Názory ke článku Java (II) – 5. lekcia – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Názory ke článku Java (II) – 5. lekcia – Programujte.comNázory ke článku Java (II) – 5. lekcia – Programujte.com

 

Názory ke článku Java (II) – 5. lekcia

rudyment   NOVÝ
1. 12. 2006

Opět mi připadá, že autor vlastně pořádně nerozumí tomu, co vysvětluje. Není např. pravda, že inicializační blok pracuje před tím, než je objekt vytvořený. To by totiž neměl co inicialzovat. Njprve se musí vytvořit objekt a tepreve pak se může spustit inicializační blok - statický pro inicializaci objektu třídy, instanční pro inicializaci instancí.

Dnes jsem prošel dosavadní lekce seriálu a musím říct, že na mne působí dost nepříjemně. Obávám se, že by případné zájemce zavedl spíše na scestí, než aby je něco doopravdy naučil.

Autor si to asi uvědomil, a proto po tomto úvodu raději psát přestal (tedy alespoň za posledního skoro půl roku nic nepřidal).

Znovu mohu jenom doporučit, aby si zájemci o skutečné programování v Javě "pustili přes palec" knihu Myslíme objektově v jazyku Java 5.0 a rozmysleli se, jestli není "levnější" investovat trochu peněz do knihy a naučit se něco pořádně, než investovat hromadu času do svých experimentů, aby po řadě pokusů vítězně objevili některé z věcí, které by jim kniha včas prozradila.

Kdo si svého času neváží, dá asi přednost pokusům, protože jsou zdánlivě zdarma. Kdo si svého času váží, ten pochopí, že výuka se správnou učebnicí jej přijde levněji.

Tomi   NOVÝ
6. 12. 2006

to rudyment:

V prvom rade by som sa chcel podakovat za kritiku svojho kurzu.

Nehovorim, ze moje clanky su dobre, snazil som sa ich v tej dobe napisat najlepsie ako som vedel (nie z dovodu ze som nemal co robit, ale preto lebo v tom case bola tato sekcia "mrtva"). Nemyslim si ze tento kurz je az taky zly ako ho opisujete vo svojich bohatych komentaroch (pisalo mi viacero ludi s kladnou odozvou), takze zrejme nieje vsetko take cierne ako ste napisali. Nikto komu sa tento kurz nepacil ho nebol nuteny citat, v druhom clanku boli uvedene linky na ine tutorialy o Jave.

Dalej pisete ze chybaju informacie, pricom asi ani vo vami ospevovanej knihe nieje urcite vsetko. Pokial vam to vadi, tak ste sa mohli realizovat a napisat o danej problematike nejake clanky.


V case, ked bol napisany prvy clanok, ste ho okomentovali ("nabízím korekturu článků před tím, než vyjdou, aby v nich nebyly zbytečné vmetky"). Zrejme ste to nemysleli vazne, takze bolo lepsie chvilu pockat kym vyjdu dalsie clanky a skritizovat ich.

rudyment   NOVÝ
5. 2. 2007

Myslel jsem to vazne, ale nikdo mi zadny clanek ke korekture neposlal, tak jsem se dale nevnucoval.

rudyment   NOVÝ
5. 2. 2007

Jeste k té "opěvované knize": jsou dva přístupy k výuce programování:

1. Učím syntaxi a vlastnosti jazyka a doufám, že se student jako vedlejší efekt naučí také programovat. Tento přístup je sice zdaleka nejčastější, ale podle zkušeností nevede dost dobře k cíli. Programy, které absolventi takovýchto kurzů (a je jedno jestli psaných či mluvených) následně vytvoří, nese velmi často silné známky toho, že možná umí syntax, ale neumí v daném jazyku "myslet". Mají spoustu drobných technologických znalostí, ale písečné základy, na kterých se velké projekty staví špatně.

2. Učit styl programování a ze syntaxe a kontrukcí jazyka vysvětlit vždy pouze to, co je v danou chvíli potřeba. Absolventi těchto kurzů sice nemají tolik různých detailních znalostí syntaxe a knihoven, ale umí zato program navrhnout tak, aby jej bylo možno v budoucnu dále spravovat a přizpůsobovat měnícím se požadavkm zákazníka.

Zmiňovaná kniha se vydala druihým směrem. Najdete opravdu řadu nadstavbívých konstrukcí, které v ní vysvětleny nejsou, ale na druhou stranu se z ní dozvíte základní informace, které vám klasicky psané příručky neprozradí a jejichž neznalost vede k velice záludným chybám.

Která z klsických učebnic např. upozorňuje na to, že použití překrytelných metod v konstruktoru způsobuje často naprosto podivuhodné chování programu? A která navíc vysvětluje, jak se s tímto problémem vypořádat? Jako konzultant jsem se přitom již setkal se dvěma projekty, které byly málem odpískány právě kvůli takovýmto chybám ve své hloubi.

Zkušenost ukazuje, že doplnit si znalosti o nějakou knihovnu nebo novou syntaktickou konstrukci je možné relativně snadno. Změnit ale způsob myšlení a odnaučit se staré zlozvyky jde mnohem obtížněji. Čím zkušenější přitom programátor je, tm má tyto zlozvyky hlouběji zakořeněny a tím déle mu to trvá.

Velké programátorské firmy se shodují na tom, že přeškolení programátora na "správný styl myšlení" trvá (podle míry jeho "zkušeností") 12 až 18 měsíců. Proto si velmi vybírají, koho přijmou. A proto se také domnívám, že je vhodné začít knihou či kurzem, který naučí programátora především správně "přemýšlet" a teprve pak doplňuje jeho znalosti o další syntaktickou a technologickou nadstavbu.

peter   NOVÝ
26. 2. 2007

Zdravim,
pustam sa do Javy ako uplny zaciatocnik. Vami odporucanu knihu mam objednanu. Chcem sa (asi trochu naivne) spytat, ci by ste mi mohli odporucit nejaky "vyucbovy balik", t. j. povinnu vybavu (literatura, knowhow weby, atd..) k tomuto jazyku.

korel   NOVÝ
11. 11. 2007

To rudyment:
Az sa to zle cita.. vase komentare... kde su vase clanky, aby som sa k nim mohol vyjadrit ?

Přidej svůj názor

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo e-mailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Reaguješ na příspěvek:
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové názory e-mailem (pouze pro přihlášené)
Sleduj názory ke článku a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.



Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý