Weby a webové aplikace – Články – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Weby a webové aplikace – Články – Programujte.comWeby a webové aplikace – Články – Programujte.com

 

Obrázek ke článku Děláte to špatně? - Zen Coding - část 1/3

Děláte to špatně? - Zen Coding - část 1/3

Psaní HTML kódu je vysoce neefektivní proces – nejdříve musíte tag otevřít, poté specifikovat atributy a nakonec ho zase zavřít. Pro několik málo tagů to není velký problém, ale jakmile se dokument zvětšuje a tagy přibývají, zjistíte, že 90 % času se stále opakujete. Záchranou vám však může být projekt nazvaný Zen Coding, který umožňuje vytvořit celou strukturu dokumentu během sekund namísto minut.

Obrázek ke článku Jak Google zobrazuje výsledky hledání napříč časem

Jak Google zobrazuje výsledky hledání napříč časem

Google mnohdy zobrazuje u běžných výsledků vyhledávání i další informace – sitelinks, jména přátel, informace ze sociálních sítí, datum vydání, hodnocení a mnoho, mnoho dalších. Na několik ukázek se teď podíváme, a to jak na aktuální, tak již historické výsledky v průběhu času.

Obrázek ke článku jQuery - posouvání elementu v různých směrech

jQuery - posouvání elementu v různých směrech

Kdo jste se v životě setkal s jQuery, určitě znáte jeho funkce na slidování elementů – tedy .slideUp() a .slideDown(). Tento článek vám ukáže, jak pohybovat s bloky i do jiných směrů.

Obrázek ke článku jQuery - horizontální vysouvací navigace

jQuery - horizontální vysouvací navigace

Tvorba horizontální vysouvací navigace s pěknými slajdovacími efekty za použítí JavaScriptového frameworku jQuery. V návodu si projdeme vytvoření jednoduché navigace a postupně jí přidáme ještě další dvě funkce.

Obrázek ke článku HTML5 - multimediálně

HTML5 - multimediálně

Mezi hlavní novinky v HTML5 patří elementy video a audio, které umožňují vkládání multimediálního obsahu na stránku, a to bez využití různých rozšíření a ovladačů, jako je dnes široce rozšířený Flash.

Obrázek ke článku HTML5 - nové vlastnosti

HTML5 - nové vlastnosti

Stejně jako CSS3 tak i HTML5 s sebou přináší spousty nových vlastností, tagů a sémantiky, ale i offline webové aplikace, podporu audia a videa bez použití flashe a dalších ovládacích modulů, také microdata, která slouží k sémantickému popisování dat a samozřejmě další novinky.

Obrázek ke článku Připnuté weby: integrace plochy Windows 7 s IE9

Připnuté weby: integrace plochy Windows 7 s IE9

V prohlížeči Internet Explorer 9 je nově k dispozici funkce připnuté weby, pomocí které lze podle potřeby weby integrovat s plochou systému Windows 7. Pokud je funkce Připnuté weby pro web povolena, mohou uživatelé daný web připnout k hlavnímu panelu systému Windows 7 nebo přidat daný web na plochu či do nabídky Start.

Obrázek ke článku V listopadu v Praze proběhne HTML5+Android hackathon

V listopadu v Praze proběhne HTML5+Android hackathon

Chcete začít Google Developer Day už o den dřív? Máte chuť si přijít zaprogramovat pod vedením expertů z Googlu a ukázat, co umíte? Zajímáte se o Android nebo HTML5? Nebojíte se programovat v týmu? Tak přijďte na hackathon 15. 11. v Praze.

Obrázek ke článku CSS3 - držte krok s dobou (nové vlastnosti)

CSS3 - držte krok s dobou (nové vlastnosti)

Určitě jste již slyšeli o připravovaných a žhavých technologiích CSS3 a HTML5. V tomto článku se pokusím představit hlavní a nové vlastnosti, které vám aktuálně CSS3 nabízí.

Stylujeme formulář v CSS3

Tvorba stylového a profesionálně vypadajícího formuláře typicky vyžaduje použití nějakých obrázků (a možná i JavaScriptu). Nicméně s CSS3 je nyní mnohem snazší vytvořit pěkné efekty, které nevyžadují použití obrázků a přitom vypadají čistě a elegantně.

Vytvořte si nabídku Start Windows 7 pomocí CSS3

Spousta lidí je fascinována tím, kolik zajímavých věcí se dá udělat jen za přispění CSS3. Mnohé prvky uživatelského rozhraní, které vyžadují obrázky proto, aby měly přijatelný vzhled, mohou být nyní stylizovány pouze technologií CSS3. Důkaz? Předvedeme si, jak jednoduše udělat menu podobné nabídce Start ve Windows 7 jen s malým využitím CSS3 a několika ikonek.

Obrázek ke článku Užitečné nástroje pro tvorbu webu a webových aplikací

Užitečné nástroje pro tvorbu webu a webových aplikací

Přehled užitečných nástrojů, které dokážou značně zjednodušit či zrychlit vývoj nebo pomoci při testování a návrhu webu nebo webové aplikace. Ukážeme si, co dokážou a jak je použít, aby nám zpříjemnily práci.

Obrázek ke článku CSS box model a CSS reset

CSS box model a CSS reset

Základní kámen úrazu začínajícího kodéra či webdesignéra: jak dosáhnout toho, aby každý element měl stanovenou (a dobře vypočtenou) velikost a jak ji vůbec spočítat, aby byl daný element správně vykreslen? Víte, že na vině v chybné interpretaci box modelu je W3 konsorcium samo? Jak dosáhnout téměř stejných výsledků napříč prohlížeči?

Obrázek ke článku Akcelerátory v IE8

Akcelerátory v IE8

Akcelerátory v Internet Exploreru 8 rozšiřují práci s webovými stránkami. Popíšeme si jejich použití, vytvoření a instalaci do prohlížeče.

Obrázek ke článku Webslice v IE8

Webslice v IE8

Co je Webslice? Je to nová forma feedu pro získavání aktuálního obsahu dané části webové stránky založená na technologii hAtom.

Obrázek ke článku Ajax v praxi - RSS čtečka

Ajax v praxi - RSS čtečka

V tomto díle vytvoříme dynamickou Ajaxovou RSS čtečku za použití čistého JavaScriptu - žádné externí PHP skripty.

Obrázek ke článku Ajax v praxi - upload souborů

Ajax v praxi - upload souborů

Ajax přinesl do světa webdesignu mnoho nových možností. Jednou z nich je i uploadování souborů bez nutnosti obnovit stránku. Pojďme se na to podívat blíže.

Časté chyby v CSS

V dnešním článku se blíže podíváme na nejčastější chyby, kterých se kodéři dopouštějí při tvorbě webu za pomocí kaskádových stylů. Tento jazyk je sice velmi mocný, na druhou stranu nijak neomezuje tvůrce webu v jeho používání, což vede k častým chybám. Přináším vám tedy soupis deseti nejčastějších chyb, které lze v CSS udělat.

Obrázek ke článku Ajax - 7. lekce

Ajax - 7. lekce

V dnešním díle se naučíme validovat formuláře pomocí Ajaxu.

Obrázek ke článku Ajax - 6. lekce

Ajax - 6. lekce

V dnešní lekci se podíváme na opakované asynchronní požadavky a naučíme se elegantně ošetřit chyby PHP, které můžou vzniknout.

Výsledky 121-150 z celkem 158 nalezených
  1  2  3  4  5  6     
Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý