Názory ke článku Turbo Pascal - 6. lekce – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Názory ke článku Turbo Pascal - 6. lekce – Programujte.comNázory ke článku Turbo Pascal - 6. lekce – Programujte.com

 

Názory ke článku Turbo Pascal - 6. lekce

--==[FReeZ]==--   NOVÝ
11. 12. 2005

CASE volba OF
'A','a' : writeln('Ahoj svete');
'N','n' : writeln('Nashle svete');
'E','e' : writeln('Euklidovo cislo');
'K','k' : writeln('Konec');
End;

lze optimalizovat na
-------------------------------
volba := UpCase (Volba);

Case volba
of
'A' : WriteLn ('Ahoj svete');
'N' : WriteLn ('Nashle svete');
'E' : WriteLn ('Euklidovo cislo');
'K' : WriteLn ('Konec');
End;
------------------------------------

použití LABEL je v Pascalu prasárna, používej procedury, ale na to, co jsi napsal lze použít jednoduše Repeat

takovéto If (promenna='a') or (promenna='A') je taky prasárna jako svině!

použij If UpCase (promenna) = 'A' Then ...

ve třetím řádku od konce nemá být else, který je nepodstatný, protože PC tam stejně dojede.

No a tak bych mohl dál pokračovat,
ještě si myslíš, že umíš v Pascalu?
Lidi ještě si myslíte že "učitel" umí v Pascalu?

Na závěr: Kdo umí, umí, kdo neumí, učí !

CuroBOT   NOVÝ
11. 12. 2005

Nemůžu si pomoct a musím regovat. Tady někdo nepochopil podstatu serveru a myslím že více věcí.
1) Učíme OD základů
2) K čemu budeme optimaluizovat, když z daného kódu to člověk pochopí lépe než z optimalizovaného?
3) Když umíte tak dobře pascal, že dokážete "objektivně" kritizovat ostatní, že už dávno nepublikujete?
4) Víte kolika lidem tento kurz pomohl? A pokud najdete mylné (dle vás) informace, tak stačí opravit, navrhnout jiné řšení a neponižovat! To dokážou leda chudáci, sprominutím.
No a nakonec zrejme "lidi co neumeji ucit" je vice, kdyz takto se pascal uci i na strednich a ja takto byl ucen na VS, ze? ..

n3tman   NOVÝ
14. 12. 2005

Tady opravdu souhlasím se vším, co Curo napsal. Někdo tu nechápe podstatu serveru a neví co to jsou základy. Já se teď programování v pascalu učím (SPŠ 2.ročník) a učíme se to hodně podobně, jak je tu (i když jsme od začátku roku doposud neprobrali case :))

Carix   NOVÝ
16. 12. 2005

Koukam ze musim odpovedet na kazdej tvuj prihlouplej prispevek...

Takze. Kdyz potkas cloveka a reknes mu ze pokud chce osetrit jak velke tak male pismeno tak napise 'A','a' tak to pochopi lip nez kdyz napise UpCase?

Vyresime tedy Freezuv problem. Freez je radovy programator ktery ma mozna o rok vic praxe nez ja, ale pokud by chtel nekoho naucit programovat tak je totalne nepouzitelny. Jde o to ze tvoje vyuka by byla silne neefektivni a nelogická. Nehlede na to ze s tvym pristupem by se musil zak naucit o dve tuny prikazu a ruznych ,,sluvek" vic nezli se to dela v ramci vyuky. Pokud jsi to tedy jeste nepochopil... Tento kurz je vedeny pro zacatecniky. Nauci se zde zacatkum a pokud chce nekdo umet vice pak si sam nastuduje dalsi materialy.

Jeste bych trochu apeloval na Cura prootze se vubec necitim byt ponizen za to ze se snazim nekomu logicky a efektivne vysvetlit to co prozatim nepoznal.

--==[FReeZ]==--   NOVÝ
8. 1. 2006

Jde o to ze tvoje vyuka by byla... Jestlize nekdy budu vyucovat pascal, tak pote muzete rikat, jaka je moje vyuka, ale tvrdit dopredu ze bude takova a takova, to je prece blbost.

..pokud by chtel nekoho naucit programovat tak je totalne nepouzitelny... Z ceho tak usuzujes? Vzdyt mam vetsi znalosti Pascalu nez ty, dovolim si tvrdit ze daleko vyssi, ma zkusenost je 6 let programovani Pascal, Assembler, DOS + dalsi veci ale ty uz se k tomuto tematu (PASCAL) nestahuji.

Mohl by jsi carixi prosim zverejnit odkaz, na tvuj nejlepsi program v pascalu? Nechci ho v zadnem pripade kritizovat, jen bych se rad podival, co dokaze napsat clovicek, ktery se pascal ucil na SS nebo VS oproti tomu, kdo se jej ucil doma, sam podle metody pokus/omyl a podle integrovane napovedy.

Uznavam ze optimalizace nepatri mezi zaklady, to mate oba pravdu, ale uznejte ze pokud k ni nenabadate od zacatku, tak se ji temer nikdo nenauci.

Priklad: Na SS vas nauci psat HTML stranky ve Wordu ci FrontPage, kdo z vas se to pote bude ucit psat v poznamkovem bloku? Rekl bych ze mene nez 10%, vsichni vime jaky je rozdil mezi strankami ve FrontPage a temi psanymi rucne.

Stejne je to s programovanim, take to lze provadet bud spravnou a slozitou cestou, nebo spatnou, avsak jednoduchou.

UpCase // Co je na tom nelogickeho? Jeden prikaz a usetri nam/vam spoustu prace

geon   NOVÝ
9. 1. 2006

Absolutní souhlas.

Znám spoustu skvělých programátorů, kteří by sice dovedou vysvětlit nějakou konkrétní věc, ale na dlouhodobou výuku obzvláště začátečníků prostě nemají. Ale platí to i naopak. Když člověk s pedagogickými schopnostmi chce programovat za prachy .... Obvykle oba dva pak ve svých zaměstnáních trpí ;-)

Ideálem je, když skuteční prográmátoři a skuteční učitelé toto pochopí a budou vzájemně spolupracovat a ne se napadat. A ještě lepší je, když jste genius a zvládáte vše :-)

NeoGenet1c   NOVÝ
19. 1. 2006

2 freezy : ááá :)) nesnáším týpky co ze sebe dělaj takovýhle frajery, když něco umí. Pascal je předurčen k tomu, aby naučil lidi porozumět systematice programování, tak si těch svých 6 let strč do kapsy a odpluj si psát do poznámkovýho bloku ;)) ani nechápu proč to sem mícháš..

Metodika toho, kdo to zde vyučuje (Curo) je správná a já s ní naprosto souhlasím.. ty se zahrab metr do betonu, protože za 3 roky bude každej, kdo se to učí tímhle stylem umět programovat líp jak ty ;)) lato..

--==[FReeZ]==--   NOVÝ
24. 1. 2006

NeoGenet1c: pascal k tomuto predurcen neni ani nahodou, puvodni ucel byl napsal jazyk vyuzivajici proceduralni (strukturove) programovani ale o tom ty vis kulovy.
Frajera ze sebe nedelam, pokud ti to tak pripada, tak odpluj.

Vsadim se s tebou o cokoliv ze ani za 5 let nikdo nebude umet v Pascalu lip nez ja pokud se bude ucit takovymito lekcemi a ani za 10 let, protoze v Pascalu je take integrovany assembler a o nem Carix vubec nic nevi (respektive neumi v nem) a take se vsadim ze neumi optimalizovat tak, jako ja.

Cili pokud by Carix naucil ostatni vse co umi v Pascalu a oni sami se jeste ucili nejaky ten rok, tak by stejne nikdo z jeho studentiku nebyl lepsi nez ja, ale nechci tady machrovat jak jsem dobrej, jen reaguju na tvuj blabol.

A ted k tobe: co umis v Pascalu ty? Co ? Rekl bych ze ho*** jen rad prudis

goda   NOVÝ
2. 2. 2006

2freeze:ses uplnej dement...nemachruj tady...mistr NeoGenet1c ma pravdu...tak drz hubu a bez prudit jinam

cracker19   NOVÝ
11. 3. 2006

cawte, v pascali som uplny zaciatocnik, ale vyskytol sa mi takyto problem...
prikaz "goto" poznam s CMD, tak som ho pouzival az moc...
Teraz neviem program ukoncit tak aby som sa dostal naspet do pascalu tam kde pisem prikazy, ako sa tam dostanem ?
skusal som vsedko, ale na nic som neprisiel lebo len zacinam, asi 1 den....Pre pokrocilych to moze zniet smiesne, ale ja som lama v Pascali.

Tukan   NOVÝ
8. 6. 2006

je na to zkratka ale tu nevim, jedině ctrl+alt+delete a ukoncit program, to ale ztratis program, proto si ho často ukládej. Jinak před příkazem pro vrácení na začátek dej podmínku, když zmačkneš např. k, tak tě to odešle těsně před end. Když tak mi napiš na email

Fake_target   NOVÝ
22. 8. 2006

Mam problem s label. Kdyz vytvorim druhou otazku i s odpovedi nemohu uz pouzit stejny label jak je uveden nahore. Proto kam mam vlozit novy label nebo jak udelat aby dotycny label sel pouzit i pro druhou otazku.
Dekuji predem za radu.
S pozdravem Fake_target 8-)

dhmnzr   NOVÝ
21. 10. 2006

Zdravim,

soushlasim s Freezem, že používat goto je největší hovadina v Pascalu.Je to pozůstatek doby Basicu! .. naprosto to odporuje strukturovanýmu programování a další věc je, že to je pro budoucnost nepoužitelný, jen se naučíte něco, bez čeho si třeba později neporadíte.Cykly repeat, atd by to měli plně nahradit.Goto se používá jen v opravdu v krajním případě a pokud se chcete naučit programovat, radši se snažte přijít na to, jak to udělat cyklem.

Proč se učíte Pascal? ... chcete v něm programovat a živit se tim? .. v dnešní době těžko.Osobně beru pascal jako základ pro získání základních zkušeností v programování a další cesta každého programátora by měla být na C++, Javu atd. protože Pascal je už dnes překnonaný a dělat v něm složité programy nemá smysl.

A s tim optimalizováním přes UpCase má taky pravdu, Carix to mohl aspoň uvést jako možnost a vysvětlit to ....

na druhou stranu nesouhlasim s tim, jak Carixe schazuje .. ať zkusí udělat svůj kurz :)

Shaman   NOVÝ
18. 11. 2006

Freezy, Freezy ty si ale blbec,

k čemu ti je šest let praxe v Pascalu, když už se to přestává používat? Asi s tím máš dost velké zkušenosti, ale prosím nepleť se do této kvalitně odvedené práce. Jsem úplný začátečník a proto můžu nejlépe posoudit od koho to jde lépe pochopit, od tebe rozhoně ne!!!!!!!

LiVe   NOVÝ
25. 1. 2007

Už je to asi 3 případ, kde sem narazil na překlep, myslím si že na takto se dobře vyvyjejícím se serveru to jenom škodí...

"Podmínka IF aneb "jestliže", má mnoho způsobů zapsání, ovšem všechny mají stejné jedno, a to porovnání podmínky. Podmínka se zapisuje pomocí porovnávíní Cproměnné a máme několik možností porovnání:
"

barkli   NOVÝ
6. 3. 2007

v pascale neviem velmi dobre takze aj mne sa casto stava ze program nemozem ukoncit. pouzivam skratku [Ctrl]+[Pause Break]. ale niekedy to nefunguje tak neviem ci som ti s tym pomohol

Fonadius   NOVÝ
9. 3. 2007

Gratuluji k moc hezky udělanému kurzu. Ale měl bych jednu prosbu. Jestli budeš ještě dělat jiné kurzy nebo další díly vysvětluj pls všechny použité příkazy určitě si můžu oskoušet co to dělá ale přece jenom je lepší když člověk ví co všechno to může dělat a ne jenom to co si myslí že to dělá... :) konkrétně myslím použití delay a label. Jestli jsem někde přehlédl jejich definice tak se moc omlouvám.

trix   NOVÝ
2. 8. 2007

takye souhlasim s tim ze to ze nemusime pouzivat 'A','a'
a ze to jde zjedodusit k tomu taky sem nijak nenasel definici label atd... jinak kurz ujde ale kdyztak prosim aby tento kurz delal trosku lip :-)

FritLOL   NOVÝ
26. 1. 2008

Potreboval bych v case promena of mit ve vyctu moznosti vice nez vzdy jedno pismeno - celou zkratku. mam to nadeklarovane: case a[2] {v moznostej jsou dvojice pismen} of
´wx´,´yz´:writeln.... kde a je typu string. Haze mi to chybu: constanc and CASE types dont match. Poradte pls jak to spravit.

Matěj   NOVÝ
22. 4. 2009

Reagoval na komentář od uživatele --==[FReeZ]==-- :
je to trochu odpověď na starší příspěvek, ale mi jsme se mimochodem učili na gymplu psát html povinně v poznámkovém boku. (no je to vlastně jedno, já jen tak....)

ArZr   NOVÝ
19. 11. 2009

Reagoval na komentář od uživatele --==[FReeZ]==-- :

hmmm... a debil jsi hádám tak 20 let... a my ani po dvaceti letech snahy o debilní chování nedosáhnem toho, abychom byli tak blbý jako ty...

HPSOFT   NOVÝ
7. 2. 2010

ahojte :) chtěl jsem se zeptat (nejlépe tady autora tohoto článku) jestli tou 11. lekcí jak je to tady jestli to už končí, anebo jestli se tak dlouho čeká na pokračování (jen abych věděl jestli se mám pustit do toho dál třeba až na seriál o grafice) předem díky za odpověď!

Dr. Danger   NOVÝ
13. 6. 2011

Hele, přestaňte se do freeZe navážet!Mě už seru ty lidi,který ze sebe dělaj chytrý,když píšou vše dlouze a tudíž "profesionálňe".On nám tady ukázal,jak se dají zjednodušit příkazy...no a pak o něm napíšete jakej je to vůl,že neumí vyučovat.Sorry že píšu tak hrozně,ale nejsem jedinej kdo by se měl stydět.
:smile17:

jestli se vám tento text nelíbil,tak ho ignorujte

Vyhulman   NOVÝ
27. 4. 2012

Caute, no vidim ze se tady dohadujete o chujovinkach, ale uz asi pet let nikdo neodpovedel na dotaz faketargeta: proc se nemuze pouzit dvakrat stejny label? Je nutne si uvedomit ze label neni jako podminka ale je to jakysi bod do ktereho se program vraci a jak vime program se na dve mista najednou vratit nemuze. Proto musis nadeklarovat jiny label.

Zasláno z mobilního telefonu.

Přidej svůj názor

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo e-mailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Reaguješ na příspěvek:
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové názory e-mailem (pouze pro přihlášené)
Sleduj názory ke článku a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.



Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý