Hollywood a umělá inteligence aneb AI ve filmovém pojetí
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Hollywood a umělá inteligence aneb AI ve filmovém pojetíHollywood a umělá inteligence aneb AI ve filmovém pojetí

 

Hollywood a umělá inteligence aneb AI ve filmovém pojetí

Google       Google       25. 11. 2013       19 844×

Oborem informatiky zabývajícím se tvorbou strojů vykazujících známky inteligentního chování se nechalo inspirovat nespočet filmových režisérů a scenáristů. Vzniklo tak nemalé množství filmů, které někomu mohou připadat přitažené za vlasy a někdo v nich naopak vidí reálné vize. Vybrali jsme několik z nich. 

Jednotlivé filmy jsou řazeny chronologicky a ke každému jsme alespoň v kostce popsali, o jaký druh umělé inteligence se ve filmu jedná. Tento článek tak můžete brát jako inspiraci na večerní film s tématikou umělé inteligence.

Pokud by vás napadly další snímky, na které jsme mohli zapomenout, určitě o nich dejte vědět v komentářích pod článkem. Výběr zajisté není kompletní :-).

2001: A Space Odyssey (1968)

80% www.csfd.cz/film/5393-2001-vesmirna-odysea/

Film, v němž vůbec poprvé můžeme spatřit prvky umělé inteligence, natočil Stanley Kubrick, jenž se nechal inspirovat povídkou Hlídka (The Sentinel) A. C. Clarka. Mezi fanoušky science fiction se obě díla stala takříkajíc kultem.

Film je nejen příběhem, ale především velkým vizuálním dílem režiséra. Prvních 30 minut nezazní lidské slovo. Známá je například scéna příletu raketoplánu k rotující kosmické stanici za doprovodu Straussova valčíku.

Film patřil ve své době k vrcholům tehdy populárního směru technizované sci-fi, doprovázené náročnými triky s důrazem na technickou stránku věci. V důsledku toho byl rozpočet filmu překročen téměř dvojnásobně a dosáhl na 70. léta rekordních 10,5 milionů USD.

Umělá inteligence zde: HAL 9000

Kamera HAL 9000

HAL (Heuristicky naprogramovaný ALgoritmický počítač) je vnímavý počítač, který řídí systémy kosmické lodi Discovery One a je schopen komunikovat s posádkou. HALova fyzická forma není zobrazena, avšak vizuálně bývá znázorněna jako červené oko kamer, které jsou rozmístěny v panelech po celé lodi. Ve filmu představuje primárního antagonistu.

Blade Runner (1982)

79% www.csfd.cz/film/8268-blade-runner/

Počátkem 21. století dosáhla společnost Tyrell ve výzkumu robotů fáze Nexus. Její výrobky byly téměř identické s lidmi, nelišily se ani inteligencí. Lidé používali replikanty při nebezpečných výpravách nebo jako otroky při kolonizaci jiných planet. Po krvavé vzpouře replikantů v jedné z mimozemských kolonií byl robotům pod trestem smrti zakázán pobyt na Zemi. Na plnění tohoto nařízení dohlížely speciální jednotky Blade Runner, pověřené vyhledáváním a likvidací replikantů, kteří zákaz poruší.

Umělá inteligence zde: Replikant

Replikantka Rachel

Replikant je bio-robotickou cestou stvořený android. Tzv. „Nexus série,“ navržená společností Tyrell Corporation, je prakticky totožná s dospělým člověkem, ale jedinci mají v závislosti na modelu vyšší sílu, obratnost a inteligenci. Vzhledem k jejich fyzické podobnosti s lidmi, je třeba replikanta identifikovat až na základě smyšleného Voight-Kampffova testu, kde se naplno projeví jeho nedostatek emocionálních reakcí a empatie na kladené otázky.

The Terminator (1984)

87% www.csfd.cz/film/1249-terminator/

Z roku 2029 je do Los Angeles roku 1984 vyslán zabijácký stroj podobný člověku. Má za úkol zabít Sarah Connorovou dřív, než přivede na svět syna, který se má později stát vůdcem lidí ve válce proti strojům. Lidé žijící v budoucnosti ovšem do současnosti také vyslali svého muže, který se bude snažit Sarah zachránit.

Umělá inteligence zde: Skynet, T-800 a další série

Terminátor

Skynet je armádní superpočítač disponující umělou inteligencí, který se v budoucnosti vzbouří proti lidem a s pomocí válečných robotů, tzv. Terminátorů, vede válku proti lidstvu.

T-800 je celokovový kyborg potažený lidskou tkání, určený k infiltraci a provedení atentátu. Jedná se sice o zastaralý typ bojové jednotky, avšak díky svým parametrům často dokáže překonat své modernější zástupce. T-800 je také jako jediný schopný sebeuvědomění - čímž se stává nebezpečným pro svého tvůrce (Skynet). T-800 vědomý si své existence se může rozhodnout neuposlechnout rozkaz, stává se z něho tulák a může se přidat na nepřátelskou stranu (lidé), nebo jí alespoň nepřímo pomáhat. K likvidaci tuláků byl vyvinut model T-X.

The Matrix Trilogy (1999-2003)

90% www.csfd.cz/film/9499-matrix/

Film popisuje svět v Matrixu, rozsáhlém počítačovém systému, na který jsou připojeni lidé žijící v něm svůj virtuální život. Tito lidé, jejichž mozek je napojen do Matrixu, si neuvědomují, že nežijí skutečný život a že je jim pouštěna do mozku virtuální realita. Jsou takto nevědomky využíváni stroji s umělou inteligencí, které převzaly dominanci na planetě. Tyto stroje efektivně chovají a pěstují lidstvo jen pro energii z lidských těl, díky níž fungují.

Umělá inteligence zde: Stroje

Útok Strojů na město Zion

Stroje jsou velmi pokročilá populace umělé inteligence. V daleké budoucnosti planety Země se stroje staly dominantní inteligencí poté, co dobyly lidstvo a uvěznily většinu z nich v neurálně-interaktivním, virtuálním světě, známém jako Matrix. Stroje lidi využívají kvůli energii, kterou jinak neumějí získávat. Matrix je tedy pro stroje zároveň jedinou možnou energetickou půdou.

Stroje mají dvojí typologii: „Programy“ (kam spadají i „Agenti“) a „Mechanické subjekty.“

A.I. Artificial Intelligence (2001)

77% www.csfd.cz/film/8628-a-i-umela-inteligence/

V blízké budoucnosti nastala doba, kdy přírodní zdroje pomalu docházejí a technologie naopak nezadržitelně expanduje. Vyvinutí roboti se starají o uspokojení všech potřeb svých majitelů, ale je zde jedna výjimka. Je jí láska, což je ta poslední hranice, kterou ještě stroje nedokázaly překonat. Výzkumníci z firmy Cybertronics Manufacturing jsou prvními, kdo sestrojí robota, který je naprogramován k lásce. Jmenuje se David a je pokusně adoptován manželským párem, jehož dítě v umělém spánku čeká, až bude vyvinuto sérum na smrtelnou nemoc, kterou trpí. David by jimi měl být vychováván v lásce a péči okolí, které by se k němu v rámci výzkumu mělo chovat jako k vlastnímu dítěti. Jenomže dojde k událostem, které všechny plány jednou provždy rozmetají na kousky...

Umělá inteligence zde: David

Robot David

David je inovativní robot vytvořen společností Cybertronics Manufacturing a naprogramován pro schopnost milovat. Tvoří ho optická vlákna, ale navenek vypadá jako reálný člověk – dítě.

I Robot (2004)

82% http://www.csfd.cz/film/91975-ja-robot/

V roce 2035 jsou roboti součástí každé domácnosti a lidé jim důvěřují. Detektiv Del Spooner společně s psycholožkou Susan Calvin vyšetřují smrt doktora Milese Hogenmillera, vědce, jenž pracoval s roboty pro U. S. Robotics. Důvod smrti byla sebevražda, ale Spooner je přesvědčen, že vědce zavraždil robot. Díky existenci 3 zákonů robotiky, které jsou začleněny do pozitronového mozku robota takovým způsobem, aby byla zajištěna maximální bezpečnost lidí, je taková událost nemožná. Vyšetřování ho ale přivede k objevení děsivé hrozby pro lidskou rasu.

Umělá inteligence zde: NS-5 „Sonny“ & V.I.K.I.

Robot NS-5 Sonny

Roboty nesoucí označení Nestor 5, zkráceně NS-5, vyrábí Firma U. S. Robotics (USR) a připravuje je na největší distribuci humanoidních robotů v dějinách lidstva. Řada NS-5 disponuje výrazným technologickým vylepšením oproti svým předchůdcům z řady NS-4, která postrádala sílu, rychlost a flexibilitu tváře. Sonny je upravený model NS-5.

V.I.K.I v holografické podobě

V.I.K.I. je superpočítač a hlavní provozní jádro společnosti U. S. Robotics. V.I.K.I nadobude přesvědčení, že lidé jsou sebedestruktivní, a rozhodne proto, že robot sice musí chránit některé lidi, ale na úkor jiných lidských životů.

Iron Man Series (2008-2013)

80% www.csfd.cz/film/223262-iron-man/

Tony se živí jako VIP výrobce a dodavatel technologicky vyspělých zbraní pro americkou armádu a jeho životní filozofii vystihuje věta: Nejlepší zbraní je ta, ze které stačí vystřelit jen jednou. Na cestě z povedené prezentace nejnovější zbraně hromadného ničení pro armádní špičky ho na horké afgánské půdě unese jistá teroristická skupina. Muž, kterému ležela Amerika u nohou, se tak rázem ocitá v držení lidí, kteří po něm chtějí jediné - aby začal vyrábět zbraně pro ně. Díky své vynalézavosti, výjimečnému intelektu a schopnosti improvizovat si Tony v zajetí vyrobí „brnění“, které mu pomůže dostat se na svobodu. Tehdy také dostane nápad tenhle improvizovaný kovový oblek ještě výrazně vylepšit. A tak se zrodí Iron Man.

Umělá inteligence zde: J.A.R.V.I.S.

UI systému J.A.R.V.I.S.

J.A.R.V.I.S. (Just A Rather Very Intelligent System) je vysoce pokročilý elektronická AI vyvinutá samotným Tonym Starkem, který řídí v životě Tonyho téměř vše, a to zejména záležitosti týkající se technologií. Často se objevuje ve formě hologramu, ale také v počítačích a ve speciálním obleku Tonyho - v Iron Manu. Jarvis je natolik inteligentní AI, že dokáže reagovat byť na pouhé myšlenky jeho uživatele.

V další části článku si představíme filmy nesoucí se v duchu tematiky programování a hackování.

×Odeslání článku na tvůj Kindle

Zadej svůj Kindle e-mail a my ti pošleme článek na tvůj Kindle.
Musíš mít povolený příjem obsahu do svého Kindle z naší e-mailové adresy kindle@programujte.com.

E-mailová adresa (např. novak@kindle.com):

TIP: Pokud chceš dostávat naše články každé ráno do svého Kindle, koukni do sekce Články do Kindle.

1 názor  —  1 nový  
Hlasování bylo ukončeno    
12 hlasů
Google
(fotka) Jan JacksonAčkoliv Honza studoval zahraniční obchod a management, vždy ho to táhlo spíše k tvořivějším činnostem - fotografování, herectví nebo komponování hudby. Aktuálně se věnuje audiovizuální tvorbě pro Tron Laser Arénu v Brně.
Web     Twitter    

Nové články

Obrázek ke článku Hybridní inteligentní systémy 2

Hybridní inteligentní systémy 2

V technické praxi využíváme často kombinaci různých disciplín umělé inteligence a klasických výpočtů. Takovým systémům říkáme hybridní systémy. V tomto článku se zmíním o určitém typu hybridního systému, který je užitečný ve velmi složitých výrobních procesech.

Obrázek ke článku Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Vedení týmu v oboru informačních technologií se nijak zvlášť neliší od jiných oborů. Přesto však IT manažeři čelí výzvě v podobě velmi rychlého rozvoje a tím i rostoucími nároky na své lidi. Udržet pozornost, motivaci a efektivitu týmu vyžaduje opravdu pevné manažerské základy a zároveň otevřenost a flexibilitu pro stále nové výzvy.

Obrázek ke článku Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Za poslední rok se podoba práce zaměstnanců změnila k nepoznání. Především plošné zavedení home office, které mělo být zpočátku jen dočasným opatřením, je pro mnohé už více než rok každodenní realitou. Co ale dělat, když se při práci z domova ztrácí motivace, zaměstnanci přestávají komunikovat a dříve fungující tým se rozpadá na skupinu solitérů? Odborníci na personalistiku dali dohromady několik rad, jak udržet tým v chodu, i když pracovní podmínky nejsou ideální.

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý