Desktopový vývoj – Články – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Desktopový vývoj – Články – Programujte.comDesktopový vývoj – Články – Programujte.com

 

Obrázek ke článku Kolekce v .NET –  2. yield a iterátory

Kolekce v .NET – 2. yield a iterátory

V minulém dílu seriálu jsem se dozvěděli, že i ty úplně nejjednodušší kolekce musí implementovat rozhraní IEnumerableA právě toto rozhraní bude stát v centru dění dnešního dílu. Ukážeme si jeho implementaci pomocí návrhového vzoru Iterator a klíčového slova yield. Řekneme si, co je to lazy evaluation a na základě jakých mechanismů v .NETu funguje.

Obrázek ke článku Kolekce v .NET – 1. Teorie a rozhraní

Kolekce v .NET – 1. Teorie a rozhraní

Kolekce patří bezpochyby k jedné z nejpoužívanějších součástí .NETu, i přesto jejich možnosti nebývají využívány ani z poloviny a princip jejich fungování často zůstává zahalen tajemstvím. V tomto seriálu si ukážeme, jaké kolekce .NET nabízí, jak fungují a také doprogramujeme, co .NETu chybí.

První díl přináší nezbytný úvod do teorie a zároveň nám představí ty nejdůležitější rozhraní.

Obrázek ke článku Kam došly Delphi aneb Embarcadero RAD Studio XE3

Kam došly Delphi aneb Embarcadero RAD Studio XE3

V září vyšlo Embarcadero RAD Studio XE3. Někdo z mladších vývojářů se možná zeptá, o co jde? Tento skvělý vývojový nástroj je současností kdysi jedničky na trhu – Borland Delphi. Po řadě zvratů v osudu přešlo toto vynikající IDE v roce 2008 do rukou Embarcadero Technologies a začal boj o jeho znovuprosazení do čela pelotonu vývojových nástrojů. Jestli má šanci, to se pokusím naznačit závěrem, vysoká návštěvnost letošního pražského uvedení by tomu nasvědčovala.

Obrázek ke článku ASP.NET WebForms – 3.díl – Lehký úvod do práce s daty

ASP.NET WebForms – 3.díl – Lehký úvod do práce s daty

V tomto článku se pustíme do práce s databází. Řekneme si něco málo o komponentách, které poskytují možnosti pro práci s daty, ukážeme si, jak data zobrazovat do formátu tabulky s pomocí komponenty GridView a jak lze v této komponentě data řadit. Nakonec opět uděláme ukázkovou aplikaci.

Obrázek ke článku Fabric – automatizujeme nasazování na server

Fabric – automatizujeme nasazování na server

Nasazování změn v aplikaci na web provází často mnoho starostí. Nahrávání souborů je přerušeno v půlce, databázi se nepodaří obnovit ze zálohy, některé části nefungují… Nasazování oprav je ale často životně důležité. Jak si tedy tento složitý proces ulehčit?

Obrázek ke článku SOAPová komunikace pomocí NuSOAP služby mezi PHP a C# aplikací – I. část

SOAPová komunikace pomocí NuSOAP služby mezi PHP a C# aplikací – I. část

Jednou za čas se může stát, že se setkají dvě ne úplně kompatibilní technologie, mezi kterými je ale potřeba vytvořit komunikační kanál. V tomto článku budeme řešit problém, kdy máme webovou stránku v PHP, která využívá MySQL databázi, a k této stejné databázi potřebujeme přistupovat i z desktopové aplikace, napsané třeba v C#. Kvůli bezpečnostním omezením hostingu není ve většině případů možné přímé připojení k databázi odjinud než z hostované stránky, a proto si musíme napsat webovou službu, která nám komunikaci zprostředkuje.

Obrázek ke článku ASP.NET WebForms – 2.díl – Master Pages, ViewState

ASP.NET WebForms – 2.díl – Master Pages, ViewState

V tomto článku se budeme bavit o začleňování stránek do společného vzhledového systému pomocí Master Pages. Dále o skrytém poli ViewState, odkazování na jiné stránky v rámci naší webové aplikace a v neposlední řadě o dynamickém generování titulku.

Obrázek ke článku Pěkné URL adresy v ASP.NET Webforms 4.0

Pěkné URL adresy v ASP.NET Webforms 4.0

Spolu s ASP.NET MVC přišly i nové "pěkné URL". Samozřejmě nebyly výsadou pouze MVC, i u WebForms se daly řešit, ovšem jejich vytvoření nebylo tolik efektivní a jednoduché. Od verze ASP.NET 4.0 lze tyto pěkné adresy URL generovat stejně jednoduše jako u MVC. Pojďme se nyní podívat, jak na to.

Obrázek ke článku Některé zajímavé funkce pro začátečníka – Palindrom

Některé zajímavé funkce pro začátečníka – Palindrom

Rozhodl jsem se vytvořit tento článek, protože jsem se setkal se spoustou lidí, kteří si neuvědomují, co všechno se dá vytvořit pouze pomocí základních příkazů programovacího jazyka. Já si zvolím pro naši ukázku jazyk C++ a v některých příkladech uvedu i řešení v Pascalu.

Obrázek ke článku ASP.NET WebForms – 1.díl – Úvod

ASP.NET WebForms – 1.díl – Úvod

ASP.NET WebForms je v dnešní době čím dál více známá technologie. I přesto se jí zatím na českém internetu nedostalo patřičného množství naučného materiálu jako třeba jazyku PHP. Tento seriál bude navazovat na seriál ASP.NET na tomto webu, kde byly shrnuty naprosté základy programování webových aplikací v ASP.NET. V tomto seriálu se naproti tomu zaměříme na používání konkrétních komponent, které WebForms nabízí, a na samotné prvky WebForms.

Obrázek ke článku Seriál návrhových vzorů – 1. díl

Seriál návrhových vzorů – 1. díl

Znalost návrhových vzorů je jednou ze základních vlastností dobrého programátora v objektově orientovaném jazyce. V krátkém seriálu se pokusím přiblížit ty nejzákladnější z nich. V tomto díle se podíváme na utility class (knihovní třídu), singleton (jedináčka) a messenger (přepravku).

Obrázek ke článku Zobrazení průběhu na hlavním panelu nebo v tooltipu za pomoci WinAPI

Zobrazení průběhu na hlavním panelu nebo v tooltipu za pomoci WinAPI

Po přechodu na Windows 7 mě zaujala možnost zobrazování průběhu v titulku okna na hlavním panelu (Taskbaru). V tomto článku vám ukážu, jak ji dostat do aplikace i se starší verzí SDK. A pro majitele
starších Windows, aby také něco viděli, uděláme zobrazení průběhu (procent) pomocí tooltipu.

Obrázek ke článku Game Maker – základy proměnných

Game Maker – základy proměnných

V tomto článku vám představím základy proměnných v Game Makeru. Ukážeme si, jak proměnné vytvářet, jak do nich zapisovat, vykreslovat je, globální proměnné i pole (array). Jak v GML, tak i v jiných programovacích jazycích jsou proměnné velmi důležité.

Obrázek ke článku Vývojové diagramy – Selection, Insert a Bubble sort – 21. díl

Vývojové diagramy – Selection, Insert a Bubble sort – 21. díl

V minulém díle jsem snad dostatečně vychválil třídění, takže nezbývá než si ukázat první tři algoritmy, kterým můžeme dát nálepku: "ty jednodušší" - Select sort, Insert sort a Bubble sort. Součástí je samozřejmě implementace vývojovými diagramy.

Obrázek ke článku Řešíme zdrojový kód – algoritmus násobení

Řešíme zdrojový kód – algoritmus násobení

V článku budeme tak trochu vynalézat kolo. Ukážeme si zajímavý postup odvození algoritmu celočíselného násobení. Postup a tipy mohou být inspirací čtenáři, tréningem logického myšlení a věřím že i zábavou.

Obrázek ke článku Vývojové diagramy – pole a binární vyhledávání – 20. díl

Vývojové diagramy – pole a binární vyhledávání – 20. díl

Pole lze použít na ukládání velkého množství dat. Jednou z důležitých oblastí zpracování takovýchto dat je třídění a v tomto díle si ukážeme, co to vlastně třídění je, k čemu nám je dobré a proč se mu budeme věnovat několik dalších dílů.

Obrázek ke článku Vývojové diagramy – příklady s využitím polí – 19. díl

Vývojové diagramy – příklady s využitím polí – 19. díl

V tomto díle budeme pokračovat pouze praktickými ukázkami. Na třech příkladech si znovu ukážeme použití polí. V prvním příkladu budeme generovat sloupek tiketu Sportky. V druhém příkladu budeme pracovat se školními známkami. A ve třetím příkladu si uděláme jednoduchou implementaci Eratosthenova síta.

Obrázek ke článku Kompletní hra v Game Makeru - Arkanoid

Kompletní hra v Game Makeru - Arkanoid

Tento návod je určen pro úplné začátečníky, jelikož v něm jsou popsány podrobně (pro pokročilé až otravně podrobně) všechny funkce s obrázky. Uděláme si jednoduchou hru jménem Arkanoid a naučíte se zde základní funkce použité v praxi.

Obrázek ke článku Vývojové diagramy - úvod do polí - 18. díl

Vývojové diagramy - úvod do polí - 18. díl

Náplní dnešního dílu budou pole, která nás následně budou provázet po několik dalších dílů. Postupně si ukážeme, co to je pole, k čemu se hodí a samozřejmě si jejich použití budeme demonstrovat na vývojových diagramech.

Obrázek ke článku Řešíme zdrojový kód - přiřazování proměnných

Řešíme zdrojový kód - přiřazování proměnných

Dříve než budu rozebírat další věci, bude dobré (také díky zpětné vazbě, kterou mi poskytli čtenáři) více osvětlit některé postupy, které jsem použil v úvodním článku. Umožní to lépe porozumět pozadí a podstatě fungování.

Výsledky 61-90 z celkem 702 nalezených
  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13     
Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý