Názory ke článku Pár zásad k vytvoření dobrého webu – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Názory ke článku Pár zásad k vytvoření dobrého webu – Programujte.comNázory ke článku Pár zásad k vytvoření dobrého webu – Programujte.com

 

Názory ke článku Pár zásad k vytvoření dobrého webu

radypala   NOVÝ
15. 3. 2007

pekny clanok. ale s tym rozlisenim ze sa dnes streanky maju vytvarat pre 1024*768 a vyssie. monitory s rozlisenim 800*600 je uz minimum.

agon   NOVÝ
15. 3. 2007

no myslím že dobrý článek, až na to že začatečnici většinou neumí CSS

Manq   NOVÝ
15. 3. 2007

to asi ne, ale naučení CSS je otázka týdne, naučit se ho používat už je tezží. pozant logiku jazyka atd...

DavesMan   NOVÝ
15. 3. 2007

Tento tag je v HTML 4 deprecated, v XHTML 1.0 Strict už není vůbec, čili moje rada zní - vyhnout se mu obloukem. Místo něj použít klasický <ul>

Manq   NOVÝ
15. 3. 2007

toto vím, jen jsem na to při psaní článku zapomněl...
většina začátečníků píše zatím v html.

Perseus   NOVÝ
15. 3. 2007

keď sa v ňom dá písať priamo v html kóde... :-)

Manq   NOVÝ
15. 3. 2007

tojo, ale začátečníci zatím nechápou rozdíl mezi xhtml a html.

martin   NOVÝ
15. 3. 2007

nevím proč, ale zdá se mi že už jsem skoro úplně stejnej článek někdy četl, jenže už ale nevím kde..:-/

Manq   NOVÝ
15. 3. 2007

fakt? nemohl být stejný, protože já to odnikud nekopíroval. Nejsem z těch lidí lidí, co kopírují.

Michal   NOVÝ
15. 3. 2007

Já považuju za další častou chybu, když autor nenastaví pro stránku kódování. A přitom stačí tak málo...
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html;
charset=windows-1250">

w3m   NOVÝ
15. 3. 2007

moc casto se zjevujou pripominky tohoto typu...na wsech webech o programovani--nekde toho je vic nekde min a muzou byt podobny.myslim ze neni sance nevidet zadnou pripominku o spravnosti webu-ani se to nemusi kopirovat a bube to treba skoro stejny protoze programatori vi co tam maji delat a co ne.proste je dulezity vzit si priklad ze vsech co si kdo precte a zkombinovat to dohromady.:::ja sem to taky videl a jednou nejmin.

ps2console   NOVÝ
15. 3. 2007

No...náhodou som sa niečo naučil... mohol by byť aj ďalší diel...

w3m   NOVÝ
15. 3. 2007

na 100% bychom se mohli setkat s naprosto prisernym zapisem:
<span style="position:absolute;left:CISLO1;top:CISLO2;">TENTO ZAPIS JE NAPROSTO...NA NIC</span>
jadro pudla je v tom ze:
hodne to zavisi na rozliseni,zvlast kdyz se nastavuje left-tem s mensim rozlisenim se to muze zobrazit uplne na kraji obrazovky kdyz je left treba 40%.pak stranka ztraci stabilitu ze kdyz jich je tam hodne tak z toho budou "neposkladany puzzle" a veci budou jedna pres druhou.je to ale dobry pro ty co jsou liny delat efektni napis jako obrazek a daj tam na ozdobu prekryvajici se text.to tolik nevadi ale nic se nesmi prehanet!

w3m   NOVÝ
15. 3. 2007

tabulky jsou normalni vec ale hruza se podivat:
<table>
<tr><td><table><tr><td>...</table>
<tr><td><table><tr><td>...</table>
</table>
tabulky v tabulkach jsou nej- hloupost co clovek muze(snad rozumny clovek ani nemuze) udelat.

D1ce   NOVÝ
16. 3. 2007

Mno nenazval bych to jako chyby, ale spíš jako taková nepsaná pravidla či jako pokud to jde, takhle psát web je nej. Jinak dobrý web == web dodržující sémantiku, standardy a nepoužívá zastaralé prvky apod.? Jinak pro většinu to bude jistě přínosný článek, ale je třeba ho brát mírně s nadhledem.

Manq   NOVÝ
16. 3. 2007

dobrá

w3m   NOVÝ
17. 3. 2007

ja jsem treba o tagu <menu> v zivote neslysel-nikde jsem pro menu nevidel jiny tagy nez <ul> a <ol>.

uzivatel   NOVÝ
17. 3. 2007

Nadpis hovori o tvorbe dobreho webu a tym, ze pouziva zastarale tagy ho asi netrapi ? Nie nehovrte mi, ze sak vacsina aj tak zacina s HTML. To je vyhorka ako kazda ina. Ako ludi ucime tak taki budu. Ked ich ucime zlym postupom tak sa nemozeme cudovat nad tym, ze tie chyby robia stale. Preco ? Pretoze su tak nauceni. Nic viac a nic menej. Kto za to moze ? Vo velkej miere prave ti co ucia, nikto ini.

V uvode clanku sa hovori comu sa nutne vyhnut, chyba mi tam, ze je podstatou oddelit obsahovu stranku od dizajnovej. Zapis CSS do tagu ? Oddelit maximalne ako sa da, dovoluje to ovela vacsiu flexibilitu.

tag [font] ? to si robite srandu ? Uz pri html 4.0 bol tento tag povazovany za prekonany (aj ked to nemal napisane v odporucani), ved davno existoval tag [span]

Manq   NOVÝ
17. 3. 2007

[i]chyba mi tam, ze je podstatou oddelit obsahovu stranku od dizajnovej.[/i]
tohle by mělo být v druhém článku.

font že je překonaný?? víš něco o semantice?? na co zbytečně stylovat span když existuje FONT??? přečti si htttp://semantika.name

SPAN a DIV jsou nesemantické značky.

o Sémantice - použitelnosti a přístupnosti bude řeč v druhém článku.

Anonymní uživatel   NOVÝ
17. 3. 2007

[i]font že je překonaný?? víš něco o semantice?? na co zbytečně stylovat span když existuje FONT??? přečti si htttp://semantika.name

SPAN a DIV jsou nesemantické značky.[/i]

Co okrem toho nez cokolvek hrubo opises by si zacal trosku rozmyslat vlastnym mozgom ?

Samozrejme ze DIV a SPAN su nesematicke tagy. Nez zacnes vykrikovat tak si to nastuduj prave ty. Bez toho aby som si pozrel nejaku pracu tak usudzujem z vlastnej hlavy, ze DIV a SPAN nemozu byt sematicke z toho principu, pretoze nedefinuju dolezitost ale dizajnove rozpolozenie objektov.

Toto je napisane v HTML 4.0
FONT and BASEFONT are deprecated

FONT bol zastaraly tag uz dobe HTML 4, pretoze definoval len pismo a nic viac. SPAN nedefinuje len pismo, ale moze byt do tohoto tagu zahrnutych ovela viac veci.

V XHTML 1.0 je uplne odstraneny.

Takze sa nenaparuj a predtym ako ides niekoho poucat aspon trochu nakukni do toho sprosteho manualu, nepisal na srandu.

Neber to aku urazku, ale ako vec, ktoru som spozoroval pri mnohych ludoch. Ti co najviac vykrikuju o niektorych veciach ich vobec neovladaju.

Dopln si znalosti. Dufam, ze druhy clanok bude lepsi ako tento.

Manq   NOVÝ
17. 3. 2007

1. já to nevykřikuju, jen apeluju na předchozí příspěvek. font je zastaraly ale na definici písma stačí.. říkám že span a div jsou nesemantické a nehodí se pro definici písma...písma!!! jinak jsou samozřejmě dobré....

2. nenaparuju se, možná ti to tak přijde, ale není to tak. to že jsem pár věcí opsal a napsal v komentářích je pravda, ale jen v komentářích. v článku ne!..
v komentářích proto, protože mi ta věc, kterou jsem opsal připadala výstižně napsaná..

[i]font že je překonaný?? víš něco o semantice?? na co zbytečně stylovat span když existuje FONT??? přečti si htttp://semantika.name

SPAN a DIV jsou nesemantické značky.[/i]

tento komentář jsem asi trochu přehnal, za to se omlouvám, možná to tě vedlo k tomu, aby jsi napsal tento text...

kvůli dalšímu článku pročítám weby o semantice - přistupnosti, použitelnosti....

uzivatel   NOVÝ
18. 3. 2007

Uznavam, ze som mozno aj ja trochu akcnejsie reagoval, ale je to z toho dovodu, ze sa tvorbou webov zivym a musim upozornit, ze to nie su male weby, takze tieto veci musim mat zvladnute na vysokej urovni. No priznam sa, ze v tvojom veku som taketo veci zmaknute nemal, takze keby som sa mal vracat v case tak ma hocijako predbehnes aj kebyze nechces.

Ten tag FONT je naozaj zastaraly. Musis rozlisovat ci chces text obsiahnuty v nejakom tagu zvyraznit akym sposobom. Ak mu prikladas nejaku vahu tak ho uzavries do EM alebo STRONG. Ak mu neprikladas vahu a chces mu len zmenit typ pisma tak ho uzaries do SPAN a pomocou CSS mu zmenis nejaky atribut, co mu aj ma odpovedat, pretoze SPAN je riadkovy tag. Kdezto tag FONT je slepa ulicka normy HTML a je dobre ze bola zavrhnuta. On bol taka vec, ze miesal obsahovu a graficku oblast webu do jednej urovne (nie uplne). Takze zastavam nazor, ze je dobre, ze je prekonany.

Ono normativy znackovacieho jazyka su naozaj dobre napisane. Len kopec ludi ich przni a nechape im tak ako by malo. Webova stranka nema byt len o nejakom vzhlade, ale mala by to byt uceleny a usporiadany postup urcitych tagov v spravnom zneni. Kopec ludi to vsak nesleduje. Pre nich je dolezite ako to vyzera pri grafickom vystupe. Ale o tom to naozaj nieje. Tie normy pocitali aj s tym, ze web budu citat ludia, ktori maju problemy v urcitych oblastiach. Keby sa mal sledovat len graficky vystuo tak naco by nam boly tagy ako Hx, EM, STRONG, CITE, ACRONYM a dalsie ? Ved vsetko by islo spravit aj bez nich. Cize ak chce niekto robit naozaj bezbarierove weby tak zvladnutie tychto noriem je vstupnou podmienkou. Ze ich niekto zavrhuje kvoli tomu, ze je neschopny sa ich naucit je jeho vec a taketo stranky by sa u serioznych weboch nemali objavovat.

Priznam sa, ze ani ja sam nemam uplne v malicku vsetky tieto postupy. No ked som si neni uplne isty tak na to tu je predsa manual no nie ? :)

Programatora nerobi to kolko si pamata, ale ako vie s vecou narabat. Skoda, ze to kopec ludi dodnes nepochopilo.

Take Ti prajem, aby bol druhy clanok velmi dobre zvladnuta odborna problematika.

Manq   NOVÝ
18. 3. 2007

druhý článek bude právě o tom aby lidé používali tagy nadpisů, em, strong, cite a podobně.

Jsem proti tomu aby webmasteři pokaždé když chtějí nějakou vě nastylovat, aby používali span nebo div, to je prasárna.. ať používají tagy k tomu určené !

K druhému článku pročítám rúzné weby o semantice, přístupnosti, použitelnosti, takže to bude takový mix toho co jsem si přečetl a dozvěděl se - napíšu to vlastními slovy + ještě něco z mých zkušeností. Takže mi prosím u druhého článku do komentářů nepište že jsem to odněkud zkopíroval.

Tak, asi tak.

uzivatel   NOVÝ
18. 3. 2007

[i]Jsem proti tomu aby webmasteři pokaždé když chtějí nějakou vě nastylovat, aby používali span nebo div, to je prasárna.. ať používají tagy k tomu určené ![/i]

To som aj ja za, ale tag FONT k tomu nepatri :) Pristupnost webu je najma vtedy ak je pismo daneho clanku co najviac konzistentne s oddelynymi nadpsinmi a kapitolami kde by mal byt kazdy odstavec vnoreny do tagu P.

S prilisnou upravou textu potom web zacina byt neprehladny. Dobre to je vidiet u zaciatocnikov, ktori si myslia, ze pohyblive veci na stranke a kopec farieb je peknych, ale to je ako si spominal v clanku pekna blbost. Prave tag FONT tomuto napomahal, pretoze bol na to stavany. Zapis fontu, farby a pod. mal stavany na urovni HTML atributov, co je blbost. Prave preto ho nahradil SPAN. Ze sa daju do FONTu vpisovat CSS styly, je dane tym, ze su pristupne pre kazdy tag. Ale to na veci nemeni nic, ze je tento tag prekonany.

[i]Jsem proti tomu aby webmasteři pokaždé když chtějí nějakou vě nastylovat, aby používali span nebo div, to je prasárna.. ať používají tagy k tomu určené ![/i]

Suhlasim, ze by sa mali pouzivat tagy na to urcene. Ale SPAN je prezentacna znacka a kedze sa jej nekladie ziadny doraz, tak je dobre ju pouzizvat tam kde je treba.

Non_E   NOVÝ
18. 3. 2007

V článku docela opomenutou chybou je nedodržení struktury stránky. Mám tím namysli dělení tagu html do částí head a body. 'Zářným' příkladem může být tento web :-(

Manq   NOVÝ
18. 3. 2007

uznávám že jsem udělal chybu když jsem to do článku napsal :(.....

osobně také používám span p h1.... em atd atd...

font ne...

OMLOUVÁM SE, MÍSTO TAGU <FONT> MÁ BÝT TAG <SPAN>

NEZAPOMĚNTE NA TO!

hrach   NOVÝ
18. 3. 2007

To Non_E: nutno podotknout ze nova verze, ktera je v testovani je validni XHTML 1.1

insider   NOVÝ
20. 3. 2007

vyborne, tak za tohle by te nekteri uzivatele zkopali do krychle :D kdyz uz kodovani, tak dneska uz asi prevazne utf-8, nebo neco podobneho(tusim, ze sem nekde videl utf-16, nebo co to bylo :D), ale win-1250, coz je windowsovsky format, nevim nevim, jak na tom budou treba uzivatele macu, popr (starsich)linuxu s podporou tohohle kodovani

Zelenáč   NOVÝ
21. 3. 2007

To hrach: Proc sakra vsichni tak vyvadej s tou validitou? K cemu je nastevnikovi to, ze je stranka validni? Dulezite snad je, aby byla optimalizovana pro nejpouzivanejsio prohlizece a aby si ji nasel google.. Proc se z odpustenim srat s nejakou validitou?

tuxxik   NOVÝ
8. 4. 2007

Rozdíl mezi WYSIWYG a psaní kódu nezáleží na volbě XHTML / HTML...

  NOVÝ
15. 4. 2007

vite prosim vás někdo jak se zarovnava celej web doprostřed každeho monitoru??
dikx

Manq   NOVÝ
15. 4. 2007

proč se nezeptáš na foru?
jinak pro IE text-align:center; a pro ostatní browsery margin:0 auto;

petr   NOVÝ
11. 5. 2007

jak udelat v menu pod polozkou kdyz nani kliknu tak jse ukaze dalsi strankla a v ni text pls poradis

kablik   NOVÝ
18. 12. 2009

ja som sa aj pytal ze preco nie nvu alebo nileco podobne, z vlastnych skusenosti usudzujem ze najlepsie je na to pisanie v psp-ade cisto len pisanie kodov a dakujem su to dobre rady...kazda jedna

Přidej svůj názor

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo e-mailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Reaguješ na příspěvek:
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové názory e-mailem (pouze pro přihlášené)
Sleduj názory ke článku a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.



Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý