Názory ke článku Zvoní veľkému Billymu na poplach? – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Názory ke článku Zvoní veľkému Billymu na poplach? – Programujte.comNázory ke článku Zvoní veľkému Billymu na poplach? – Programujte.com

 

Názory ke článku Zvoní veľkému Billymu na poplach?

M@rtin   NOVÝ
16. 1. 2006

Celkom dobry clanok...
Uz stahujem LIVE distribuciu ;-)
Tak idem testovat...
BTW: Viete, ze ta live distribucia ma len 13,8 MB ? :o)

matthewOK   NOVÝ
16. 1. 2006

no tesi ma, ze clanok tesi :)
inak ta live distribucia je vo komprimovana, po rozbaleni ma nieco cez 50 MB

ian   NOVÝ
16. 1. 2006

No, je to celkem zajímavé, ale jako alternativu k Windows stejně volím Linux, ačkoliv na Windows pořád dost pracuju a zvl. programuju, protože to po mě žádá potenciální uživatel mých aplikací.

Storm   NOVÝ
16. 1. 2006

no dobry, jsem zvedavej co jim z toho vyleze :-)
Taky volim linux, ale zase pokud by to tady bylo s kompatibilitou bez problemu a melo to stabilitu Linuxu, tak to bude revoluce :-B
Dobrej clanek.

matthewOK   NOVÝ
16. 1. 2006

viem este aj o inom projekte, vola sa Wine HQ a je to implementacia Windowsu na Unixe, ten je Linuxu myslim dost podobny, asi :D

Storm   NOVÝ
16. 1. 2006

jako formou emulatoru? nebo moznosti pouzivat casti windows?

matthewOK   NOVÝ
16. 1. 2006

je to vlastne unix s podporou win a myslim, ze aj inych systemov...teda plnohodnotny os, aspon som to vylustil na s pomocou mojej angliny na oficialnych strankach... skus winehq.com

mustafa   NOVÝ
16. 1. 2006

wine je jen emulátor, takže program přes kterej spouštíš aplikace z winů.

Anonymní uživatel   NOVÝ
16. 1. 2006

neviem... ale na ofic. stranke sa pise, ze Wine HQ ku svojmu chodu windows nepotrebuje... ale je mozne, ze tomu celkom dobre nerozumiem... moja znalost anglictiny je znacne obmedzena rocnikom, ktory studujem :D

mustafa   NOVÝ
16. 1. 2006

potřebuješ jen ty aplikace z winů.

matthewOK   NOVÝ
16. 1. 2006

to teda ano :) Inak ma podla vas zmysel nabuduce napisat clanok o Wine HQ??

mustafa   NOVÝ
16. 1. 2006

jj, chtělo by to více článku o linuxu

Storm   NOVÝ
16. 1. 2006

Mozna by to bylo zajimavy o tom napsat, rad si o tom prectu.
ja sem zkousel nekolik emulatoru, ale problem je v pomalosti. Fungovalo to, ale ylo to tal pomaly, ze mi to pripadalo jak kdyz mam 100MHz Pentium misto 1,1GHz PIII.Ale je to pochopitelny.

yerry   NOVÝ
16. 1. 2006

Tiez uprednostnujem GNU/Linux. Uvital by som trochu sirsie informacie a hlavne zrovnanie s niektorym linuxovym distrom. Ako je to s ovladacmi na graf. karty, zvukovky, sietovky a pod.. Aky je prinos tejto distribucie, ake jadro pouziva pod..

matthewOK   NOVÝ
16. 1. 2006

no kedze ja niesom velky znalec linuxu, rad tuto ulohu prenecham niekomu inemu... myslim, ze problem je v tom, ze linux je pre klasickeho uzivatela (ktory ani neusi co je to prikazovy riadok ;)) malo atraktivny, zalostne malo softwareu a tak... plnohodnotne ho pouzivat je trochu zlozite, aj ked je to nesporne vyborny os... ale Windows je pre lamerov a looserov, ku ktorym samozrejme patrim a "ucit sa" pouzivat linux sa mi moc nechce... Microsoft stavia na uzivatelskom prostredi, ktoremu porozumie aj ten najvacsi antitalent...

geon   NOVÝ
16. 1. 2006

jsi mimo :-):

* zalostne malo softwareu - naopak, přesně naopak
* ale Windows je pre lamerov a looserov - uff, to teda všechny pěkně shazuješ a podceňuješ
* "ucit sa" pouzivat linux sa mi moc nechce. - upřímnou soustrast, pokud se ti již nechce učit
* ktoremu porozumie aj ten najvacsi antitalent... - doufám že nemluvíš o sobě, protože redaktor webu o programování by měl umět alespoň základy programování a nebýt antitalent


ach jo

yerry   NOVÝ
16. 1. 2006

Zial, to o linuxe uz davno nie je pravda, stal sa uz z neho plnohodnotny desktopovy system. Malo programov? Ubuntu Linux ich ma vo svojich repozitaroch viac ako 70000!

Pravdou je, ze nativne pre linux neexistuje tolko hier ako pre win, ale pomocou Cedegy rozbehnes aj tie pre win.

Takmer ku kazdemu programu z win existuje alternativa v linuxe... Jediny problem vidim v tom mnozstve softu pre linux, BFU chvilu trva nez si najde ten svoj sity na mieru, vacsinou ho vzdy najde.

Peter2   NOVÝ
16. 1. 2006

No ja osobne neviem preco vsetci zhadzujete WIN. Myslim, ze kazdemu zainteresovanejsiemu ja jasne ze keby nevznikol WIN tak by ani jeden z tychto OS nebol. Zakladom vsetkeho je Windows. A ostatne systemy su podla mna len akysi "upgrade". Okrem toho, nevadi az tak aky je Win drahy v porovnani s tym kolko vyhod mas, ked mas zakupenu oficialnu verziu. Asi tak. Okrem toho mam dôvod mu doverovat ked sa na scene pohybuje uz viac ako 20 rokov.

Peter2   NOVÝ
16. 1. 2006

A myslim si ze Billyho firme nezvoni na poplach minimalne nasledujucich 10 rokov.

yerry   NOVÝ
16. 1. 2006

" ja jasne ze keby nevznikol WIN tak by ani jeden z tychto OS nebol. Zakladom vsetkeho je Windows."

:)))
1984? -> Windows 1.0 (velmi nestabilny system)
197x C -> Unix -> Minix -> Linux

Peter2   NOVÝ
16. 1. 2006

A co sa tyka tej anti-microsoft ligy, nechapem ako to ze kazdemu neni JASNE ze Microsoft je bezkonkurencne najlepsi. Nehovorim, ze aj ine OS nie su (velmi) dobre, ale ty skalny Anti-Microsoftaci su skupina ludi, ktory sa stazuju na uplne malickosti, a mali by konecne pochopit, ze aj programatori Microsoftu su LEN ludia, a ze dokonaly OS NIKDY nebude a ze STALE sa bude mat co vylepsovat. Microsoft pravidelne vydavaju updaty. Takze ked si myslia ze môzu kludne podcenovat takyto OS, nech naprogramuju LEPSI, ked su frajeri ... som zvedavy :)

yerry   NOVÝ
16. 1. 2006

Len dodam:
1984 -> Windows 1.0 -> Marketingove masirovanie mozgov -> Windows XP -> nepodareny derivat MacOS a Unixu -> dalsie marketingove masirovanie mozgov -> nic nevieme, nic nepotrebujeme, Microsoft to zariadi :))

Apropo cital si knihu "Firma"?

Peter2   NOVÝ
16. 1. 2006

aha ... len pre zaujimavost dodam : 1. verzia Linuxu .. ??? To ze ma byt OS ?

yerry   NOVÝ
16. 1. 2006

1993 - jadro linux 1.x.x + GNU aplikacie = plnohodnotny sietovy system distribuovany na 51 disketach, alebo instalovany po sieti.

1993 - Windows 3.11 - 16bitova verzia = problematicky multitasking + ciastocna podpora sietovych technologii + cakanie na zazracny, stabilny, nepadajuci system Windows 95, ktory vsak prisiel az o 2 roky.

Storm   NOVÝ
16. 1. 2006

Tezce nesouhlasim! Kdybych moh, tak okamzite prelezu na Linux, mam radsi system, kterej nainstaluju a stabilne jede furt, nez sistem, kterej musim kazdejch pul roku preinstalovavat a resit hlasky typu"system byl obnoven po zavazne chybe" a to je dost bezna hlaska :-))

matthewOK   NOVÝ
17. 1. 2006

fiiiha... aka krasna diskusia sa tu rozbehla... No ja sa osobne "povazujem" za lamera, alebo loosera, lebo priznavam, ze je este STRASNE vela veci, ktore neviem, takze o sebe ani zdaleka nemozem povedat, ze som nejaky "znalec PC", aj ked si to uz o sebe mysli polovica naroda, po uspesnom odoslani mailu na treti pokus... :D... inak ja Win nezhadzujem, len chcem povedat, ze ak by bol Linux, trochu pritazlivejsi pre bezneho pouzivatela.. teda bolo by jeho ovladanie na trochu primitivnejsej urovni ( :D ), myslim , ze by sa rozsiroval ovela rychlejsie aj ked bezpochyby, uz teraz sa rozsiruje dost rychlo... tolko samozrejme odo mna, z pohladu loosera :D

xHire   NOVÝ
17. 1. 2006

Tak po tvém příspěvku jsem kamaráde pěkně vypěnil.
1. "ty skalny Anti-Microsoftaci su skupina ludi, ktory sa stazuju na uplne malickosti". Nevím, zda-li ti připadá 63.000 chyb v M$ Windows jako maličkost, ale mě ne. Méně než půlroční instalace systému Windows potřebuje akutně přeinstalovat, to je co říct, ale běžní uživatelé si už asi zvykli.

2. "Microsoft pravidelne vydavaju updaty." A proč? Protože je to jedna velká nejen bezpečnostní díra! Neslyšel jsi náhodou o WMF exploitech? Ne? Tak to už se skoro ničemu nedivím...

3. "Zakladom vsetkeho je Windows. A ostatne systemy su podla mna len akysi "upgrade"." Ha, jde vidět, že nejsi zrovna dvakrát zainteresovaný člověk. ;-p
---
4. Nebýt IBM, tak není Micro$h!t tam kde je (v IBM vyvinuli první Personal Computer a kdyby počkali na svůj vlastní OS, tak by to dnes vypadalo o dost líp).

5. O tom, že Unixy jsou kvalitní systémy svědčí už pár věcí:
- Unixy jsou provozovány na univerzitních půdách - že by z toho důvodu, že jsou nekvalitní?!
- Mandriva Linux je používán v NASA, a ti si dají pozor, aby používali kvalitní systémy, když mají na starosti vesmírný výzkum.
- Mnoho firem, korporací, státních institucí přechází na linuxové systémy, nejen z důvodu ceny, ale i kvality a spolehlivosti.
---
6. Sám pracuji na Mandriva Linuxu pod KDE a nemůžu si stěžovat - windows se jim nemohou rovnat ani v jediném.

Mohl bych pokračovat i dál, ale už se mi nechce (už totiž zase pomalu vychládám ;-)). Radím všem v jedné věci: než něco řeknete, tak si o tom něco najděte (samozřejmě že ne vše, ale alespoň aktuální informace)

Zřejmě tu budu muset trochu rozvířit onu Linuxovou neznalost nějakou sérií článků o GNU/Linuxu. :-D

Error   NOVÝ
17. 1. 2006

http://torrents.wz.cz/upload/mrkvosoft.wyndous.fu.Error-2006.jpg

yerry   NOVÝ
17. 1. 2006

Ja by som udporucal BFU niektore distro zalozene na Debiane - K/Ubuntu alebo Knoppix - ten ma najlepsie prepracovanu autodetekciu hardveru. Skuste a za par minut uz mozete pisat do tohoto threadu ;-) Ak nechcete nemusite dokonca nic instalovat, staci iba nabootovat z CD. Tak toto ked Billov system dokaze....

matthewOK   NOVÝ
17. 1. 2006

...zaujimavy obrazok... :D cize Vista nebude?? :D

Enuyvatar   NOVÝ
17. 1. 2006

No, akurát dnes som sa s ním o tom hádal. Aspoň mi to tu niekto potvrdil, akty sa mi hľadať nechcelo. A potom argumentoval ešte jednou vecou: A kde naprogramovali Linux? Na Dose. Takže keby nebol Microsoft, tak by nebol linux ;-)

Add článok: Veľmi dobrý článok, myslím, že články tohto typu a aj všeobecne o iných systémoch ako Windows by boli dosť užitočné, typu napr. prehľady programov, inštalácia, typy a triky a podobne.

n00b   NOVÝ
18. 1. 2006

novy? :D

matthewOK   NOVÝ
18. 1. 2006

wht?? co novy? no mozno screenshot z noveho buildu Windows Vista... :D

tommz   NOVÝ
19. 1. 2006

WINE vicemene neni emulator. Napovida uz jeho samotny nazev WINE = Wine Is Not an Emulator. V zasade to znamena, ze neemuluje prostredi, pouze se snazi implementovat winAPI (vstupne vystupni funkce). Tudiz zpomaleni aplikace je minimalni a porita se v radech procent. Naproti tomu vsak ma nevyhodu, ze lze spoustet pouze na architekturach x86. (jak uz jsem rikal, 'emuluje' pouze winAPI, zbytek nechava bezezmeny a posila zpracovat procesoru) K behu opravdu nepotrebuje nainstalovane windows, pouze vlastni aplikaci, kterou chcemte emulovat. Vyvari si vlastni slozku, ve ktere je klasicka struktura windows oddilu (progrm files, windows, doc&set ...) a soubor, ktery obsahuje registry. Ma v sobe take program regedit, ktery slouzi na upravu registru. Posledni verze obsahuji take nekolik grafickych udelatek na nastavovani, coz je fajn. Tolik k wine.

Jinak si myslim, ze GNU je klidne i pro obycejne uzivatele. Mozna by to chtelo lepe definavat 'obycejneho uzivatele'. Ja si pod tim slovem predstavim sekretarku nekde v kancelari, ktera rano prijde, zapne si kancelarsky program a Open Office Writer a mozna si k tomu spusti mp3 ve winampu. Tohleto vsechno se da v GNU/Linuxu nastavit tak, aby clovek nemusel vubec nijak zasahovat do systemu. Nenadarmo se rika, ze sekretarka nepozna ze nepracuje ve windows, pokud ji o jejim systemu GNU/Linux s nainstalovanym KDE reknete, ze je to 'novy vzhled na windows'.

Ja se za obycejneho uzivatele nepovazuji, mne bavi se v systemu hrabat, testovat aplikace, zjistovat, co kde a hlavne jak funguje. Kazdopadne ale myslim, ze nejaky clovek trochu pokrocily s pocitaci, coz sme asi vsichni tady, by to mel v pohode zvladnout. Ale je otazkou proc. Proc tedy ? Nekdo potrebuje stabilni system, to mu ovsem muze poskytnout i windows (sice je to o hodne slozitejsi, ze na GNU/linuxu ale i tak se to da nastavit). Dalsi tak casto zminuvana vec je, ze na GU/ůlinux nejsou viry. Ja si myslim, ze to je tim, ze linux nepouziva tolik uzivatelu a tudis je neatraktivnim cilem pro crackery. I na windows se ale da dosahnout relatine dobre bezpecnosti, i kdyz k tomu musi uzivatel pouzit spousty pomucek. Takovych veci by se dalo najit spousty, podle me je ale vsak hlavni duvod ve filozofii. Neni to pohoda ? Kazdy pracuje na vyvoji zadarmo, pracuje v klidu, v pohode, pracuje, protoze chce. Takze jeho vysledky musi asi vypadat trochu jinak, nez nejakyho proframatora zavrenyho v kancelari, ktery to vetsinou dela proto ze musi aby se uzivil. Za dalsi, ke vsemu dostane clovek i zdrojove kody, takze muze jednoduse program opravit/vylepsit, coz napriklad u windows neni mozne a je potreba cekat na oficiani zaplaty mnohdy i nekolik dni...

A co je to za blbost, ze na GNU/linux je malo aplikaci. Jenom samotny projekt GNU obsahuje 4500 aplikac vsech moznych druhu a tvaru. K tomu jsou zde aplikace dalsich stran, takze se konecne cislo muze dosahnout astronomickych vysin. Ja mam napriklad ve svych zdorjich distribuce 20 000 aplikaci (cislo zahrnuje i vyvojove knihovny). Kdyz porebuji neco nainstalovat, tak je to pro me, jako uzivatele GNU, mnohem jednoduzsi napsat do konzole apt-get install [aplikace] a pockat az se stahne, nainstaluje, nastavi, prida do nabidky a to vcetne podpurneho softwaru, zevislosti, nekdy i doporucenych programu.

Koncim, musim do skoly :) jinak bych mohl psat jeste nekoli mnoho stranek textu.
Kazdopadne GNU a Linux jsou dobre veci, ja je pouzivam uz 2 roky. Konkretne v distribuci debian. Ani jednou jsem nemusel preinstalovavat, sice parkrat bylo namale, ale chyby jsem opravil, napsal par podpurnych skriptu a jede. Pocitac pouzivam denodenne 10 hodin, prakticky jej nevypinam. Momentalne mam uptime nejakych 160 hodin a porad funguji bez zpomaleni. (mam zalozni zdroj, tudiz vykyvy elektricke site me neohrozi.) Kazdemu kdo se chce o svem pocitaci dozvedet vice, odporucuji.


jeste poznamka nakonec. Linux neni operacni system. Linux je jen samotne jadro systemu, ktere by asi nikdo nechtel pouzivat samostatne. GNU/Linux to uz jsou aplikace + jadro, omuto uz se da rikat operacni system. GNU je velky projekt a linux neni jedine jadro, ktere se pouziva. Dalsi mohu zminit napriklaf GNU/Hurd. Takze pozor na to. Linux by vam asi k nicemu nebyl.

geon   NOVÝ
19. 1. 2006

A kde naprogramovali DOS? ;-)

To jsou argumenty, chlape, kam na to chodíš? A jseš si jistý?

Anonymní uživatel   NOVÝ
19. 1. 2006

70000 nedokazuje že jich není hodně.. Okey není to malý číslo ale spočítej kolik je programů pro winy;)

Anonymní uživatel   NOVÝ
19. 1. 2006

Když je ten Linux tak skvělej a úžasnej a wokna tak strašný a špatný proč mám ty wokna teda nainstalovaný...?

Anonymní uživatel   NOVÝ
19. 1. 2006

Pěkná debata ale Já bych se radši vyjádřil k tomu ReactOS k čemu je dobrý když běží na stejné architektuře jako Winy? Proč někdo dělá znova to co tady je? Vzhledem k tomu jaxe čím dál víc šíří o tom jaxou Winy špatné by to mohl být i docela dobrý podnikatelský záměr udělat nový oc ale on vychází pod GNU..

yerry   NOVÝ
19. 1. 2006

Velmi pekny a obsirny komentar ;-)

Ja by som len pridal k tej casti o zdrojakoch:

Zverejnovanie zdrojakov nie je samoucelne. Vy sa v nich nemusite vyznat, ale pozera do nich velmi vela ludi, ktori sa v tom vyznaju, takze ak by program obsahoval nejaky nebezpecny kod, velmi rychlo sa odhali, zatial co u proprietalnych uzavretych systemov typu MS toto nie je mozne.

Maly test:

Spustite IE, vymazte cache, vypnite nachvilu firewall, nacitajte nejaku bezpecnu www stranku, zmerajte objem odoslanych a prijatych dat.

Restartujte PC, nabootujte do svojej distribucie GNU/Linuxu, spustite Firefox, Konqueror, alebo co pouzivate, vymazte cache, nachvilu vypnite firewall, nacitajte tu istu stranku, zmerajte velkost odoslanych a prijatych dat.

Ze sa velkost prenesenych dat nezhoduje? Typnite si v ktorom systeme je ten objem vacsi? V ktorom systeme sa vam tie stranky nacitaju rychlejsie? Kam idu tie data z toho prveho OS?

Ak namietnete, ze nemozem porovnavat 2 rozne prehliadace, vyskusajte si to teda z jednym, mozete pouzit Firefox alebo Operu.

tommz   NOVÝ
19. 1. 2006

Nevim proc by mel mit windows byt i o jeden bite vetsi objem prenesenych dat, nez jakykoli jiny operacni system. Muzte prosim osvetlit ?

(Samozrejme berme operacni systemy bez jakehokoli zasahu "tretich" stran, jako napriklad viry, spyboti atd.)

matthewOK   NOVÝ
20. 1. 2006

aby ti, ktory nechcu platit 6000SK za Win XP a chcu pouzivat legalny soft (iny ako linux...), nemuseli pachat samovrazdy...

OLDA220   NOVÝ
30. 1. 2006

Hmm, tak nvím či zase mám blbý net, nebo jim tam chybí stránky, ale když najedu na <a href="http://www.reactos.org/en/index.html">http://www.reactos.org/en/index.html</a> a clicknu na download hodí mí to hlášku: "This page is temporary unavailable.", nechcete tady někdo dát link přímo k té live distribuci bo se k tomu nemůžu dostat...

test   NOVÝ
30. 1. 2006

test

M@rtin   NOVÝ
1. 2. 2006

Tak som tu LIVE odskusal...
Vyzeralo to dost slubne :o)

--==[FReeZ]==--   NOVÝ
8. 2. 2006

Konecne taky nekdo dalsi kdo objevil ReactOS, clanek jsem
necetl, protoze popisovany system znam.

Microsofti dos nebyl prvni, nybrz uplne prvni predchudce dosu je
cp/m nebo tak nejak (ted si nevzpomenu na to posledni pismenko)
a Microsoft ho pouze zkopcil, neco malo pridal a vydal ho za svuj,
slo o to, ze v te dobe tenkrat nebyly potrebne standardy (nejsou doted)
a kvuli tomu vyvojari vyzadovali system, pro ktery napisou program 1x
a on ten jejich program bude fungovat na maximu pocitacu.

Existoval tenkrat IBM Dos (to byl ten cp/m) z nej se potom vytvorilo
mnoho ruznych variant, nevim ted presne duvod proc zrovna Microsoft
se dostal se svym DOSem dopredu, ale tusim ze uzavrel vyhodnou smlouvu
s IBM, prevzal cp/m od nich, neco do nej pridal (kvuli kompatibilite)
a pak se tento dos prodaval dopredu instalovany na PC.

(mozna se mylim ale takto jsem to cetl vicekrat na ruznych na sobe nezavislych serverech).
Pote bylo OS/2 (Castecne od IBM i Microsoftu), IBM casem od OS/2 odstoupilo, z Microsoftem
uz nechtelo mit nic spolecneho a prestalo system vyvijet. Microsoft a IBM si tedy OS/2
rozdelili napul.

Zatimco IBM uz system dale nevyvijela, tak Microsoft ho prejmenoval na Windows NT a pokracoval
v nem dal. Jiz hotove prostredi z OS/2 take Microsoft pouzil pro svuj vlastni system, s nazvem
Microsoft Windows 1.0...3.11/95/... takto se to odvijelo, takze zatimco WinNT je vylepseny OS/2
tak Win 3.11/95/98/ME jsou ciste Microsofti, ale prostredi je stale z OS/2 s tim se nikdo
totiz nechtel psat znovu, na OS je to nejtezsi vec, co si muzete predstavit (napsat GUI).

Snad to staci a nema cenu podrobneji vysvetlovat, proste Microsoft by bez IBM nic dnes neznamenal,
to hlavni na cem Microsoft tenkrat zbohatl bylo, ze neexistovali a dodnes neexistuji potrebne standardy.
A Microsoft to vi a proto se snazi jeste vic komplikovat kompatibilitu tim, ze si vytvari vlastni
formaty souboru a nezverejnuje jejich popis. TO potom jen z tezi na jinem OS nez Windowsu pobezi
napr. format DOC z MS Office 2003 :-)

Takze kdyz by byly standardy Microsoft by prisel o zisk.

Ted k ReactOS, je zdarma pod licenci GPL, je kompatibilni s ovladaci pro WinNT a take aplikacemi.
Proto se mi libi a az bude vice hotovy tak o nej urcite budu mit poradny zajem.
Je lepsi provozovat Windowsacke aplikace na necem jinem nez Windowsu, jak cenove, tak po strance
stability.

Jakub   NOVÝ
14. 2. 2006

Jsem velmi rád, že něco takového vzniklo. Já osobně stejnak zůstanu u Linux, protože je mnohem kvalitnější, aplikací mnoho a mnoho, nic mi tu nechybí...Ale pro uživatele, kteří budou chtít fungovat s Win aplikacemi (tedy s více Winaplikacemi, ono není problém to rozběhat pod Wine či něčím takovým, ale Wine je fakt špička...) je to jediná možnost, která je zdarma.
Bohužel ale problém je v tom, že Win platforma je podle mne taková....mno...Třeba jako problémy s registry se stejně nevyřeší, a bohužel kompatibilní budou i viry...
Zajímala by mne stabilita, a také, jestli se dává jádro zvlášť od GUI (jako třeba linuxí kernel a Xka...) J

xBl4d3x   NOVÝ
16. 2. 2006

chyby v programech byly, jsou a budou, záleží na tom, kdo a kdy je najde. Proč bylo asi těch Xtisíc chyb nalezeno? Protože komunita windows je stále nejrozsáhlejší, tudíž budí největší zájem a představuje nejsnažší cíl "druhé strany". Stačí kouknout na IE vs FF - v době vydání byl FF považován za pomalu revoluční,bezchybný, ale čím víc lidí na něj začalo přecházet, tím větší slabiny se začaly objevovat (o chybách nemluvě). Názory typu "kdyby to tak bylo bývalo teoreticky bylo" jsou taky značně zcestné. Na univerzitách jsou různé OS (od běžných typu Linux a Windows, přes Solaris, OpenVMS atd atd atd). Proč je v NASA linux? Jednak to může být kvůli zmíněné stabilitě, ale spíš díky schopnosti clusterování a snažší tvorbě ovladačů na "nestandardní" zařízení... Co se firem týče, tam o ceně snad ani nemůže být řeč, jelikož samotné provozování/udržování systému sežere poměrně dost finančních prostředků (=> expertů na linux je podstatně míň než na windows a odpovídá tomu i jejich cena, zaměstnanci nemají s linuxem prakticky žádné zkušenosti -> je třeba zaplatit jim kurzy atd.) nehledě na poměrně hodně distribucí, které jsou free/levné pro domácí uživatele, ale pro komeřční užití se za ně platí víc (ale stále méně než za windows). O stabilitě a spolehlivosti v kancelářském prostředí taky být řeč nemusí - na napsání textu a poslání e-mailu stačí jakýkoli OS. Linux spíš eliminuje "lidskou hloupost a nezkušenost" z hlediska bezpečnosti - admin nastaví určitá práva a samotný uživatel poškodí systém s většími obtížemi, než u Windows (např. primitivním virem v e-mailu).

Carlosz   NOVÝ
16. 2. 2006

Lidi napiste sem nekdo prosim link na Live verzi bud jsem slepej nebo Lama ale nemuzu to najit. Dik Moc

Carlosz   NOVÝ
16. 2. 2006

Posli pls link na Live werzi. ď

samo   NOVÝ
20. 2. 2006

Tak sa teraz všetci zbláznite aký je Windows šmejd. Ja mám Windows XP a Linux ani nechcem nainštalovať, nie preto, že by som bol zarytý Microsofťák, ale je pravda, že na Windowse beží skoro všetko a na Linuxe nie a myslím si, že neni veľmi pohodlné stále resetovať kompa keď si budem chcieť niečo normálne zahrať alebo niečo naprogramovať. To si radšej nechám Windows aj so všetkými jeho chybami. A čo sa týka hackerov tak tí budú radšej napádať iné kompy ako môj keď mám firewally, antiviry, a podobné sračky, ja pre nich ako obyčajný používateľ nemám veľký význam a keď som ešte ako-tak zablokovaný tak budú radšej hľadať ľahšie ciele.

Qwertz   NOVÝ
28. 2. 2006

Presne tak !

Qwertz   NOVÝ
28. 2. 2006

Presne tak !

Anarki   NOVÝ
5. 3. 2006

Konečne je tu OS ktorý je ľahko ovládateľný (nie hybrid linux) a idú pod ním gamesky. A konečne keď budem predávať počítače budem k nim dodávať zadarmo v cene legálny operačný systém čo zabezpečí jeho rýchle šírenie.

rellok   NOVÝ
9. 3. 2006

Windows XP nie je ziadny derivat MacOS a uz vobec nie Unixu. S Unixom nema spolocny ani povrch, vobec nic. Vidno, ze architekture operacnych systemov nevies nic, inac by si vedel, ze Unix/Linux/MacOS su monolity, co bola prekonana vec uz ked sudruh Torvalds sa rozhodol spisat zopar funkcii v C (a nazval to kernel "noveho" operacneho systemu, ktory samolubo nazval po sebe), kym Windows NT (teda i XP) su modifikovane mikrokernely, co bolo state-of-the-art, ked sa NT zacal vyvijat. Vobec architektura i samotny navrh NT je dobry a sofistikovany, co ti povie kazdy odbornik, ale to by si ty musel otvorit zaslepeny anti-microsoft oci.

Conscript89   NOVÝ
18. 3. 2006

Poprosil bych autora aby si precetl licenci GNU/GPL a pak az rikal o cem je, protoze nikde v licenci neni psany ze SW sireny pod licenci GNU/GPL musi byt siren zadarmo, viz. Transgaming/Cedega.
Tady je odkaz na cesky preklad GNU/GPL:
http://gnu.cz/article/32/

matthewOK   NOVÝ
18. 3. 2006

no ano.... ale v sucastnosti sireny zadarmo je... teda nechapem vyznam predchadzajuceho prispevku...

matthewOK   NOVÝ
18. 3. 2006

mozno by stacilo trochu upravit vetu, myslel som, ze je to tak v pripade prave reactos

liborse   NOVÝ
18. 6. 2006

Takže nějak jsem tu nenašel ty linky, tak jsou tady:
<b>Live CD</b> - <a href="http://prdownloads.sourceforge.net/reactos/reactos0.3.0-RC1-live.zip?download">http://prdownloads.sourceforge.net/reactos/reactos0.3.0-RC1-live.zip?download</a>
<b>Install CD</b> - <a href="http://prdownloads.sourceforge.net/reactos/reactos0.3.0-RC1-iso.zip?download">http://prdownloads.sourceforge.net/reactos/reactos0.3.0-RC1-iso.zip?download</a>
<b>Stránka downloadu</b> - <a href="http://www.reactos.org/xhtml/en/download.html">http://www.reactos.org/xhtml/en/download.html</a>

Já osobně jsem zkoušel verzi 0.25 a na to, že to je ve vývoji, jsem byl velmi překvapen, leč nadále zůstávám u Linuxu. Win32 aplikace jsou totiž nebezpečné, když se jedná o viry. Linux je prostě bezpečnější, to je pro mě jasná volba. A ve firemním prostředí také, proč bych potřeboval správce, když s ním umím sám? Náklady = 0. ;-)

Mimochodem poslední dobou pozoruji, že dřívější uživatelé Win pomalu ale jistě přecházejí na alternativní OS, zejména GNU/Linux. Myslím, že třeba Ubuntu je velmi přívětivě, ba přívětivější než Windows. Nehrozí zde riziko zavirování, uživatel toho může pokazit jen málo a mohl bych pokračovat...

Jsem zvědav na další vývoj ReactOSu ;-)

Huge   NOVÝ
9. 7. 2007

operacneho systemu, ktory samolubo nazval po sebe


Tak ty zas trochu neznáš historii, Linus se označení OS jako Linux dlouha bránil, ukecali ho spíš ostatní...

Přidej svůj názor

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo e-mailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Reaguješ na příspěvek:
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové názory e-mailem (pouze pro přihlášené)
Sleduj názory ke článku a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.



Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý