007

spějeme k tomu, že nové verze softů budou pouze na serveru,
pouze za poplatek a už žádné pirátění. To bude smutný.

raelz   NOVÝ
4. 12. 2007

To Tomix: piráti si vždy najdou cestu..
Sure it's hack proof, but that don't mean we ain't gonna hack it

mustafa   NOVÝ
5. 12. 2007

Nebylo by dobré udělat "OS", který by se spustil a prostě by zapnul prohlížeč (což by byl celý systém), buď by se šlo na web anebo do systému, například do EyeOS. Nebylo by potřeba tolik hardwaru, skoro jen připojení a obrazovka.

mstarman   NOVÝ
5. 12. 2007

To mustafa: něco podobného tu psal Zelenáč. PC pro domácnost by byl za pár korun.

Tomix   NOVÝ
6. 12. 2007

To mates: Nedávno proběhla zpráva, že nějaká Biosová firma (Phoenix?)
začíná dělat Bios s mini Linuxem, kde si hned po zapnutí pustíte inet prohlížeč a hurá na web,
bez čekání než naběhne systém. Takže by takový nějaký "terminál"mohl rozšířit poměrně brzy,
ale pak zapomeňte na hry, pokud nebude připojení giga/s.

Anonymní uživatel   NOVÝ
6. 12. 2007

Nevěřím, že tohle někdy nahradí desktopové OS. Jako prostředníka použít webový browser je celkem nepraktické, protože vše se musí parsovat a interpretovat. Když už chci mít data na jednom místě, tak spíše věřím síťovým OS, což je určitě rychlejší a spolehlivější řešení, toto je jenom hračka.

mstarman   NOVÝ
6. 12. 2007

To Tomix: No tak kdo bude chtít používat toto řešení tak mu nejspíš nepujde o hry, ale o rychlost a o práci. Takže nevidím problém ;-).

Anonymní uživatel   NOVÝ
23. 12. 2007

To neni operacni system, ale platforma, ktera seskupuje sadu webovych aplikaci. Je to javascriptova hracka, zavisla na browserech. Vse co zavisi na browseru bude v nasledujicich letech milionkrat prepisovano, aby to nejak fungovalo, myslenka eyeOS je utopicka, pokud by to cele postavili na solidnim zaklade, melo by to mozna nejakou budoucnost, ale se soucasnym konceptem bude tato platforma brzy potopena a to treba spolecnosti M$, ktera planuje rovnez "webovy OS", jenze ten bude zalozen na .NET frameworku, ne na javascriptu :-D

nick519   NOVÝ
5. 9. 2008

Reagoval na komentář od uživatele m!|_An :
No linux umožňuje to co píšeš.... obvykle se pak tomu říká server a terminály a je to v podstatě už hotové. Jenom to nejede přes net.

eyeos.cz   NOVÝ
17. 9. 2009

kdo chce může si zkusit český eyeos zde htttp://public.eyeos.cz

Přidej svůj názor

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo e-mailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Reaguješ na příspěvek:
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové názory e-mailem (pouze pro přihlášené)
Sleduj názory ke článku a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.



Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý