Programujte.com je tu v novém - měníme se
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Programujte.com je tu v novém - měníme seProgramujte.com je tu v novém - měníme se

 

Programujte.com je tu v novém - měníme se

Google       Google       4. 7. 2011       14 545×

Tak jsme se dočkali, světlo světa spatřila nová, v pořadí již čtvrtá verze webu Programujte.com s kódovým označením Aurora. Byla to dlouhá doba, ale bylo stanoveno mnoho cílů. Pojďme se podívat, proč je zde nová verze, proč jsme na ni tak dlouho čekali, co přinese a jaké máme plány.

Nejprve dovolte, abych poděkoval celé redakci za podporu, trpělivost, rady a celkově za pomoc s vývojem. Jmenovitě bych chtěl poděkovat nejvíce Zdeňku Večeřovi za neúnavnou podporu po celou dobu vývoje, Honzovi Škráškovi za trvanlivou kritiku a za směřování vývoje tím správným směrem, Zdeňku Lehockému a Martinu Šimečkovi za neutuchající vynikající korektury a rady a Tomáši Bobkovi za spolupráci při vývoji sub-projektů. Velmi přispěli i Jakub Kottnauer a Dušan Janošík, Ondřej Karas, Zdeněk Moravec a Libor Beneš. Skvělým testerem se ukázal být Honza Jackson, za což mu patří velký dík.

Rád bych poděkoval jmenovitě všem, ale to by zde nebylo nic jiného :-).

Nová verze je zde z několika příčin. Prvním, nejpovrchnějším důvodem bylo, že web potřeboval nutně redesign. Ano, oranžová je hezká, ale bylo jí už moc. Pět let stačilo. Chtěli jsme modernější, vzdušnější a přehlednější web, který by více odpovídal aktuálním trendům.

Dalším důvodem, leč z větší části nepodstatným, byla potřeba systému, který je možno jednoduše rozšiřovat a upravovat. Předělání staré verze, jak se dlouho povídalo, by zabralo moc práce a výsledek by byl kdovíjaký.

Hlavním důvodem bylo však užší cílení, větší specializace webu. Vybrali jsme si 6 hlavních témat, kterým bychom se chtěli věnovat – programování, webdesign, grafika, elektrotechnika, databáze a design. Do toho zčásti marketing a média, protože s ostatními sekcemi je velmi úzce propojen. I když vypadá, že sekce k sobě nemají zrovna blízko, opak je pravdou. Programátor potřebuje designéra, designér kodéra, projektový návrhář programátora, marketingový manažer designéra…

Z toho plyne naše nové zaměření webu – chceme se věnovat vývoji, tvorbě, výrobě, vedení a provozu projektů, služeb a aplikací – ať už webových, či těch off-line. Chceme přinášet rady od zkušených kolegů, údivy začínajících Kolumbů a krásy světa okolo. Od začátku byl tento web koncipován komunitně, kde si kolegové navzájem vyměňují svoje zkušenosti a dělí se o ně s ostatními. A v tom chceme pokračovat.

články

Nově chceme informovat i o aktuálních věcech formou zpráviček – opět ve vybraných oborech. Nedozvíš se tedy od nás, že Samsung vydal nový telefon, že vyšla nová verze antiviru a ani že vyšla nová hra… Ale budeme informovat o novinkách v nových verzích PHP, .NETu či jQuery. Zajímá nás, jak si doma sestrojit užitečného robota, jak proběhly výběrovky na logo významné instituce, jaké strartupy chystají tvoji kolegové, budeme psát o tom, co děláš ty. Budeme se zajímat o nové a alternativní programovací jazyky, novinky z laboratoří Google a Seznamu, ilustrace a krásné, jako živé, modelky z Photoshopu. Zajímá nás 3D grafika, technologický vývoj v herním průmyslu, relační i NoSQL databáze, typografie na webu, počítačový design v průmyslu a zabrousíme i do produktového designu. Šáhneme si i na knihy, a nejen ty české…

zpravodajstvi

Rozšířili jsme fórum i řady moderátorů. Po vzoru StackOverflow jsme zavedli hodnocení příspěvků a nově lze hodnotit i samotné uživatele (funkce jak stvořená pro ego honiče). Sledovat lze nově kromě jednotlivých vláken i celé diskuze, zbrusu nové vyhledávání, napovídání odpovědí z již vyřešených vláken při zakládání vlákna, označování vláken za vyřešená, propojování podobných vláken, odznáčky u profilů a téměř všude byl nasazen WYSIWYG editor.

fórum

Kalendář akcí bude nově obsahovat opravdu značný přehled všech plánovaných akcí a po skončení akce se můžeš kouknout i na pár fotografií. Nově je lze filtrovat i dle zaměření a jsou podporovány i vícedenní akce.

kalendář akcí

Fungl nová je i Kritika webů. Naším cílem bylo ji posunout dále – weby jsou nyní schvalovány a vybrány budou opravdu jen ty zajímavé. Budeme spolu hodnotit redesigny známých českých, slovenských i přespolních webů, či weby právě narozené. Kromě slovního hodnocení, kam můžeš přispět i radami pro lepší výsledný dojem, bylo zachováno i známkování jednotlivých aspektů webu – design, obsah, použitelnost a přístupnost. Máš web? Dej ho uživatelům ke zhodnocení, získej na něj odezvu, rady na zlepšení či třeba úplně nové myšlenky.

kritika webů

Nový web každé pondělí a čtvrtek!

Nové je i vyhledávání, nyní rozděleno na jednotlivé sekce s výsledky ne nepodobnými všudypřítomnému Google.

A, samozřejmě, jsme i na sociálních sítích – Facebook, Twitter.

Abych nezapomněl, máme svého maskota – najdeš ho u patičky a blíže se s ním můžeš setkat v sekci O nás. Pokud se rád dělíš s nabytými zkušenostmi, přidej se k nám – ukaž nám všem své řešení, svoje postupy, seznam nás se svým projektem, startupem nebo službou…

Celý web je kompletně portovaný na mobilní telefony, takže pokud jsi zrovna na cestách, můžeš jít na web přes naši novou mobilní verzi. A pokud jsi zarytý e-bookař, můžeš využít možnosti nechat si poslat jakýkoliv článek na svůj Kindle, či každý den, vždy ráno, dostávat aktuální články rovnou do něj.

Pokud pořádáte nějakou akci, rádi ji podpoříme a staneme se vaším mediálním partnerem.

A nakonec, pokud chceš dostávat jednou za 14 dní náš ručně sestavovaný newsletter, který se bude věnovat shrnutí novinek a zajímavých akcí z oboru, které by tě neměly minout, nezapomeň se přihlásit k odběru. No, a redakci za pár dní čeká zcela nová administrace :-).

Takže, doufáme, že se ti bude nový web líbit a že zde najdeš zajímavé informace, které ti pomůžou ve tvém dalším rozvoji. A pokud chceš i ty pomoci v rozvoji ostatním, přidej se k nám.

Teď nám, prosím, dej chvilku času, než se naplno rozjedeme a vychytáme první broučky… :-).

×Odeslání článku na tvůj Kindle

Zadej svůj Kindle e-mail a my ti pošleme článek na tvůj Kindle.
Musíš mít povolený příjem obsahu do svého Kindle z naší e-mailové adresy kindle@programujte.com.

E-mailová adresa (např. novak@kindle.com):

TIP: Pokud chceš dostávat naše články každé ráno do svého Kindle, koukni do sekce Články do Kindle.

Hlasování bylo ukončeno    
31 hlasů
Google
(fotka) Lukáš ChurýLukáš je šéfredaktorem Programujte, vyvíjí webové aplikace, fascinuje ho umělá inteligence a je lektorem na FI MUNI, kde učí navrhovat studenty GUI. Poslední dobou se snaží posunout Laser Game o stupeň výše a vyvíjí pro něj nové herní aplikace a elektroniku.
Web     Twitter     Facebook     LinkedIn    

Nové články

Obrázek ke článku Hybridní inteligentní systémy 2

Hybridní inteligentní systémy 2

V technické praxi využíváme často kombinaci různých disciplín umělé inteligence a klasických výpočtů. Takovým systémům říkáme hybridní systémy. V tomto článku se zmíním o určitém typu hybridního systému, který je užitečný ve velmi složitých výrobních procesech.

Obrázek ke článku Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Vedení týmu v oboru informačních technologií se nijak zvlášť neliší od jiných oborů. Přesto však IT manažeři čelí výzvě v podobě velmi rychlého rozvoje a tím i rostoucími nároky na své lidi. Udržet pozornost, motivaci a efektivitu týmu vyžaduje opravdu pevné manažerské základy a zároveň otevřenost a flexibilitu pro stále nové výzvy.

Obrázek ke článku Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Za poslední rok se podoba práce zaměstnanců změnila k nepoznání. Především plošné zavedení home office, které mělo být zpočátku jen dočasným opatřením, je pro mnohé už více než rok každodenní realitou. Co ale dělat, když se při práci z domova ztrácí motivace, zaměstnanci přestávají komunikovat a dříve fungující tým se rozpadá na skupinu solitérů? Odborníci na personalistiku dali dohromady několik rad, jak udržet tým v chodu, i když pracovní podmínky nejsou ideální.

Reklama autora

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý