Názory ke článku Expertní systémy I – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Názory ke článku Expertní systémy I   – Programujte.comNázory ke článku Expertní systémy I – Programujte.com

 

Názory ke článku Expertní systémy I

Anonymní uživatel   NOVÝ
15. 4. 2008

tak zaujimava vec su expertne systemy, a ty si to tak nechutne teoreticky a nudne napisal (opisal z knihy?)

Frosty   NOVÝ
15. 4. 2008

Reagoval na komentář od uživatele :
Pan Teda se tomu již nějakou tu dobu věnuje, nemyslím si, že by se ponižoval nějakým opisováním.

Prog.   NOVÝ
15. 4. 2008

Reagoval na komentář od uživatele :

Prešiel som len pár prvých odsekov a vzdal som to čítanie... Aký má ten článok zmysel..? Samá teória.. Veď to isté si môžem prečitať z knižiek aj sám...

green   NOVÝ
15. 4. 2008

uvidíme tady nějaký alespoň zjednodušený praktický příklad zdrojového kódu?

stepan   NOVÝ
15. 4. 2008

V článku je zmíněna charakteristika znalostí, jako vzájemně související struktury poznatků. Určitě neudělám chybu, pokud bych tyto znalosti postavil na úroveň pravidel a následné implikace.

Vyjdu z praktického přikladu v bankovním sektoru, kdy je v podniku vzájemně propojeno několik informačních systémů. Aby nebyla návaznost příliš velká, je použito podnikové sběrnice (Enterprise Service Bus, ESB) postavené na messagingu (JMS). Každý ze systémů přitom plní svoji vlastní roli:
- aplikace v bankomatu (která zajišťuje výběry, ověřování zůstatku apod.),
- internetové bankovnictví (komunikace přes tenkého klienta, ovládání účtu),
- bankovní systém účtů (vlastní správa účtů, pohyby, zůstatkek + navázané služby),
...a mnoho dalších (účetnictví v SAPu, datový sklad apod.).

Současně chci oddělit repository pro pravidla. V pravidlech budu mít popsány různé situace. Třeba podle využívání jednotlivých služeb mohu hodnotit klienty, které následně rozdělím do jednotlivých skupin zákazníků (podle toho, jak "hodně" využívají mých služeb, takovou jim budu věnovat péči - při volání na zákaznickou linku, při vyřizování úvěru, při návštěvě pobočky/osobní bankéř). Další možností je třeba využití pro detekci "fraudu", který mohu vyjádřit přesnými pravidly (např. hodnota výběrů z bankomatu během posledního dne překočila hranici sumy vůběrů za N týdnů apod.). Vlastní kontrola pravidel může být zajištěna díky monitorování zpráv, které jsou mezi systémy posílány.

Zajímá mě situace, kdy mám takto oddělena pravidla a mám nezávisle na ostatních systémech definovanou logiku, která se při splnění pravidel provede - většinou voláním ostatních závislých systémů (zablokování účtu, odeslání e-mailu, předání aktivity k vyřízení operátorovi). Jestli v tomto případě mohu hovořit o expertním systému?

Predikátová logika i produkční pravidla jsou vloženy do nezávislé repozitory. Ta zároveň není spojena se zbytkem systému a je možné měnit pravidla, aniž by tato změna byla závislá na jiných systémech (pominu to, že v koncových systémech volám na základě splnění pravidla nějakou operaci). Podnikové systémy asi nikdy nedojdou do stavu, kdy systém bude navrhovat nová pravidla (proces by měl být kontrolován businessem a nikoliv informačním systémem), ale velmi dobře může ověřit konzistenci pravidel nebo jestli se pravidla nevylučují.

durmitor   NOVÝ
15. 4. 2008

Reagoval na komentář od uživatele Prog. :

Zajímalo by měl co jsi doposud vytvořil, že pohrdáš teorií. Ono je na švětě spousta lidí, co si myslí, že po shlédnutí příkladu "rozumí" celému světu. Méně už těch, kterří opravdu umí pořádně alespoń jednu věc

Santas   NOVÝ
15. 4. 2008

"providla" uz neviem presne kde

Jaroslav   NOVÝ
16. 4. 2008

Chtěl bych souhrnně reagovat na připomínky k mému článku, které se objevily v diskuzi.
- Důvod, proč tento článek vznikl, je jednoduchý. Nedávno jsem na internetu narazil na diskuzi o optimalizaci 2D objektů na ploše, šlo o optimalizaci palet v tirech. V diskuzi to bylo považováno za velmi obtížný problém. (http://forum.builder.cz/read.php?13,1422651,1422876,quote=1)
Pokusil jsem se dokázat, že využitím metod expertních systémů se řešení téměř stejného problému, umísťování pravoúhlých dílců na ploše, podařilo podstatně zjednodušit. Přitom bylo možné snadněji zohlednit i řadu dalších požadavků – využití skladu, technologické podmínky a další okolnosti, které se u diskutovaného problému řešit nemusí.
- Připomínka, že si každý může informace o expertních systémech přečíst v literatuře: Naprosto správně, to je také účelem článku – shrnout základní principy expertních systémů, dokázat jejich užitečnost na praktickém příkladě a zájemce odkázat na další literaturu například v závěru článku.
- Nechutně teoreticky napsané: Nedovedu si představit, jak by někdo dokázal vytvořit kvalitní expertní systém bez teorie. Dokonce by to asi nešlo pouze na základě několika obecných faktů, které jsou uvedeny v teoretické části mého článku a nepomohl by ani jednoduchý příklad zdrojového kódu. Pro dobrý přehled skutečně doporučuji důkladné studium literatury.
- Poznámka o opisování. V maximální míře uvádím své názory, dávám vše do souvislosti s evolučními systémy, jsem autorem popsaného demo programu i plné verze integrované do několika systémů používaných rutinně již řadu let. Samozřejmě definice a základní pojmy musí být uvedeny přesně, stejně jako je například pevně definované schéma expertního systému. Situace je v článku patrná například na přehledu poznatků – někde je pouhá definice, podrobněji popisuji ty poznatky, které používám v rutinních nebo zkouším v připravovaných projektech. Spíše jsem očekával připomínku, že text je v tomto bodě značně nevyvážený. Na druhé straně se již v diskuzi objevil zajímavý projekt expertního systému na bázi kombinace produkčních pravidel a predikátové logiky, možná přibudou i systémy s dalšími typy poznatků.
- Jinak se nevyhýbám diskuzi a samozřejmě počítám s tím, že některým čtenářům se nemusí článek líbit případně již mají takové zkušenosti, že je pro ně zbytečný. Pro jiné může být novým podnětem pro studium literatury a realizaci vlastních projektů.

J. Teda

Jaroslav   NOVÝ
16. 4. 2008

Reagoval na komentář od uživatele Štěpán Vacek :
Domnívám se, že popsaný produkt je skutečně expertní systém. Obsahuje pravidlovou část oddělenou od báze faktů a při použití pravidel se modifikují fakta v databázi. Pravidla je možné operativně měnit a je popsána množina koncových stavů (zablokování účtu apod.) Je to zajímavý případ expertního systému využívajícího vedle produkčních pravidel i predikátové logiky.

J. Teda

Tocimanko   NOVÝ
25. 4. 2008

Vy ste naozaj odborník, i keď nie som moc do tejto oblasti zasvätený a neviem moc o čom je reč :) Vidno, že idete poriadne do hĺbky.. Úprimný neskrývaný úžas a poklona :)

lukáš   NOVÝ
30. 12. 2009

Tento test je mezinárodní je sestaven podle nejlepší možné verze a je to jediný test co vůbec je, kde se dozvíte na 100% jaká je vaše inteligence.Zkuste to. http://cz.iq-test.eu/#452392

čech   NOVÝ
13. 7. 2012

#1 Anonymní uživatel
no tupý Slovák...

Přidej svůj názor

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo e-mailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Reaguješ na příspěvek:
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové názory e-mailem (pouze pro přihlášené)
Sleduj názory ke článku a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.



Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý