Názory ke článku Seriál F# - 1. díl - Pozdravme svět – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Názory ke článku Seriál F# - 1. díl - Pozdravme svět – Programujte.comNázory ke článku Seriál F# - 1. díl - Pozdravme svět – Programujte.com

 

Názory ke článku Seriál F# - 1. díl - Pozdravme svět

Al   NOVÝ
7. 6. 2008

No tak to už mi přijde jako brutální slátanina..

bukaj_001   NOVÝ
7. 6. 2008

F# je sice takovým hybridem mezi imperativním a funkcionálním jazykem a chápu, že autor je nejspíš více na ty imperativní, ale i tak jsem čekal "hello world" typický pro funkcionální jazyky -- nějakou rekurzivní fci (faktorial, Fibbonaciho atp.). Pokud se tento "seriál" bude ubírat směrem jako doteď i dále, člověk si říká, jestli to vůbec má cenu.

Dále mě zarazilo, že jako ukázka "funkcionálního způsobu programování" je zrovna použit příklad s do notací :)

Přimlouval bych se o informačně (nemusí se automaticky rovnat objemově) větší články. Zatím se mi to zdá spíše jako takové šteky do tmy. A podle mě by bylo lepší představovat spíše jazyk než vývojové prostředí -- teď se mi to zdá tak půl napůl. Kdyžtak vývojovému prostředí vyhradit samotný díl, ale nemotat ho do výkladu jazyka.

Ace McIntosh   NOVÝ
7. 6. 2008

Reagoval na komentář od uživatele Jakub Kulhan :No je sice pravda, že preferuji imperativní jazyky, ale typické konvence funkcionálních jazyků jsem v žádném případě nehodlal opomenout, příklady čistě funkcionálního programování (samozřejmě i rekurze apod.) již od začátku chystám až do dalších dílů seriálu (však tento je pouze seznamovací - aby člověk zjistil, "že to vlastně funguje").

...

Jinak musím dát za pravdu, že použití klíčového slova do není úplně nejšťastnější ukázkou funkcionálního způsobu programování, ale do začátku jsem nechtěl čtenáře příliš zatěžovat odlišnými postupy (pak by to mohlo být nepřehledné až matoucí). Navíc cílem stejně bylo jen vypsat řetězec "Ahoj světe", a pro to se funkcionální přístup moc nehodí...díky za připomínku a matoucí část jsem upravil.

Více o čistě funkcionálním přístupu bych si opravdu nechal až do dalších dílů seriálu.

...


Dále bych poznamenal, že tento seriál se snaží pokrýt všechny oblasti základní práce s jazykem - tudíž je třeba představit i práci s vývojovým nástrojem. K tomu je článek rozdělen do jednotlivých kapitol, z nichž každá se zabývá něčím jiným, tudíž není smícháno všechno dohromady a čtenář může jednotlivé kapitoly samozřejmě přeskakovat, pokud ví, že by se v nich nedočetl nic nového, nebo je nepotřebuje číst.

Seiál je od začátku rozkouskovaný, ovšem tím způsobem, aby čtenáři nabírali znalosti postupně a dostatečně pomalu.

MZetko   NOVÝ
8. 6. 2008

Reagoval na komentář od uživatele Jakub Kulhan :
Autor má naprostou pravdu. Podle mého názoru není možné zahltit nováčky kvantem informací hned v prvním díle. Navíc ohánění se faktoriální rekurzivní funkcí není zrovna nejlepší nápad, když za rekurzivní verzi téhle funkce by tě každý vyhnal.

bukaj_001   NOVÝ
8. 6. 2008

Reagoval na komentář od uživatele Martin Zikmund :
Podle mého názoru není možné zahltit nováčky kvantem informací hned v prvním díle.
To by se rovnou mohlo vydávat po písmenkách, ne? Jedno každý den. Aby to náhodou čtenáře nezahltilo :)

Navíc ohánění se faktoriální rekurzivní funkcí není zrovna nejlepší nápad, když za rekurzivní verzi téhle funkce by tě každý vyhnal.
Tohle je blbost. Rekurze k funcionální programování prostě patří. Jak jsem již psal, vím, že F# je hybridní jazyk, ale přeci jenom podle mě více spadá pod ty funkcionální.

Ace McIntosh   NOVÝ
8. 6. 2008

Reagoval na komentář od uživatele Jakub Kulhan [#18846]:

„To by se rovnou mohlo vydávat po písmenkách, ne? Jedno každý den. Aby to náhodou čtenáře nezahltilo :)“



No - myslímže takhle to MZetko nemyslel. Přece jen - seriál je přeci od toho, aby měl více tématicky zaměřených dílů, kdybych měl shrnout všechny principy jazyka do jednoho článku, pak by to byl teprve mišmaš. A ještě jednou zdůrazňuji, že toto je teprve 1. díl kurzu, tímto dílem jsem s objasňováním jazyka neskončil...

...

jinak k rekurzivní funkci:
to MZetko: Já bych řekl, že rekurzivní funkce která počítá faktoriál je natolik názorná, že se určitě pro demonstraci hodí. Určitě ji chci použít (to bukaj: Ale až v některém z dalších dílů seriálu) ve výkladu (samozřejmě až po důkladném objasnění rekurze). Jinak samozřejmě souhlasím s tím, že není dobré s výkladem příliš pospíchat.

MZetko   NOVÝ
8. 6. 2008

Reagoval na komentář od uživatele Václav Uruba :
Nijak neschazuji názornost faktoriálu pro rekurzi, ale z hlediska efektivity to není nejlepší řešení. To jen podotýkám, jinak samozřejmě na faktoriálu rekurzi člověk pochopí nejrychleji. Z hlediska efektivity pak existují i jiné, možná i lepší příklady, které pak ale samozřejmě budou složitější.

Ace McIntosh   NOVÝ
8. 6. 2008

Reagoval na komentář od uživatele Martin Zikmund :jj, tak s tím jednoznačně souhlasím

MZetko   NOVÝ
8. 6. 2008

Reagoval na komentář od uživatele Václav Uruba :
Podtrženo, sečteno - myslím že nikdo nemá právo říkat, že tenhle seriál "nemá cenu", mně se náhodou velice líbí a myslím, že jeho díly nejsou krátké. Na tomto serveru je mnoho, mnoho a mnohem kratších článků než je tenhle. Jen tak dál Ace_McIntoshi!

ghibulo   NOVÝ
4. 7. 2008

kdy bude další díl? ... už se moc těším :-)

Ace McIntosh   NOVÝ
23. 7. 2008

Reagoval na komentář od uživatele ghibulo : Nebojte se, další díl bude co nejdříve, v poslední době jsem ale trochu více zaneprázdněný, navíc teď jsou prázdniny a já jsem skoro pořád pryč (tudíž čas je, ale jsem bez počítače - zbyla mi jen tužka a papír:-)). Takže sice nemůžu říci kdy, ale další díl rozhodně bude. Jinak díky za projevenou důvěru, kterou se pokusím nezklamat (v rámci konstruktivní kritiky kolegů se budu snažit zvýšit kvalitu seriálu).

Engin   NOVÝ
16. 3. 2009


?

Přidej svůj názor

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo e-mailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Reaguješ na příspěvek:
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové názory e-mailem (pouze pro přihlášené)
Sleduj názory ke článku a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.



Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý