ITzprávy.cz: denně více než 1500 článků zaměřených na informační technologie
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

ITzprávy.cz: denně více než 1500 článků zaměřených na informační technologieITzprávy.cz: denně více než 1500 článků zaměřených na informační technologie

 

ITzprávy.cz: denně více než 1500 článků zaměřených na informační technologie

Google       22. 5. 2008       28 251×

Projekt, který si klade za cíl agregovat veškeré články i novinky ze všech oborů IT, si dnes odbývá svoji veřejnou premiéru.

Historie vzniku

Psal se červen roku 2007 a Curo přemýšlel, jak jednoduše sledovat oblíbené www stránky a nepoužívat při tom RSS čtečky, se kterými zrovna dvakrát nesympatizuje. Právě v té chvíli se zrodil nápad vytvořit vlastní webovou službu, která by většinu funkcí RSS readerů zastala a odebírání novinek z různých webů posunula o krok dále. Podobné služby jsou na internetu samozřejmě k dispozici (např. Weblogy.cz či Devlogy.cz), ale žádná z nich není dle našeho šéfredaktora natolik komplexní či přizpůsobitelná, aby ho to uspokojilo.

Byla zaregistrována doména ITzpravy.cz a na dalšího tři čtvrtě roku se projekt uložil k ledu, většina z vás jistě chápe proč - v tomto období totiž Curo připravoval třetí verzi portálu Programujte. Práce na webu tedy započaly až před dvěma měsíci a dokončeny byly před necelým týdnem. Tedy, dokončeny - vývoj samozřejmě bude probíhat neustále a služba bude nadále zdokonalována podle požadavků uživatelů.

Podobné služby jsou na internetu samozřejmě k dispozici (např. Weblogy.cz či Devlogy.cz), ale žádná z nich není dle našeho šéfredaktora natolik komplexní či přizpůsobitelná, aby ho to uspokojilo.

Služba měla původně být přístupná jen autorovi samotnému, popř. úzkému kruhu přátel či redaktorům Programujte, ale jak se v čase systém rozrůstal o nové funkce a možnosti, tak úměrně rostl potenciál této služby zaujmout i ostatní uživatele internetu. Z redakčního testování si služba odnesla vesměs kladná hodnocení a je tedy pravděpodobné, že by ITzprávy mohly uspět.

Výhody

V čem tkví hlavní výhody oproti ostatním webovým agregátorům či RSS čtečkám?

1. Zdroje

Hlavním lákadlem ITzpráv je více než 600 pečlivě vybraných zdrojů (a nové stále přibývají), které můžete třídit podle názvu, jazyka (k dispozici jsou zdroje české, slovenské a anglické) či kategorie. Jsou zahrnuty jak nejznámější portály z daných kategorií, tak i významné weblogy. Žádný IT obor nebyl ušetřen, takže si každý jistě přijde na své. Každý zdroj navíc musí před uveřejněním projít schválením a neaktuální zdroje jsou vyřazeny z aktivních zdrojů, což zaručuje, že zprávy budou vždy aktuální.

2. Články

Mimochodem, když je řeč o článcích, tak při nynějším počtu zdrojů (625 celkem, z toho 238 českých, 7 slovenských a 380 anglických) se denně na ITzprávách objeví v průměru více než 1500 unikátních článků. Pro srovnání - Google Zprávy nabízejí 400 zdrojů a to ze všech oblastí, ne jen z informačních technologií.

3. Přenositelnost

Díky webovému rozhraní pro vás nebude problém číst zprávy odkudkoliv, kde je připojení k internetu, což vám desktopové RSS čtečky neumožní.

4. Flexibilita

Možnost vybrat si vlastní sledované zdroje je samozřejmost. Pro ty, kteří nemají tolik času, aby mohli každý den sledovat čerstvé články, je tu denní i týdenní newsletter se všemi články za dané období. Dostupné je též vyhledávání ve všech článcích.

5. Export

I těm, kteří chtějí nadále zůstat u svých oblíbených RSS čteček, mají ITzprávy hodně co nabídnout:

  • Export RSS feedu ze všech zdrojů
  • Export RSS feedu ze všech sledovaných zdrojů
  • Export RSS feedu podle kategorie
  • Export RSS feedu podle klíčových slov
Exporty lze dále rozdělit podle jazyka. Poté již není problém tyto zdroje vložit a odebírat z externí RSS čtečky .

6. Zobrazení

Pro zobrazení článků jsou k dispozici dva odlišné styly. Jedním z nich je klasický, kde se zobrazí nadpis i s perexem článku. Druhý, tzv. „Outlookovský“, se podobá spíše tabulkovému výpisu dat, kdy se na stránku vejde mnohem více článků. U této verze si perex můžete zobrazit po kliknutí na ikonu. Obrázky z obou verzí jsou umístěné pod tímto odstavcem.

7. Archiv & oblíbené

Všechny články jsou dostupné z archivu, ve kterém lze pohodlně vyhledávat. Stejně pohodlně lze články ukládat do oblíbených a mít je tak kdykoliv k dispozici. Navíc lze vytvářet tematické okruhy - podle klíčových slov, která zadáte, vám budou do zvláštních složek tříděny články právě se zadanou tématikou. K dispozici je navíc přehled nejčtenějších článků za celý týden nebo pro jednotlivé dny v týdnu. Do budoucna se počítá ještě se zavedením tzv. kauz, které budou veřejně přístupné pro všechny uživatele ITzpráv.

8. Vlastní RSS

Snadno můžete přidat vlastní zdroje, které poskytují RSS nebo XML zdroj dat, a to přes jednoduchý formulář. Dokonce lze požádat o zařazení zdroje, který implicitně RSS neposkytuje.

Závěrem

Jednoduché a přitom velmi obsáhlé, to jsou ITzprávy. Jsou na úplném začátku své cesty, ale už nyní nabízí více, než jakýkoliv jiný podobně zaměřený projekt ve vodách českého internetu. Do budoucna se počítá s četnými rozšířeními a vylepšeními a časem se možná dočkáme i agregátoru nejen IT zpráv.

Další ukázky

×Odeslání článku na tvůj Kindle

Zadej svůj Kindle e-mail a my ti pošleme článek na tvůj Kindle.
Musíš mít povolený příjem obsahu do svého Kindle z naší e-mailové adresy kindle@programujte.com.

E-mailová adresa (např. novak@kindle.com):

TIP: Pokud chceš dostávat naše články každé ráno do svého Kindle, koukni do sekce Články do Kindle.

Hlasování bylo ukončeno    
0 hlasů
Google
(fotka) Michal KobelkaAutor se zajímá o webdesign, grafiku, rád kreslí, přečte si dobrou knihu nebo zajde do kina na dobrý film.
Web     Twitter    

Nové články

Obrázek ke článku Hybridní inteligentní systémy 2

Hybridní inteligentní systémy 2

V technické praxi využíváme často kombinaci různých disciplín umělé inteligence a klasických výpočtů. Takovým systémům říkáme hybridní systémy. V tomto článku se zmíním o určitém typu hybridního systému, který je užitečný ve velmi složitých výrobních procesech.

Obrázek ke článku Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Vedení týmu v oboru informačních technologií se nijak zvlášť neliší od jiných oborů. Přesto však IT manažeři čelí výzvě v podobě velmi rychlého rozvoje a tím i rostoucími nároky na své lidi. Udržet pozornost, motivaci a efektivitu týmu vyžaduje opravdu pevné manažerské základy a zároveň otevřenost a flexibilitu pro stále nové výzvy.

Obrázek ke článku Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Za poslední rok se podoba práce zaměstnanců změnila k nepoznání. Především plošné zavedení home office, které mělo být zpočátku jen dočasným opatřením, je pro mnohé už více než rok každodenní realitou. Co ale dělat, když se při práci z domova ztrácí motivace, zaměstnanci přestávají komunikovat a dříve fungující tým se rozpadá na skupinu solitérů? Odborníci na personalistiku dali dohromady několik rad, jak udržet tým v chodu, i když pracovní podmínky nejsou ideální.

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý