WordPress - instalace a konfigurace
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

WordPress - instalace a konfiguraceWordPress - instalace a konfigurace

 

WordPress - instalace a konfigurace

Google       Google       30. 6. 2008       36 526×

Tento článek je napsán na přání našich čtenářů. Proberu v něm isntalaci a konfiguraci vynikajícího redakčního systému WordPress.

Než cokoli začneme

Nejdříve si stáhneme WordPress v poslední verzi (v době psaní článků verze 2.5.1) (stáhnout). Rozbalíme kamkoliv na disk do složky WP. WordPress budu instalovat pro ukázku na freehosting Webzdarma. Máte-li nyní vše připravené, můžeme začít.

Instalace

  1. Všechny soubory nahrajeme na FTP pomocí některého klienta. Já použil můj oblíbený Total Commander.
  2. Přejdeme na adresu, kam jsme WordPress nahráli. V mém případě http://plasmo.borec.cz/wordpress/.
  3. Po načtení stránky zjišťujeme, že WP hlásí chybu a radí, jak ji máme odstranit. Klikneme na Create a Configuration File.

  4. Zobrazí se nám opět další stránka, která nás informuje o tom, jak se WordPress bude instalovat. Klikneme na tlačítko Let’s go!.

  5. V dalším kroku nás kolega WordPress požádá o zadání údajů pro přístup k databázi. Tak tedy když tak hezky prosí, vyplňte potřebné údaje a pak klikněte na tlačítko Submit.

  6. Pokud vše zadáme správně, WordPress nás pochválí a sdělí, že vše je připraveno, a můžeme začít instalaci stisknutím tlačítka Run the install.

  7. V tomto kroku zadáme název stránky a e-mail administrátora. Ponecháním zatržítka u Allow my blog to appear in search engines like Google and Technorati dovolíme náš web zobrazovat ve vyhledávačích jako Google a Technorati. A klepneme na Install WordPress.

  8. Po chvilce by vám měla naskočit stránka, na které získáte nick a heslo pro přihlášení do administrace vašich stránek.

  9. Přihlášení do administrace.

Lokalizace WordPress

Češtinu pro WordPress 2.5.1 stáhneme a po stažení archívu vytvoříme opět provizorní složku WP_cestina, kam archív rozbalíme. Následuje další postup:

  1. Soubor cs_CZ.mo nahraju do adresáře /wp-includes/languages (pokud není vytvořen, vytvořím).

  2. V konfiguračním souboru wp-config vložte cs_CZ do položky define WPLANG.Ukázka výsledku:
    define ('WPLANG', 'cs_CZ');

  3. Máme hotovo, náš WordPress odteď bude v češtině.

Nastavení hezkých URL

Jistě nechceme, aby se nám adresy článků zobrazovaly stylem: http://mujblog.cz/?p=1, ale chceme, aby každá URL vypadala následovně: http://mujblog.cz/programovani/c-prvni-program. Při nastavování hezkých URL se vám bude hodit mnoho značek a příkladů, které můžete použít pro nastavování vašich URL. Hezké URL nastavíme takto:

  1. Otevřeme Administrace → Nastavení → Trvalé odkazy
  2. Přepínačem zvolíme položku Vlastní struktura a do textboxu vedle zapíšeme tuto hodnotu: /%category%/%postname%

  3. Klikneme na Uložit změny

Máte-li nastavena práva 777 pro kořenový adresář WordPress, tak nemusíte vytvářet ručně soubor .htaccess, WordPress si ho vytvoří sám. V opačném případě musíte tento soubor dle instrukcí WordPress vytvořit ručně.

Závěr

Tak a máme hotovo, nyní můžete začít publikovat obsah v systému WordPress. V dalším článku ukážu, jak instalovat nové vzhledy a moduly.

×Odeslání článku na tvůj Kindle

Zadej svůj Kindle e-mail a my ti pošleme článek na tvůj Kindle.
Musíš mít povolený příjem obsahu do svého Kindle z naší e-mailové adresy kindle@programujte.com.

E-mailová adresa (např. novak@kindle.com):

TIP: Pokud chceš dostávat naše články každé ráno do svého Kindle, koukni do sekce Články do Kindle.

Hlasování bylo ukončeno    
0 hlasů
Google
Student ČVUT FJFI katedry softwarového inženýrství v ekonomii. Mezi jeho zájmy patří programování a sport. Autor má zkušenosti s PHP 5, MySQL, XHTML a CSS. Zajímá se o platformu .NET, jazyk C#, ASP.NET a WPF.
Web    

Nové články

Obrázek ke článku Hybridní inteligentní systémy 2

Hybridní inteligentní systémy 2

V technické praxi využíváme často kombinaci různých disciplín umělé inteligence a klasických výpočtů. Takovým systémům říkáme hybridní systémy. V tomto článku se zmíním o určitém typu hybridního systému, který je užitečný ve velmi složitých výrobních procesech.

Obrázek ke článku Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Vedení týmu v oboru informačních technologií se nijak zvlášť neliší od jiných oborů. Přesto však IT manažeři čelí výzvě v podobě velmi rychlého rozvoje a tím i rostoucími nároky na své lidi. Udržet pozornost, motivaci a efektivitu týmu vyžaduje opravdu pevné manažerské základy a zároveň otevřenost a flexibilitu pro stále nové výzvy.

Obrázek ke článku Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Za poslední rok se podoba práce zaměstnanců změnila k nepoznání. Především plošné zavedení home office, které mělo být zpočátku jen dočasným opatřením, je pro mnohé už více než rok každodenní realitou. Co ale dělat, když se při práci z domova ztrácí motivace, zaměstnanci přestávají komunikovat a dříve fungující tým se rozpadá na skupinu solitérů? Odborníci na personalistiku dali dohromady několik rad, jak udržet tým v chodu, i když pracovní podmínky nejsou ideální.

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý