Názory ke článku Radioteleskop do každé rodiny - 1. díl – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Názory ke článku Radioteleskop do každé rodiny - 1. díl – Programujte.comNázory ke článku Radioteleskop do každé rodiny - 1. díl – Programujte.com

 

Názory ke článku Radioteleskop do každé rodiny - 1. díl

benghi   NOVÝ
10. 2. 2007

Na tema radioteleskop ze satelitniho prijimace jsem cetl clanek v lonskym Electusu, tusim. Bylo to tam ale celkem chaoticky. MS je zajimava věc, ale zkusit použít jako protějšek nějakou stabilně vysílající profesionální stanici mě nikdy nenapadlo. Pokud je těch šutrů dost, jde přes ty stopy ubastlit v amaterským pásmu spojení a je to docela zajimavý.

midin   NOVÝ
10. 2. 2007

Jen více takových článků!

to_jsem_ja   NOVÝ
10. 2. 2007

paráda. už se těším na další!

kolemjdouci   NOVÝ
10. 2. 2007

Je to zajimave. A k cemu to ? K cemu mi bude ze budu slyset jak chrasti slunce ?
To je stejna trida ujetosti jako treba infradiodou snimany "zvuk" plamene svicky.

BlackHole   NOVÝ
11. 2. 2007

Jak už jsem napsal, zpracování dat ze sítě SID monitorů po celém světě pomůže vědcům lépe pochopit zákonistosti, kterými se řídí sluneční činnost.
Na 1420 MHz lze mapovat rozložení neutrálního vodíku v ramenech Galaxie - to je seriózní věděcký projekt, který nesnese srovnání s naslouchíním hořící svíčce...
S parabolou o průměru 10 metrů (kterou není problém v amatérských podmínkách postavit, má ji tuším OK1DFC lze při vhodném postprocesingu zachytit i velmi slabé pulsary (s podobným amatérským vybavením studovali Švýcaři v roce 2002 pulsar Virgo A, který nemá ani 10 Jy).
Ten 12 GHz radioteleskop má zase velký didaktický potenciál - na louce za školou se s ním dá změřit úhlový průměr a teplota slunce, teplota lidského těla a další...

Takže asi tak...

kolemjdouci   NOVÝ
11. 2. 2007

Já se ale ptal k čemu to bude MĚ (jako kolemjdoucímu kterého to zaujalo), já to opravdu myslel na sebe protože když už budu do něčeho dávat peníze a čas něco od toho čekám, to "mě" nebyl jen řečnický obrat :-) ptám se na to protože zde bylo naznačeno že půjde i o sestavení čehosi, už ten název "Radioteleskop do každé rodiny" dost provokuje ;-)

O tom co lze nebo nelze mapovat mám dost matnou představu, ale nedovedu si představit jak někdo trefuje něco na obloze v amaterských podmínkách, na planetě která vykonává vůči galaxii hned několik pohybů bez kromady dalších přístrojů, IMHO může jít jenom o "hraní si".

OK1TEH   NOVÝ
11. 2. 2007

Jeste vetsi zabava je treba najit Voyager 1 :-) Staci k tomu 5m parabola:
http://w3ref.cfn.ist.utl.pt/cupido/dsn.html

benghi   NOVÝ
11. 2. 2007

Zajimavé, stálo by to za pokus.

benghi   NOVÝ
11. 2. 2007

Tobě k ničemu, protože patříš k tý skupině lidí, který stačí ,,virtuální svět'' a která nemá potřebu _cokoliv_ vyzkoušet v reálným světě a k životu jí stačí sny, ať už v podobě her, internetu, dobrodružnejch knížek, filmů, drog...a kdoví čeho dalšího. Stačí ti, když si dejme tomu někde přečteš, že kolem země lítá měsíc. Stane se součástí tvýho světa a je pro tebe stejně realistickej, jako maskovaný vesmírný strašidlo mlátící kolemjdoucí zářivkou, nebo zelení mužíčci s tykadýlky, či bílá myš, kterou uvidíš po láhvi rumu cestou z hospody. Pokud od tý nepoddajný koule odrazíš svůj vlastní signál a příjmeš, stává se existence měsíce realitou, která má úplně jinou kvalitu, než ono strašidlo, či bílá myš. Já, stejně jako spousta jinejch lidí, potřebuju k životu reálný věci a ne sny v podobě bílejch myší či vesmírnejch strašidel. Za reálný prožitky platíme reálnejma penězma, potažmo vlastní prací. Za život ve snech platíme deformací vlastní duše, ovšem naše bankovní konto zůstává víceméně netknuto (po určitou dobu).

Jasně, v podstatě jde jenom o ,,hraní si''. Jakpak se všechny mláďata učí novejm věcem? Je to přirozenej a efektivní způsob. Trefit něco na obloze v amatérskejch podmínkách zase není až tak těžký. Nejdřív musíš zjistit, kam ti ten krám šilhá, což bývají vlastnosti jakýkoliv reálný antény, o to se to musí korigovat. Země sice vykonává různý pohyby, ale shodnem se na tom, že po menším zácviku trefíš dalekohledem víceméně cokoliv viditelnýho. Tohle má (řekl bych) svazek zhruba stejně širokej, možná i širší, takže je to v podsatě stejný, jenom beru, že se s tím krámem hůř manipuluje.

kolemjdouci   NOVÝ
12. 2. 2007

Aha, a co rotace země, nezáleží taktrochu na čase ?

Je zajímavý jak hned víš ke který skupině lidí patřím, ať žijí předsudky.
Takovou otázku jsem položil hlavně ze zvědavosti co z tebe vypadne. A vypadlo.
PS: opravdu si myslíš že je měsíc reálnější protože sis od něho odrazil signál zatímco pro ostatní míň protože ho vidí "jenom" vlastníma očima ? pro mě to znamená jedno, u tebe funguje "zrealističtění" virtuálna daleko líp, daleko líp věříš přístroji než ti "obyčejní".
Ovšem o tom co je relita a co virtuálno můžeme vést velice dlouhou debatu a o tom co všechno REÁLNĚ ovlivňuje život tak o tom taky.
Můj osobní názor je ten že jakékoliv virtuálno je stejně skutečné jako reálno, protože stejně tak umí působit a měnit běh věcí jako tzv. "reálno".
Zpět k teleskopu. To co ti tento přístroj řekne, co to vlastně je ? nemusíš to pak interpretovat ?

pavel   NOVÝ
12. 2. 2007

Zabývám se problematikou frekvenční analýzy jak v oblasti nf pomocí FFT , tak i v oblasti vf a tady mě zaujala Váše zmínka o pásmu 10.7-12.5GHz , chtěl bych se zeptat zda nemáte zkušenosti s nějakým tunerem , napěťově přeladitelným v tomto pásmu (nebo s větším rozsahem) s výstupem RSSI , který se zavede do AD převodníku a do kompu ke zpracování charakteristiky . Zatím mám obsáhle pásmo cca 100MHz - 1000MHz a teoreticky by se mi líbilo obsáhnout pásmo 20Hz - xxGHz.

BlackHole   NOVÝ
12. 2. 2007

Bohužel Vám neporadím - V mém případě je použit velmi jednoduchý trik, který vychází z běžně dostupného zařízení. Nejedná se vlastně o tuner, ale o TPR (Total Power Receiver), takže pro Vaše účely (předpokládám rychlé přelaďování pro Fouriera) nepoužitelné.
Ale zkusím se zeptat jednoho svého kolegy z FEKT VUT Brno, třebo ho něco napadne...

Rosťa   NOVÝ
17. 3. 2007

Ahoj,chci se zeptat chtěl bych si sehnat nebo udělat radioteleskop.Mohl bys mi poradit co budu potřebovat atd?Děkuji Rosťa

ROSTA   NOVÝ
28. 8. 2008

ZDRAVÍM VŠECHNY!JE MI LÍTO KOLEMJDOUCÍHO....VŽDYCKY SE TAKOVÍ REJPALOVÉ NAJDOU A KRITISUJÍ ALE NENÍ TO KRITIKA KTERÁ POPOSTRČÍ DOPŘEDU ALE PODLE NICH JE VŠECHNO UJETÉ...JESTLI MÁŠ PŘÍTELI PROBLÉM TAK SE JEDNODUŠE ZALOGUJ JINDE, MÁŠ PŘECE SVOBODNOU VOLBU A TAM SI POSTĚŽUJ JAK TI TADY NEROZUMÍ ATD

ANDROMEDA   NOVÝ
26. 6. 2010

ALE KDE NA TEN RADIOTELESKOP SEŽENU:STATIV A NĚJAKÝ RADAR ZE MĚNITELNOU FREKVENCÍ???

blu   NOVÝ
23. 12. 2011

nasiel som zaujimavy clanocek k amaterskej radioastronomii (cz) ,ako na prve zaciatky hw,sw:  http://www.kosmo.cz/modules.php?op=modload&name=XForum&file=viewthread&start=103&page=4&tid=1541 ,prajem vela napadov...

Samo   NOVÝ
31. 10. 2015

Existuje pokračovanie článku??

argo2001   NOVÝ
7. 9. 2016

2016 a žádný druhý díl :(

Přidej svůj názor

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo e-mailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Reaguješ na příspěvek:
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové názory e-mailem (pouze pro přihlášené)
Sleduj názory ke článku a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.



Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý