Nebojte se druhé ruky
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Nebojte se druhé rukyNebojte se druhé ruky

 

Nebojte se druhé ruky

Google       Google       27. 5. 2006       17 773×

Nač si dát pozor při nákupu staršího notebooku? Existuje několik zásad, s jejichž znalostí se při výběru použitého notebooku nespálíte. Zjistili jsme u odborníků, jaké jsou nejčastější závady repasovaných přenosných počítačů.

Nákup staršího notebooku může být velmi zajímavou náhradní volbou k pořízení nového přístroje především při omezených finančních prostředcích. Přibližně za polovinu ceny nového lze totiž zakoupit použitý notebook velmi dobrých technických parametrů. Výrazně levněji pořídíte také exkluzivnější modely, například malé subnotebooky s hmotností pohybující se okolo jednoho kilogramu.

Na inzerát, nebo repasovaný?

Použitý notebook můžete zakoupit dvěma způsoby: buďto koupíte notebook od předchozího uživatele například na inzerát, nebo zajdete do specializovaného obchodu a koupíte si přístroj odborně připravený – takzvaně repasovaný. Oba způsoby mají svá pro i proti – zatímco notebook koupený na inzerát nebo od známého může být levnější a získáte k němu velké množství (většinou ale nelegálního) softwaru, v případě jakýchkoli problémů vám zůstanou oči pro pláč, protože oprava staršího notebooku ve značkovém servisu výrobce může snadno převýšit cenu, za kterou jste jej pořídili. Naproti tomu repasovaný notebook pořídíte dráž a nanejvýš s OEM licencí operačního systému, většina solidních prodejců však na repasovaný přístroj dává roční záruku, a než uvolní notebook do prodeje, podrobí jej důkladnému testování. Je tedy na vás, nakolik jste ochotni riskovat.

Když se porouchá

Velmi překvapivé je procento reklamovaných repasovaných notebooků: za minulý rok se zpět do servisu firmy Device vrátila pouze tři procenta takto opravených přístrojů. Zajímavé je, že stejné procento reklamací uvádějí u svých nových levnějších modelů notebooků v ceně do třiceti tisíc přímo výrobci.

Nejčastější závady notebooků

Jsou stále stejné bez ohledu na to, zda se jedná o nový nebo repasovaný kousek. Mezigeneračně se však liší. Především u notebooků vyrobených přibližně před rokem 2001 se lze velmi často setkat s problémem hran kláves otisknutých v displeji. Toto otlačení najdete na většině notebooků této generace bez ohledu na jejich výrobce. U novějších modelů jsou na závady nejcitlivější dobíjecí akumulátory, především životnost NiMH modelů v levnějších přístrojích většinou nepřekračuje tři roky. Zajímavým řešením tohoto problému může být repas akumulátoru nebo nákup levnějších neoriginálních článků. Především při častém přenášení notebooků dochází k problémům s jejich pevnými disky, kterým nesvědčí především otřesy a časté změny teplot. Ty jsou v našich zeměpisných šířkách především v zimním období jejich velkým zabijákem. Prach je nepřítelem také optických mechanik – čočka čtecího laseru se zkrátka může při častém použití mimo kancelář časem poškrábat. Dále se možná setkáte také s drobnými kosmetickými vadami displeje, především s nefunkčními body, otlačeným displejem nebo nerovnoměrným podsvitem. Právě podsvícení displeje časem ztrácí na intenzitě.

×Odeslání článku na tvůj Kindle

Zadej svůj Kindle e-mail a my ti pošleme článek na tvůj Kindle.
Musíš mít povolený příjem obsahu do svého Kindle z naší e-mailové adresy kindle@programujte.com.

E-mailová adresa (např. novak@kindle.com):

TIP: Pokud chceš dostávat naše články každé ráno do svého Kindle, koukni do sekce Články do Kindle.

1 názor  —  1 nový  
Hlasování bylo ukončeno    
0 hlasů
Google
(fotka) Lukáš ChurýLukáš je šéfredaktorem Programujte, vyvíjí webové aplikace, fascinuje ho umělá inteligence a je lektorem na FI MUNI, kde učí navrhovat studenty GUI. Poslední dobou se snaží posunout Laser Game o stupeň výše a vyvíjí pro něj nové herní aplikace a elektroniku.
Web     Twitter     Facebook     LinkedIn    

Nové články

Obrázek ke článku Hybridní inteligentní systémy 2

Hybridní inteligentní systémy 2

V technické praxi využíváme často kombinaci různých disciplín umělé inteligence a klasických výpočtů. Takovým systémům říkáme hybridní systémy. V tomto článku se zmíním o určitém typu hybridního systému, který je užitečný ve velmi složitých výrobních procesech.

Obrázek ke článku Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Vedení týmu v oboru informačních technologií se nijak zvlášť neliší od jiných oborů. Přesto však IT manažeři čelí výzvě v podobě velmi rychlého rozvoje a tím i rostoucími nároky na své lidi. Udržet pozornost, motivaci a efektivitu týmu vyžaduje opravdu pevné manažerské základy a zároveň otevřenost a flexibilitu pro stále nové výzvy.

Obrázek ke článku Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Za poslední rok se podoba práce zaměstnanců změnila k nepoznání. Především plošné zavedení home office, které mělo být zpočátku jen dočasným opatřením, je pro mnohé už více než rok každodenní realitou. Co ale dělat, když se při práci z domova ztrácí motivace, zaměstnanci přestávají komunikovat a dříve fungující tým se rozpadá na skupinu solitérů? Odborníci na personalistiku dali dohromady několik rad, jak udržet tým v chodu, i když pracovní podmínky nejsou ideální.

Reklama autora

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý