Flash-ActionScript - 1. lekce
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Flash-ActionScript - 1. lekceFlash-ActionScript - 1. lekce

 

Flash-ActionScript - 1. lekce

Google       Google       29. 6. 2005       40 181×

V tomto kurzu se Vás pokusím seznámit s webovou technologií Flash (teda hlavně s ActionScriptem), budeme postupovat od základů a dostaneme se až k vytváření složitějších aplikací...

Co dokáže

-Grafický editor

Flash je vektorový editor, to znamená, že se obrázek neuchovává v pixelech (rastr - bmp, jpg), ale ve křivkách a vyplních, tento způsob má 2 hlavní výhody:

  • Malá velikost - tato vlastnost je velmi důležitá při šíření Flashe na webu, také proto se Flash na něm tak hodně rozmohl.
  • Obrázku můžete neomezeně měnit velikost, bez ztráty kvality - je jedno v jaké velikosti budete kreslit, ale na stránce se může výsledná animace roztáhnout podle uživatelova rozlišení

Nicméně se nehodí na ukládání fotek a složitějších obrázků, kde je hodně různorodý obsah, ale dokonce i toto můžete ve Flashi používat, rastrové obrázky lze jednoduše importovat. Na obrázku 1.1 je stejný obrázek v rastrovém a vektorovém formátu při přiblížení.

obr 1.1 - Vektorový a rastrový obrázek

-ActionScript

S prvními verzemi Flashe se objevila potřeba interaktivně řídit animaci, kvůli tomu vznikl programoací jazyk ActionScript. V té době se k podobnému účelu na webu hojně používal JavaScript, proto se ActionScript vydal v jeho stopách. Kdo má s JavaScriptem zkušenosti, určitě to nebude při výuce na škodu. Nejdříve šlo jenom o jednoduché příkazy k zastavení animace, přesunu na snímek apod. V dnešní době je ve verzi 2.0 a obsahuje řadu pokročilých vlastností, jako objektové programování. Je ho možné jednoduše používat k vytváření her, interaktivních prezentací a webů...

-Publikování

  • *.SWF -asi nejrozšířenější forma, v takovém formátu má velmi malou velikost, ale k jeho běhu je nutný FlashPlayer, lze přehrávat v prohlížeči tímto kódem:

    <embed src="game.swf" quality="hight" width="500" height="500" type="application/x-shockwave-flash" pluginspage="http://www.macromedia.com/go/getflashplayer" />

    src ="cesta k souboru" relativní, nebo absolutní
    quality = "low, medium, hight" čím nižší kvalita, tím menší zatížení procesoru.
    width, height = "rozměr v px"
    Délka a výška animace se zvětšuje v poměru ve kterém je uložena
    pluginspage = "adresa pluginu" Pokud nebude mít uživatel nainstalovaný Flashplayer, prohlížeč mu nabídne stáhnutí z této adresy.

    Podbora Flashe podle navrcholu.cz:

    Verze 676,30%
    Verze 713,43%
    Verze 50,08%
    Verze 40,05%
    Verze 30,01%
    Bez podpory7,09%


  • *.EXE V souboru je přibalen také přehrávač (výsledný soubor má o cca 1MB víc), takže k běhu programu není potřebný externí FlashPlayer, hodí se k publikaci her a prezentací na CD, nebo DVD

  • *.PNG, *.JPG, *.GIF, *.BMP - Klasické rastrové formáty, využijete je v případě, že chcete použít Flash ke kreslení statických obrázků. K dispozici je nastavení kvality, průhlednosti atd.

  • *.AVI Formát pro video, je možné si vybrat z mnoha druhů kompresí.

Kde to sehnat?

Na stránkách macromedia.com si ho můžete koupit, nebo je zde ke stažení 30-denní zkušební verze. V kurzu budeme používat verzi Flash MX 2004 (v. 7), ale nejspíš budou všechny příklady fungovat i ve Flashi MX (v. 6).

obr 1.2 - Práce ve Flashi

×Odeslání článku na tvůj Kindle

Zadej svůj Kindle e-mail a my ti pošleme článek na tvůj Kindle.
Musíš mít povolený příjem obsahu do svého Kindle z naší e-mailové adresy kindle@programujte.com.

E-mailová adresa (např. novak@kindle.com):

TIP: Pokud chceš dostávat naše články každé ráno do svého Kindle, koukni do sekce Články do Kindle.

Hlasování bylo ukončeno    
0 hlasů
Google
Mezi největší záliby patří programování v Pythonu, PHP či Flashi - ActionScriptu.

Nové články

Obrázek ke článku Hybridní inteligentní systémy 2

Hybridní inteligentní systémy 2

V technické praxi využíváme často kombinaci různých disciplín umělé inteligence a klasických výpočtů. Takovým systémům říkáme hybridní systémy. V tomto článku se zmíním o určitém typu hybridního systému, který je užitečný ve velmi složitých výrobních procesech.

Obrázek ke článku Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Vedení týmu v oboru informačních technologií se nijak zvlášť neliší od jiných oborů. Přesto však IT manažeři čelí výzvě v podobě velmi rychlého rozvoje a tím i rostoucími nároky na své lidi. Udržet pozornost, motivaci a efektivitu týmu vyžaduje opravdu pevné manažerské základy a zároveň otevřenost a flexibilitu pro stále nové výzvy.

Obrázek ke článku Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Za poslední rok se podoba práce zaměstnanců změnila k nepoznání. Především plošné zavedení home office, které mělo být zpočátku jen dočasným opatřením, je pro mnohé už více než rok každodenní realitou. Co ale dělat, když se při práci z domova ztrácí motivace, zaměstnanci přestávají komunikovat a dříve fungující tým se rozpadá na skupinu solitérů? Odborníci na personalistiku dali dohromady několik rad, jak udržet tým v chodu, i když pracovní podmínky nejsou ideální.

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý