Názory ke článku Děláte to špatně? - Zen Coding - část 1/3 – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Názory ke článku Děláte to špatně? - Zen Coding - část 1/3 – Programujte.comNázory ke článku Děláte to špatně? - Zen Coding - část 1/3 – Programujte.com

 

Názory ke článku Děláte to špatně? - Zen Coding - část 1/3

CherryBoss   NOVÝ
31. 10. 2011

Moc pěkný plugin - ještě že existuje i pro Netbeans :). Díky za článek, těším se na další díly.

JMM   NOVÝ
31. 10. 2011     web     twitter

Po přečtení sem hned vyzkoušel "live" ukázku a poté už hledal do čeho všeho ho lze vložit. Teď momentálně testuji v PsPadu. Zatím si nejsem jistej jak moc to dokáže tu práci ulehčit. Toteď sem třeba seznami řešil metodou copy&paste Možná až se mi to vryje více pod kůži bude práce s tímto pluginem efektivnější.

Brad   NOVÝ
31. 10. 2011

Bomba! Ví někdo, jak to dostat do editoru Bluefish (podporuje .so moduly)?

quatermain   NOVÝ
31. 10. 2011

Neskúšal som to ale dosť sa mi to podobá na HAML pre ruby-stov (http://haml-lang.com/).  Podľa mňa stráca ten kód prehladnosť, ktorú akožtak poskytuje HTML samotné. Chápem, že následno to "vyexportuje" do klasického kódu, ale...
Keď vymýšlam html kód tak ho skoro neustále editujem, skôr dopĺňam veci tak ak to budem písať týmto kodom a hned exportovať, povedzme po riadkoch, tak stratí to zmysel tak programovať. Ak ho "nevyexportujem" do normálne kódu tak pri pár tisícoch(stovkách) riadkoch stratí prehladnosť tento kód. Pravdaže ak človek dobre značkuje a rád používa find tak pohoda.

Týmto komentom ale chcem naznačiť, že či by nebolo lepšie riešiť skôr niečo ako "snippet". Sú to klávesové skratky a generátory kódu. Ešte ich nepoužívam ale už používam inteligentné textové editory. Získam tým prehladnosť HTML kódu, nemusím sa učiť skratky kódu a pozerať kde som dal >,+,* či iné ale rovno vidím kde to svieti kde nie je pár alebo klasickým ctrl+space vygenerujem kod. Skôr by bolo excelentné spraviť články o textových editoroch ako je textmate, či e text editor a iné ako "nových jazykoch". Príde mi toto ako neprofesionálne riešenie pre ulahčenie hrania si s html ako hobby. Ale článok je cca fajn. :) Pekný deň

Yukka   NOVÝ
31. 10. 2011     web     twitter

#4 quatermain
Myslím, že jsi špatně pochopil smysl toho pluginu. On je to v podstatě snippet. Místo aby jsi psal dlouhou strukturu tak napíšeš jeden řádek a po stisku klávesové zkratky ti to vygeneruje klasické html. Jde o to, že ti to ohromně ušetří čas. Přehlednost bude stejná jako by jsi to psal ručně včetně zvýraznění kódu. Zatímco u snippetu ti to vyhodí jen kus kódu, který máš předem připraven, u ZEN to můžeš větvit a strukturovat podle toho, jak to v danou chvíli potřebuješ.

knezi   NOVÝ
31. 10. 2011     web

Tak to je luxus:)

Jan   NOVÝ
31. 10. 2011

To můj vim umí už dávno :)

Ale nejsem kodér, s HTML se potkám zřídkakdy, tak to zas tak nevyužiju...

quatermain   NOVÝ
31. 10. 2011

#5 Yukka
jáj táák...to potom fajn, vieš len príde mi to zbytočne zložitý snippet, ono mám okolo 200 úderov za minútu čo je taký nadpriemer, čiže nič moc a je mi jedno, či napíšem <d ctrl+space c ctrl+space triedu enter a mám tako ako div.triedu>... mám to v hlave...ale po tvojom vysvetlení chápem význam, napríklad típek čo robí html šablony to vyžuje vynikajúco...

Froggy   NOVÝ
31. 10. 2011     web     twitter

#8 quatermain
Yukka má v tomhle pravdu. Můžu slíbit, že budou články i o HTML pre-procesorech jako je Jade či HAML. Cokoliv, co urychlí psaní kódu. Jen pro doplnění, ZEN coding lze použít také ke generování HAML kódu, což většina Rubystů jistě ocení.

quatermain   NOVÝ
31. 10. 2011

#9 Froggy
tak to by bola pekná mutácia cez ZEN coding "skracovať" haml, ktorý "skracuje" html s ruby...

BTW ....ale neviem či som sa sekol v názve alebo čo, ale ked som si hladal daky inteligentný textový editor tak som natrafil na tzv. ZEN textové editory, ktoré sú špecifické len tým, že zaplnajú celú plochu obrazovky a nemajú skoro žiadne menu a tak a tým zvyšujú efektívnosť. Len tak ma to napadlo, že môže to byť milné, ja som tiež čakal, na základe nadpisu, že to bude článok o niečom takom.

Froggy   NOVÝ
31. 10. 2011     web     twitter

#10 quatermain
Ne, bohužel. Zen coding je specifické jméno projektu, který stojí právě za tímto. Nicméně je to dobrá připomínka a v případě zájmu by bylo možné vydat článek (nebo spíše seriál) pojednávající o editoru Vim, který efektivitu práce staví na úplně jiný level - standardně nemá žádné GUI a je ovládán pouze pomocí klávesových zkratek, po jejichž zvládnutí je skoro nemožné pracovat ještě rychleji.

quatermain   NOVÝ
31. 10. 2011

#11 Froggy
noo takto :D Vim je genialita ale neskutočná, ale je to len 2. level....3. level sú vecičky ako TextMate a E Text editor. O tom môže byť seriálov a seriálov viac ako Tak plynie čas...;-)

Froggy   NOVÝ
31. 10. 2011     web     twitter

#12 quatermain
Nemůžu souhlasit. E editor mám vyzkoušený, považuji ho za perfektní, až do doby, kdy přišel Sublime Text 2. E ani TextMate nebyli velmi dlouhou dobu aktualizované, zatímco Sublime Text 2 je nový editor, který nabízí v podstatě stejnou funkčnost jako zmiňované dva editory a přidává hodně nového. Mimo to podporuje i tzv. TextMate bundles, takže není problém veškeré snippety přetáhnout z TextMate do Sublime. Třešničkou na dortu je pak třeba možnost mnohonásobného kurzoru atd. TextMate je v tuto chvíli již opravdu překonaný.

quatermain   NOVÝ
1. 11. 2011

#13 Froggy

ale ja som nehovoril, že sú len tie najlepšie tak nemáš prečo so mnou nesúhlasiť ;-) . Sublime som videl na nete ale nenašiel som "peniaze" na jeho kúpu ako u e text editora a hlavne neviem či som lol alebo čo nevedel som sa tam normálne pripojiť cez ftp na vzdialený priečinok. Celkovo sa mi viac páčil sublime text aj vzhladovo ale potreboval som rýchlo riešiť veci tak som chytil prvé riešenie čo mi ponúklo btjunkie. Neskôr si určite predĺžim licenciu aj cez paypal ale teraz sa nedá.

Ondřej Baše   NOVÝ
1. 11. 2011

Support Zen Coding pro editor CodeMirror dost pokulhává. Online demo uvedené v článku už s novou verzí editoru CodeMirror nefunguje, jelikož ten se mění o poznání častěji než Zen Coding.

Froggy   NOVÝ
1. 11. 2011     web     twitter

#15 Ondřej Baše
Nevím moc co jste tím myslel. Právě uvedené konkrétní demo podporuje snad vše, co může Zen Coding nabídnout. Pokud již nefunguje s novými verzemi, je to smutné, nicméně je třeba si uvědomit, že primárně je Zen coding určen pro desktopové editory.

s7anley   NOVÝ
4. 11. 2011

Je možné napísať napr. li-čka tak aby mali classy odd alebo even?

Yukka   NOVÝ
4. 11. 2011     web     twitter

#17 s7anley

V ZENu to nenapíšeš. Jedině, kdyby jsi chtěl napsat class "odd". V tom případě napíšeš li.odd a to ti vyhodí:  

<li class="odd"></li>

Pokud chceš na li aplikovat odd a even tak to udělej v CSS:

li:nth-child(even) {color: #CCC}
li:nth-child(odd) {color: #FFF}
s7anley   NOVÝ
7. 11. 2011

#18 Yukka

Vďaka za opdoveď, no :nth-child nie je veľmi podporovaná pseudo-classa. Nejde o nič, len som chcel naozaj všetko urýchliť :-)

Lukáš Kadlec   NOVÝ
7. 11. 2011

#17 s7anley
můžeš použít třeba takto: (li.odd+li.even)*5

Yukka   NOVÝ
7. 11. 2011     web     twitter

#19 s7anley
Mě to příjde jako nejlepší řešení. Akorát je třeba ošetřit IE.

s7anley   NOVÝ
7. 11. 2011

#20 Lukáš Kadlec
Vďaka moc! ;-)

Přidej svůj názor

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo e-mailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Reaguješ na příspěvek:
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové názory e-mailem (pouze pro přihlášené)
Sleduj názory ke článku a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.



Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý