Opera: chceme víc!
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Opera: chceme víc!Opera: chceme víc!

 

Opera: chceme víc!

Google       Google       17. 12. 2007       22 972×

Opera udělala zásadní rozhodnutí, které kritizují i mnozí její skalní fandové. Podala žalobu na společnost Microsoft za to, že je Internet Explorer součástí operačního systému. A co na to Evropská komise? Co nás ještě čeká?

O žalobě na Microsoft se píše všude. I tady, tady a tady. Je toho plný Internet, není tedy divu, že se spekuluje o tom, že to Opera udělala kvůli jednomu: zvednutí svých preferencí.

Operu používá 1,41 % uživatelů dle W3Counter, nebylo by se tedy čemu divit, kdyby byla spekulace pravdivá. Ani dříve, kdy byla ještě Opera placená (nebo zdarma s reklamou), to nebylo s jejími preferencemi nijak valné a nepolepšila si ani poté, co uvolnila svůj prohlížeč bez reklamního proužku a zdarma. Firefox, který si nyní drží tržní podíl nad 27 %, si nic podobného dokazovat nepotřeboval a přesto jeho preference stále stoupají na úkor již poměrně stabilního internet Exploreru ve verzi 7.

Nebudu zde spekulovat nad tím, jestli a proč je Opera dobrý prohlížeč – sám považuji výběr prohlížeče za velmi subjektivní záležitost, kdy každý nabídne něco. Internet Explorer 6 bohužel/bohudíky (či Bože – díky) zaspal dobu, jelikož Microsoft (resp. samotný Bill Gates) nikdy nepředpokládal, že bude třeba jeho dalšího vývoje. Bylo tehdy mylné se domnívat, že pro brouzdání na internetu stačí mít „okýnko“, které něco zobrazí bez jakéhokoliv dalšího uživatelského komfortu. Nicméně, relativně nový Internet Explorer 7 je již, dá se říci, vcelku použitelným prohlížečem a jeho rozšíření Microsoft podpořil tím, že ho uvolnil hned 2× do automatických aktualizací (jedenkráte po jeho vydání, dále pak po uvolnění prohlížeče i pro nelegální Windows – nebylo tedy nutné ověřovat pravost systému), což považuji za velmi dobrý krok, jelikož cokoliv jiného, než mít Internet Explorer 6, je výhrou.

Opera je komplexní prohlížeč, který obsahuje řadu dalších funkcí nepřímo spjatých se samotným prohlížením www stránek. Možná až moc – z mého pohledu. Opera se na mě tváří jako těžkotonážní kanón, kdežto Firefox mi nabízí jakýsi základ a o co si jej rozšířím, je zcela na mně, což je pro mě mnohem přívětivější. Používám tedy pouze to, co chci sám (a jak chci sám). Nicméně někomu ona komplexnost Opery právě vyhovuje, jelikož po její instalaci si již nic shánět nemusí. Obsahuje čtečku RSS feedů, umí stahovat torrenty a mnohé další, pro některé zbytečné, funkce.

Z jednotlivých preferencí je však vidět, že tento těžkotonážní balík nesedí každému a nepomáhá tomu ani fakt, že Opera se snaží dodržovat (i když mnohdy vcelku sporné) standardy ze všech prohlížečů nejvíce. Firefox ovšem postupně také „kyne“ a stává se z něj pomalu malá pomalu kráčející obluda. Ovšem získal si svoji stále rozšiřující základnu uživatelů a zaujal, což se o Opeře zatím říci nedá.

Co má tedy Opera v úmyslu? Odstranit Internet Explorer jakožto nynější součást každého operačního systému Windows. Uvažovala však Opera, jak si ji poté stáhnu? Nebo je až natolik arogantní a namyšlená, že si myslí, že spolu s operačním systémem Windows bude dodávána právě ona? Jak reaguje na událost kolem Internet Exploreru samotný Microsoft? Samotná existence Internet Exploreru v operačním systému Windows je důležitá, protože jeho jádro je využíváno mnohými dalšími službami a programy, které by poté nemusely být kompatibilní. Neskrývám však svůj názor, že za to si Microsoft může sám – co si nadrobil, už nedokáže tak snadno sníst.

Výsledkem toho všeho tedy bude propagace Opery a možná, v případě úspěchu u Evropského soudu, který již několikrát rozhodl zcela proti jakémukoliv zdravému rozumu ve prospěch žalujících stran, ořezaná edice Windows NO IE. A bude volitelná. A stejně tak jako ořezaná edice NO WMP (bez Windows Media Playeru) bude dostupná v několika málo obchodech, v několika málo státech, nikdo ji nebude chtít (proč taky, je dražší než edice plná) a čekací lhůty dlouhé (nikdo nepočítá s tím, že by ji někdo dobrovolně chtěl). Vy ano?

Všechny vás tedy nabádám, každý sám za sebe, podejte na Microsoft žalobu. Proč? No proto, že vaše stránka či blog není nastavena jako výchozí stránka v tomto operačním systému; proto, že tam není váš oblíbený přehrávač, integrované zálohy souborů vás otravují, chcete si najít a zvolit lepší software. Prostě bojujme za zcela čistá Windows, čili bojujme za Linux. A nebo se tomu můžete, spolu se mnou, smát, chytit se za čelo a říct si "Opero, Opero…".

Aktualizováno: Microsoft vydal oficiální vyjádření a zareagoval na stížnost Opery, v níž říká, že nehodlá dodávat operační systém Windows bez předinstalovaného MS Internet Exploreru. Ten je jeho součástí již více něž deset let a nebude na tom ani na základě stížnosti nic měnit.

×Odeslání článku na tvůj Kindle

Zadej svůj Kindle e-mail a my ti pošleme článek na tvůj Kindle.
Musíš mít povolený příjem obsahu do svého Kindle z naší e-mailové adresy kindle@programujte.com.

E-mailová adresa (např. novak@kindle.com):

TIP: Pokud chceš dostávat naše články každé ráno do svého Kindle, koukni do sekce Články do Kindle.

Hlasování bylo ukončeno    
0 hlasů
Google
(fotka) Lukáš ChurýLukáš je šéfredaktorem Programujte, vyvíjí webové aplikace, fascinuje ho umělá inteligence a je lektorem na FI MUNI, kde učí navrhovat studenty GUI. Poslední dobou se snaží posunout Laser Game o stupeň výše a vyvíjí pro něj nové herní aplikace a elektroniku.
Web     Twitter     Facebook     LinkedIn    

Nové články

Obrázek ke článku Stavebnice umělé inteligence 1

Stavebnice umělé inteligence 1

Článek popisuje první část stavebnice umělé inteligence. Obsahuje lineární a plošnou optimalizaci.  Demo verzi je možné použít pro výuku i zájmovou činnost. Profesionální verze je určena pro vývojáře, kteří chtějí integrovat popsané moduly do svých systémů.

Obrázek ke článku Hybridní inteligentní systémy 2

Hybridní inteligentní systémy 2

V technické praxi využíváme často kombinaci různých disciplín umělé inteligence a klasických výpočtů. Takovým systémům říkáme hybridní systémy. V tomto článku se zmíním o určitém typu hybridního systému, který je užitečný ve velmi složitých výrobních procesech.

Obrázek ke článku Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Vedení týmu v oboru informačních technologií se nijak zvlášť neliší od jiných oborů. Přesto však IT manažeři čelí výzvě v podobě velmi rychlého rozvoje a tím i rostoucími nároky na své lidi. Udržet pozornost, motivaci a efektivitu týmu vyžaduje opravdu pevné manažerské základy a zároveň otevřenost a flexibilitu pro stále nové výzvy.

Obrázek ke článku Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Za poslední rok se podoba práce zaměstnanců změnila k nepoznání. Především plošné zavedení home office, které mělo být zpočátku jen dočasným opatřením, je pro mnohé už více než rok každodenní realitou. Co ale dělat, když se při práci z domova ztrácí motivace, zaměstnanci přestávají komunikovat a dříve fungující tým se rozpadá na skupinu solitérů? Odborníci na personalistiku dali dohromady několik rad, jak udržet tým v chodu, i když pracovní podmínky nejsou ideální.

Reklama autora

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý