Názory ke článku LCD - fakta, pravdy, lži a praktické zkušenosti (1/4) – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Názory ke článku LCD - fakta, pravdy, lži a praktické zkušenosti (1/4) – Programujte.comNázory ke článku LCD - fakta, pravdy, lži a praktické zkušenosti (1/4) – Programujte.com

 

Názory ke článku LCD - fakta, pravdy, lži a praktické zkušenosti (1/4)

Qwertz   NOVÝ
10. 4. 2007

Este by som snad spomenul pomer velkost/zobrazovacia plocha. Je to zasa nevyhoda CRT monitorov.
Ide o to, ze 17" CRT = 15" LCD.
19" CRT = 17" LCD
21" CRT = 19" LCD

To teda znamena, ze sa nedajte nechat pri kupe CRT monitora zmiast velkostou. Mozno si poviete -> Wow, devätnastka, ale v skutocnosti je ta "19" adekvatna 17 palcovemu LCD. Cize ak chcete 21" CRT monitor, musite kupit 23 palcovy model.

Dalsia vec, co sa tyka toho pozorovacieho uhlu -> ak sa bavime o televizoroch, pravda -> ale aj tak v poslednu dobu nevidiet skoro ziaden rozdiel, uz telky za 40 - 50 000 SK maju pozorovaci uhol vyborny.

Ak sa naopak bavime o displejoch na PC, je to ciri nezmysel. Viete, ja za monitorom väcsinou sedim. Priznavam, ze ak by som lezal v pravom rohu izby a monitor by bol na polici v lavom rohu, mozno by som skreslenie videl. Ja som sa ale do takejto situacie nedostal, a predpokladam ze ani 99% zvysnej ludskej populacie.

Pri telke to moze byt problem, lebo obyvacia izba (obyvacka, abo kuchyna abo kde to mate) je pomerne velka izba, a nesedite 50 cm, ale aj 100-150 cm od LCD panelu a ak mate rohovu gaucovu sustavu (do tvaru pismena L), aj v roznych uhloch.

Inac fajn clanok, tesim sa na dalsie.

Qwertz   NOVÝ
10. 4. 2007

Qwertz píše:

Ide o to, ze 17" CRT = 15" LCD.
19" CRT = 17" LCD
21" CRT = 19" LCD

To teda znamena, ze sa nedajte nechat pri kupe CRT monitora zmiast velkostou. Mozno si poviete -> Wow, devätnastka, ale v skutocnosti je ta "19" adekvatna 17 palcovemu LCD. Cize ak chcete 21" CRT monitor, musite kupit 23 palcovy model.


Poznamka -> bavil som sa o monitoroch, neviem, ci to tak funguje aj pri televizoroch.

Bummer   NOVÝ
10. 4. 2007

Díky za připomínku. Tenhle fakt už je součástí dalších pokračování, kde se samozřejmě mluví i o rozdílech v úhlopříčkách.

Zavi   NOVÝ
10. 4. 2007

neda se rict, ze 17"=15" apod.
samozrejmne viditelna plocha je u CRT mensi, nez velikost obrazovky, ale treba muj 19" CRT monitor ma viditelnou plochu 18", takze je vetsi, net 17" LCD

U televizi je taky CRT mensi, ale tady uz vubec zadny rovnase neplati-kazdej model to ma trochu jinak.

Qwertz   NOVÝ
10. 4. 2007

Zavi píše:

neda se rict, ze 17"=15" apod.
samozrejmne viditelna plocha je u CRT mensi, nez velikost obrazovky, ale treba muj 19" CRT monitor ma viditelnou plochu 18", takze je vetsi, net 17" LCD

U televizi je taky CRT mensi, ale tady uz vubec zadny rovnase neplati-kazdej model to ma trochu jinak.


vo vseobecnosti to plati. jasne, ze zmeny v modeloch nejake su. ale vseobecne sa to povedat da.

kolemjdouci   NOVÝ
10. 4. 2007

Drakobijci, nechcete místo plků raději dělat "testy" ? nemusí to být hned opičárna se sondama a osciloskopem za sto tisíc, stačilo by to co dělá člověk když si LCD prohlíží v obchodě/u kámoše, akorát s kamerkou, prostě tem postupně dávat - nějakej testovací obrázek s obrazcema a xichtíkem podívat se z různých úhlů, zblízka se mrknout na dithering pak jednobarevné plochy hlavně bílá a černá zase podívat ze všech stran pak pohyb třeba CSko a nějaký video (zase se mrknout na dithering zblízka) a pak sem nalinkovat tohle několikaminutový video, mysím že by to bylo přínosnější než nějaký tlachy. Děkuji za pozornost.

benghi   NOVÝ
10. 4. 2007

Já jsem LCD panel kupoval kvůli rušení, který mi produkoval monitor, bohužel na dost nevhodným kmitočtu, což LCD vyřešilo. Měl jsem strach z toho, že LCD odejde při nízkejch teplotách, ale 10 pod nulou to sneslo, čili z toho pohledu jsem celkem spokojenej. Koupil jsem stařičkej LCD panel EIZO a na první pohled jsem byl spokojenej, na druhej už bohužel ne. Příkon 40W sice vypadá dobře, ale to měl můj monitor taky. Ten udávanej příkon má CRT monitor jenom v případě, že na něm svítí bílá plocha přes celou obrazovku a jas je nastavenej na maximum, pokud tam máte normálně nastavenej jas a normálně rozloženej bílej text po černým pozadí, tak to má příkon kolem 40% (proč teda všechno ve Win píše černým na bílý pozadí, hi, asi aby to mělo větší příkon a mohly se snáz zkreslit hrany), pokud tam budete mít veskrze temno, bude ten příkon ještě daleko nižší. Ty LCD panely mají příkon stejnej bez ohledu na to, co je na nich zobrazený. Takže o úspoře energie bych raději nemluvil, ono to totiž v určitejch případech může pro ten panel dopadnout výrazně hůř, než pro CRT. V kanclu, kde sexretářka píše texty ve wordu asi ne, protože tam je v maximálním jasu úplně všechno, ale v průměrný hře, kde je temno jak v sázavským lesíku o půlnoci ten LCD panel může mít kuriozně daleko vyšší příkon.

Pokud pořídíte LCD panel z bazaru (tak jako já) a bude mít nějaký malý maximální rozlišení (třebas 1024x768) tak holt budete muset používat 1024x768 a nic jinýho, neb jinak bude obraz kostrbatej. Myslím si, že i blbýmu je jasný proč. Ideální je, když celočíselnej násobek vašeho rozlišení odpovídá maximálnímu rozlišení panelu, v tom pádě tenhle jev nenastává.

Pozorovací úhel je průser hned ze dvou důvodů, protože na to logicky klademe dva různý požadavky. Představa, že před počítačem sedím a tudíž ten monitor nemusí mít vysokej pozorovací úhel je nesmyslná. Tohle opět platí pouze v případě, že na tom budete psát v kanclu texty, nebo hrát hry. Pokud z toho budete buď řídit technologickej proces, nebo na tom budete mít výstupy z měřáků, či co já vím, je úzkej pozorovací úhel obrovskej průser.

Jenomže. Když se nad tím zamyslíte. Výbojka smaží zezadu do displaye pořád s konstantním výkonem (víceméně, kdyby to nedělala, tak se neudrží barevná teplota světla, což by sice šlo kompenzovat, ale...). To je jasný. U starejch displayů s nízkým pozorovacím úhlem se dělo to, že když jste na to koukali zboku, tak jste obraz viděli inverzně. Proč? Světlo, který se nemělo dostat k pozorovateli (mělo být panelem zateměno) se jenom odrazilo doboku. Pokud budete mít širokej pozorovací úhel, tak tohle nepůjde, čili se zamyslete, kampak to světlo asi jde. Pokud budu mít úplně temnej display, znamená to, že se mi bude někde mařit kolem 20W výkonu, což buď někde musí vyletět jako světlo, nebo se to musí vyzářit jako teplo. A není to zrovna málo.

kolemjdouci   NOVÝ
10. 4. 2007

No mě z toho výchází že a) světlo je pohlcovaný tekutým krystalem a ohřívá ho to b) odráží se zpět do panelu a od tama zase zpět na všechny pixely jt. i na ty otevřený, ergo kladívko když je nastaven temnější obraz tak jeho netemný části asi budou světlejší než světlý části na cekově světlejším obrazu. OMG to LCD je docela ganerátor náhodnejch efektů :o).

Bummer   NOVÝ
10. 4. 2007

Podle mě se spoustu lidí LCDček docela štítí. A podle mě je to kvůli tomu, že neví, co od nich mohou čekat. Můj přístup byl ještě před rokem ten samý, ale dneska už bych ho nevyměnil.
Jen chci stávajícím uživatelům CRT monitorů ploché displeje trochu přiblížit a pomoci s výběrem při koupi tak, že vysvětlím to, s čím se můžou setkat.

Pokud by ale byl zájem, můžu napsat recenzi na displej, co mám doma. Je to LG L1770HQ a přesně spadá do té cenové kategorie, o které to celé je a bude.

kolemjdouci   NOVÝ
10. 4. 2007

Jde o to že člověk si na lecos zvykne, řekne si třeba že to sice hraje odstínama ale zase je to ostrý má to hezkou kastli.. například já už delší dobu plánuju LCD ale pořád tomu nevěřím, já to prostě potřebuju vidět ale zase se mi nechce něco objednat a pak si dopisovat s prodejcem vracet poštou a kdesi cosi (ještě navíc ty vadný pixely, uff).
U CRT je to jednoduchý, jsou vesměs stejný, nejsou problémy s úhlama, odezvou ani barvama kdežto LCD je co typ to jiný mix negativních vlastností takže to vidím tak, že co typ je potřeba jej opravdu vidět předem, proto by bylo fajn vidět LCD monitory v akci třeba i jen na videu, mě se třeba ani nechce moc věřit testům co dělají na SH (tím nechci říct že si vymýšlejí), ono to na stole zase vypadá jinak...

djanosik   NOVÝ
10. 4. 2007

V takovém případě není nic lešího než vlastní zkušenost ... zajdi si na nějakou velko-skladovou prodejnu.

kolemjdouci   NOVÝ
10. 4. 2007

V mým dosahu je akorád bohemka a kdo ví jak tam je pořát narváno tak má jasno že nějaký podrobný zkoušení monitoru (nebo dokonce více monitorů) je vyloučeno. Kdyby to tak zkoušel každý tak prodejce neprodává ale neustále ukazuje.

PS:Chápu to tak že zde už budou jenom ty řeči a nějaké testy se neplánují.

djanosik   NOVÝ
10. 4. 2007

To je jedna z povinností prodejce a pokud to pro zákazníka neudělá, tak je to buď blbec a měli by ho vyhodit a nebo mezery v marketingu, ale to sem nepatří...

Já nevím, testování HW by bylo fajn, ale ber to tak, že to je pro většinovou část redakce problém - ať už z hlediska času nebo financí. Zapůjčení HW pro testování by musel zařídit Curo - kdysi tu byla (možná ještě je) dohoda s CzechComputerem, ale nevím jak je to teď.

George   NOVÝ
11. 4. 2007

nespím. Prej:"Dnes již ceny panelů klesly tak nízko, že už leckterý uživatel začíná uvažovat o jejich pořízení" je tenhle čánek z roku 2007 nebo 2003...?

Bummer   NOVÝ
11. 4. 2007

50% lidí, co znám, nemají LCD ani doma, natož v zaměstnání (a to je rok 2007!), i když se tomu časem stejně nevyhnou. A v roce 2003 bych si určitě nepořizoval LCD na koukání na filmy nebo hraní her. Tak bohatý nejsem.

kolemjdouci   NOVÝ
11. 4. 2007

Ale předvede o tom nepochybuju jenomže jenom klasicky zapne to, řekne "mrkněte se" a odejde :-) to znám tak to dělají všude, a jak já si tam budu pouštět nějaký dema, testovací obrázky a další věci.... to je sci-fi, na tohle fakt v obchodě není čas, však si zkuste přijít do toha vašeho czechcomputeru a že chcete na místě podrobně zkoušet pět monitorů, vás pošlou ... víte kam.

djanosik   NOVÝ
11. 4. 2007

Jak říkám ... mezery v marketingu, přestal bych u nich nakupovat.

kolemjdouci   NOVÝ
12. 4. 2007

hahaha, no to pak zůstanu odkázán na prodejce kde je všechno na objednávku bo nic nemají skladem (až na ty nejvíc "provařený" komponenty), to by bylo jak z deště pod okap :-) ne fakt já chápu jak to myslíš ale hahaha, dobrý nic už.

George   NOVÝ
12. 4. 2007

A nebo alespoň doporučení... Já mám Dell UltraSharp 2007WFP
a pokud je u vás k dostání, vřele ho doporučuji. Jak už vyplývá z názvu, je ulta sharp. Úhlopříčku má 20", všechny pozorovací úhly jsou téměř 180 stupňů, má všechny možné vstupy a dá se otočit na výšku. Základní rozlišení je 1,680 by 1,050. Za tyto kvality zaplatíte celkem přijatelnou cenu.

George   NOVÝ
12. 4. 2007

Vy jste měl na mysli upgrade..., já měl na mysli tu skutečnost, že když dnes v roce 2007 někdo kupuje nový systém, tak už moc možností pokud jde o CRT nemá - v drtivé většině jsou nabízené setavy s LCD...

Bummer   NOVÝ
12. 4. 2007

Ano to je samozřejmě pravda. Tenhle článek skotečně měl směřovat spíše k těm, kteří plánují koupi samostatného displeje a z různých důvodů tak ještě neučinili.

Přidej svůj názor

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo e-mailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Reaguješ na příspěvek:
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové názory e-mailem (pouze pro přihlášené)
Sleduj názory ke článku a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.



Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý