12 úloh
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

12 úloh12 úloh

 

12 úloh

Google       Google       21. 8. 2006       40 236×

Předkládám vám takový žebříček úloh, pomocí kterých zvládnete většinu programovacích jazyků rychle a efektivně. Můžete se jim věnovat po přečtení specializovaného tutoriálu nebo ho vzít jako samotný tutoriál s tím, že help budete hledat v manuálech a na fórech. Některé z těchto úloh nejsou nejvhodnější pro absolutní začátečníky/lamy, protože předpokládají určitou míru znalostí (nejen programovacích).


12 úloh

Chcete-li se naučit nový programovací jazyk, je vždy nejlepší výuka na živo – tedy ve škole nebo v kurzu. V kurzu to již je většinou za peníze. Dále je možné samostudium pomocí knížek nebo tutoriálů. Mít k tomu ještě vytištěnou nějakou jedno až dvoustránkovou minimalizovanou referenční příručku je k nezaplacení. Také je vhodné mít přístup k nějaké databázi hotových řešení a najít si forum, kde vám poradí, když budete v koncích.

Předkládám vám takový žebříček úloh, pomocí kterých zvládnete většinu programovacích jazyků rychle a efektivně. Můžete se jim věnovat po přečtení specializovaného tutoriálu nebo ho vzít jako samotný tutoriál s tím, že help budete hledat v manuálech a na fórech. Některé z těchto úloh nejsou nejvhodnější pro absolutní začátečníky/lamy, protože předpokládají určitou míru znalostí (nejen programovacích).


  1. Vypisujte čísla 1, 2, 3, 4, 5,… v nekonečné smyčce. Program by měl skončit, když zmáčknete určitou klávesu (například Esc).
  2. Vytvořte pole 100 náhodných čísel, nalezeněte maximum, minumum, přidejte/uberte položky ze začátku, prostředku a konce pole.
  3. Naučte se pracovat s řetězci: počítat délku, vypisovat první/poslední znak, převádět na malá/velká písmena, spojovat řetězce.
  4. Vytvořte program, který bude číst z klávesnice, co mu zadáte: číslice a/nebo písmena. Seřaďte je vzestupně i sestupně.
  5. Výpočet Reynoldsova čísla za použití vzorce R=(průměr*rychlost*intenzita)/viskozita.
    • Napište program, který bude přijímat z klávesnice hodnoty (převodem jednotek se nezabývejte). Pokud je výsledek < 2 100, zobrazte Laminární proudění, pokud je mezi 2 100 a 4 000, zobrazte Neustálené proudění, a pokud je vyšší než 4 000, zobrazte Turbulentní proudění.
    • Upravte výše uvedený program tak, aby se na konci zeptal „Chcete ještě jeden výpočet (a/n)?“. Pokud napíšete „a“, pak se znovu zeptá na parametry a výpočet se opakuje (včetně otázky na opakovaní). Pokud napíšete „n“, program skončí.
    • Co se stane, když zadáte viskozitu = 0? Objeví se chyba „Divide by zero“ (Dělení nulou)? Objeví se ‚Segmentation fault…core dump?‘. Ošetřete tuto situaci, včetně ošetření možných chybných vstupů dalších proměnných.
  6. Vytvořte program Vědecká kalkulačka. Kalkulačka umí sčítání, odčítání, násobení, dělení, druhou mocninu, obecnou mocninu, sin, cos, tan, faktoriál, 1/x, zbytek po dělení. Naučte se tisknout v různých formátech: zarovnání až na 5 desetinných míst, ořezání 3 desetinných míst, přidávání nul vlevo i vpravo, levé i pravé zarovnávání. Jednotlivé početní úkony realizujte pomocí funkcí/procedur.
  7. Prvočísla: vytvořte program, který určí, jestli zadané číslo je či není prvočíslem.
  8. Získejte systémový čas a vytiskněte ho v nejrůznějších formátech: ‚DD-MON-YYYY‘, ‚mm-dd-yyyy‘, ‚dd/mm/yy‘,… Vytvořte soubor, v jehož názvu bude systémové datum a čas.
  9. Otevřte textový soubor a převeďte ho na HTML.
  10. Převod HTML na TXT: vstupem bude HTML tabulka. Odstraňte všechny tagy a data exportujte do souboru, kde budou jednotlivé položky odděleny čárkou nebo tabulátorem.
  11. Regulární výrazy: ze souboru vytiskněte slova s velkými písmeny, všechny emailové adresy.
  12. GUI: Jeden z výše uvedených programů vytvořte v GUI.

Těchto 12 úloh není otázkou jednoho večera, je to běh na delší trať. Ale pokud to s jazykem i se sebou samým myslíte vážně, projděte úlohy poctivě. Není samozřejmě třeba dělat přesně to, co je zde psáno. Vlastní úpravy jsou možné s tím, že se zachovává charakter úlohy.

×Odeslání článku na tvůj Kindle

Zadej svůj Kindle e-mail a my ti pošleme článek na tvůj Kindle.
Musíš mít povolený příjem obsahu do svého Kindle z naší e-mailové adresy kindle@programujte.com.

E-mailová adresa (např. novak@kindle.com):

TIP: Pokud chceš dostávat naše články každé ráno do svého Kindle, koukni do sekce Články do Kindle.

Hlasování bylo ukončeno    
0 hlasů
Google
(fotka) Pavel KosinaAutor programuje v Pythonu.
Web    

Nové články

Obrázek ke článku Hybridní inteligentní systémy 2

Hybridní inteligentní systémy 2

V technické praxi využíváme často kombinaci různých disciplín umělé inteligence a klasických výpočtů. Takovým systémům říkáme hybridní systémy. V tomto článku se zmíním o určitém typu hybridního systému, který je užitečný ve velmi složitých výrobních procesech.

Obrázek ke článku Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Vedení týmu v oboru informačních technologií se nijak zvlášť neliší od jiných oborů. Přesto však IT manažeři čelí výzvě v podobě velmi rychlého rozvoje a tím i rostoucími nároky na své lidi. Udržet pozornost, motivaci a efektivitu týmu vyžaduje opravdu pevné manažerské základy a zároveň otevřenost a flexibilitu pro stále nové výzvy.

Obrázek ke článku Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Za poslední rok se podoba práce zaměstnanců změnila k nepoznání. Především plošné zavedení home office, které mělo být zpočátku jen dočasným opatřením, je pro mnohé už více než rok každodenní realitou. Co ale dělat, když se při práci z domova ztrácí motivace, zaměstnanci přestávají komunikovat a dříve fungující tým se rozpadá na skupinu solitérů? Odborníci na personalistiku dali dohromady několik rad, jak udržet tým v chodu, i když pracovní podmínky nejsou ideální.

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý