Názory ke článku LCD - fakta, pravdy, lži a praktické zkušenosti (2/4) – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Názory ke článku LCD - fakta, pravdy, lži a praktické zkušenosti (2/4) – Programujte.comNázory ke článku LCD - fakta, pravdy, lži a praktické zkušenosti (2/4) – Programujte.com

 

Názory ke článku LCD - fakta, pravdy, lži a praktické zkušenosti (2/4)

CR!S   NOVÝ
17. 4. 2007

No tak jen pro doplnění. Oči se nekazí ani tak přímo z počítače, ale kazí se při delším pohledu do blízkosti, jelikož se sval v oku napíná a časem se hold opotřebuje. Ale máš pravdu v tom, že je přece jen LCD obrazovka šetrnější k očím.

ChaoticRoman   NOVÝ
17. 4. 2007

Řekl bych, že světlo z klasického CRT obrazu nese daleko víc energie než z LCD. A poškození čočky způsobuje energie, která skrz ní prochází.
Nebo se mýlím?

Bummer   NOVÝ
17. 4. 2007

Určitě máš pravdu s tím vyzařováním, ale těžko říct, jestli to má na oči vliv nebo ne. Ostatně jsem se to v článku ani nepokoušel nijak konkrétně zodpovědět. Pravda bude nejspíše blízko prvnímu postu, kromě toho na to má velký vliv také genetika a prostředí, kde člověk s počítačem pracuje. Očím urcitě neprospívá, pokud je za monitorem okno například směrem na východ.

Ale jak jsi říkal - CRT vyzařují podstatně více energie, hlavně se jedná o rentgenové záření, které je ale ve velké míře pohlceno olovnatým sklem. U LCD toto odpadá.

Bummer   NOVÝ
17. 4. 2007

Ještě doplním, že tím oknem na východ jsem myslel například situaci, kdy človék pracuje s počítačem ráno a najednou mu do očí svítí kromě monitoru také slunce.

pin2k   NOVÝ
17. 4. 2007

Je to tak, zatím co LCD je jenom, "podsvíceno" lampou je oproti tomu klasický CRT monitor "vyzařující", jelikož paprsky pokračují přez sklo dále. Takže pro oči určitě i šetrnější.

Tokan   NOVÝ
18. 4. 2007

po celodenním vysedávání před monitorem ještě něco vidím a oči mě nebolí

no myslim, že u lidí, kteří u počítače denně sedí většinu času, oči budou bolet tak i tak. jak autor říká, jde o zvyk, navíc - každý člověk má oči jiné, proto taky můžou různě reagovat.

Bummer   NOVÝ
18. 4. 2007

Ano, je pravda, že tam jsem to s tím optimismem trochu přehnal :). Samozřejmě, když do toho koukám delší dobu, tak oči mírně protestují. Ale u CRT to skutečně bylo podstatně horší.

Tokan   NOVÝ
18. 4. 2007

časem si zvykneš na všechno...

OMG   NOVÝ
22. 4. 2007

Nevím nevím...ačkoliv nejnovější LCDčka se postupně snaží vylepšovat a dorovnávat výkon CRT, pak stejně ve zobrazování na CRT zatím nemají.. Je to dáno hlavně technologií > Liqid Crystal Display = tekutý krystalický displej :-) a z toho vyplívá akorát to, že než přetečou krystalky tam kam mají tak to chvilenku trvá. Na některých LCD je to dost dobře vidět, jak je obraz ještě tam, kde už být dávno neměl a vypadá to..no strašně.. tohle se na CRTčku NIKDY nemůže stát protože nic nikde nepřetéká ani nic podobného, ale daný objekt se zobrazí někde úplně jinde. Fyzicky nedochází k jeho pohybu, ale pouzek k znovuvykreslení jinde. To že to není tak patrné je díky tomu, že lidské oko není schopno zaregistrovat jev, který se stane rychlostí pod 0,1 sec. z toho vyplívá to, že pokud máte kvalitní CRTčko běžící ve vyšší obnovovací frekvenci(nad 100Mhz) nezaznamenáte žádnou změnu/alespoň z biologického hlediska by to nemělo být možné :)
Co se týče vyzařování, je nesporný fakt, že LCD ničí oči daleko daleko méně než klasika CRT.
co se týče odrazu sluníčka od obrazovky...je taky CRTčko na tom o něco hůře. Co se týče ostrosti obrazu, bude na to CRT monitor v současnosti vždy lépe - dáno starou technologií, kterou se LCD snaží dohnat dobou odezvy..větší svítivostí apod. co se týče barev, CRT je na tom nesrovnatelně lépe, což přiznává sám autor článku. když jsme u toho "rozmatlaného" obrazu...zkuste někdo vedle sebe postavit CRT a LCD...myslím kvalitní CRT(iiYama,Eizo,Nokia,apod.) a LCD obraz bude vždy lepší na CRT ostřejší i s lepší kolorizací... Nezlobte se nikdo na mne, ale pokud jde o zobrazovací schopnosti, pak dosud jasně vede CRT a kdo tvrdí že LCD je v zobrazování lepší, tak si nevidí do pusy nebo má aspoň 10dioptrií a nepozná rozdíl. Pokud tomuto tvrzení chce někdo odporovat, nechť si zodpoví otázku proč grafická studia používají při tvorbě grafiky CRTčkové monitory a ne LCDčka. Pokud hovoříme o ceně, pak jsou CRT ve stejné cenové relaci nesrovnatelně výkonnějšími"vykreslovači" než jejich protějšky LCD. Samozřejmě jsou méně estetické, váží mnoho a mnoho kil a jsou méně úsporné jak k očím, tak k prostoru na stole či ke spotřebě elektřiny. BTW: autor asi neslyšel nic o opravdu plochých obrazovkách, když může tvrdit, že všechny klasické monitory jsou vypouklé...není to pravda!!! Bývalo to dříve a dost patrné a to proto aby byla zobrazovací plocha ve stejné vzdálenosti od elektronového děla, které posílá obraz na stínítko obrazovky. Díky mnohem novějším technologiím byl tento jev potlačen.

Dodatek..   NOVÝ
22. 4. 2007

To že se někomu zdá, že LCD 17" má větší obrazovku než jeho 17" CRT. neznamená že 17"LCD je větší než 17"CRT, ale jenom to, že výrobci ve svojí nesolidnosti označují 17ctkami uhlopříčku monitoru kompletní včetně plastového okraje a tudíž je skutečná viditelná uhlopříčka o poznání menší.

MarS21   NOVÝ
22. 4. 2007

LCD nejsou žádné akvárko, kde by něco přetékalo. Krystaly jsou v buňkách (proto je nepatrně vidět taková mřížka mezi jednotlivými body). Pomocí el. proudu se mění propustnost světla přes tyto krystaly a tím, jak rychle ty krystalky dokáží měnit polohu, dochází ke "zpoždění" - odezvě. Na displejích s odezvou 12 - 8 ms (pomalejší se dnes už snad ani nedělají) se dají v pohodě hrát akční hry. Kdo si na to potrpí, nechť si koupí displej s odezvou 2 ms. Cenově v tom není zas tak znatelný rozdíl.
Jinak dávám za pravdu, že CRT mají stále navrch, co se týče zobrazování barev apod. ;-)

ALF   NOVÝ
10. 5. 2007

Vím, vím...ačkoli pro některé stále vyplÍvá, že CRT jsou lepší než LCD, protože DTP používá CRT, LCD jsou jednoznačně lepší volbou na doma a do kanceláře.
LCD má už z principu ostřejší obraz než CRT (připojit digitálně!). Kdo pracuje s textem, jistě mi dá za pravdu, že je pro něj LCD lepší volba. Je lepší mít ostřejší písmenka i za cenu třeba mírně horšího podání barev, které běžný uživatel často ani nepozná.
Současné LCD od střední třídy už mají tak dobrou odezvu, kontrast, jas, pozorovací úhel, barevné podání a homogenitu podsvícení, že pro běžné používání jsou lepší volbou než CRT.
Pro OMG: samožřejmě budu odporovat. Pominu CRT s obnovovací frekvencí nad 100 MHz, zřejmě bylo myšleno 100 Hz. Co píšeš o té ostrosti je prostě nesmysl. Průměrný LCD bude mít vždy ostřejší obraz než průměrný CRT. Do pusy si nevidím, to je fakt, koukám do LCD a ne do zrcadla. U očního jsem letos byl - oči bez dioptrií. Rozdíl poznám jak v práci na běžných LCD a CRT, tak doma na lepších LCD (28tis.Kč) a CRT (32tis.Kč). CRT už mám jen pro děcka na hraní, protože tam na nějaké ostrosti nezáleží. Na LCD krásně vidím i ta mrňavá písmenka, která už jsou na CRT "máznutá". Proč používají DTP CRT a ne LCD? Protože tyto speciální monitory a jejich kalibraci s celým řetězcem hodně draze zaplatili, tak je teď nevyhodí. Pro DTP je velmi důležitá barevná shoda, kde CRT monitory vedou nad LCD. Ale kdo má doma DTP? Kdo má doma Ferarri, Porsche nebo třeba Veyron? Je potřeba porovnávat srovnatelné a ve stejném segmentu. Co na to OMG?

1Pepa   NOVÝ
14. 5. 2007

Já to vidím ještě trošku jinak...jsme tvorové kteří potřebují nové podněty a i když si myslím,že CRT technologie je stále ještě lepší než LCD..prostě je na ústupu. Pamatuji si na své video betamax ,ještě dnes má lepší parametry než standardní VHSka a přesto systém VHS zvítězil....Nicméně se domnívám,že objektivních recenzí je málo..jestli je to dáno malou statečností recenzujících nebo úpěšnými marketingovými tahy výrobců a prodejců LCD technologii......

Přidej svůj názor

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo e-mailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Reaguješ na příspěvek:
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové názory e-mailem (pouze pro přihlášené)
Sleduj názory ke článku a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.



Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý