Nová služba Články v aukci umožňuje obchodovat se články
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Nová služba Články v aukci umožňuje obchodovat se článkyNová služba Články v aukci umožňuje obchodovat se články

 

Nová služba Články v aukci umožňuje obchodovat se články

Google       Google       16. 9. 2013       20 373×

Na internetu se obchoduje s kdečím. Nabídka zboží a služeb je na něm dnes tak rozmanitá, že lze jen velmi těžko přijít s něčím novým. Když jsem zhruba před dvěma měsíci pracoval na projektu, ke kterému jsem potřeboval během krátké doby získat větší množství zpětných odkazů, narazil jsem na služby, které nabízejí zprostředkování PR článků mezi inzerenty a blogery.

Proč tedy podobným způsobem nevytvořit trh s libovolnými články a nespojit tak redaktory a příležitostné autory s vydavateli tištěných a elektronických médií?

O co jde a komu je služba určena

Na trhu zela v oblasti obchodu s autorskými texty docela veliká díra. Jako administrátor serveru SOOM.cz, který vydává články zaměřené na ICT security, se neustále setkávám s nedostatkem originálních a kvalitních textů, které bych mohl zveřejnit, a to i přes to, že jsem ochoten za kvalitní příspěvky nějakou tu sumu zaplatit. Nemyslím si ovšem, že by to bylo způsobeno nedostatkem autorů, kteří by byli schopni napsat kvalitní článek. Mnoho vysokoškoláků jistě řeší zajímavé problémy při vypracovávání zápočtových úkolů nebo při sepisování semestrálních prací. Myslím si, že kdyby tito sepsali nějaký ten návod, nebo recenzi, nebylo by o originální texty nouze.

Těmto lidem je ovšem potřeba nějakým způsobem říci, že by o jejich články byl zájem a udělat z nich tak příležitostně nebo pravidelně píšící autory. Pro studenty a lidi, kteří nemohou z určitých důvodů sehnat zaměstnání, se tak může stát psaní článků zajímavým přivýdělkem, nebo rovnou domácí prací na plný úvazek.

Startup Clanky-v-aukci.cz, se kterým přicházím, se tak bude snažit otevřít novou obchodní cestu, která by spojila autory článků a jejich vydavatele. Kdokoliv tak může napsat originální text na libovolné téma a ten prostřednictvím aukčního serveru Clanky-v-aukci.cz nabídnout k prodeji. Objevit by se tak v nabídce mohly různé cestopisy, kutilské rady a návody, texty o ekonomice, povídky, ale také odborné texty, návody a recenze.

Vydavatelé, kteří shání obsah pro své tištěné nebo elektronické médium pak pouze navštíví tento aukční server a vyberou si z nabídky článků ty, které tématem odpovídají požadovanému zaměření. To otevře prostor také pro nové vydavatele, kteří by jinak jen těžko sháněli autory. Se službou Clanky-v-aukci.cz se bude moci stát vydavatelem téměř každý. Není totiž nic jednoduššího, než si kvalitní obsah koupit právě v aukci.

Když jsem v úvodu zmiňoval služby, které zprostředkovávají sepsání PR článků mezi inzerenty a blogery, je třeba si uvědomit, že v takovém případě platí za vystavení článku na webu blogera inzerent. Ten ovšem nemusí mít například při spouštění nového startupu k dispozici dostatek finančních prostředků, aby si podobné PR články mohl dovolit zaplatit. Služba Clanky-v-aukci.cz se tak může stát také prostředkem, jak obrátit obchod s PR články zcela naruby. I když není tato služba přímo určena pro nabídku PR článků, dovedu si představit, že někdo sepíše kvalitní článek (například recenzi) na svůj nový produkt nebo službu a tento článek nabídne třeba za minimální cenu v aukci. Ve chvíli, kdy bude článek sepsán zajímavým a čtivým způsobem, nevidím důvod, proč by se neměl najít vydavatel, který o něj projeví zájem, a za možnost zveřejnění inzerentovi dokonce zaplatí.

Vývoj služby

Vytvořit samotný aukční systém nebylo nic složitého a dá se říci, že během tří týdnů usilovné práce byl systém schopen provozu. Při vývoji jsem sáhnul k PHP a MySQL a již od začátku počítal s více jazykovými mutacemi. Jednotlivé texty jsem proto umístil ve formě polí do oddělených souborů a ty předal svým známým k překladu do angličtiny a němčiny. Krátce po spuštění služby v českém jazyce se proto objeví také tyto jazykové mutace služby na webech http://www.articles-in-auction.com resp. http://www.artikel-in-auktion.de.

Během vývoje jsem musel řešit jeden zajímavý problém a sice, jak nabídnout vydavatelům možnost zobrazit si úryvky jednotlivých článků. Z pochopitelných důvodů totiž není žádoucí, aby měli uživatelé k dispozici celé znění článků před jejich prodejem. Aby si ale dražitelé mohli udělat představu o obsahu a nekupovali zajíce v pytli, bylo potřeba jim tyto úryvky nabídnout. Narazil jsem však na problém, jak tyto pasáže vyseparovat, když jsou články formátovány pomocí HTML. Snadno by se totiž mohlo stát, že bych při vyjmutí úryvku rozstřihnul článek uprostřed nějakého tagu, nebo mezi značkami tagů párových. Možností tak bylo například načíst do stránky celý článek a překrýt některé jeho části. V takovém případě by se ale dal celý text vytáhnout ze zdrojového kódu stránky.

Nakonec jsem to vyřešit tak, že se při vložení článku provede nástrojem wkhtmltoimage převod článku na obrázek, v němž jsou určité části zakryté a při zobrazování náhledů jsou pak předkládány právě tyto snímky. I když toto řešení zcela vyhovuje požadavkům na nemožnost zkopírování nabízených textů, má svou poměrně velikou nevýhodu. Google totiž nebude moci zaindexovat nabízený obsah. Přemýšlel jsem, že bych vyhledávacím robotům nabízel textový obsah plného znění článků a uživatelům pak jen zmíněné snímky. Zde by ovšem hrozilo, že by takové chování označil Google za podvodnou optimalizační techniku Cloacking a namísto toho, aby to službě pomohlo, by jí to mohlo poškodit. Kdybyste měli jakýkoliv nápad, jak tento problém vyřešit, rád si jej přečtu v komentářích.

Jak přilákat uživatele – marketing

Služba je tedy hotova, zbývá už jen dát o ní vědět světu. Zde ovšem narážím na další problém, kterým není nic menšího než peníze. Každá hračka něco stojí a u reklamy to platí dvojnásob. Chystám spustit reklamní kampaně na Facebooku, Skliku, Google AdWords a současně hodlám využít výše uvedených služeb zprostředkovávajících publikování PR článků. Cenu této reklamy odhaduji na 50.000,-Kč a to se zatím zaměřuji pouze na českou jazykovou mutaci. Reklama v ostatních destinacích bude minimálně dvojnásobná.

Mnohem šetrnější k mé peněžence by jistě byla reklama placená formou provize. Z toho důvodu jsem službu obdařil také affiliate programem, kde nabízím 3% provizi z uskutečněných obchodů těm, kteří přivedou do služby nové aktivní uživatele. V případě, kdy uživatel přivede do služby prodávajícího i kupujícího, tyto provize se sčítají a uživatel z uzavřených obchodů získá provizi celých 6%. Protože jde o novou službu, která na své uživatele teprve čeká, mohl by se tento provizní systém stát pro provozovatele webů zajímavým zdrojem příjmu.

Abych přilákal aktivní uživatele hned zpočátku, nabízím také prvním dvaceti redaktorům, kteří vloží do aukce svůj článek, odměnu 500,-Kč, která se přičte k jejich kreditu a všem, kteří se zaregistrují do konce října VIP účet na čtyři měsíce zdarma.

Kde na to vzít

Je vidět, že marketing není levnou záležitostí a osobně se kvůli němu docela zadlužím. Riskuji při tom, že se služba neujme, a mě zbydou jen tyto dluhy. Risk je proto potřeba vyvážit také z druhé strany a mít tak viděnu případného zisku. Aby bylo dostatek finančních prostředků pro další reklamní kampaně, na pronájem serveru a domén, na výplatu v provizním systému, na bankovní poplatky, atd., rozhodl jsem se zprostředkování prodeje článků zpoplatnit provizí ve výši 25 % z konečné částky, za kterou se článek vydraží a nabídnout jisté výhody majitelům placených VIP účtů.

Negativní reklama také reklama

Pro propagaci své služby jsem se rozhodl oslovit také Daniela Dočekala provozujícího bulvární web pooh.cz. Požádal jsem ho, zda by mi mohl zprostředkovat negativní reklamu na svém webu. Daniel to vzal trochu po svém a reklama to byla trochu jiného charakteru, než jsem očekával. Daniel totiž mou žádost v celém znění zveřejnil na svém Twitteru.

Každopádně reklama se mu tímto krokem podařila skutečně dokonale negativní. Daniel na to má prostě talent. Jen jsem čekal, že jeho stránky navštěvuje více lidí :)

Plány do budoucna

Na službě je ještě mnoho věcí k optimalizaci a dodělání. Co nejdříve bych chtěl systém obohatit například o možnost vkládání poptávek, aby si vydavatelé mohli sami říci, o jaké články mají zájem a za co jsou autorům ochotni zaplatit. Nyní však nezbývá než popřát startupu šťastný a spokojený život, a vás čtenáře požádat, abyste si ve chvíli volného času zkusili napsat nějaký ten článek a skrz http://www.clanky-v-aukci.cz jej nabídli vydavatelům. Kdo ví, třeba právě z vás budou jednou aktivní redaktoři, které psaní prostě chytlo…

Autor článku je Roman Kümmel, šéfredaktor magazínu SOOM.cz

×Odeslání článku na tvůj Kindle

Zadej svůj Kindle e-mail a my ti pošleme článek na tvůj Kindle.
Musíš mít povolený příjem obsahu do svého Kindle z naší e-mailové adresy kindle@programujte.com.

E-mailová adresa (např. novak@kindle.com):

TIP: Pokud chceš dostávat naše články každé ráno do svého Kindle, koukni do sekce Články do Kindle.

3 názory  —  3 nové  
Hlasování bylo ukončeno    
2 hlasy

Nové články

Obrázek ke článku Hybridní inteligentní systémy 2

Hybridní inteligentní systémy 2

V technické praxi využíváme často kombinaci různých disciplín umělé inteligence a klasických výpočtů. Takovým systémům říkáme hybridní systémy. V tomto článku se zmíním o určitém typu hybridního systému, který je užitečný ve velmi složitých výrobních procesech.

Obrázek ke článku Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Vedení týmu v oboru informačních technologií se nijak zvlášť neliší od jiných oborů. Přesto však IT manažeři čelí výzvě v podobě velmi rychlého rozvoje a tím i rostoucími nároky na své lidi. Udržet pozornost, motivaci a efektivitu týmu vyžaduje opravdu pevné manažerské základy a zároveň otevřenost a flexibilitu pro stále nové výzvy.

Obrázek ke článku Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Za poslední rok se podoba práce zaměstnanců změnila k nepoznání. Především plošné zavedení home office, které mělo být zpočátku jen dočasným opatřením, je pro mnohé už více než rok každodenní realitou. Co ale dělat, když se při práci z domova ztrácí motivace, zaměstnanci přestávají komunikovat a dříve fungující tým se rozpadá na skupinu solitérů? Odborníci na personalistiku dali dohromady několik rad, jak udržet tým v chodu, i když pracovní podmínky nejsou ideální.

Reklama autora

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý