Názory ke článku Delphi – Matematické funkce – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Názory ke článku Delphi – Matematické funkce – Programujte.comNázory ke článku Delphi – Matematické funkce – Programujte.com

 

Názory ke článku Delphi – Matematické funkce

retriwr   NOVÝ
1. 12. 2006

Nevíš, jak podle zadané hodnoty fce (třeba sin) vypočítat úhel, který k té hodnotě patří? Díky za radu
Jinak docela dobrý článek

master   NOVÝ
1. 12. 2006

jj fakt se omlouvám ale v unitě Math je ještě fce ArcSin, ArcCos atd. Když teda budeme chtít zjistit úhel pomisí funkce sin tak zdroj bude vypadat následovně:

procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
var
R:Extended;
begin
R := ArcSin(StrToFloat(Edit1.Text));
ShowMessage(FloatToStr(RadToDeg(R)));
end;

BlackHole   NOVÝ
2. 12. 2006

Jen taková hnidopišská poznámka k jinak velice pěknému článku:

Náhodná čísla, vygenerovaná pomocí fce random(X) nejsou náhodná, ale pseudonáhodná, jako všechno, co se pomocí počítače vygeneruje a pokud by měl někdo dost času, určitě by se mu podařilo objevit nějakou periodu.

Opravdu náhodná čísla (např. pro šifrování nebo metodu Monte Carlo) lze získat jen z generátorů založených na fyzikálních principech, typicky digitalizace náhodných šumu polovodičového přechodu, nebo z generátorů založených na random seed (teď si nejsem jistý, ale u těch se možná ta perioda vyskytuje taky, ale u fyzikálních určitě ne :ms_0064: ).

adam   NOVÝ
8. 3. 2007

Autor by měl především ve čtenářích rozvíjet schopnopsti algoritmizace a proto ukázat také některé algoritmy jako jsou různé metody výpočtů inverzní matice, nebo determinantů o předem neurčeném rozměru, převracení polí čísel různými technikami atd. Nejlépe se asi učí na algoritmech třídění čísel. Je neuvěřitelné jak se dají takovéto postupy krásně aplikovat např. při vykreslování grafických motivů, tvorbě datových formátů a i jinde-

Markoo   NOVÝ
13. 3. 2007

noo..delphi generuje nahodne(pseudonahodne) cisla zo systemoveho casu..takze tazko by si nasiel periodu nech by si mal kolkokolvek casu :)

Louka   NOVÝ
25. 4. 2007

Jen bych se chtěl zeptat, jak by se daly porovnat 3 celá čísla...

master   NOVÝ
17. 5. 2007

Nezkoušel jsem to, ale snad by to mohlo být takhle: max(cislo1,max(cislo2,cislo3));

adam72   NOVÝ
9. 7. 2007

Je mnoho možností, v zásadě ať už jsou ty čísla tři nebo jejich víc (třeba i předem neznámo kolik), tak je můžete v první řade setřídit (nejjednodušší postup pro začátečníka je asi bublinkové třízení - hledejte na netu), a pokud jen hledáte nejvyšší nebo neejnižší hodnotu, tak jsou opět dvě možnosti. a) pokud víte předem kolik těch hodnot je (třeba tři) tak můžete dát do programu natvrdo podmínky (stačí dvě po sobě jdoucí podmínky pro tři čísla) a nebo b) pokud je máte v poli o proměnné délce (dynamickém poli), tak prostě vyberete minimum (nebo maximum) porovnováním všech prvků jednom po druhém. Pokud se jedná o rutinu, je vhodné jádro metody optimalizovat a přepsat v asembleru pro dosažení vyšší rychlosti zpracování. Jestli chcete více, napište. Nicméně ten článek je značně nepřesný, ale jen z matematického hlediska, z hlediska programování (mimo profi level) je to asi v pohodě. Především je například naprostý nesmysl používat příkazy Dec a Inc, lepší je zapsat je přímo tedy i:=i+1; napísto inc(i); a nebo v asembleru, protože tyto direktivy využívá datový typ Variant, který je dost pomalý. Kdybychom takto programovali složité programy, asi by se uživatel nedočkal ani načtení aplikací.

Tmek   NOVÝ
8. 11. 2007

nevite nekdo jak se da naprogramovat program, který načte posloupnost celych cisel a zjisti koloik z nich je delitelných zadaným cislem K. Prosim pomoc. Pripadne odpovedi a rady mi prosim napiste na adresu:

T.mek@seznam.cz

predem dekuju :-)

Braba   NOVÝ
1. 4. 2008

jak umocnim a cislem b(a na betou)??diky za radu pavel.brabcak@seznam.cz

Pavla   NOVÝ
3. 6. 2008

Poradí niekto jak vytvoriť fci na "půlení intervalů" ? Netuším jak na to a čo je blbé- závisí na tom moja známka na vysvedčení :-( Prosím o rady na mail prakovce@centrum.cz Díky ;-)

Přidej svůj názor

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo e-mailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Reaguješ na příspěvek:
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové názory e-mailem (pouze pro přihlášené)
Sleduj názory ke článku a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.



Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý