Programování pro úplné začátečníky
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Programování pro úplné začátečníkyProgramování pro úplné začátečníky

 

Programování pro úplné začátečníky

Google       Google       13. 8. 2009       31 275×

Recenze knihy Programování pro úplné začátečníky od Radka Hylmara.

Tato kniha je určena lidem, kteří již mají nějaké zkušenosti s prací na počítači, ale nikdy se nezabývali programováním. V úvodu autor nejprve podrobně vysvětluje, co to vlastně program je, z čeho se skládá, jaké jsou základní požadavky na program a jak se vytváří. Další kapitola popisuje instalaci a používání vývojového prostředí. Dál už je kniha věnována vlastní tvorbě programu.

V celé knize je k výuce programování použit programovací jazyk Pascal a vývojové prostředí Free Pascal. O vhodnosti Pascalu pro výuku programování se dá jistě diskutovat. Osobně si myslím, že pro úplné začátečníky, kterým je tato kniha určena, je tento jazyk vhodný.

Začínající programátor tuto knihu ocení, protože autor vše podrobně vysvětluje a v knize je i dostatek schémat ilustrujících probírané algoritmy.

Obsah

Kniha je rozdělena do osmi kapitol a obsahuje tři přílohy. V první kapitole jsou vysvětleny základní pojmy jako program, programátor, příkaz, algoritmus, programovací jazyk atd. Mimoto je zde popsán přibližný průběh vývoje programu a jsou vyloženy základní požadavky na kvalitní algoritmus.

Druhá kapitola je věnována instalaci a ovládání vývojového prostředí Free Pascal. Velmi podrobně je popsána instalace a první spuštění. Je zde i ukázka prvního programu typu Hello World! a jeho kompilace. V závěru kapitoly je ukázka krokování programu. Poslední podkapitola obsahuje základní pravidla pro formátování zdrojového kódu a psaní komentářů.

Další kapitoly jsou již věnovány tvorbě programu. Třetí kapitola je věnována proměnným, jejich pojmenování a využití. Samozřejmě jsou probrány i datové typy proměnných. Další kapitola je věnována podmínkám. Jsou zde probrány dva základní příkazy pro větvění kódu: if-else-then a case. Po podmínkách logicky následuje kapitola věnovaná cyklům. Zde se čtenář naučí vytvářet cyklické sekvence pomocí příkazů while, for a repeat-until.

Šestá kapitola je určena k procvičení znalostí z předchozích kapitol při tvorbě jednoduchých programů - obrácení řetězce, čtení a zápis do souboru atd. Mimoto se čtenář naučí používat debugovací nástroje Free Pascalu.

V sedmé kapitole se autor věnuje práci se složenými datovými typy - poli, záznamy a ukazateli. Najdeme zde i ukázku velmi jednoduché databáze filmů a práce s ní. Všechny příklady jsou zde doprovázeny pěknými ilustracemi.

Poslední kapitola se zabývá funkcemi, procedurami a oborem platnosti proměnných. Najdeme zde i trochu náročnější látku, a to rekurzi, tradičně ilustrovanou na výpočtu faktoriálu a Fibonacciho posloupnosti. Rekurze je použita i k ukázce jednoduchého zašifrování e-mailové zprávy. Poslední část této kapitoly popisuje využití externích knihoven.

V závěru knihy jsou odkazy na literaturu vhodnou k prohloubení získaných znalostí. Příloha A obsahuje výčet a stručnou charakteristiku nejběžnějších programovacích jazyků a doporučené literatury k jejich studiu. V příloze B jsou zesumarizována nejdůležitější pravidla, doporučení a pojmy z knihy. Poslední příloha obsahuje slovník nejdůležitějších pojmů, na které může programátor v praxi narazit.

O autorovi

Radek Hylmar je absolventem Fakulty informatiky na Masarykově univerzitě v Brně. Jako redaktor počítačové literatury nakladatelství Computer Press stojí za vydáním řady titulů pro začínající i pokročilé programátory.

Hodnocení

Kniha je skutečně psána pro lidi, kteří mají základní znalosti práce s počítačem a chtěli by proniknout do základů programování. Látka je v knize velmi podrobně vysvětlena a autor nešetřil ani ilustracemi (screeny, diagramy, obrázky). Programátorovi, který již má alespoň minimální zkušenosti s programováním, tato kniha moc nového nepřinese. Trochu mě mrzí, že v knize není ani lehce zmíněno objektově orientované programování.

Veškeré zdrojové kódy použité v knize lze stáhnout z webu vydavatele, takže není nutné je z knihy opisovat.

×Odeslání článku na tvůj Kindle

Zadej svůj Kindle e-mail a my ti pošleme článek na tvůj Kindle.
Musíš mít povolený příjem obsahu do svého Kindle z naší e-mailové adresy kindle@programujte.com.

E-mailová adresa (např. novak@kindle.com):

TIP: Pokud chceš dostávat naše články každé ráno do svého Kindle, koukni do sekce Články do Kindle.

3 názory  —  3 nové  
Hlasování bylo ukončeno    
0 hlasů
Google
(fotka) Zdeněk MoravecAutor se pohybuje v oblasti vývoje nových materiálů. Mezi jeho koníčky patří tvorba webových aplikací, programování v jazycích Java, .NET (C#), Perl, elektronika a sport (běh). Hojně využívá sázecí systém LaTeX.
Web     Facebook    

Nové články

Obrázek ke článku Hybridní inteligentní systémy 2

Hybridní inteligentní systémy 2

V technické praxi využíváme často kombinaci různých disciplín umělé inteligence a klasických výpočtů. Takovým systémům říkáme hybridní systémy. V tomto článku se zmíním o určitém typu hybridního systému, který je užitečný ve velmi složitých výrobních procesech.

Obrázek ke článku Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Vedení týmu v oboru informačních technologií se nijak zvlášť neliší od jiných oborů. Přesto však IT manažeři čelí výzvě v podobě velmi rychlého rozvoje a tím i rostoucími nároky na své lidi. Udržet pozornost, motivaci a efektivitu týmu vyžaduje opravdu pevné manažerské základy a zároveň otevřenost a flexibilitu pro stále nové výzvy.

Obrázek ke článku Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Za poslední rok se podoba práce zaměstnanců změnila k nepoznání. Především plošné zavedení home office, které mělo být zpočátku jen dočasným opatřením, je pro mnohé už více než rok každodenní realitou. Co ale dělat, když se při práci z domova ztrácí motivace, zaměstnanci přestávají komunikovat a dříve fungující tým se rozpadá na skupinu solitérů? Odborníci na personalistiku dali dohromady několik rad, jak udržet tým v chodu, i když pracovní podmínky nejsou ideální.

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý