Názory ke článku Google 1. lekce - Vyhledávání – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Názory ke článku Google 1. lekce - Vyhledávání – Programujte.comNázory ke článku Google 1. lekce - Vyhledávání – Programujte.com

 

Názory ke článku Google 1. lekce - Vyhledávání

dalaman   NOVÝ
22. 12. 2007

Chapem ze to je clanok pre IT lamy (ten trik s ENTERom o tom svedci) ale kedze je toto programatorsky portal prijal by som konkretnejsie rozobranu problematiku GOOGLE vyhladavania. Napr.
- podrobnejsi opis pokrocilejsieho vyhladavania
- opis algorytmu urcujuceho relevantnost odkazu
- nieco o prehladavacich robotoch
- viac prikladov 'ako na to'

a podobne.

Inak fajn clanok , vydal si sa dobrym smerom, je to tip clankov co tu chyba. Vela ludi nevie o mnohych featurach v produktoch od googlu. takze LOVU ZDAR

benghi   NOVÝ
23. 12. 2007

Zjistil jsem ještě jednu věc, o který se v článku mlčí (byl bych ostatně rád, kdyby mi to někdo potvrdil/vyvrátil). Pokud napíšete moc hledanejch slov (a přiznám se, že jsem nikdy nepřišel na to, kolik to je v tomhle významu ,,moc''), tak naopak začnete dostávát obecnější výsledky. Mám pocit, že to kolik to je ,,moc'' taky trochu závisí na tom, jak atypickou věc hledáte. Příklad:

Příklad, řekněme, že jsem se zbláznil a chci postavit anténu dle G5RV pro pásmo 80m. Co můžu zadat do googlu? Protože jsem člověk věci znalej, tak do googlu zadám pouze G5RV. Výsledkem je, že návod najdu hned jako první odkaz a navíc ještě v češtině. To je perfektní výsledek!

A teď si představme, že jsem blbec (pro některý to nebude zas až tak nerealistická představa) a přidám tam (projistotu) i údaj o tom, že to má být na pásmo 80m. Výsledek je stále perfektní, ikdyž trochu jinej. Na prvním místě je už anglicky psanej článek, ale pořád tam je to, co jsem hledal.

Fajn, další pokus. Přidám tam info o tom, že to je anténa, čili zadávám G5RV 80m antenna. Pořád dostávám to, co chci . Pořád super.

Takhle můžu ještě chvíli pokračovat, až nastane zlomovej moment. Pokud zadám G5RV 80m antenna wire homemade, výsledky jsou již na hranici použitelnosti (je to drátová anténa, jasně). Tohle je signál, že mám ubrat zadávanejch slov. Když to neudělám a přidám ještě jedno, neb chci něco o G5RV, je to anténa, chci to na pásmo 80m, chci si to udělat sám a nevím jak na to, čili zadávám G5RV 80m antenna wire homemade howto, stalo se přesně to, co se stát nemělo! Na první stránce není ani jeden výsledek na to, na co jsem se ptal. Když se podíváte pořádně, tak zjistíte, že vám to vrací odkazy na stránky, kde je howto, homemade a antenna, ovšem to základní, čili G5RV a 80m tam není ani omylem. Přestanete dostávat odpovědi na to, na co se ptáte.

Důvod. Pokud zadáte dotaz takhle jednoduše (ovšem použití rozšířený volby a přesný specifikace klíčovejch slov kupodivu málokdy pomůže, jenom to tenhle problém trochu oddálí) tak si ten krám (podle mýho názoru) ty slova ,,ocení'' podle důležitosti, přičemž ty nejčastěji se vyskytující slova jsou podle něj nejcenější (to je právě ta blbost). Takže když na té stránce není naprosto bezcený G5RV (který ale jako jediný přesně specifikuje to, co chcete), ale místo toho tam jsou ty ostatní, zvláště pak howto, tak je to správnej výsledek.

Tímto chci pouze ukázat, že konkretizace zadání nevede nevyhnutně k zúžení okruhu výsledků, ale občas také k pravému opaku.

Pak mám ještě jeden tip pro uživatele google. Je to smutnej fakt, ale pokud si vymyslíte něco dostatečně zrůdnýho, tak nenajdete nic, nebo něco, co jste nechtěli. Ovšem to není důvod zoufat. Pokud tomu necháte tak jeden den a zkusíte zadat ten stejnej atypickej výraz znovu, tak dostanete úplně jiný odpovědi a většinou na to, na co se ptáte. Ten krám podle mýho (z důvodu rychlosti) některý dotazy předpokládá a vyrábí si ,,předpřipravený'' výsledky. Tím, že se zeptáte na něco, co ještě nikoho nenapadlo, tenhle systém pošlete do kolen, leč asi si sám poradí, protože do 24 hodin pochopí, že někdo se může ptát i na tohle. Podotýkám, že nechápu, jak to funguje zevnitř, ale tohle se mi osvědčilo.

Anonymní uživatel   NOVÝ
23. 12. 2007

To benghi: zajímavý postřeh, opravdu jsem si s tím vyblbl : )

To all: chcete najít výpisy adresářů? "index of" directory vaše_slovo

T-80U   NOVÝ
23. 12. 2007

To dalaman: naprostý souhlas. Výborný výběr tématu, ale obsahově by se tenhle článek, dle mého soudu, hodil spíš do časopisu Počítač pro každého, či něčeho podobného.

svick   NOVÝ
23. 12. 2007

To Anonymní uživatel: Nebo ještě lépe intitle:"index of"

durmitor   NOVÝ
23. 12. 2007

Objevil se tu názor, že článek je určen pro Lamy a že by měl být na portálu jako tento, trošku vice "profi napsaný". Osobně jsem toho názoru, že většina návštěvníků tohoto portálu jsou opravdu začátečnící a mírně pokročilí (typoval bych tak 90 procen, možná i více), ať už se jedná o programování nebo práci s počítači. V tomto duchu je podle mne psána i valná většina článků (ať se na mě autoři nezlobí - prostě to tak cítí a to jsem jeden z nich). Článek pro pokročilé opravdu vypadá jinak, ale myslím, že to ani v plánu autor neměl. Jak už jsem napsal podle mne programujte navštěvuje jen malé procento profesionálních programátorů (tedy těch kteří se programováním živí - můj příjem je právě z této činnosti, proto doufám, že jsem schopen to objektivně posoudit), a proto si myslím, že je napsaný přesně tak jak má být. Mnoho lidí totiž ani neví, že něco jako google je. A to je myslím škoda.

w3m   NOVÝ
23. 12. 2007
geon   NOVÝ
24. 12. 2007

To pawlik: Já vůbec nevěděl, že tu již takový podobný kurz byl... to mi úplně uteklo a ani mi to nikdo neřekl ;-)

kosk   NOVÝ
25. 12. 2007

Nejsem (snad) úplná lama, vím, že lze pomocí googlu pokládat zajímavé dotazy, některé z nich i používám častěji (link, site ..) Ale když jsem se snažil někde najít další příklady, nezdařilo se mi to. Pokud z tohohle článku/seriálu vyplyne dobrý návod s řadou podobných features, budu nadmíru spokojený, a bude mi jedno, jak jednoduchý či složitý byl ten první z článků ... jen v tom pokračujte. I když jste

programátorský web

, tak to neznamená, že zde nemohou být články, kterým porozumí i jen mírně pokročilý programátor... (tedy IMHO) :smile1:

funTOMash   NOVÝ
14. 11. 2008

Na to staci cloveku IQ 50 a parkrat si neco zkusit vyhledat.
Nejaky uzitecny informace by nebyly?:D

Jirka   NOVÝ
26. 1. 2010

No, jak koukám, naštěstí autor ve svojí didaktické činnosti už nepokračoval :)

Přidej svůj názor

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo e-mailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Reaguješ na příspěvek:
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové názory e-mailem (pouze pro přihlášené)
Sleduj názory ke článku a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.



Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý