× Aktuálně z oboru

Programátoři po celém světě dnes slaví Den programátorů [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]

Akce Hledám Auroru slavila úspěch, do vyšších levelů se však dostala jen hrstka. Přinášíme jejich řešení!

[ http://programujte.com/profil/1483-lukas-chury/ ]Google [ https://plus.google.com/101446994797551111026?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/14523-martin-simecek/ ]Google [ ?rel=author ]       12. 9. 2011       13 695×

Ještě než jsme spustili naši novou verzi webu, proběhla akce Hledám Auroru, která měla za cíl jediné: dostat se do dalšího levelu. Jednotlivé úrovně nebyly na první pohled vidět a pro postup bylo třeba najít skrytý kód. Kolik lidí se zúčastnilo, jak řešili a jaké bylo řešení všech levelů?

Akce slavila úspěch, reakce byly velmi pozitivní a lidé se bavili. Někteří to sice vzdali hned v úvodu, ale většina se nenechala odradit a lidé opakovaně zkoušeli, případně netrpělivě vyčkávali na nahozené nápovědy. Zaznamenáno bylo téměř 15 000 pokusů o prolomení dalšího levelu.

V čem akce spočívala? Na každé stránce byl ukryt kód, který bylo třeba najít. Vždy se jednalo o nějakou změť znaků, které se doplnily do URL, a pokud byl kód správný, znamenal postup do dalšího levelu. Jak níže zjistíte, kódy byly uloženy rozmanitě a do posledního levelu se dostalo pouze pár jedinců.

Celá akce Hledám Auroru je archivována a je možné se k ní kdykoliv zase vrátit, takže pokud jste nezkusili, určitě zkuste!

 

› Archiv celé akce je dostupný zde: http://programujte.com/archiv/aurora/ [ http://programujte.com/archiv/aurora/ ]

 

U každého levelu je nejprve uveden přímý odkaz na něj (což je zároveň URL s kódem k předchozímu levelu), poté malá nápověda (kde hledat) a nakonec rozklikatelné řešení a samotný kód, resp. odkaz na další level.
Takže můžete zkoušet a v případě, že kód daného levelu nenajdete, zkuste nápovědu a pokud ani ta nepomůže, můžete postoupit do dalšího levelu :-).

Pravidla: jakmile najdete kód do dalšího levelu, přidáte jej vždy na konec této URL: http://programujte.com/archiv/aurora/, vždy malými písmeny, bez mezer. Kód se může nacházet kdekoliv na stránce, případně i mimo ni, pokud k tomu vede nějaká indicie (jeden level), dále v připojeném obsahu, prostě kdekoliv. Pokud budete prozkoumávat zdrojový kód, ignorujte kód ohraničený "START Kód" a "KONEC Kód".

Doporučujeme základní znalosti tvorby webů.

Teď už vzhůru za jednotlivými levely

Úrovní je celkem 10, začíná se úvodním, tzv. nultým levelem, kde již máte za úkol najít kód k prvnímu levelu.

0. LEVEL (úvodní)

URL: http://programujte.com/archiv/aurora/ [ http://programujte.com/archiv/aurora/ ]

Nápověda: úvodní level je jednoduchý, kód do dalšího levelu hledejte ve zdrojovém kódu stránky.

Řešení: (zobrazit [ # ])

 

1. LEVEL

URL: http://programujte.com/archiv/aurora/cpcdst/ [ http://programujte.com/archiv/aurora/cpcdst/ ]

Nápověda: první level je už zákeřnější, kód není na první (ani druhý :P) pohled vidět a je třeba si na něj "posvítit", přesněji řečeno právě naopak :-). Ovšem uspějí i velmi všímaví jedinci se sklonem k podřadným a navenek nepostřehnutelných detailům.

Řešení: (zobrazit [ # ])

 

2. LEVEL

URL: http://programujte.com/archiv/aurora/kdbccligh/ [ http://programujte.com/archiv/aurora/kdbccligh/ ]

Nápověda: druhý level je o možnostech a vlastnostech externího obsahu, který je na stránce zastoupen. Konkrétně obrázku.

Řešení: (zobrazit [ # ])

 

3. LEVEL

URL: http://programujte.com/archiv/aurora/ajh8hrl92nsb/ [ http://programujte.com/archiv/aurora/ajh8hrl92nsb/ ]

Nápověda: třetí level je opět pro všímaly a opět se pojí s obrázkem. Napoprvé si ho asi nevšimnete :-).

Řešení: (zobrazit [ # ])

 

4. LEVEL

URL: http://programujte.com/archiv/aurora/aaktuvrtghd/ [ http://programujte.com/archiv/aurora/aaktuvrtghd/ ]

Nápověda: Čtvrtý level je perla. Zkuste se zaměřit na okolí stránky, na opakované prvky, na něco, kde byste kód nikdy nehledali a přitom je to součástí každé lepší webové stránky.

Řešení: (zobrazit [ # ])

 

5. LEVEL

URL: http://programujte.com/archiv/aurora/in/

Nápověda: Pátý level je jednoduchý, zaměřte se na obsah samotný, na básničku.

Řešení: (zobrazit [ # ])

 

6. LEVEL

URL: http://programujte.com/archiv/aurora/bzknp/ [ http://programujte.com/archiv/aurora/bzknp/ ]

Nápověda: Opět jednoduchý level, opět zaměřený na obsah, přímo na očích :-).

Řešení: (zobrazit [ # ])

 

7. LEVEL

URL: http://programujte.com/archiv/aurora/zzz/

Nápověda: Opět zdrojový kód, inspirováno světovými internetovými značkami.

Řešení: (zobrazit [ # ])

 

8. LEVEL

URL: http://programujte.com/archiv/aurora/followme/

Nápověda: Původně byl toto časový úkol, datum 22. 8. bylo vodítkem spolu s fotkou Dannyho De Vita, který na fotce ukazuje svůj Twitter. Stačilo jít na jeho Twitter a hledat twít nebo reakce na tento twít (z 22. 8.), ve kterém byl samotný kód. Tweet byl každý den znovu odeslán (jako reakce na Dannyho) a byl tak stále k nalezení. Aktuálně by jej však najít nešlo, a tak zde máte odlehčenou verzi úkolu, jehož kód se opět skrývá v nevalidnosti zdrojového kódu dokumentu.

Řešení: (zobrazit [ # ])

 

9. LEVEL

URL: http://programujte.com/archiv/aurora/twitter_dannydevito/

Nápověda: Asi nejzapeklitější level. Najít kód chce trpělivost, opět pro všímaly, zaměřte se znovu na opakované prvky, případné rozdíly s minulými levely (ve zdrojovém kódu). Je třeba také znát vlastnosti a hlavně možnosti daného prvku.

Řešení: (zobrazit [ # ])

 

10. LEVEL

URL: http://programujte.com/archiv/aurora/avalon/

Konec :-). Úspěšným řešitelům bez zobrazení řešení gratulujeme :-).

Jak řešili ostatní

Některé reakce a pokusy o prolomení levelů byly více než vtipné a člověk se u nich mnohdy hezky nasmál :-). Lidé zkoušeli používat 3D brýle, prohledávali celý zdrojový kód jQuery (kde hledali skrytý kód, chudáci, v minifikované verzi), někteří pixel po pixelu zkoumali lupou celý web, další četli celou historii Pac-Mana, když se v jednom levelu takový obrázek objevil, jiní hledali významy některých symbolů v knížkách, zkoušeli různé filtry a někteří si levely tiskli, vystřihovali a různě skládali...

Připravujeme pro vás další, podobnou akci. Pokud máte zájem o takový typ akce, hoďte pod článek komentář. Nás to potěší, potvrdí to váš zájem a my tak budeme mít větší motivaci vytvořit další podobnou věc :-). Doufám, že jste se bavili a u dalších akcí se na vás zase těšíme!


Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2011091201-akce-hledam-auroru-slavila-uspech-do-vyssich-levelu-se-vsak-dostala-jen-hrstka-prinasime-jejich-reseni/ ].