Názory ke článku HTML5 - nové vlastnosti – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Názory ke článku HTML5 - nové vlastnosti – Programujte.comNázory ke článku HTML5 - nové vlastnosti – Programujte.com

 

Názory ke článku HTML5 - nové vlastnosti

mamlasos   NOVÝ
11. 7. 2011

A co vkládání vektorové grafiky (SVG) jak je na tom v HTML5 ? A existuje v HTML5 nějaká přímá podpora pro zápis matematických výrazů ?

Peppy   NOVÝ
11. 7. 2011

#1 mamlasos
Ahoj mamlasos. Takže, SVG beží normálne (http://www.tutorialspoint.com/…tml5_svg.htm), s tým problém nie je. S matematikou je už problém, a to ten, že každé jadro si ho renderuje (v každom vyzerá ináč) ako chce, navyše WebKit (Safari/Chrome) nepodporuje rendering matematických zápisov kvôli bugom v jadre, dokonca ani IE9, keď som niečo skúsil, tak nešlo. Preto sa zatiaľ odporúčajú obrázky (á la LaTeX), ak to chceš zobrazovať v každom prehliadači rovnako. Ale nie je problém použiť MathML aj v HTML5.

Takže na matematiku buď Firefox (5) alebo obrázky :)

mamlasos   NOVÝ
11. 7. 2011

#2 Peppy
Ahoj, napadlo mě jestli se alespoň nedá matematický zápis exportovat z nějakého editoru do SVG ? A díky.

Peppy   NOVÝ
11. 7. 2011

#3 mamlasos
Ako vidíš tu: http://grigoriev.ru/svgmath/samples/complex1.svg tak to v SVG ide, no nie je celkom pekné vzhľadovo. (http://grigoriev.ru/svgmath/). Takže je to možné aj prakticky :)

jcoufal   NOVÝ
14. 7. 2011     web     twitter

Předem děkuji za článek a pěkné shrnutí novinek. Měl bych k tomu jen pár dodatků:

HTML5 jsem zkoušel nedávno nasadit do nově vznikajícího webu a bohužel jeho použitelnost je zatím mizivá. Zejména, co se týká základních blokových elementů header / section / footer, které by měly být stěžejním prvkem pro určení sémantiky webu. Při použití se element nechoval korektně jako blokový (i přes nastavené css vlastnosti) a užití dalších css vlastností pak pokulhávalo a nechovalo se, jak by mělo. Jde o nedostatečnou podporu v prohlížečích a tak jsem od HTML5 prozatím ustoupil a počkám, až bude mít dostatečnou podporu. Zatím tak používám klasické divy, které mám připravené na přechod HTML5 elementů.

Bryant   NOVÝ
15. 7. 2011     web     twitter

#5 jcoufal
Tak to je bohužel pravda. Z vlastní zkušenosti můžu říct že použití elementů header, section, footer a nebo třeba article, je zatím nevhodné pro ostré nasazení, vím že například i Firefox 3.6 si s nimi neumí poradit, ale snad všechny nejnovější verze "barevných" prohlížečů si s tím poradí a to i Internet Explorer 9. Sám je používám jen na svých osobních stránkách a na blogu, kde mě nijak netrápí to že se uživatelům se starými prohlížeči stránka špatně zobrazí, to ale bohužel většina webových stránek praktikovat nemůže, a proto nástup HTML5 bude pomalí.

Curo   NOVÝ
15. 7. 2011     web     twitter

#5 jcoufal, #6 Bryant
Na PRG používáme aktuálně tag <article>.

Jaký je problém se stylováním těchto elementů (footer, header...)? I tagy si normálně lze definovat vlastní a nastylovat dle potřeby, tyto tagy nejde přizpůsobit? Vždyť je znuluju a vnutím jim styl, jaký potřebuju. Stejně mají hlavně sémantický význam.

Nebo jaký je s nimi problém? Výchozí styl?

jcoufal   NOVÝ
16. 7. 2011     web     twitter

#7 Curo
S tagem <article> nemám zkušenost, zkoušel jsem pouze header/section/footer. Je to už před nějakou dobou a bylo to na komerční zakázce, takže jsem neměl pořádně čas testovat, kde je chyba. Nepamatuji si přesně, co bylo za problém, ale vím, že skrz css jsem nuloval veškeré výchozí styly, dával jsem tomu nové a přesto to prohlížeč nebral jako blokový element; vyhrál jsem si s tím dlouho a pořad to dělalo paseku. Co přesně bylo za problém, to si už bohužel nepamatuju, tuším, že byl problém s floatem a podobnými věcmi. S odstupem času mě napadá, že možná by bylo řešením obalit tyto elementy divem a stylovat onen div. Já si jen pamatuji, že jako náhrada divu to nešlo použít, tak jsem šel klasickou cestou s tím, že divu jsem přidal atribut class="header"/"footer", apod. a až to bude použitelné, pak jen nahrazením textu změním tagy.

Bryant   NOVÝ
19. 7. 2011     web     twitter

#7 Curo
No, byl problém navázat na tyto tagy jakýkoli styl, vypadalo to jako by je Firefox úplně ignoroval. Snad byl tenhle problém již vyřešen, nějak jsme to dál nezkoumal, dnes používám Firefox 5 a už fungují.

Miroslav Kucera   NOVÝ
12. 10. 2011

#9 Bryant: to je nejake divne. Tento problem je pouze v IE6-8 a to resi "HTML5 shiv".

Ve vsech ostatnich prohlizecich lze na nezname prvky (z pohledu prohlizece) aplikovat styly.

Fieldy   NOVÝ
10. 11. 2011

Chybička se vloudila. U parametru Header je špatně: 

<h2>Název článku</h3>

Přidej svůj názor

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo e-mailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Reaguješ na příspěvek:
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové názory e-mailem (pouze pro přihlášené)
Sleduj názory ke článku a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.



Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý