Názory ke článku Proč nemám rád Linux? – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Názory ke článku Proč nemám rád Linux? – Programujte.comNázory ke článku Proč nemám rád Linux? – Programujte.com

 

Názory ke článku Proč nemám rád Linux?

tmi   NOVÝ
20. 2. 2008

hmm to je panecku clanek. nerozumim formulaci "linux jako pracovni nastroj." z aplikaci ktere byly vyjmenovany jako na linuxu chybejici zrovna mnoho "pracovnich neni." ono obecne vetsina lidi pocitac na praci (tedy na to k cemu je urceni, tedy pocitani)) nepouziva, spise ho vidi jako prostredek zabavy.
pokud chce nekdo skutecne s pocitacem pracovat, a ne ho vyuzivat jako trochu hezci psaci stroj, pak je pro nej dle me linux o dost lepsi alternativa. obecne razim filozofii otevrenych zdrojovych kodu: z jednoho prosteho duvodu - pokud se mi nelibi nejaka vlastnost/detail programu, mohu si ho pro osobni problemy rekompilovat.
co se tyce traveni casu linuxoveho uzivatele kompilovanim si tez dovolim nesouhlasit (snad jen gentoo)) - linux pouzivam a kompiluji jen veci ktere pisi sam (tedy ktere bych kompiloval i kdekoli jinde). reseni zavislosti nekdy byva skutecne neprijemne, ale ve srovnani s apt-get kulha naprosto vsechno (nejen linux).
"potrebuji pracovni nastroj, nikoli hracku" - a musi pracovni nastroj obsahovat ty skvele blikajici zuzo graficke efekty windows vista? za idealni pracovni nastroj povazuji shell + prostredi pro vizualizaci aplikaci. ve windows je mnoho veci ktere s pracovnim nastrojem nemaji nic spolecneho (ja vim ze se veskera ta grafika da vypnout, ale i tak za ni clovek pri porizovani plati).
samo wine ma takovou zajimavou historii. cim visi verze wine, tim mene je kompatibilni se starymi aplikacemi. inu, verne napodobuje windows.
"linux je pro lidi kteri si chteji hrat" - ??? no pokud povazujes konfigurovani systemu za hrani prosim, ale podle me je potencialni zeefektivnovani vlastni prace hodnotna cinnost. minimalne se tim rozviji schopnost uvazovani cloveka (zatimco na uzivatelich windows se muze projevit spise jista degenerace z "servirovani na zlatem podnose." nerikam ze si kazdy ma vsechno delat sam uplne od zacatku, ale preci jen by clovek mel urcitym zpusobem kontrolovat to co se v pocitaci deje - k cemuz mu linux ROZHODNE dava vice moznosti).

obecne uznavam ze linux vyzaduje casovou investici. ktera se ale rozhodne cloveku s pocitacovym zamerenim vrati. otazka ekonomicka je dosti palcivou, linuxu by se jiste hodila financni podpora. ovsem komercializace jakehokoli produktu vede k jeho zpraseni (totiz prioritou prestava byt efektivita a stava se ji prodejnost (ktere se sice vylucovat nemusi, ale velice casto vylucuji)). zatimco kdyz nekdo pise program o kterem vi ze ho sam potrebuje hojne vyuzivat, jiste ho napise co nejefektivneji, i kdyby mu to melo trvat dele, i na ukor ruznych vizualnich faktoru atd. a vzhledem k tomu ze to je linuxak, nedela mu problem svuj zdrojak zverejnit k dalsimu pouzivani.

a co se tyce kritiky windows, tu si protentokrat odpustim. stejne by ji nikdo necetl - uzivatele windows jsou postizeni predsudky vuci linuxove komunite (castecne zaslouzene - me by taky stvalo kdyz by se mi nekdo smal ze jsem lama a ja bych ji skutecne byl)) a svuj system z lenosti menit nebudou; a uzivatele ostatnich systemu vi o windows svoje.

vaclavd   NOVÝ
20. 2. 2008

Tak pěkně titulek po titulku podle článku :

Strašíme nejen děti
Na počítači mám Windows. Zcela jen pro občasnou práci na netu ( IE 6 a IE 7 ), když je třeba ladit web. Prakticky je to jediný důvod, proč ho pouštím ... na test v reálu.

Vážně mi vadí?
Co mi vlastně windows nabízí po zakoupení licence? Krom spousty virů, spamu, trojských koňů .... no, je toho docela dost za 2000 Kč.
Bohužel běžný uživatel potřebuje k práci s počítačem jenom myšku ... a pro něho jsou ideální windowsy.

Co mi Windows vlastně udělal?
MP3 si sice přehraju ve skvělém WinAmpu, nebo ještě lepším Windows Media Playeru, ale pokud nemám pořádnou mašinu tak je to tak všechno co udělám, pokud si nepohraju s nastavením a nepovypínám ptákovinky na pozadí, kterých má např. Vista až až. Po vypnutí a odladění Visty se dá dělat v klidu i na 512 MB RAM a celeronu. Ale sedět den u laděni windows, dohledávání ... ?
V linuxu si spustím Amarok ( http://www.linuxexpres.cz/software/amarok-vice-nez-jen-prehravac-hudby ), který značně převyšuje jak WinAmp, tak Windows Media Player, spustím plno dalších aplikací a můžu sledovat, jak se mi stále počítač ještě "fláká".

Kdo maže, ten jede. Stejné je to s aktualizacemi.
Minimálně jednou za půl roku formát windows ... doporučený postup.

Ó Bash, ten který šetří čas
Jistě ... je daleko rychlejší myškou kliknout na nabídku START -> PROGRAMY -> tam najít složku s programem a teprve tam kliknout na spouštěcí soubor, než zapsat dvě slova do konsole.

Wine: software nemáme, přetáhneme jej z Windows
Windows a jeho software jsou mnohem dál - věta do pranice. raději nebudu komentovat.

Inzerát: Hledá se alternativa. Pokud možno rychle, než bude pozdě.
http://proc.linux.cz/ekvivalenty.html
Prosím

Pes patří do boudy, my zůstaneme v domě.
Desktopů s Linuxem stále roste. Jak celosvětově, tak i v ČR. V ČR je silná komunita kolem Mandrivy Linuxu www.mandrivalinux.cz.

Život je o kompromisech, svět o penězích
Takže raději zakoupit do firmy licence na Windows, k tomu Exchange server, terminalový server .... jelikož se platí za počet uživatelů, tak se ročně vyšplhají licence jan na servery na desetitisíce i víc - podle velikosti firmy. Ale proč ne? Peněz pro Microsoft není nikdy dost.

Pauza: Oddechové cvičení paměti
Najděte jednu kvalitní aplikaci od Microsoftu. Času máte kolik chcete.



Neberte tuto reakci jako vyloženě proti windowsovskou. Jen mě tento článek pobavil a nemohl jsem nereagovat. Berte to jako parodii na článek. Tyto žabo-myšší války linux vs. windows nemůžeme tady rozhodnout. Spíše bych upozornil, že je třeba brát tyto tři operační systémy v potaz ( 3 píšu z důvodu - Windows, Linux, MacOs - ten má taky svoji podstatnou roli a přitom na něj většina lidí zapomíná ).

dahnraelz   NOVÝ
20. 2. 2008

Nemám sice šajn oč tu běží, protože linux jsem viděl párkrát v životě, když jsem okukoval grafické rozhraní některých distribucí, ale celý článek je sice celkem objektivní kritika, ale přesně taková, jaká se hodí na fórum do diskuze a ne jako článek na tento server..
Navíc nebýt Eddyho tak tomu uvěřím, mluvíš tu o budoucnosti linuxu ale sám mu ji právě kazíš..

w3q   NOVÝ
20. 2. 2008

Ja to vidím na FIRE :D :smile5: :smile6:

Linux 4 Ever

DragonBehemont   NOVÝ
20. 2. 2008

Zdravím,

sice mám na kompu windows XP, ale na Linux v jistém směru nedám dopustit... rychlost! Než je počítač vůbec schopen komunikovat, tak to trvá někdy až 10 minut. Načež když spustím Linux (SuSe 10.0), tak mohu pracovat téměř ihned.

Nevýhodou je to, že starší verze Linuxu jsou určeny výhradně pro programátory, správce serverů a lidi, co se nebojí něco naučit. Ale novější verze jsou vhodné i pro "běžné uživatele". Článek mě poměrně pobavil, protože kdybych měl aplikovat přístup pisatele na programování, nebo tvorbu webu, tak v životě neudělám nic, protože jakmile se objeví nějaký problém, raději jazyk odvrhnu.

A co se týká stahování softwaru z Windows na Linux. Emulátor tam není proto, že by něco v Linuxu chybělo, ale proto, aby uživatelé zvyklí na Windows mohli používat své oblíbené programy ;-)

vito45   NOVÝ
20. 2. 2008

Takže, asik bude flame a horší článok na známom serveri som dolho nevidel :smile2:
1. mám pocit že autor popisuje linux spred 2-4 rokov, vývoj ide rýchlo dopredu, za posledný rok som nekompiloval ani jednú aplikáciu, nemal som potrebu
2.mohol by si aj napísať prečo ti to mp3 neprehralo...
3. pokiaľ viem ako prehrávač Amarok je všeobecne známi a údajne veľmi dobrý
4. driver na grafiku som nainštaloval takto:restricted driver manager-use-ok-restart
5.so zavíslosťami za posledný rok som problém nemal
6. z alternativ mi jedine chýba miranda ale inak je to v poho
7. keby si sa viac orientoval tak by si pochopil že peniaze niesú jediná motivácia
8.väčšina linux aplikácií ide aj na win a u tých kvalitných to platí dvojnásobne takže dosti zlá formulácia
9.ovládače sú problém
Vynechal som reakciu na niektoré pasáže. ;)

Prog.   NOVÝ
20. 2. 2008

Ak si pociťoval takú veľkú potrebu povedať nám všetkým tvoj subjektívny názor, tak dúfam že ťa to uspokojilo. Alebo tým sleduješ niečo iné? Hľadáš spojencov ? Chceš flame?

To máme teraz každý napísať, kto čo a prečo nemá rád ? Alebo ešte lepšie: "Viete, ľudia, ...ja nemám rád rezance s makom. Chcete vedieť prečo? ..."

Myslím že reagovať na jednotlivé odstavce nemá zmysel, keďže každý už má svoj zabednený názor.

Navrhujem túto diskusiu uzavrieť skôr ako si niekto ublíži. Ale až začne Svätá vojna v mene toho najlepšieho OS, ...chcem sa len pozerať... Určite to bude vtipné.

Pripájam sa k w3q ....FIRE !

Prog.   NOVÝ
20. 2. 2008

To w3q: Sorry, nechcel som aby to bolo pripojené za tvojim postom.

geon   NOVÝ
20. 2. 2008

Pokud jsi chtěl zvýšit návštěvnost serveru, tak jsi mu udělal medvědí službu. Negace z tvého článku se obrací nejen k Linuxu, ale později i Programujte a dokonce i Windows. Věř si čemu chceš, ale "bojuj" za něco, ne proti něčemu.

Programujte, by mělo na podobné glosy/blogy zřídít specielní oddíl, protože jinak padá podezření i na mě, a já s tímto článkem nechci mít nic společného. Subjektivní článek, plný polopravd a pololží, vyznívá jako článek Programujte. Smutno mi je ....

sn3d   NOVÝ
20. 2. 2008

Velmi kontroverzny clanok :-D Diskusia pod nim ocividne bude este dost zaujimava :-D Hehe no uz vidim zastupy zapalenych linuxakov a windowsakov ako tu argumentuju to svoje :-) TMI uz svoj vylev spustil - no nasmial som sa.. :-D

  NOVÝ
20. 2. 2008

Sem pridem viac-menej raz za tyzden a tu na mna vybafne takato doneba volajuca kktina,,,
Smazat prsoim

Zdeny, autor článku   NOVÝ
20. 2. 2008

To tmi: Díky za konstruktivní komentář. Přestože máte na věc jiný pohled, tak platí, že je to o filosofii a přístupu člověka. Vám takový způsob vyhovuje, mně ne.

garcia   NOVÝ
20. 2. 2008

autor clanku by si mal podat ruku s trupikom hulanom.... vecsie hluposti ako su popisane v tomto clanku som v zivote necital.. a btw: autor chcel asi napisat ze ked dostal prvy krat windowz tak vedel vsetko kde co nastavit ako to nastavit ako to nainstalovat a ako to pouzivat.... ze?

Zdeny, autor článku   NOVÝ
20. 2. 2008

Také díky za konstruktivní reakci.

Krom spousty virů, spamu, trojských koňů


S tímto jsem se již pár let nesetkal.

Bohužel běžný uživatel potřebuje k práci s počítačem jenom myšku


Nenazýval bych to slovem "bohužel". Opět to je o tom, co každému vyhovuje. I pod Windows můžete vyžívat klávesnici (souhlasím ale, že ne v takové míře).

pokud nemám pořádnou mašinu tak je to tak všechno co udělám, pokud si nepohraju s nastavením a nepovypínám ptákovinky na pozadí


Člověk, aby si přehrál hudbu vážně nepotřebuje nějaké čtyřjádro. Chcete mi snad tvrdit, že KDE je na tom s výkonem výrazně lépe? To snad ne.

Minimálně jednou za půl roku formát windows ... doporučený postup.


A možná i častěji, ovšem tak u Windows 98. Souhlasím ale, že i u Windows Vista je formát stále nevyhnutelný. Bohužel. Nicméně, je to cena například za dostupnost softwaru, kde jeho neustálé instalace a odinstalace dokáží zamotat nejen hlavu, ale třeba i registry :)


Jistě ... je daleko rychlejší myškou kliknout na nabídku START -> PROGRAMY -> tam najít složku s programem a teprve tam kliknout na spouštěcí soubor, než zapsat dvě slova do konsole.


Jistěže je rychlejší stisknout klávesu "Start", začít psát název programu a následně klepnout na enter. Bavíme se tu o Windows Vista, nikoli o Windows 98. Pokud jde o procházení např. složek, tak od čeho máme Total Commander?

Inzerát: Hledá se alternativa.... prosím


Tak třeba K3b... je to ten vypalovací software, který už je konečně nějak použitelný? Snad ano, hlavně že je open-source.

Desktopů s Linuxem stále roste. Jak celosvětově, tak i v ČR. V ČR je silná komunita kolem Mandrivy Linuxu


Víte, jsem zastáncem Opery, ale nikdy bych netvrdil, že její podíl celosvětově roste. Růst je evidentní u Firefoxu, nikoli u Linuxu nebo Opery.

Peněz pro Microsoft není nikdy dost.


Tady ale přece nejde o kvality Exchange serveru, Vám vadí, že peníze jdou Microsoftu. Kvality softwaru, podpora a požadavky firem jsou pro Vás asi vedlejší.

Už mi to s Microsoftem a penězi připadá jako fanatismus. Co tak z desatera udělat jedenáctero, kde bude "Nezakoupíš produkt od Microsoftu". :)

Tyto žabo-myšší války linux vs. windows nemůžeme tady rozhodnout.


Cílem článku nebylo něco rozhodovat. Každý ať používá software, který mu vyhovuje.

toka   NOVÝ
20. 2. 2008

To garcia: Presne tak, jsem znechucen pri cteni lzi, fikci, polopravd a hloupych kecu teenagerskeho prisluhovace MS, clanek vubec neni polozen v objektivni rovine a vyznacuje nazor jedince, nikoliv vetsiny a nema zadne spojeni s realitou. Nevim, je sice svoboda projevu, ale smazal bych ho. Rozjede se tu jeste asi nekonecny fake. Jen by me zajimalo, z ceho autor cerpal pri psani clanku. Pokud pouze ze sve hlavy, tak Linux videl na bootovacim cedecku pres sklo vylohu v Levnych knihach, ne? :-)

Zappy   NOVÝ
20. 2. 2008

No ja se musim pisatele zastat, protoze byt vim, ze to neni pravda, mam z Linuxu stejny pocit a stejne zkusenosti.
Take zkousim Ubuntu a Mandrivu, take me akorat zabira cas a pritom bych ji zakaznikum nabidl velmi rad. Ale rikam, byt objektuvne maji asi pravdu zastanci linuxu, v pocitove rovine a lidske prohravaji na cele care. Pokud neco chci nabidnout, musim t prizpusobit ocekavani uzivatele a ty jsou jine, nez si komunita mysli. Vubec to totiz neni o kvalite produktu, ale o marketingu a presvedceni o tom, co je lepsi.
- Linux vetsina lidi ani nezna, nevi co to je a to i hodne uzivatelu PC
- lide veri autoritam, ktera "autorita" se verejne zastala Linuxu?
Presto ale nekolik vet na obranu linuxu - pro jde spravnym smerem z hlediska technicke. Tam si myslim, ze casem bude mit co rict. v Technicke rovine je ale jeden zasadni problem - pro nasazeni v privatni sfere je potreba presvedcit vyrobce her (tady se bliska na lepsi casy), pro nasazeni v obchodni sfere je potreba mit spravny ERP, ten neexistuje. Muj sen je jednoduchy Open ERP system (jednoduchy na pochopeni pro ekonoma, ne pro technika). Az se zdolaji tyto dve prekazky (i vyse uvedeny seznam zadne odkazy neobsahuje) tak ma Linux na 50% vyhrano, pak totiz prijde i ten marketing.
Dalsi velka sance je stat, pokud se stat postavi za otevrenou cestu, ziska Linux uzivatele, vice uzivatelu, vice odborniku, vice odborniku, levnejsi odbornici, vice uzivatelu, vetsi povedomi ...

Takze zaver - muj pocit - Linux jeste ne. Opakuji, je to jenom pocit ...

Zdeny, autor článku   NOVÝ
20. 2. 2008

To dahnraelz: Článek není objektivní kritika, ale subjektivní názor. A vážně věříte tomu, že jeden článek by dokázal zkazit pověst Linuxu? To snad ne. :)

Colpik   NOVÝ
20. 2. 2008

Celkem dost mě pobavil poslední odstavec (ten psaný kurzívou). Ty tady půl hodiny zarytě kritizuješ Linux a pak někoho nazveš fanatikem a člověkem, který nemá jiný pohled na svět? :smile5: Ach jo...
Btw. to, že neexistují kvalitní aplikace pro Linux, je žvást! Opera, OpenOffice, GIMP... stačí jen trochu pohledat. Já vím, že Photoshop (na grafiku), IE (na testování), .NET (na psaní aplikací v C# za pomoci WinForms) a další užitečný nemultiplatformní soft musíš rozjíždět na Wine a ještě se to většinou nerozjede... ale je snad hřích virtualizovat nebo používat dual-boot?
Btw. Linux je pro obyčejné uživatele velmi dobrá alternativa k Windows - je moderní, je zdarma, většina distribucí má sakra menší hardwarové požadavky než Windows Vista, nově aplikace se instalují mnohem snáz atd.... pro lidi, kteří si potřebují jen napsat e-mail nebo dokument a podívat se na něco na netu - a těch je většina - je Linux stejně dobrý jako Windows. A o hry tu taky není nouze, to rozhodně ne! Lidé jako profesionální grafici, hudební producenti apod. zatím na Linuxu moc času trávit nemůžou, to však není důvod Linux úplně zavrhnout. Co není, může být.
Obdivuji tvoji schopnost psát nejčtenější články. S pozdravem, Colpik

durmitor   NOVÝ
20. 2. 2008

To tmi:

V prispevku se pise:
"obecne uznavam ze linux vyzaduje casovou investici. ktera se ale rozhodne cloveku s pocitacovym zamerenim vrati."

Pokud se věnuješ PC pak ano. Já se věnuji vývoji vestavěných systémů. Jsem také programátor, ale pro mou práci je třeba MÍT NA ČEM PRACOVAT. Pokud bych si tedy měl nejprve celý týden po instalaci konfigurovat systém tak, aby byl alespoň částečně použitelný, myslím, že raději zaplatím licenci Windows, na kteoru si za ten týden vydělám minimálně 2x. Nemluvím do větru, ale z vlastní zkušenosti. Mám také dualboot, takže jsem si to vyzkoušel.

Druhou věcí je onen použitelný SW. Pod linuxem není snad jediný lepší nástroj pro programování MCU, oproti konkurenčním Win32 programům a vývojovým prostředím, nehledě na to, že 90% MCU nemá pro linux vývojové prostředí a kompilátory vůbec. Pominu prfláknuté AVR a PiC a 8051...

Přikláním se na stranu autora... Pokud chci pracovat, rád za to zaplatím licenci Win, protože se mi to vrátí zpět díky ušetřenému času. A to mnohonásobně.

Sám pracuji s linuxem každý týden, ale pouze na serveru pomocí terminálů. Tam je myslím místo linuxu a dokud nebudou nabízet alespoň takovou sw podporu jako produkty vývojářů z Redmondu, můj názor se nezmění.

Zdeny, autor článku   NOVÝ
20. 2. 2008

Vážím si každé konstruktivní reakce, tedy i Vaší.

Než je počítač vůbec schopen komunikovat, tak to trvá někdy až 10 minut.


No vidíte, a já diky hibernaci mohu počítač používat během deseti vteřin.

A co se týká stahování softwaru z Windows na Linux. Emulátor tam není proto, že by něco v Linuxu chybělo, ale proto, aby uživatelé zvyklí na Windows mohli používat své oblíbené programy


Zajímavá myšlenka, ale záleží na úhlu pohledu, jak na to koukáme. Proč tedy uživatelé na Linux nepřecházejí, když je to tak skoro dokonalé? Že by to tak růžové nebylo? Komunita si takové aplikace vytváří především pro sebe, aby mohla alespoň částečně používat kvalitní software.

Zappy   NOVÝ
20. 2. 2008

To tmi: Souhlas - Linux je pro tebe lepsi, ale zde stoji otazka zda je lepsi pro vetsinu. Byt technicky odpovis ze ano, tak technicka cast bohuzel je jenom cast v rozhodovani. Skolil jsi nekdy bezny uzivatele kteri nevedi rozdil mezi DVD a CD .. treba. Veta "muzes si upravit", "prekompilovat" je skoli ...

Zdeny, autor článku   NOVÝ
20. 2. 2008

keby si sa viac orientoval tak by si pochopil že peniaze niesú jediná motivácia


Člověk má rodinu, výdaje a v dnešní době i hypotéku... a co z toho? No přece hřejivý pocit, že dělám otevřený software.

väčšina linux aplikácií ide aj na win a u tých kvalitných to platí dvojnásobne takže dosti zlá formulácia


Většina určitě ne, ale ty kvalitnější jsou multiplatformní... o nich jsem ale psal, takže nic zlého na mé formulaci nevidím.

durmitor   NOVÝ
20. 2. 2008

To toka:

Přisluhovač MS? Proč by ti ostatní tedy neměli být přisluhovači autorů Linuxových distribucí? :-D

Zdeny, autor článku   NOVÝ
20. 2. 2008

Věř si čemu chceš, ale "bojuj" za něco, ne proti něčemu.


To jste Vy Linuxáři... proč ve všem vidíte boj? Já za nic nebojuji. :)

zřídít specielní oddíl, protože jinak padá podezření i na mě, a já s tímto článkem nechci mít nic společného.


Nějaká konspirační teorie? ;)

Subjektivní článek


Správně!

durmitor   NOVÝ
20. 2. 2008

Osobně mám názor, že dokud nebude Linux komerčním produktem, nikdy nedosáhne kvalit systému Windows. Vím že tím vzbudím flame, ale prostě je to můj názor. Linux je jistě technicky - co se týče jádra, lepším OS než Windows, ale jinak je pro většinu technických a věděckých profesí nepoužitelný - teď se na mě jistě oboří administátoři Lin sítí, programátoří Lin aplikací... nezapomeňte, že jste jen malinká skupina lidí na tomto světě. Většina potřebuje funkční praovní nástroje - elektrotechnici, strojaři, chemici, architekti a mnoho dalších. Dokud nebude Linux placený - nikdy nebudou tak kvalitní jako pod WIndows (Autocad, Mentor Pads, PsoC Developper, Visual Studio, Microsoft Office 2007 a další....)

Zdeny, autor článku   NOVÝ
20. 2. 2008

To _k_: Proč se někteří čtenáři považují za důležitější, než ve skutečnosti jsou? Netuším... :) Když Vám článek vadí, tak jej nečtěte.

DragonBehemont   NOVÝ
20. 2. 2008

To durmitor: Tady se dovolím nasouhlasit s poznámkou, že pro technické obory je nepoužitelný... protože většina strojů v podnicích běží na platformě Linux, Unix... a běží tam poměrně složité programy, ovládání servopohonů, kamer, skenerů a další poměrně složité aplikace... takže bych byl opatrný s tvrzením, že pro technické odvětví je nepoužitelný, protože opak je pravdou.

Zdeny, autor článku   NOVÝ
20. 2. 2008

To Zappy: Díky za konstruktivní reakci.

Zdeny, autor článku   NOVÝ
20. 2. 2008

garcia píše:

trupikom hulanom....


To každého tak "na potkání" urážíte? Nechápu, proč sem taháte Radka Hulána.

btw: autor chcel asi napisat ze ked dostal prvy krat windowz tak vedel vsetko kde co nastavit ako to nastavit ako to nainstalovat a ako to pouzivat.... ze?


Kdyby to chtěl autor napsat, zajisté by to napsal :)

Zdeny, autor článku   NOVÝ
20. 2. 2008

Ty tady půl hodiny zarytě kritizuješ Linux a pak někoho nazveš fanatikem a člověkem, který nemá jiný pohled na svět?


Ten článek jsi četl půl hodiny? :) Pokud jsi ale vážně ten odstavec nepochopil, tak ti jej rád vysvětlím. Víš jaký je rozdíl mezi konstruktivní a nekonstruktivní kritikou? Jestli ano, tak ten odstavec právě mířil na to druhé.

Btw. to, že neexistují kvalitní aplikace pro Linux, je žvást! Opera, OpenOffice, GIMP... stačí jen trochu pohledat.


Asi jsi nečetl celý článek. Vždyť tyto aplikace zmiňuji.

ale je snad hřích virtualizovat nebo používat dual-boot


Tak proč používat linux, když stejně budu většinu času virtualizovat nebo restartovat? Proboha!

Linux je pro obyčejné uživatele velmi dobrá alternativa k Windows - je moderní, je zdarma


Správně řečeno - alternativa. Hlavně že je zdarma, že?

většina distribucí má sakra menší hardwarové požadavky než Windows Vista


Vážně obyčejně srovnáváš Škodovku s Audi?

pro lidi, kteří si potřebují jen napsat e-mail nebo dokument a podívat se na něco na netu


Ano, toto jsem v článku také psal.

A o hry tu taky není nouze, to rozhodně ne!


To nemyslíš vážně, že? Že ne? :)

Co není, může být.


Jistě, ještě deset let počkáme.

DragonBehemont   NOVÝ
20. 2. 2008

To Zdeny: Já taky používám hibernaci, ale zlepší se to je o 25% (7,5 minuty trvá naběhnutí systému). Já nevím, co se všem nezdá, protože každý systém má své mouchy, každý systém má své výhody...

a ohledně emulátoru... a kdo vyvíjí pro windows? Taky komunita... taky lidi, kteří se zabývají danou věcí... to je přirozený vývoj, nebo ne? Za každým vývojem je nějaký nedostatek, akorát windows byl lépe propagován. A často se setkávám s názory, že psát něco, co by neběželo pod windows nemá smysl (komerčně), protože ještě furt je windows jedním z nejrozšířenějších OS, ať už se to někomu líbí nebo ne... je to tak, windows třeba není dokonalý, ale je nejrozšířenější, ať už je Linux jakkoliv lepší.

A neříkám, že jsou věci jen černé, nebo bílé. Některé věci jsou i šedé ;-) Ale z pohledu technika, který by se měl rozhodnout, zda chce stroj, kde by byl windows, nebo stroj na Linuxu, tak neváhám ani sekundu a beru raději Linux.

Zdeny, autor článku   NOVÝ
20. 2. 2008

To durmitor: S technickými obory je to částečně relativní, ale jinak samozřejmě souhlasím. Díky za reakci.

Zdeny, autor článku   NOVÝ
20. 2. 2008

To DragonBehemont: Nikdo neříká, že je Windows dokonalý, ale JE v mnoha ohledech lepší a použitelnější než Linux. Jestli měl Windows lepší marketing nebo ne... to je pro mě nepodstatné. Důležité pro mě je, co mi nyní nabízí. A je myslím evidentní, že Windows tu bude ještě hodně dlouho.

Anonymní uživatel   NOVÝ
20. 2. 2008

To DragonBehemont: Ale treba CAD systemy, Geograficke informacni systemy (ESRI), Geodeticke systemy (ČR) mozna proto pouzivam Win. Proste to tak je nebudeme si nic nalhavat v techto oborech na Linux NIC neexistuje :-( a nebo neco co se chouli nekde v koutku a pro ČR a jeji kartograficka zobrazeni je nepouzitelny.

DragonBehemont   NOVÝ
20. 2. 2008

To Anonymní uživatel: Já jsem nemluvil o dalším odvětví... já nevím, jak je to jinde, ale co se týká elektrotechniky, tak nesouhlasím, tam zas tak prioritní postavení windows nemá, spíše naopak... čím dál více techniku přechází na linux... akorát pro CAD má nainstalován windows...

Croniak   NOVÝ
20. 2. 2008

Tak to není moc těžké, když to vezmu jen co jsem použil dnes od rána:

valgrind, f-spot, digikam, evolution, liferea ... rozhodně na to nepotřebuju 11 minut abych si na nějaký vzpoměl a speciálně třeba ten valgrind je nástroj primárně pro práci a rozhodně to není nějaká hračička.

Co nechápu jak na zarytých windowsácích i linuxácích je že mají potřebu pořád psát o tom jak ten druhý systém je špatný a ještě navíc takovouhle flamovitou formou :-/

Zdeny, autor článku   NOVÝ
20. 2. 2008

To Croniak: Ano, třeba s valgrindem s Vámi souhlasím. I to je důvod, proč držím Linux na virtuálu. Nicméně, je to typ aplikace, o kterou 99,9 % uživatelů ani nezavadí.

cartman   NOVÝ
20. 2. 2008

instalujem linuxy zakaznikom uz 3 roky ale s problemamy ktore tu autor popisuje som sa nikdy nestretol - snad na zaciatku boli trocha problemy s proprietarnymi ovladacmi ku grafickym kartam ale za tie si mozu sami vyrobcovia, takze by som to nezvaloval na linux. instalujem prevazne debiana alebo ubuntu, sem tam fedoru. zakaznici su spokojni, neviem o ziadnom pripade ze by sa niektory z nich vratil na windows.

z celeho clanku az vyskakuje autorova nevedomost - mam pocit, ze autor, ked prvykrat dostal do ruky windows sa nemusel nic ucit a okamzite hned vedel kde co spustat, co kde nastavit. o windows vista ani nehovorim. nedajte sa vysmiat. s pocitacmi pracujem od roku 1993 a takyto bohorovny a neobjektivny clanok by som si nikdy nedovolil napisat.

spravujem viacero windows based sieti a dennodenne pocuvam nareky zakaznikov, ked nam windowsy po ceste k servrom obcas nevysvetlitelne stracaju autentifikacie, podivne prestavaju pracovat vpn pristupy a to nehovorim o potrebe restartovat system niekolkokrat do dna, pretoze sietove aplikacie jednoducho prestanu komunikovat so sietovou databazou. s takymito problemami sa na linux based sietach stretavam len v minimalnej miere a vedel by som toho na winsows popisat daleko viac, ale je to uplne zbytocne a unavne, pretoze taketo problemy windowsaci neradi pocuju a nechcu pocut.

ano aj linux ma problemy, len nechapem preco ma niekto stale potrebu popisovat preco nema rad linux a preco je windows lepsi. windows NIE JE lepsi ako linux a nikdy nebude, tak ako linux NIE JE lepsi ako windows a nikdy nebude. su to dva rozdielne operacne systemy s rozdielnou filozfiou a nedaju sa porovnavat. kazdy z nich ma vyhody a nevyhody v inych oblastiach ako ten druhy a preto nebudu nikdy porovnatelne. preco stale niekomu vadi, ze obluba linuxu na desktope rastie? nech rastie, a je to len dobre, pretoze microsoft sa zacal az nechutne rozdrapovat a pad na drzku v podobe odmietanej visty si len zasluzil. trocha skromnosti nikdy neuskodi.

linux oproti produktom ms bude mat stale jednu nespornu vyhodu a tou je sloboda volby. opakujem znova - linux nie je lepsi ako windows, ale dal uzivatelom volnost ktoru windows neposkytuje, vo viste je uzivatel dokonca obmedzovany kadejakymi klikatkami a otazkami ale
niekomu to moze vyhovovat.

z mojho pohladu je clanok uplne zbytocny, pretoze hlavna jeho vada je neobjektivnost a zavadzanie citatela, hlavne takeho ktory problematike nerozumie. autor sa este ma co ucit.

SendiMyrkr   NOVÝ
20. 2. 2008

To tmi:
Jsem rád, že si po delší době mohu přečíst smysluplné příspěvky na toto téma. Bohužel jsem v poslední době jen samé výkřiky pubertálních floutků kteří tvrdili, že Linux, resp. Windows, je to nej a nic lepšího neni.

Já osobně sdílím názor autora článku. Jsem programátor webových aplikací, téměř celou dobu vyvíjím pod systémem Windows a nedávno jsem se rozhodl, že vyzkouším nějaký UNIX systém. Nejdříve mě upoutal DesktopBSD. Linux jsem prvotně odmítl, hlavně po zkušenostech z různých diskusních fór kde se nacházeli členové lunoxové komunity. DesktopBSD je opravdu vynikající systém. Pokud jej chce uživatel používat na běžné činnosti jako psaní textu, poslouchání hudby, sledování filmů... Prostě jenom nainstalujete systém a podle srozumitelných návodů, bohužel jen v angličtině, pár kodeků, flash... A všechno krásně šlape, ovšem ve chvíli kdy se budete snažit získat novější verze programů obvykle se shledáte s odpovědí "Pokud chceš mit všechno pořád nový, přejdi na Windows nebo na Ubuntu". Ačkoli to nepovažuji za moc přínosný přístup k věci celkem to chápu jelikož BSD systémy přeci jen nejsou v základu desktopové systémy.

Mno dobře, tak sem si po týdnu peripetií s DBSD řekl, že zkusím nainstalovat Ubuntu. Instalace bez problémů, systém krásně funguje.... A hele nejde bezdrátová myš... Mno zkusíme fórum. Dobrá položil sem jenom jednu otázku, nebo spíše prosbu o pomoc. Ale to čeho sem se dočkal mě šokovalo... Abych po několika hodinách dostal odpověď, že můj model pod Ubuntu nefunguje, musel jsem nejdříve poslouchat ať hledám na googlu, že sem lama,... Tohle jednání mě fakt mrzí. Jdu na fórum s prosbou o radu a místo toho se dočkam nesmyslných rad a posměšků...

Takže takhle sem nakrásně ztratil téměř dva týdny a svou touhu po Linuxu odsunul o dalších 5 let. Jednoduše nemám ani jeden důvod si tím znovu procházet. Pokud budu chtít ušetřit peníze tak určitě ne tím, že budu dva týdny plýtvat časem na Linux nebo BSD místo na práci. Po pravdě jedinej software kterej mám na Windows za peníze je samotný Windows, a vše ostatní mám zdarma a legálně.

Jenom pro jistotu zdůrazním, že se jedná čistě o můj subjekivním názor.

allij   NOVÝ
20. 2. 2008

Konečně někdo napsal holou pravdu o Linuxu.Plně souhlasím s autorem článku.Taky mám dualboot Xp-Ubuntu .Devadesát procent startů je do XP a jak jde čas, tak se více utvrzuji v tom ,že Linux na desktop nepatří.V dnešní době kdy se více blížíme komfortu ovládání aplikací hlasem a dalším standartům pro příjemné užívání systému ,mě netahne příkazový řádek a datlování příkazů. Navíc to stupidní označení aplikací zabugovaného KDE je otřes.Proč se v roce 2008 klade důraz na omalovánky v Linuxu a nezlepší se podpora hardware?Na novém notebooku s Windows Vista jsem zkoušel různé distra.Ani u jedné, včetně placených verzí jsem nezprovoznil zvuk. Na fórech mi bylo doporučeno ať si kupuji pořádné věci co fungují s Linuxem.

Oldřich Šmehlík   NOVÝ
20. 2. 2008

Já bych se jen zeptal, kdy je při používání Linuxu člověk nucen kompilovat, pokud nepoužívá Gentoo. Vážně mě to zajímá, já to totiž neviděl a čumím na to jak tele na nový vrata. :-) Na konkrétně Ubuntu jsem cosi jako kompiloval asi jeden modul do jádra a to ani ne ručně ale přes nástroj s nabídkami (kůli zprovoznění webkamery stylem sudo module-assistant > Select > gspca > Build > Install). Programy je mnohem vhodnější instalovat z distribučního repozitáře (případně přes další přidané repozitáře nebo instalací staženého balíčku *.deb).

forstec   NOVÝ
20. 2. 2008

a proto je tu Windows. Já jsem taky línej :smile3:

Earl Cash   NOVÝ
20. 2. 2008

To allij:

V dnešní době kdy se více blížíme komfortu ovládání aplikací hlasem a dalším standartům pro příjemné užívání systému ,mě netahne příkazový řádek a datlování příkazů.



myslis TO ovladani hlasem ktere nabizi windows vista a v 90% funguje naprosto spatne?? navic vetsina dnesnich aplikaci pod linuxem ma uz svou grafickou nastavbu takze si muzes vybrat.

Na fórech mi bylo doporučeno ať si kupuji pořádné věci co fungují s Linuxem.



pochybuju ze takto ti to rekli..spis jsi si to spatne vylozil.


Navíc to stupidní označení aplikací zabugovaného KDE je otřes.



co se ti nezda na oznaceni aplikaci?? alespon je vetsinou jasne pro jake prostredi je dana aplikace delana...

garcia   NOVÝ
20. 2. 2008

To Zdeny:

lebo ste z hulanom uplne rovnaky... vidite len M$ a odmietate akykolvek iny OS..

"Pro všechny zaryté odpůrce Linuxu, přisluhovače Windowzu, fanatiky a osoby neuznávající jiný pohled na svět" - toto ste presne VY !!!!!!! len si po sebe precitajte vas clanok..

v clanku pisete ze ste si nainstalovali linux a neslo vam to, hento, tamto (a uz nadavate na linux)..... a ked ste si prvy krat sadli za Windowz tak vam vsetko fungovalo ze??? pre boha ved uz nebudte tak trapny...

ked uz chcete kritizovat linux tak to robte nezaujate.... lebo je ocividne ze ste zaujaty voci linuxu..

Zdeny, autor článku   NOVÝ
20. 2. 2008

To garcia: Nevím jak jste zjistil, že odmítám jiný OS. Prostě mi Linux (z uvedených důvodů) nevyhovuje, to je celé.

Pokud si nainstaluji Linux a něco nefunguje, tak na co mám nadávat? Na sebe? Já za to nemůžu, že je daná distribuce neschopná (na rozdíl od Windows).

ked ste si prvy krat sadli za Windowz tak vam vsetko fungovalo ze???


Pokud se ptáte, jestli všechno fungovalo, tak ano, bez větších problémů všechno fungovalo.

ked uz chcete kritizovat linux tak to robte nezaujate.... lebo je ocividne ze ste zaujaty voci linuxu..


Neraďte mi, prosím, co mám dělat. Pokud bych začal hodnotit objektivně, tak byste mě možná zrovna Vy opět napadl, že je to moc subjektivní. Na konci článku máte jasně napsáno, že se jedná o subjektivní názor. Nechápu tedy, co se vztekáte. Že by byl článek pravda?

Kobi   NOVÝ
20. 2. 2008

To Zdeny: Ale ale, Zdeny! Ty v tom nevidíš analogii? :-) Nelíbí se mi Linux -> napíšu kritiku. Nelíbí se mi článek -> napíšu kritiku do diskuse. Sice není moc "konstruktivní" a víceméně je obsahově nulová, ale co už:)

Tocimanko   NOVÝ
20. 2. 2008

Ľudia, sa mi ani nechce čítať vaše názory... Toto je perfektne napísaný článok a i keď mám iný názor :) (taký Windows vs. Linux ako 50:50) musím pochváliť autora... Keby boli všetky články ako tento.... (...tak sa navzájom povraždíte :D )

:smile7: :smile2:

tmi   NOVÝ
20. 2. 2008

To durmitor: no abych se priznal, cele filozofii vyvojovych prostredi naprosto nerozumim. co cloveku ono vyvojove prostredi da? preci jde jenom o to napsat ten zdrojovy kod, a k tomu podle me staci klavesnice a textovy editor (a pokud chci nahlizet na vic zdrojaku naraz, mam k tomu 7 terminalu, pricemz uzivam-li vim, mohu si kazdy z nich rozdelit na dva). a pochybuju ze jeden programator bude pracovat se 14ti soubory naraz).

a jeden dodatek: windows nema klasicke linuxovske manualy, ktere povazuji za vytecne. pokud nevim jak neco udelat ve winodws, tak s jejich "napovedou a centrem pro odpornou pomoc" nemam sanci (strasne se mi libi, jak ona napoveda dava po kazde rade otazku "pomohlo to?"), vetsinou me to stejne odkaze na vyrobce. v linuxu proste napisu man cokoliv a i kdyz o problemu nic nevim, jsem schopen ho v konecnem case vyresit - a to je pro me ve chvilich kdy treba nemam pripojeni k internetu klicove.

tmi   NOVÝ
20. 2. 2008

To Zdeny: co se tyce onoho formatovani, to je trochu past na obycejne uzivatele. casty pristup ruznych servisu a firem je ze program pouze nainstaluji, tedy nedodaji instalacni soubor/zdrojak, popr. registracni kod; a uzivatel je musi po reinstalaci systemu volat znovu a znovu jim platit. inteligentni uzivatel si je tohoto vedom, a nikdy nezaplati za pouhou instalaci, ale jak jiz nekdo moudry zminil, o inteligentni mensine se nebavime. povazuji to za odpornou praktiku, ale setkavam se s tim stale casteji (predevsim kdyz jdu do nejakeho pocitacoveho obchodu a vidim tam toho prodavace jak tam "vali sracky" do nejakeho postarsiho pana/pani - a kdyz ji upozornim na to at si vyzada i instalacni cd (na to abych pred ni pronasel slovo "zdrojak" jsem jeste dost humanni) tak se na me oba dva podivaji jak na nejakeho anarchistickeho zivla).

na prehravani hudby preferuji konzolove prehravace. potrebuji skvely blikajici prehravac pres celou obrazovku s psychadelickou vizualizaci? ne. od prehravace chci aby prehraval hudbu, nic jineho. na windows o zadnem konzolovem prehravaci nevim (a spoustet kvuli tomu cygwin je masochismus).

termin zabomysi valky nemam rad. kazdy problem/spor je resitelny.

durmitor   NOVÝ
20. 2. 2008

To tmi:

Nevim jak si na tom s programováním, ale pokud děláš vestavěné systémy na vyšší úrovni, používat pouze textový editor a kompilátor ohromě zdržuje, navíc si to nemáš kde odsimulovat a podobně...

Zdeny, autor článku   NOVÝ
20. 2. 2008

To Kobi: Analogie v tom zajisté je, ale jak sám píšeš, jeho postu chybí konstruktivní přístup a obsah. Kdyby raději napsal něco smysluplného...

durmitor   NOVÝ
20. 2. 2008

To DragonBehemont:

Pro řízení a regulace možná, pro vývoj však velké využití nemá - kolik vývojových prostředků je pro Linux lepších než pro WIn? Zkus vyjmenovat alespoň 2 :-)

tmi   NOVÝ
20. 2. 2008

hmm. je sice pravda ze konfliktu win x lin je mnoho, to ale neznamena, ze jakmile se nekdo pokusi rozpoutat diskuzi znovu, tak se do nej ma spousta lidi pustit jen urazkami bez nejakych RACIONALNICH argumentu. s autorem ve vetsine veci nesouhlasim, ale nereknu mu za to ze tomu nerozumi - radeji mu reknu PROC s nim nesouhlasim.

abych tak shrnul svuj nazor (a rekl bych ze i mnoha dalsich). win je pro lamy (pocitacove) a lidi s nedostatkem casu (tedy i line lidi); linux je pro perfekcionalisty, jedince nesnasejici omezovani, zadajici maximalni vykon i za cenu nejake casove investice, programatory a matematiky (jestli nekdo rekne ze windows je pro matematika lepsi tak me skutecne sokuje).

Curo   NOVÝ
20. 2. 2008

Když jsem byl na fakultě, lidé se v sále dělili na 2 skupiny:
- ti co kompilovali
- ti co hráli / programovali / brouzdali na netu

Neříkám, že je Linux špatný, rozhodně ne. Pouze je pro mě na desktop / NB nevhodný.
Na Linuxu nejednou aplikace, které každodenně používám (alternativy k tomu nejsou, prostě nejsou) a proto abych si tam spustil emulátory, to si raději orpavdu nainstaluji produkt, který podporuje mnou používané aplikace.

Linux ať si používá kdo chce, mě se líbí např. v Linuxu přepínaní oken, to je i efektivní a na Windows není za toto opravdová náhrada. Nicméně těch plus je jen pár (pro mě).

Někdo tady říkal, že za 2000 mu přijde cena Windows podstatně vysoká s těmi všemi trojskými koňmi apod. a někdo další to, že autor zřejmě nepoužíval nejnovější verzi Gentoo.
já zase mohu říct, že daný člověk, co mluvil o vysoké ceně Windows a jeho zahlcení viry apod. zase neviděl Vistu. (pokud na to člověk nemá HW, nemá..) - to je jeho věc. Vistu používám již poměrně dlouho a mám na ně svůj názor (nekomentuju AERO, jak budou určitě všichni namítat, komentuju stabilitu).

A proč nechci přejít na Linux? Proč ano? Co mi tu chybí? V rámci MSDNAA mám navíc produkty MS zdarma. Takže cenově to vychází stejně. Navíc mám MDA HTC a synchronizace, jak píše často pan Hulán, je prostě úžasná, od emailů, přes multimedia a kontakty.

Bohužel (bohudík?) mám v okolí jen pár linuxáků (těch opravdových zarytých fanatiků, jak jim tak říkám ;) ) a ti pořád mi nadávají, že v Linuxu jde udělat toto a tamto. Ale zhruba každou druhou hodinu musejí tito linuxáři zajít na fórum, aby věděli, jak udělat to, co potřebují. Toto je zcela jistě případ těchto lidí, neříkám, že tam chodí všichni.

Ano, OS WIN jsou inuitivní, jednoduchý.. a to je IN. Zatímco Linuxáři tomu říkají nevýhoda, většina lidí tomu právě dává plus. Neznamená to však, že je Win je systém pro začátečníky. Sám to tady kdosi z řad Linux user říkal, oba systémy je třeba se učit a Windows mají jistě výhodu v jejich rozšířenosti (ano, znám tu historie kampaní...).

Naposledy, co jsem zkoušel Linux (ultra jednoduchá instalace, která se udělá "sama", jak mi bylo hlásáno z řad linuxové komunity), mi byl rozdělen disk (tehdy 160GB) na 32MB oddíly. Všechny data udělali pápá a na nic se mě to neptalo (aspoň nelhali). Ale, samozřejmě, to byla jistě moje chyba. Nicméně za dobu několika stovek instalací Windows (od 3.11 po Visty, vč. Win Server 2003) se mi nic podobného nestalo.

Linux ano, ale ne pro mě.

loks   NOVÝ
20. 2. 2008

Hlavne ne vsechny clanky jako je tento....gode slituj se.

Curo   NOVÝ
20. 2. 2008

To tmi: jsem počítačová lama s nedostatkem času, takže ano, souhlasím. Používám Wina jsem časově vytížen. Holt práce je práce, Win je pro mě jak dělaný, jako pro lamu, takže mi jde práce od ruky a mohu si vydělat na dobré živobytí. A to mi stačí.

greppi   NOVÝ
20. 2. 2008

no, ja sa s clankom uplne stotoznujem, tiez som skusil linux (ubuntu), a stravil som more casu nastavovanim a obchadzanim veci ktore uz vo win davno su...

kazdy pouziva to co mu vyhovuje, a o tom to predsa je ...
z mojho pohladu je win ovela rychlejsi ako linux, pouzivam totalcmd, klavesove skratky (na spustenie aplikacie nepotrebujem ist do ponuky start, ani pisat nejake slova do bashu - vo win je alternativa launchy - ale proste len stlacim skratku a aplikacia sa mi otvori), tiez na mysi mam nabindovane klavesove skratky ktore mi na linuxe nechceli ist lebo MX518ka na ubuntu blbne ...

viry ani spam nema vobec, lebo mam firewall a viem co stahujem ....
co sa tyka reinstalacie, uz som 2 roky nepreinstalovaval, pouzivam zalohy ...

=> Win mi uplne vyhovuje

benghi   NOVÝ
20. 2. 2008

Ano, novináře z toho skutečně považuju za nejhorší možnost. Jejich vlastností je totiž to, že píšou, aniž by si ujasnili fakta.

1. jediná výhoda linuxu je toho, že je zadarmo. Tohle není pravda, ač se to pořád mele dokola jak v kafemlejnku. Kdo to mele? Novináři! Ve výsledku je linux dražší než windows, tedy, profesionální správa linuxu je dražší, než OEMkový verze Windows. Pokud používáte plný Windows, tak už ten rozdíl není až tak zásadní.

2. SUSE NENÍ LINUX! V životě se mi nepodařilo nainstalovat SUSE tak, aby fungovalo. Možná je problém ve mně.

3. Linux by měl myšlenkově vycházet z unixu a unix se nikdy neinstaloval. Ten se kopíroval a dodával ho dodavatel hardwaru. Připravenej pro ten hardware. Linux by se měl distribuovat stejně. Připouštím, že je rozdíl mezi měl by a je.

4. Linux nemá a nepotřebuje grafický rozhraní, čímž budiž učiněn konec nesmyslům kolem různejch driverů pro grafický karty. Samotnej Xserver je jenom jeden z programů spouštěnejch v linuxu stejně, jako cokoliv jinýho. Gnome, KDE a jiný nesmysly jsou zoufale překombinovaný a zesložitěný grafický rozhraní. Pro mně je důležitý pouze to, že je nemusím používat.

5. Linux je krabička se součástkama. To, že se někdo vzteká jak malý děcko, protože promrhal spousty času ve snaze z toho něco postavit, aniž by znal základní principy a postupy je pouze důkazem jeho nedospělosti. Pokud chcete dejme tomu rádio, můžete jít do obchodu a koupit si buď hotový rádio, nebo materiál a to rádio si postavit. Pokud chcete přesně to, co mají v obchodě hotový, pak s ohledem na čas a peníze výjde výhodněji si to koupit. Pokud ale potřebujete něco, co nikdo nevyrábí, pak je výrazně jednodužší a rychlejší si koupit součástky a poskládat si to, než použít něco, co se pro danej účel nehodí. Je ale pochopitelný, že to vyžaduje určitý znalosti a dovednosti.

Celkově mi článek připomíná mlácení pěstiček malýho pionýrka, kterej si místo rozhlasovýho přijímače koupil stavebnici přijímače Junosť, která se mu pochopitelně nepovedla postavit, neb to neumí a nemá ani teoretický ani praktický základy. Vzteká se vzteká a nejvíc proto, že něco panu dokonalýmu neomylnýmu a nejlepšímu natrhlo prdel a předvedlo mu, že není ani nejlepší, ani nejdokonalejší, ale je blb, kterej daný věci nerozumí a byl by udělal líp, kdyby si to nechal od někoho postavit.

Lamicz   NOVÝ
20. 2. 2008

Mne hlavne nedochazi, proc jsou zapotrebi tyto clanky. Taky treba zrovna nemusim dechovku nebo hip-hop a nemusim o tom psat clanky. Ja jsem to totiz nikdy nepochopil. At si kazdej doprdele pouziva co chce a co my vyhovuje, ne? Ja nevim, jestli tyto flamy vyvolavaji potroubli uzivatele Win nebo Lin. Ale vim jedno - uz me to sere.

Lamicz   NOVÝ
20. 2. 2008

U nas je to snad uz nejajky narodni sport nebo co... Meli bychom napsat dotaz, zda to nazaradit na olympiadu ;)

benghi   NOVÝ
20. 2. 2008

To Lamicz: Zařadit! Rozhodně zařadit!!! Ikdyž, to nám neprojde... diskuse je adrenalinovej sport ;-).

Curo   NOVÝ
20. 2. 2008

To benghi: tak ať v každém druhém slově při rozhovoru s linuxákem o nejlepší pizze v Brně nepadne slovo "linux je nej, vidle do hnoje". Ať nás toho ušetří, když Linux vlastně není pro nás :)

Anonymní uživatel   NOVÝ
20. 2. 2008

Prave jsem se po roce znovu rozhodl, ze se pokusim do Virtual PC nainstalovat OpenSUSE - abych overil jak snadne nebo nesnadne to muze byt s novejsimi verzemi nastroju. Navic se zivim programovanim pro MS .NET platformu a tak jsem si rekl, ze rovnou zkusim i MONO (port MS.NET frameworku na Linux - http://www.go-mono.com/download-stable/suse-103-i586/).

Sel jsem tedy na http://en.opensuse.org/ a stahl si posledni ISO image jmenem d:\Install\LINUX\openSUSE-10.3-GM-KDE-i386.iso.

Dale jsem postupoval krok za krokem podle navodu
http://arcanecode.wordpress.com/2007/02/16/installing-opensuse-102-on-virtual-pc-step-by-step/ predpokladaje, ze 10.3 se bude instalovat stejne...

Trosku mne zaskocilo, ze mi nefunguje mys, ale budiz, klavesnice funguje - tak hezky TAB-TAB-ENTER.... ALT+P

Takto jsem se dostal pres nekolik obrazovek
- kontroluji instalacni medium a jeho obsah - vse v poradku
- souhlasim s podminkami
- analyza systemu - opet vse v naprostem poradku
- volim rezim nove instalace
- nastaveni sitove karty pomoci DHCP - neproslo no nevadi, to ted potrebovat nebudu - preskakuji
- zahajuje se instalace a ejhle, dostal jsem se na nejakou patou obrazovku a system mi spadnul do nejakeho pseudo grafickeho rezimu (textovy rezim s barevnymi ramecky) a nahlasil, ze mam vlozit instalacni CD 1 a ze file /content not found...

...no nic, tak to zkusim zase zase za rok...

Anonymní uživatel   NOVÝ
20. 2. 2008

To durmitor: Jeho si netreba vsimat.. Ja mam pocit o tmi ze zaspal v roku 1990 ked este fical. Je presvedceny o svojej pravde a hladka si tym vlastne ego ze on dokaze programovat v notepade. Skoda takychto ludi, lebo vecsinou su schopny ale absolutne neflexibilny.

sn3d   NOVÝ
20. 2. 2008

To tmi: Ako desktop pouzivam Win ako 99.9% firmy. To znamena ze sme lamerska firma. V pohode. Ja len ze pracujem pre mobilneho operatora, no hold sme lamery a vsetko to tu funguje len zazrakom, lebo na desktopoch mame Windows. Dalsia vec. Kolegina ma za sebou MatFyz a nejaky Linux jej zily netrha, funguje si na Windowsoch. S toho mi vypliva ze zajtra jej pride vedenie skoli oznamit aby vratila diplom.Ako si to predstavuje ako ona vystudovana matematicka ignorovat linux. :) Ved je to smiesne...

marek   NOVÝ
20. 2. 2008

Myslel jsem ze tady na tomto serveru jsou normalni lidi...
Opravdu, ja bych normalne (byt adminem) uzavrel diskuzi a dal prisny zakaz se na tomto serveru o takove veci hadat... akorat ztrata casu a stejne si kazdy bude porad stat za svym nazorem...

josi.ow   NOVÝ
20. 2. 2008

To Curo: Ano, ve všech skupinách lidí existují jedinci, kteří svým vystupováním způsobují ostatním tak akorát ostudu, ale ani tato skutečnost neznamená, že se tak nutně musí chovat celá skupina. Členy společnosti jsou jak lidé dobří, tak, lidově řečeno, „svině“. Jejich zastoupení se v různých oblastech liší, to, že jsi pravděpodobně potkal pouze ty „špatné“, je politováníhodné, ale co se dá dělat… Společnost se nezmění (alespoň ne k lepšímu).

Článek komentovat nebudu, osobně podobné výtvory podněcující pouze nekonstruktivní a útočně laděnou diskuzi nenávidím, ale ať je tento text v jakékoliv sekci, budí dojem, že Programujte.com je pouhopouhý bulvár. Gratuluji.

yaqwsx   NOVÝ
20. 2. 2008

Proč do toho musí všichni rýpat? JEdnomu vyhovuje to druhému ono.
Někdo hold chce Ready to work- pro něho je nej MAC OS. Někdo chce něco takovýho mezi - Winy. A jiný potřebuje systém šitý na míru - Linux....

JInak Linuxu na servery říkám ano(naznám nic spolehlivějšího a rychlejšího)
Linuxu jako běžnému OS říkám budiž(ale to pouze pokud PC sdílím s nějákým linuxákem),ale dualboot s winy

Tom@sQo   NOVÝ
20. 2. 2008

To Zdeny:
neuraz sa, ale z clanku jasne vidiet, ze linuxu ABSOLUTNE nerozumies. ako si ty vobec dovolujes co i len v mysli porovnavat konkurencne riesenia od linuxu? ved ho ani zapnut nevies(resp. ako si sam pisal, 5 krat sa ti to zhodou nahod podarilo). co akoze si trufas porovnat? poznas 2 programy na windows na prehravanie hodby a nakolko sa ti nepodarilo za tych 5 zapnuti otvorit browser a na googli najst nieco, tak teraz si dovolujes porovnavat programy?

ten "kviz" mi tiez neda pokoja.... ked si napisem program a skompilujem pre linux(A NEOTVORIM ZDROJAKY), alebo pouzijem linuxacke kniznice, tak jasne, ze mi to pod windowsom nepojde...tolko by ti mohlo do tej tvojej hlavicky dojst. linuxovske programy idu na windowse vdaka velkodusnosti tvorcov, ktora windowsovskym koderom zjavne chyba...

osobne viem omnoho viac veci rozbehat pod linuxom, jak pod windowsom, nehovoriac o tom ze bash je genialna vecicka, a tvrdim si povedat, ze kto s nim nevie robit, tak nema co porovnavat unix like system s jeho M$ alternativou.


odporucam administratorom zmazat tento sentimentalne a amatersky napisany clanok clovekom, kto pise o tom, do coho sa nevyzna....
ja to porovnavam s tym, ze by som zacal kritizoval NASU, alebo by som napisal clanok "Preco je teoria strun blbost?"...proste pis prosim ta o tom, do coho sa (aspon ako-tak) vyznas

ked ti linux prekaza(a nepis, ze nie), tak maj z toho komplexy, ale neotravuj s tym inych ludi... ja sosobne ta skatulkujem do skupiny "Radek Hulan" s este mensimi "PC-skillmy"

HOWG.

Zdeny, autor článku   NOVÝ
20. 2. 2008

To Tom@sQo: Jsi demagog.

Curo   NOVÝ
20. 2. 2008

To josi.ow: bulvár, když někdo napíše svůj názor? Gratuluji.

Samozřejmě, bohužel, všichni, co mají Linux a setkali se se mnou osobně, takoví jsou.

Tom@sQo   NOVÝ
20. 2. 2008

To Tom@sQo: a neda mi odpovedat sam sebe na otazku, pre koho je linux: je pre tych, ktori o neho stoja; tych, ktori chcu vediet, co je v tej "carovnej bedni" a ako to funguje, pre tych, ktori chcu byt stale lepsi a lepsi, a urcite nie pre tych, ktori chcu stagnovat(cize ty).
kto nepresiel linuxom(mysilm aj vazne ho pouzivat aspon rok-dva), tak sa nemoze nazyvat programatorom...

samozrejme aj najdes skutocny dovod, preco windows a nie linux, tak kludne napis a taktiez ti slubujem, ze ak ma presvedcis, aby som pouzival alternativny windows, tak ti poslem bezproblemov 50Eur. na tvojom mieste by som sa ponahlal, pretoze teraz zacinam balancovat medzi Arch linuxom a MAC OS Xom(vsimni si, obe su unix-like), takze mas vacsiu sancu, kym som sa neusadil niekde ;)

josi.ow   NOVÝ
20. 2. 2008

To Curo: Spíš než o názoru bych se bavil o jeho prezentaci.

Zdeny, autor článku   NOVÝ
20. 2. 2008

To Tom@sQo: Pardon, spletl jsem se. Nejsi demagog. Jsi ubohej demagog. :)

Tom@sQo   NOVÝ
20. 2. 2008

To Zdeny: vidis, dalsi dovod podpory open source: keby neexistovala wikipedia, tak neviem ani co to znamena, ked si mi napisal, ze som demagog :)

kazdopadne to co som napisal je moj nazor, a nakolko (zas za zopakujem) si spustil linux 5 krat, tak si IMO myslim, ze s nim viem robit lepsie jak ty, nehovoriac o kernel developeroch, na ktorych z citatelov tohoto webu nema nikto. a co myslis, kde oni kodia linux kernel? na akej platforme? nieco (asi predtucha) mi hovori, ze windows to nieje...

drstej   NOVÝ
20. 2. 2008

Pište prosím dál tímto směrem motivující články a názory. Jedině přispívají k tomu, aby se zlepšily postupy, názory, upozornilo na zkušenosti atd.
Vždy se najdou kvalitní mozky na každém diskusním foru a názory, které vypovídají.
Ty názory, které nic neříkají už známe všichni. Vítězí vždy computer mozek. Stroj je stroj.

Já neznám co je flamme, ten termín zanikne, je zastaralý a rychlý postup vědy a poznání to potvrdí.
Dobrý počítačový mozek dokáže zpracovat spoustu informací a správně je vyhodnotit. K velkým objevům a pokroku se dojde často usilovnou prací a náhodnými omyly. (Penicilin)

JumBo_1   NOVÝ
20. 2. 2008

To by me opravdu zajimalo, proc se na programujte.com objevil tento paskvil? Myslel jsem si, ze programute.com je seriozni web zabyvajici se technickymi vecmi kolem informatiky, ale tento clanek je podle me humus, ktery patri spis do nejakeho bulvaru typu zive.cz (neni divu, ze autor prispiva i tam).
Autor na sebe asi chtel upozornit, jinak si to neumim predstavit.
Nakonec to tu muze skoncit tak, ze bude kazdy psat, co mu vadi na tom, ci na onom.
Fuj!

Zdeny, autor článku   NOVÝ
20. 2. 2008

To Tom@sQo: Nedá mi to a musím na tebe zareagovat :) Evidentně umíš číst, tak ses dozvěděl, že jsem jej spustil asi 5×. To je fajn. O pár odstavců dále jasně píšu, že Linux používám na virtuálu - to jsi asi přehlédl, anebo jsi vážně demagog. Přestože jej provozuji na svém pracovním PC/notebooku, tak se s Linux pochopitelně setkávám i jinde.

Na zbytek tvých demagogických výplodů ale nehodlám reagovat.

Mautinek   NOVÝ
20. 2. 2008

To JumBo:

Pro všechny zaryté odpůrce Windows, přisluhovače Linuxu, fanatiky a osoby neuznávající jiný pohled na svět: Článek je zařazený v sekci glosy, vyjadřuje osobní a ryze subjektivní názor redaktora.



Jak už zde bylo napsáno, článek je zařazen ve glosách. Účel je především vyvolat diskuzi, což se více než povedlo.

Curo   NOVÝ
20. 2. 2008

To JumBo: mohu se zeptat, co má společného slovo bulvár s názorem?
Wikipedia:
bulvární tisk (noviny, časopisy), to jest takový tisk, jenž se zaměřuje na rychlé šíření senzačních zpráv, pochybných, laciných, často ne dost dobře ověřených, či přímo smyšlených informací - tzv. bulvární zprávy.

Jakou to má souvislost s tím, napsat svůj názor - glosu? (glosa je novinářským literárním útvarem. Jedná se o útvar subjektivní, podobně jako fejeton nebo sloupek.)

tmi   NOVÝ
20. 2. 2008

To sn3d a Curo: z vasich prispevku mi pripada jako kdybych svuj nazor spatne vyjadril - to ze nekdo pouziva windows jeste nemusi znamenat ze je lama (za lamu povazjume nekoho kdo nema prilisnou pocitacovou dovednost), naopak to ze je nekdo lama znamena ze pouziva (vetsinou) windows (neznam zadnou lamu, ktera by pouzivala linux (jinym zpusobem nez ze z KDEcka serfuje firefoxem a pise v OpOf)).
to zasadni dilema spociva v vyuziti nejake predkonfigurace ci si modifikovat system (do hlubsi urovne) sam. ano, uznavam ze se nekomu muze zakladni konfigurace windows bez jakychkoli zasahu jevit jako efektivnejsi.
to ze firma pouziva windows nesvedci hned o jeji lamerskosti. svedci to bud o tom ze je lamerska nebo o tom, ze neni dost casu nebo prostredku nebo schopnosti nebo duvodu na to aby si kazdy zamestnanec efektivne nakonfiguroval system (a aby firma jako celek byla nadale funkcni).


Anonymní uživatel   NOVÝ
20. 2. 2008

Ano, dobrá otázka - jaký přínos tenhle článek měl vůbec čtenářům programujte.com přinést? Osobně žádný nenacházím...

tmi   NOVÝ
20. 2. 2008

hmm. nevim proc se tolik z vas navazi do zverejneni tohoto clanku - ackoli s informacemi v nem obsazenem nesouhlasim, vyvolal vcelku zajimavou diskuzi. a rozhodne nedela z tohoto serveru bulvar. to by ste skutecne byli radsi, kdyby sem furt nejaky maly deti hazeli clanky ktery vicemene opsaly z wikipedie? tenhle clanek sice prinasi subjektivni, dle me nespravny nazor, ale aspon je o cem mluvit.

co se tyce pokusu mnoha lidi konfigurovat si linux - castym problemem uzivatelu windowsu prechazejicim na linux je ze se snazi z x-ek udelat windows. proc tedy potom prechazeji!?! linux neni, nebyl ani nebude windows. novy uzivatel se nema snazit si pretvaret lin na win, ale uvedomit si co uz v linu je. linux byl navrhovan s urcitou filozofii. a s tou filozofii rozhodne neni nejaka automaticka cinnost systemu bez vule uzivatele (ackoli xka tuhle tendenci uz maji).

To Curo: co se tyce te instalace - wow. zajimalo by me co to bylo za distro. skutecne to bylo instalacni cd linuxove distribuce? protoze jestli ta instalace skutecne rozsekala disk na tolik malejch oddilu bez nejakyho dotazu opravnujici ji k teto cinosti, rekl bych ze to byl spis nejaky vtipek pro naivni). s zadnou instalaci jsem nikdy problem nemel (naopak instalace distribuci typu ubu nebo suse nebo mand na me v kazdym kroku rvali jestli jsem si skutecne jistej co delam, ze timhle si muzu neco smazat, jestli se ten oddil skutecne ma zformatovat...)
co se tyce rozdeleni salu do skupin: to tam tolik lidi melo Gentoo?).

co se tyce intuitivity windows - windows nejsou nijak extra intuitivni. kdyby jste od 10 let pracovali s nejakym linuxem, tak vam taky bude pripadat intuitivni.

Pacik   NOVÝ
20. 2. 2008

LoL každej je tu hroznej programátor, ale nikdo se neumí podívat na linux z pohledu obyčejného uživatele. Myslíte si že nějaká holka která je ráda že zapne PC, nastartuje ICQ 6, klikne na IE, a jde na libimseti, se bude štvát tejden jen kůli tomu aby zprovoznila základní funkce? To samí ti kteří potřebujou občas na internet, někdy něco napsat, a občas si přečíst maily? Si myslím že si rači nechaj Windows než se sr*t z linuxem, kterej stejnak vetšina znich jen těžko přizpůsobí k obrazu svému.

A aby ste jen nenadávali že o Linuxu nic nevím, tak jsem ho už několikrát mněl, učil jsem se v něm, ale je to hrůza a děs. Prostě sem si zvykl na pohodlí ve Windows, a nechci to měnit kůli názorů pár dmntů co si myslí že když maj linux a umí v něm tak že jsou něco více!

P.S. Teď tu vetšina linuxářů začne buzerovat že neumím ani česky, ale co, když nemaj na to aby napsaly normální názor, a jediný co je napadne jak mně ztrapnit je, že budou psát jaké pravopisné chyby mam v příspěvku, je jejich blbost, a jen ukáží jací jsou chudáci!

stibi   NOVÝ
20. 2. 2008

Nepročetl jsem celou diskuzi, do toho se mi 2x nechce, programujte.com u mě hodně kleslo když je ochotno publikovat takto neobjektivní a v mnohém lživý článek. Myslel jsem si, že takovéto výkřiky se drží jenom v diskuzích, nebo v blozích nevybouřených puberťáků, ale zdá se, že ne, dostane se i na titulku serveru, který se zdál být "seriózní" .

tmi   NOVÝ
20. 2. 2008

To Pacik: nevim proc "lol", prijde mi ze tohle si tu vetsina lidi uvedomuje (nebo tedy aspon ja). linux proste neni pro kazdeho (jo - ted nemyslim ruznym zpusobem zmutovana xka ktere se uz jako windows zacinaji tvarit).
pokud rikas ze ses v linuxu ucil a mas z toho dojem "hruza a bes", tak bych rekl ze o linuxu skoro nic nevis). ale nemam duvod proc te za to kritizovat.
neumet cesky neni podle me nic za co by se clovek jako jednotlivec mel stydet. za to by se mela stydet cela spolecnost.

tmi   NOVÝ
20. 2. 2008

To Anonymní uživatel: ano, jsem presvedceny o svoji pravde. nerikam ale ze jsem vzal v potaz vsechny argumenty a faktory, takze se moje pravda muze ukazat v novem svetle jako nepravdiva. a v notepadu neprogramuju, podobne tak v roce 1990 jsem jeste neprogramoval
To durmitor: vestavene systemy na vyssi urovni neprogramuji, ale zajimalo by me jake nepostradatelne ficury to IDE prinese - pokud skytaji moznost simulace, pak uz bych tu komponentu asi nepovazoval za IDE ale za virtualni masinu/emulovane prostredi - a to uzitecne byt muze..

Chiquita_CZ   NOVÝ
20. 2. 2008

Musím uznat, že článek jako je tento, sem zapadá asi jako slon do kurníku. Měl jsem programujte za seriózní server, na kterém jsou výborné a zajímavé články. Ale tento "kousek" mě začíná přesvěčovat o opaku. Hodí se tak maximálně do nějaké hádky dvou skalních zastánců jednotlivých OS, ale sem? Když už o tom někdo chce psát, tak by to měl určitě vzít s nadhledem, popsat plusy a mínusy jednotlivých OS a podobně, to je článek, který by sem zapadal. Ale tento určitě ne! Napsat podobnou věc někdo o systému Microsoftu tak už má na krku určitě žalobu :-)

Earl Cash   NOVÝ
20. 2. 2008

To tmi: hezky receno :))) +1..
To Pacik: vetsina BFU se ani k linuxu nedostane (strucne receno "nemaji o nem paru") a kdyz uz, tak je nastaven natolik, aby se na libimseti, ICQ a dalsi veci dostali. a "zaskoleni" co je prohlizec je otazka nekolika vterin, takze v tom problem nevidim..

Blujacker   NOVÝ
20. 2. 2008

To stibi, Chiquita_cz a další:
Podívejte se prosím v jaké rubrice tento článek je! GLOSY. A jak už tady Curo někde psal, jedná se pouze o osobní názor autora. Autor se nesnaží nikomu vnutit windows/linux, pouze se snažil napsat svůj názor na tuto tématiku, nejedná se tudíž o "objektivní" článek nebo tutoriál.
Proto si prosím nechte tyto komentáře, kterými akorát vyvoláváte zbytečný flame.
Jestli s tímto článkem máte opravdu nějaký problém, nic vám nebrání stát se redaktory portálu a napsat nějaký článek propagující linux....

josi.ow   NOVÝ
20. 2. 2008

To Blujacker: Ano, článek je v sekci glosy a autor má plné právo vyjádřit svůj názor. Ovšem pokud ho napíše podobnou formou, nelichotivé reakce se dají očekávat (neříkám, že souhlasím s příspěvky „ty seš ale [******]“). Pokud nechcete, aby si lidé brali obsah článku příliš k srdci, dejte nahoru viditelné upozornění, že článek může obsahovat polopravdy a jednostranné narážky bez objektivního argumentování (mimochodem, kurzivou napsaná poznámka dole je akorát k smíchu, podle mě podobnou úlohu vůbec neplní). Pokud se normálně zobrazuje ve výpisu článků a kategorie (ať už ve sloupku vlevo či v drobečkové navigaci) je sotva vidět, text působí okamžitě jinak.

Blujacker píše:

Jestli s tímto článkem máte opravdu nějaký problém, nic vám nebrání stát se redaktory portálu a napsat nějaký článek propagující linux....


Já myslel, že cílem tohoto portálu je lidi informovat, ne vést útočné kampaně za oblíbený software jednotlivých redaktorů.

Eh, promiňte, zaplést se do takovýchto diskuzí, něco se mnou musí být… Pokud jsem se někoho dotknul, doufám, že se nebudete zlobit dlouho, ale tenhle článek mě docela rozladil. Končím v tomto vláknu se svými nekonstruktivními příspěvky.

BooNeeS   NOVÝ
20. 2. 2008

...asi opravdu jenom myslel, že tady na programujte.com najdu jenom "seriózní" články, ale tohle mě opravdu dostalo....
kdybych se tady měl rozepsat, klidně bych napsal svůj vztah k jednotlivým os za poslední 4 roky (od 1. vlastního PC :-D ), ale to se mi nechce, tak to vezmu jenom ve zkratce:
---> někdy před 4 roky jsem jako "zralý" puberťák dostal pod stromeček svůj vytoužený pc
---> rozjel jsem na něm všechny svoje vytoužené hry a mohl machrovat ve třídě, že už mám vlastní PC, kde vše rozjedu...
---> to mi vydrželo asi dva roky, než jsem se "odpoutal" od her a oběvil jsem kouzlo www stránek (bylo to s ms frontwiev - či jak tomu nadávají :-D ) (lol :-D )
---> ....dlouhá historie + pár her které už mi pc přestalo stíhat
---> ve škole jsme se začali učit základy HTML :-D
---> nějak mě to chytlo a tak jsem s tím začal...stáhl si PSPad, později, protože mi nebyl "dost dobrý" přišel GVIm
---> pak mi najedou začalo vadit, že musím psát pořád dokola to HTML, tak jsem chtěl zkusit PHP
---> nějací chytří lidi mě přesměrovali na Python, tak jsem ho zkusil (1 měs. do konce používání win)
---> přišla první warez verze visty, tak jsem si jí zkusil
---> nerozběhal jsem jí, tak jak jsem chtěl a dal jsem si zpátky XP (cca po 4 hodinách) + jsem se začal poohlížet po něčem novém, ale na co by mi moje mašinka stačila
---> už jsem sice někdy slovo "Linux" slyšel, ale myslel jsem si že to je nějaký další program pro widle ( :-D )
---> pak se mi ale podařilo stáhnout jeden kousek (Fedoru 6 - přesné označení si už nepamatuju)
---> nějak mi sice chyběla již výše zmiňovaná miranda, ale skoro jsem to ani nepostřehl, protože tady bylo tolik nového a zajímavého, že jsem klidně používal gaima (pidgina), pythona v shellu, ...
---> protože se mi ta změna z windows velice líbila, tak jsem nějak plynule přecházel přes další distribuce (chtěl jsem vyzkoušet všechny, ale nějak se mi to nepovedlo - nebyl čas, ani moje FUP :-D )
---> nějaké nezáživné poznatky o tom, že si jde doinstalovat grafiku (ptže to jelo v pohodě i bez toho), ...
---> a teď? ...na unixy nedám dopustit (rychlost, přizpůsobivost, ... (prostě všechno co windows postrádají) :) + ač nerad, tak musím stále používat widle kvůli IE a optimalizaci www (+ někdy když je nálada, tak i hry), ale je to vždy neradostný návrat
---> teď, když mám náladu, tak si jdu do mého vyšlechtěného GNOME (na fedoře 8) a s takovými efekty, které by mi vista jenom mohla závidět (už jenom proto, že bych z ní měl šachy), a když nálada není, tak jdu do fluxu a nic neřeším....prostě autora tohoto článku neřeším

BooNeeS   NOVÝ
20. 2. 2008

mno...nějak mi to tady ještě hodil ten skvělý systém do už hotového vlákna...no co s tím nadělám....
každopádně ještě takový detail: na linuxu se ještě pořád nevyznám tolik, co svého času na widlích, a tak můžu říct, že jsem tady ještě pořád BFU (dokonce mi i u fedory vyhovuje z většiny výchozí nastavení) + jsem ještě NIKDY NEKOMPILOVAL (teda jestli správně chápu význam kompilace), tak opravdu nechápu, nechápu některé úryvky tohoto textu...:(
+ jako alternativu TCMD bych bral MC (no, i víc, než jenom alternativu), to je asi tak vše, co bych chtěl napsat (zbytek tady už byl napsán)

BooNeeS   NOVÝ
20. 2. 2008

+ kdyby někdo měl dotaz, proč to tady píšu, jestli si myslím, že to někoho zajímá....

...a zajímá někoho že nějaký ZDENDA nemusí lin stejně tak, jako já win?

---> tenhle článek stejně beru jenom jako další buzeraci a vlastně nevím, proč se tím tak zabývám, když bych měl dělat už dávno něco jiného....

---> radši to tady už nechám bez komentáře....

Blujacker   NOVÝ
20. 2. 2008

To josi.ow:
Jistě, s tím aby se dotyčný stal redaktorem a napsal vlastní článek, to bylo tak trochu nadsázka.
Nemusí psát článek, ale může napsat nějaký konstruktivní komentář jako tmi, durmitor, curo a další a odpustí si nic neříkající příspěvky typu: "seš ***"

stanislas   NOVÝ
20. 2. 2008

Hmm, zaujimavy clanok. Akurat mi vadi, ze napada vec, Linux ktora(y) ma daleko sirsie obzory asi ako autor clanku. Nechcem nikoho urazat, Linux je ozaj tak ako autor napisal pre ludi ktori sa radi v niecom sprtaju a bavia s nastaveniami a podobne. ALE, ja som vzdy zastaval pravidlo, ze: Kto sa vela pyta, vela sa dozvie. Cize Linux povazujem za vybornu vec co sa vedomosti tyka. A tiez za system nekonecnych moznosti, bezpecnosti, pouzitelnosti, jednoduchosti a pod. Nechajme autora nech si nadalej pusta empetrojky, prezera obrazky, pise wo worde :-D a tesi sa zo svojho peknuckeho windowsiku, ved naco by mu bol Linux.

Jay   NOVÝ
20. 2. 2008

Kdybych si na osobu pana autora vytvářel názor za odpovídajících podmínek (ochota, čas, informace, zkušenosti, motivace, atp.), za jakých on zplodil tento článek, možná by to dopadlo ještě hůř. Takže v pohodě.

Smokie   NOVÝ
20. 2. 2008

Ze tento clanok pisal niekto, kto nema absolutne ziadne skusenosti s linuxom. Ako sam autor pise, tak dualbot vyskusal mozno tak 5x a vo virtual machine ma openSuse. To hovori samo za seba.

Pan autor, openSuse nie je KAZDY linux. Radsej vyskusaj Debian, alebo Ubuntu. Tam sa s niecim ako chybajuce zavislosti NESTRETNES.

Prestal som citat niekde v prvej tretine, lebo mi bolo jasne, ze toto napisal clovek, ktory vyskusal iba jednu distribuciu a to velmi povrchne :)

Uplne zbytocny clanok.

Zdenek Vrablik   NOVÝ
20. 2. 2008

To Zdeny: A Vam nevadi, ze Windows musite porad preinstalovavat? Dalsi problem at Windows Vista. Vam nevadi, ze Windows Vista + novy hardware Vas vyjdou na cca 30000 Kc(ThinkPad R61)? To mi uz zas tak zanedbatelne nepripada. Pouzivam Thinkpad R50e(R.V. 2004 a uz tehdy to nebyl zrovna zazrak) + Debian.

Linux opravdu neni pro kazdeho, ale pokud clovek zvladne cist a chce se ucit, tak je opravdu prace mnohem rychlejsi. Prace == programovani, teda v mem pripade a cekal bych to podobne od cloveka, ktery pise na server programujeme.com. Pouzit prikaz sudo apt-get xmms, ktery stahne a nakonfiguruje xmms mp3 prehravac, ktery ma skin jak WinAmp neni o moc vic intelektualne narocnejsi, nez se proklikat k WinAmpu na netu.

Ad kompilace: Nepotrebuji ty nejnovejsi veci, staci mi 18000 balicku v Debian Etch repozitari. Za leta s Linuxem jsem se naucil, ze je lepsi pouzivat znackovy hardware, ne nutne ten nejnovejsi a pak nebude problem ani se software a jeste usetrim.

To OpenSuse. Nez jsem si nainstaloval Debian, tak jsem si zkusil co je noveho v Suse. Musim rict, ze jsem cekal vic. Mozny duvod je, ze v Debianu mi vsechno jede jak potrebuju a nemel jsem chut se ucit novy zpusob a rpm uz me taky nebere :). Tim nerikam, ze OpenSuse je spatne.

Prosim Autora, aby priste rozlisoval pojem Linux neumi a On v Linuxu neumi.

Smokie   NOVÝ
20. 2. 2008

To Zdeny: To nie je. Ma uplnu pravdu. Ved ty sam pises, ze nemas absolutne ziade skusenosti s linuxom, tak ako si mozes dovolit to porovnavat?

Smokie   NOVÝ
20. 2. 2008

To Zdeny: To kazdy kto ma iny nazor ako ty je ubohy demagog?

Zdeny, autor článku   NOVÝ
20. 2. 2008

To Smokie: Ne, pouze ten, kdo se jako ubohý demagog chová.

Zdeny, autor článku   NOVÝ
20. 2. 2008

To Smokie:

To Zdeny: To nie je. Ma uplnu pravdu. Ved ty sam pises, ze nemas absolutne ziade skusenosti s linuxom, tak ako si mozes dovolit to porovnavat?


Chlape, prober se. Nejprve napíšeš, že jsi článek nečetl celý, a teď mi začneš navíc tvrdit, že jsem napsal něco... co jsem ale ve skutečnosti nikde nenapsal. Už chápu proč si s kolegou - demagogem tak dobře rozumíš.

Smokie   NOVÝ
21. 2. 2008

Curo píše:

To JumBo: mohu se zeptat, co má společného slovo bulvár s názorem?
Wikipedia:
bulvární tisk (noviny, časopisy), to jest takový tisk, jenž se zaměřuje na rychlé šíření senzačních zpráv, pochybných, laciných, často ne dost dobře ověřených, či přímo smyšlených informací - tzv. bulvární zprávy.

Jakou to má souvislost s tím, napsat svůj názor - glosu? (glosa je novinářským literárním útvarem. Jedná se o útvar subjektivní, podobně jako fejeton nebo sloupek.)

Ale ved tento cely clanok je len sirenie pochybnych, lacnych, nie dost dobre overenych, alebo priamo vymyslenych informacii... Autor jednoducho narazil na problem a to, ze vobec linuxu nerozumie, nema s nim ziadne skusenosti a proste mu nejde. Navyse si vybral dost nevhodnu distribuciu.

Ja som pred tyzdnom presiel z XP na Kubuntu a behom jedneho dna som mal VSETKO rozbehane ako som chcel a to som predtym nemal vacsie skusenosti s linuxom ako autor tohto paskvilu. A som maximalne spokojny, nechyba mi tu absolutne nic a vsetko mi bezi rychlejsie. Proste parada. Na XP by som sa uz nevratil, nemam dovod.

jinaq   NOVÝ
21. 2. 2008

Pokud budu schopen spustit na linuxu flash cs 3, pokud na něm spustím corel draw, pokud mi na něm pojede ms office (bohužel pořád open office nepovažuju za plnohodnotnou náhradu, párkrát jsem uvažoval co se mi zobrazilo, když jsem v něm otevřel dokument napsaný ve wordu a určitě většinu nepřesvědčím aby používala taktéž open office), kdyz na něm spustim pinnacle liquid, klidně na linux přejdu. Pokud mi toto nenabídne, nevím proč bych ho měl pro mě, jako uživatele, považovat za vynikající. I když si ho nastavím k obrazu svému, stejně se budu muset přepínat do winu a tento si koupit.

I negativní názor je názorem a pokud s ním nesouhlasím, tak ho vyvrátím. Ale tady z toho mám pocit, že někdo narazil na citlivou strunu a 80 % reakcí je vyložene emotivních a ne racionálních. Linux je prostě lepší. Mě tak nepřipadá. A stejně tak autorovi. Nepustím na něm to, co jsem vypsal. Nebo snad ano? Nastaví mi někdo linux zadarmo, aby mi na něm toto všeho fungovalo?

Zdeny, autor článku   NOVÝ
21. 2. 2008

To jinaq: Díky za reakci. Článek se dotýká dost citlivého tématu, no a problém je ten, že kritizující čtenáři obyčejně nehodnotí článek, ale téma... a pak to dopadá tak, jak je vidět zde, nebo kdekoliv jinde v diskuzích.

Zkrátka, kdybych napsal to stejné, akorát na adresu Windows, bylo by vše v naprostém pořádku.

Zdeny, autor článku   NOVÝ
21. 2. 2008

To Smokie:

Navyse si vybral dost nevhodnu distribuciu.


Na tebe nemá smysl nijak reagovat, protože to co tady předvádíš je doslova fanatismus. Ale s tou větou, kterou cituji výše, jsi mě vážně pobavil (samozřejmě mimo jiné).

Jak člověk po tobě může chtít, abys toleroval Windows, když ani nejseš schopen uznávat "konkurenční" distribuci. Směšné, že?

Zdeny, autor článku   NOVÝ
21. 2. 2008

To Zdenek Vrablik:

Prosim Autora, aby priste rozlisoval pojem Linux neumi a On v Linuxu neumi.


A já Vás prosím, abyste si příště článek přečetl pořádně. To, co mi tady vytýkáte, jasně v článku zmiňuji.

cartman   NOVÝ
21. 2. 2008

To Zdeny: no to by teda nebolo. 80% prispevkov kritizuje hlavne neobjektivnost clanku a zrejmu neznalost linuxoveho prostredia. Ak by si napisal rovnakym stylom opacny clanok, zdvihla by sa vlna rovnakej nevole - aj windowsaci su na svoj system citlivi. Ako som pisal uz vyssie, robim s pocitacmi dlhsie, ako je vek niektorych prispievajucich (bez urazky, len konstatujem), ale takyto bohorovny clanok a pod nim take bohorovne vyjadrenia by som si nedovolil nikdy napisat. Proste ti chybaju skusenosti a vedomosti a styl pisania je hodne nevyzrety a ako tu niekto podotkol, vhodny do bulvaru. Chyba mu nadhlad a pokym sa to nezmeni, nezmeni sa ani moj nazor na to, co si napisal. Clanok moze byt subjektivny, ale musi dat priestor aj kritizovanej strane a to sa v tvojom clanku nestalo, preto sa vobec nedivim, ze ta tu niekto prirovnaval k Hulanovi, pretoze ten pise presne takto zaslepene, bulvarne, bez nadhladu a bez stipky priestoru pre kritizovanu vec.

aerkain   NOVÝ
21. 2. 2008

Rad bych upozornil autora na fakt, že tady do diskuse píší jen ti lidé, který tento článek "sere". Většina bych řekl souhlasí s myšlenkou, že čas věnovaný poznávání Linuxu se jednoduše nevyplatí.

Ty vášnivé reakce jsou dost možná způsobeny faktem, že se věnovali dlouho dobu Linuxu a tím pádem ho musí bránit všemi silami. :)

Frosty   NOVÝ
21. 2. 2008

To aerkain: S tím bych souhlasil. Ale vůbec nevadí, že si tu všichni řeknou svoje, docela se bavím. :)

Mikimana   NOVÝ
21. 2. 2008

Pánové, vždy se rád bavím nad skutečností, že se programátoři předhánějí v definici, co je to ten běžný uživatel. Já se kupříkladu za běžného uživatele rád považuju, neboť mé znalosti programování dosahují zvládnutí se naučit první lekci "Hallo world" v jakémkoliv jazyku a nic víc.
A co že to vlastně používám? Net, hudba, video, obrázky, text, tabulky a IM.
A teď to podstatné...
Windows než zprovozním do použitelného stavu tak mi to trvá 4 hodiny. Sehnat po netu všechny ovladače, instalovat je, ... bože je to za trest! A co mi to přináší navíc? Musím konstatovat, že vůbec nic. Pro běžnou práci v Win XP používám Operu, Free commander a bohužel musím používat i Office 2007. Pro přehrávání videa a hudby JetAudio.
A to, že bych si měl koupit domů? Proč? A teď z jiného soudku:
Ubuntu jem si nainstaloval jednou a bez nějakých ovladačů. Prostě se to samo nainstaluje a hotovo. A dodatečné věci? MP3 a tak. To na mě vyskočilo okno, chcete to doinstalovat? Tak jsem to odklepl a hotovo. Pokud mi to napíše, do terminálu napiš apt install ... , tak to zkopíruju, napíšu a ono se to samo udělá a funguje to. Používám ho už dva roky, mám nastavené automatické aktualizace na veškerý software v systému, ne jenom na systémové věci a la Systém a Office. Mám to legálně, zadarmo a plně funkční. Jo a... co je to ta kompilace???
Myslím si prostě, že do běžné domácnosti pro práci linux určitě a do kanclů klidně také. A pro konstruktéry bych ho narval taky s Pro/E (stejně je to to nejlepší z 3D CADu).
Jasně absence her. Celkem mi chybí něco ve stylu AOE 2? Ale jsem spokojen kupříkladu s OpenArena, Racer a Xmoto, stejně to jenom žere čas... :D.
Tak se mějte, programátoři... a až se zase budete hrdě bít do prsou, že ten linux je nepoužitelnej, nebo že je nejlepší, nebo že tam není to, na co jste si už zvykli...? Nezapomeňte na běžného uživatele s běžným staromódním compem z roku 2002 nebo i starším a běžnými nároky. Zvyk je železná košile a brání rozletu do výšin...
Teprve, až přijde doba ovládání hlasem stylem "Blade runner", tak to bude něco jiného, ale v současnosti je debata Win vs. Linux vs. MacOS myslím si zbytečná, neboť poskytují všechny systémy to samé a liší se z tohoto pohledu pouze v drobnostech.

stanislas   NOVÝ
21. 2. 2008

No ako strasne ma rozculuje ked "p. Niekto" o kom nikto zatial nic podstatne nepocul pise take jednoznacne veci na adresu linuxu. Neviem ci si uvedomujes, ze tato stranka ma uroven a tym co si tu napisal si ju dost znehodnotil tym, ze si zakopal linux aj ked vies, ze kazdy pouziva system aky mu najviac vyhovuje. Nechcem nikoho urazat, Linux je ozaj tak ako si napisal pre ludi ktori sa radi v niecom sprtaju a bavia s nastaveniami a podobne. ALE, ja som vzdy zastaval pravidlo, ze: Kto sa vela pyta, vela sa dozvie. Takze je mi luto, ze tu na sklo musim pisat take veci a pre buducnost si taketo clanky odpust.

Zdeny, autor článku   NOVÝ
21. 2. 2008

To stanislas: stanislas píše:

Takze je mi luto, ze tu na sklo musim pisat take veci a pre buducnost si taketo clanky odpust.


Toto nech prosím na nás (tedy na autorech a šéfredaktorovi).

DragonBehemont   NOVÝ
21. 2. 2008

To durmitor: Jmenoval bych, ale stejně pochybuji, že je znáte... PRoč prostě nedokážou někteří jedinci uznat, že někomu více vyhovuje windows, někomu Linux? Já dělám v obojím... a co? Komu to vadí? Prostě někdy mám čas, tak dělám v Linuxech, když potřebuju něco rychlo spachtit, nebo nechci pracovat, jen se bavit, tak jdu na Winy... a jsem snad kvůli tomu vrah? Prostě na práci mám raději Linuxi díky jejich stabilitě a rychlosti...

Zdeny, autor článku   NOVÝ
21. 2. 2008

To aerkain: Díky za komentář. Ano, samozřejmě souhlasím. Z čeho mám ale také radost je to, že i někteří zastánci Linuxu se mohou chovat konstruktivně, ač se mnou nesouhlasí.

Zbytek hodnotí, jak už jsem psal, nikoli článek, ale téma.

Zdeny, autor článku   NOVÝ
21. 2. 2008

To Mikimana: Díky za konstruktivní reakci.

stanislas   NOVÝ
21. 2. 2008

To Zdeny:

rozmyslam prave, ze ci je vhodne niektorych "autorov" volat autormi, lebo to su skor glosy ;)

vaclavd   NOVÝ
21. 2. 2008

To Zdeny: A jaký máš počítač? takový bych chtěl taky.

vaclavd   NOVÝ
21. 2. 2008

To Zdeny: no ... asi používáme jiný windows než ty, když ti hned všechno funguje. Neberu teď instalaci ovladačů - ta je nutná. Ale jak píšeš ty. Nainstaluju si windows ( i ovladače ) a můžu si v klidu přehrát DVD, filmy v DivX ...

Myslím že ne.

Smokie   NOVÝ
21. 2. 2008

Zdeny píše:

To Smokie:

Navyse si vybral dost nevhodnu distribuciu.


Na tebe nemá smysl nijak reagovat, protože to co tady předvádíš je doslova fanatismus. Ale s tou větou, kterou cituji výše, jsi mě vážně pobavil (samozřejmě mimo jiné).

Jak člověk po tobě může chtít, abys toleroval Windows, když ani nejseš schopen uznávat "konkurenční" distribuci. Směšné, že?

Jasne, na mna nema zmysel reagovat, pretoze mam pravdu. Vyberies si jednu vetu, ktora sa ti hodi a na nej zosmiesnis moje nazory? A co ten zvysok? Ten sa ti nehodi, tak ho ignorujes?

Zaujimave, ze ty mozes napisat svoj nazor vychadzajuci zo skusenosti, ale ked ti napise niekto opacny nazor, ktory je tiez zalozeny na skusenosti, tak je okamzite demagog, alebo sa s nim vobec nema zmysel bavit.

Vyskusal si len jednu distribuciu, ako si sam pisal, a aj to dost nevhodnu, tak laskavo sa nehraj na znalca.

Zdeny, autor článku   NOVÝ
21. 2. 2008

To Smokie: Smokie píše:

Zaujimave, ze ty mozes napisat svoj nazor vychadzajuci zo skusenosti, ale ked ti napise niekto opacny nazor, ktory je tiez zalozeny na skusenosti, tak je okamzite demagog, alebo sa s nim vobec nema zmysel bavit.


Bože, ty musíš být strašně nešťastnej člověk. Evidentně jsem ti sáhl na tvé nejcitlivější místo - Linux. Ale to je jedno, k citaci... naprostý nesmysl. Demagogem jsem nazval pouze jednoho komentujícího, a to ze zcela evidentních důvodů, protože tak katastrofální překrucování faktů jsem ještě neviděl. Pročti si celou diskuzi a uvidíš, že nemám problém se bavit i s člověkem, který má opačný názor. Jde především o interpretaci toho názoru.

Nehledej v článku to, co tam není. Koukej na to, co tam je. :)

Zkus se bavit nezaujatě, nebojuj, ale diskutuj a argumentuj. Řekni mi, jak je to třeba s tím WLM a Skypem...?

Smokie   NOVÝ
21. 2. 2008

Zdeny píše:

To Smokie: Smokie píše:

Zaujimave, ze ty mozes napisat svoj nazor vychadzajuci zo skusenosti, ale ked ti napise niekto opacny nazor, ktory je tiez zalozeny na skusenosti, tak je okamzite demagog, alebo sa s nim vobec nema zmysel bavit.


Bože, ty musíš být strašně nešťastnej člověk. Evidentně jsem ti sáhl na tvé nejcitlivější místo - Linux. Ale to je jedno, k citaci... naprostý nesmysl. Demagogem jsem nazval pouze jednoho komentujícího, a to ze zcela evidentních důvodů, protože tak katastrofální překrucování faktů jsem ještě neviděl. Pročti si celou diskuzi a uvidíš, že nemám problém se bavit i s člověkem, který má opačný názor. Jde především o interpretaci toho názoru.

Nehledej v článku to, co tam není. Koukej na to, co tam je. :)

Zkus se bavit nezaujatě, nebojuj, ale diskutuj a argumentuj. Řekni mi, jak je to třeba s tím WLM a Skypem...?

Ved argumentujem. Cely tvoj clanok zalozeny na jednej skusenosti som vyvratil svojou skusenostou s Linuxom. Neviem aky iny a silnejsi argument by si este chcel.

K tomu cloveku, ktoreho si nazval demagogom...nehnevaj sa, ale z toho co napisal k veci (nebolo toho malo) nebolo nic co by nebola pravda.

A len tak mimochodom, ak by si trosku pouzil GOOGLE, tak by si medzi prvymi odkazmi nasiel SKYPE FOR LINUX. A WLM? Detto.

Zdeny, autor článku   NOVÝ
21. 2. 2008

To Smokie:

K tomu cloveku, ktoreho si nazval demagogom...nehnevaj sa, ale z toho co napisal k veci (nebolo toho malo) nebolo nic co by nebola pravda. ... A len tak mimochodom, ak by si trosku pouzil GOOGLE, tak by si medzi prvymi odkazmi nasiel SKYPE FOR LINUX. A WLM? Detto.


Promiň, ale nechápu tě, proč vůbec komentuješ článek, který jsi nečetl celý (sám jsi napsal, že jsi skončil v první třetině). Poté je zcela jasné, že souhlasíš s kolegou demagogem (vždyť ani nevíš, co jsem psal), a také, že mě odkazuješ (nechápu proč) na google.

Smokie   NOVÝ
21. 2. 2008

Zdeny píše:

To Smokie:

K tomu cloveku, ktoreho si nazval demagogom...nehnevaj sa, ale z toho co napisal k veci (nebolo toho malo) nebolo nic co by nebola pravda. ... A len tak mimochodom, ak by si trosku pouzil GOOGLE, tak by si medzi prvymi odkazmi nasiel SKYPE FOR LINUX. A WLM? Detto.


Promiň, ale nechápu tě, proč vůbec komentuješ článek, který jsi nečetl celý (sám jsi napsal, že jsi skončil v první třetině). Poté je zcela jasné, že souhlasíš s kolegou demagogem (vždyť ani nevíš, co jsem psal), a také, že mě odkazuješ (nechápu proč) na google.

Vies, ked niekto pise clanok o niecom, tak sa predpoklada, ze ma danu problematiku preskumanu, ale ty ju nemas, pretoze sa ma pytas na elementarne veci, ktore sa daju najst uz na prvej stranke pri vyhladavani googlom, cize z toho vyplyva, ze pri pisani clanku si sa ani neobtazoval si najst zakladne informacie.

Zdeny, autor článku   NOVÝ
21. 2. 2008

Smokie píše: Zdeny píše:

sa predpoklada, ze ma danu problematiku preskumanu, ale ty ju nemas, pretoze sa ma pytas na elementarne veci, ktore sa daju najst uz na prvej stranke pri vyhladavani googlom


Ne, s tebou se vážně nedá bavit. Hodnotíš a komentuješ něco, co jsi nečetl. Že mi neustále předhazuješ google je důkaz, že vůbec netušíš, o čem je zde řeč. Děláš ostudu celé Linux komunitě.

Začínám mít pocit, že diskuse s tebou je vážně ztrátou času.

krupy   NOVÝ
21. 2. 2008

Používám oboje:Win XP a Mandrivu 2008. Sice používám víc wokna kvůli hrám,ale linux zapnu aspoň 15× za měsíc. Před instalací jsem o linuxu nic nevěděl,ale teď i s tím málem co vím spoustu nastavení dokážu naklikat.
Článek silně zavání názory hňupa h.u.l.á.n.a, nejsme malé děti , správní chlapi používají standartní nástroje: náhrada pro WLM v linuxu? není třeba,ať jde microsoft s tím nestandartem někam. Pro IM je pouze XMPP,e-mail je taky standart,ODF je schváleno IETF-nevím kdo by blbnul s doc a spol. Celé je to o vnímání OSS a freesoftware-komu se to zamlouvá zkusí víc dister,kdo nainstaluje linux jen aby se neřeklo že to nepoužil tak potom nadává na Linux a vychvaluje mikrošrot.

Jen pro zajímavost: když objevíte chybu v MS office a v OpenOffice,kde bude rychleji opravena?

Smokie   NOVÝ
21. 2. 2008

Zdeny píše:

To Smokie:

K tomu cloveku, ktoreho si nazval demagogom...nehnevaj sa, ale z toho co napisal k veci (nebolo toho malo) nebolo nic co by nebola pravda. ... A len tak mimochodom, ak by si trosku pouzil GOOGLE, tak by si medzi prvymi odkazmi nasiel SKYPE FOR LINUX. A WLM? Detto.


Promiň, ale nechápu tě, proč vůbec komentuješ článek, který jsi nečetl celý (sám jsi napsal, že jsi skončil v první třetině). Poté je zcela jasné, že souhlasíš s kolegou demagogem (vždyť ani nevíš, co jsem psal), a také, že mě odkazuješ (nechápu proč) na google.

Tvoj clanok som cely necital, to je pravda, to som aj pisal, lenze ani som nemal dovod ho citat. Na zaciatku si opisal svoje velmi slabe skusenosti s Linuxom. Nehnevaj sa, ale su skutocne slabe. Dualbot spusteny 5x do roka a virtual machine nie su ekvivalentne skusenosti s tymi ktore ziskas, ked mas linux nainstalovany ako jediny system, pretoze sa nikdy takto nedostanes do hlbky. A potom si spustil taku vlnu kritiky, ze mi bolo jasne, ze niekde v polovici clanku to asi neotocis a nezacnes Linux obhajovat. Podla prispevkov dalsich ludi som zistil, ze som sa vobec nemylil ;) Tak na co to citat?

Zdeny, autor článku   NOVÝ
21. 2. 2008

To krupy: Díky za reakci.

náhrada pro WLM v linuxu? není třeba,ať jde microsoft s tím nestandartem někam


Že tento "nestandard" usnadňuje práci je asi pro Vás nepodstatné, že?

ODF je schváleno IETF-nevím kdo by blbnul s doc a spol


Ano, už vidím, jak klientovi budu dávat ODF (neargumentujte s pdf) ... Prostě DOC otevřete téměř všude, s tím nic nenaděláme.

vaclavd   NOVÝ
21. 2. 2008

To krupy: No jen z pohledu logiky - v MS office by měla být chyba opravena mnohem dříve, jelikož si platíme i podporu. V reálu to až tak často nebývá. Hlavně aby se neudělala další chyba při opravě chyby.

Smokie   NOVÝ
21. 2. 2008

To Zdeny: Ako ulahcuje Windows Live Messanger pracu??????????

Zdeny, autor článku   NOVÝ
21. 2. 2008

To Smokie:

Tak na co to citat?


Abys nebyl mimo :)

Článek není o tvrzení "mně to nejde, linux je špatný", ale o názoru "stojí to dost úsilí, které se mi nevyplatí".

vaclavd   NOVÝ
21. 2. 2008

Smokie píše:

To Zdeny: Ako ulahcuje Windows Live Messanger pracu??????????



MSN určitě mnohem více ulehčuje práci, než třeba jabber.

Jsem zvědav na Zdenyho reakci.

Zdeny, autor článku   NOVÝ
21. 2. 2008

To Smokie: WLM zastřešuje několik funkcionalit, které fungují. Řeknu jednu za všechny: Sdílené složky.

shmoula   NOVÝ
21. 2. 2008

zdravicko!
na tucnakovi jedu nativne, ale nejak jej od jiste doby neprosazuju ( http://shmoulicek.unas.cz/?q=blog/a-tentokrat-ubuntu-hate ). Mohl by mi autor osvetlit jednu vec? co udelam pod woknama, hned jak je nainstaluju? taky kulovy! ovsem s tim rozdilem, ze kdyz tam chci neco nainstalit, musim vyhrabavat ze skrini tuny cdcek a vse instalovat, kdezto kdyz nainstalim tucnaka, uz tam nejakej zaklad mam a kdyz vim co chci delat, neni problem zvolit jednu z mnoha aplikaci a delat to a to efektivneji nez pod widlema!! ( http://shmoulicek.unas.cz/?q=blog/pripravenost-linuxu-pro-desktop )

vaclavd   NOVÝ
21. 2. 2008

To Zdeny:
Jabber Disk je služba na serveru pro ukládání dat pomocí File Transferu (běžného přenosu souborů) na disk serveru, na kterém běží. Umožnuje ukládat data ve dvou módech:

* privátně, ty vidí jen samotný uživatel
* veřejně, tato data jsou pak přístupná přes volně dostupnou službu www serveru

wiki http://www.jabber.cz/wiki/Jabber_disk

Zdeny, autor článku   NOVÝ
21. 2. 2008

To shmoula: Ty tuny cédečék je zavádějící, že?

yoss   NOVÝ
21. 2. 2008

V niecom sa da suhlasit s autorom clanku, vo vacsine veci si ale myslim nieco ine.
Problem Linuxu je skutocne v tom, ze ma menej kvalitnych programov ako Windows. Ale ako operacny system sa mi zda lepsie vymysleny. Napriklad kvalitny prehravac hudby je AMAROK a myslim si, ze v pohode prekona Winamp aj WMP. To je zaroven odpoved na "oddychovu otazku" (trvanie 3sek). Je bohuzial fakt, ze je jednym z mala.
Tiez nesuhlasim s komplikovanostou instalacii softwaru. Naopak, je vyrazne jednoduchsia ako vo Windowse. To co tu popisal autor nie je potrebne vdaka repozitarom (mam Ubuntu, kde je Synaptic). Podobne je to s ovladacmi grafiky. Ked som nainstalil Ubuntu a klikol na vlastnosti grafiky, system zistil ze nie je nainstalovana, spytal sa ci stiahnut a nainstalovat a bolo hotovo. Ja som v Linuxe nemusel kompilovat ani nepamatam.
Jednoducho clanok sa mi zda propagacny, alebo autor venoval viac casu pisaniu tohto clanku ako Linuxu.

vaclavd   NOVÝ
21. 2. 2008

To Zdeny: Ani bych neřekl. Na instalaci debiana mi stačí 1 mini cd NETINSTALL. 2 MINI cd mám prakticky pro všechny počítače, servery ( 1x 386 a 1x 64 ) .

Nic víc není třeba.

Zdeny, autor článku   NOVÝ
21. 2. 2008

To vaclavd: Díky.

- Koukám, že zde existuje limit 50 MB (u VIP 1024 MB)
- Soubory nejsou dostupné, pokud jsem offline
- Pokud jsem za NATem nebo FW, tak je třeba nastavovat proxy (neříkám, že to je problém, akorát nutnost dalšího "nastavování")

Výhody (veřejné/privátní) nejsou pro mě nijak užitečné.

Zdeny, autor článku   NOVÝ
21. 2. 2008

To yoss: Když přehlédnu poslední větu, tak díky za názor.

Zdeny, autor článku   NOVÝ
21. 2. 2008

To vaclavd: Tuny cédéček je reakcí na instalaci softu pro Windows, ne pro Linux ;)

Smokie   NOVÝ
21. 2. 2008

Zdeny píše:

To Smokie:

Tak na co to citat?


Abys nebyl mimo :)

Článek není o tvrzení "mně to nejde, linux je špatný", ale o názoru "stojí to dost úsilí, které se mi nevyplatí".

Ale ako vies, ze sa ti to neoplati, ked si tomu nedal sancu?

vaclavd   NOVÝ
21. 2. 2008

To Zdeny: Limit je protože soubory jsou ukládany na server, který je financován přes VIP uživatele.
Soubory jsou dostupné vždy ( public ) - nejsou vázané na klienta. Je jedno jestli jem online nebo offline. To samé je u fotoalba.

Soubory nejsou dostupné, pokud jsem offline - tohle jsi našel kde?

A pokud je striktní firewall ( nemyslím windowsovský firewall, který stojí za prd ), popřípadě NAT tak je třeba použít proxi ( v klientovi psi otázka ... 3 kliknutí ). Pokud by byl použit striktní firewall pochybuju, že by fungovaly všechny služby WLM ( taky by se muselo nastavovat ).

Zdeny, autor článku   NOVÝ
21. 2. 2008

To Smokie: Protože se nepohybuji jen mezi Windowsáky, ale i mezi Linuxáky. Bavím se s nima, znám jejich názory, důvody. Akceptuji jejich rozhodnutí a volbu, i když mi jejich argumenty nepřipadají (pro mě) podstatné.

vaclavd   NOVÝ
21. 2. 2008

To Zdeny: Taky tak jsem to myslel, jen jsem poukazoval na množství cd nutné pro linux. U windows je to 1 windows + min. 1 s ovladači + spousta dalších se softwarem.

Zdeny, autor článku   NOVÝ
21. 2. 2008

To vaclavd: Důvod limitu samozřejmě chápu. Off-linem jsem myslel být bez připojení k netu.

vaclavd   NOVÝ
21. 2. 2008

To Zdeny: A pokud jsi offline tak ti fungují v WLM sdílené složky?

Anonymní uživatel   NOVÝ
21. 2. 2008

To DragonBehemont:
Já to uznávám, komu nevadí se v linuxu se hrabat, a má na to čas, budiž, chodím hrát florbal a taky mi to nevydělá ani korunu...

Pavel   NOVÝ
21. 2. 2008

Původně jsem chtěl napsat obsáhlejší komentář, ale napíši jen 2 bodíky:
1. používám výhradně linux a to úspěšně
2. pokud někdo něčemu nerozumí a neumí se to naučit tak ať to nechá ležet a neplodí mylné nesmysly na dané téma

loks   NOVÝ
21. 2. 2008

zemiram smichy.
to : Zdeny
Myslim ze jsi uelal fatalni chybu v kariere redktora.Kazdopadne verim ze to vykompenzujes svym programatorskym umem :))

Zdeny, autor článku   NOVÝ
21. 2. 2008

To loks: Chybu? Ne, to odmítám. Článek má enormní čtenost a dost komentářů s názory jak pro, tak i proti. Toto vše značí jediné - článek nebude nesmyslný, protože kdyby byl, nenacházel by se v takových číslech, jako se nachází. Zkrátka, nikdo by o něj ani nezavadil.

Anmov   NOVÝ
21. 2. 2008

Ano, jedinečný systém Vista, umí jednu dokonalou věc, možná kvůli němu přestoupim na Linux, co se mi stalo ? Píšu takovej projekt, ukládam si ho na svuj disk A do složky projekt, spouštim to v PSpadu a složky prohlížim v Total Comanderu, a hle, soubory se mi tvořej dvakrát, jednou když mam PSpad puštěnej jako správce a podruhý, když ho nemam puštěnej jako správce, obě verze se ukládaji a i po restartu tam jsou (taky to nechápu, ale Bill...), tak se mi muj projekt rozdělil na dvě části(v tu dobu jsem si toho nevšiml), pak mi přišlo divný, že tam jsou dvě verze(protože jsem jednu chybu opravoval podruhý), projekt pozastaven, už hledam vhodnou distribuci Linuxu, zkoušim malej Slax Linux a na to že má jen 200MB, je dost "hustej".

Elven   NOVÝ
21. 2. 2008

take blbosti som necital od doby, co som pred par rokmi bol posledny krat na pokeci :D

kompilovanie znamena, ze zo zdrojovych kodov sa vytvori binarka, alebo sa to nahodi do systemu...

no a instalacia z binarky je par klikov, menej ako instalacia vo windows...

navyse su repozitare - vyberies si napriklad 1000 programov, no a linux Ti to vsetko stiahne, nainstaluje, porobi zastupcov. ty mozes zatial ist si urobit cajik...

bob91   NOVÝ
21. 2. 2008

Chyba neni v GNU/Linux, ale v autorovi clanku. Autor se se snazi skryt svoji totalni neschopnost tim, ze vse svadi na GNU/Linux a odvolava se na to, ze ma svuj hezky jednoduchy Windows. Myslim si, ze takove lidi by nemeli k Linuxu vubec poustet, protoze to pak spatne dopada (prikladem muze byt treba tento clanek).

Pacik   NOVÝ
21. 2. 2008

To Earl Cash: No je pravda že i obyčejný uživatel pochopí co je to prohlížeč, atp… Ale zkus si jako „laik“ nastavit připojení přes GPRS (přes modem Siemens ES75), a uvidíš sám že to není tak lehké… Pro tebe možná jo, ale pro obyčejného uživatele je to nemožná věc. Vím to z vlastní zkušenosti, trvalo mi poměrně dlouho než jsem ho zprovoznil (jelikož jsem neměl internet musel jsem pořád lést do Woken, abych stáhnul různý balíčky, atp..). Též souhlasím stím že většina obyčejných uživatelů ani neví že něco jako Linux existuje, a jsou smířený stím že Windows je jedinej systém… Ale zkus to brát z jejich hlediska, myslíš že zůstanou rači u Windows kterej jim párkrát za den hodí chybu, odmítne udělat věci co chcou, nebo přestane reagovat, nebo rači přejdou na Linux, kterej budou nějakej ten tejden jen nastavovat, vylaďovat, atp…? No ale neřeš to, můj názor je že pro obyčejného uživatele Linux není, a ještě nějakej ten pátek nebude, ale zase se nezastávám názoru že je to špatný OS, pokud člověk překousne nějaký ty neduhy a trochu ho pochopí, nemá už žádnej problém na něj přejít. Já osobně jse o přechod taky snažím, ale brání mi v tom věci jako třeba programy na grafiku (ano Gimp nebo jak se jmenuje je alternativa k Photoshopu, ale velmi chabá, to samí Blender a Cinema 4D). Ale porovnávat placený os/programy a free os/programy nejde, už jen z toho důvodu že komerční software dělá většinou team profesionálů, a ne pár nadšenců…


To tmi: +1 :)

JanKodera   NOVÝ
21. 2. 2008

Nevim, zda to tu zaznelo. Ale pro vsechny uzivatele - v linuxu neni treba skoro kompilovat. Naopak instalace softwaru je daleko pohodlnejsi nez ve windows. A to tak, ze kdyz si zvyknete nebudete chtit zpatky. Staci pouzivat nastroje apt-get a diky nim budete mit moznost nainstalovat si 24 000 programu. Na jedno kliknuti. Vic se po vas nechce. Umej tohle windows? :)

Dale, samozrejme ze Linux na desktopu lze pouzivat jako pracovni nastroj. A dokonce pomerne efektivne. Nemate tu na prehravani Windows Media Player, jakoz to nastroj straslive pomsty od MS. Ale muzete pouzivat jine prehravace jako VLC Media Player, MPlayer apod.

Nicmene to co odskocivsi windowsar nikdy nezazije, je ten pocit komfortu. Linux slape jako hodinky, nespadne, nepotrebuje defragmentovat, nemusi na nem bezet anti-spyware, antivir. Firewall mate hned od zacatku a vetsinou ani nebudete vedet ze ho mate. Linux se vam nezacne z niceho nic spomalovat. Reinstalace nehrozi roky. Proste prejdete na vyssi verzi a kazdeho pul roku mate novy vylepseny operacni system. Zkratka na Linux se muzete spolehnout a pocit ze vas operacni system nevysplouchne je k nezaplaceni.

Hardware neni tak velky problem jak se snazi tady autor namluvit. Ano nektere kousky nefunguji, ale vetsinou stejne vyrobci pouzivaji stejny cip akorat to soupnou do jineho obalu. Takze vetsina hardwaru jede naprosto bez problemu. Je tedy potreba se pred koupi optat strycka google zda dany hardware s linuxem kamaradi ci nikoliv. Ovsem zase, Linuxu muzete dat uplne novy hardware, zmenit desku, procesor, pameti proste cokoliv a on po vas nebude chtit instalaci novych driveru, proste je zacne pouzivat. A vy muzete v klidu pracovat a nemusite se stresovat.

Ja plne chapu nazor autora a muj nazor je ze se ztrapnil. Nevi o cem mluvi, coz neni tak tragicke, ale pokud ma stejny pristup k delani webovych stranek, tak lituju klienty (nastesti jsou jen dva, takze moc toho pokazit nemohli)

Anonymní uživatel   NOVÝ
21. 2. 2008

To Zdeny: Dobre. Mozna jste v clanku zduraznil, ze se jedna o vas subjektivni nazor, ale nejak jsem to z toho nechytl.

Celkem by me zajimala Vase odpoved na otazky, ktere jsem polozil.

>A Vam nevadi, ze Windows musite porad preinstalovavat?
A navic Windows rozhodne neni bezudrzbovy.
>Dalsi problem at Windows Vista. Vam
>nevadi, ze Windows Vista + novy hardware Vas vyjdou >na cca 30000 Kc(ThinkPad R61)? To mi uz zas tak zanedbatelne nepripada.

myslim, ze hezky je to popsane tady:
http://www.debiantutorials.org/content/view/61/206/


Zdeny, autor článku   NOVÝ
21. 2. 2008

To JanKodera:

ale pokud ma stejny pristup k delani webovych stranek, tak lituju klienty (nastesti jsou jen dva, takze moc toho pokazit nemohli)


Váš příspěvek působí konstuktivně, ale co má článek společného s citovanou částí vážně netuším.

Pavel   NOVÝ
21. 2. 2008

To Curo:

mi byl rozdělen disk (tehdy 160GB) na 32MB oddíly.


vau ze by to byla zaskodnicka distribuce? instaloval jsem linuxy snad 1000 krat a ruzne distribuce vyzkousel jsem jich hodne, to abych vedel ktera ma jake vyhody nevyhody atd. Kdykoliv jsem pouzil automaticke rozdeleni disku v zivote se mi nestalo, ze by mi rozdelil disk jinak nez bylo treba. Ani si nevzpominam, ze by kdy pri automatickem deleni disku doslo k vytvoreni logickeho oddilu. Coz ve vasem pripade asi muselo. Snad po kazde se vytvoril oddil pro BOOT, ROOT, SWAP vsechny primarni. Jinak mozna je to trochu off, ale zajimalo by me jaka to byla distribuce. Opravdu bych chtel videt 320 GB disk ktery pouzivam rozdeleny na 32 MB oddily :)

Zdeny, autor článku   NOVÝ
21. 2. 2008

Anonymní uživatel píše:

Vam nevadi, ze Windows musite porad preinstalovavat?


Rozhodně to není pořád. Otázka 15 měsíců? Ano, není to ideální... to rozhodně netvrdím, ale není to věc, kterou bych nedokázal "překousnout".

A navic Windows rozhodne neni bezudrzbovy.


Souhlasím.

Dalsi problem at Windows Vista. Vam nevadi, ze Windows Vista + novy hardware Vas vyjdou na cca 30000 Kc(ThinkPad R61)?


Oba víme, že hardware rychle stárne. Pokud nový hardware dokáže zefektivnit a urychlit práci, pak na tom nevidím nic špatného. Samozřejmě za podmínek, když si hardware dokáže "sám na sebe" vydělat, to zaprvné, a dále, když není potřeba nakupovat nový hw každý druhý měsíc.

IcYak   NOVÝ
21. 2. 2008

ICQ,Miranda("100% stabilita pod WIN) - Pidgin,Licq po par nastaveniach je to lepsie ako QIP,ICQ
Amarok - Najlepsi prahravac vsetkych dob, znamkou kvality je asi aj to ze najprv bol na Linux a pred kratkou dobou presiel aj na WIN. A teraz kde je ten tvoj super WinAmp ci Win.Media Player?

Linux a Windows sa da prirovnat k hromadnej doprava.
Linux - krasny novy autobus ktory sa sem tam zasekne za dlhy cas
Windows - pekny novy autobus v ktorom vas okradnu a po dlhom case je nepojazdny a treba kupit novy...

igor77   NOVÝ
22. 2. 2008

To garcia: jak se dá kritizovat nezaujatě?

Alex Sedron   NOVÝ
22. 2. 2008

Mno řeknu to asi takto:
Tak složitý má člověk život, jak jen si jej udělá složitým.
Já mám windows XP na 3počítačích.
Májí ho bratři, matka, synovec (rodina)
Tedy umím řešit probémy vzniklé Microsoftem. Jsem odkojen MS-Dosem, 95,98,Milenium a nakonec i XP. Na Vistu se zatím nechystám protože si počkám na SP3 :o)
V době kdy začal Windows 3.11 (předchozí verze jsem v reálu nikdy neviděl) se ve všech časopisech o hrách psalo "MS-Dos navždy" nebo "k čemu Windows?". Když jsem pak zjistil jak skvělá věc je myš.... Ano do doby než jsem přešel na W95 mi bohatě stačila klávesnice.
Windows si určitě udrží své místo na slunci ještě dost dlouho a to díky tomu, že je jednoduchý a intutivní. Kolik lidí co používají Windows někdy zajímal registry, cache a pod??
Ale k Linuxu. Viděl bych pro něj místo na úřadech a pod, tedy na místech, kde by byl na počítačích určených k sběru dat. Nevidím jediný důvod, proč by úřednice, která má v popisu práce vyplňovat formuláře, měla mít na PC Windows?? Tedy windows ano, těm co si hrají a pracují... Linux těm co pracují

Alex Sedron   NOVÝ
22. 2. 2008

To JanKodera: Jak 24000programu??? já si s prací na pc vystačím s: windows, firefox, openoffice, zoner calisto, gimp, cinema 4d, pohoda, turbocad, nod32 a pspad, QIP jo a CoD2 :o) tedy 12programů (další jsou pak součástí windows)

Alex Sedron   NOVÝ
22. 2. 2008

To bob91: mno to je ono jak sám píšej "jednoduchý windows" taky by jsi přece nechtěl televizi, kde by jsi usel stále ladit kanály??

master   NOVÝ
22. 2. 2008

Takze bych se rad rekl autorovy: autore mas legalni Windows? Pokud ano, tak bych se rad zeptal: mas i vsechny programy na nem legalni? Rekl bych ze asi ne! A pokud ano tak patris asi k 1% co ma legalni software! A pokud ho ma nekdo nelegalni, tak at radsi ani nemluvi co je lepsi, protoze je zlodej! Proste tohle neni normalni aby lide soudili co je lepsi a pritom byli zlodeji! Ja taky reknu ze je lepsi porshe za 2 000 000 ktere ukradnu, nez skodovka za 20 000, kterou si poctive koupim za svoje penize! Tohle muze rict kazdy! Ale ja bych nechaval srovnavat lidi, co maji legalni vsechno s linuxem. Ti pak muzou rict: No mam windows a na nem antivir za 5000,-, nejake office za 10 000, pak mam nejake programy za 50 000 a Delphi za 100 000 a myslim si ze je to lepsi nez nejaky blby linux s kterym jsou problemy a je zadarmo! Az se takovy clovek najde tak at mi prosim napise :)

master   NOVÝ
22. 2. 2008

jinak bych chtel taky rict ze Ccko bylo udelane pro Linux stejne jako protokol TCP/IP. Takze kdyby linux nebyl tak ani windows nejsou....

master   NOVÝ
22. 2. 2008

Jsi naprosty ***** za takove kecy bych ti fakt neco udelal! Tohle neni normalni. Polovina veci co jsi napsal jsou posrane kecy, neni to pravda a je to blbost! Navrhoval bych Curovy at smaze tento clanek protoze akorat to vrha spatne svetlo na portal programujte! A pokud bude podporovat takoveto nesmyslne clanky tak to muzu napsat takovy podobny akorat s nadpiskem proc nesnasim windows!

JanKodera   NOVÝ
22. 2. 2008

To Alex Sedron: Ja chtel predvest, ze na Linuxu se ke kompilaci nemusite vubec dostat. Ta nabidka je vice nez slusna.

JanKodera   NOVÝ
22. 2. 2008

To Zdeny: To bylo jen postouchnuti. S clankem to nema nic spolecneho :)

Smokie   NOVÝ
22. 2. 2008

Zdeny píše:

To loks: Chybu? Ne, to odmítám. Článek má enormní čtenost a dost komentářů s názory jak pro, tak i proti. Toto vše značí jediné - článek nebude nesmyslný, protože kdyby byl, nenacházel by se v takových číslech, jako se nachází. Zkrátka, nikdo by o něj ani nezavadil.

Pripomeniem ti jednu kastu clankov, ktore splnaju to co hovoris ty a aj to co loks - BULVAR. Tie clanky su nezmyselne a aj tak sa nachadzaju vo vysokych cislach. Tvoj clanok ma vysoku citatelnost len vdaka teme, nie vdaka svojmu obsahu. To co urobilo citatelnost clanku je jeho nadpis a perex. Je uz len logicke, ze na to clovek klikne a clanku sa zvysi citatelnost, ale uz nikto nevie, ci ten dotycny ten clanok vobec aj docital.

Ale ak chces dalej pisat clanky tymto sposobom, tak si spachal profesionalnu samovrazdu, pokial sa naozaj chces zivit ako zurnalista. Uprimne sa cudujem Curovi, ze to este nezmazal a ze sa toho vobec zastava. Aj ked zase na jednu stranu chapem, ze chrani svojho cloveka... Ale mal by si uvedomit, ze ak bude takych clankov viac, tak to moze programujte.com velmi rychlo znizit kredit.

Svojho casu som bol v redakcii dnes uz neexistujuceho spravodajskeho portalu a za taketo clanky niektori ludia leteli. Portal nezanikol pre zlu navstevnost, ale pre stratu zaujmu a podpory zo strany a majitela, to ja len tak, aby sa o to oponent neoprel.

Zdeny, autor článku   NOVÝ
22. 2. 2008

To master: Samozřejmě, že mám Windows a veškerý software legální. Nelegální software si člověk může "dovolit" na domácím počítači ke hraní her, nikoli na pracovním počítači.

Ta vaše poznámka k antiviru.... za 5 000? To asi myslíte nějakou licenci na 5 let, ne? Ale i tak, k čemu antivir?

Zdeny, autor článku   NOVÝ
22. 2. 2008

To Smokie: K tomu se dá říct jediné.... S článkem má problém maximálně 8 % linuxářů, kteří tento web navštěvují (resp. včera navštívili, jinak to procento je možná poloviční). Pravdou je, že ani všech 8 % není ve svém názoru jednotných, někteří totiž s nějakými pasážemi článku souhlasí, anebo je alespoň akceptují - to jsou ti rozumní (slušní) linuxáři.

Zbývajících 92 % čtenářů evidentně problém s článkem nemá. Bohužel, nejvíce jsou vidět ti, kteří řvou... tedy ten mizivý zlomek komentujících v diskuzi.

Zdeny, autor článku   NOVÝ
22. 2. 2008

To Alex Sedron: Díky za konstruktivní reakci.

Smokie   NOVÝ
22. 2. 2008

Zdeny píše:

To master: Ale i tak, k čemu antivir?

Och kriste pane... A tento clovek je redaktor programatorskeho portalu... No dobre. Myslim, ze tym je povedane vsetko.

Smokie   NOVÝ
22. 2. 2008

Zdeny píše:

To Smokie: K tomu se dá říct jediné.... S článkem má problém maximálně 8 % linuxářů, kteří tento web navštěvují (resp. včera navštívili, jinak to procento je možná poloviční). Pravdou je, že ani všech 8 % není ve svém názoru jednotných, někteří totiž s nějakými pasážemi článku souhlasí, anebo je alespoň akceptují - to jsou ti rozumní (slušní) linuxáři.

Zbývajících 92 % čtenářů evidentně problém s článkem nemá. Bohužel, nejvíce jsou vidět ti, kteří řvou... tedy ten mizivý zlomek komentujících v diskuzi.

Tie cisla su len tvoj subjektivny odhad. Nie je potrebne sa nimi zaoberat.

Vsimas si tu akusi nezosuladenost nazorov linuxakov (neviem podla coho zistujes kto je windowsak a kto linuxak...podla nicku? podla nazorov? aj windowsak sa moze zastavat linuxu, svet nie je ciernobiely). Ale okrem toho by si si mohol vsimunt, ze vsetky tvoje nazory boli v diskusii rozprasene ludmi, ktori s tym maju podstatne bohatsie skusenosti. Neviem ci ti vobec z toho clanku zostalo nieco, co nebolo vyvratene. Cize uz len zo slusnosti by mal byt tento clanok zmazany, pretoze diskusia pod nim plne dokazuje jeho neobjektivnost a nulovu informacnu hodnotu a tebe ako redaktorovi a portalu programujte.com znizuje kredit.

Zdeny, autor článku   NOVÝ
22. 2. 2008

Smokie píše:

Tie cisla su len tvoj subjektivny odhad.


Zklamu tě. Ta čísla jsou oficiální statistika dle TopListu - http://toplist.cz/stat/427141. Teď předpokládám, že zkritizuješ i TopList, že?

Smokie píše:

pretoze diskusia pod nim plne dokazuje jeho neobjektivnost


Ignorante, přečti si článek, abys tu furt opakovaně nepsal nesmysly. Nikdo netvrdí, že článek je objektivní, naopak, je subjektivní... na několika místech v článku je na to upozorněno.

A prosím, neřeš článek, který jsi ani nečetl.

JumBo_1   NOVÝ
22. 2. 2008

To Curo:
Prislo mi, ze ten clanek je dost neobjektivni ve smyslu, ze autor pouziva windows, parkrat nabootoval linux (mozna to tak neni, nevim). Myslim, ze i glosa by mela byt zalozena na serioznich a objektivnich nazorech. Ne napsat: "Co se mi nelibi na linuxu" a pod to nasazet vsechny veci, ktere se mi nelibi. A hlavne porovnava neporovnatelne.
Jasne, ze kazdy muze napsat svuj nazor, ale zalozil bych kvuli tomu diskuzni vlakno, nepsal bych to do hlavnich zprav.
Btw. tema Linux x Windows mi prijde naprosto zbytecne, protoze tu vzdycky budou dve skupiny a kazda bude obhajovat to svoje.
PS: taky bych mohl napsat, co nesnasim na Windows, ale kdyby tady kazdy psal, co se mu nelibi, tak tento portal imho ztrati smysl.

vaclavd   NOVÝ
22. 2. 2008

To Zdeny: K čemu antivir? Při připojení do sítě internet se počítá 10 minut do napadení systému virem. Pokud nemáš antivir ... chraň buh soubory, emaily,... co jdou od tebe.

Zdeny, autor článku   NOVÝ
22. 2. 2008

To vaclavd: Aha, pardon, nevěděl jsem, že se zde bavíme o počítači dvanáctileté holčičky, na kterém má Windows 98.

Pavel   NOVÝ
22. 2. 2008

Lidi ma cenu tu komentovat hloupy clanek linuxoveho amatera, ktery nadava na linux, ktery pro sovji neschopnost ani nemohl poradne vyzkouset? Kazdy at si pouziva co chce. Mozna se pletu ale zda se mi ze zastanci windows o tom tak skvelem systemu taky moc nevi. Pokud se jim libi to, ze se jim na pozadi do systemu instaluji programy o kterych ani nevi tak ja osobne jim to brat nebudu. Me se to nelibi takze volba je jasna ;)
Jinak nekde o kousek vys tu zaznelo, ze takovym clankem se muze snizit kredit portalu programujte.com to si ani nemyslim. Z meho pohledu se vsak snizi kredit jineho portalu pro, ktery tento clovek pise. A to proto ze uz jsem neco podobneho cetl od jeho kolegy :(

vaclavd   NOVÝ
22. 2. 2008

To Zdeny: Chceš říct, že windows bez antiviru ( XP, Vista ) je bezpečný pro práci na internetu? Myslel jsem, že alespoň Windowsu rozumíš trochu více a s tím i něco ohledně bezpečnosti, ale jak vidno ne.

No jo ... tvoje představa, že windows je bezpečný operační systém je značně milná ( viz. několik miliónu virů, trojských koní ... ).

Tvoje profesionalita mě čím dál více udivuje.

Zdeny, autor článku   NOVÝ
22. 2. 2008

To vaclavd: Za poslední rok a půl nepamatuji, kdy na mě vyskočila hláška rezidentní ochrany antiviru. Proto říkám, že je antivir pro mě zbytečný. Na druhém počítači jej prostě nemám a nepotřebuji.

Je to přece o tom, jaké "pochybné" weby člověk navštěvuje, na co vše kliká a jaký používá prohlížeč. Plně postačuje firewall, všechny aplikace (vč. OS) záplatovat a především mít zdravý rozum.

Zdeny, autor článku   NOVÝ
22. 2. 2008

To Smokie: moje reakce viz výše

vaclavd   NOVÝ
22. 2. 2008

To Pavel: Kdyby byl jen linuxový amatér, ale když si to přečteš jeho reakce na windows ... tak to i moje 14 letá setra ví více než on.

vaclavd   NOVÝ
22. 2. 2008

Zdeny píše:

To vaclavd: Za poslední rok a půl nepamatuji, kdy na mě vyskočila hláška rezidentní ochrany antiviru. Proto říkám, že je antivir pro mě zbytečný. Na druhém počítači jej prostě nemám a nepotřebuji.

Je to přece o tom, jaké "pochybné" weby člověk navštěvuje, na co vše kliká a jaký používá prohlížeč. Plně postačuje firewall, všechny aplikace (vč. OS) záplatovat a především mít zdravý rozum.



Toď slovo odborníka

BooNeeS   NOVÝ
22. 2. 2008

Zdeny píše:

To Smokie:

Tak na co to citat?


Abys nebyl mimo :)

Článek není o tvrzení "mně to nejde, linux je špatný", ale o názoru "stojí to dost úsilí, které se mi nevyplatí".


tak já jsem celý článek četl, a kdybych byl zas*** windowsák tvého typu (zbytek normálních windowsáků mi nevadí...proč taky), tak z toho článku pochopím, že jestli jsem linux ani nezkusil, tak mám být ještě rád za ten "ušetřený" čas s widlema...ne...kdybych tady byl adminem, nebo rozhodoval o redaktorech, tak bych minimálně tento článek smazal, abych nepoškodil tento web u jeho čtenářů, popř. bych hledal redaktora v nějakém jiném segmentu, než bulvár, pro případné další problémy..

loks   NOVÝ
22. 2. 2008

To Zdeny:
Prosimte pouzivam produkty Microsoftu od dob DOS6.2....tedy jsem odkojeny woknama.Dnes mne wokna i zivy, ale taky si uvedomuji ze jsem se mel vydat pred 15 lety jinou cestou.To je ovsem moje a ne tva blbost.Nejsem profi uzivatel linuxu a vsak plno veci jsem shopen si v nem udelat.Dnes vim ze robustnost os linux je bohuzel neprekonatelna produkty od Ms.Obdivuji skalovatelnost tohoto systemu,stabiliti,i uzivatelskou vstricnost (za predpokladu ze pochopis par zakladnich veci coz se tobe nepodarilo)
Zrovna dnes jsem stratil nervy s vistama a opet jsem v mem tri bootu zacal spoustet XP.Nezlob se na mne ,ale treba visty opravdu za moc nestojej zvlaste pak pokud potrbujes pozitivni a rychlou odezvu od os na kterem dnes co denne pracujes osm hodin.(nemam zadnou slupku, vista index vykonosti 1.0 a je to liny jako svine)

Samozrejme mas pravdu ze jiste fragmenty tveho clanku jsou pravdive ale vetsina veci je proste zatracene zcestna....nejspis bych po hodine uzivani linuxu a jeho neznalosti byl shopen vyplodit stejny ne-li kritictejsi clanek.
Ale nejsem idiot abych se takto strapnoval a popisoval OS o kterym nemam ani paru jak funguje.

Taky jako dlouholety uzivatel inetu vym ze pokud se na netu objevy naka hovadina pro pobaveni tak se to siri jako lavina ...takze bych se nenechaval unaset cisly ktere vykazuje counter.
Mas vsak muj obdiv ze jses shopen stale argumentovat a obhajovat svuj ulitlej clanek.
Pamatuj si vsak jedno : Kritik rika jak by to udelal, kdyby to dokazal.

92% ctenaru nema clankem problem mozna take z toho duvodu, ze absolutne netusi o cem pises...nepredpokladam ze vsichni ctenari maji skusenost s tucnakem, ale to ti asi ve tvejch statistikach nedotejka.

ps..venuj se svemu oblibenemu os a treba se pokus napsat nakou kritiku na system ve kterem se citis jako doma ,alespon budes mit lepsi zakladnu pro argumentaci.Nebo ti prijdou wokna dokonale?

BooNeeS   NOVÝ
22. 2. 2008

To Zdeny: článek je buzerující, proto lidi o něj tolikrát už zavadili!

malyjavor   NOVÝ
22. 2. 2008

To master: Já si neodpustim popíchnutí: Céčko nebylo navržený pro Linux, ale pro Unix, a pokud se nepletu (kdyžtak mě opravte někdo :) ), tak Linux je pod GNU licencí. A GNU = GNU is Not Unix :)

Curo   NOVÝ
22. 2. 2008

.. je opravdu potřebný? Já jsem počítačová lama, ale za půl roku mi antivir nenahlásil ani jedno varování na OS Vista, tak již nepotřebuju prodlužovat licenci. Sem tam to proženu jednorázovým scanem /nic nenalezeno/ a samozřejmostí FW.

Nechci platit za něco, co nepotřebuji (email je chráněn před viry při přijímání na serveru) a že bych klikl přímo na instalaci viru? Snad ne.

Pavel   NOVÝ
22. 2. 2008

http://www.google.com/trends?q=linux+problem%2C+vista+problem&ctab=0&geo=all&date=all&sort=0

master   NOVÝ
22. 2. 2008

To malyjavor: OMG ale Linux je Unix based system.... A ne jak windows....

Tocimanko   NOVÝ
22. 2. 2008

Všetkým, čo sa zapájajú do tejto (o ničom) diskusie: Kašlite na to.. Nemá to zmysel a je to strata času. Navrhujem zmazať všetky komentáre a vypnúť možnosť komentovania článkov v sekcii glosy!

yaqwsx   NOVÝ
22. 2. 2008

Tocimanko píše:

Všetkým, čo sa zapájajú do tejto (o ničom) diskusie: Kašlite na to.. Nemá to zmysel a je to strata času. Navrhujem zmazať všetky komentáre a vypnúť možnosť komentovania článkov v sekcii glosy!


A proč? Glos má za úkol vyvolat diskuzi. Toto je téměř špičkový glos...

srnka   NOVÝ
22. 2. 2008

Sam pises, ze si linux spustil asi tak 5x v priebehu roka. Ale mas tolko 'odvahy' nechcem napisat rovno drzosti pisat tu ze je zly. Ak si zastancom windowsu, tak tu radsej vychval ten a nekydaj na to, co nepoznas. Rychlo mozes zistit, ze linux nie je len hracka, ako si to napisal viackrat. Zisti si, aky OS bezi na superpocitacoch: http://www.top500.org/charts/list/30/os
Aky OS pouziva napriklad firma Google, NASA, WaltDisney,v com bol spraveny Shrek, kde su vyvijane mnohe dalsie profesionalne veci a na com bezia mnohe servery a prakticky vo vsetkych kritickych oblastiach, kde pocitac musi fungovat naozaj spolahlivo, som sa stretla iba s tym, ze je tam nasadeny linux/unix.
Kazdy si moze vybrat OS aky mu vyhovuje. Nikto ta nenuti pouzivat linux. Ale nechapem, preco tu siris tieto svoje bludy, iba zhadzujes sam seba a nezaineteresovani si mozu spravit klamne predsudky.

Zdeny, autor článku   NOVÝ
22. 2. 2008

To srnka:

Milá Srnko, jsi další, která neumí číst, anebo špatně chápe.

Sam pises, ze si linux spustil asi tak 5x v priebehu roka.


O virtuálu jsi v článku nic nečetla, že?

Zisti si, aky OS bezi na superpocitacoch


Pokud jsi to z článku nepochopila, evidentně ne, mluvím o desktopech. Nepracuji na superpočítači.

na com bezia mnohe servery


Díky za připomenutí, v článku jsem o tom "samozřejmě" také nic nepsal, že?

Kazdy si moze vybrat OS aky mu vyhovuje.


Tady s tebou souhlasím, já si vybral.

Nikto ta nenuti pouzivat linux.


Díky za info, nic takového jsem ani netvrdil.

Ale nechapem, preco tu siris tieto svoje bludy, iba zhadzujes sam seba a nezaineteresovani si mozu spravit klamne predsudky.


A já zase nechápu, proč čtenáři mají potřebu komentovat článek, který ani nepochopili.

Anonymní uživatel   NOVÝ
22. 2. 2008

To master:
Ale neplatí, že pokud by nebyl Linux, nebyly by Wokna :)

Czenek   NOVÝ
22. 2. 2008

Malá paralela:
Já osobně nemám řidičský průkaz, nikdy jsem auto neřídil a i když jsem viděl miliónkrát, jak se auto řídí, tak jsem si téměř jistý, že bych to auto nedokázal vůbec nerozjet. Pokud by se mi to čirou náhodou nějak povedlo, pak ale naprosto určitě nemůžu vyjet na silnici a doufat, že se dostanu přesně tam kam chci, a to bez větších potíží.
Mám tedy právo, po několika hodinách strávených za volantem bez valného výsledku, říci, že automobil je nepraktický pro běžného člověka? Můžu opravdu říci, že auta se nebudou nikdy hromadně využívat, protože vyžadují jistou míru učení a nejsou naprosto intuitivní? Realita dokazuje přesný opak...
Vím, že se dá s touto paralelou různě polemizovat, ale exaktnost není účelem mého příspěvku.

malyjavor   NOVÝ
22. 2. 2008

Ale všimněte si, že tu řešíme kraviny. Já to čtu a hrozně se bavim :D.
Nemá vůbec cenu hádat se stylem: "Linux tohle, ale Windows zas tamto, a tohle Linux/Windows neumí, autor je ****** a *****" atp. Nikam to nevede. Akorát se pár lidí pobaví, několika je to jedno a hodně se naštve.
Třeba typický argumenty - "Windows je user friendly víc jak Linux" nejsou pravdivý, třeba takový Ubuntu - pár kliků a mám ho na disku, pár klepnutí a mám staženej program... Přišlo mi přátelštější než win XP a to sem 'windouzák'.
Nebo zase že "Linux nepadá, ale wokna furt házej BSoD" - blbost, Linux padá taky. A neberu argumenty, že za to může uživatel, ten za to může snad v 99,9% všude a vždycky, já si nepamatuju, kdy mi moje XPčka hodili BSoD. Prostě se akorát nesmim chovat k systému jako prase.
Nebo další hlášky, jako "pro Linux nejsou kvalitní programy (OpenOffice je skvělej, podívejte, kolik to umí formátů :), používám místo MS Officů a spokojenost)" a "Windows nejsou bezpečný (ne nejsou, když za ně pustíte člověka bez něčeho, čemu bych říkal pud datazáchovy :D. Okna se daj udělat bezpečný, chce to třeba takový základní věci jako firewall, antivir, mozek :) atd.)"
Sice je to sranda číst, ale vážně si myslim, že se tu řeší něco, co skončí jedině špatně.

...hmm, snad to někdo bude číst, sem toho napsal nějak moc :)

Zdeny, autor článku   NOVÝ
22. 2. 2008

To Czenek:

po několika hodinách strávených za volantem


Závěr není po několika hodinách.

automobil je nepraktický pro běžného člověka


To také nikdo netvrdí.

Promiňte, ale vážně jste ten článek četl? Ale jinak díky za zajímavý a originální příspěvek.

Zdeny, autor článku   NOVÝ
22. 2. 2008

To malyjavor: Ano, s tímto bych i souhlasil. Mimochodem, po dlouhé době konstruktivní a přínosný příspěvek. Díky Vám za něj.

Czenek   NOVÝ
23. 2. 2008

To Zdeny:

Výraz "několik hodin" je také jen paralela. Člověk se sám dokáže naučit řídit obstojně auto za pár desítek dnů (?), obstojně používat Linux bez učení ale vezme výrazně delší čas. Několik hodin používání auta je tedy stejné jako několik týdnů (měsíců) používání Linuxu. Ale to není podstatné. Svým příspěvkem jsem jen chtěl říci, že když člověk potřebuje používat efektivně automobil, pak nikomu nepřijde divné, že se musí UČIT, tak nevím proč proč by se lidé neměli UČIT používat operační systém. Řízení auta také pro většinu lidí není výdělečná činnost, ale bezevšeho do toho investují jak svůj čas tak i peníze.
Velká část diskutujících se asi shodne, že Linux je více flexibilní než Windows, stejně jako automobil je více flexibilní než vlaky, tramvaje nebo autobusy. Hromadná doprava Vás také zaveze kam si jen vzpomenete a nepotřebujete k tomu ani řidičský průkaz, ale přesto většina lidí dává přednost vlastnímu autu. Je to zvláštní rozpor v chování člověka. Linux je pro mne něco jako automobil, sice musím dávat pozor na cestu, vyžaduje to učení a cvik, ale doveze mne přesně na místo kam potřebuji, kdežto Windows je vlak, nemusím se sice soustředit na řízení, můžu si při cestování v klidu číst, ale musím se spokojit s předem danou trasou a zastávkami pouze každých deset kilometrů.
Vím, že nepopíráte flexibilnost Linuxu, ale nemůžete prostě zatratit automobily, jenom z toho důvodu, že jste je dostatečně neovládl.
Prostě chci-li něco denně efektivně používat, pak tomu musím věnovat jistý čas a úsilí (to platí o Linuxu i Windows). Kromě toho velká většina lidí používající Windows stejně při nesnázích volá někoho na pomoc a nesnaží se problém vyřešit sami. Takže v konečném důsledku je uživateli jedno jestli má Linux nebo Win, protože stejně musí zavolat příslušného odborníka. Poslední věta: Linux je stejně dobrý pro desktopy jako Windows, jenom pro něj nejsou vyvíjeny super 3D akční hry - což je jediný důvod, proč je tak brzy do domácích PC nedostane.

Zdeny, autor článku   NOVÝ
23. 2. 2008

To Czenek: Díky za komentář.

partizan   NOVÝ
23. 2. 2008

To Zdeny: To malyjavor:

BSOD je v 80% vysledok nie samotneho windoze ale prasacky napisanych ovladacov pre dany hardware. A v linuxe je to napodobne - chyba v ovladacoch - obzvlast tych menej/vobec zdokumentovanych a vyvyjanych reverse engineeringom mozu tiez sposobit zatuhnutie. Tiez netvrdim ze linux su super stabilne - aj v jadre linuxu sa najdu urcite programatorske "preklepy", Vyhodou je ze obvykle je to opravene v priebehu nasledujucich dni od zistenia.
Kazdy OS moze byt nebezpecny - ak sa na nom pustia derave sluzby ktore su ohrozitelne nejakym najnovsim exploitom a tu sa rozdiely v OS nerobia... (Toto je aj castym problemom win. - prilis vela zbytocnych a nezabezpecenych sluzieb ktore bezia automaticky hned po nainstalovani bez vedomia uzivatela). Ja pouzivam ako moj hlavny OS linux koli prisposobitelnosti a prehladnosti (myslim tym moznost vidiet do systemu).
Co sa tyka kompilovania... uz mnohe distribucie disponuju nastrojom ktory vam na zaklade BUILDSCRIPTU (akysi recept) aplikacie dokaze jednym prikazom nasledovanym nazvom aplikacie stiahnut zdrojove kody, skompilovat, a nainstalovat bez jedineho zasahu uzivatela. V pripade normalnej instalacie je proces podobny akurat sa preskakuje krok ohladne kompilacie a stahuje sa priamo binarka aplikacie.
Ohladne buducnosti linuxu: konecne sa aj vyrobcovia HW zacinaju obracat k linuxu a uvolnovat ovladace aj pre linux a tym padom mu otvaraju cestu k sirsiemu nasadeniu. (AMD/ATI uvolnila specifikacie pre graficke karty ATI, dell, asus, a dalsi ponukaju PC uz aj s predinstalovanym linuxom, do novych mobilnych telefonov sa tiez coraz viac tlaci linux (nokia planuje pouzit linux + QT pre svoje nove mobily), motorola uz niekolko rokov predava mobily postavene na linuxe... atd. atd.) Kazdy nech pouziva to co mu viac vyhovuje, ale som vzdy rad ked sa naskytnu dalsi ludia ktory linux zacali pouzivat, lebo jednak sa uzivatel nauci nieco nove a taktiez ked aj dalsie firmy uvidia ze je o linux zaujem, zacnu sa prenho tvorit nove aplikacie pripadne firmy zacnu uvazovat aj nad linux verziami svojich SW.
A na druhu stranu je to aj plus pre MS uzivatelov - konkurencia nuti MS vyvijat svoje produkty, skvalitnovat sluzby a ponukat ich za lacnejsie...

Milka   NOVÝ
23. 2. 2008

Je to tak, Win začínají být poměrně dobrým systémem, který je většinou radost používat a výhodu mají i totální začátečníci, kteří po chvíli trpělivosti jsou schopni jakž takž systém zvládnout. I když kvalitu operačního systému bych nehodnotil zrovna tím, kdo a za jak dlouho se naučí klikat. A také druhá pravda v článku - na server si Windows dá jen blázen, z tohoto pohledu to je naopak úděsně směšná věc. Takže každému co vyhovuje...

CRAZY   NOVÝ
23. 2. 2008

Videl som vsetko mozne ale toto uz presahuje hranice unosnosti, autor tohoto clanku by sa mal zamysliet nad tym co pisal. Taku primitivnu kritiku som este nevidel, ved to nebola kritika ale kydanie na Linux. Autor pise ze na svojom Linuxe nespustil zadnou aplikaciu, no naopak ja som spustil na Linuxe vsetky mozne softy z Windowsu, je to proste o sikovnosti a chceni nieco nove vediet, ale ked niekto nema tuseni ako to funguje tak nech ani nepise take bludy, nici to dobre meno Linuxu. Sam pouzivam Linux, a je to v pohode, tam kde win xp mi loaduje pri spusteni 2 minuty , Linuxu staci par sekund na rozbehnutie a fici ako hodinky. Bezi mi na nom VSETKO podotykam, VSETKO z XP.

jv   NOVÝ
23. 2. 2008

Pracujem tiez v rovnakej oblasti a cuduj sa svete- pouzivam linux ako pracovny OS.
Naviac pri praci s vnorenymi systemami je velka pravdepodobnost, ze budes programovat pre linux...

Zdeny, autor článku   NOVÝ
23. 2. 2008

To partizan: Díky za smysluplný komentář.

jv   NOVÝ
23. 2. 2008

To Zdeny: A co ked je niekto za vyvoj OSS plateny?

Zdeny, autor článku   NOVÝ
23. 2. 2008

To CRAZY:

Autor pise ze na svojom Linuxe nespustil zadnou aplikaciu


Vážně jste ten článek četl? Nevěřím...

Zdeny, autor článku   NOVÝ
23. 2. 2008

To jv:
V tom případě platí: "Dělám co mě baví a ještě mi za to platí". To je zcela v pořádku, na tom nic špatného nevidím. Ostatně, takové aplikace mají velkou naději, že budou kvalitní... v článku o tom také píšu.

rawen   NOVÝ
23. 2. 2008

To Zdeny: někdo tě prostě upozorní, že kritizuješ věc o které nic nevíš, ty to odmítneš, on to zkusí formulovat jinými slovy, ty to zase odmítneš a ještě napíšeš, že dělá ostudu celé komunitě... jsi zablokovaný v jedné malé kostce, ve které se cítíš bezpečně a nejsi schopný polevit --- v celé této diskusi jsi téměř neustoupil - a s lidmi, kteří nejsou schopni kompromisu se opravdu jednat nedá...

jv   NOVÝ
23. 2. 2008

linuxu? Je len jeden- malo rozsireny. Z neho vyplyva nedostatok softveru... Takze budeme pouzivat Windows a je to? Nie, nie je... Pre ludi, co sa myslienkami dostali len sem je Windows jasna volba.
___
Spytam sa vas takto: keby mafian vlastnil 95% lyziarskych vlekov a svahov a ako jediny v krajine mal snezne dela- chodili by ste k nemu lyzovat? Vzdavam hold ludom, ktori povedia: "V ziadnom pripade!". Microsoft je monopol, ku ktoremu sa mimochodom dopracoval nie otvorenymi trhovymi podmienkami. A vy vsetci, ktori nam tu chcete napisat, ze mafian ma predsa najlepsie ceny a najlepsie zachody- bodaj by nemal, ked ho vsetci podporujete a on neda moznost alternative! Microsoft vas vyuziva presne tak, ako chce. Jeho operacny system Windows je nastrojom na udrziavnie si monopolu a zavislosti. Ked pochopite z tohoto pohladu, ze MS ako monopol je brzda celeho IT softveroveho premyslu (aj ked sa to javi mnohym presne naopak), tak je jasne, preco nepodporovat monopol. Vsetko chce ale aj obetu, ked potrebujem dosiahnut trosku vyssi ciel. Je to o zasadach.

Zdeny, autor článku   NOVÝ
23. 2. 2008

To rawen: Smokieho bych zrovna moc neřešil. Hodnotí článek, který si ani nebyl schopen celý přečíst...

Když se ho ptám na fakta, aby mi například navrhl alternativu k softwaru (WLM, Skype), nebo aspoň přiznal, že software buď není anebo je "starý", tak mě nepochopitelně pošle na Google, kde naleznu zmíněný starý Skype... tedy přesně ten, o kterém píšu v článku. Zcestné, že?

A ano, stojím si za tím, že takovým chováním dělá ostudu nejen sobě, ale i celé slušné Linux komunitě. Navíc, takové chování odsuzují i samotní slušní Linuxáci. Toto již není diskuse o platformě, ale o tom, kdo je jak slušný.

v celé této diskusi jsi téměř neustoupil - a s lidmi, kteří nejsou schopni kompromisu se opravdu jednat nedá


S několika lidmi jsem zde vedl plodnou diskuzi, za kterou jim znovu děkuji. A se zbytkem není co řešit, protože vážně nemohu za to, že přímo na mě útočí, anebo jsou například přesvědčeni, že je pro mě antivir důležitý.

Jinak i Tobě díky za komentář.

Komo   NOVÝ
23. 2. 2008

Heh. No pekne sa to tu rozohnilo. Autorovi zavidim, ako pise ze nema na win problem s virusmi...nuz ked niekto nelozi po pornostrankach a nehlada cez google cracky tak sa ani necudujem :) ale nie o tom som chcel.

Tak teraz par slov odomna...kazdy system ma svoje chyby...je nezmysel vraviet ze linux alebo windows je bez chyby. Ja som 2hy rok stastny pouzivatel ubuntu linuxu, samozrejme objavilo sa par problemov, ale to je bezne. Hlavny problem prechodu na linux je asi ten, ze sme zvknuty na windows...proste predtym ako som skusil linux, som mal uz co-to odsedene za win98, 2000, XP a proste linux je o niecom inom. To vela ludi odradi, boja sa skusat veci ako BASH a potom to aj tak vyzera....pri sebemensom probleme rezignuju. Ako som pisal vacsina s nas s windowsom "vyrastla" a niektore veci, na ktore hladali odpovede ako 12-13 rocny na forach, cez google, otravovanim ostatnych ludi uz davno vyriesili a tak im to oproti linuxu pripada ako banalita...ono to v skutocnosti vacsinou banalita aj je, ale skuste im to vysvetlit :).

Nebudem narazat na clanok, mozno len nevedome.
Hlavnu vyhodu windowsu vidim v jeho rozsiritelnosti.

XP - je stale najpopularnejsi win a podla mna je na dobrej urovni. Mne vyhovoval, potom som ale skusil linux, ale o tom neskor. Odkusany a odladeny software, na masinach ako su dneska a s cistou instalaciou nabeh za par sekund, ak sa clovek vyzna a nepcha tam hovadiny, tak to aj rok vydrzi...
Vista - stale este spomaleny system. Neviem ako to je s SP1 (nemam potrebu to zistovat), ale mnoho mojich znamych maju notebooky - samozrejme s predinstalovanou Vistou a je to hroza. Nemam nic proti windowsu (proste mi len nevyhovuje, nic ine za tym nehladajte) ale aby mi okna nabiehali 5 minut a taky isty cas sa vypinali, je to neprehladne. Je mi jasne ze podobna situacia bola aj s Xpcko, ale nezda sa mi ze az taka zla....proste Visty este potrebuju cas...

Linux
Co sa Linuxu tyka, je jasne, ako bolo pisane, ze na to potrebujes urcity cas. Ak nemas o svoj OS zaujem, tak do toho nechod, bude to pre teba utrpenie. Ja nepotrebujem klamat. Kym som sa s linuxom skamaratil, tak som si par krat oprasil Xko, potom som sa hral na vsemohuceho roota a tak to aj dopadlo :). Ale co som chcel povedat, je asi to, ze linux JE urcite plnohodnotny system, ak vies ako ho pouzivat (rovnako ako aj WIN, MAC ....). Jedine co mi pod linuxom momentalne chyba, je miranda. Momentalne ako nahradu pouzivam Pidgin, a zacina mi to vyhovovat :).
Inak, pouzivam Ubuntu 7.10. Predtym som vyskusal Ubuntu 7.04, Kubuntu 7.04, Debian, Mandriva, Gentoo (gentoo bol a je zatial silna kava na mna :) ).

Takze nejake kostruktivne zhodnotenie. Linux urcite stoji za odskusanie. Len stale nechapem preco ho ludia kritizuju po prvej polhodine pouzivania, teda viem, je to cele len v tom, ze sme zvyknuty pouzvat nieco ine.

Zdeny, autor článku   NOVÝ
23. 2. 2008

To Komo: Vidím, že řvouni se vyřvali v prvních hodinách po vydání článku, a v poslední době přicházejí především solidní Linuxáci. Díky Vám za komentář!

Zdeny, autor článku   NOVÝ
23. 2. 2008

To jv: jv píše:

linuxu? Je len jeden- malo rozsireny. Z neho vyplyva nedostatok softveru...


Plně s Vámi souhlasím, vždyť to i v článku píšu.

A k té další části komentáře řeknu asi tolik... rozhoduji se podle toho, co je pro mě výhodnější, co má pro mě větší přínos. Pokud budu řešit problém, který mi pod Windows zabere 10 hodin a pod Linux 10 minut, tak klidně použiji Linux (i za předpokladu, že bych musel danou problematiku navíc nastudovat), ale jak jsem už několikrát psal, Linux pro mě nyní výhodnější není.

Díky za komentář.

jv   NOVÝ
23. 2. 2008

To Zdeny: No a to je presne ten problem.
Skusim inu analogiu: zijeme v komunizme a si komunista a vyuzivas vsetky vyhody komunizmu, nad nevyhodami nerozmyslas. Ty sice mas z neho vyhodu a profit, ale su ludia, ktori by to radi zmenili (mozu vstupit do KSC a tiez profitovat, ale neurobia to, chcu nieco viac a maju vyssie ciele). Ako vela komunistov aj tak privitali zmenu, tak aj Windowsaci by to radi zmenili, ale tak, aby to niekto urobil za nich. Ale to sa neda, zial. Podporujes komunizmus, takto sa so zmenou daleko nedostaneme. Je to len o presvedceni a o zasadach...
___
PS: komunizmus som zvolil ako analogiu. Samozrejme, do komunistov ti nadavat nechcem.

rawen   NOVÝ
23. 2. 2008

To Zdeny: dobře, už jen maličkost - jak jsem psal ve svém příspěvku - tvůj základní problém je, že píšeš článek o něčem, o čem nic nevíš a přitom se v diskusi pod ním (minimálně 10x) neváháš obořit na lidi s reakcí typu "nereaguj na tento článek, když jsi ho pořádně nečetl"! To je docela rozpor ne? vem si příklad z pana (dementa) Jiřího X. Doležala z Reflexu - který jednou dělal článek o Linuxu (myslím že to bylo Ubuntu) - stáhnul si ho, a v Neru udělal zásadní chybu, že místo ISA vypálil nějaké záchranné bootovací Windows CD - a pak už si jen celý článek stěžoval že mu to nabůtovalo do nějakého šíleného textového režimu s řádkem C:\ a jestli je tohle fakt ten linux co všichni chválí a má zachránit děti v africe (!!!!!) - nechci tě samozřejmě srovnávat s tímto extrémem, ale princip je tak trošku podobný a je třeba se nad sebou zamyslet a mít nějakou zdravou sebereflexi. A ještě něco mě naštvalo - kdesi oponuješ, že tvůj článek není špatný, protože si jej přečetla spousta lidí!!! Tím pádem jsou nejlepší TV pořady na TV Nova, nejlepší zpěvák je Justin Timberlakem a ODS dělá dobře, že chce podporovat divadla podle jejich návštěvnosti = divadlo v Řeznické dostane stejně peněz jako politická šou paní Bubílkové... Sorry, že jsem se tak rozepsal (a ano, jsem linuxák, který přešel před rokem po 10 letech práce s WinXP - to jen tak pro informaci, s tímto příspěvkem to tolik nesouvisí)

Zdeny, autor článku   NOVÝ
23. 2. 2008

To jv:

Dobře, ale přece nežijeme v socialismu a ani v komunismu, žijeme v demokracii, kde má každý právo svobodné volby. Pokud chce někdo něco změnit, ať se o to pokusí, mně to vadit nebude (jsme v demokracii), ale já jsem spokojený, já nemám potřebu něco měnit.

Říkáš mi, že já mám z něčeho výhodu, ano, mám, ale to může mít i jiný (stejně tak Linuxáci vidí výhodu ve svém systému). A pokud jsou lidi, kteří by rádi něco změnili, tak ať se o to snaží, já jim přece nebráním, ale nehodlám něco řešit místo nich. Proč bych měl?

jv   NOVÝ
23. 2. 2008

To Zdeny: V tom komunizme zijeme, pretoze nemas vzdy plnohodnotnej volby oproti Windowsu. Jednoducho podporujes monopol. A monopol sa sprava v mnohych pripadoch ako ten rezim, ktory nedovoloval ostatnym to, ci ono. V tomto pripade to robi financiami a zavislostami. Aj v komunizme si mohol ist do zahranicia, ale len s podmienkou, ze sa vratis naspat. Tam to bolo dane zakonmi, v tomto pripade je to dane peniazmi. Ale to este neznamena, ze tu je sloboda. Sloboda bude az vtedy, ked Microsoft nebude mat monopol a zucastni sa tak sutaze ako aj vsetci ostatni.
___
Mimochodom, spravas sa presne rovnako primitivne- 'nech si ostatni robia, co chcu, mne toto vyhovuje'. Ako komunistovi ti to vyhovuje, ale spinavu pracu za teba robi ten, koho podporujes. Je to MS. Ak mozem byt spravodlivy, tak nariadujem po prvom hlasovani o OOXML a korupcnom skandale uplne zrusit proces schvalovania OOXML ako standard. To by si videl, ake veci by sa diali! Ale zrejme ta nejake OOXML nezaujima, ty len 'k spokojnosti vyuzivas MS-Office'. To je maximalne alibisticky pristup... Takychto monopol potrebuje, takychto potreboval aj komunisticky rezim.
___
Mimochodom, ked si chcel prilepsit MS na v porovnani s komunizmom, tak aj mozem teraz prilepsit komunizmu, ze KSC si zvolili v 1948 volici a MS si vybral IBM a spravil z neho monopol.

Komo   NOVÝ
23. 2. 2008

Inak najprv som nechcel reagovat na tvoj prispevok, ale nedalo mi.
Asi prva vec, co by som ti vytkol je to pouzitie linuxu ako pracovneho nastroja. Podla mojich skusenosti som musel vynalozit podobne mnozstvo casu na zoznamenie sa s win aplikaciou ako aj s linuxovym ekvivalentom. Takze toto mi pride ako nepodstatne.

Nesuhlasim ani s tymto tvojim vyrokom, citujem: "Linux je hračka, která doslova „žere“ čas. Je pro lidi, kteří si chtějí hrát a neustále kompilovat." Ja som kompiloval snad jeden spustac, to bolo cele co som potreboval (samozrejme zalezi od zvolenej distribucie, ale pri tom OpenSUSE to fakt nieje nutnost)
Ak by som chcel neustale nieco kompilovat, tak idem do GENTOO alebo ARCH Linuxu, ale to je ine kafe...

K tym mp3kam...ano, stava sa ze byva sem - tam problem, ale vsetko zalezi od distribucie. To ze si si zvolil nevhodne/neodladene distro nieje problem Linuxu ako takeho ale distribucie. (Tu pripomeniem ze Linux, je vlastne len jadro! avsak v sucastnosti sa ale ako Linux berie jadro + graficke prostredie)
Samozrejme, neni to chvalihodne, ale myslim, ze keby si tomu venoval viac casu ako si chcel, mozno by si vyriesil dany problem, alebo by si nasiel vhodnejsiu distribuciu...len treba chciet...

Dalej nechapem, preco si si ak to spravne chapem kompiloval graficke drivre s binarky, ked sa daju pohodlne stiahnut. Neviem ako OpenSUSE ale "normalne" SUSE ma na to nastroj.

A co ma najviac prekvapilo, ze si zatratil GNOME. Vlastne si odsudil celu skladacku typu Jadro + grafika + balicky co je praveze podla mna obrovska vyhoda oproti windowsu.

Zvysok sa mi nechce rozoberat. Ak by si mal na mna nejaky dodatok, alebo nieco, kludne napis, rad sa s tebou o tom porozpravam. Ale fakt ma sklamali nazory typu "Pes patri do budy" "Oddychove cvicenie pamate" alebo ze vidis chybu v tom, ze je portovany na desktopy. Ved ak to tym ludom vyhovuje, preco v tom vidis chybu??? Tomu som celkom nepochopil, ale rad si to necham vysvetlit.


Ano, je mi jasne, ze cely moj clanok je pisany ako opozitum na ten tvoj, ale nasiel som tam len zopar veci s ktorymi som sa stotoznil a aj to boli viac - menej len take drobnosti.

Zdeny, autor článku   NOVÝ
23. 2. 2008

To rawen:

tvůj základní problém je, že píšeš článek o něčem, o čem nic nevíš


Ale copak někde tvrdím, že jsem Linuxový guru? Kde si hraju na profesionála? Jasně píšu, že jej používám (na virtuálu) kvůli Konqueroru, GCC a BASHi, ale že na desktop jej prostě nechci. Nechce se mi řešit probémy, se kterými jsem se setkal, když mi Windows nejen v tomto ohledu šetří čas.

přitom se v diskusi pod ním (minimálně 10x) neváháš obořit na lidi s reakcí typu "nereaguj na tento článek, když jsi ho pořádně nečetl"! To je docela rozpor ne?


Rozpor v tom nevidím. Je třeba článek konfrontovat s tím, co napsali. Pokud mi někdo začne tvrdit, že jsem nerozběhnul žádnou aplikaci (údajně jsem to měl psal), anebo že jsem Linux spustil pouze 5x, případně další nesmysly, které někteří psali, tak to vážně nemohu jinak okomentovat. Oni necitují text z článku, oni reagují na něco, co v článku vůbec není.

že tvůj článek není špatný, protože si jej přečetla spousta lidí


Špatná interpretace. Stojím si za tím, že článek není nesmyslný, protože kdyby byl, tolik lidí by jej rozhodně nekomentovalo. Na netu se vyskytuje mnoho diskuzí, ale "žadné" netrvají tak dlouho, jako tato. Jsou zde názory jak pro, tak i proti. To je v pořádku. Čekal jsem ale, že většina čtenářů bude komentovat článek a konkrétní body, a nikoli téma, jak bývá, bohužel, zvykem.

Sorry, že jsem se tak rozepsal (a ano, jsem linuxák, který přešel před rokem po 10 letech práce s WinXP - to jen tak pro informaci, s tímto příspěvkem to tolik nesouvisí)


Nemáš důvod se omlouvat, i když Tě neznám, tak si Tě za tvůj názor vážím, přestože se asi v mnoha ohledech neshodneme. To ale ničemu nebrání, abychom spolu komunikovali tak, jak komunikujeme - slušnou a kultivovanou formou. Díky za komentář.

Zdeny, autor článku   NOVÝ
23. 2. 2008

To Komo: Díky za komentář.

Nemyslím si, že Linux (ano, obecně myšleno distribuce) je na všechny desktopy vhodný. Třeba mně vážně nevyhovuje, musel bych do něj investovat více času, než momentálně chci/mohu. Na to, co potřebuji, mi bez problémů stačí virtuál.

S těmi destopy je to ale moc zamotané. Nebudou uživatelé, nebude sosft. Nebude soft, nebudou uživatelé. Bohužel, je to škoda, ale i realita. Zdravá konkurence je potřeba.

V žádném případě (a už jsem to několikrát psal) neodsuzuji Linux a jeho uživatele. Pokud někomu vyhovuje (a vím že ano), tak prosím... Je to každého volba.

Ještě jednou díky za rozumný příspěvek.

Zdeny, autor článku   NOVÝ
23. 2. 2008

To vaclavd: Ano.

Merlin   NOVÝ
23. 2. 2008

Už dlhší čas pozorujem ako sa to tu rozvíja a je to celkom zaujímavé.
No nepáči sa mi ako to niektorí vnímajú až príliš intenzívne.
Každý má svoj názor, no zato, že si ho niekto povie a iným sa nepáči nemusia šalieť. Niektorí s článkom súhlasia, iný nie. Vidno, že autorovi Linux proste nesadol, tak ostal pri Windowse, no nemusel to rozviť až do viet "Strašíme nejen deti.".
Asi rok mám PC s Ubuntu GG a som veľmi spokojný s rýchlosťou, bezpečnosťou a deň nastavovania sa veľmi dobre odzrkadlil pri práci. Jednoduchá inštalácia po ktorej už skoro môžete začať pracovať. Možno pridáte pár balíčkov pre multimédia, nejaký ten ovládač a to je všetko.
To isté sa dá dosiahnuť predsa dosiahnuť aj vo Windowse. Možno to tvá dlhšie možno nie.

Windows je zatiaľ najpoužívanejši systém a podľa mna bude ešte dlho. Linux sa časom rozvíja a zatiaľ smerom, kde bude veľmi dobre použiteľný pre domácnosť. A potom sa uvidí.. no na to si ešte počkáme!

jaih@seznam.cz   NOVÝ
24. 2. 2008

Jsem dlouholetý uživatel WIN - začínal jsem na starých 3.11, přes win95, 98, 2000, XP a už jsem si trochu pohrál v práci s Vistama. Linux jsem začal používat asi před 3 lety a v současné době v něm trávím 95% svého pracovního i osobního času. (mnoho z těch 5% zabere řešení problémů mých kolegů s WIN platformou :-)

Ze své zkušenosti mohu říci, že obvykle se veškeré aplikace včetně OS rozdělují do dvou skupin:

a) ty, jejichž užívání si rychle osvojíte. Všechno se snaží být velice názorné a blbuvzdorné, maximum věcí se snaží nastavit samo, protože se počítá s tím, že o tom uživatel ví stejně kulový. Nevýhoda těchto nástrojů je kromě náročnosti na HW také daleko nižší možnost vylepšovat efektivnost práce po tom rychlém osvojení, než u aplikací níže (bod b). Je zde mnoho věcí, které jsou důležité pro začátečniky, ale pokročilého už zdržují. Naopak věci, které by sice začátečníka mátly, jsou skryté, nebo úplně nepřístupné, ač pokročilý by se k nim rád snadno dostával.
b) ty, jejichž osvojení si žádá svůj čas, nicméně po proniknutí do systému práce, jsou možnosti přizpůsobování a dalšího zefektivńování práce s nimi prakticky neomezené. Počáteční čas, který nad nimi člověk ztratí na počátku, se mu pak mnohonásobně vrací při každodenním užívání.

Je jasný, do jaký skupiny bych zařadil WIN a Linux a myslím, že to taky vysvětluje, proč nyní 95% trávím v Linuxu - prostě čím víc jsem mu věnoval času na začátku, tím víc se mi odvděčuje nyní. Zpočátku mi trvalo, než se mi povedlo Debian vůbec nainstalovat, nyní se mi to vrací v tom, že mám k dispozici stabilní a extrémně snadno udržovatelný systém s mnoha 1000 aplikací. Je velká úleva mít po ruce většinu věcí bez různých licenčních čísel, nosičů s různými Upgrady apod, všechno centrálně aktualizovatelné. Také možnost výběru (pro začátečníka často matoucí) je neocenitelná - osobně například často pracuji s notebookem a jsem rád, že mám široké možnosti při výběru prostředí, kde nemusím sáhnout na myš. Tuto možnost by jistě ocenilo mnoho uživatelů WIN, které vidíme po otevření noťase automaticky strkat myšku do usb.
Shrnul bych to asi nepřesnou parafrází oblíbeného - Linux nemá mnoho přátel, protože si mezi zájemci své přátele přísně vybírá :-)
Případné zájemce chci povzbudit - nenechte se odradit počátečními neúspěchy. Dvě nejrozumější okna, skrz která můžete poznávat dneska svět IT jsou MSlike, nebo UNIXlike - každé má své výhody a nevýhody, nicméně je chybou zúžit si rozhled zavřením jednoho z nich. A vy, kteří jste si to UNIXlike pečlivě zabednili, buďte vděční těm, kteří to neudělali jako vy, protože i díky tomu máte z toho svého větší rozhled a nemusíte za to platit víc než nyní.

Jano   NOVÝ
24. 2. 2008

No ja som začiatočnik v linuxe mam nainštalovanu openSUSE Gnome, predtym Ubuntu. Síce som prikrátky na moje znalosti o linuxe ale predsa trochu kritiky. Autor tohto članku ma pravdu. Vlastne hned od začiatku ked som inštaloval ubuntu pri inštalacii som si nastavil velkost particie tak aby mi ostal win bohuzial to uz neriesim mozno to bola moja vina ze som nieco zbabral po druhe neslo mi spojazdnit driver na graficku co vo Windowse nebol problem bola to otazka par minut. Tak teda povedal som si skusim openSUSE KDE moj nazor pre obycajneho zmagoreneho uzivatela akym som ja dosť neprehladne. Tak hor sa do openSUSE Gnome uz viac prehladnejšie ako KDE teda prehladnejšie ked možem povedať. Tak som sa pokusil nainštalovať driver ale znova bezvysledne aj ked mi ho udajne nainštalovalo ako to napísalo na konci inštalacii pri spusteni ATI Catalyst control center mi vypisalo ze nemam nainstalovany driver a ze moja grafika nepodporuje resp. ovladač nepodporuje 3d akceleraciu čo moja grafika bohužial podporuje. Podla mna ako už vravel autor tohto članku Linux je len hračka s ktorou strácam čas možno sa to časom napraví a v linuxe sa budem viac moct presadit ale nečudujem sa že linux odputava niektorych uživatelov ked na nom nejde nainštalovať ani posrany driver pre grafiku, alebo napriklad pidgin totalna blbosť pretože po marnych pokusoch pripojenia sa cez icq protokol mi vždy vypísalo že yle heslo nakoniec sa mi nejakym zazrakom podarilo pripojit ale co v zozname mam iba moju segru pritom v normalnom icq mam aspon 30 kontaktov takže som si povedla dosť. Počitač ma služit respektive pomahať ludom riešiť do určítej hranici problémy ktore smrtelník tažko zvláda a nie aby som sa babral 1 posrany den inštalaciou jedneho ovladača žeby sa uráčilo panovi Linuxovi spojazdnit graficku kartu. Dalej som si chcel aspon pustiť hudbu aby som nestratil nervy pri tomto probléme a co si musim stiahnut kodek co pri wine pri mp3 formate nehrozilo ale to bolo to najmensie zlo v linuxe takže to neriešim. Ako som niekde čítal jeden písal že linux je zasadne najlepsí ze jeho nezaujíma ze ostatny ho nevedia ovladat. Ludia si kupuju Win pretože ak dobre viem drviva vedšina ludi na svete si vie tak akurat spustit internet explorer ,film, hudbu a hry a kopu veci ktore zvladne aj moja mama ktora sedi za kompom 1 krat do mesiaca aj tak keca po icq so segrou. Keby ze spustila linux tak neviem neviem. Ludia si radsej kupia komercny OS ktory rieši problemy za nich aj ked musim povedat ze robi niekedy nemale problémy ale aspon nie take primitivne ako inštalovanie drivera na linuxe. Takže Linux už len do kancelarie. Dalej budem používať Windows. Linux možno ma buducnosť ked sa zobudi a konečne si všimne čo naozaj ludia resp. obyčajny uživatelia potrebuju pre pracu s PC a tym je plne funkčný OS. Takže tot moj koment.

Anonymní uživatel   NOVÝ
26. 2. 2008

Reagoval na komentář od uživatele Zdeněk Večeřa :

To Zdeny:
Prosimte pouzivam produkty Microsoftu od dob DOS6.2....tedy jsem odkojeny woknama.Dnes mne wokna i zivy, ale taky si uvedomuji ze jsem se mel vydat pred 15 lety jinou cestou.To je ovsem moje a ne tva blbost.Nejsem profi uzivatel linuxu a vsak plno veci jsem shopen si v nem udelat.Dnes vim ze robustnost os linux je bohuzel neprekonatelna produkty od Ms.Obdivuji skalovatelnost tohoto systemu,stabilitu,i uzivatelskou vstricnost (za predpokladu ze pochopis par zakladnich veci coz se tobe nepodarilo)
Zrovna dnes jsem stratil nervy s vistama a opet jsem v mem tri bootu zacal spoustet XP.Nezlob se na mne ,ale treba visty opravdu za moc nestojej zvlaste pak pokud potrbujes pozitivni a rychlou odezvu od os na kterem dnes co denne pracujes osm hodin.(nemam zadnou slupku, vista index vykonosti 1.0 a je to liny jako svine)

Samozrejme mas pravdu ze jiste fragmenty tveho clanku jsou pravdive ale vetsina veci je proste zatracene zcestna....nejspis bych po hodine uzivani linuxu a jeho neznalosti byl shopen vyplodit stejny ne-li kritictejsi clanek.
Ale nejsem idiot abych se takto strapnoval a popisoval OS o kterym nemam ani paru jak funguje.

Taky jako dlouholety uzivatel inetu vym ze pokud se na netu objevy naka hovadina pro pobaveni tak se to siri jako lavina ...takze bych se nenechaval unaset cisly ktere vykazuje counter.
Mas vsak muj obdiv ze jses shopen stale argumentovat a obhajovat svuj kontroverzni clanek.
Pamatuj si vsak jedno : Kritik rika jak by to udelal, kdyby to dokazal.

92% ctenaru nema clankem problem mozna take z toho duvodu, ze absolutne netusi o cem pises...nepredpokladam ze vsichni ctenari maji skusenost s tucnakem, ale to ti asi ve tvejch statistikach nedotejka.

ps..venuj se svemu oblibenemu os a treba se pokus napsat nakou kritiku na system ve kterem se citis jako doma ,alespon budes mit lepsi zakladnu pro argumentaci.Nebo ti prijdou wokna dokonale?

byF   NOVÝ
26. 2. 2008

O Exchange serveru bych tu moc nemluvil, stejně jako o IIS a spol.

Nicméně, autor je ze živě, takže se zaměření na win dá předpokládat. Smutné ovšem je, že se snaží takto "ovlivňovat" i další servery.

Závorky jsem použil jen kvůli tomu, že byl uveden disclaimer o subjektivním názoru.

Tomix   NOVÝ
27. 2. 2008

Naprostý souhlas. Linux stále nemá co nabídnout. Všechno už tu je, nepodařené náhražky netřeba.

Tom@sQo   NOVÝ
28. 2. 2008

Reagoval na komentář od uživatele Zdeněk Večeřa :

aby si pochopil, ty menej chytra bytost, dodam link, aby ti racilo dojst, ze kto ma pravdu, ty, alebo ludia:

http://linuxos.sk/forum/12303/index.html

Zdeny, autor článku   NOVÝ
28. 2. 2008

Reagoval na komentář od uživatele Tom@sQo :

Zmíněný web jsem samozřejmě četl. Zrovna mě zaujal hned první komentující karol, cituji:

Autor toho článku má vo veľa veciach pravdu. Linuxu skutočne chýba kvalitný software. Mnohé aplikácie sú nepoužiteľne zabugované, inštalácia častokrát zlyháva práve na nedotiahnutých veciach. Oveľa častejšie sa v praxi stretávame s inými unixovými systémami ako solaris, ale z tohoto hľadiska sa windows finančne rozhodne viac oplatí.

Tom@sQo   NOVÝ
28. 2. 2008

Reagoval na komentář od uživatele Zdeněk Večeřa :

no ako stale ma ohurila tvoja zaostalost a primitivizmus spojeny s porvrchnostou.
skus prosim ta citat dalej a nie len jednu vetu(to je aj moja osobna rada do zivota: ked nebudes pozorny a budes si vyberat z kontextu len to, co chces ty, tak budes vo vsetkych oblastoiach mizerny; teraz si mizerny len co sa programovania a narabania s pocitacom tyka... chces byt predsa aspon v niecom lepsi, nie?).

Zdeny, autor článku   NOVÝ
28. 2. 2008

Tom@sQo píše:

Reagoval na komentář od uživatele Zdeněk Večeřa :

no ako stale ma ohurila tvoja zaostalost a primitivizmus spojeny s porvrchnostou.
skus prosim ta citat dalej a nie len jednu vetu(to je aj moja osobna rada do zivota: ked nebudes pozorny a budes si vyberat z kontextu len to, co chces ty, tak budes vo vsetkych oblastoiach mizerny; teraz si mizerny len co sa programovania a narabania s pocitacom tyka... chces byt predsa aspon v niecom lepsi, nie?).



Kdejaký chytrák v diskuzi má potřebu hodnotit nejen téma (záměrně nepíšu článek), ale nejsou mu cizí ani bezvýznamné osobní invektivy vůči autorovi. Doporučuji ti, aby ses nad sebou zamyslel, zacházíš už příliš daleko. Anonymita na internetu opravdu dělá z ubožáků hrdiny, že?

Chci tě upozornit, že jsi již dostatečně mimo téma, takže další komentáře v podobném duchu budou mazány nebo cenzurovány.

w3m   NOVÝ
29. 2. 2008

Reagoval na komentář od uživatele Tom@sQo :
Pche, nepoužíval jsem nikdy linux, ale to, že lidi s podpisem Nenávidím windows,Microsoft apod. kritizuji objektivitu clanku.. to je trochu moc :P

makoss   NOVÝ
2. 3. 2008

hmmm nevidel som este mladeho cloveka, ktory sa venuje ITcku ze by povedal ze Windows je uzasny a Linux je pre pracky... Podla mna je Windows uplne hrozny, nestabilny, virusovy, skaredy, drahy, proste stary dobry (debilny) Mrkvosoft... Linux(ubuntu napriklad): zadarmo, rychly, mensi, krajsi, bezvirusovy, stabilny. A teraz mi hovor ze Win je lepsi :D:D:D:D:D

Zdeny, autor článku   NOVÝ
2. 3. 2008

makoss píše:

Podla mna je Windows uplne hrozny, nestabilny, virusovy, skaredy, drahy



Nestabilní? Je vidět, že nemáš o WIndows XP nebo Vista vůbec ponětí.
Virusový? Ale no tak, bez virů mohu být i na Windows (a ani nemusím mít antivir).
Škaredý? Vzhled bych neřešil, to je subjektivní.
Drahý? To mi nevadí, tobě ano? A navíc, nejnižší rozumná edice je již za pár tisícovek.

Tomas   NOVÝ
2. 3. 2008

Jako clovek co se zivi programovanim nedam na Linux dopustit, jasne ze neni dokonalej stejne jako Windows maji vyhody oproti Linuxu, tak je tomu i naopak.

Linux pouzivam hlavne v praci, protoze pri praci v Linuxu usetrim spousta casu.
Napr. kdyz chci nainstalovat Gimp, napisu: apt-get install gimp <enter> a tim to hasne. To se neda srovnavat s jakokoliv instalaci ve woknech - o nejaky kompilaci nemuze byt vubec rec.

Samozrejme, ze aby to clovek vyuzil, tak s tim musi umet pracovat. Ale to je snad bezna vec. Kdyz si clovek koupi auto tak bere jako samozrejmost, ze se musi nejdriv naucit ridit. Ale u Linuxu si nekteri uzivatele mysli, ze to spusti a budou hned vsechno perfektne umet.

Nigfire   NOVÝ
2. 3. 2008

Týjjo to máš ňákou 486-tku nebo co já mam takovou střední třídu mám ninstalovaných asi 40 GB her a softwaru a mam asi 60GB hudy videí a ostatních blbostí a ještě víc programů co se spouští po startu windows. A windows mi od spuštění pc do stavu kdy komunikuje (už po přihlášení) naběhne za 2 minuty

byF   NOVÝ
3. 3. 2008

Zdeněk Večeřa píše:

makoss píše:

Podla mna je Windows uplne hrozny, nestabilny, virusovy, skaredy, drahy



Nestabilní? Je vidět, že nemáš o WIndows XP nebo Vista vůbec ponětí.
Virusový? Ale no tak, bez virů mohu být i na Windows (a ani nemusím mít antivir).
Škaredý? Vzhled bych neřešil, to je subjektivní.
Drahý? To mi nevadí, tobě ano? A navíc, nejnižší rozumná edice je již za pár tisícovek.



Nestabilní?
Ano, nicméně se to postupně zlepšuje -> včera jsem poprvé viděl BSOD na Vistách, po půl roce užívání. Oproti XP rekord.
Virusové?
Ano, i bez antiviru, stačí odpojit počítač od internetu a nepoužívat výměnná media.
Škaredé?
No, mně se líbí, nicméně Compiz a Enlightement jsou dál než Aero, stejně jako Mac OS X.
Drahé?
Ani ne, "předražené" je mnohem přesnější výraz.

bimbo   NOVÝ
3. 3. 2008

"Potřebuji pracovní nástroj, nikoli hračku, která mě bude okrádat o čas."

Presne toto je dovd, preco robim na linuxe uz 8 rokov a preco som vymazal Win.
Nemam cas sa stale vrtat vo win a doladovat co nefunguje a pada, potrebujem pracovat.
Bezne kancelarske aplikacie plus multimedia plus internetova komunikacia.
A nie som ziadny pubertak, 40 mi bolo uz davnejsie. Preto si cenim svoj cas a nebudem predsa robit na systeme, ktory na svoju reziu pozaduje 60% vykonu stroja.

bimbo   NOVÝ
3. 3. 2008

A si si isty ze to bolo tym opensuse ? Ja by som skor povedal ze to bolo sposobene tym virtualPC nedorobkom. To je vazne sranda, ako ludia dokazu zavadzat !

rmajtan   NOVÝ
4. 3. 2008

Tak ako je popísané v tomto príspevku linux existoval viac rokov dozadu. Dnes to už nie je pravda a situácia sa zlepšuje mesiac od mesiaca. Na linux chýbajú kvalitné aplikácie ale aj to sa poddá. Systém vývoja nie je ideálny mohol by ísť rýchlejšie. Ale príchodom veľkých hráčov do vývoja sa situácia lepší.

rudHas   NOVÝ
4. 3. 2008

Zatial sa to inač ako takto vnimat neda..Samozrejme po každej-"10"- najnovšej distribucii tu je šanca na lepšiu recenziu...Ale asi ani nie..Lebo Vista..

Tomix   NOVÝ
5. 3. 2008

Reagoval na komentář od uživatele Tomas :

Na Win nainstaluju Gimp tím, že zaklepu na jeho setup.exe. Nemusím nic psát. :smile18:

vaclavd   NOVÝ
5. 3. 2008

Tomix píše:

Reagoval na komentář od uživatele Tomas :

Na Win nainstaluju Gimp tím, že zaklepu na jeho setup.exe. Nemusím nic psát. :smile18:



JO? jen kliknout na setup.exe? A kde seženeš setup exe? První si musíš na internetu najít instalátor. Teprve pak kliknout na setup.exe. Pak se proklikat přes několik oken a pak můžeš používat gimp.

A kdo ti zaručí, že používáš poslední verzi Gimpu? Pokud nezkontroluješ přímo na oficiálních stránkách tak to nezjistíš. A windows tě těžko upozorní na novou verzi, opravu ....

Oproti tomu apt-get install gimp <enter> nebo urpmi gimp <enter> je mnohem jednodužší.

A hlídám si tak i aktualizace

Smokie   NOVÝ
5. 3. 2008

Tomix píše:

Reagoval na komentář od uživatele Tomas :

Na Win nainstaluju Gimp tím, že zaklepu na jeho setup.exe. Nemusím nic psát. :smile18:


Instalacia Gimp pod Windows:
1.) 2x klik na prehliadac
2.) napisanie adresy internetovej stranky odkial sa da gimp stiahnut
3.) 1x klik na odkaz pre stiahnutie
4.) Cakanie kym sa stiahne
5.) 2x klik na setup.exe
6.) Preklikavanie sa hromadnou okien
A az teraz sa da Gimp pod windows pouzivat

Instalacia Gimp pod Linuxom
1.) 1x klik na terminal
2.) Napisanie apt-get install gimp
3.) Enter
Cas instalacie: Par sekund, maximalne 10 a Gimp je mozne okamzite pouzivat.

Zdeny, autor článku   NOVÝ
5. 3. 2008

Reagoval na komentář od uživatele Smokie :

Ano, pokud nemá aplikace vlastní systém aktualizací (jako napříkal FF, TB aj), tak je Linux v tomto ohledu skutečně nepřekonatelný :)

radeson   NOVÝ
8. 3. 2008

To je hodne jednoduche napsat clanek o vsech zaporech nejakeho systemu. A uz z toho ze autor na zacatku napsal ze linux nabootoval mozna 5x za rok tak si myslim ze nema opravneni psat takove zvasty. U poloviny odstavcu jsem se musel opravdu smat tomu co vubec nekdo muze napsat. Myslim ze ja kdybych napsal podobny clanek o windows tak by byl asi na 50 stranek. Taky vam nevadi kdyz si ve windwos nainstalujete program a musite 2x restartovat pocitac? Nebo kdyz vam jedna aplikace zatuhne (coz se stava velmi casto) a zatuhne vam cely Explorer?? To pak asi mate radi ty oknynka ukoncit uloha a tento program neodpovida. Chcete novy program? Neni nic lepsiho nez hledani ho a stahovani z internetu. Co treba kdyby tak autor napsal o kladech systemu? Napriklad stabilita, bezpecnost, prizpusobitelnost. Nevim jak je to v openSuse ale v Kubuntu bylo nainstalovani mp3 otazka dvou dialogu. Taky nevim proc by opera nemela byt stabilni. Porad si stezujete ze v linuxu nerozjedete win programy. A ve windowsu rozjedete linux programy?? Na to uz se spoustu uzivatelu neohlizi. Pokud si tedy chcete zaplatit par tisic za windows vista (na ktery navic potrebujete hodne vykonny pocitac) a chcete mit pocitac plny viru, cervu, trojanu a toho balastu ktery se vam za pul roku do pc dostane tak vam asi moc nerozumim. Nejstabilnejsi windows je snad 2000. Nejvetsi problem u linuxu je podle me podpora HW. Ati napriklad vydava i ovladace pro linux ale s ostatnimi vyrobci to neni nic moc. V tomto smeru linux asi nejvice pokulhava. Protoze vyrobci vidi ze linux pouziva cca 5% uzivatelu tak se tim nezabyva aby vydaval ovladace i na linux.

Zdeny, autor článku   NOVÝ
8. 3. 2008

Reagoval na komentář od uživatele radeson :

Díky za komentář.

radeson píše:

A uz z toho ze autor na zacatku napsal ze linux nabootoval mozna 5x za rok tak si myslim ze nema opravneni psat takove zvasty.


Vytrháváte věty z kontextu.

radeson píše:

Taky vam nevadi kdyz si ve windwos nainstalujete program a musite 2x restartovat pocitac?


Restarty jsou u Windows někdy potřeba, ale 2×? Nic se nemá přehánět.. že?

radeson píše:

Nebo kdyz vam jedna aplikace zatuhne (coz se stava velmi casto) a zatuhne vam cely Explorer??


To se vážně často stává? Jsem to nějak nezpozoroval. Že Váš poslední MS systém byl Windows 98?

radeson píše:

Neni nic lepsiho nez hledani ho a stahovani z internetu


Co mají Linuxáři proti hledání? Vždyť veškeré problémy s Linux se řeší googlením, ne? Ale oba víme, že to s tím hledáním softwaru není tak žhavé... a když už člověk hledá, tak aspoň má jistotu, že najde.

radeson píše:

Napriklad stabilita, bezpecnost, prizpusobitelnost.


Souhlasím.

radeson píše:

Taky nevim proc by opera nemela byt stabilni.


To taky nevím... já něco takového psal? Aha, asi myslíte výkon...

radeson píše:

Porad si stezujete ze v linuxu nerozjedete win programy. A ve windowsu rozjedete linux programy?? Na to uz se spoustu uzivatelu neohlizi.


Pokud někdo zkouší Linux, nebude se přece ptát, jestli "Linux" programy jedou pod Windows...

radeson píše:

Pokud si tedy chcete zaplatit par tisic za windows vista (na ktery navic potrebujete hodne vykonny pocitac) a chcete mit pocitac plny viru, cervu, trojanu


Pokud člověk na vše kliká jak blb, stahuje warez a porna, pak by si měl pořídit kvalitní antivir...

radeson píše:

Nejvetsi problem u linuxu je podle me podpora HW.


Souhlasím.

mojmir   NOVÝ
11. 3. 2008

... povesit vas, polovzdelane manazery, na nejblizsi red-black tree a na hlavu nasadit treba cervenej klobouk ;)

10om   NOVÝ
11. 3. 2008

uff to bol clanok => dlho som sa tak nepobavil :smile12:

no commento!

life is too short for reboot :-)

peto   NOVÝ
13. 3. 2008

tak zakomplexovany a nevierihodny clanok som uz davno necital, akoby som cital clanok z readers digest alebo windows newsletter..

silentasflash   NOVÝ
13. 3. 2008

Ja len k Windows VIsta - myslím, že tento OS nie je ešte celkom dobre vyvinutý. Alebo skôr nie je naňho dosť aplikácií, ktoré by fungovali. To hovorím hlavne o ovladačoch. Väčšina, čo som skúšal, bolo dosť, alebo až abnormálne nefunkčných.
Príkladom je ATI Sapphire, kde keď som driver nainštaloval a reštartoval komp, tak už Windows Vista NEFUNGOVAL. A to aj keď som nastavil na všetky aplikácie k driveru, aby boli spustené v režime kompatibilnom s Windows XP. To isté na linux, iba s trochu horšími následkami. Preto neviem či, ale myslím že Windows XP je zatiaľ celkom efektívny. Avšak verím, že postupom času, aj Vista bude viac kompatibilná a nejak sa pretlačí.

silentasflash   NOVÝ
13. 3. 2008

Vrelo vám odporúčam WIndows 3.11. Ten je riadne vivinutý a už dosť dlho existuje. Asi 10 rokov myslím. Viem síce, že už na ňom nikto nepracuje, ale je dobrým východiskom pre užívateľov, čo chcú mať OS zadarmo a od spoločnosti Microsoft™

Waxqilfec 43™   NOVÝ
13. 3. 2008

Poviem, najlepší systém je MS-DOS, alebo ešte lepšie, ak poznáte Assembler. Veď všetky OS vedú pomaly k úpadku, lebo žiaden už nepodporuje to čo by mal. To je ako s C++. Fungoval, skrachoval. Na MS-DOS by sa už možno dalo spomenúť, že nepodporuje vlastne nič. Ale veď to nie je žiaden problém. Je zadarmo!
Prečo by mal byť Linux zlý? Zo všetkého vedie pár východísk. Najlepšie by som sa pozrel na zabezpečenie. Linux - zlé. Windows = Linux /(zlé). Nuž vyzerá to, že to tak nie je, ale ONO TO TAK JE.

Reklama:
Dynamické šifrovanie
nezničiteľné, pracujúce na báze Času (hardvérový kľúč, ktorý má každý počítač)
Nebude sa dať cracknuť, ani nejakým Brute-mode systémov odšifrovať.
Ztiaľ neexistuje, ale je vo vývoji.

Súkromná spoločnosť.

Zdeny, autor článku   NOVÝ
13. 3. 2008

Reagoval na komentář od uživatele silentasflash :

S novým hardwarem již dnes problém není, se starším někdy ano, ale to bylo i s příchodem Windows XP.

lio04   NOVÝ
17. 3. 2008

Autor tohto clanku zjavne ani nema paru co to Linux je, pretoze Linux je jadro a nie operacny system. S tym vymenovavanim aplikacii si snad robis srandu, pretoze ich vymenovat dokaze kazdy, kto nejaku distribuciu pouziva. Nahrada za MS WMP ? Poznas Amarok a Exaile ? Su 10x lepsie ako samotny WMP. Co mas proti Kate editoru ? To, ze je zly uz hovoris asi len z recesie, ze nemas rad Linux. Ved taky Notepad vo Windows nema ani cislovanie riadkov a to uz je co povedat. Ked si neschopny a nechce sa ti kompilovat, tak instaluj cez Synaptic, aj to je moznost. Dalej si spominal to, ze nejaky student nema sice peniaze, ale na distribuciach mu nepojdu hry.. Preco si spojil prave kombinaciu studenta a hier ? Ja hry nehravam vobec, venujem sa zmysluplnejsim veciam (grafika a web) a pritom som student.

No a dovody, preco pouzivat GNU/Linux ?
Bez virusov, zadarmo, stabilny, nove skusenosti (clovek sa aj nauci pisat na klavesnici, pretoze nebude len klikat :) ). Viem, ze sa najde kopec odporcov, ako ty, ale toto co si sem napisal , mi nedalo nereagovat. Hovoris uplne z cesty.

Odomna vsetko, pretoze nikdy nemalo zmysel viest flame na tuto temu. MSak si bude mliet svoje, pretoze je zvyknuty na monopol.

P.S. Jedine v com si mal pravdu, bolo to, ze na Mirandu neexistuje porovnatelna alternativa. Uznavam. Ale staci mi Gajim, pretoze na Jabber Mirandu nepotrebujem. A AOL, ICQ, MSN rozhodne pouzivat nechcem/nebudem.

Anonymní uživatel   NOVÝ
17. 3. 2008

Reagoval na komentář od uživatele lio04 :
Naprosto s tebou souhlasím, dobře si to napsal.

Juraj   NOVÝ
18. 3. 2008

Jede traktor, je to Zetor, jede do hor orat brambor... :-)

Zaujimalo by ma ako smetiarskym autom vyorat zemiaky (brambory). Neda sa to? Potom su asi vsetky smetiarske auta nekvalitne a nedosahuju urovne Zetorov. Vivat Zetor. Kolega je z mesta, toho zemiaky nejako neirituju, tak ten tvrdi, ze Zetory su nahovno, lebo nevedia vyklapat smetiaky, to je ale blbec :D Ved je nad slnko jasnejsie, ze taky Zetor zvlada vynikajuco teren a v blate sa citi ako doma so zemiakmi si lahko poradi a smetiari? Tych jednoducho ignorujem, lebo odpadu sa zbavujem svojim spsobom, Zetor je Zetor...

Sadam   NOVÝ
20. 3. 2008

Vubec nechapu o čem tu melete ? mě kompletní konfigurace fedory 7 trvá asi hodinu a to i s instalací na PC ,kompletní tím myslím ůplně vše co potřebuji a do příští verze fedory potřebivat budu .
Že na linux nejsou kvalitní programy? :-D Kdybych je začal vyjmenovávat tak vám nebude stačit DB ,např na hudbu:
Amarok -dokonlaý přehrávač rychlejší stabilnější než winamp nebo WMP - pro jeho běh je potřeba mít nainstalován XINE- dokonalý přehrávač na všechno zatím jsem nepotkal nic co by nepřehál (tím myslím formát souboru) ,těmito programy mám zabité multimédia, už je nikdy nebuudu muset řešit , není to nádhera? co já si pamatuju na windows , 40 kodeků co jsem musel instit nespočet porogramů pro přehrávání různých formátů.....a navíc polovina z toho nefungovala tak jak měla , ani to nebylo schopny mi říct čím to je ...... FUJ!!!
Linux a práce ? No nevím práce na linuxu je mnohem příjemější než ve windows já osobně dělám hlavně PHP a C ,C++ u PHP mě nejvíce u windows vytáčely konfigurační soubory složek , když jsem na server kopíroval složky takse tam nakopírovalo i tohle svinstvo , ještě nikdy se mi nestalo to aby mi kate nebo gedit zhavaroval ,což jak si pamatuju u windows náhodné zatuhnutí pády aplikace byly v naprostém pořádku takže se občas stávalo že jsme tu samou věc dělal po 3 ,to už mě vážně nebavilo ...
existence wine ? no 90% linuxáků ho používá na hry na hry které neexistují pod linux , a to že wine je špaté ??? to bych taky neřekl podle statistiky má wine lepší výpočetní výkon než windows ,naopak zaostává ve grafickém výkonu

Závěr:windows je pro sadomasochisty co mají hluboko do peněženky a dělá jim dobře nefuknčnost jejich těžce zaplaceného softwere

Sadam   NOVÝ
20. 3. 2008

Reagoval na komentář od uživatele Alex Sedron :
Jo a pravě proto by jsem nechtěl windows,
Linux si pamatuje vše dokonce to kde jste měli nasclolováno v kterém okně atd
no a když to srovnáváme s televizí, televize windows by uměla 1 kanál , a náhodně by se vypínala , občas by obraz ztuhl a museli by steji vytháhnout ze zdi (rodiče si koupili mediacenter s W vista , puvodně to chtěli reklamovat, ale já jsem řekl NE! :-D nacpal jsem tam fedoru 8 vše nakonfiguroval dal tam linuxovy mediacenter ,naučil jsem je rozdíly mezi windows , předvedl jsme jim compiz a už měsím jsme neslyšel slovo problém ,jen samou chválu nad rychlostí stabilitou a univerzálností )

Sipi   NOVÝ
26. 3. 2008

Linux ze nieje pre priemerneho uzivatela?
Tak neviem moja zena je asi potom nejaka zakuklena linuxacka alebo co a doteraz som to nevedel.
Pred pol rokom som jej na notebook nainstalovat Ubuntu 7.04.
Fungovalo vsetko okrem webkamery ktoru som rozchodil po pol hodine googlovania.
Naprosto v pohode sa stroj prihlasi na domacu lanku a DHCP na routri, bez nastavovania bol internet funkcny (Wi-Fi takisto). Instalacia zopar aplikacii co neboli priamo na cd dalsich par minut.
Po dalsej pol hodine vysvetlenia rozdielov medzi win a linuxom sa v pohode prihlasila a pouziva firefox na surfovanie, Thunderbird na maily a Gaim na icq a yahoo.
Nema problem pustit si film cez Mplayer alebo pocuvat mp3 cez Amarok.
Od vtedy nemala ziadne problemy a ja mam o starost menej.
Robim sice v IT 12 rokov ale do vtedy vyhradne vo win. S linuxom som mal vtedy asi tak 3 mesacne skusenosti. Na kazdu otazku na forach som dostal dobre rady (na slusnu otazku,slusna odpoved, drzemu usmrkancovi co v prvej vete napise "linux sux" by som tiez napisal len RTFM) Zatial boli moje skusenosti s Linuxom a s linux komunitou velmi kladne ako stastny pouzivalet dualbootu Win(hry)/Linux(praca a surfovanie) mozem povedat ze prechod na linux nelutujem a urcite ho budem odporucat.

sorg   NOVÝ
31. 3. 2008

Jsem programátor a programuju pod windows. Doma na počítači jsem vyzkoušel několik distribucí linuxu a přišel jsem na to že není o co stát.
1) U každé distribuce jsem strávil hodiny jen abych ho nakonfiguroval aspoň do lehce použitelné formy (U Win nejvíc 30 minut času, asi 3 kliknutí a dva restarty počítače a byly použitelné daleko více než Linux).
2) Když jsem hledal něco na programování se zlou jsem se potázal, super je zabudovaný kompilátor C, ale ten se dá sehnat free i pro windows, ale najít solidní IDE je nemožné, z těch co jsem zkoušel byky všechny daleko horší než Visual studio (sice mě ve VS2008 sere debbuger, ale snad se to utřepe).
A další věci, asi si je dám na web. Vím co bude následovat...
Hromada "argumentů" zastánců Linuxu, kterým se nelíbí, že se někomu nelíbí ten "božský" tučnák.
Ale já chci pracovat, ne 2 týdny ladit systém. OS je pro mně jen prostředek jak se domluvit se strojem (ono to ve skutečnosti ani nic jiného není) a v životě by mě nenapadlo škatulkovat lidi (inteligenci, technické schopnosti, ..) podle toho jaký používají OS. A už vůbec není dobré zakládat si na používání OS světový názor. Malý příklad, mně ty diskuse WinxLinux připadají zhruba něco jako hádání se jestli je lepší značka televizí Thomson, nebo Grundig. Naprosot bezpředmětná diskuse. Ale je zajímavé, že se nejvíce ozývají zastánci Linuxové komunity, když se někdo odváží dotknout jejich boha.
Pro mně je prostě OS jen nástroj, asi jako vrtačka, šroubovák...zbytek si přimyslete.

FuF   NOVÝ
1. 4. 2008

Reagoval na komentář od uživatele sorg :

1) U každé distribuce jsem strávil hodiny jen abych ho nakonfiguroval aspoň do lehce použitelné formy (U Win nejvíc 30 minut času, asi 3 kliknutí a dva restarty počítače a byly použitelné daleko více než Linux).


tak to seš šikovnej... Ubuntu se mi instaluje půl hodiny a to včetně všeho co potřebuju. Ano klikat musím víckrát v instalačním programu jelikož je rozdělen do pěti kroků. Dále jeden klik trvá nainstalování kodeků pro přehrávání mp3. Málem bych zapoměl... 1 restart po nainstalování. Což mi dá dohromady 30 minut instalace (při které můžu s pc normálně pracovat).
Windows XP (98 a 95 popisovat nebudu a k vistám sem se nedostal) - bootování do textového režimu (Ubuntu se instaluje v plnohodnotné grafickém rozhraní a můžu při instalaci dělat cokoliv), následuje celkem blbuvzdorný nástroj na nastavení diskových oddílů -> formátování -> kopírování souborů -> 1.RESTART. Po nakopírování souborů se spustí jakejsi průvodce instalací. Ten se mi taky zdá celkem dobrý, nicméně má se na všechno zeptat hned a ne mě otravovat v průběhu instalace. Po doinstalování následuje 2. RESTART. Od vsunutí instalačního cd do mechaniky až po druhý restart mi to trvá 30 minut... Tzn instalace ubuntu a windows trvá stejně. Nicméně po nainstalování windows musím instalovat dále (základní deska, zvukovka, síťová karta, grafická karta i když na linuxu ovladače na grafickou kartu nemám). To mi zabere 2 restarty a nejméně 20 minut (asi sem lama).

Shrnutí
Ubuntu - instalace 30 minut (bez ovladačů na grafickou kartu uznávám... špatný) 1 restart a maximálně 10 minut na doinstalování veškerého potřebného softwaru) - žádný složitý konfigurování (teda pokud považujete za složité kliknout na nainstalovat)
Windows - instalace 30 minut 2 restarty, instalace ovladačů 20 minut 2 restarty (ano má ovladače na moji grafarnu) a stahování potřebného softwaru.

Udělej si o tom obrázek jaký chceš, ale neříkej mi že Windows ma lepčí instalaci než Ubuntu (říkal si že si vyzkoušel všechny takže aji ubuntu).

sorg   NOVÝ
1. 4. 2008

"Windows - instalace 30 minut 2 restarty, instalace ovladačů 20 minut 2 restarty (ano má ovladače na moji grafarnu) a stahování potřebného softwaru."

Mně Win vždy jakés takés ovladače obsahovaly, novější jsem si mohl, ale nemusel najit na webu. A jelo mi vše. Jen v jednom případě, když jsem instaloval na letitý laptop W2000 místo W98 (novější Win by to neutáhlo) jsem musel shanět ovladače na grafiku. Byl to laptop asi deset let starý.

"Windows XP (98 a 95 popisovat nebudu a k vistám sem se nedostal) - bootování do textového režimu."

Textový režim na instalaci jsem nikde neviděl, ani na W2000 (předchozí verze nevím). Vista se instaluje z grafického režimu. Musím přiznat, že u ty tři kliknutí jsem zažil jenom u Vist. U ostatnich verzí jich bylo víc (do 10). Ale vše je velmi intuitivní.

"Udělej si o tom obrázek jaký chceš, ale neříkej mi že Windows ma lepčí instalaci než Ubuntu (říkal si že si vyzkoušel všechny takže aji ubuntu)."

To že jsem zkoušel všechny distribuce Linuxu to v mém komentáři nikde není. Je tam napsáno několik distribucí linuxu.
To že má Win "lepčí" instalaci než Linux to jsem tam taky nikde nenapsal. Je tam napsáno "U každé distribuce jsem strávil hodiny jen abych ho nakonfiguroval aspoň do lehce použitelné formy". Což je něco jiného. Instalace byla taky pár kliknutí což o to, ale třeba lokalizace byla problém, sice jsem je našel pro snad všechny distribuce, ale vždy byla jen částečná. Já s angličtinou nemám problém, mluvím plynule. Ale většina uživatelů chce lokalizaci hned a celou. Další písnička byla s ovladačema. ale to je na dlouhé povídání. A "aji Ubuntu" jsem nezkoušel, jen Kubuntu.

David Kolibáč   NOVÝ
12. 4. 2008

ROFLWMK!!!

Pozn.: Autor by měl začít psát pro Živě.cz, tam by se se svou objektivitou a se svým vztahem k MS hodil.

David Kolibáč   NOVÝ
12. 4. 2008

ROFLWMK!!!

Pozn.: Autor by měl začít psát pro Živě.cz, tam by se se svou objektivitou a se svým vztahem k MS hodil.

David Kolibáč   NOVÝ
12. 4. 2008

ROFLWMK!!!

Pozn.: Autor by měl začít psát pro Živě.cz, tam by se se svou objektivitou a se svým vztahem k MS hodil.

David Kolibáč   NOVÝ
12. 4. 2008

ROFLWMK!!!

Pozn.: Autor by měl začít psát pro Živě.cz, tam by se se svou objektivitou a se svým vztahem k MS hodil.

Phanosh   NOVÝ
16. 4. 2008

Myslím, že autor tohoto článku má nějaký závažný problém, případně intrapersonální konflikt. Pokud mu ovšem napsání tohoto článku jeho obtíže usnadnilo, budiž mu přáno.

Profil autora je vcelku zřejmý: Je členem stáda uživatelů neschopného a zavirovaného operačního systému, na kterém není zajímavého absolutně nic kromě toho, že je většinový. Pořádné operační systémy zkrátka nezvládl. Nedokázal se vypořádat s chybami mezi židlí a klávesnicí, nedokázal se naučit něco, co někteří prostě mají a co jemu zůstává nedosažitelné, nedokázal se vypořádat se špatnými návyky, které vznikají používáním Windows.

A tak jen závistivě pokukuje a říká si: „No jo, oni tam mají balíčkovací systém, zatímco já musím aktualizovat každou blbost zvlášť. A hele, ono jim to nepadá... Oni tam snad nemají BSOD nebo co? No ale určitě jim tam chybí ty viry, antiviry, spyware, antispyware. No, ale co když jim nechybí...?“

Než se užírat takovými úvahami a psát článek plný lží, je lepší se nad sebou zamyslet, reálně zhodnotit své schopnosti a říct si „tak jo, když na to nemám, jdu od toho“. Vymyslet několik lží o systému, kterému ani za mák nerozumím, a napsat o tom článek, je tak laciné a ubohé, že ubožejší je snad už jen Radek Hulán.

No jo, jenže Radek Hulán je originál. Je to prostě takový jeho folklór, nad kterým se už dnes lidé většinou shovívavě usmějí. Každý ví, že píše lži, a dokonce je to občas i celkem vtipné. Ale tato snaha o jeho napodobení je vskutku velmi trapná.

sorg   NOVÝ
16. 4. 2008

Reagoval na komentář od uživatele Phanosh :
Jsi přesně ten typ člověka o kterém jsem psal výše. Windows není dokonalé, ale to Linux taky není. Pozoruju u tebe velkou zakomplexovanost. Dneska jsou ty distribuce skoro stejně idiot friendly jako win. Chces vir na Linux, neni problem o viiry se zajímám a pár jich ve sbírce mám. Co to je BSOD? To jsem viděl naposledy u Win 98, od té doby to šlape jako hodinky. A víš vůbec čím je BSOD zůsobena? Na Linuxu se může vyskytnout, a vyskytuje se stejný problém jenom se neprojevuje modrou obrazovkou.
On napsal svůj osobní názor na který má právo, dokonce je to v tom článku napsané. Hned nahoře. Já taky nesnáším linux, mě budeš taky lynčovat? Jsi ubohý. Lituju každého člověka, který se s tebou musí bavit.

Phanosh   NOVÝ
16. 4. 2008

No jo, další zakomplexovaný přisluhovač Microsoftu, který nezvládá pořádné operační systémy, musí vzít zavděk zavirovaným omalovánkám a navíc ještě nadává ostatním do idiotů. Jak by taky ne. Když někdo dá Microsoftu jen tak za nic tisíce korun a Microsoft nezajistí ani tak základní věci jako je bezpečnost, spolehlivost a soukromí. To pak člověka žere, že jo?

Tolik k flamewaru, teď to zkusím slušně a popořadě:

1) Linux není dokonalý. Mezi dnešními UNIXovými systémy patří mezi nižší střední třídu. Proto také rád, často a s oblibou používám Solaris či některá BSD. Prakticky kterýkoliv UNIX je ovšem nesrovnatelně lepší než Windows v každém myslitelném ohledu. (Jako bych už slyšel ten křik ohledně aplikací od Adobe, které jsou jen pro MacOS X a Windows. Ale to není chyba systému, že ano... (Kromě toho, ale OS X v podstatě UNIX.)) Windows mají jen jeden použitelný souborový systém, který ničím nevyniká. Linux jich podporuje přinejmenším deset (a umí z nich i bootovat). Windows mají jen jedno nepříliš zdařilé grafické prostředí. Každý UNIX jich má na výběr několik. Windows až do XP nebyly multi-user. To je ráj pro špatné návyky správců (démon pro správu pod Administratorem...) a viry. Windows nemají v základní instalaci pořádný distribuovaný systém souborů (AFS, Coda...), natož aby z něj mohly bootovat... Windows nemají balíčkovací systém a každý z desítek programů musí uživatel vyhledávat a aktualizovat sám. Windows nemohou využívat efektivně hardware, protože se dodávají v jakési univerzální binární podobě. Takhle bych mohl pokračovat ještě půl hodiny, ale nemá to smysl. Když chce někdo bezdůvodně sponzorovat Microsoft, jen ať to dělá! Platí totiž také daně, což je pro náš stát v konečném důsledku dobré. :-D Podobně jako třeba -- nerad to říkám -- kouření.

2) Možná jsou některé distribuce idiot-friendly, ale já takové nepoužívám. Chci vědět, co dělám. Uživatel, který neví, co dělá, nemá u počítače co pohledávat.

3) Vím velmi dobře, co je BSOD, díky za optání. Viděl jsem ji vskutku mnohokrát. K tomu lze dodat jediné: uptime systému nesmí být omezen ničím jiným než životností hardware. Je-li životnost hardware 5 let, (dosažitelný) uptime musí být taktéž 5 let. Tohle Windows nesplňují. U Windows NT se s oblibou objevovaly BSOD při vypalování CD přes SCSI (v době, kdy jedno CD stálo 500 Kč). Abych nechodil tak daleko do historie, pobavil mě jeden týpek s notebookem, který spustil Windows Vista, začal uvádět do provozu Wifi... A hoplá! BSOD. Nic naplat, restartoval to, zase začal konfigurovat WiFi... Hoplá! Ajéje. Musel to vzdát. A netvrdil náhodou Microsoft, že drivery u Windows Vista už používají pouze VAS a nemohou tedy poškodit kernel???

4) K těm virům: Je vidět, že nemáš tušení, o čem tady mluvíš. Takže si zapiš důležitou poučku: Jediný systém, pro který existují viry, jsou Windows. Pro žádný UNIX viry nikdy neexistovaly. Pro dobrý systém není technicky možné napsat virus, který by se dokázal šířit. Jmenuj jediný virus pro Solaris nebo Linux! Dej sem odkaz na oficiální zprávy o něm. :-D Pak se můžeme bavit dál. Tak se pochlub tou sbírkou, experte, napiš konkrétní fakta: kdy, kde, jaké byly škody... Všechny klíčové servery na světě, na kterých stojí Internet, banky, DNS a vůbec celá naše ekonomika, běží na UNIXech. Kdyby bylo byť jen trochu možné vytvořit virus pro některý UNIX, už by dávno existoval. Protože počítače běžných uživatelů, kterým se dá z konta vybrat pár tisíc, než bude překročen limit, nestojí za námahu a investice. jedině napadení firem a větších serverů se vyplatí. Proč tedy ještě není žádný virus aspoň pro jeden UNIX? No jo, prostě není. :-D

5) Ano, třeba i na Linuxu může dojít k selhání. Kupodivu za posledních 95 dní, což je doba, po kterou běží některé z mých strojů od poslední aktualizace kernelu, k žádnému selhání nedošlo. Je to náhoda? Možná. :-D Možná i těch předcházejících 400 dní byla náhoda. :-D

6) On napsal svůj názor, na který má právo. Já jsem také napsal svůj názor, na který mám právo. Tak v čem je vlastně problém?

7) Urážky v poslední větě budu ignorovat, protože jsem na ně reagoval hned v úvodu. Že nesnášíš Linux, to jistě nikomu nevadí. Já ho taky nemám příliš v oblibě. Horší ovšem je, že znáš jen jediný operační systém, ve kterém zvládáš klikání myší, a myslíš si, že máš díky tomu patent na rozum. To je poněkud směšné. Kdybys o Linuxu něco věděl a objektivně popsal jeho nedostatky, nenamítal bych vůbec nic. Totéž platí pro Solaris, FreeBSD, OpenBSD (nejbepečnější OS na světě) a tak dále. Protože ale znáš jen ty ubohé Windows, které vlastně člověk nemůže pořádně znát, ježto jsou closed-source, těžko můžeš vést rozumnou diskusi na toto téma.

Omlouvám se za velmi příkrou reakci, ale prostě nesnáším výroky typu „jak to, že někdo používá něco, co já neumím, a jak to, že mu to funguje???“.

FuF   NOVÝ
21. 4. 2008

Reagoval na komentář od uživatele Phanosh :
Nevím jestli sou to vylozeně viry ale kód napsaný v bashi a puštěn pod rootem může nadělat hafo velkou paseku. Stejně jako linuxák začátečník pod rootem. Ale koho by taky napadlo to poštět aniž by věděl co přesně dělá.
to Sorg: ty tady píšeš že většina linuxů je idiot friendly s čímž naprosto souhlasím. Ale v tom případě (nechci se nikoho dotknout) je tu hodně lidí na horší úrovni než idiot

Anonymní uživatel   NOVÝ
21. 4. 2008

Text tohoto komentáře byl vymazán, jelikož porušoval pravidla diskuze na Programujte.
(Téma komentáře mimo téma stanovené článkem, nevhodné chování nebo nevyžádaná reklama).

Anonymní uživatel   NOVÝ
21. 4. 2008

Anonymní uživatel píše:

Lukáš Churý (šéfredaktor) píše:

A proč nechci přejít na Linux? Proč ano? Co mi tu chybí? V rámci MSDNAA mám navíc produkty MS zdarma.



Sám se redaktor dostal - tohle je na BSA.



Tak je to tedy jinak - panu šéfredaktorovi se omlouvám, protože to není pravda. Po menší konzultaci s ním jsem se dozvěděl informace, které jsem neměl. nevydělává si na tom počítači, má pracovní notebook a nepobírá jako šéfredaktor žádné peníze, takže největší hlupák jsem já a čestně to přiznávám :D

Příště se budu víc ptát, než budu napadat...je ovšem pravda že tento agresivní thread mě k tomu doslova vyzýval.

Ještě menší poznámka:
U windows počítejte s licencemi: systém - 5-10 tisíc (podle potřeb - neberu v úvahu licence OEM), antivir - cca 2000-3000/rok (pro prac. účely). firewall (podle produktu). Total commander (1000kč), nějaký slušný přehrávač (cca 1000kč). icq pro komerční účely neexistuje (musí se zakoupit licence na AOL messanger).

Po tomhle seznamu už mi tak skvělé ty windowsy nepříjdou :-)

Zdeny, autor článku   NOVÝ
22. 4. 2008

Anonymní uživatel píše:

U windows počítejte s licencemi: systém - 5-10 tisíc (podle potřeb - neberu v úvahu licence OEM), antivir - cca 2000-3000/rok (pro prac. účely). firewall (podle produktu). Total commander (1000kč), nějaký slušný přehrávač (cca 1000kč). icq pro komerční účely neexistuje (musí se zakoupit licence na AOL messanger).

Po tomhle seznamu už mi tak skvělé ty windowsy nepříjdou :-)



Neviděl bych to tak černě.

- OS... není mnoho důvodů k zakoupení neOEM, takže s čistým svědomím se dá sáhnout po klasické OEM distribuci
- antivir... NOD32 stojí necelých 1 200 Kč / rok (nebo 1 800 Kč / 2 roky)
- firewall... opět kolem 1 100 Kč (např. Outpost v licenci na 2 roky)
- slušný přehrávač... otázkou je, co je slušný přehrávač :) S balíkem Nera dostanete kromě luxusního vypalovacího programu (o čem se Linuxu ani nezdá) i kvalitní přehrávače multimédií

S TC souhlasím, no a ICQ... není problém sáhnout po MSN nebo Jabberu (samozřejmě v podání Google Talk).

Pokud půjdeme ještě trochu dál, tak pro krabicovou verzi OS není prakticky žádný důvod a antivir můžeme úplně vypustit....

Phanosh   NOVÝ
24. 4. 2008

Takže tohle je:
a) vtip.
b) nějaké nedorozumění.
c) výkřik po kalbě.

Pro jistotu kompletní ceník, aby bylo ve věcech jasno:

- OS: ZDARMA. Źádné OEM/neOEM, business/nebusiness, žádné placené viry.
- antivir: 0 Kč na neomezenou dobu.
- firewall: 0 Kč na neomezenou dobu.
- antispyware: 0 Kč na neomezenou dobu.
- slušný přehrávač - Amarok, Kaffeine, ... : 0 Kč na neomezenou dobu.
- luxusní vypalovací program, o kterém se Windows ani nesnilo - K3B: 0 Kč na neomezenou dobu.
- ICQ, Jabber, MSN, AIM, GoogleTalk - Ekiga, Pidgin, Kopete, ... : 0 Kč na neomezenou dobu.

Sečteno a podtrženo: 0 Kč.
Windows nabízejí horší souborový systém (navíc jen jeden), horší podporu všech druhů sítí, horší (resp vůbec žádnou) správu software, horší grafické prostředí, horší v podstatě všechno. Takže za pouhou podporu virů a spyware by měl uživatel zaplatit nějaké 2000 Kč??? Ne, děkuji. Já nechci trabanta za tisíce korun. Já má radši rolls-royce, který je zadarmo.

Fajn   NOVÝ
26. 4. 2008

Ak by v nejakej debate nebol link, tak toto "nezaujaté" porovnanie, by nikdy nerozšírilo môj duševný obzor.
Autorovi sa, pravdepodobne rozšíril finančný bonud od fy M$.

Anonymní uživatel   NOVÝ
27. 4. 2008

Reagoval na komentář od uživatele Zdeněk Večeřa :
kdyz ste psal ze nero je vypalovaci program o kterem linuxu ani nezda, tak jste hledal jesli nejaky existuje nebo jste to placl jenom z fleku? A co myslite tim "luxusni vypalovaci program"?
Podle me je k3b vic nez uspokojivy. Sice jsem ho uz dlouho nepouzil protoze mam gnome a nechce se mi instalovat qt aplikace ale aji GnomeBaker ci Brasero Disk Burning jsou v pohode. A vypalovaci program je nejspis od slova vypalovat, tedy zapisovat data na cd ci dvd ci brdisk. Nepoterbuju aby umel prehravat. I kdyz je to pekne kdyz to umi od kazdyho neco.

Amigapower   NOVÝ
28. 4. 2008

Piš dál takový věci, je to nejlepší cesta jak ze sebe udělat ještě většího vola. Fakt jsem se výborně pobavil. Kolik ti je? 12? :smile5:

pavel   NOVÝ
28. 4. 2008

Díky za článek, už jsem se dlouho tak nezasmál....
Měl bych námět na příště: Proč nemám rád OpenOffice?

Michal Kubeček   NOVÝ
28. 4. 2008

Byl to velmi poučný článek. Poučení zní: nepište články o věcech, kterým vůbec nerozumíte, vyhnete se tak veřejnému ztrapnění. Výmluva "je to glosa" to nezachrání. Výraz glosa totiž neznamená "může to být plné nepravd a zavádějících tvrzení", jak se patrně autor podle závěrečné doušky domnívá. Ale jinak je to šikovná věc, ta poznámka; každý, kdo by si snad drze dovolil s něčím nesouhlasit, je předem dehonestován a zesměšněn.

Kyo   NOVÝ
28. 4. 2008

Reagoval na komentář od uživatele sorg :

Myslím, že to je věc preferencí. Někteří lidé nemájí rigidní IDE rádi. Přičemž "rigidní IDE" zde definuji jako takové IDE, které nebude spolupracovat s jazykem, který používám (v mém případe Gauche), aniž bych si pro něj musel napsat a odladit složitý kompilovaný plugin. Visual Studio je určitě skvělé, ovšem jen do doby, než začnete mít speciální nároky. (BTW, to mi připomíná, že v Express verzi Visual Studia je licencí *zakázané* používat pluginy. Vývojář jednoho pluginu na to snad dojel i tahanicemi s MS.)

Berte to tak, že pokud čekáte hojnost integrovaných mamutích postředí, tak to v Linuxu nenajdete. Linux je unix-like systém a tudíž je v něm zvykem používat aplikace, které jsou ochotné navzájem spolupracovat. Mně v tomto směru bohatě vyhovuje Emacs, u kterého je navíc propojení s čímkoliv podstatně jednodušší, než v případě kompilovaných prostředí s mamutími SDK typu VS, Eclipse a podobně. Já bych si zase nikdy nezvykl na ně.

Komin   NOVÝ
28. 4. 2008

DOS, W95, XP... pamatuju, když jsem přivez PC z W95 a nešla myš... to byly starosti :) (Skoro jako když jsem zkoušel RH4). Pracoval s OpenBSD, FreeBSD, Debianem, Redhatem... Čím novější, tím míň problémů. Přítelkyně chtěla nějakej linux - poslal jsem jí odkud stáhnout instalaci Fedory 6, stahla, vypálila. Pak jsem zavolal, nechci čekat celou instalaci, vlož tam první CD nabootuje to, po spuštění přepneš instalaci do češtiny a klikneš na instalace Desktopu. Přijedu za hodinu, a protože Karneval už měl DHCP, tak surfovala. Dneska je smutná, že má v práci Windows (XP) - zdržujou jí od práce, protože musí všechno vyklikávat myší :), než přiteče osobní profil ze serveru tak to trvá i patnáct minut, není tam MySQL, grep cat, tac, tex, a tak... (naštěstí existujou UnixUtils). Jinak nechápu co pořád máte s přeinstalací Windows, pády či viry. Nainstaluju, pracuju, surfuju (ne v IE), stahuju poštu (ne Outlookem), a když instaluju tak jen to co potřebuju... Stejně tak ve Fedoře, nainstaluju, pracuju, tam je výhoda, že téměř nic není nutné shánět, stačí "yum install program_co_potřebuju", případně statická binárka (pravda, i když jsem jednou musel kompilovat exotický soft).

michal   NOVÝ
28. 4. 2008

muzes nam dat link na to forum?

michal   NOVÝ
28. 4. 2008

citace: Přes rok mám dual boot, ale kolikrát jsem jej použil? Jestli 5×, tak je to moc.

michal   NOVÝ
28. 4. 2008

Reagoval na komentář od uživatele Mikimana :
PRO/E je urcite dobrej cad, ale na CATIAi nema. ta spouste lidem na linuxu chybi.

Douglish   NOVÝ
29. 4. 2008

Ono, casto se stava to, ze profesionalove (hudebni, grafici atd) pouzivaji jen par aplikaci a je jim jedno, co pod tim bezi, takze kdyby takove aplikace bezely na linuxu, tak jej pouzivaji a je jim to jedno. Kazdopadne, co se tyce grafiky, myslim si, ze Linux a ani Windows nemaji na Mac OS X.

Douglish   NOVÝ
29. 4. 2008

Stejny clanek, jako tento, muzu napsat o Windows. GNU/Linux pouzivam jiz 4. rokem a musim rict, ze prace s MS Windows je pro me docela neprijemna, nastesti posledni dobou uz neni tak potreba jako drive, jelikoz je videt zkvalitneni software pro Linux. V cem aplikace na linuxu pokulhavaji je privetivost aplikaci pro upravu videa. Kazdopadne google vrazi nemale castky do vyvoje Open Source a soustredi se i na wine. Coz me privadi k te casti, ze autor pise o "kradeni aplikaci z windows". Neni to kradeni, ale proste je pravda, ze nektere aplikace pro Windows jsou opravdu kvalitni, odzkousene a jejich portace do nativniho prostredi by byla zbytecna, kdyz ve wine proste funguji.

Co se tyce uzivatelske privetivosti. Kazda verze windows ma docela ve znacne mire prekopane uzivatelske rozhrani, zmeni ovladaci panely a dalsi. Proc uzivatelum menit neco, na co jsou zvykli?
Navic .. nemate uplnou kontrolu nad tim, co a jak muzete zmenit, coz na Linuxu az tak neplati, jelikoz tam v kazdou chvili muzete vedet, co system dela a proc to dela. Tedy za predpokladu, ze vite kde hledat, coz neni pripad obycejneho uzivatele (nebrat jako ukrazku, prosim).

Windows 2000 byly relativne fajn, XP se jeste daly a dalo se tam nejak rict, ze pro uzivatele ty systemy tak nejak jsou. Ovsem s nastupem Vist si troufam rici, ze aktualni distribuce GNU/Linuxu, napriklad Ubuntu 8.04, jsou na tom ted o dost lepe nez Visty.

Kdyz opomineme takove ty ojete argumenty typu, windows jsou jen system bez aplikaci, v distibuci linuxu mate vsechno, je zadarmo atd, tak hlavni vyhodou Linuxu je opravdu ta uzasny management systemu. Pouzivate proste to, co chcete a jak vy chcete, ne to, jak si to nejaka firma preje.

Ostatne za dost problemu s obecne pocitacem, at uz na nem bezi Linux, Mac OS nebo Windows, muze uzivatel. Proto by se mely zavest ridicaky na pocitac, stejne jako na auto, protoze svym promiskuitnim a nekdy az idiotskym chovanim nekterych uzivatelu davaji moznost vzniku problemum, minimalne spam a podobne.

Zdeny, autor článku   NOVÝ
29. 4. 2008

Reagoval na komentář od uživatele Douglish :

Díky za rozumný komentář.

V3lbloud   NOVÝ
30. 4. 2008

Bavis me, fakt ze jo, lepsi uz je jenom Hulan :-D

Tony   NOVÝ
8. 5. 2008

Docela jsem se pobavil, ale na tento server takoveto flame snad nepatri co ? Mate jiny nazor ? Je zajimave jak je Open Source popularni kdyz ma tak zanedbatelny podil na trhu. Proc ma misro$oft z nej takovy strach - protoze jej nemuze koupit. GNU/Linux pouzivaji ti co jej CHTEJI pouzivat a ne ti co MUSEJI pouzivat windows. GNU/Linux nikoho nenuti k pouzivani. Tak co tady resite. Autor ktery toto tema zde nahodil je naprosto stupidni. Nic proti ale ja i ostatni navstevnici tohoto webu bychom uvitaly konstruktivni clanky na tema programovani a to v jakekoli oblasti a na jakoukoli platformu. Jenze je zde problem v tom ze malokdo si bude cist odborne clanky zacimco na flame si smlsne kdejaky pitomec a autorovi se pocitaji pristupy na jeho clanky cimz se stava oblibeny ac pise totalni stupidnosti. Zkratka na odborny porad v televizi se bude divat malo lidi a proto se nedavaji zato humus typu telenovela jede porat pac se na ne diva velka cast naroda a proto se toci ......


LIDE PROBOHA PROBUDTE SE A PRESTANTE ZRAT SRACKY NA NETU I V TELEVIZI

petrl   NOVÝ
2. 6. 2008

Fakt pěkný článek, Linux taky nemám rád. Prostě mi nesedl,ikdyž na PHP je to suprové prostředí.

Proč ale si na PC a server dávat něco jako Linux když tu máme kvalitní OS jako Windows Vista a Windows Server 2008? Sice se za to platí, ale mám jistotu stability, výkonu a bezpečí. Nezlobte se na mě to u Linuxu nemám...

Anonymní uživatel   NOVÝ
8. 6. 2008

Autor článku mne pobavil. Další komu microsoft nacpe až pod nos super systém- jo a určitě zdarma s možností komunitního vývoje další verze co.... A ty kecy o kompilaci? V suse? tak pokud ne suse tak mandriva ne? Neexistujou snad balíčky ve formátu rpm? Já když jsem s linuxem začínal, dokázal jsem ho naplno zprovoznit bez jakýchkoli znalostí pomocí rad z chatu za jeden den. Škoda slov pro někoho kdo o linuxu ví jen to, že mu nešlo něco přehrát......(je lepší říct nejde- ale spíš je to NEUMÍM)

Anonymní uživatel   NOVÝ
9. 6. 2008

Reagoval na komentář od uživatele Petr Láslo :
ano... proc si na pc davat neco co jede stabilne a pozadavky na to sou minimalni kdyz si tam muzete dat operacni system jako Windows Cista nebo Windows Server 2008. Samozrejme zbytecnst. Take je lepsi si na slabe pocitace davat Windows. Mam doma PII s 64MB RAM a delam si na tom webove stranky (pouzivam PHPp a MySQL). On je lepsi si tam dat Windows (Vista ne, XP jede ale pomalu, 2000 stejny jako XP a bohuzel u 98 ani 95 sem nejak nerozchdil pripojeni k siti ani apache), nez si tam nainstalovat debian, nejaky setrny graficky prostredi (ne ze bych ho poterboval) prehravac a server. Kdyz sem tam kdysi mel Win98 tak sem tam proste pisnicky neprehral a kdyz jo tak tam neso delat nic jinyho. Ted si zvesela programuju posloucham pisnicky a pocitac se porad nejak flaka. Nebudete tomu verit (linuxaci mozna jo) ale nemam nikdy zabrany vic jak 60% RAM a 68% CPU. Zkuste to na Windws Vista. Ale mate pravdu. Linux je opravdu na houby. Kde by svet byl kdyby pocitace jely rychle spolehlive a bezpecne.
Tot muj subjektivni nazor

Japo   NOVÝ
7. 7. 2008

Musím souhlasit s autorem článku, Linux jsem taky párkrát zkoušel a vždycky to přineslo jen problémy. Nejprve (asi začátkem roku 2007) se mi ho podařilo v pohodě nainstalovat, jenže pak jsem se chtěl připojit k internetu a nešlo. Nebyly ovladače na modem. To znamenalo nabootovat do Windows a začít prohledávat fóra, což zabralo několik hodin a pak mě to přestalo bavit. Fakt super.

Asi za rok jsem se ho snažil nainstalovat znovu a tentokrát na mě čekalo nepříjemné překvapení v podobě nefungujících Windows XP (nenašlo to nějakou knihovnu). Tak to fakt ne! Pokud mi instalace Linuxu zboří Windows, tak to je prostě špatný. Tož přeinstalovat jsem Windows a pro změnu nefungoval Linux, což už mě ale tak nesralo (respektive, instalace Windows nezapříčinila nefungování Linuxu, ale změnila bootování, takže Linux se spustil jenom do příkazové řádky a nešlo žádným příkazem nastartovat grafické prostředí). Opět sraní na dva dny a akorát znechucení.

Dokud nebudu mít jistotu, že se mi něco z toho nestane znova, do Linuxu nejdu. A tuto jistotu rozhodně nemám.

PS: ještě pár poznámek k Windows, pro uživatele, kteří naposledy zjevně viděli verzi z roku 98:
již není třeba reinstalace každý půlrok, ani rok, mě běží XP už dobrý 4 roky jen s jednou reinstalací, která byla způsobená Linuxem. Občas se pročistí registry a defragmentuje disk a je to v poho. A argument, že Windows jsou samé viry, je s pořádným antivirem taky zcestný. Prostě klídek a pohoda, žádný stres, jako jsem zažil s Linuxem.

Anicka T.   NOVÝ
18. 7. 2008

... docela by me zajimalo, jestli autorovi nevadi u Windows nutnost mit antivirak, antispy/mal/ad-ware program, dale pekne "mastny" aplikace jako Nero, Photoshop(!) anebo AutoCAD ci ArchiCAD ... taky by me jeste zajimalo, jak moc rad autor clanku cisti bordel v registrech Windows? (Asi rad, kdyz ma Windows), a take nelogicke cleneni disku na C:/ , Dokumenty atd., samozrejme system deravej jak cednik (proto tzv. "zaplaty" ve forme skoku nez postupneho vyvoje) atd. ....

Zdeny, autor článku   NOVÝ
18. 7. 2008

Anicka T. píše:

... docela by me zajimalo, jestli autorovi nevadi u Windows nutnost mit antivirak, antispy/mal/ad-ware program


Nevadí, například antivir nepotřebuji, nemám. Stačí mi firewall.

... pekne "mastny" aplikace jako Nero, Photoshop(!) anebo AutoCAD ci ArchiCAD


Opravdu je Nero jediný vypalovací program?
Photoshop nepotřebuji, nejsem grafik, AutoCAD to stejné... pokud bych je potřeboval, stejně bych na Linux přejít nemohl.

Zbytek ponechám bez komentáře :)

Vykook   NOVÝ
20. 8. 2008

Autor je vskutku politovanihodny hlupak.

Tom   NOVÝ
21. 8. 2008

Pěkný článek. Mám skoro stejné zkušenosti s linuxem jako autor. Momentálně používam Vistu a Ubuntu ve vmware kdyz musím programovat něco pro linux. JInak pěknej flame pod článkem obdivuju autora že vydržel slušně argumentovat s těma linux fanatikama.

Jiri   NOVÝ
22. 8. 2008

Rozhodne a v plne mire souhlasim s napsanym clankem. Mel jsem na notebooku linux. Kubuntu... jeste par dni a notebook bych s radosti prohodil oknem, ponevadz balickovaci system je na h.... pro cloveka, ktery tomu nerozumi. nebo spis rozumet nechci. kvalitni prostredi MS Office tam nejde, alternativa openoff... jeden velky shi.. Ja chci pracovat a ne se nervovat... Linux je podle me fakt na dve veci... na ho... a na nic

Aysshn   NOVÝ
22. 8. 2008

Reagoval na komentář od uživatele Anicka T. :
Nelogické členění disku??? Já teda nejsem žádný odborník na Linuxi, ale když se mi podařilo jednou dostat se přes instalaci Kubuntu, vybaflo na mě cosi podivného, na co jsem dlouho podezřívavě koukal. Pro sebe jsem si jenom řekl "RTFM", ale pak jsem se na to vykašlal a tučňáka jsem rychle z disku zformátoval :)

Matko   NOVÝ
9. 9. 2008

Ludia nie su socki a su ochotni zaplatit 2000sk za kvalitny software a nie zabijat cas s Linuxom. Nemam rad diskusie typu Linux VS Windows.........Myslim si ze ludia sami zvolili vitaza.

FuF   NOVÝ
9. 9. 2008

mám s windowsy stejné zkušenosti jako autor s linuxem

xixo   NOVÝ
11. 9. 2008

no majster AUTOR
perfektne objektývny článok
mam Vistu 64b od kedy ho začali predáva,ťchabo som si myslel aký pokrok to bude,nie je
už som 2x preinštalovaval,ak niečo inštalujem asi zo 5 otázok je tam stále,vela veci nefunguje,podpora 64b je na bode NULA,problemy z grafickou kartou su tiež,pripojim projektor a väčšinou musim použit CTRL+SHIFT+ESC a surovo zasekutý program vypnuť a potom tie debilne otázky a odpovede na vyriešenie problemu ktore aj tak nič nevyriešia,skor su ako nejaka kontrola z vonka,IE7 a už aj IE8 - keby som nemal 4G pamäte asi sa ani nerozbehne,ta grafika smiešna kopia MAC OS.Ešte štastie že ju (VISTU) mam zadara
GREENIE mam na starom kompe a zatial som nemal žiadny problema
a už je aj na new PC.

Zdeny, autor článku   NOVÝ
12. 9. 2008

Reagoval na komentář od uživatele xixo :

Velice smutné, že máte s Vistami takové trápení. Moc dobře ale nechápu, proč je tedy používáte?? Divím se, že si raději nenainstalujete libovolné distro, které by bylo 1000× lepší, než Visty, že? :))

xixo   NOVÝ
12. 9. 2008

Reagoval na komentář od uživatele Zdeněk Večeřa :
autor nepochopil že to bolo na skušku ta VISTA a zadara ale neva programuj dalej a teš sa zo svojho članku,VISTA išla dneska do p..e ! A nepomohlo mi ani VISTA service pack 1. maš??? treba lebo inač je derava ako sito.
a smutne je to,že človek čo si vraví programator napíše takýto članok

dalej sa už nebudem vyjadrovať,pre teba by bol určite MAC OS ešte horší ako linux verzie.
Ty určite povieš na iPhone,že je to blbý telefon lebo je to Apple produkt a neda sa na neho nič nahrať,že??? xexe xexe xexe

xixo   NOVÝ
12. 9. 2008

Reagoval na komentář od uživatele Zdeněk Večeřa :
* Linux sa hodí tak na server ako aj na desktop pre bežného používateľa, ktorý môže pracovať s kancelárskymi balíkmi, grafikou, multimédiami, internetom či synchronizovať úlohy s Palm a PocketPC.
* Linux je určený používateľom, ktorí požaduju stabilný, rýchly, bezpečný, graficky a užívateľsky prívetivý a plne prispôsobiteľný operačný systém
* Linux je alternatíva za nezmysluplné míňanie peňazí za komerčný softvér
* Linux je určený pre ľudí požadujúcich slobodu, ktorí nechcú, aby sa nazývali zlodejmi, ak zdieľajú svoj softvér s priateľmi alebo ho upravujú podľa vlastných potrieb.


A pre koho Linux nie je určený?

* Pre tých, ktorí sa odmietajú naučiť čokoľvek nové, ktorí očakávajú od Linuxu, že sa Linux prispôsobí im a nie oni jemu
* Pre tých, ktorí využívajú PC ako PlayStation :)

Zdeny, autor článku   NOVÝ
12. 9. 2008

Reagoval na komentář od uživatele xixo :

Neměj starost, SP1 samozřejmě mám. Bez něj by bylo v dnešní době fungování na Windows Vista nesmyslné.

Já někde něco psal o MAC OS X? Trochu se v tom motáš :))

"* Linux je určený používateľom, ktorí požaduju stabilný, rýchly, bezpečný, graficky a užívateľsky prívetivý a plne prispôsobiteľný operačný systém"

KDE je stabilní? Vždyť tomu ani sám nevěříš. Mno, nic, hodně zdaru. Užívej svobody a volnosti :))

FuF   NOVÝ
23. 9. 2008

Reagoval na komentář od uživatele Zdeněk Večeřa :
vite ono existuje vic grafickych prostredi nez je KDE. Chapu ze pro nektere uzivatele Windows je to tezke pochopit ale svoboda volby na linuxu opravdu je. A jeli kdyz se rekne linux tak si vy vybavite pouze KDE tak nemate co psat takovejto clanek

Zdeny, autor článku   NOVÝ
23. 9. 2008

Reagoval na komentář od uživatele FuF :

Svoboda volby ještě neznamená "kvalitu". Má smysl používat desktopové prostředí, které používá minorita z minority? Samozřejmě to smysl nemá. Když Linux na desktop, tak GNOME nebo KDE.

Btw, v čem je ta svoboda linuxu pro Vás tak důležitá? Není lepší svoboda volby ze šíroké škály programů a hardwaru?

FuF   NOVÝ
24. 9. 2008

Zdeněk Večeřa píše:

Reagoval na komentář od uživatele FuF :

Svoboda volby ještě neznamená "kvalitu". Má smysl používat desktopové prostředí, které používá minorita z minority? Samozřejmě to smysl nemá. Když Linux na desktop, tak GNOME nebo KDE.

Btw, v čem je ta svoboda linuxu pro Vás tak důležitá? Není lepší svoboda volby ze šíroké škály programů a hardwaru?


Co treba XFCE? co fluxbox ci enlightenment?
A co myslite tou kvalitou? Podle me je kvalita linuxovych aplikaci vic nez dostacujuci. A lepsi je kvalita nez kvantita. Samozrejme s tim hardwarem mate pravdu, ale az tak zli to neni

Zdeny, autor článku   NOVÝ
24. 9. 2008

Reagoval na komentář od uživatele FuF :

Lepší je kvalita než kvantita, proto bych se spokojil s jedním desktopovým prostředím, které by bylo obstojné a kvalitní. Nemohu si pomoci, i když jde vzhled upravit, Fluxbox i po úpravách bude vypadat jako obarvený Windows 3.11. To mám dnes použávat?

Neočekávám omalovánky, tím nejsou ani Windows Vista, ale očekávám pohodlné a přehledné prostředí, které působí příjemně. Aero mi proto plně vyhovuje. Nic více, nic méně. (osobní vkus). I KDE 4.1 nevypadá špatně, ale stále to je dost nevyladěná verze. Navíc na můj vkus moc plastické a barevné.

Kvalitní aplikace jsou portovány na Windows, nemám důvod přecházet na Linux, abych byl omezován hardwarem (situace se lepší, ale stále problémy existují). Osobně nevidím svobodu v tom, že mohu vybírat z více desktopových prostředí, nebo že je OS zdarma.

ruddy   NOVÝ
29. 11. 2008

Výborný článek který je nadčasový.Mám stejné zkušenosti a od roku 2004 se toho v Linuxu nic moc nezměnilo. Stále stupidní repozitáře,řešení závislostí,neaktuální verze software.
Mít Linux znamená ochudit se o používání nových telefonů, fotáků,skenrů atd.To je tedy ta svobodná volba.
Kdo chce používat Linux musí být v podstatě masochista.

ruddy   NOVÝ
29. 11. 2008

Výborný článek který je nadčasový.Mám stejné zkušenosti a od roku 2004 se toho v Linuxu nic moc nezměnilo. Stále stupidní repozitáře,řešení závislostí,neaktuální verze software.
Mít Linux znamená ochudit se o používání nových telefonů, fotáků,skenrů atd.To je tedy ta svobodná volba.
Kdo chce používat Linux musí být v podstatě masochista.

ruddy   NOVÝ
29. 11. 2008

Výborný článek který je nadčasový.Mám stejné zkušenosti a od roku 2004 se toho v Linuxu nic moc nezměnilo. Stále stupidní repozitáře,řešení závislostí,neaktuální verze software.
Mít Linux znamená ochudit se o používání nových telefonů, fotáků,skenrů atd.To je tedy ta svobodná volba.
Kdo chce používat Linux musí být v podstatě masochista.

Data   NOVÝ
4. 12. 2008

Tento clanek postrada jakoukoli informaci, jsou to pouze tlachy na urovni marketingu a reklamy. Bezducha snuska autorovych arogantnich dojmu (pokud tomu nerozumim ja tak tomu urcite nerozumi nikdo).

Jak se autor opovazuje kritizovat neco, k jehoz vyvoji neprispel? Linux má neomezené možnosti, protože je open a kazdy muze prispet k vylepseni funkcnosti. Neprispeju-li muzu akorat drzet pusu. Na vyvoj windows prispivame a co z toho mame? Omezene moznosti a pokud chceme neco, co opravdu dobre funguje vracime se na pudu open software, ktery ve vetsine pripadu neresi do jakeho systemu patri. Kdo by si koupil COREL na domaci obcasnou praci, kdyz si muze nainstalovat GIMP + INKSCAPE?

Jak se nekdo opovazuje kritizovat neco cemu nerozumi. Nenasel jste vhodnou aplikaci? Neumite hledat. To ze je na kazdy problem vice jak jedno reseni je pro omezeneho uzivatele jiste stresujici, navic si omezeny uzivatel neda poradit a umi jen kritizovat cizi praci.

Linux na Vas nikdy nevychli hlasku "v tomto typu operacniho systemu toto nelze. Proc bychom Vam to meli dovolit, kdyz jse si koupili pouze verzi 'hyper mega home ultra' a nezaplatili jste 10x vice za verzi 'mega hyper ultra ultimate' ? Potrebujete pripojit vice jak jednoho uzivatele ? V linuxu samozrejmost. Ve Windows obrovske naklady s nulovym navysenim funkcnosti.

Nemate-li zajem poznat a naucit se linux, tak ho neistalujte!!!!

Autorovi doporucuju smazat veskery free software (i winamp), pokud to neucini je to pouhy pokrytec.

Zdeny, autor článku   NOVÝ
4. 12. 2008

Reagoval na komentář od uživatele Data :

Dop.: článek přečíst alespoň ještě jednou a dvakrát denně studenou sprchu po dobu deseti dnů. Věřím, že do Vánoc bude hej :))

gi   NOVÝ
26. 12. 2008

Pane Vecera chtel bych se vas zeptat, jestli i po 10 mesicich od napsani clanku (a procteni diskuze) mate stale stejny pohled na system GNU/Linux, nebo jestli u vas nedoslo k jistemu posunu v nazoru?

Dale by me zajimalo... Jak se tento vas postoj snasi s praci pro zive.cz, kde mate na starosti novinky take z oblasti open-source?

Udelal jste nekdy v minulosti neco, za co se stydite a co byste s dnesnim nadhledem jiz neudelal? Je nejaky pripad, kde jste sam zpozoroval zasadni zmenu vaseho nazoru?

Zdeny, autor článku   NOVÝ
27. 12. 2008

gi píše:

Pane Vecera chtel bych se vas zeptat, jestli i po 10 mesicich od napsani clanku (a procteni diskuze) mate stale stejny pohled na system GNU/Linux, nebo jestli u vas nedoslo k jistemu posunu v nazoru?


Během uvedeného období vyšlo KDE4.1 (významný krok vpřed, na počátku ale dost nestabilní), konečně použitelný Skype (i tak ale značně zaostává za verzí pro Windows) a finální Wine (ideální způsob, jak používat kvalitní aplikace a hry z Windows).

No a co se změnilo? Prakticky nic moc. Stále to je systém, který nikdo nechce (a to ani zadarmo). Statistiky jsou snad evidentní, ne? Podpora ze strany výrobců hardwaru se nekoná (v takové míře jako u Windows) a o softwaru také nemůže být moc řeč (výjimky jako TB, OO.org, FF aj. jsou v článku vyjmenovány).

ecube   NOVÝ
30. 12. 2008

nechcem sa zapajat do takychto diskusi... ja linux chcem a kto nie. tak je to jeho vec, nebudem kritizovat autora je to jeho subjektivny pohlad na vec a jeho skusenost z linuxom. Jediné, čo mi vadí je možno to, že článok odradil niekoho ďalšieho od jeho vyskúšania. Nuž budiž sloboda talče.. :D

Lonki   NOVÝ
2. 2. 2009

super flame :D

jinak ja linux pouzivam rok, mesic jsem si zvykal, je to proste o necem jinem nez windows. ale az sem si zvykl tak je to OK a windows uz skoro nepouzivam. VAS problem je ten, ze berete ze VSE MUSI BYT STEJNE JAK VE WINDOWS, ale linux neni windows, tak proc by to melo byt stejne... Linux je pro lidi co vi, ze kdyz mu venuji trochu casu tak maji vystarane :) Aplikaci je dost. Firefox, Thunderbird, Smplayer, Pidgin, Amarok, GIMP, openOffice. pro obycejneho uzivatela co ma doma Pocitac na internet, hudbu, filmy a nepotrebuje zadnou aplikaci co je pouze pro windows je to vic nez dostacujici......
Dejte cloveku co na PC umi napsat max. mail, serfovat po netu, pustit si film a mp3 PC s Windows s potrebnyma ikonama na plose a jine PC s potrebnyma ikonama take na plose a nepozna rozdil a bude spokojeny. Ten co uz umi trochu vic, at si vybere, jestli zustane u windows na ktere je zvyklý a nebo zkusi neco noveho.


a divte se nebo ne, jsou i odvetvi, kde dostupna softwarova vybava je pouze pro linux a windows ne. Takze windows ani nejde pouzit, tak jsou odvetvi, kde je potreba windows a zase naopak linux nejde pouzit.


PS: a myslite si, ze kdyby linux byl tak neschopny OS, tak by windows staly tak malo jak ted stoji a kdyby OpenOffice nebyl pro mnohe dostacujici tak by existovala licence Office2007 pro Studenty a domacnosti za 1300,-??(MS Office je naslaplejsi, ale priznejme si, kdo ty funkce, ktere to umi na vic pouzije??vetsina lidi ne... )

larry   NOVÝ
12. 2. 2009

Mam takovy dotaz:
neprastil ses do hlavy jak si byl maly??? Docela mi to tak pripada...jak sem si to tak postupne cetl tak sem si rikal jestli si delas srandu nebo to opravdu myslis vazne.

dodo   NOVÝ
16. 4. 2009

Reagoval na komentář od uživatele Mikimana :

...ale v současnosti je debata Win vs. Linux vs. MacOS myslím si zbytečná, neboť poskytují všechny systémy to samé a liší se z tohoto pohledu pouze v drobnostech.



Tak takový závěr jinak celkem objektivního příspěvku, je právě kardinální omyl. Nejzásadnější rozdíl Linuxu od všech ostatních OS, je jeho otevřenost zdrojových kódů a licenční politika. Ta otevřenost zaručuje:

- že ty programy dělají pouze to, za co jsou jejich autory vydávány, tedy že něco nekalého neskrývají, jako je tomu právě u Windows, kterým se nedá věřit ani jejich název, když přihlédneme k tomu odkud a od koho pochází už při vzniku PC, jehož licenci na HW vyjma BIOSu v ROM paměti IBM světu velkoryse věnovala.

- že jakákoliv chyba je bez prodlení komunitou napravena a reakce na potřeby uživatelů jsou tak daleko pružnější než u kteréhokoliv jiného tvůrce SW. Samy desktopové distribuce mají cca 1/2 roční interval nových verzí, oproti několikaletému u ostatních OS.

To je ovšem rozdíl pro BFU neviditelný (mimo ceny), ale i ten viditelný, kterým je právě konfigurace po instalaci v

klikací

podobě, pokročil v desktopových distribucích Linuxu tak, že takový YAST mohou Windows (a nejen ony) té openSUSE distribuci jenom tiše závidět. A to není vůbec zmínka o tisícovkách programů na samotných distribučních DVD, které si lze ZDARMA stáhnout z Internetu a bez nutnosti licenčních opičáren instalovat na libovolný počet PC a dokonce kopírovat a šířit dalším uživatelům a o dalších tisícovkách programů ve stovkách repositářů.

Ve shrnutí to lze vyjádřit tak, že desktopový Linux po instalaci s výběrem chtěného SW a po nakonfigurování HW

klikacím

konfigurátorem obdobným těm ve Windows, je oproti Windows nesrovnatelně stabilnější, skutečně víceuživatelský a multiprogramový (běžně s 6 textovými konzolami a až a 20 grafickými pseudodispleji) , odolný proti virům a zadarmo (až na některý proprietární SW) a který vyhoví v převážné většině domácího i kancelářského použití. Ve vlastním používání BFU není mezi OS rozdíl, protože uživatelské programy jsou od OS oddělená vrstva s vlastním ovládáním, které je nutné se naučit a které je z pohledu BFU teprve možné porovnávat. A BFU není profík, který má jednoúčelovou aplikaci za milion, neleze s ní na internet a má profesionální servis, takže cena OS je pro něj pakatel a je mu šuma fuk, pod jakýmže OS ta jeho aplikace chodí.

Pavel   NOVÝ
16. 4. 2009

Problém Linuxu jako takového je v jeho nepřívětivosti k uživately typu lama. Co si tu budeme nalhávat, 90 procent uživatelů má problém spustit program, jehož zástupce nemá na ploše a musí použít kontextové nábídky. Nedej bože pokud mu nevyhovuje základní nastavení , a musí provést změny. V tom lepším případě je program v češtině a ani tak nebývá výsledek nikterak valný. Uživatel překvapen spoustou nových slov rychle nastavení zavírá a volá na linku pomoci, minimálně helpdesk. Ve windows je spousta těchto nastavení řešena pomocí průvodců který se soustavou otázek od uživatele dozví, co je po programu vlastně požadováno. Není vyjímkou , že ani uživatel sám přesně neví co chce. Toto ponechme stranou, linux je zdarma to je výhoda. Problém nastává pokud uživatel standartně používající jen textový editor a internet musí něco nastavit. Pokud má štěstí existuje pro toto nastavení v linuxu grafické rozhraní. Lohostejno zda v KDE či GNOME. Pokud však uživatel narazí na nutnost vytvořit nebo jen upravit nastavení pomocí příkazové řádky, nebo editace systémových souborů pomocí textového editoru, je konec s linuxem. Ti trpělivější vydrží hodinku brouzdat po googlu a hledat než to vzdají. Jak se má linux rozšířit, když není uživatelsky přívětivý. Pokud se člověk zeptá na fóru ne vždy se s dobrou potáže. Už semi stalo, že mi bylo vynadáno, že nevydím dál jak za klikátka. Nepotřebuji za ně vydět. Osobně si myslím že linux je skvělý systém s velikou budoucností, pokud mu bude přáno a stane se uživatelsky přívětivý. Windows si neneprávem o valné většině uživatelů myslí že jsou to lamy a proto vytváří programi fungující zcela automaticky, nebo s jedním tlačítkem " start ". Linux věří v uživatele a to je chyba. Pokud nazývám většinu uživatelů , těch obvyklích které mám okolo sebe lamami tak urážím tyto zvířata.

dodo   NOVÝ
16. 4. 2009

Reagoval na komentář od uživatele Mikimana :

...ale v současnosti je debata Win vs. Linux vs. MacOS myslím si zbytečná, neboť poskytují všechny systémy to samé a liší se z tohoto pohledu pouze v drobnostech.


Tak takový závěr jinak celkem objektivního příspěvku, je právě kardinální omyl. Nejzásadnější rozdíl Linuxu od všech ostatních OS, je jeho otevřenost zdrojových kódů a licenční politika. Ta otevřenost zaručuje:

- že ty programy dělají pouze to, za co jsou jejich autory vydávány, tedy že něco nekalého neskrývají, jako je tomu právě u Windows, kterým se nedá věřit ani jejich název, když přihlédneme k tomu odkud a od koho pochází už při vzniku PC, jehož licenci na HW vyjma BIOSu v ROM paměti IBM světu velkoryse věnovala.

- že jakákoliv chyba je bez prodlení komunitou napravena a reakce na potřeby uživatelů jsou tak daleko pružnější než u kteréhokoliv jiného tvůrce SW. Samy desktopové distribuce mají cca 1/2 roční interval nových verzí, oproti několikaletému u ostatních OS.

To je ovšem rozdíl pro BFU neviditelný (mimo ceny), ale i ten viditelný, kterým je právě konfigurace po instalaci v klikací podobě, pokročil v desktopových distribucích Linuxu tak, že takový YAST mohou Windows (a nejen ony) té openSUSE distribuci jenom tiše závidět. A to není vůbec zmínka o tisícovkách programů na samotných distribučních DVD, které si lze ZDARMA stáhnout z Internetu a bez nutnosti licenčních opičáren instalovat na libovolný počet PC a dokonce kopírovat a šířit dalším uživatelům a o dalších tisícovkách programů ve stovkách repositářů.

Ve shrnutí to lze vyjádřit tak, že desktopový Linux po instalaci s výběrem chtěného SW a po nakonfigurování HW klikacím konfigurátorem obdobným těm ve Windows, je oproti Windows nesrovnatelně stabilnější, skutečně víceuživatelský a multiprogramový (běžně s 6 textovými konzolami a až a 20 grafickými pseudodispleji), odolný proti virům a zadarmo (až na některý proprietární SW) a který vyhoví v převážné většině domácího i kancelářského použití. Ve vlastním používání BFU není mezi OS rozdíl, protože uživatelské programy jsou od OS oddělená vrstva s vlastním ovládáním, které je nutné se naučit a které je z pohledu BFU teprve možné porovnávat. A BFU není profík, který má jednoúčelovou aplikaci za milion, neleze s ní na internet a má profesionální servis, takže cena OS je pro něj pakatel a je mu šuma fuk, pod jakýmže OS ta jeho aplikace chodí.

dodo   NOVÝ
16. 4. 2009

Reagoval na komentář od uživatele Mikimana :
...ale v současnosti je debata Win vs. Linux vs. MacOS myslím si zbytečná, neboť poskytují všechny systémy to samé a liší se z tohoto pohledu pouze v drobnostech.


Tak takový závěr jinak celkem objektivního příspěvku, je právě kardinální omyl. Nejzásadnější rozdíl Linuxu od všech ostatních OS, je jeho otevřenost zdrojových kódů a licenční politika. Ta otevřenost zaručuje:

- že ty programy dělají pouze to, za co jsou jejich autory vydávány, tedy že něco nekalého neskrývají, jako je tomu právě u Windows, kterým se nedá věřit ani jejich název, když přihlédneme k tomu odkud a od koho pochází už při vzniku PC, jehož licenci na HW vyjma BIOSu v ROM paměti IBM světu velkoryse věnovala.

- že jakákoliv chyba je bez prodlení komunitou napravena a reakce na potřeby uživatelů jsou tak daleko pružnější než u kteréhokoliv jiného tvůrce SW. Samy desktopové distribuce mají cca 1/2 roční interval nových verzí, oproti několikaletému u ostatních OS.

To je ovšem rozdíl pro BFU neviditelný (mimo ceny), ale i ten viditelný, kterým je právě konfigurace po instalaci v klikací podobě, pokročil v desktopových distribucích Linuxu tak, že takový YAST mohou Windows (a nejen ony) té openSUSE distribuci jenom tiše závidět. A to není vůbec zmínka o tisícovkách programů na samotných distribučních DVD, které si lze ZDARMA stáhnout z Internetu a bez nutnosti licenčních opičáren instalovat na libovolný počet PC a dokonce kopírovat a šířit dalším uživatelům a o dalších tisícovkách programů ve stovkách repositářů.

Ve shrnutí to lze vyjádřit tak, že desktopový Linux po instalaci s výběrem chtěného SW a po nakonfigurování HW klikacím konfigurátorem obdobným těm ve Windows, je oproti Windows nesrovnatelně stabilnější, skutečně víceuživatelský a multiprogramový (běžně s 6 textovými konzolami a až a 20 grafickými pseudodispleji), odolný proti virům a zadarmo (až na některý proprietární SW) a který vyhoví v převážné většině domácího i kancelářského použití. Ve vlastním používání BFU není mezi OS rozdíl, protože uživatelské programy jsou od OS oddělená vrstva s vlastním ovládáním, které je nutné se naučit a které je z pohledu BFU teprve možné porovnávat. A BFU není profík, který má jednoúčelovou aplikaci za milion, neleze s ní na internet a má profesionální servis, takže cena OS je pro něj pakatel a je mu šuma fuk, pod jakýmže OS ta jeho aplikace chodí.

dodo   NOVÝ
16. 4. 2009

Reagoval na komentář od uživatele Mikimana :
"...ale v současnosti je debata Win vs. Linux vs. MacOS myslím si zbytečná, neboť poskytují všechny systémy to samé a liší se z tohoto pohledu pouze v drobnostech."

Tak takový závěr jinak celkem objektivního příspěvku, je právě kardinální omyl. Nejzásadnější rozdíl Linuxu od všech ostatních OS, je jeho otevřenost zdrojových kódů a licenční politika. Ta otevřenost zaručuje:

- že ty programy dělají pouze to, za co jsou jejich autory vydávány, tedy že něco nekalého neskrývají, jako je tomu právě u Windows, kterým se nedá věřit ani jejich název, když přihlédneme k tomu odkud a od koho pochází už při vzniku PC, jehož licenci na HW vyjma BIOSu v ROM paměti IBM světu velkoryse věnovala.

- že jakákoliv chyba je bez prodlení komunitou napravena a reakce na potřeby uživatelů jsou tak daleko pružnější než u kteréhokoliv jiného tvůrce SW. Samy desktopové distribuce mají cca 1/2 roční interval nových verzí, oproti několikaletému u ostatních OS.

To je ovšem rozdíl pro BFU neviditelný (mimo ceny), ale i ten viditelný, kterým je právě konfigurace po instalaci v klikací podobě, pokročil v desktopových distribucích Linuxu tak, že takový YAST mohou Windows (a nejen ony) té openSUSE distribuci jenom tiše závidět. A to není vůbec zmínka o tisícovkách programů na samotných distribučních DVD, které si lze ZDARMA stáhnout z Internetu a bez nutnosti licenčních opičáren instalovat na libovolný počet PC a dokonce kopírovat a šířit dalším uživatelům a o dalších tisícovkách programů ve stovkách repositářů.

Ve shrnutí to lze vyjádřit tak, že desktopový Linux po instalaci s výběrem chtěného SW a po nakonfigurování HW klikacím konfigurátorem obdobným těm ve Windows, je oproti Windows nesrovnatelně stabilnější, skutečně víceuživatelský a multiprogramový (běžně s 6 textovými konzolami a až a 20 grafickými pseudodispleji), odolný proti virům a zadarmo (až na některý proprietární SW) a který vyhoví v převážné většině domácího i kancelářského použití. Ve vlastním používání BFU není mezi OS rozdíl, protože uživatelské programy jsou od OS oddělená vrstva s vlastním ovládáním, které je nutné se naučit a které je z pohledu BFU teprve možné porovnávat. A BFU není profík, který má jednoúčelovou aplikaci za milion, neleze s ní na internet a má profesionální servis, takže cena OS je pro něj pakatel a je mu šuma fuk, pod jakýmže OS ta jeho aplikace chodí.

dodo   NOVÝ
16. 4. 2009

Reagoval na komentář od uživatele Mikimana :
"...ale v současnosti je debata Win vs. Linux vs. MacOS myslím si zbytečná, neboť poskytují všechny systémy to samé a liší se z tohoto pohledu pouze v drobnostech."

Tak takový závěr jinak celkem objektivního příspěvku, je právě kardinální omyl. Nejzásadnější rozdíl Linuxu od všech ostatních OS, je jeho otevřenost zdrojových kódů a licenční politika. Ta otevřenost zaručuje:

- že ty programy dělají pouze to, za co jsou jejich autory vydávány, tedy že něco nekalého neskrývají, jako je tomu právě u Windows, kterým se nedá věřit ani jejich název, když přihlédneme k tomu odkud a od koho pochází už při vzniku PC, jehož licenci na HW vyjma BIOSu v ROM paměti IBM světu velkoryse věnovala.

- že jakákoliv chyba je bez prodlení komunitou napravena a reakce na potřeby uživatelů jsou tak daleko pružnější než u kteréhokoliv jiného tvůrce SW. Samy desktopové distribuce mají cca 1/2 roční interval nových verzí, oproti několikaletému u ostatních OS.

To je ovšem rozdíl pro BFU neviditelný (mimo ceny), ale i ten viditelný, kterým je právě konfigurace po instalaci v klikací podobě, pokročil v desktopových distribucích Linuxu tak, že takový YAST mohou Windows (a nejen ony) té openSUSE distribuci jenom tiše závidět. A to není vůbec zmínka o tisícovkách programů na samotných distribučních DVD, které si lze ZDARMA stáhnout z Internetu a bez nutnosti licenčních opičáren instalovat na libovolný počet PC a dokonce kopírovat a šířit dalším uživatelům a o dalších tisícovkách programů ve stovkách repositářů.

Ve shrnutí to lze vyjádřit tak, že desktopový Linux po instalaci s výběrem chtěného SW a po nakonfigurování HW klikacím konfigurátorem obdobným těm ve Windows, je oproti Windows nesrovnatelně stabilnější, skutečně víceuživatelský a multiprogramový (běžně s 6 textovými konzolami a až a 20 grafickými pseudodispleji), odolný proti virům a zadarmo (až na některý proprietární SW) a který vyhoví v převážné většině domácího i kancelářského použití. Ve vlastním používání BFU není mezi OS rozdíl, protože uživatelské programy jsou od OS oddělená vrstva s vlastním ovládáním, které je nutné se naučit a které je z pohledu BFU teprve možné porovnávat. A BFU není profík, který má jednoúčelovou aplikaci za milion, neleze s ní na internet a má profesionální servis, takže cena OS je pro něj pakatel a je mu šuma fuk, pod jakýmže OS ta jeho aplikace chodí.

dodo   NOVÝ
16. 4. 2009

Reagoval na komentář od uživatele Mikimana :

...ale v současnosti je debata Win vs. Linux vs. MacOS myslím si zbytečná, neboť poskytují všechny systémy to samé a liší se z tohoto pohledu pouze v drobnostech.


Tak takový závěr jinak celkem objektivního příspěvku, je právě kardinální omyl. Nejzásadnější rozdíl Linuxu od všech ostatních OS, je jeho otevřenost zdrojových kódů a licenční politika. Ta otevřenost zaručuje:

- že ty programy dělají pouze to, za co jsou jejich autory vydávány, tedy že něco nekalého neskrývají, jako je tomu právě u Windows, kterým se nedá věřit ani jejich název, když přihlédneme k tomu odkud a od koho pochází už při vzniku PC, jehož licenci na HW vyjma BIOSu v ROM paměti IBM světu velkoryse věnovala.

- že jakákoliv chyba je bez prodlení komunitou napravena a reakce na potřeby uživatelů jsou tak daleko pružnější než u kteréhokoliv jiného tvůrce SW. Samy desktopové distribuce mají cca 1/2 roční interval nových verzí, oproti několikaletému u ostatních OS.

To je ovšem rozdíl pro BFU neviditelný (mimo ceny), ale i ten viditelný, kterým je právě konfigurace po instalaci v klikací podobě, pokročil v desktopových distribucích Linuxu tak, že takový YAST mohou Windows (a nejen ony) té openSUSE distribuci jenom tiše závidět. A to není vůbec zmínka o tisícovkách programů na samotných distribučních DVD, které si lze ZDARMA stáhnout z Internetu a bez nutnosti licenčních opičáren instalovat na libovolný počet PC a dokonce kopírovat a šířit dalším uživatelům a o dalších tisícovkách programů ve stovkách repositářů.

Ve shrnutí to lze vyjádřit tak, že desktopový Linux po instalaci s výběrem chtěného SW a po nakonfigurování HW klikacím konfigurátorem obdobným těm ve Windows, je oproti Windows nesrovnatelně stabilnější, skutečně víceuživatelský a multiprogramový (běžně s 6 textovými konzolami a až a 20 grafickými pseudodispleji), odolný proti virům a zadarmo (až na některý proprietární SW) a který vyhoví v převážné většině domácího i kancelářského použití. Ve vlastním používání BFU není mezi OS rozdíl, protože uživatelské programy jsou od OS oddělená vrstva s vlastním ovládáním, které je nutné se naučit a které je z pohledu BFU teprve možné porovnávat. A BFU není profík, který má jednoúčelovou aplikaci za milion, neleze s ní na internet a má profesionální servis, takže cena OS je pro něj pakatel a je mu šuma fuk, pod jakýmže OS ta jeho aplikace chodí.

dodo   NOVÝ
16. 4. 2009

Text tohoto komentáře byl vymazán, jelikož porušoval pravidla diskuze na Programujte.
(Téma komentáře mimo téma stanovené článkem, nevhodné chování nebo nevyžádaná reklama).

Lukáš   NOVÝ
17. 4. 2009

Píšete že v Linuxu se stále musí něco řešit a že ve win je to na několik kliknutí .... ale například já již několik týdnů hledám způsob jak na svém notebooku s win zprovoznit řádně a logicky fungující úsporné režimy ... zatím jsem řešení nenašel. Taky chci jen pracovat a ne řešit věci, které jsou podle vás ve win zvládnuté. Nejsou!!! Oba systémy mají své mouchy a není problém napsat stejně "kvalitní" článek jako ten váš, ve kterém bude házena špína na win ......

Zerog   NOVÝ
4. 5. 2009

Podobně jako autor článku, nepoužívám Windows hlavně kvůli tomu, že nemám důvod. Mám Linux zadarmo i když narozdíl od Windows jsem ochoten za něj zaplatit. Nehledě k tomu, že mám stabilní OS na kterém se opravdu příjemně pracuje (narozdíl od Windows). Zárověn napatřím k lidem kteří se neustále v linuxu hrabou. Pro mě je to prostě ideální stabilní cenově výhodný operační systém. Děcka kteří příjdou ze školy, zapnou skype, přihlásí se na chat a jdou hrát svojí oblíbenou hru by opravdu měli zůstak u Windows (v 90% nelegálních).

Grush   NOVÝ
9. 7. 2009

také zajímavý názor. Nu, je mi jedno jak se na to kdo dívá. Jen reaguji na konkrétní větu článku "Co byste řekli na aktualizaci driverů nVidia grafiky? Kdo myslí, že to bude bez problémů, ať vstane." Takže vstávám, protože zrovna předevčírem mi Ubuntu 9.04 samo nabídlo a samo provedlo instalaci příslušných ovladačů nVidia. Postačilo mi jediné klepnutí myškou coby odpověď na otázku, jestli se má instalace provést nebo ne.

Zdeny, autor článku   NOVÝ
9. 7. 2009

Reagoval na komentář od uživatele Grush :
Od vydání článku uběhl nějaký čas...

Anonymní uživatel   NOVÝ
10. 8. 2009

Zdeněk Večeřa píše:

To tmi: Díky za konstruktivní komentář. Přestože máte na věc jiný pohled, tak platí, že je to o filosofii a přístupu člověka. Vám takový způsob vyhovuje, mně ne.



fuha si teda pekne seres do huby....urazas tu celu LINUXovu komunitu...ked pouzivas openSUSE co podla mna nieje zas ta naj distribucia (nazabite ma, ja frcim na debian-based tj. Ubuntu, suse som neskusal tak hovorim to co som pocul,). Keby si si dal UBUNTU tak za 3 roky pouzivania som este nic nekompiloval, s prehravacmi nemam problem (pouzivam VLC), s drivermi nVidie tiez nie, s ATi tiez som nemal problem. Vsetko to je plne polopravd a klamstiev. Vidno, ze si uplny zaciatocnik na tejto scene (o programovani nehovorim ani slovo, mozno programovat vies, to ja neviem posudit, niesom programator) a mas sa este vela co ucit. Ja osobne preferujem GNOME co mi pride viac profesionalnejsie ako KDE. Ako uz niekto poznamenal, hovoris o linuxe jak keby z 4-5 rokov dozadu. Takze ak sa chces dalej strapnovat, tak pis taketo clanky ale popularitu stracas a to poriadne. Pfuj hanba ti :(

BFU uživatel GNU/Linux Debian   NOVÝ
11. 10. 2009

Reagoval na komentář od uživatele Czenek :
Pořádné 3D hry v Linuxu:
Nexuiz, OpenArena, FGFS, Sauerbraten, Tremolous, TORCS, Glest, Foobillard, Alien Arena, Alien vs Predator, AssaultCube, Cannon Smash, Cube, Descent, Doom, Dungeon Game, DIE, Danger from the Deep, Freespace 2, KartingRace, MOTE, Open City, Privateer Gemini Gold, Silent Wings, Space Combat, VDrift, YS Flight, Vega Strike, ...........!
To bych tady seděl snad do rána........
Podívejte se na www.happypenguin.org

ho_pi   NOVÝ
25. 10. 2009

neviem aky bol linux predtym t.j.zhruba pred petnastimi rokmi ale pametam win95 nic moc najviac opotrebovane klavesnice ctrl-alt del.. win 98 tiež win xp obstojny aspon instlator a to stale treba za vsetko platit a ak by toho bolo malo ta sa spolcia z vyrobcom PC a ten nam to tlaci do hlavy ako dakedy KSC a dalej chces robit fota dokup daco na fotky ajebo na napalovanie alebo so kolvek sa da spenazit tak uctovne programy a linux?mam ho rok nie je dokonaly ale napr Mandriva spring je perfekt
ma setko co potrebujes na doma na telefonovanie Voip.napalovcky a to take ze win sa moze posr...
uprava fotiek 3d prostredia spusta prehravacov hudby avidea v baliku je aj otvarac na pdf openofis vynikajuce sietove nastroje a stale este sa nespomina ziadna cena je free netreba antivirak a prikazovy riadok vinikajuca vec nemusim nic hladat staci vpisat prve tri pismenka a pozadovany program je ako na dlani nie som odborni ale linux je uz teraz lepsi a ak to pojde takto dalej budu opar rokov pekne v predu ms je kolos ktory sa sam pohlti je to len nazor:dost som toho zabudo tak sori .... ho_pi@meta.ua

Petachek   NOVÝ
19. 12. 2009

Takovíto názor může mít jen postižený člověk a nejhorší je na tom to že někteří lidé BFU tomu uvěří :( a pak vznikají takovéto flámy o Linuxu. Linux už dávno překonal XP a je jen otázkou času než se do linuxu nacpou nové technologie aby dorovnal nejnovější Windows. Každopádně Windows mě nenabídne nic víc než Linux. Možná více her a o pár balastů navíc. Ale to už je jiné téma. Protože to o OS nic nevypovídá. Když už chce autor jen vyprovokovat lidi tak někde v koutečku kde nic nepokazí. Do teď jsem si myslel že v Číně je to strašný že blokují kvanta nejrůznějšího obsahu ale už vím že je to dobře. :D

Anonymní uživatel   NOVÝ
1. 3. 2010

David Burel píše:

na platformě Linux, Unix... a běží tam poměrně složité programy, ovládání servopohonů, kamer, skenerů a další poměrně složité aplikace... takže bych byl opatrný s tvrzením, že pro technické odvětví je nepoužitelný, protože opak je pravdou.



A že je složite ovladat servomotory ti nakukal kdo? :) to je pod windows ve visual studiu otazka programování 10 minut i s přečtenim teorie o delce impulzu :)

PavelB   NOVÝ
28. 4. 2010

Jsem uživatel Windows... (tedy ne od prvopočátku, páč to ještě Okna nebyly), Linux znám jenom z doslechu. Pracuji s programy, které jedou jen na Windows, nicméně mě pobavila věta, že autor se raději bude věnovat Vistám, než Linuxu. Při koupi nového firemního stroje s Vistami jsem se pokoušel přemoci, ale po 23 hodinách tym byly opět XP. Teď mám Win7, dvakrát instalováno, plno potíží s instalací dalším produktů, ale už to jede... Možná by Linux byl lepší, ale mnoho výrobců programů se říří podle většiny uživatelů (což jsou windowsáci) a uživatelé si zas epořizují OS podle většiny programů (určeno pro Win)....

asdasd   NOVÝ
15. 6. 2010

Už hooodně dlouho jsem podobný flame nečetl(články typu modrý nesmysl x červený nesmysl většinou úspěšně ignoruju), ale jak koukám, je to pořád stejné - kdo nepoužívá Linux, ten je lama, BFU, amatér a debil. Dokonce jsem zahlédl perlu, že kdo aspoň dva roky nepoužíval Linux, ten není programátor(:-D:-D:-D:-D). Tak to jsem rád, že u nás ve firmě dělají samí amatéři a lamy, co si jenom hrají na programátory, protože kdybych musel tyhle linux-moudra poslouchat denně, tak si asi hodím provaz.

abcd   NOVÝ
27. 8. 2010

neresim, cely clanek se da shrnout na adresu autora tremi slovy: to je vul

Anonymní uživatel   NOVÝ
14. 11. 2010

Reagoval na komentář od uživatele David Burel :

Tak   NOVÝ
18. 3. 2012

"Anonymní uživatel  •  1. 3. 2010

David Burel píše:

na platformě Linux, Unix... a běží tam poměrně složité programy, ovládání servopohonů, kamer, skenerů a další poměrně složité aplikace... takže bych byl opatrný s tvrzením, že pro technické odvětví je nepoužitelný, protože opak je pravdou.


A že je složite ovladat servomotory ti nakukal kdo? :) to je pod windows ve visual studiu otazka programování 10 minut i s přečtenim teorie o delce impulzu :)"

Docela bych chtěl vidět oba výše uvedené v praxi, jak z Linuxu, tak z Windows můžou ovládat jedině ovladač servomotoru (takže půjde vlastně jen o komunikaci), samotné řízení motoru vyžaduje striktní časování v řádu mikrosekund, což zvládne jen některý RTOS, a obvykle je levnější tam nemít žádný OS (nebo na druhém, komunikačním procesoru a pak je to často Linux).

xteam   NOVÝ
24. 4. 2014

#308 FuF
 

Ľudia poviem to takto : Roky spravujem ako Windows tak Linux (Debian,Fedora,Redhat Ubuntu atd) obe systémy na serveroch sú skvelé. Čo sa tíka administrácie z príkazového riadku / terminálu. Ale nalejme si čistého vína už ste spravovali desktop verziu oboch týchto systémov?

Kim inštalácia windows trvá 30 minút a linuxová tak isto veľa daľších spoločných znakov už nieje. Ešte snáď jeden obom chýbajú ovládače. Windows viníka v grafike, ale už kolabuje na  pre mňa dôležitejších veciach ako Bezpečnosť, Stabilita, aktualizácie. Kým vo windows sú aktualizácie skôr na škodu ako na úžitok  v Linuxe je to opačne. Kým do windows nevidíte , v Linuxe máte skutočne nádherný obraz čo sa s vašim čerstvo nainštalovaným systémom deje.

Napríklad riešenie problémov je skutočne kapitola sama o sebe na obidvoch stranách :

kým v Linuxe sa k oprave dostanete buď aktualizáciou alebo návodom na fóre príslušnej linuxovej distribúcie teda nejakým ppa alebo terminálovým návodom. Vo windows máte zaplatený HelpDesk ktorý vám buď poradí kvalifikovane alebo budu mať z vás väčššie halušky ako vy sami. (MOJA VLASTNÁ SKÚSENOSŤ).

pokračujem ďalej: naháňanie  softweru po internete v prípade Windows ,riešenie dodatočných licenii. V prípade Linuxu je to uspokojovanie závislostí ale linux v tom je predsa o niečo lepší teda má na to lepší nastroj synaptic. alebo terminálové príkazy (bash). 

BEZPEČNOSŤ je taktiež zaujímavá: kým pod windows by som nikdy neotvoril internet banking ,učtovnictvo a iné citlivé dáta. Tak v Linuxe v pohode kedykoľvek a čokoľvek samozrejme pri zaplátanom open SLL.

STABILITA : windows používa najhoršiu možnú službu na kontrolu bootu a to register až do Windows 7 osmička ma secure boot čo je najväčšia sprostosť akú Microsoft doteraz vyprodukoval.

ešte pre rípaľov : nie UFEI ako bios je sprostosť ale sprostostou vnímam hardwerové uzatvaranie notebookov a desktopov tipu only for w8

Štěpán Pešout   NOVÝ
31. 7. 2014

Nesouhlasím se všemi názory, ale článek je pěkný. Sám používám hlavně Ubuntu ale ponechal jsem si původní Windows 8.1, občas je vytáhnu a na nějakou nezbytnost použiju.

xrax3   NOVÝ
13. 8. 2018

Bezne na tyhle weby nechodim, ale mam skoro dvacetilete zkusenosi a myslim, ze je potreba napsat realne zkusenosti a rict beznym lidem jak to je.

Jsem programator aplikaci, her, mam zkusenosti s OpenGL i DirectX. Zacal sem jako kazdy na Windows, protoze je to predinstalovane a skoro kazdy to pouziva. Prvotne sem nechapal k cemu Linux je a desilo me psani tolika textu do terminalu. Nazor sem casem zmenil, kdyz sem videl cloveka, co spravuje servery a pracuje s terminalem denne, ze jde pouzivat zkratky pro doplneni TABem, ctrl+a, +e, posun o slova, editor VIM atd. Ted uz cca 7 let pouzivam Linux, spravuju fyzicky server s ruznymi sluzbami vcetne treba DNS, emailu, vlastnich backendu a neplanuju jit nikdy zpet na Win, ani pro desktop.

Zaprve Linux casto pouzivate a ani to nevite. Linux je jen kernel (velka cast systemu, ale neni to cely system; windows ma jako kernel "next technology" ntkrnl). Linux je v temer vsech routerech, kazdy Android bezi na Linux kernelu, mozna i v kavovaru,  autonavigaci nebo kiosku v obchode mate Linux. Od hodinek po superpocitace.

Windows se stal popularni jen proto, ze je uzpusobeny na jednoduche pouzivani lidmi, co IT temer nerozumi. Jen spusti Word a pise a klikne nanikonu Tisk nebo nainstaluje Steam, stahne hru a pari - ale nic nevi, akorat to spustit, mozna nainstalovat a vypnout. Od doktora nebo pravnika se neocekava, ze bude rozumnet pocitacum, takze to da rozum. Toho Windows vyuzil, udelal hodne kompromisu v systemu a vsude to cpe uz od skol. Ale jine OS/kernely jako Linux nabizi mnohem vic moznosti a lepsi kontrolu nad HW i SW, ale vyzaduji obvykle vic zkusenosti a tim jak podporuji spoustu HW muze byt narocne ho spravne nastavit na vasem. Uvedu par prikladu:

- Linux podporuje furu CPU architektur (napr. ARM, SPARC, MIPS, ppc, ale mnoho dalsich) a zarizeni. Ja ted mam POWER9 s 32 multithread jadry a Windows bych tu nerozjel, umi jen x86_64 (s vyjimkou arm pokusu co se neujaly - nebezely jim tam totiz EXEcka z x86). Na linuxu/bsd je bezne zkompilovat program ze zdrojoveho kodu pro jinou architekturu. Windows kod je tajny a kupujete uz hotovy produkt.

- Linux je tak silene flexibilni, ze umi delat vselijake abstrakce casti systemu (namatkou cgroups, namespaces, capabilities), diky toho jsou tam veci jako Docker, LVM, spousta typu RAID, sitove a exoticke filesystemy a funkce, o kterych muzete na Win jen snit. Proto vetsina serveru funguje na Linuxu, jelikoz nabizi mnohem vic moznosti a je zdarma. Windows server je hrozne drahy a zakladni domaci edice neumi ani udelat naslouchaci socket pro dostatecny pocet klientu (to aby nekdo nahodou neudelal ilegalne server na Win home edici). Ale tohle vidi az clovek co pouziva pocitac k vic, nez jen otevreni Wordu.

- Windows neumi ani poradne rozdelit disk, temer na vse je treba placeny SW. Kdyz se Win posere, tak se taky casto saha po Linux live ci Gparted pro opravu. Gparted je graficky frontend Parted, jednoho z mnoha na Linuxu a unixu vyrobenych a provozovanych nastroju. Stejne tak Photorec pro obnovu fotek a dat z rozbiteho HDD/filesystemu.

- Tim jak je k dispozici kod, se da z kodu hodne naucit pripadne snaze najit chybu proc se neco chova jinak, nez by melo. U Win se to vesmes neresi, kdyz neco nefunguje vola se podpora a nadava se.

- Diky otevrenemu zdrojovemu kodu systemu je mozne ho upravovat a auditovat (kymkoliv nezavislym) a tim snaze najit a opravit chybu a overit bezpecnost. U windows se spoleha, ze MS ma sve procesy kontroly kodu a kazdy veri, ze tam neni malware. Velmi zle se v hotovem produktu zjistuje co presne dela. Ale cas od casu vyjde najevo, ze tam byla chyba, co zamerne nebyla opravena vcas a predana NSA. MS taky pridava ruzne sledovani aktivit a odesilani informaci na jejich severy.

- Architektura grafiky na Linuxu doznala dost zmen a ovladace jsou uz lepsi, nez kdysi. Intel i AMD ma otevrene ovladace. V DirectX se sa delat +- to same jako v OpenGL (ktery se pouziva na Linux a jinych) - jen jinak. Rychlost je tedy +- stejna, vyjimku tvori spatne udelane "porty" her, co nepouzivaji  OpenGL spravne. Tohle je dnes mensi problem, jak herni vyvojari pouzivaj hotove multiplatform enginy. Ale z toho MS tezi, nanuti vyvojare na DirectX, a tim omezi jejich hry na svou platformu. To korporace delaji casto, Apple to udelal s Metalem - existuje otevreny standard Vulkan, ale Apple zamerne ma svuj. Vyvojar co to vi, udela hru s Vulkanem a pojede mu na win, linux i mac. Blbecek pomateny z Keynote si mysli ze Apple udelal revoluci s Metalem. Ale to je na jine povidani... Lenovo v jednom ntb zkratilo M.2 slot, aby tam vesly jen SSD jeho vyroby, pritom je to klasicke SATA SSD jen schvalne urezane o nevyuzite piny.

Vysledek je, ze kdyby MS necpal Win do kazdeho pc a skoly nedostavaly slevy nebo MS licence zadarmo, tak i vic lidi pouziva poradny OS - Linux, pripadne Mac, coz by vic motivovalo vyvojare a bylo by i vic (placeneho) SW pro Linux. Dnes uz jsou Linux distribuce vhodne i pro bezneho ne-IT cloveka (kdysi to bylo narocnejsi).

Pokud je nekdo programator, systemovy vyvojar nebo jim chce byt a mysli to vazne, kaslete na Windows. Neni tam ani ten terminal, coz omezuje i webare s Nodejs. cmd.exe je oproti bash/zsh k smichu. MS to vi, proto tam "naportoval" bash z Linuxu, ale sledujte oc se jedna - snazi se vic priblizit Linuxu, protoze jeho OS se skoro neda profesionalne pouzivat.

- Vsechno co dnes mate na Win by mohlo byt i na Linuxu ci Mac. Kernely v tom nikak nelimituji. Jen by vyvojari aplikace museli pouzit nejaky univerzalnejsi toolkit jako GTK, Qt ci jen kreslit pres OpenGL. Nekteri pouzivaji Qt i tak, ale app zkompilovali jen pro Win, jini skocili na MFC/.NET spek a maji app jen pro Win naporad.

- Trochu jina situace je mozna v korporatnim prostredi, kdy se spravuji stovky PC. Na to sou na win nejake klikata, spravovat spoustu Linux desktopu neni asi uplne jednoduche, ale osobne nevim, mozna uz na to sou taky sluzby a nastroje, vim ze pro servery je Ansible.

MacOS je neco mezi. Ma zaklady z BSD, ma terminal a je to blizko Linuxu. Narozdil od Linuxu je vic vyladeny (na ukor toho, ze podporuje jen malo HW a prijemnejsi na pouzivani - pekne graficke UI a knihovny). Dost SW z Linuxu tam jde zkompilovat a provozovat. Ale stale dost funkcionalkty chybi, ovladace chybi, Linux je podstatne rozsahlejsi projekt a podporuje mnohem vic HW. Nicmene pro desktop a vyvojare je to docela dobra volba, pokud mu nevadi premrstena cena HW. Macos jde nainstalovat i na jiny x86 (Hackintosh), ale je stim dost prace, trable pri aktualizacich, je to proti licenci Apple a neni to fer podporovat ekosystem platformy, ktera oficialne funguje jen na predrazenem HW jedne firmy.

A nakonec:
- v Linux/BSD komunite vznikla spousta vynikajiciho software a knihoven (napsali jej studenti, jednotlivci i firmy). Vetsina z toho SW je kvalitne napsana a portovatelna a aniz to vite, tak urcita volnejsi cast z nich se velmi casto pouziva jako soucast placenych SW na vsech platformach (namatkou ffmpeg, opemcv, gtk, freetype, webkit, mpv, vlc). Posledni desetileti hodne prispel i Google s furou super knihoven a nastroju.

- Microsoft ma vetsinu SW jen pro svuj OS. Par vyjimek dela i pro Macos (office). Vsechno ale uzavrene a placene veci. Jedina svetla vyjimka je VisualStudioCode ktery funguje vsude (web app) a ma otevreny kod. Ale to je jediny SW od MS, co je otevreny a realne pomaha :D

- Apple nevydalo moc otevreneho SW, ale neco preci jen, namatkou LLVM (ktery se pouziva dost), CUPS, ale i vicero dalsich. Je na tom podstatne lip jak MS.

Takze MS neprispiva komunite vyvojaru skoro vubec, vytvari omezeny uzavreny monopolisticky ekosystem a spousta SW vyvijeneho na Linuxu se dostane do Win a Mac programu, ale uzivatele to ani nevi (dokud se neproklikaji do about a seznamu licenci software tretich stran). To mi prijde smutne. :(

Navic Windows prichazi se Store a zacina zakazovat distribuovat software jinak, nez pres jeho store (kde pridava furu pravidel co aplikace musi a nesmi). Hrozi, ze casem zakaze i Steam. Windows je nejhorsi OS, ale bohuzel nejrozsirenejsi mezi neznalymi masami, kteri casto nevi, ze je i neco jineho a z historickych DirectX duvodu pry "herni plarforma".

uver   NOVÝ
16. 8. 2018


Snažili ste sa získať úvery od bánk bez úspechu? Naliehavo potrebujete peniaze, aby ste sa dostali z dlhov? Potrebujete peniaze na rozšírenie alebo založenie vlastného podniku? Získajte pôžičku od jednej z najvýznamnejších európskych úverových spoločností. Služba 24Hour Loan je jednou z najväčších zabezpečených úverových spoločností v Európe a náš priateľský a skúsený personál dokáže spracovať Vašu žiadosť rýchlo a efektívne. Môžete si požičať akýkoľvek termín od 1 do 25 rokov a požičať si akúkoľvek sumu od 2 000 eur do 50 000 000,00 eur na akýkoľvek účel. Ďalšie informácie vám poskytne e-mail: info.annie_finance@yahoo.com

Thomas   NOVÝ
25. 10. 2018

Attention!

This is an online advert from a registered government licensed and licensed creditor who provides various types of loans, such as Mortgage Loan, Business Loan, car loans for serious and interested parties at a very low 3% interest rate. Request a loan now. If you are interested in contacting us by email: Thomasfrankfirms@gmail.com
Thanks,
Tomas

Pluto Credit Finance   NOVÝ
28. 11. 2018

Hľadáte dnes legitímnu pôžičku? Boli ste odmietnuté bankami kvôli zlej úverovej histórii? strach nič viac, pluto úverové financie doma je váš zlom s len cenovo prijateľnú úrokovú sadzbu 3%. Kontaktujte nás teraz cez

E-mail: plutocreditfinancier@gmail.com

Tonda   NOVÝ
1. 8. 2019

Pracuji jako linux administrátor, a hledám práci na poloviční úvazek ke své práci, máte někdo nějaké nabídky?

Patrik   NOVÝ
4. 8. 2019

Já jsem zaregistrovaný u společnosti, která má pobočku v Praze a Brně, dává dohromady IT specialisty, a dohazuje zajímavé možnosti spolupráce na externích projektech.

Tonda   NOVÝ
5. 8. 2019

Něco takového bych právě potřeboval, prozradíte mi prosím, u které že to společnosti jste zaregistrovaný?

Patrik   NOVÝ
10. 8. 2019

Mám to takhle u společnosti coolpeople.cz, je dobré, že celá komunikace se řeší online, za dobu spolupráce, jsem se účastnil už asi na 9 projektech, kde jsem vždy nabral velice dobré zkušenosti.

Evelyn Russell   NOVÝ
4. 3. 2020

I live Evelyn Russell in 808 NE Oklahoma City, I'm a single mother blessed by two daughters. I've been looking for a real lender of credit for a while that could help me with the loan because I don't have a job anymore; she was lost, confused and frustrated, it was hard for my family to feed on good food, I never wanted to have anything to do with any internet lending company again. It was only after I met God that he sent a lender of credit that changed my life and that of my family Through a member of the community, “a creditor with fear of God, Mr. Larry John, was the man God sent to lift my family. At first I thought that this will not be possible because of my previous experience until I receive a loan worth $ 225,000.00 in less than 24 hours. So my advice to anyone who really needs a loan there is to contact him through this official email: - (larryjohncapitalinvestment@gmail.com). Thanks and God bless

Faye Miller   NOVÝ
8. 4. 2020

Bývam v Holandsku a som dnes šťastná žena? Ja som si povedal, že každý veriteľ, ktorý by mohol zmeniť môj život a život mojej rodiny, doporučím im každú osobu, ktorá hľadá pôžičku. Ak potrebujete pôžičku a ste si stopercentne istí, že pôžičku splatíte, kontaktujte ich a povedzte im, že sa na vás obrátila pani Fayeová. sabinhelps@gmail.com alebo jej odkaz na +79267494861.

Přidej svůj názor

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo e-mailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Reaguješ na příspěvek:
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové názory e-mailem (pouze pro přihlášené)
Sleduj názory ke článku a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.



Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý