Umělá inteligence a robotika – Články – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Umělá inteligence a robotika – Články – Programujte.comUmělá inteligence a robotika – Články – Programujte.com

 

Obrázek ke článku Hybridní inteligentní systémy 2

Hybridní inteligentní systémy 2

V technické praxi využíváme často kombinaci různých disciplín umělé inteligence a klasických výpočtů. Takovým systémům říkáme hybridní systémy. V tomto článku se zmíním o určitém typu hybridního systému, který je užitečný ve velmi složitých výrobních procesech.

Obrázek ke článku Bionické ruce mění lidem životy. Konference INSPO ukázala nejnovější technologie

Bionické ruce mění lidem životy. Konference INSPO ukázala nejnovější technologie

Bionické myoprotézy rukou jsou ukázkou pokroku, který udělaly za posledních dvacet let technologie pro lidi se zdravotním postižením. Dnešní protézy, které fungují na principu snímání svalových vzorců, umožňují uživatelům operovat s křehkými předměty či provádět úkony složité na kooperaci různých částí těla – ať už jde o hru na hudební nástroje, zavazování tkaniček, nebo třeba pití ze skleničky. Na 20. ročníku konference INSPO se budou zájemci moci naživo seznámit nejen s takzvanou myorukou, ale rovněž s jedním z jejích uživatelů. 

Obrázek ke článku Spotřebitelé důvěřují novým technologiím při péči o seniory, ale správu financí by jim nesvěřili

Spotřebitelé důvěřují novým technologiím při péči o seniory, ale správu financí by jim nesvěřili

 71 % vítá nové technologie ke sledování zdravotního stavu postarších příbuzných, které jim umožňují žít déle doma

 Pouhých 7 % by svěřilo správu svých financí umělé inteligenci, i kdyby to znamenalo rychleji naspořit prostředky na pořízení bydlení

 64 % respondentů nemá dojem, že firmy a stát dostatečně informují o tom, jaké technologie a jak užívají

Obrázek ke článku Co nám přinese technologický rok 2019? Podle Cisco bude směr určovat těchto 6 trendů

Co nám přinese technologický rok 2019? Podle Cisco bude směr určovat těchto 6 trendů

Kam se bude ubírat technologický vývoj? Společnost Cisco představila 6 trendů, které budou v příštím roce měnit svět a podobu moderních firem. Ty se v roce 2018 podle očekávání zaměřily na lepší využití dat, kterých dnes shromažďují velké objemy. Pro mnohé byla prioritou optimalizace a správa multicloudových prostředí, stejně jako snaha integrovat zabezpečení již na základní úrovni infrastruktury. Žádný z těchto trendů v příštím roce nejspíš nepomine. Přibudou ale další.

Obrázek ke článku Nový CEBIT je připraven: Pochopit digitální dnešek a objevit digitální zítřek

Nový CEBIT je připraven: Pochopit digitální dnešek a objevit digitální zítřek

Nový veletrh  CEBIT je připraven. V polovině června začne v Hannoveru evropský festival obchodu s radikálně změněnou koncepcí věnovaný inovacím a digitalizaci.  CEBIT jedinečnou formou spojuje obchod v digitálním hospodářství 
s festivalovými prvky a posouvá do středu pozornosti téma digitální transformace hospodářství a společnosti.  

Obrázek ke článku Zobrazení grafů s použitím evoluční metody

Zobrazení grafů s použitím evoluční metody

Při prezentaci výsledků naší práce potřebujeme často zobrazit veličinu v grafické podobě. Pokud máme řadu izolovaných bodů a chceme je propojit křivkou, používáme interpolaci. Interpolačních metod je celá řada, v článku navrhuji systém, který tuto interpolaci realizuje evoluční metodou umělé inteligence. Z této metody vychází výukový program, který si můžete zdarma stáhnout.

Obrázek ke článku Před 55 lety byl představen předchůdce internetu – intergalaktická síť

Před 55 lety byl představen předchůdce internetu – intergalaktická síť

Právě dnes je tomu 55 let od doby, kdy Joseph Carl Robnett Licklider představil svým kolegům memorandum o intergalaktické počítačové síti. Šlo o myšlenku, kterou dnes zosobňuje internet. A i když o jeho původu většina jeho uživatelů pravděpodobně nikdy neslyšela, v roce 2017 jej podle údajů Českého statistického úřadu využívalo 8 z 10 Čechů.

Obrázek ke článku Studenti z ČVUT porazili na největším českém hackathonu tým z Oxfordu

Studenti z ČVUT porazili na největším českém hackathonu tým z Oxfordu

Automatický sběr dat o dírách na silnicích, vylepšené jízdní řády pro městskou hromadnou dopravu nebo navigace, která pozná, kam chcete jet. To jsou ukázky projektů oceněných na největším českém hackathonu Ceehacks. Celkem 18 tříčlenných týmů složených z mladých lidí z celého světa inovace vytvořili během 48 hodin. Vítěz si odnesl ceny až za 500 000 Kč.

Obrázek ke článku Čeští inovátoři se v Praze utkají se studenty z Oxfordu a dalšími světovými mozky

Čeští inovátoři se v Praze utkají se studenty z Oxfordu a dalšími světovými mozky

Celkem 142 hackerů z celého světa se přihlásilo do hackathonu CEEHACKS, který se aktuálně koná 6.- 8. dubna 2018 v DigiLab ŠKODA AUTO v pražských Holešovicích. V tříčlenných týmech budou někteří z nich celý víkend bez minuty spánku řešit například témata carsharingu, autonomních vozidel, elektromobility, zlepšení ovzduší ve městech apod. 

Obrázek ke článku Lid versus roboti?! Startuje Kybernetická revoluce 2018

Lid versus roboti?! Startuje Kybernetická revoluce 2018

Projekt Kyberneticka revoluce CZ navazuje na loňský zdařilý pilotní ročník a vyráží i letos šířit praktické informace o implementaci Průmyslu 4.0 ve firmách do regionů České republiky. Hlavním tématem pro letošní rok je problematika interakce lidí a technologií. 

Obrázek ke článku Globálně již 74 % organizací spoléhá v kyberbezpečnosti na umělou inteligenci

Globálně již 74 % organizací spoléhá v kyberbezpečnosti na umělou inteligenci

Důmyslnost hackerů stoupá nebývalým tempem. Ke svým útokům stále častěji využívají zašifrovanou webovou komunikaci i známé internetové služby jako jsou Dropbox či Google Docs. Více se zaměřují také na zařízení internetu věcí, které organizace často nechávají neaktualizovaná a zranitelná. Tyto závěry přinesla studie Cisco 2018 Annual Cybersecurity Report. 

Obrázek ke článku Největší český hackathon vypukne o víkendu 6.-8. dubna 2018 v Praze

Největší český hackathon vypukne o víkendu 6.-8. dubna 2018 v Praze

Největší český hackathon vypukne o víkendu 6.-8. dubna 2018 v DigiLab ŠKODA AUTO v pražských Holešovicích. Mezinárodní týmy programátorů a inovátorů se letos zaměří na zlepšení mobility. Po celé tři dny budou bez minuty spánku řešit například témata carsharingu, autonomních vozidel, elektromobility, zlepšení ovzduší ve městech apod. Nově se představí i týmy složené z malých dětí.

Obrázek ke článku DistrCut – optimalizace pomocí distribuované inteligence

DistrCut – optimalizace pomocí distribuované inteligence

Optimalizační systémy, které jsem dosud popisoval, se týkaly vždy optimalizace na jednom zařízení. Optimalizovalo se dělení tyčového materiálu na jedné pile, vypalování plošného materiálu na jednom plazmovém stroji, řídilo se tavení na jedné elektrické obloukové peci.

Ve výrobním procesu je však často nutné optimalizovat činnost celého výrobního úseku, kde je více různých objektů odlišného typu a koordinovat činnost těchto objektů k dosažení společného cíle, zpravidla kvality finálního výrobku. Řešení tohoto problému umožňuje distribuovaná inteligence.

Obrázek ke článku Umělá inteligence ve výrobním podniku

Umělá inteligence ve výrobním podniku

V tomto článku shrnuji základní poznatky z nasazení inteligentních systémů v podnikové praxi. Jejich aplikace přináší značné výhody ale i řadu úskalí při nevhodném použití.

Obrázek ke článku CeBIT 2017 přibližuje digitalizaci

CeBIT 2017 přibližuje digitalizaci

Umělá inteligence, drony, humanoidní roboty, autonomní systémy, internet věcí. Digitalizace mění rychlým tempem hospodářství, správu i společnost. Na veletrhu CeBIT 2017 bude možno zažít potenciály digitální transformace v celém řetězci tvorby hodnot a po všech stránkách se seznámit s digitálními tématy od disruptivních technologií až po kybernetickou bezpečnost.

Obrázek ke článku CeBIT 2017 přibližuje digitalizaci

CeBIT 2017 přibližuje digitalizaci

Umělá inteligence, drony, humanoidní roboty, autonomní systémy, internet věcí. Digitalizace mění rychlým tempem hospodářství, správu i společnost. Na veletrhu CeBIT 2017 bude možno zažít potenciály digitální transformace v celém řetězci tvorby hodnot a po všech stránkách se seznámit s digitálními tématy od disruptivních technologií až po kybernetickou bezpečnost.

Obrázek ke článku Analýza a optimalizace – Software 3

Analýza a optimalizace – Software 3

V dnešním článku se podíváme na další metody analýzy a optimalizace procesů. Popíšeme nové vlastnosti systému Opthan, jehož upgradovaná demo verze je nyní k dispozici, a ukážeme si použití jeho nových funkcí na jednoduchých příkladech.

Obrázek ke článku Analýza a optimalizace – Software 2

Analýza a optimalizace – Software 2

V dnešním článku se seznámíte s novým inteligentním systémem Opthan pro analýzu a optimalizaci procesů. Můžete si jej opět stáhnout na stránce http://optiintelligent.cz a je poskytován zdarma pro nekomerční účely. Nahrazuje dříve popsaný systém Eltav, je jednodušší a obsahuje novou metodu nalezení vzorce funkční závislosti.

Obrázek ke článku Analýza a optimalizace – Software 1

Analýza a optimalizace – Software 1

V minulých článcích jsme si probrali základní metody analýzy a optimalizace procesů, které mohou výrazně ovlivnit ekonomiku výrobních podniků. Odkazoval jsem se přitom na starší demo verze na své stránce. V další části seriálu vám představím modernější analytické a optimalizační systémy firmy OPTI Intelligent s.r.o., která se vývojem těchto systémů zabývá. Zároveň vás budu průběžně informovat o nových poznatcích výzkumu a výsledcích, které jsem v této firmě dosáhl.

Obrázek ke článku Analýza a optimalizace procesů 4

Analýza a optimalizace procesů 4

V minulých článcích jsme si ukázali, jak zpracovat a pak analyzovat data z procesu, nalézt závislosti mezi veličinami, které tento proces ovlivňují a vytvořit si tak určitý model procesu, který pak můžeme dále využívat pro jeho optimalizaci. V tomto článku si předvedeme tři způsoby optimalizace, které můžeme provést s pomocí systému ElTav.

Obrázek ke článku Analýza a optimalizace procesů 3

Analýza a optimalizace procesů 3

V minulých článcích jsme si ukázali, jak připravit datový soubor pro analýzu výrobních procesů, která pak bude zdrojem pro jejich optimalizaci. V tomto článku se již budeme zabývat první fází optimalizace procesů, analýzou připravených dat pomocí neuronových sítí. Ukážeme si nejčastější typy sítí, možnosti jejich využití v průmyslových informačních systémech a popíšeme základní parametry ovlivňující jejich učení.

Obrázek ke článku Analýza a optimalizace procesů 2

Analýza a optimalizace procesů 2

V minulém díle jste se seznámili s přínosy a základními postupy analýzy a následné optimalizace procesů. V tomto díle se seznámíte s první fází popsaného postupu - předzpracováním dat. Ukážeme si také rozdíl mezi předzpracováním dat statistickými metodami a předzpracováním dat inteligentním systémem.

Obrázek ke článku Analýza a optimalizace procesů

Analýza a optimalizace procesů

Zhruba před třemi lety jsem zde publikoval řadu článků o umělé inteligenci. Od té doby jsem dále pokračoval ve vývoji a v současné době bych rád navázal na předchozí seriál a v následujících článcích komplexně shrnul problematiku analýzy a optimalizace výrobních procesů metodami umělé inteligence tak, jak jsem se s ní setkal ve své praxi.

Obrázek ke článku Hollywood a umělá inteligence aneb AI ve filmovém pojetí

Hollywood a umělá inteligence aneb AI ve filmovém pojetí

Oborem informatiky zabývajícím se tvorbou strojů vykazujících známky inteligentního chování se nechalo inspirovat nespočet filmových režisérů a scenáristů. Vzniklo tak nemalé množství filmů, které někomu mohou připadat přitažené za vlasy a někdo v nich naopak vidí reálné vize. Vybrali jsme několik z nich. 

Výsledky 1-17 z celkem 17 nalezených
Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý