Názory ke článku Kniha: Návrhové vzory – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Názory ke článku Kniha: Návrhové vzory – Programujte.comNázory ke článku Kniha: Návrhové vzory – Programujte.com

 

Názory ke článku Kniha: Návrhové vzory

Michal   NOVÝ
19. 11. 2009

K cemu je recenze, ktera z vetsi tretiny obsahuje informace o tom, ze je to psane jako dialog, ale vubec se vlastne nedozvim, co je to ten navrhovy vzor a proc bych si tu knihu mel kupovat. Popis obsahu jenom tupe opisuje nazvy kapitol.

hrach, autor článku   NOVÝ
19. 11. 2009

Reagoval na komentář od uživatele Michal :
Tvuj komentar je akorat hloupou demagogii. V recenzi je obsazeno, co je to navrhovy vzor, je tam obsazen rozbor stylu, obsahuje duvody proc koupit a nekoupit. Zrejme spatne ctes. Pokud tomu chces porozumet vice, pak tehdy si ji prave kup. Pokud stale nemuzes v recenzi najit misto, kde popisuju, co je to navrhovy vzor, pak si knihu nekupuj ;)

Anonymní uživatel   NOVÝ
21. 11. 2009

Reagoval na komentář od uživatele Michal :
Co je to navrhovy vzor? Kdyz pouziji to co je v recenzi tak: ...Návrhové vzory, anglicky „design patterns“, patří mezi pokročilejší znalosti v oblasti programování. Jedná se o „doporučené“, standardizované postupy, které mají usnadnit vývoj aplikací... ...Návrhové vzory lze více či méně implementovat nebo uplatnit ve všech programovacích jazycích...
Coz zhruba odpovida, az samozrejme na to, ze dany jazyk musi podporovat objektove programovani.
Jinak mohu knihu vesele doporucit vsem kdo uz vi (alespon teoreticky), co navrhove vzory jsou a radi by se seznamili (nebo by si radi osvezili) s tim jak konkretne funguji. Kniha je psana vskutku netradicni formou, a i kdyz radsi ctu knihy v anglictine, tahle me chytla prave nejen obsahem ale i formou. Nicmene pravda je, ze ukazky kodu bych asi fakt ponechal s anglickymi nazvy metod a promennych - to mi prislo fakt divne.

Anonymní uživatel   NOVÝ
22. 11. 2009

Reagoval na komentář od uživatele Anonymní uživatel :
Návrhové vzory se dají použít i v neobjektových jazycích, ale musí se to trochu lámat přes koleno(musí se vytvořit emulace objektového modelu). Např. grafická knihovna GTK je psaná v C, ale přesto jsou komponenty podle vzoru MVC).

Jinak tahle kniha je určena spíš pro začínající programátory(případně pro programátory, kteří se nesetkali s OOP). Knihu doporučuju, dobře se čte a je plná důležitých informací. Navíc díky tomu, jak je strukturovaná, se dá číst i na přeskáčku.

hrach, autor článku   NOVÝ
22. 11. 2009

Reagoval na komentář od uživatele Anonymní uživatel :
No, nevím, mně přišla dosti složitá. Osobně bych ji začínajícím programátorům opravdu nedoporučil.

rudolf_franek   NOVÝ
22. 11. 2009

Reagoval na komentář od uživatele Anonymní uživatel :
Ano mohl by ji sice cist zacinajici programator, ale myslim, ze pokud by to bylo neco jako v mem pripade, tedy ze mi bylo asi 8, tak pochybuji, ze by me podobne ctivo prilis bavilo. V tom veku jsem chtel hned vysledky a ne nejak dlouze koumat ... A rozhodne by bylo zahodno uz pred ctenim teto knihy vedet jak funguje OOP - jinak si to ctenar moc neuzije.

uf   NOVÝ
22. 11. 2009

Uz to je dele, co jsem ji studoval (takova kniha se neda cist jako kniha).
[seznam]1) Je potreba vedet aspon zhruba, co to navrhove vzroy jsou a ktere. To je spravna cesta - lehky nahled, pak vstrebat zakladni filosofii a strukturu a pak jit do hloubky. Kniha je pro kroky 2 a 3, pro ne-uplne-zacatecniky i bod 1.
2) Styl se mi libil, struktura a prirovnani taky.
To se mi prave libi na programatorskych knizkach, ze obsahuji lehky programatorsky humor a lezerni styl. Prece se nebudeme pretvarovat a tvarit jako stoleti akademici, ne?
3) Cestina v Jave se mi nelibi (myslim, ze ji autor uz nekde pouzival). Sice jsem zastancem cestiny - take naschval rikam java a ne dzava ! - ale ne diakritiky.
4) Je to prvni zdroj, ktery pekne ukazuje Flyweight.
5) Jako terminus technicus bych zde pouzival anglicke nazvy a cesky (Jedinacek) uvadel v zavorce. Pri pouziti ceskych terminu doporucuji anglicky uvadet v zavorce. Delame to tak i v prekladu.
[/seznam]
uf

kur   NOVÝ
5. 3. 2010
fixa   NOVÝ
10. 7. 2010

Reagoval na komentář od uživatele rudolf_franek :

Máš pravdu. Toto kniha môže byť veľmi dobrá ale samozrejme, že musíš byť zorientovaný v OOP ako takom. Možno nevieš, ty ani niektorí čitatelia, že autor ako prvú knihu vydal titul pod názvom "Myslíme objektově v jazyku Java" a potom uvažoval v pokračovaní tohto titulu, ale vydavateľstvo Grada nemalo záujem o druhé pokračovanie. Kedže autor už mal druhý diel tejto publikácie napísaný, rozhodol sa, že ho vydá a pretože mu spoluprácu ponúklo vydavateľstvo CPress, tak pokračovanie vydal pod názvom "Návrhové vzory", ktorej recenzia je tu.

Takže iba také malé zhrnutie: Kniha Návrhové vzory je pokračovaním publikácie "Myslíme objektově v jazyku Java", kde autor podrobne rozoberá OOP vo všeobecnosti a Džava je len prostriedkom na ilustráciu všetkých princípov. Takže ak nemáš prečítanú knihu "Myslíme objektově v jazyku Java", tak by si sa rozhodne nemal púšťať do Navrhových vzorov.

fixa   NOVÝ
10. 7. 2010

Jediná chyba knihy je to, že je brožovaná a nemá pevnú väzbu

Tom   NOVÝ
2. 1. 2011

Po přečtení vesměs kladných ohlasů jsem si knihu také pořídil. O návhrhových vzorech něco vím, tak jsem ji chtěl spíše pro ucelení znalostí a jako lehčí čtení po večerech - proto jsem sháněl něco v češtině.
Z knihy mám bohužel poněkud rozpačité pocity a tak bych rád připsal několik postřehů, které možná někoho varují a poohlédne se jinde.

- Čeština a diakritika se tu už řešila, to se přežít dá.
- Ikdyž je na obálce napsáno, že jde o knihu o návrhových vzorech a příklady jsou v jazice java, tak jsou specialitky javy probírány až do nepříjemných detailů, které s probáraným vzorem nemají vůbec nic společného a patříly by do učebnice javy. Pokud máte javu jako svůj hlavní jazyk tak to asi vadit nebude, ale pokud používáte jazyků více, popřípadě jiný, tak je potřeba oddělovat informace, týkající se implementace vzoru a pokusů autora o výuku javy.
- Příklady ke vzorům - kompletní implementace 1- n tříd spolu s obrovským množstvím komentářů nijak se nevztahující k probíranému vzoru. Komentavat se musí ... ano ... ve škole nám to pořád vtloukali do hlavy. Ale proč probůh musí být okomntována i metoda u které je z názvu patrné co dělá, zvlášť když komentář vypadá jako přepis názvu metody. To se bude z knihy generovat dokumentace? Komentáře mají pomáhat k zpřehlednění, ne zabordelení. Bez zbytečných komentářů mohly být přiklady na poloviční délce - nutné pročíst polovinu kódu abych pochopil co tím autor chtěl říct.
- Obrázky by mohly být častější. Kdyby ke každému vzoru byl příklad překreslen pomocí UML určitě by to pochopení usnadnilo - čtenář by pak nemusel procházet 3 stránky implementace.
- Forma jakou je kniha psána generuje obrovské množství textu, který nemá žádnou přidanou hodnotu. A celý odstaveček občas obsahuje pouze blablabla bez jediné použitelné informace.

Knihu bych doporučil lidem, kteří programují v jazyce java, nevládnou angličitnou, pouze matně tuší, že nějaké návrhové vzory existují a nevadí jim, že přečtou spoustu zbytečného textu. Pro ně bude kniha skvělým doplňkem knihovny.

Osobně mi vyhovují spíše koncentrované informace týkající se přímo probíraného tématu bez výraznějších odboček. A kniha mi příliš nesedla. Celkově mohla být bez zbytečností snad třetinová.

Lukáš   NOVÝ
17. 2. 2012

#11 Tom
Naprostý souhlas.

Mě osobně kniha svým stylem znechutila (rozhovor díky němuž je tam spousta zbytečného textu). Koupě jsem litoval.

dn8   NOVÝ
5. 9. 2018

#1 Michal
Pokud nevis co je to navrhovy vzor, tak to stejne neni kniha pro tebe ;)

Přidej svůj názor

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo e-mailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Reaguješ na příspěvek:
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové názory e-mailem (pouze pro přihlášené)
Sleduj názory ke článku a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.



Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý