Názory ke článku Jak si udělat z koníčka business? – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Názory ke článku Jak si udělat z koníčka business? – Programujte.comNázory ke článku Jak si udělat z koníčka business? – Programujte.com

 

Názory ke článku Jak si udělat z koníčka business?

Blujacker   NOVÝ
7. 12. 2007

Dík, sice nepatřím mezi ty, co si ještě tak úplně nevybrali, ale pro začátečníky krásně sepsaný text :smile2:

Anonymní uživatel   NOVÝ
7. 12. 2007

existuje mnozstvo sposobov, ako sa venovat programovaniu bez toho, aby clovek do niecoho vrazal peniaze, nemusi mat ziadne msdn volaco

neobjektivny reklamny clanok mrkvosoftu, ble

PavelP   NOVÝ
7. 12. 2007

jak se píše v podařeném článku ale stejnou píli jako programovacímu jazyku věnujte i angličtině, případně i dalšímu.

Curo, autor článku   NOVÝ
7. 12. 2007

Anonymní uživatel píše:

existuje mnozstvo sposobov, ako sa venovat programovaniu bez toho, aby clovek do niecoho vrazal peniaze, nemusi mat ziadne msdn volaco

neobjektivny reklamny clanok mrkvosoftu, ble


Všechen SW zdarma, co je na tom špatného?

JumBo_1   NOVÝ
7. 12. 2007

To Anonymní uživatel:
Presne, pekny clanek, ale trochu moc (uplne) jednostranne zamereny. Mozna to byl zamer, to nevim, ale myslim, ze by tam mela byt aspon zminka, ze existuje i neco jineho nez M$.

yaqwsx   NOVÝ
7. 12. 2007

Celkem zajimavy clanek,jen mohl byt krapet vseobecnejsi.....A moza by nebylo na skodu nekolik dalsich dilu,kde by se jednotlive casti probraly podrobneji.....

geon   NOVÝ
7. 12. 2007

Ale no tak. Myslím, že to je jen taková hra se slovíčky. Moderní slovo "express edition" znamená: Tady máš zdarma auto. Pěkně si ho prohlédni zvenku, ale žádné otvírání kapoty. Jo a pokud se chceš projet, musíš si koupit klíčky. ;-) Pokud se mýlím, opravte mne.

Matajon   NOVÝ
7. 12. 2007

To geon: kde je problém? Express edice poskytují dost funkcí pro všechny co píší jen tak pro zábávu nebo i pro programátory začátečníky-středně pokročilé. A navíc je možné je používat ke komerčním účelům, tak jaké kupování klíčků ? :)

geon   NOVÝ
7. 12. 2007

Tak jinak:

1/ Je možné na SŠ elektro učit na základě express edition? Je to dostatečné?

2/ umí express editiony takové věci jako?:

emaily - mime, pop, smtp, imap,...
regulární výrazy
stahování webových stránek + parsování
kompletní zpracování xml
hashovací algoritmy
kompresní metody
vlákna
ftp
xmlrpc


Možná ano, možná se mýlím.

Jozef Sevcik   NOVÝ
7. 12. 2007

To geon:
Ano, mylite sa.
1/ Je možné na SŠ elektro učit na základě express edition? Je to dostatečné?
Na .NET framework a jeho moznosti nema IDE absolutne ziadny vplyv.
Pokial ide o vyuku, predpokladam, ze ide o vyuku OOP, jazyka (C#, VB.NET atd) a potom konkretny vyvoj, IDE nekladie ziadne prekazky.
Keby ste si zapli VS Standard/Professional a VS Express, rozdiel nespoznate.

2/ umí express editiony takové věci jako?:
Express edicia znamena urcite obmedzenia na vyvojove IDE (napr. nemoznost instalovat add-ins do IDE).
Neznamena to, zeby ste nemohli vyuzivat nejake kniznice, alebo mali obmedzenia na niektore konkretne triedy .NET Frameworku. IDE neznamena Framework a opacne.
Je uplne jedno, ake IDE budete pouzivat na vyvoj nad .NET frameworkom (VS, VS Express, SharpDevelop atd), moznosti frameworku a jeho tried s tym nemaju nic spolocne.
Vase prirovnanie k autu zadarmo len dokazuje, ze nemate absolutne ziadne vedomosti o danej problematike.
Videl ste vobec niekedy VS Express a .NET Framework, alebo len mudrujete na zaklade toho, ze ide o produkt od Microsoftu ?

Pekny den,
Sevcik

Matajon   NOVÝ
7. 12. 2007

2) Všechno z toho, co jste vyjmenoval, jsou funkce jazyka (resp. běhového prostředí - v případě VS většinou .NET), nikoliv vývojového prostředí.

Bohužel jsem našel porovnání edicí VS jenom pro starší verzi VS (2005), ale jako příklad to myslím stačí - http://www.microway.com.au/microsoft/vs_compare.stm . Nebo případně v PDF česky - http://download.microsoft.com/download/8/6/b/86bfc977-a385-4c83-8a9d-42d9e5d57176/tabulka_cen.pdf

djanosik   NOVÝ
7. 12. 2007

To Jozef Sevcik: Ano, přesně jsi geona vystihl ... on už z principu rád reje do všeho od MS. Snad se do mě teď nepustí ;)

  NOVÝ
7. 12. 2007

Mozno ze ma za to nebudete mat radi ale zda sa mi ze v tom clanku sa pise absolutne o nicom... pravdaze az na trochu reklamy (ktoru som cakal hned po 1. vete).

Takze pre tych, ktorym sa to nechce citat to zhrniem do 1 vety:
"Programujte v com chcete, vystudujte skolu aku chcete ale hlavne to robte (zo zaciatku) v M$ IDE-ckach a neskor si zaplatte msdn subscription [nemam sajnu co to je]"

Colpik   NOVÝ
7. 12. 2007

Zákazníka, a jak jsem už psal, i zaměstnavatel je vlastně zákazník, zajímá, co umíte, ne co jste vystudovali.


Ještě nic mě tak uklidnilo (takže už je mi jedno, že nedám FI MUNI :smile1: ). Jdu si rozdělat brambůrky, otevřít kofolu, zapnout noťas a učit se C# :smile1: .

forstec   NOVÝ
7. 12. 2007

To Colpik: LOOOOL tak takhle přesně programuju :smile18: Dokonce i tu kofolu jsi trefil :smile6:

bukaj_001   NOVÝ
7. 12. 2007

Po přečtení perexu jsem čekal, že nějaký zasvěcený fanatista jistého programovacího jazyka zde bude vysvětlovat, že zrovna jeho volba je nejlepší.

Po shlédnutí prvního odstavce, jsem čekal, že zde najdu jen propagační ,,bláboly`` Microsoftu.

A jak to skončilo? První teze se díkybohu nevyplnila. Druhá prakticky ano (i když nic jiného jsem ani nečekal). Jedinou světlou vyjímkou tohoto článku byl druhý odstavec říkající akorát to, co se již dávno ví. Trošku budu parafrázovat na principy OOP: ,,Jazyk je prostředek, nikoli cíl.``

pin2k   NOVÝ
7. 12. 2007

"Vše, o čem budu psát, vychází tedy z mnohaleté praxe, osobních zkušeností a bude, chtě nechtě, ovlivněno mým zaměstnáním."


Ano, ovliněno zaměstnáním.

"Většina lidí, obzvláště těch starších, má problémy přijímat nové věci. Pokud jim nainstalujete novou aplikaci, kterou nikdy neviděli, narazíte na odpor. Pokud ale aplikaci postavíte na Microsoft Office, který uživatelé důvěrně znají, tak to většinou přijmou bez problémů."


Pokud běžnému uživateli místo MS Wordu dáte Writer z balíku OpenOffice, bude mu zcela jedno, jestli text napíše tam či tam. Důležitý je dle mého názoru výsledek a pokud je práce na obou editorech efektivní a výsledek je takový jaký očakávají, tak ve finále rozhoduje cena a zde je to myslím zcela jasné. Tohle je zase moje zkušenost -- vyzkoušeno na ne-jednom člověku.

Jinak otázku softwaru "který uživatelé důverně zají" tu řešit nebudu, rozpoutal bych tu opět flame a to nechci.

Blujacker   NOVÝ
7. 12. 2007

To pin2k:

Pokud běžnému uživateli místo MS Wordu dáte Writer z balíku OpenOffice, bude mu zcela jedno, jestli text napíše tam či tam.


Bohužel to tak jedno není, protože word si neporadí se soubory vytvořenými v openoffice, takže, ač nerad musím používat word, protože nikdo si nebude kvůli jednomu přečtení instalovat openoffice:(.

xdrm   NOVÝ
7. 12. 2007

souhlas. Clanek neni objektivni.

xdrm   NOVÝ
7. 12. 2007

na jakykoliv vyvoj musite mit zakoupene windows. Vsechny programy bezi jen na windows, takze na server nelze pouzit nic jineho a za vse je nutne platit.

Takze pro vas program si zakaznik bude muset koupit
Windows server 2003
IIS
MSSQL 2005

Jak MS podate prst utrhne vam celou ruku.

Naprosto nevhodne pro zacatecniky. Zbytecne hned ze zacatku zabrednou do programovani GUI.

djanosik   NOVÝ
8. 12. 2007

To xdrm: A cos čekal, když autor popisuje svoje osobní (jinak také subjektivní) zkušenosti vycházející z dlouholeté praxe v oboru?

djanosik   NOVÝ
8. 12. 2007

To xdrm: To ale nemusí být pravda. Doporučuji se lépe informovat.

Anonymní uživatel   NOVÝ
8. 12. 2007

To xdrm: Pro vývoj webových aplikací to nepotřebujete. Webový server je součástí vývojového prostředí Visual Web Developer 2005/2008, takže nemusíte ani nic konfigurovat. Server se automaticky spouští při startu aplikace z VWD.
Databázový server MSSQL 2005 Express je zdarma a pokud nepotřebujete například OLAP, tak stačí. Jedná se v podstatě o jádro "velkého" MSSQL 2005. Kromě toho, nejste na MSSQL 2005 nijak vázán. Můžete vyvýjet proti jakékoliv databázi, které má dostupné příslušné knihovny pro .NET nebo ODBC.

pin2k   NOVÝ
8. 12. 2007

To Blujacker: Ano, to máš zajisté pravdu, ale nikdo uživatele nenutí používat formáty, které umí otevírat pouze MS Word. Dnes má i PDF svůj standard a OpenOffice umí přímo exportovat do tohoto formátu, který otevřete všude, kde je nainstalován libovolný Pdf reader. Nebo RTF je možné otevřít v obou editorech. Preferoval bych spíše tyto formáty, jelikož export do *.doc v OO Writer není zrovna nejlepší řešení, ale funguje a navíc OpenDocument je také standard a jestli kancelářský balík z dílny MS nepodporuje standardy, je to spíše hanba pro MS, jelikož znám více produktů, které světové standardy nedoržují a je to k pláči. Ale co by člověk pro peníze neudělal...

tmi   NOVÝ
8. 12. 2007

nesnasim lidi co programujou pro Microsoft. vzdyt se sakra da programovat multiplatforme, tedy tvorit kod tak aby se dal zkompilovat na win i GNU/Linux i na Mac i na ostatnich OS, tak proc takhle vytvaret zbytecnou nekompatibilitu? kdyby byly antimonopolaky trochu rozumne (a microsoft nemel tolik prachu) tak uz musi tyhle microsoftacky tendence davno zrusit.

Anonymní uživatel   NOVÝ
9. 12. 2007

To tmi:

To neni programování pro Microsoft. Microsoft vytvořil jazyk a platformu a ty lidi co si vybrali pod tím vyvíjet si to hlavně vybrali kuli tomu, že je to pohodlné a nabizí to vše co oni potřebují. Jinak .NET má svou implementanci i na Linuxu a Macu a to jako Mono nebo DotGNU. Takže s jistými omezeními jde vyvíjet multiplatformě. Jinak to, že člověk se učí a programuje pod určitou platformou mu dává jistotu, že jednoho dne se nebude muset učit něco jiného. Jelikož není moc pravěpodobné, že .NET skončil.

Osobně se mi platforma .NET libí, ale k tomu abych napsal jednoduchou aplikaci musim znát strašně moc věci. Načež u PHP stačí znát pár funkcí, syntaxi jazyka a člověk to nějak napíše. Samozřejmě, že výsledek nemusí být nejčitelnější, ale funkcionalitu to má, o kterou v začátcích jde. Samozřejmě, že toto neni chyba Microsoftu či .NET, ale má chyba, že nejsem ochoten věnovat dost času a píle na zdokonalení. Taky jde o to přístup jak Microsoft k začátečníkům přistupuje. Když člověk začne tak vidí ruzné video podcasty, jak vývíjet aplikace, ale vesměs se jedná o to, že 80% je klikání a 20% psání kódu. Ne, že by klikání bylo špatné, ale začátečník k tomu přistupuje pak jak k pandořině skřínce. Vidí spoustu možnosti, ale neví co je za nima, ale k tomu, aby se člověk naučil programovat a získal praxi, tak potřebuje psát kód. Takže výsledek video tutoriálu, ruzných návodu pro začátečníky atd. je takový, že on si dokáže naklikat nějakou aplikaci napsat k ní základní funkcionalitu, ale jakmile chce něco složitější tak se musí naučit víc než si na začátku myslel. Takže nabývání zkušenosti je takový, že ze začátku to pomalu stoupá, ale další krok je už obrovský. Přičemž u PHP to jde pořád postupně. Osobně jsem se nesetkal ještě s nikym v mým okolí kdo by začínal na .NET platformě. Vždy začinal s HTML pak PHP nebo C. Pak teprve chtěl nějaký řád v aplikací, pohodlí tak přešel na Javu nebo .NET.

Jinak k článku. Jak autor zmiňuje, že člověk si musí zvolit to co chce psát. To mi zatím dělalo největší problém. Jelikož když jsem si zvolil nějaký cíl tak byl příliš komplexní a překračoval mé možnosti a při zvolení jednoduchého zas byla funkcionality na takové úrovni, že to nemělo využítí a hlavně se mi výsledek nelíbil. :smile1:

djanosik   NOVÝ
9. 12. 2007

To tmi: Chápeš, že ono multiplatformní programování není cílem takových lidí? Chápeš, že je to mnohdy naprostá zbytečnost, protože to zákazník prostě nevyžaduje?

tmi   NOVÝ
12. 12. 2007

To DeaLer:
zakaznik to nevyzaduje? to treba ne, ale to neznamena ze to nemas delat! nebo ty snad vyvijis exkluzivne jen pro jednoho zakaznika s tim ze vsem ostatnim to zakazes pouzivat? prece vyvijis aplikaci s tim ze chces aby mela co nejvyssi odbyt, a zaroven se drzela nejake konkretni zakazky - tak, aby jsi ukojil soucasneho zakaznika a k ukojeni jineho musel vynalozit co nejmene prace. v jake situaci si myslis ze tvuj produkt koupi vic lidi? kdyz bude multiplatformni, nebo kdyz bude omezeny?
naprosta zbytecnost to je mozna pro tebe, ja to povazuji za slusnost.

To Anonymní uživatel (neregistrovaný) - 89.176.250.X:
vuci .NET jsem zadnou kritiku nevznasel. microsoft vytvoril jazyk(rikejme tomu radeji API, nebot cely jazyk microsoft rozhodne nevytovril) a platformu, kterou ma tezce draze licensovanou, takze programovani pod WinAPI povazuji za programovani pro Microsoft, protoze pokud se neco ve WinAPI naprogramuje, neprimo se tim podporuje Microsoft. uznavam ze mnoho lidi ma jiny nazor nez ja ale netusim co je na WinAPI pohodlne a vyjimecne (pozitivne, negativni vyjimky tam jsou urcite: napriklad nesnasim rozplizlost kodu (kdyz to porovnam s jakymkoli jinym API co znam)).

Anonymní uživatel   NOVÝ
17. 12. 2007

To tmi: NE. Programujete to, co zákazník zaplatí. A pokud není jeho zájmem dělat multiplatformní aplikace, tak vám za to nezaplatí, protože multiplatformní obvykle znamená více práce s laděním GUI na jednotlivých platfomách.

Co uděláte se softem, kterej je natvrdo zadrátovanej do KDE? (a pravděpodobně používá akorát KApplication a KAboutDialog, že?) To je na odstřel, co? Tyhle chlápky bych taky nechal postavit ke zdi nějakou komisí, protože ten jejich software není multiplatformní ani přenositelný (teda pokud si nechcet instalovat všude KDE (kde seženu KDE na Windows?)

tmi   NOVÝ
18. 12. 2007

To Anonymní uživatel: NE? ten konkretni zakaznik za to mozna nezaplati, ale pokud si nevyzada exkluzivitu uzivani pak neni duvod to multiplatformne neudelat (uznavam ze s ladenim je prace, zalezi na typu aplikace).

soft pro KDE? ano, nemam rad soft pouze pro KDE. otazka je ovsem jestli je v KDE pouze rozhrani, a samotny zdrojak je univerzalni: coz je takova zvyklost. pak neni problem vzit algoritmus a dodelat k nemu GUI pro danou platformu. tedy, svuj prispevek jsem nemel smerovat primo na multiplatformitu, ale spise na otevrenost zdrojovych kodu (ovsem s licencovanym pouzitim pro komercni ucely) a oddeleni algoritmu programu od GUI. doufam ze si nekdo nemysli ze programovani je o tvorbe GUI, to je na celem projektu to nejmensi.

djanosik   NOVÝ
1. 1. 2008

To tmi: Když píšu nějakou aplikaci sám za sebe, tak se neopírám o žádné platformově závislé API (pokud to tedy není nevyhnutelné) a pokud to má význam, tak vyřeším i onu vymodlenou multiplatformnost. Takové věci dělám zdarma pro lidi, protože mě to prostě baví.

Pak je zde zcela opačná situace, kdy mám něco napsat na zakázku. Taková aplikace je pak šitá na míru a přesně splňuje dané požadavky (tam se multiplatformnost většinou nevejde). Až se zákazníkovi výsledek líbí (někdy dojde i na změnu původních požadavků), tak dostanu zaplaceno a víc neřeším. To jestli budu aplikaci dále rozvíjet (nikdy nic nepíšu tak, aby to nešlo) už záleží na okolnostech (na dohodě, případném NDA a v poslední řadě na mně).

Já opravdu nepatřím k těm programátorům, co píšou software pro masy. Taková práce mě nebaví.

PS: mám v hlavě ještě pár myšlenek, ale nějak je ze sebe nemůžu dostat

tmi   NOVÝ
3. 1. 2008

To DeaLer: to je vicemene i muj nazor. mozna az na ty masy: muj cil je aby moje programy byly co nejrozsirenejsi - predevsim proto ze to ukaji moje ego.

RPS: ja mam zase obcas par myslenek ve strevech, a ty ze me naopak lezou prekvapive snadno

analytik   NOVÝ
19. 1. 2008

Z tohoto článku je zřejmé, že tento člověk pracuje pro mikrosoft :-) a přirozeně se snaží udělat dobrou reklamu svému chlebodárci byť jen krátkým článkem na webu. Z praxe vím, že základem dobrého programátora je vystudovat dobrou vysokou školu z oboru Informatika, kde člověk získá obecné, ale potřebné znalosti o programování. Bez školy to prostě nejde ... možná v Mikro$oftu a taky to podle toho vypadá :-). Já mám tu možnost porovnat technologie od Micro$oftu .Net oproti technologii od Sun Java. A můžu říct, že bych si rozhodně jako primární technologii nevybral .Net jen proto, že v Javě v roce 1998 nešly dělat formuláře. V dnešních NetBeans nebo Eclips pro Javu jdou dělat formuláře mnohem pohodlněji než ve VS. Co se týče jazyka C# v .Netu je okopirovana Java a dalo by se mluvit o dalsich vecech, které by směřovali k tomu, že .Net prostě ne. Microsoft od sveho poctaku jen kopiroval a kradl a jeho cilem neni poskytnout kvalitu, ale trchnout nejvic $ a od toho se odviji vse.

michal   NOVÝ
1. 2. 2008

Milý příteli,

děkuji Vám za zaslání Vaši velice zajímavé nabídky.Vaši nabídku, jsem si pečlivě prostudoval a zatím uložil ve svém PC.
Nyní, když jsem já věnoval svůj čas studiu Vašeho projektu, věřím, že mi oplatíte stejnou laskavost a věnujete pár minut ze svého času mé nabídce.
Stačí kliknout na:

http://tipweb.ws/

Naše stránka Vám umožní vydělávat takové peníze, že se mohou stát hlavním příjmem.
Prohlédněte si stránky:

http://tipweb.ws/

Jozef Sevcik   NOVÝ
21. 2. 2008

To analytik: Z praxe viem, ze vacsina VS informatikov stoji za h*vno, po opusteni skoly nemaju ziadne prakticke znalosti, clovek im nedokaze vysvetlit ani princip IoC, vacsinou su lenivy a cakaju kto im da ake zadanie/ulohu (zvyk sposobu prace zo skoly), pasivita, neagilne myslenie a pristup k rieseniu uloh.
Zato maju naburele sebavedomie a fuuuuru akademickych zvastov...

MZetko   NOVÝ
9. 6. 2008

Oharzjui se oproti záporným názorům na tento článek. Myslím, že je výborný

Přidej svůj názor

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo e-mailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Reaguješ na příspěvek:
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové názory e-mailem (pouze pro přihlášené)
Sleduj názory ke článku a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.



Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý